DPG Recepttár 244.
Valamilyen módra….
Valamilyen módra
Ambassador módra
(ha bordaszelet) elősütve, majd
sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy
kisütve
Angolosan
Hús, zöldség: az előbbi félig
átsütve, kissé véresen, az utóbbi főzve, forrón, vajjal tálalva.
Aumale módra
Füstölt- nyelvet, sonkát, hideg
sültet (esetleg disznóhúst), füstölt szalonnát apróra vágunk, összekeverjük
apró kockára vágott, párolt sárgarépával, petrezselyem zöldjével, 2 tojás
sárgájával, tejföllel. Megsózzuk és borsozzuk, megkenjük vele a borjúcomb
szeleteket. Azután összetekerjük őket, cérnával átkötjük és forró zsírban, födő
alatt megpároljuk. Mikor megpuhultak, kiszedjük, levesszük róluk a cérnát. A
levébe belehabarunk egy kevés lisztet, egy kis paprikát, felforraljuk,
tejföllel ízesítjük és ráöntjük a húsra.
Bácskai módra
Pörkölt jellegű hús, sok friss
zöldpaprikával és paradicsommal együtt párolva.
Bakonyi módon
Tejfölös-tejszínes, gombás,
pirospaprikás mártással
Bartalis módra
Ha halászlé, paradicsompürével, vörösborral és
cseresznyepaprikával.
Batthyány módra
Hagymával pirított rizs,
erőlevesben párolva és vajjal dúsítva.
Bearni módon
bearni (tárkonyos karakterű,
tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült) mártással
Bordói módra
Vörösborral vagy bordói mártással
(azaz: vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel
felerősített spanyolmártással) készült
Böllér módra
Valamilyen belsőséggel keverve.
Breton módra
Babbal és paradicsommal.
Budapest módra
Libamájas, gombás, füstölt
szalonnás, zöldborsós, pörköltlével összefogott ragu.
Burgundi módra
Vörösborral, vagy burgundi
körettel (húsos szalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva)
Cabernet módra
Vörösborral és karamellel.
Cádizi módra
Amit sonkával készítenek
Cavour módra
A zsemlyemorzsát összekeverjük a
reszelt sajttal) és zsírban vagy vajban hirtelen kisütjük a panírozott
hússzeleteket. Szardellamártást és paradicsomsalátát, meg spagettit tálalunk
melléje.
Cecei módra
Chipolata módra készült raguval, zöldpaprikával.
Chipolata módra
Gesztenyével, karottával,
borsóval és kolbásszal készült raguval
Cigány- módra
Sültszalonna-kakastaréjjal
tálalva
Cobalt módra
Borsos és erős chilipaprikás
lében.
Colbert módon
(ha bélszínszelet) pirított
gombával és barna gombamártással; (ha borjúborda) natúrsütés után
gombamártással bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva,
majd vajjal megpirítva
Corneille módra:
Egybesült hús narancsszeletekkel
borítva, zöldfűszerekkel szórva.
Creol módon
(ha máj) hagymán pirított
paradicsommal; (ha steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint
rostélyos hagymával
Csabai módra
(rendszerint) füstölt kolbásszal
készült
Cseh módra
Ha fácán vagdalt sertéshússal,
finomra vágott majoránnával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, egy kis sóval,
borssal, paprikával (esetleg - ha van - szarvasgombával) alaposan megtöltve,
egy kis brandyvel meglocsolva.
Csőben sült (au gratin)
Sütőben sült.
Dalmát módra
Hagymával, vörösborral sütött,
párolt zöldpaprika.
Debreceni módra
(legtöbbször) füstölt kolbásszal készült
Dorozsmai módra
(ha hal) sütve, tejfeles-gombás-lecsós csuszával tálalva
Dubarry módon
Kelvirággal, karfiollal készítve.
Dunai módra
(ha halászlé) tésztával tálalva.
Elisabeth Taylor módra
(ha főtt füstöltsonka)
petrezselymes ananászraguval
Elzászi módra
(rendszerint) savanyú káposztával
(+ olykor virslivel) készített
Erdélyi módra
(általában) tárkonyos.
Erdészné (erdész) módra
(legtöbbször) erdei gombával
készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint
vajas pecsenyelével
Esterházy módra
(ha rostélyos vagy szűzérme)
tejfeles-boros zöldségmártásban párolva.
Északi módra
Metéltre vágott csirkehússal és
zöldségekkel, citromlével és cukorral ízesítve
Florentin
módra
(ha fogasfilé) főzve, majd
parajjal, besamellel és sajttal átsütve
Fortuna módra
Konyakkal ás pezsgővel
flambirozva, pirított petrezselymes gombával, pirított kalácsszeletre tálalva
Franciásan
(ha máj) tűzdelve, majd vajba
valamint morzsába mártva és roston megsütve
Frankfurti módra
Virslivel (és többnyire
kelkáposztával) készült
Giuseppe módra
(ha spagetti) sonkával, gombával,
paradicsomosan és pezsgővel valamint keménytojással dúsítva
Godard módon
(ha bélszínszelet) sült
libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított
kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve
Gurmand módra
Fürjtojással
Gyurcsi módra
Mindenféle pályinkával, tökkel,
csípős paprikával
Hasé: vagdalt.
Hawaii módra
Ananásszal készült.
Hentes (hentesné) módra
Sonkával, szalonnával, ecetes
uborkával készült
Holstein módra
Tükörtojással.
Josephine módra
Ha főzött gyümölcs, tejberizsre
helyezve, cukorral meghintve, és meglocsolva málnasziruppal.
Jóasszony módra
A szakács fantáziája szerint
minden jó, ami a konyhában található.
Juan módra
Forrázott csipős és
paradicsompaprika-saláta, tojással, petrezselyemmel és olajbogyóval ízesítve
Julienne módra
Hajszálvékony szálakra szeletelt
zöldséggel tálalva.
Kalocsai módon
Sonkával., paprikával (és
paprikával :)
Kantoni módra
(ha kínai konyhai irányzat)
meglepő alapanyag- és ízpárosítások jellemzik; (ha rizs) rákkal, hússal,
omlettel, konyakkal készült
Károlyi- módra
(ha savanyú káposzta) sonkával,
szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; (ha saláta) főtt krumpli,
kovászos uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejessaláta darabolva és
tartármártással keverve
Kassai módra
Sonkával készült
Kecskeméti módra
(rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült
Kedvessy módra
(ha bélszínszelet) sült
libamájjal és borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással.
Ha natúr vadsült: gombával, krutonnal, tejszínes, fehérboros, konyakos,
citromos mártással.
Kertészné módon
Vegyes zöldséggel
Konzumé: erőleves
Korhely módra
Rendszerint savanykás jellegű
vagy valamilyen szesszel készült. Ha halászlé, akkor babérlevéllel
Kossuth módra
(ha rostélyos) szalonnás
pörköltlében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve
Kruton: pirított zsemleszelet.
Lyoni módra
Sült hagymával.
Macedón módra
Paradicsomos mártással locsolgatva
Madras módra
Fűszeres olajjal
Magyaros
Lecsós (esetleg pörköltes).
Makói módra
Rendszerint hagymás.
Marschal módon
(ha máj) sült
húsosszalonna-kakastaréjjal
Medici módra
(ha bélszínszelet) choron mártással
(azaz: paradicsompürével dúsított bearni mártással), szarvasgombával díszítve
Mészáros módra
(ha borjúborda) borjúmirigyből,
velőből és pirított gombából készített raguval
Mexikói módra
(rendszerint) chilis vagy
kukoricás
Milánói módon
(gyakran) milánói makarónival
körítve; (ha borjúborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozva és
milánói makarónival körítve; (ha rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és
reszelt sajttal
Murat módon
(ha borjúszelet) natúrsütés után
fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meghintve és egy szelet sonkával
beborítva
Napóleon módra
Sült gyümölcs, szósszal leöntve
Nelson módra
Párolt zöldborsóval
Normandiai módra
(rendszerint) almával,
almaborral, vagy almapálinkával készült
Olimpikon módra
Tejszínes zöldséges öntettel
Orly módon
Sörtésztába mártva és kisütve
Örmény módra
Hússzeletek hagymás, gombás öntettel
Papp módra
Ha sült hal, zöldségraguval,
paprikás mártással, sült hagymával, tartármártással.
Parasztosan
(rendszerint) szalonnával (+
olykor hagymával, burgonyával)
Párizsiasan
Lisztbe és felvert tojásba
bundázva
Pármai módra
A darabolt húsokat (pl. borjú,
sertésborda) és szárnyasokat tojásba és sajtba bundázzák, olajban kisütik, majd
paradicsommártással tálalják. (Párma - város Olaszországban)
Parmentier módra
A sült burgonyát finomra vágott
petrezselyemmel vagy metélőhagymával meghintik. Sült húsok (pl.
bélszínszeletek) mellé adják körítésnek. (Antoine Parmentier a XVIII. században
ő terjesztette el a burgonyát Franciaországban)
Pekingi módra
(ha kínai konyhai irányzat) az
édes-savanyú ízek jellemzik
Pékné módra
Hagymával és burgonyával
együttsütve; (olykor) sütőben sütve
Petőfi módra
A vegyes zöldséggel, paprikával
ízesített lében megpárolt marhafelsál szeleteket a zöldséges raguval befedik,
és pirított burgonyával tálalják.
Pincemester módra
Vastag bélszínszeleteket sózzák,
babérlevél darabkákkal ízesítik, és faszénparázson mindkét oldalát megsütik.
Libazsírban sült hasábburgonyával, salátával és fokhagymás pirítóssal kínálják.
Pompadour módra
(ha bélszínszelet) gombapéppel
együtt tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással
tálalva
Prágai módra
Frissensülteket (főként borjú- és
sertéssültet) rántottával, sonkával vagy császárszalonnával beborítják,
pecsenyelével meglocsolják, pirított burgonyával és fejes salátával tálalják.
Rác módra
Füstölt szalonnával és tejföllel
Részeges módra
Valamilyen szesszel készült
Roastbeef = marhasült
Rolád = tekercs
Rossini módra
Libamájjal, szarvasgombával és
madeira mártással, (ha bélszínszelet) bearni mártással, szarvasgombával
díszítve
Royal módon: díszítve
Rozmeberki módra
Hagymához hozzáadjuk a gombát (ha friss, akkor pároljuk), kevés kaprot,
tejszínt, citromlevet, kis cukrot. Így főzzük. Legvégül sózzuk. Ezt a mártást
öntjük a ponty alá.
Római módra
Ha articsóka,
petrezselyemzölddel, fokhagymával töltve, kevés mentával, olívaolajjal, sóval
ízesítve
Rózsa Sándor módra
A húst csíkokra vágjuk, hagymás
zsíron pároljuk. Sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük.
Rumpsteak = hátszínszelet
Séra módra
Ha máj, hagymával, fokhagymával dinsztelve, fehér és fekete
borssal ízesítve (Séra Judit asztaliteniszező után)
Sir Henri módra
Kukoricás, pisztáciás vagdalt hússal töltve
Sobri Jóska módra
Ha halászlé, paradicsommal, zöld- és cseresznyepaprikával,
gyufatésztával.
Stefánia módon
Főtt tojással töltve
Strasbourgi módra
Libamájjal vagy libamájpürével
(és gyakran gombával) készült
Svéd módra
Zöldséges, tejszínes mártásban
Szapáry módra
(ha máj) vesével és velővel
Széchenyi módra
(ha rostélyos) szalonnás
pörköltlében párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, valamint főtt
sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva; (ha fácán) libamájjal,
gombával, vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint gesztenyepürével
körítve; (ha vadhús) tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos töltelékkel és
vörösboros mártással
Szecsuani módra
(ha kínai konyhai irányzat)
csípős jellegű
Szegedi módra
(ha gulyás, ha rostélyos) vegyes
zöldséggel és csipetkével
Székely módra
(rendszerint) savanyú káposztával
készült, esetleg tárkonyosan
Szentgyörgyi módon
(ha sűlthús) hagymán pirított
gombával, zöld- és paradicsompaprikával
Sztroganoff módra
(ha bélszíncsíkok) finomra vágott
gyöngyhagymával vajon megpirítva, fűszerezve és tejszínnel beforralva; (ha
vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítve
Szudáni módra
Joghurtos, ecetes, olajos salátaöntet, borssal,
zöldhagymával és fokhagymával ízesítve.
Szuvarov módra
Cserépedényben sült, nyers
libamájjal és a szarvasgombákkal (amelyeket előzőleg konyakban pácoltunk és
vajon megpirítottunk) töltött húsféleség.
Tavasziasan
Párolt vegyes zöldséggel
Tiszai módra
(ha halászlé) tésztával tálalt
Tokaji módra
Borral készült
Tournedos = bélszínszelet
Udvarmester módra
(ha sült) fűszeres vajjal tálalva
Ukrán módra
Hámozatlan céklával megfőzve, kevés
cukorral, ecettel és tejföllel ízesítve. A húst tálaláskor kockára vágva
tesszük a tálba.
Vadász módra
Májjal, gombával és barna mártással.
Valenciai módra
Narancshéjjal, narancslével és
Sherryvel készítve
Vesztfáliai módon
(ha sült) sült sonkával és
madeira mártással
Victor Hugo módra
(ha bélszínszelet) bearni
mártással, ajókagyűrűvel díszítve
Villa Franca módon
(ha bélszínszelet) vajban
pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással;
(ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve
Wellington módra
(ha bélszín) gombapéppel leveles
tésztában megsütve, s madeira mártással tálalva
Wilson módra
(ha sonka) előfőzés után
szegfűszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése