2024. május 19., vasárnap

forró levegős receptek

 FORRÓLEVEGŐS FRITŐZ RECEPTEK Tartalomjegyzék Sült csirkecomb 2 Mirelit sültburgonya 3 Kenyérsütés forrólevegős fritőzben 4 Fasírt készítése forrólevegős fritőzben 5 Kirántott hús elkészítése forrólevegős fritőzben 5 Sajtos burgonyakrokett elkészítése forrólevegős fritőzben 6 Karfiolos növényfasírt elkészítése forrólevegős fritőzben 7 Töltött csiperke elkészítése forrólevegős fritőzben 8 Édes töltelékes batyu elkészítése forrólevegős fritőzben 9 Húsgolyók 9 Garnélák sonkába csomagolva 10 Csirkemell mézzel és dijoni mustárral 11 Ünnepi lazac 12 Pácolt csirkeszárny 12 1 Sült csirkecomb Az emberek többsége imádja a sült csirkecombot, emiatt lényegesnek tartjuk elsőként kiemelni, hogy ez az étel akár forrólevegős fritőzben is elkészíthető, méghozzá sokkal egyszerűbben, mint más egyéb konyhai eszközben. Hozzávalók • 1kg csirkecomb • 2 evőkanál étolaj • ízlés szerint fűszerkeverék Elkészítés Hogy ízletes sült csirkecombokat kapjunk az olaj nélküli fritőzben, fontos lesz mindenekelőtt a hús megfelelő előkészítése. Ehhez érdemes akár már előző este behinteni a megfelelő fűszerkeverékkel és állni hagyni a hűtőben, de ha közvetlenül sütés előtt 30-40 perccel elvégezzük ezt a műveletet, akkor is jó eredményt kaphatunk. 2 Mielőtt a combokat betesszük a gépbe, két evőkanál étolajat dörzsöljünk szét a húsokon – készíthetünk akár étolajos pácot is a fűszerkeverékből, ha úgy egyszerűbb –, majd a combokat helyezzük be a forrólevegős fritőz sütőfelületére. A gépet 180 Celsius fokra állítva a csirke 30-35 perc alatt ropogós aranybarnára süthető. Mirelit sültburgonya Természetesen a csirkecombot nem jó önmagában fogyasztani, kenyérrel pedig nem a legegészségesebb, éppen ezért fontos lehet, hogy megtanuljunk köretet is készíteni a forrólevegős fritőzben. A lehetőségek tárháza majdhogynem végtelen, ugyanakkor az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb alternatíva a mirelit krumpli használata, amit rendkívül egyszerű lesz kisütni egy ilyen géppel. Hozzávalók • 1 csomag fagyasztott hasábburgonya • ízlés szerint só és egyéb fűszerek 3 Elkészítés A mirelit sültburgonya előnye a házilag frissen szeletelt típushoz viszonyítva, hogy már nem kell hozzá extra olajat adni, noha friss krumpli esetén is maximum 2-3 evőkanállal, így a végeredmény garantáltan nem úszik majd az olajban. A kisütés első lépése egy forrólevegős fritőznél az lesz, hogy a gépet 200 Celsius fokra előmelegítjük. Amint ezzel megvagyunk, a hasábburgonyát a fritőz kosarába öntjük. Hogy mennyit, az nyilván függ a kosár méretétől, valamint attól is, hogy hány főnek szeretnénk ételt készíteni. Ezt követően nincs más teendőnk, mint a 15-20 perces maximális sütési idő alatt 5 percenként egyszer alaposan összerázni a kosár tartalmát, hogy minden krumpli alaposan átsüljön. Ha elkészült, sózzuk meg és már mehet is a tányérra. Kenyérsütés forrólevegős fritőzben Hogy egy forrólevegős fritőz mennyire sok speciális étel elkészítésére alkalmas, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy akár még kenyeret is süthetünk vele, ami ráadásul lényegesen egészségesebbé tehető, mint a bolti változat – például teljes kiőrlésű liszttel és így tovább. Hozzávalók • 125g liszt • 25g vaj • 50ml tej • 2-3g élesztő • 1 tojás sárgája • ízlés szerint cukor és só Elkészítés A meleglevegős fritőzben történő kenyérsütés első lépése, hogy az imént megnevezett hozzávalókat alaposan összedagasztjuk egy edényben. Ha elkészültünk és egységes állagú nyers tésztát kaptunk, akkor tegyük egy edénybe, majd meleg helyiségben, letakarva hagyjuk kelni egy kicsit. Közben nézzük meg, hogy van-e külön kiegészítője az olaj nélküli fritőzünknek a tésztákhoz, legyen szó kenyérről vagy süteményekről. Ha nincs, használjuk a gép tálszerű elemét, amit vajazzunk meg egy kicsit, majd tegyük bele a dagadó tésztát. Egy jó órával a dagasztást követően vagdossuk meg egy kicsit a tészta felső részét, majd zárjuk be a fritőzbe, aztán 200 Celsius fokon süssük meg. Először csak 10 percig hagyjuk benne a fritőzben, majd ekkor kenjünk meg egy kis vajjal a tetejét, és tegyük vissza. Változatlan hőfokon további 10-15 percig süssük, majd állítsuk le a gépet és 4 hagyjuk benne pár percig. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni és már kenhetjük is az isteni lekváros kenyeret a családnak. Fasírt készítése forrólevegős fritőzben Természetesen nemcsak különlegességeket, hanem olyan hétköznapi ételeket is könnyedén el lehet készíteni a forrólevegős fritőzben, mint a fasírt, amit tálalhatunk az imént taglalt kenyérrel vagy a korábban bemutatott sült krumplival is akár. Hozzávalók • félkiló darált hús • 2db zsemle • 1db hagyma • 2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint) • 1db tojás • ízlés szerint fűszerek (pirospaprika, kömény, só és bors) Elkészítés Elsőként a hagymát felaprítjuk, majd egy nagyon kevés olajon üvegesre futtatjuk a tűzhelyen. Ha kész, a két zsemlét vízbe mártjuk, majd amennyire ez lehetséges, kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet, hogy csak nedves legyen. A hagymát és a vizes zsemlét összeborítjuk, hozzáadjuk a darált húst, a fokhagymát, majd ízlés szerint fűszerezzük, a végén pedig ráütjük a tojást. Az egészet nagyon alaposan összegyúrjuk. A forrólevegős fritőz sütőtáljába egy kiskanál étolajat teszünk, majd eloszlatjuk, hogy mindenhová egyenletesen kerüljön. Egy kis tálba prézlinek valót öntünk, hogy a masszából gyúrt kis húsgolyókat a fritőzben való elhelyezés előtt meghempergessük benne. A kis golyókat belepakoljuk a gépbe úgy, hogy legyen helye a levegőnek mozogni köztük, majd vékonyan átkenjük őket étolajjal. Ha a készülék megtelt, 180 Celsius fokon a fasírtgolyók nagyjából 20-25 perc alatt készre sülnek, de az időtartam a teljesítmény függvényében természetesen módosulhat. A kis golyócskák kihűlést követően rögtön fogyaszthatók lesznek. Kirántott hús elkészítése forrólevegős fritőzben A kirántott hús – vagy bizonyos régiókban egyszerűen csak rántott hús – a legtöbb magyar család vasárnapi ebédjének elmaradhatatlan étele, aminek köszönhetően utána napokig olajszag terjeng majd a lakásban. Kivéve akkor, ha forrólevegős fritőzben készítjük, hiszen a kérdéses konyhai gép erre is tökéletesen alkalmas! 5 Hozzávalók • 8 szelet sertés karaj • fél liter tej • búzaliszt • 2db tojás • zsemlemorzsa • só és bors Elkészítés Az igazán ízletes és különleges kirántott hús titka, hogy már a sütést megelőző este nekilátunk elkészíteni, ezáltal a húst tejbe áztatjuk és a hűtőbe tesszük. Másnap reggel kivesszük, lecsöpögtetjük a szeleteket, és alaposan kiklopfoljuk őket, végül ízlés szerint sózunk, borsozunk. Ezt követően a két tojást egy tányérba ütjük, felverjük, igény szerint sózzuk, de akár tejet és lisztet is tehetünk bele. Egy másik tálba zsemlemorzsát öntünk, majd a szeleteket bepanírozzuk. Ha elkészültek, egy külön tálba tesszük őket, ahol minden egyes szeletet egy ecset segítségével vékonyan megkenünk étolajjal vagy befújunk olajspray-vel. A fritőzt 180 Celsius fokra állítjuk, majd belehelyezzük a húsdarabokat. Nem kell őket külön külön, egyszerre 2-3 darabot is elhelyezhetünk benne. Először 10 percig sütjük, majd utána megfordítjuk őket, és újabb 10 percig hagyjuk sülni a szeleteket. Ezt követően az ízletes rántott hús azonnal tálalható, fogyasztható lesz – a lakásban terjengő kellemetlen olajszag nélkül. Sajtos burgonyakrokett elkészítése forrólevegős fritőzben Amennyiben egy könnyed, gyorsan elkészíthető menüt szeretnénk összeállítani, amolyan kis csipegetni valót a váratlanul beesett vendégek számára, ami ráadásul nemcsak látványos, de finom és laktató is, akkor a sajtos burgonyakrokett jó döntés lesz. Hozzávalók • 0,6kg burgonya • 200g trappista sajt • 100g liszt • 1 tojás • vaj • zsemlemorzsa • 2 evőkanál olaj 6 • ízlés szerint só és egyéb fűszerek Elkészítés Az első lépés, hogy megtisztítjuk, majd apróra vágjuk a burgonyát, és enyhén sózott vízben megfőzzük. Miután megfőtt, a vizet kiöntjük, és pürét készítünk belőle egy krumplinyomó vagy egy villa segítségével, miközben hozzáadunk egy evőkanál vajat. Amíg a massza hűl, hozzáütjük a tojást és beleöntjük a lisztet, majd alaposan összedolgozzuk. A trappista sajtot ezután apró, nagyjából 1×1 centiméteres kockákra vágjuk. A burgonyamassza közben tésztaállagúvá válik, így lehetőségünk van belőle kis gombócokat gyúrni. Vegyünk ki egy evőkanál masszát, nyújtsuk ki, tegyük a közepére a sajtot, és így gyúrjuk golyóvá. Ezeket a kroketteket zsemlemorzsa és növényi olaj keverékébe forgatjuk, majd 200 Celsius fokon addig sütjük, amíg aranysárgák nem lesznek. Karfiolos növényfasírt elkészítése forrólevegős fritőzben Ha nem kívánjuk a húst, és gyorsan szeretnénk elkészíteni valami zöldségalapú finomságot, akkor a karfiolos növényfasírt biztosan egy igazi kedvenc lesz otthon, ami után az egész család megnyalja majd mind a tíz ujját. 7 Hozzávalók • 1 fej karfiol • 1 tojás • 100 gramm parmezán sajt • 100 gramm cheddar sajt • metélőhagyma • zsemlemorzsa • 2 evőkanál olaj • ízlés szerint só és bors Elkészítés Feldaraboljuk és megtisztítjuk a karfiolt, melynek rózsáit enyhén sós vízben megfőzünk. Ha már kellően puha állagúak, készítsünk belőlük pürét, majd ehhez adjuk hozzá a kétféle sajtot, üssünk bele egy tojást, végül ízlés szerint sót, borsot és apróra vágott metélőhagymát adjunk hozzá. A masszát aztán kellő alapossággal keverjük össze. Ebből evőkanálnyi mennyiségben gyúrjunk kis gombócokat, melyeket forgassunk olajjal kevert zsemlemorzsába. Ezeket a kis golyókat 200 Celsius fokra melegített forrólevegős fritőzben addig süssük – nagyjából 10 perc elegendő hozzá –, amíg aranybarnák nem lesznek. Mártogatóval kínálva isteni előétel vagy csemege. Töltött csiperke elkészítése forrólevegős fritőzben Amennyiben szeretnénk egy egyszerűen elkészíthető, isteni húsmentes finomságot, mely tökéletesen megállja a helyét akár főételként is, nem mellesleg pedig forrólevegős fritőzben elkészíthető, akkor az alábbi töltött csiperke receptet érdemes megjegyeznünk. Hozzávalók • 8 darab csiperke • 200g szalonna • 300g juhtúró • 1 tojás • 1 fej hagyma • ízlés szerint só és bort 8 Elkészítés Az első és legfontosabb, hogy a csiperkegombát alaposan megtisztítsuk. Pucoljuk le róla a koszt, a földet, a szárakat vágjuk le, majd ebben az állagában sózzuk meg őket egy kicsit. Vágjuk apró darabokra a hagymát, a szalonnát, majd keverjük össze a túróval, üssük hozzá a tojást, és ezt a masszát kanalazzuk bele a csiperkefejekbe. Ezeket aztán 180 Celsius fokon süssük meg egy forrólevegős fritőzben. Legfeljebb 20 perc elegendő ahhoz, hogy a töltött gombafejek elkészülhessenek. Édes töltelékes batyu elkészítése forrólevegős fritőzben Amennyiben szeretjük a finom édességet, a süteményeket, akkor érdemes lehet kipróbálni a forrólevegős fritőzzel elkészíthető sütemények közül az édes töltelékkel ellátott batyut, melynek az alapja az egyszerű leveles tészta. Hozzávalók • leveles tészta • lekvár (ízlés szerint csokoládé, friss gyümölcs) • tojás Elkészítés Az első lépés, hogy a leveles tésztát kinyújtjuk, majd nagyjából 7×7 centiméteres kis négyzeteket vágunk belőle. Ezeknek a közepére helyezzük el az édes tölteléket – amit közben vagy előtte összeállítunk, de a sima lekvár is megteszi –, majd a tésztanégyzet négy sarkát az ellentétes oldalakkal összefogjuk és összetapasztjuk. A lényeg, hogy a batyukat jól lezárjuk, majd az elkészült darabokat megkenjük felvert tojással, a 200 Celsius fokra melegített forrólevegős fritőzben pedig 10 percig sütjük. Érdemes előtte villával megböködni a jobb hatás érdekében. A végeredmény: gyors és isteni sütemény! Húsgolyók Hozzávalók: • 600 g darált sertéshús 9 • 2 gerezd fokhagyma • 1 hagyma • 2 tojás • ½ TK őrölt gyömbér • ½ csésze zsemlemorzsa • só • fekete bors Elkészítés: A 2 gerezd fokhagymát és a hagymát reszelje finomra, és a keverje a húshoz. Fokozatosan adja hozzá a tojást, a zsemlemorzsát, a sót, a fűszereket és a gyömbért. Ebből a keverékből formáljon pingponglabda méretű (kb. 3,5-4 cm átmérőjű) golyókat, és 180 ° C-ra melegített fritőzben kb. 8-10 perc alatt süsse meg. Garnélák sonkába csomagolva Hozzávalók: • hámozott és megtisztított garnélarák • ugyanannyi vékonyra szeletelt sonka Elkészítés: Minden garnélát csomagoljon egy szelet sonkába. Javaslom a sonkaszeleteket felére vagy harmadára osztani, és minden garnélát a fejétől a farkáig betekerni. Az így csomagolt terméket tegye hűtőbe 30 percre. Hagyja a fritőzt 200 ° C-ra felmelegedni, és 6-8 percig süsse a garnélarákot. 10 Csirkemell mézzel és dijoni mustárral Hozzávalók: ▪ 2 csirkemell szelet ▪ só ▪ őrölt feketebors ▪ 3 EK méz ▪ 3 EK dijoni mustár Elkészítés: Kivételesen ez egy egyszerű recept, de annál finomabb ízű! Sózza, fűszerezze a csirkemelleket, és helyezze kb. 15-20 percre 200 ° C-ra melegített fritőzbe. Egy kis tálban keverje össze a mézet a mustárral, és a megsült szeleteket azonnal dörzsölje be vele, hogy a 11 méz és a mustár mélyebben behatolhasson a hús szerkezetébe. Remekül passzol amerikai burgonyához, zöldségsalátához és szeletelés után tortillába. Ünnepi lazac Hozzávalók: • 2 db lazac (350–400 g) • 2 EK olívaolaj • só • őrölt feketebors • 1 EK mustár • 1 EK nádcukor (vagy méz) • 1 gerezd fokhagyma • ½ TK szárított kakukkfű Elkészítés: Szárítsa meg a lazacot törlőkendővel, sózza és ízesítse. Egy tálban keverjen össze mustárt, nádcukrot, egy gerezd összezúzott fokhagymát és kakukkfüvet az olajjal. Hozzáadhat 1 evőkanál zúzott kesudiót is. Ezt a pácot egyenletesen vigye fel a lazac tetejére. Helyezze a fritőzkosárba, és kb. 10 percig süsse 200 ° C-on. Pácolt csirkeszárny Hozzávalók: ▪ 1 kg csirkeszárny (használhat csirkecombot is) ▪ 2 EK szójaszósz ▪ 4 EK növényi olaj ▪ 2 evőkanál méz ▪ 2 evőkanál reszelt friss gyömbér ▪ ½ lime leve ▪ só ▪ csomó zöldhagyma (apróra vágva) ▪ szezámmag 12 Elkészítés: Mossa le a csirkét folyó víz alatt és sózza meg. A fennmaradó összetevőkből (a szezámmag kivételével) készítsen egy “pácot”. Vastagon kenje meg a csirkehús tetejét, hagyja állni egy órán át, majd tegye kb. 20 percre forrólevegős fritőzbe 200 ° C hőmérsékleten. Késsel vagy húshőmérővel ellenőrizze, hogy átsült-e a csontig. Sütés után azonnal szórja meg szezámmaggal. 13

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése