DPG Recepttár 309.
Tartalomjegyzék
DPG Recepttár 309............................................................................................................. 1
Zöldségek és az egészség........................................................................................................ 1
Tartalomjegyzék................................................................................................................ 2
Bab................................................................................................................................. 4
A bab gyógyító hatásai:............................................................................................. 4
Provence-i zöldbab..................................................................................................... 4
Borsó............................................................................................................................... 4
A borsó gyógyító hatása:............................................................................................ 4
Zöldborsó saláta.......................................................................................................... 4
Brokkoli............................................................................................................................ 4
A brokkoli gyógyító hatása:........................................................................................ 4
Brokkoli saláta............................................................................................................. 5
Burgonya........................................................................................................................ 5
A burgonya gyógyító hatása:..................................................................................... 5
Fűszere túrós krumpli.................................................................................................... 5
Cékla.............................................................................................................................. 5
A cékla gyógyító hatása:............................................................................................ 6
Céklasaláta I............................................................................................................... 6
Céklasaláta II.............................................................................................................. 6
Cikória............................................................................................................................ 6
A cikória gyógyító hatása:.......................................................................................... 6
Cikória saláta.............................................................................................................. 6
Cukkíni (olasz tök)........................................................................................................... 6
A cukkíni gyógyító hatása:.......................................................................................... 7
Cukkíni saláta.............................................................................................................. 7
Fokhagyma.................................................................................................................... 7
A fokhagyma gyógyító hatása:.................................................................................. 7
Balkáni fokhagymaleves............................................................................................. 7
Hajdina........................................................................................................................... 8
A hajdina gyógyító hatása:........................................................................................ 8
Hajdinakása................................................................................................................ 8
Káposzta......................................................................................................................... 8
A káposzta gyógyító hatása:...................................................................................... 8
Káposztafőzelék.......................................................................................................... 9
Karalábé......................................................................................................................... 9
A karalábé gyógyító hatása:...................................................................................... 9
Túrós karalábé............................................................................................................. 9
Karfiol.............................................................................................................................. 9
A karfiol gyógyító hatása:........................................................................................... 9
Sajtos karfiol............................................................................................................... 10
Sonkás karfiol............................................................................................................. 10
Kelbimbó vagy bimbóskel............................................................................................ 10
A bimbóskel gyógyító hatása:.................................................................................. 10
Kelbimbófőzelék........................................................................................................ 10
Kukorica........................................................................................................................ 11
A kukorica gyógyító hatása:..................................................................................... 11
Amerikai főtt kukorica............................................................................................... 11
Lencse........................................................................................................................... 11
A lencse gyógyító hatása:........................................................................................ 11
Lencse egytál............................................................................................................ 11
Olívabogyó................................................................................................................... 12
Az olíva gyógyító hatása:.......................................................................................... 12
Túró olívabogyóval.................................................................................................... 12
Paprika.......................................................................................................................... 12
A paprika gyógyító hatása:...................................................................................... 12
Juhsajtos paprika...................................................................................................... 12
Paradicsom............................................................................................................... 13
A paradicsom gyógyító hatása:............................................................................... 13
Paradicsomsaláta..................................................................................................... 13
Pikante...................................................................................................................... 13
Sárgarépa..................................................................................................................... 13
A sárgarépa gyógyító hatása................................................................................... 13
Sárgarépabomba..................................................................................................... 14
Retek............................................................................................................................. 14
A retek gyógyító hatása:........................................................................................... 14
Reteklé...................................................................................................................... 14
Spárga (csirág)............................................................................................................. 14
A spárga gyógyító hatása:....................................................................................... 14
Párolt spárga............................................................................................................. 14
Spenót.......................................................................................................................... 15
A spenót gyógyító hatása:........................................................................................ 15
Spenótsaláta............................................................................................................. 15
Tök................................................................................................................................. 15
A tök gyógyító hatása:.............................................................................................. 15
Tökleves..................................................................................................................... 15
Uborka.......................................................................................................................... 16
Az uborka gyógyító hatása:...................................................................................... 16
Tejszínes uborka......................................................................................................... 16
Fogyasztó uborka...................................................................................................... 16
Vöröshagyma............................................................................................................... 16
A vöröshagyma gyógyító hatása:............................................................................ 16
Magyaros hagymaleves........................................................................................... 17
Zeller.............................................................................................................................. 17
A zeller gyógyító hatása:........................................................................................... 17
Zellersaláta................................................................................................................ 17
Epilógus......................................................................................................................... 17
Mexikóból származik,
Közép- és D-Amerikában sok családnak ma is a bab jelenti a legfőbb
fehérjeforrást.
Európában korábban
csak az un. lóbabot ismerték, de ez egészen más faj.
A bab gyógyító hatásai:
1. terápiás haszna elsősorban
gazdag nukleinsav- (ezekből épülnek fel a fehérjék) és fehérjetartalmában
rejlik, ezzel serkenti a sejtek fehérje-anyagcseréjét, ezáltal regenerálódnak a
sejtek,
2. az anyagcsere szabályozója,
3. segít a máj-, vese-,
hólyagbajokban (a zöldbab kifejezetten ajánlott májbetegségeknél, a fekete
babok vese és hólyag betegségeknél),
4. Ázsiában hagyományosan a
tápcsatorna, vérkeringés betegségeinek megelőzésére, a lép és a hasnyálmirigy
csökkent működésénél használják,
5. elősegíti a víz kiürülését,
6. erősíti a szívműködést,
vérkeringést,
7. hasznos fáradékonyság,
ingerlékenység, nyugtalanság, idegesség esetén.
Provence-i zöldbab
350 g zöldbab, 30 g vaj, 1
hagyma, 2 paradicsom, 0,5 csésze tejszín, só, bors.
Vágjuk kettőbe a babot.
Főzzük 10 percig sós vízben.
Aprítsuk fel a hagymát, és a vajban
pirítsuk meg, tegyük hozzá a szeletekre vágott paradicsomot.
Kevergetés közben adjuk hozzá a
babot, a tejszínt. Kevés sóval, borssal ízesítsük.
Nagyon valószínű,
hogy a Földközi-tenger keleti tájáról származik.
A borsó gyógyító hatása:
1. mint minden mag, ez is teli
van nukleinsavakkal, ezek pedig a legjobb fiatalító szerek (sejtregeneráció),
2. anabolikus hatású a sportnál
(növeli az izmos tömegét - ma igen divatos kifejezés a testépítők körében),
3. jótékony hatása van az
idegekre (sok B1-, B6-, B12-vitamint tartalmaz),
4. elősegíti a szellemi
frissességet,
5. aktiválja az anyagcserét,
6. erősíti a körmöket, hajat,
7. javítja a látást,
8. csökkenti a
koleszterinszintet,
9. méregtelenít.
Zöldborsó saláta
1 csomag mélyhűtött zöldborsó,
0,5 csésze tejszín, 1 ek. olívaolaj, 1 ek. citromlé, só.
Nagyon rövid ideig forraljuk a
borsót. Csöpögtessük le.
Keverjük össze a tejszínt,
olajat, citromlevet, sót és vegyítsük hozzá a borsót.
Állítólag Ciprus
szigetéről származik ez a nagy napfényt igénylő növény.
A brokkoli gyógyító hatása:
1. jelentős karotin tartalmából a
szervezetben A-vitamin keletkezik, mely jól semlegesíti a félelmetes
szabadgyököket, melyektől sok betegség származik, ezáltal
2. védi a sejteket, sejthártyát,
így magát a nyálkahártyát is (a legjobb nyálkahártyavédő), ennek eredményeként,
3. jelentős szerepe van az
immunvédekezésben,
4. átsegít a fertőzéseken;
5. hat az emésztésre,
6. fokozza a szénhidrát- és
fehérje-anyagcserét,
7. erősíti az izomműködést,
8. segít nyugtalan, ingerlékeny
állapotban, alvászavaroknál, un. stressz-ellenes zöldség,
9. erősíti a szívet,
vérkeringést,
10. vérképző,
11. segít a sejtek oxigén
ellátásában,
12. enyhén, de görcsoldó,
13. elősegíti a víz kiürülését -
így kiváló vérnyomáscsökkentő.
Brokkoli saláta
500 g brokkoli, 2 ek. olívaolaj,
1 ek. almaecet, citromlé, só, bors.
A brokkolit megpároljuk, hagyjuk
kihűlni.
Az olajat, citromlevet,
citromlevet összekeverjük, a zöldségre öntjük.
Sózzuk, borsozzuk.
Az Andok magas
fennsíkjairól származik. Valamikor az inkák egyik fő eledele volt.
Európában először
Spanyolországban jelent meg, mint dísznövény. Sokkal később terjedt el
Európában, egyelőre azonban csak a gazdagok asztalára került. Nagy Frigyes
porosz király tette népeledellé a rossz gabonatermés okozta éhínség idején.
A burgonya gyógyító hatása:
1. szabályozza a vízháztartást,
mivel magas a K-tartalma,
2. segíti a sejtek tápanyaggal
való ellátását,
3. részt vesz a csontok
felépítésében,
4. izomerősítő,
5. fokozza az izmok és a szív
munkáját,
6. aktiválja az egész
anyagcserét,
7. salaktalanít,
8. gyermekkorban fokozza a
növekedést,
9. kötőszöveteket erősíti,
10. aktiválja a hormonok
termelődését,
11. emésztésszabályozó,
12. szellemileg frissít,
13. magas folsavtartalma jótékony
hatású az idegekre, vérképzésre, növekedésre,
14. akinek magas a vérnyomása,
egyen több krumplit, ez ugyanis fokozza a gyógyszerek hatását, és ez lehetővé
teszi a gyógyszeradag csökkentését.
Fűszere túrós krumpli
6-8 szem krumpli, 3 dkg vaj, 15
dkg fűszeres túró, 3 ek. tejföl, 1 ek. aprított petrezselyem vagy snidling, ha
szükséges, só.
Főzzük, vagy süssük meg héjában a
krumplit.
A krumpli tetejére vajat teszünk.
Tejfölös fűszeres túróval
kínáljuk, amit még megszórunk a petrezselyemmel / snidlinggel.
Már az ókorban
termesztették a mediterrán területeken.
A cékla gyógyító hatása:
1. "boldogságzöldség" -
a neurobiológusok úgy vélik, hogy folsav nélkül nincs boldogságérzet,
optimizmus - a céklának viszont kiemelkedően magas a folsavtartalma,
2. segít a kötőszövetek
felépítésében,
3. méregtelenítő hatása főleg az
agyban érvényesül,
4. fokozza a sejtek növekedését,
a sejtmagok regenerálódását,
5. növeli a gyomorsavtermelést,
ezáltal a fehérjeemésztést,
6. aktiválja a vörösvérsejtek
képződését, ezáltal elősegíti az oxigénnel való ellátást,
7. rugalmassá, üdévé teszi a
bőrt,
8. fényt ad a körmöknek, a
hajnak,
9. segíti a víz távozását,
10. savtalanítja a szervezetet,
11. méregteleníti a tápcsatornát.
Céklasaláta I.
50 dkg cékla, 1 hagyma, 2 ek.
olívaolaj, 2 ek. borecet, 0,5 ek. köménymag, só, bors.
A megmosott, de egészben hagyott
kisebb céklákat főzzük rövid ideig.
Ha kihűlt hámozzuk meg,
szeleteljük fel és keverjük össze a vékony karikákra vágott hagymával.
Öntsük rá az ecetet, olajat,
sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg köménnyel.
Hűtsük be fél órára.
Céklasaláta II.
30 dkg cékla, 30 dkg alma, 20 dkg
vékonyszálú savanyú káposzta, 1 tk. köménymag, 1 ek. olívaolaj, 1 tk. reszelt
torma.
A hámozott céklát apróra, az
almát nagyra reszeljük.
Mindent összekeverünk.
Fél óra hűtés után fogyasztható.
Főként Hollandiában
és Belgiumban termesztik, ezekben az országokban igen régi hagyománya van.
Rokona a mezei katáng.
A cikória gyógyító hatása:
1. elsősorban emésztőszervi
panaszoknál ajánlatos (még a rákos elváltozásokra is jótékony hatású),
2. csökkenti a vérzsírok és a
koleszterin szintjét,
3. csökkenti a vérnyomást,
4. megelőzi az érelmeszesedést,
5. jótékony hatású a szívre,
6. segít a fogyásban,
7. méregtelenít,
8. szabályozza a vízháztartást,
9. védi a nyálkahártyát.
Cikória saláta
4 közepes cikóriahajtás, 1
narancs, 0,5 avokádó, 1 dl tejszín.
A cikóriát vágjuk darabokra.
Aprítsuk fel a narancsot és az avokádót.
Keverjük össze ezeket a
tejszínnel.
Igazi hazája
Görögország, Törökország, Ciprus, É-Afrika, Spanyolország, Olaszország,
D-Franciaország, vagyis az egész Földközi-tenger melléke.
Karcsú, sötétzöld termése 2
kg-osra is megnő. Saláta, hidegtál, főzelék, rostonsült készülhet belőle. A
fiatal terméseket kiválóan lehet savanyítani - akár a kovászos uborka
mintájára.
Fűszerezéséhez használjunk
tárkonyt, oregánót, citromfüvet, kaprot.
A cukkíni gyógyító hatása:
1. a sejtek barátja - aktiválja a
sejtek anyagcseréjét,
2. karcsúsít,
3. növeli az agy
teljesítőképességét, a koncentráló képességet, csökkenti a fáradékonyságot,
4. nyugtató, miközben serkenti az
idegeket, mert aktiválja az idegek és az agy tevékenységét,
5. javítja a szervezet fehérje
helyzetét,
6. növeli a teljesítőképességet,
7. erősíti az izmokat,
8. erősíti a szívizom sejtjeit,
9. segíti a víz és a salakanyagok
távozását, megköti a szírt - ezért méregtelenít,
10. erősíti az immunrendszert,
11. a nyálkahártya őre.
Cukkíni saláta
50 dkg kisebb cukkíni, 1 hagyma,
az öntethez: 2 ek. olaj, 1 ek. balzsamecet (ha nem akarjuk, hogy a saláta
felvegye a balzsamecet barna színét, fehérborecet), 1 ek. citromlé, csipetnyi
kapor, pici só.
A meghámozott cukkínit vágjuk
vékony szeletekre.
Pároljuk kevés vízben 3-4 percig.
Keverjük össze az apróra vágott
hagymával és öntsük le az ecetes öntettel.
Hozzánk a dél-európai
országokból érkezett.
A fokhagyma gyógyító hatása:
1. évezredek óta ismert
gyógyszer, elsősorban a reumás betegségek, asztma ellen használtak,
2. allicin tartalma (ami a
kellemetlen fokhagyma illatú leheletért felelős) és ennek bomlástermékei
antibiotikumként hatnak, elpusztítják a baktériumokat, gombákat,
3. csökkenti a vár zsírtartalmát,
4. jó az érelmeszesedés ellen,
5. segít a vénás és
visszérbetegségekben,
6. erősíti a szívműködést,
7. gátolja a véralvadást, ezzel
fokozza a vérkeringést ("vérhígító" gyógyszer),
8. segíti a fogyókúra
eredményességét,
9. vérnyomáscsökkentő,
10. csökkenti a teltségérzetet,
11. alkalmas az öregedési
folyamatok elodázására,
12. fokozza a bőrben a vér
áramlását - szebb lesz az arc színe.
Vigyázat: érzékeny embereknél
gyomor- és májpanaszok jelentkezhetnek, vagy túlságosan alacsony vérnyomást okoz!
Balkáni fokhagymaleves
4 gerezd fokhagyma összetörve,
0,6 l víz, 2 szelet kenyér, 1 ek. olívaolaj, 0,5 leveskocka, 1 kk.
szilvapálinka.
Vágjuk kis kockákra a kenyeret,
és az olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a fokhagymát.
Forraljuk fel a vizet a leveskockával,
tegyük bele a kenyérkockákat, keverjük össze.
Adjuk hozzá a pálinkát.
Azonnal tálaljuk.
A hajdina és a rokon
tatárka (a kettő nem ugyanaz, bár nálunk többnyire mindkét név alatt a hajdinát
értik) Közép-Ázsiából származik: A hatalmas orosz sztyeppéken népszerű ez a
tápanyagokban gazdag, alapvető élelmiszer.
A hajdina gyógyító hatása:
1. nincs még egy olyan
szántóföldi növény, amelyik annyira gazdag lenne P-vitaminban (rutinum), mint a
hajdina - ez a szabadgyökök ellen védi az erek falát,
2. és együtt hatva a C-vitaminnal
- tömíti az erek falát, megállítja a vérzéseket, megelőző és gyógyító hatású a
vénás- és visszérbetegségekben, (*)
3. csillapítja a fogíny-,
orrvérzést,
4. erősíti a kötőszöveti erek
falát,
5. fokozza a szövetek vérrel való
ellátottságát,
6. "fickósít",
7. jó a reumára, az ízületi
gyulladásra,
8. erősíti az immunrendszert,
9. részt vesz a vérkeringés
szabályozásában.
(*) Bizonyára ismeritek a
Rutascorbin nevű gyógyszert, amit az erek vitaminjának is neveznek és ajánlott
szedni erős, vagy gyakori orrvérzéskor.
Vigyázat: a magas vérnyomásban
szenvedők vagy erre hajlamosak ne egyenek minden nap hajdinát!
Hajdinakása
25 dkg hajdina, 0,5 l víz, 3 ek.
mazsola, 2 ek. méz, 4 ek. tejszín, só.
Sós vízben, alacsony hőfokon
főzzük meg kásának a hajdinát.
Ha kihűlt, keverjük össze a
mazsolával, tejszínnel, mézzel.
A hajdinát tehetjük müzlibe,
süteményt, kenyeret süthetünk belőle, levesnek, galuskának, kásának főzhetjük
meg.
A sütemények, palacsinták a
hajdinától markáns ízt kapnak - ilyenkor a liszt 1/4-ét a hajdinával váltjuk
ki.
Az orosz blinihez is így
használhatjuk: ez tojásos fánktészta tejjel dagasztva, amit lángosként sütnek
ki vajon, palacsintasütőben.
Tejföllel kevert sonkát, kaviárt
vagy reszelt sajtot adnak hozzá.
Őse valószínűleg a
vadkáposzta a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán mellékéről.
Már a rómaiak is
ismerték és általános gyógyszerként tisztelték.
A káposzta gyógyító hatása:
1. magas folsavtartalma nagyon
fontos azoknak, akiket rendszeresen stressz ér és B-vitamin hiányban
szenvednek,
2. serkenti az agy és az idegek
működését (a B12 kivételével az össze B-vitamint tartalmazza, és ami nagyon
fontos, egymással harmonizáló mennyiségben),
3. fokozza a
koncentrálóképességet,
4. hangulatjavító,
5. idegnyugtató, feszültségoldó,
6. javítja az alvást (vacsorára
fogyasztva egy olyan aminosav jut az agyba, amiből az alvás hormonját állítja
elő szervezetünk),
7. erősíti az immunrendszert,
8. növeli az életerőt,
9. aktiválja a sejtlégzést,
10. erősíti a bőr és a haj
színét,
11. elősegíti a sejtek
növekedését,
12. segít a sikeres fogyókúránál,
13. a benne lévő cink fitté tesz
bennünket.
Káposztafőzelék
50 dkg apróra vágott káposzta, 1
hagyma felaprítva, 1 ek. fehérborecet, 1 ek. szőlőmag olaj, fűszeres só,
köménymag, kapor.
A hagymát az olajban pirítsuk
meg. Kevés vízzel engedjük fel, tegyük bele a többi kelléket.
Pároljuk 15-20 percig.
Szintén évszázadok
óta honos Közép-Európában.
A karalábé gyógyító hatása:
1. serkenti a sejtanyagcserét,
2. vérképző,
3. energiát, életerőt ad,
4. erősíti az immunrendszert, véd
a fertőzésektől,
5. javítja a
koncentrálóképességet,
6. frissít,
7. javítja az oxigénellátást,
8. javítja a sejtek légzését,
9. erősíti a szívműködést,
10. hangulatjavító,
11. stesszoldó,
12. fokozza a szervezetből a víz
kiürülését,
13. segít a sikeres fogyókúrában,
14. véd az érelmeszesedéstől,
15. megköti a szabadgyököket.
Vigyázat: a karalábé nitrát
tartalmú, a főzöttet sose melegítsük újra!
Túrós karalábé
2 db. apróra reszelt zsenge
karalábé, 10 dkg túró, 1 ek. citromlé, fűszeres só.
Összekeverjük.
Őse ugyanúgy
vadkáposzta a Földközi-tenger K-i részén, mint a többi káposztafélének.
A karfiol gyógyító hatása:
1. a karfiolban előforduló
pantoténsav elősegíti a kortizol termelődését, ami a szervezetben kortizonná
alakul át (biztosan ismertek a Hidrocortisont), ami gyulladáscsökkentő,
2. segíti a felesleges víz
kiürülését,
3. vese- és hólyagbetegségeknél
hasznos,
4. hatásos a fogyókúránál,
5. segíti a sejtek megújulását,
növekedését,
6. fokozza a vérképzést,
7. erősíti az immunrendszert, véd
a fertőzésektől,
8. csökkenti a vérnyomást,
9. karbantartja a tápcsatornát.
Fontos: a karfiolhoz lehetőleg ne
használjunk citromlevet, ecetet és fogyasztása után se igyunk azonnal savas
dolgokat, mert az 1. pontban említett pantoténsav ezek hatására tönkremegy.
Sajtos karfiol
1 nagy karfiol, só, szerecsendió,
vaj, parmezán vagy reszelt sajt.
Kevés vízben, kevés sóval és a
szerecsendióval pároljuk félpuhára a karfiolt.
Szűrjük le, tegyük rá a
vajdarabkákat, szórjuk meg a sajttal.
Forrón tálaljuk.
(Főzőlevét ne öntsük ki, mert sok
nagyon fontos nyomelemet tartalmaz. Tegyük hűtőbe - petrezselyemmel megszórva
frissítő ital.)
Sonkás karfiol
1 nagy karfiol, só, szerecsendió,
1 gerezd zúzott fokhagyma, vaj, zsemlemorzsa, sonka, tejföl, reszelt sajt.
Az előzőhöz hasonlóan megfőtt
karfiolt csepegtessük le.
Vajjal kenjünk ki egy tűzálló
tálat, szórjunk be zsemlemorzsával, tegyük bele a karfiol felét, szórjuk meg
sonkával. Borítsuk be a többi karfiollal.
Öntsük le tejföllel, szórjuk meg
reszelt sajttal. Süssük ropogósra.
A káposztafélék
különleges fajtáját képviselik. A pontos neve: bimbóskel.
A bimbóskel gyógyító hatása:
1. magas B1-vitamin (*) és
folsavtartalma miatt ideális tápláléka azoknak, akik tartós ideggyengeségben
szenvednek,
2. huzamosan fáradékonyak,
3. gyenge a
koncentrálóképességük, (a gyereke rossz iskolai teljesítménye gyakran éppen a
B1 vitamin hiányának a következménye),
4. gyenge az életerejük;
5. aktiválja a vérképzést,
ezáltal a sejtek oxigénnel való ellátottságát,
6. fokozza a sejtek növekedését,
7. erősíti a kötőszöveteket,
8. fényessé teszi a hajat,
9. szépíti a bőrt,
10. javítja a hangulatot,
11. segíti a víz leadását,
12. segíti a fogyást,
13. salaktalanít,
13. erősíti az immunrendszert.
(*) A B1-vitamin - tiamin - a
szervezetben nem raktározódik, tehát naponta kell gondoskodni utánpótlásáról!
A bimbóskel az egyik legjobb
stresszétel.
Kelbimbófőzelék
50 dkg kelbimbó, 2 dkg vaj, 5 dkg
parmezán vagy reszelt sajt, só, bors, 1 gerezd fokhagyma.
Kevés vízben, rövid ideig (10-15
perc) pároljuk meg a kelbimbót. Sóval, borssal fűszerezzük.
Tegyük vajjal kikent jénaiba,
hintsük meg a sajttal, fedjük le. 180 °C-on rövid ideig süssük át.
Olyan régi
kultúrnövény, hogy vad ősét sem ismerjük.
Az indiánok szent
növénye elterjedt az egész világon.
A kukorica gyógyító hatása:
1. legértékesebb anyaga a nagy
mennyiségben előforduló B1-vitamin, ezért erősíti az idegrendszert,
2. növeli a stressztűrést,
3. javítja az agy teljesítményét,
4. javítja a hangulatot;
5. fiatalít,
6. fokozza a sejtek növekedését,
7. serkenti a sejtek légzését,
8. jó az izomműködésre,
9. jó hatása van a szív
működésére,
10. hasznos a kötőszöveteknek,
11. erősíti az immunrendszert,
12. "fickósít".
Amerikai főtt kukorica
2 cső friss (vagy mélyhűtött)
kukorica, 1 ek. vaj, só, bors.
Főzzük lefedve 15 percig sós
vízben a kukoricát.
Még melegen kenjük be vajjal,
hintsük meg borssal.
Nem tudjuk, honnan
származik. Vadon nem él.
Az olasz, francia
chilei tájfajták sorában magyar is akad: az, regi cirmos (regszemcséről
elnevezve).
Van kis és nagy
szemű, zöldes, barnássárga, feketésszürke, vörös, könnyen vagy nehezen puhuló
fajta.
A lencse gyógyító hatása:
1. sok kalória nélkül laktat,
2. nagy fehérjetartalma fokozza
az életerőt - vitalizál,
3. szabályozza a vércukorszintet,
ezzel
4. elűzi a fáradtságot,
5. fokozza a teljesítményt, növeli
a szellemi frissességet,
6. serkenti az agyműködést és
7. jó az idegeknek;
8. vasat juttat a vérképzéshez,
9. segíti a sejtek
oxigénellátását,
10. segít a víz kiürítésében,
11. segít a hólyag- és
vesebajoknál,
12. serkenti a hormonok
termelését,
13. a kötőszöveteket fiatalítja,
14. erősíti a csontokat,
15. segíti a fogyókúrát.
Lencse egytál
35 dkg lencse, 1 l víz, 2 hagyma,
2 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma összezúzva, 2 sárgarépa, 0,5 kg krumpli, 2
ek. sűrített paradicsom, 1 ek. fűszerkeverék (vagy Vegeta), ha szükséges, akkor
só, 1 babérlevél, 1 ek. olaj.
A lencsét - ha olyan fajta -
éjszakára áztassuk be vízbe.
Az aprított hagymát pirítsuk
aranysárgára.
Tegyük hozzá a felaprított répát,
újhagymát, fokhagymát. Keverjük bele a sűrített paradicsomot, fűszerezzük,
sózzuk, öntsük fel a vízzel.
Kb. 30 percig forraljuk, majd a
kicsire vágott krumplit is beletesszük. 15 perc alatt készre főzzük.
Az olajfa a
mediterrán tájakon nagyon elterjedt.
A legnagyobb méretű
bogyók a Peloponnészosz félszigeten Kalámata vidékén teremnek.
Állítólag
Olaszországban készül a legfinomabb olívaolaj.
Az olíva gyógyító hatása:
1. magas E-vitamin tartalma védi
a sejtjeinket, különösen a mirigyeket, pl. a csecsemőmirigyet, amely
fiatalságunk "szálláshelye" - E-vitamin nélkül ez a pici szervünk
összezsugorodik, és gyorsabban bekövetkezik az öregség,
2. védi a sejthártyát,
3. erősíti a szívet,
4. enyhíti a gyulladást, a
gyulladás keltette fájdalmat,
5. erősíti az immunrendszert,
6. magas zsírtartalma ellenére
segít a fogyókúrában.
Fontos: csak hidegen sajtolt
olívaolajat használjunk!
Az olívaolaj jól bírja a
forróságot, ezért sütéshez is kiválóan alkalmas.
Túró olívabogyóval
25 dkg túró, 20 szem olajbogyó, 1
ek. tejszín.
Keverjük el a túrót a tejszínnel
és tegyük bele a felszeletelt olajbogyót.
Friss, ropogós Baguette-tel a
legjobb.
Őshazája D-Amerika.
Hozzánk a törökök hozták (törökbors, pogánybors).
A paprika gyógyító hatása:
1. a "forróvérű és
szenvedélyes" paprika talpra állítja az anyagcserét,
2. kapszaicin tartalma miatt
nagyon régóta a vérkeringési zavarok gyógyszerének tartják,
3. a kapszaicin gátolja a
véralvadást, megkönnyíti a vár áramlását és így megszabadít olyan panaszoktól,
mint pl. a hideg kezek, lábak, szédülés,
4. jó hatású a
visszérbetegségeknél,
5. segíti a szív munkáját,
6. megelőző hatása van a
migrénben,
7. erősíti a nyálkahártyát,
8. javítja a látást,
9. aktiválja a sejtek
anyagcseréjét,
10. aktiválja a
fehérje-anyagcserét,
11. erősíti a kötőszövetet,
12. aktiválja a mirigyek
működését,
13. javítja a
koncentrálóképességet,
14. immunerősítő.
Juhsajtos paprika
1-1 zöld, sárga, piros paprika, 1
hagyma, 10 dkg juhsajt, 2 ek. olaj, 1 ek. ecet, só, bors, baguette.
Vágjuk darabokra a paprikát,
keverjük össze a vékony karikákra vágott hagymával, az olajjal, ecettel,
fűszerekkel.
Rendezzük tálra a felszeletelt
sajt köré.
Felszeletelt Bagutte-tel
kínáljuk.
Paradicsom
Őshazája Közép- és D-Amerika. A
krumpli társaságában utazott Európába.
Az európai nyelvekben a tomato,
tomatillo az azték "jitomate" szóból ered. Magyar neve a németből
fordított szerelemalma, paradicsomi alma elnevezésekből ered.
A paradicsom gyógyító hatása:
1. védi a sejteket, erősíti
szerkezetüket,
2. fokozza a sejtek anyagcsere
folyamatait,
3. védi a nyálkahártyát, ezzel
4. véd a fertőzések ellen,
5. csökkenti a fertőzéses
megbetegedések tüneteit,
6. szépíti a bőrt,
7. megemeli a vércukorszintet,
ezzel
8. élteti az agyat, az idegeket,
csökkenti a fáradtságot,
9. hangulatjavító,
10. elősegíti az alvást,
11. sejtvédő, sejtfiatalító,
12. szíverősítő,
13. vízhajtó,
14. besegít a kötőszövetek
megújulásába,
15. aktiválja a
hormontermelődést,
16. jó hatású emésztési
zavaroknál,
17. segít a rákos megbetegedések
leküzdésében.
Fontos: a paradicsomot lehetőleg
mindig kicsi olajjal fogyasszuk, mert a benne lévő nagy mennyiségű karotinok
jobb felszívódását így segíthetjük elő.
Paradicsomsaláta
50 dkg paradicsom, 1 hagyma, 2
ek. olívaolaj, 1 ek. citromlé, só, bors.
A paradicsomot szeleteljük fel, a
hagymát vágjuk nagyon vékony karikákra.
Keverjük össze és öntsük le az
elkészített salátaöntettel.
Pikante
4 db paradicsom, 2 chili paprika
(vagy 1 cseresznyepaprika), 1 ek. olívaolaj, pici só, - bors.
Termesztése a
mediterrán területeken kezdődött.
Vad alakja a rétek
jól ismert, közönséges virágos növénye, a vadmurok.
A sárgarépa gyógyító hatása
1. legfontosabbat már a színe
elárulja, sok béta-karotin van benne, ami az A-vitamin elővitaminja,
2. véd a szabadgyökök ellen,
3. a sejtek anyagcseréjét
aktiválja,
4. fiatalít, megállítja az
öregedési folyamatokat,
5. növeszti a hajat és a körmöt,
6. széppé teszi a hajat, a bőrt,
7. erősíti az immunrendszert,
8. javítja a szemet,
9. hasznos farkasvakság esetén,
10. segíti a vérkeringést,
11. hasznos a szívnek.
Sárgarépabomba
20 dkg sárgarépa apróra reszelve,
1 alma szintén apróra reszelve, 2 ek. olívaolaj vagy kukoricacsíra olaj, 1 ek.
citromlé,
1 ek. narancslé, 1 ek. mazsola
vagy más aprított kandírozott gyümölcs.
Összekeverjük.
Fontos: az A-vitamin, a karotinok
zsírban oldódnak, ezért zsírok nélkül nem szívódnak fel jól. és így nem tudnak
bejutni a sejtekbe.
A Közel-Keletről
származik.
A retek gyógyító hatása:
1. régi házi gyógyszer meghűlés
ellen,
2. javítja a vérkeringést,
3. kéntartalmú mustárolaja
fertőtleníti a szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor nyálkahártyáját és
4. egyben csökkenti gyulladását,
5. csökkenti a koleszterinszintet,
6. csökkenti a vérzsír-szintet,
7. megelőzi az epe-, vese-,
hólyagköveket,
8. segít a víz kiürülésében,
9. fokozza a szervek
vérellátását,
10. segít a fogyókúrában.
Reteklé
1 kg retek.
A retek felszínét durván
lekaparjuk, majd turmixoljuk.
Osszuk 2 részre, és 1-1 napig
kortyolgatva igyuk meg.
Nálunk is él vadon -
nyúlárnyék a neve.
Már az egyiptomiak is
ismerték.
A spárga gyógyító hatása:
1. erősíti az immunrendszert,
2. serkenti az agyat,
3. javítja a látást, segít a
szemfáradtságban, a farkasvakságon,
4. védi a bőrt a ráncosodás
ellen, széppé teszi a körmöt, fiatalítja a kötőszövetet,
5. jótékony a szívre,
6. segít a gyulladásokon,
7. elősegíti a sebgyógyulást,
8. a sejteknek a leghatásosabb
védelmet nyújtja a szabadgyökök ellen, fiatalítja őket,
9. a haj szépségét elősegíti,
10. erősíti a nyálkahártyát,
11. segít a konfliktuskezelésben,
12. erősíti az emlékezést,
13. erősíti az immunrendszert,
14. gyulladás gátló,
15. vízhajtó, salaktalanít.
Párolt spárga
Hámozás után 50 dkg spárga, só,
pici cukor, 2 dkg vaj.
Főzzük vagy pároljuk rövid ideig
sós, cukros vízben, annyira, hogy még roppanjon.
Szűrjük le (a levét lehűtve igyuk
meg), öntsük le forró vajjal.
Héjában főtt krumplival kínáljuk.
Fontos: nitrát tartalma miatt nem
szabad újból felmelegíteni!
Vadon terem a
Kaukázus déli részén, Iránban, Afganisztánban.
A spenót gyógyító hatása:
1. védi a nyálkahártyákat,
2. aktiválja a
szénhidrát-anyagcserét,
3. serkenti az agyműködést,
frissít,
4. nyugtatja az idegeket,
5. szépíti a bőrt, a hajat és a
körmöt,
6. emeli a vércukorszintet, így
elűzi a fáradtságot,
7. javítja a hangulatot,
8. támogatja az izom- és
szívműködést,
9. erősíti az immunrendszert,
10. serkenti a hormontermelést,
11. élesíti a látást, javítja a
farkasvakságot,
12. serkenti a csontképzést,
13. erősíti a fogakat,
14. fokozza a vérképzést, javítja
a sejtlégzést,
15. vízhajtó,
16. segíti a fogyókúrát,
17. idős korban lefékezi a
biológiai órát.
Spenótsaláta
25 dkg fiatal spenót, 1 hagyma, 1
ek. olívaolaj, 1 - 1 ek. tejszín, ecet, só, bors.
A hagymát vágjuk nagyon vékony
karikára, tegyük a tisztított spenóthoz.
Készítsük el az öntetet és öntsük
a keverékre.
Fontos: olyan sok ásványi anyagot
tartalmaz, hogy ajánlatos kisebb adagokat enni belőle. Ha olajjal készítjük el,
az emésztés ugyan tovább tart, de elősegítjük a felszívódást.
Néhány évszázaddal
ezelőtt a tök csupán D- és Közép-Amerikában termett.
A tök gyógyító hatása:
1. javítja az emésztést,
2. méregtelenít,
3. csökkenti a vérzsír szintjét,
4. a tökben lévő enzimek kímélik
a hasnyálmirigyet,
5. fogyasztja a zsírpárnákat,
6. vízhajtó,
7. erősíti az idegeket,
8. nyugtat,
9. ellátja a szervezetet
A-vitaminnal,
10. részt vesz a csontok
anyagcseréjében,
11. fiatalítja a sejteket, segíti
a sejtlégzést.
Tökleves
25 dkg tökhús, 1 hagyma, 0,5 l
víz, 1 húsleveskocka, 2 dkg vaj, 1 ek. rizsliszt, 1 ek. tejföl, fűszeres só, 1
ek. vágott kapor.
Az apróra vágott hagymát pároljuk
üvegesre.
Tegyük a hagymához a legyalult
tököt, süssük rövid ideig.
A vízbe tegyük bele a leveskockát,
forraljuk fel, keverjük hozzá a rizslisztet, a tököt és ismét forraljuk fel.
Ízesítsük a fűszeres sóval.
Tejföllel, kaporral kínáljuk.
Érdekesség: a tökmag ugyanolyan
jól laktat, mint a csokoládé, de annál - ahogy azt egy biokémikus kiszámolta -
14470-szer egészségesebb.
(Hogy lehetett ezt kiszámítani?!)
Homály fedi eredetét,
de a szakértők szerint K-Indiából származik. Ott találták első írásos
említését, a Kr. e. 3. évezredből.
Kr. e. 500 évvel a
régi görögök, majd később a rómaiak is termesztették.
A magyarok a 13. sz.
óta ismerik.
Az uborka gyógyító hatása:
1. fontos alkotórésze az
erepszin, amely fehérjebontó enzim és javítja a fehérjék értékesítését, egyben
elpusztítja a kóros baktériumokat, tisztítja a tápcsatornát,
2. E-vitamin tartalma magas, véd
a szabadgyököktől,
3. nagy mennyiségű szilícium
tartalma erősíti a bőrt, a hajat, a kötőszöveteket,
4. az uborkalé enyhíti és
gyógyítja, a napsugárzás okozta leégést,
5. szemre téve az uborkaszelet
megszünteti a szemek szárazságát, gyulladását, a szemkörüli duzzanatot,
6. csökkenti a testsúlyt.
Tejszínes uborka
1 közepes uborka, 1 csésze édes
tejszín (tejföl, kefir), 1 ek. kapor, fűszeres só.
Vágjuk kis darabokra a
meghámozott uborkát.
Készítsük el az öntetet és öntsük
az uborkára.
Azonnal fogyasszuk, különben
levet enged.
Fogyasztó uborka
Naponta egyszer fogyasszunk
uborkasalátát, de az étkezések között is együnk meg egyet-egyet.
A megsózott uborka, túróval,
kevés kenyérrel nagyon finom.
5 nap múlva már könnyebben fogod
érezni magad.
Fontos: az uborkát mindig
alaposan rágjuk meg, különben gyomorpanaszokat okozhat. Aki érzékeny, hámozza
meg a kígyóuborkát is!
Termesztése
Perzsiából terjedt el az egész világon. Mindenhol ismerték, ahol gyógyító
kultúra alakult ki, így Kínában, Indiában és Elő-Ázsiában.
Ázsiában
vértisztításra használták, eredményesen használták köhögés csillapítására.
A rómaiak magukkal
vitték hódító háborúikba, így terjedt el az akkori világban. Európában sokáig
csak a kolostorokban termesztették.
A vöröshagyma gyógyító hatása:
1. a népi gyógyászat csodaszere,
2. megelőzi a fertőzéseket,
3. fertőtleníti az orr- és
szájüreget, a torkot,
4. erősíti a gyomor és az egész
emésztőrendszer nyálkahártyáját,
5. segít vese- és
gyomorbántalmakban,
6. javítja a vérellátást (hideg
kezek, lábak),
7. jó érbetegségek ellen, vénás
panaszoknál,
8. hangulatjavító,
9. immunrendszer erősítő,
10. serkenti a vérképzést,
11. fokozza a stresszhormonok
elválasztását,
12. szívműködést, keringést
erősíti,
13. csökkenti a magas vérnyomást,
14. megelőzi az érelmeszesedést,
15. ha a szájat méh vagy darázs
csípte meg, a friss hagyma akár életmentő is lehet: nyomban szét kell rágni 1
fej hagymát, így megakadályozhatjuk, hogy olyan nagy duzzanat keletkezzen,
amely fulladáshoz vezethet.
Magyaros hagymaleves
3 fej hagyma, 1 gerezd zúzott
fokhagyma, 1 tk. pirospaprika, 5 dkg vaj, 1 ek. liszt, 1 l zöldségleves, só,
bors, kenyér.
Felvágjuk nagyon apróra a
hagymát, a vajban megpirítjuk, rászórjuk a paprikát és hozzáöntjük a forró
zöldséglevest. 1 percig forraljuk. Fűszerezzük.
Csészében kínáljuk, kenyeret
adunk mellé.
Régi kultúrnövény az
ókor óta. Eredetileg vadon tenyészett a tengerparti sós iszapos helyeken.
A zeller gyógyító hatása:
1. elmulasztja a kóros
baktériumokat és gombákat a tápcsatornában,
2. elmulasztja az emésztési
zavarokat,
3. fertőtleníti, méregteleníti a
száj és torok nyálkahártyáját,
4. fokozza a gyomorsav
termelődését,
5. antibakteriális a kiválasztó
szervrendszerben,
6. segít köhögésnél, náthánál,
hűléses betegségeknél,
7. fogyaszt,
8. aktiválja a szénhidrát
anyagcserét,
9. erősíti az idegeket,
10. serkenti az agyműködést,
11. idegcsillapító,
12. táplálja a bőrt, hajat,
szemet,
13. jótékony hatású a májra,
14. vízhajtó.
Zellersaláta
1 zellergumó, 1 alma, só, 1 - 1
ek. mazsola, citromlé, olívaolaj.
Az almát, zellert vágjuk kis
kockákra. Kevés sós vízben pároljuk rövid ideig.
Öntsük rá az olajat, citromlevet.
Díszítsük mazsolával.
Kedves Dúclakók!
Ha figyelmesen elolvastátok a
sorozatot, akkor - úgy gondolom - el lehet gondolkodni azon, hogy mennyi
mindent nem biztosítunk a szervezetünknek.
Mert ugye nagyon finom a rántott
csirke, ilyentájt a disznótoros. No, de ezekről nem lehet ennyi fontos hatást
írni.
Nem akarok ám most a növényevés
mellett agitálni, és vitát sem akartam indítani, de bizony jó lenne, ha sokkal
több növényt ennénk és ezt kicsit természetesebb formában, mint ahogy tesszük.
E sorozat írása közben azért az
elmúlt hétvégén nagyon finom rántott harcsát ettem, hercegnőburgonyával (hogy
növény is legyen), majonézzel és sok-sok salátával. Bár azt is mondják, hogy a
növényt külön kell enni a húsféléktől. Mindez egy néhány pohár Irsay Olivérrel kiegészülve!
Desszertként pedig túrókrémmel töltött palacsinta (olyan duci volt, mint a Pick
szalámi), leöntve meggymártással.
Mindez Szegeden történt. Azért
írom le, mert mindenkinek ajánlom ezt a helyet. A nevét ugyan nem tudom, de
szemben van az Alabárdossal az Oskola utcában, rögtön a régi hídnál. Régen Égő
Arany volt a neve.
És itt olyan csodálatos a
gyümölcsleves, amilyet még soha, sehol nem ettem.
És, ami igazán nem mellékes,
végtelenül kedves, udvarias, bár nem túl gyors a kiszolgálás - igaz, csúcsban
voltunk.
Jó elmélkedést!
Amanda
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése