Habkönnyű epres-mascarponés
csokitorta
A lassan 3 éves nagylányom megrendelte, hogy majd a
szülinapján legyen epres torta. Na, meg persze csokis is, meg málnás is, meg
túrós is, stb-stb. Addig még van ideje a magyar epreknek megérni, viszont
elkészült a próbatorta. Osztottam-szoroztam, így jött ki ebből ez az
epres-mascarponés csokitorta, ami még egy nehezebb ebéd után is lecsusszan,
annyira habkönnyű mind a lisztmentes csokis
piskóta, mind az enyhén citromos eperkrém. Életemben először készítettem, de
tuti nem utoljára, annyira lelkes volt a család. Ráadásul mindennel
együtt max. 1 óra alatt kész is van. Cukorbetegek/IR-esek is
beilleszthetik szénhidrát diétájukba! :-)
Hozzávalók (12 szelethez):
·
6 tojás szétválasztva (szobahőmérsékletű)
·
7,5 + 7,5 + 5 dkg porrá őrölt
nyírfacukor/eritrit (összesen 20 dkg)
·
5 dkg cukrozatlan kakaópor (átszitált)
·
50 dkg eper tisztítva
·
1 bio vagy kezeletlen héjú citrom reszelt héja
·
25 dkg mascarpone
·
2 dl habtejszín (30-35%-os, nagyon hideg)
·
2 ek. olaj
Elkészítése:
·
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, egy 30x40
cm-es tepsit kicsit kiolajozunk,
belefektetünk egy sütőpapírt, és a tetejét is megkenjük olajjal.
·
A piskótához a tojásfehérjéből lágy habot készítünk, majd hozzáadva 7,5 dkg
porcukrot kemény habbá verjük.
·
A tojássárgákat 7,5 dkg porcukorral addig
keverünk, míg kicsit kifehéredik. Ekkor 3
adagban hozzádolgozzuk a kakaóport.
·
A cukros tojásfehérje
negyedével/harmadával meglazítjuk a
kakaós masszát, a többit pedig óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze.
·
Belesimítjuk a kiolajozott tepsinkbe, és
14-15 perc alatt készre sütjük.
·
2-3 szem kivételével az epret a
citromhéjjal együtt egy késbetétes robotgépbenpürésítjük, majd
átszűrjük, és a maradék (5 dkg) cukorral édesítjük. (Én jobb híján egy
teaszűrőt használtam.)
·
A mascarponét habverővel fellazítjuk, és
az átszűrt cukros epret adagokban hozzáöntve beledolgozzuk.
·
A habbá vert hideg tejszínnel készre keverjük a krémet.
·
A megsült piskótát egy pár percig hűlni
hagyjuk, majd átemeljük egy vágódeszkára, és egy éles kés segítségével elválasztjuk a piskótát a sütőpapírtól (de nem
vesszük le róla).
·
Egy recés élű késsel kicsit körbevágjuk,
hogy egyenletes legyen, majd 6 egyenlő részre szeleteljük (egy csík 30x kb. 6,5
cm-es lesz), de még mindig hagyjuk a sütőpapíron.
·
Megkenjük az eperkrém kb. 2/3-ával az egészet, majd fogjuk
az egyik szélső csíkot, és feltekerjük.
Ezt a csigát egy lapos tál közepére állítjuk. A következő csíkkal körbeöleljük
ezt a csigát, majd folytatólagosan az össze csíkkal növeljük és növeljük a
tortánk méretét. Ettől lesz majd szép magas és függőlegesen
csíkos a tortaszelet.
·
A maradék eperkrémmel bevonjuk a tortánkat
(ilyenkor remekül el lehet tüntetni az egyenlőtlenségeket), díszítjük a félretett eperszemekkel, és
fogyasztásig a hűtőbe vagy egy hűvös kamrába tesszük.
A számok:
·
Ha tisztán nyírfacukorral készül:
1 szelet tortában (a torta 1/12-e) 21,77 g ch van, 10 dkg-ban 17,42 g.
·
Ha tisztán eritrittel készül:
1 szelet tortában (a torta 1/12-e) 5,1 g ch van, 10 dkg-ban 4,08 g.
·
Ha fele-fele nyírfacukorral
és eritrittel készül: 1 szelet tortában (a torta 1/12-e) 13,44 g ch van, 10
dkg-ban 10,75 g.
Igen,
jól látjátok a képen: bénán vágtam fel, de ez semmit nem von le az élvezeti
értékéből! ;-)
Jó
étvágyat! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése