http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/peksutemenyek/1517-mezes-turos-barany-kalacs-recept.html
Újabb kipróbált, nagyon foszlós, puha
túrós kalács, batyu recept IR módra
Nekem 23 db lett, 1 db 15 CH,
reggelire pont 2 db elég is.
Hozzávalók a tésztához: 50
dkg liszt (30 dkg teljes kiölésű tönköly lisztet és 20 dkg tönköly fehér
lisztet használtam), 25 g élesztő, 2,5 dl tej (+0,5-1 dl meleg víz, amennyit a
tészta kíván, mert a tk. liszt több folyadékot kíván), 1 tojás, 1 tojás
sárgája, 10 dkg vaj, csipet só, 1 citrom reszelt héja, és a felének a leve, 1-2
ek. DW 4:1 édesítő,
Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg túró, 1 tojás,
édesítő, a citrom másik felének a leve
A kenéshez maradék fehérje.
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben.
A lisztet beleszitáljuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk az olvasztott vajat,a
tojásokat, a citromot, édesítőt, a csipet sót, majd az élesztős tejet is.
Kb. 10 percig dagasztjuk, majd meleg helyen 1 órán át kelesztjük. (nagyon
magasra feljön a tészta, és nagyon buborékos lesz az állaga.
Közben a töltelékhez valókat is összekeverjük.
Amikor megkelt a tészta, tegyük egy vékonyan lisztezett sütőpapírral. A
kezünkkel tépjünk belőle egy nagyobb, egy kicsi, és kb. 20-24 db egyforma
nagyságú darabot.
A tésztadarabokat a kezünk segítségével nyújtsuk korongokká, amiknek a közepébe
tegyünk 1-1 tk túrót. Mindegyiket gyúrjuk gombóccá (azaz az illesztéseket jól
nyomkodjuk össze).
Eredeti recept:
Mézes túrós húsvéti bárány kalács
recept
Hamarosan itt a Húsvét, amikor mindenki kalácsot süt. Ez a túróval töltött
húsvéti bárány kalács recept valószínűleg a kisgyerekes családok
számára lehet üde színfoltja az ünnepi asztalnak.
TIPP:
Még több kalács
receptek!
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt (én fehér tönköly lisztet használtam),
25 g élesztő, 2,5 dl tej, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 10 dkg vaj, csipet só, 1
citrom reszelt héja, és a felének a leve, 3 ek méz, 1 tk cukor
Hozzávalók a
töltelékhez: 25 dkg túró, 1 tojás sárgája, méz ízlés szerint, a citrom másik
felének a leve
A kenéshez 1 tojás sárgája, jégcukor, a szemének egy vágott aszalt szilva, vagy
mazsola
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben.
A lisztet beleszitáljuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk az olvasztott vajat,a
tojásokat, a citromot, a mézet, a csipet sót, majd az élesztős tejet is.
Kb. 10 percig dagasztjuk, majd meleg helyen 1 órán át kelesztjük. (nagyon
magasra feljön a tészta, és nagyon buborékos lesz az állaga.
Közben a töltelékhez valókat is összekeverjük.
Amikor megkelt a tészta, tegyük egy vékonyan lisztezett sütőpapírral. A
kezünkkel tépjünk belőle egy nagyobb, egy kicsi, és kb. 19-20 db egyforma
nagyságú darabot.
A tésztadarabokat a kezünk segítségével nyújtsuk korongokká, amiknek a
közepébe tegyünk 1-1 tk túrót. Mindegyiket gyúrjuk gombóccá (azaz az
illesztéseket jól nyomkodjuk össze).
A gombócokból először rakjuk ki a bárány testét úgy, hogy az
illesztések legyenek alul. Végül rakjuk ki a fejét a nagyobb tésztából, és a
pici tésztát tegyük rá a fejre a füle helyére.
|
Kenjük le
a bárányt a felvert tojással. A testét és a fülét szórjuk meg jégcukorral.
Szemnek tegyünk a fejére egy aszalt szilvát, vagy egy mazsolát.
Előmelegített sütőben süssük 20-25 percig.
TIPP:
Ha bizonytalan vagy a kelt tészta készítésében, nézd meg a KELT TÉSZTA KÉSZÍTÉSE VIDEÓT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése