Hozzávalók egy adaghoz:
5 kg sült padlizsán, aprítva
5 kg pritamin paprika, darálva
1 kg vöröshagyma
1,5 liter (házi) sűrített paradicsom lé
1 liter napraforgó olaj
ízlés szerint só, egész fekete bors (ha nem szeretünk ráharapni, akkor
teatojásban)
5-6 babérlevél
A hozzávalók mennyisége tisztán értendő, azaz a padlizsán sütve, csurgatva, a
pritamin és a hagyma tisztítva, darálva. Nagy mennyiségnek tűnhet, de ha már
rááldozzuk az időt, ne készítsünk kevesebbet, mert télen hálásak leszünk érte!
Mi évek óta 2 adaggal főzünk és így sem szokta megérni a tavaszt :-)
A hagymát kb 2
dl olajon üvegesre kell dinsztelni. Egy külön edényben a
maradék 8 dl
olajon megdinsztelni a pritamint és kevergetve addig sütni, míg minden leve
elpárolog, különben híg lesz tőle a zakuszka. Ha ezzel megvagyunk, egy nagy
edényben összekeverjük a hozzávalókat és elkezdjük főzni. Folyamatos
kevergetést igényel, mert hajlamos a kozmásodásra. Ha van lehetőség a szabadban
készíteni, megspórolhatunk vele egy nagytakarítást. Érdemes jó hosszú nyelű
eszközzel kevergetni, mert főzés közben bugyog, pattog és minél távolabb van az
ember keze az edénytől, annál nagyobb eséllyel kerülheti el az égési
sérüléseket. Legalkalmasabb erre a feladatra egy olyan keverőfa, amivel falun a
szilvalekvárt kevergetik főzés közben. Kb 1,5-2 óra főzést igényel attól a
pillanattól, hogy forrásnak indult. Akkor van kész, ha a tetején megjelenik az
olaj, ilyenkor azonnal el kell zárni alatta a tüzet és még forrón belekanalazni
a jól elmosott üvegekbe. Ezeket lezárás után hideg dunsztba tesszük másnapig,
azaz pld. pléddel kibélelt kosárba, bebugyolálva, hogy lassan hűljön ki. Úgy
válasszunk üvegeket, hogy egy üveggel max. 1 hét alatt fogyasszunk el, mert
mentes minden tartósítószertől és felbontás után 5-6 nap múlva képes
bepenészedni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése