2024. május 19., vasárnap

receptek

 

SÖRKIFLI

Ezt szoktam sajtdarabokkal tölteni.

50 dkg liszt, 1 ek só, 5 dkg élesztő, 1,5 dl olaj, 3 ek tejföl, 3 dl langyos tej, 1 tojás + 1 sárgája kenéshez, tetejére szezámmag/köménymag/reszelt sajt

A szitált lisztbe keverjük a sót, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az olajat, tejfölt, tejet és az egész tojást. Kidagasztjuk, letakarva duplájára kelesztjük.

Elfelezzük, lisztes deszkán 2 nagy fél centi vastag kört nyújtunk, ezeket késsel 8 részre osztjuk, a háromszög talpánál kezdve feltekerjük. Itt lehet a sajtot is beletenni, azzal feltekerni. Sütőpapíros sütőlemezen kelesztjük letakarva 20 percet, 1 evőkanál vízzel elkevert tojássárgájával megkenjük, megszórjuk, amivel szeretnénk. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsül.

Megjegyzés: ha sajtot teszek bele, mindig úgy kezdem a feltekerést, hogy oldalt a háromszög két csücskét a sajtra hajtom és utána tekerem fel, így nem folyik ki.

 

HAJTOGATOTT ÉLESZTŐS TÉSZTA (BLUNDEL TÉSZTA) ALAPRECEPT

25 dkg vaj/margarin, 40 dkg liszt + nyújtáshoz, csipet só, 2 dl tej, 4 dkg porcukor, 2 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája

2,5 dkg vajat/margarint elmorzsolunk a liszttel és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, végül beletesszük a tojássárgáját. Mindent elvegyítve tésztát dagasztunk, szobahőmérsékleten letakarjuk 20-25 percre. A maradék vajból/margarinból lisztezett zsírpapíron téglalapot formázunk, hűtőbe tesszük.

A tésztát lisztezett felületen lóhere alakúra formáljuk, a közepére tesszük a vaj/margarin téglalapot. Az óramutató járásával megegyezően ráhajtjuk a tészta füleit, majd téglalap alakúra kinyújtjuk.

Képzeletben 3 részre osztjuk a tésztát, a bal oldali részt a középsőre hajtjuk, lesöpörjük róla a lisztet, ráhajtjuk a jobb oldalt (szimpla hajtás).

A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, dupla hajtás következik: ismét kinyújtjuk, képzeletben 4 részre osztjuk. A két szélső részt felhajtjuk a két középső részre, majd ezeket is egymásra hajtjuk. Így pihentetjük fél órát hűtőben, majd megismételjük a dupla hajtást, végül újabb fél órára hűtőbe tesszük. Ezután nyújtható-formázható, ahogy a receptben szerepel.

 

CROISSANT

1 adag Blundel tészta, 1 tojás a kenéshez

Elkészítjük az alaptésztát.

Pihentetés után 15x40 centis téglalappá nyújtjuk, és 7-8 cm talpú háromszögeket vágunk belőle.

A szélesebb oldalaktól kezdve egyenként feltekerjük, letakarva kelesztjük negyed órát. Megkenjük a felvert tojással, sütőpapíros sütőlemezen, 170-180 fokon sütjük 18-20 percig.

 

CSOKIS PÁRNA

1 adag Blundel tészta, 1 tojás a kenéshez, 25 dkg étcsoki durvára vágva

Elkészítjük az alaptésztát.

Lisztezett felületen 1 cm vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük a felvert tojással. Az egyik oldalához egy csíkban étcsokit szórunk ujjnyi vastagon, lazán hajtunk egyet rajta, a tészta fedje be a csokis részt. Ezt a rudat levágjuk, addig ismételjük, míg elfogy a tészta. A rudakat 5-6 centis darabokra vágjuk, sütőpapíros lemezen letakarjuk, kelesztjük 15-20 percig, megkenjük felvert tojással, 170 fokos sütőben 15-18 perc alatt megsütjük.

 

ALMÁS-PUDINGOS PÁRNA

1 adag Blundel tészta, 1 tojás kenéshez, 4 dl tej, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3-4 alma hámozva-kockázva, 1 tk őrölt fahéj, 2 ek barna cukor

Elkészítjük a tésztát. A tejből, cukorból és pudingporból pudingot főzünk, az almát elkeverjük a fahéjjal és a barna cukorral.

A tésztát lisztes felületen 1 centi vastag téglalappá nyújtjuk, 12-14 darab négyzetre vágjuk. A négyzetek egyik felén 2-3 vágást ejtünk, a másik felére pudingot kenünk, almát teszünk rá, és a bevagdosott részt ráhajtjuk. Sütőpapíros lemezre téve letakarjuk, kelesztjük 15-20 percet, megkenjük felvert tojással, 170 fokon 15-18 percig sütjük.

 

ÁFONYÁS-TÚRÓS BATYU

1 adag blundel tészta, 1 tojás kenéshez, 25 dkg túró, 5 dkg cukor, 1 citrom héja, 1 tojás, 1 ek búzadara, 30 dkg áfonyalekvár, 15 dkg áfonya

Elkészítjük a tésztát. A túrót, cukrot, citromhéjat, tojást és búzadarát elkeverjük.

A tésztát 1 centi vastag téglalappá nyújtjuk, 14-16 négyzetre vágjuk. A széleiket megkenjük felvert tojással, és közepükre teszünk lekvárt, túrót és friss áfonyát. Batyukat formázunk belőle tetszés szerinti formában, a lényeg, hogy szorosan zárjuk le.

Sütőpapíros sütőlemezen kelesztjük letakarva 15-20 percet, 15-18 perc alatt megsütjük 170 fokon.

 

POZSONYI KIFLI (MÁKOS ÉS DIÓS) 20-25 db

Tészta: 20-25 dkg margarin, 45 dkg liszt, csipet só, másfél dl tej, 4 dkg porcukor, 2 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája és 1 tojás szétválasztva

Diótöltelék 20-25 db-hoz: 12 dkg cukor, 12 dkg méz, 1,2dl víz, 5 dkg darált keksz, 1 kk őrölt fahéj, 2 citrom héja, 40 dkg darált dió

Máktöltelék 20-25 db-hoz: 12 dkg cukor, 12 dkg méz, 1,2dl víz, 5 dkg darált keksz, fél kk őrölt fahéj, 2 citrom héja, 40 dkg darált mák

A töltelékek úgy készülnek, hogy forrásig hevítjük a cukrot a mézzel és a vízzel. A darált kekszet elkeverjük fahéjjal és citromhéjjal, plusz a választott töltelékkel. Ráöntjük a szirupot, elkeverjük.

A tésztához elmorzsoljuk a margarint a liszttel és sóval. A hideg tejben elkeverjük a porcukrot, élesztőt, tojássárgáját, a lisztes résszel tésztává gyúrjuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni! Letakarva fél órára hűtőbe tesszük.

A tésztából 3 dkg-os golyókat formázunk, oválisra nyújtjuk őket (nem feltétlen kell lisztezni a felületet, kicsit letapad, de feltekerhető), hosszában a tészta szélére teszünk a töltelékből és felsodorjuk, patkó formára hajtjuk. Sütőpapíros lemezre helyezve megkenjük tojássárgájával, hűvös helyen rászárítjuk, majd megkenjük fehérjével. Szobahőmérsékleten kelesztjük, míg ez is rászárad. 180 fokon 8-10 percig sütjük.

 

BRIÓS

10 dkg margarin, 50 dkg liszt, 1 kk só, 2 dl tej, 7,5dkg porcukor, 3 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája, plusz 1 tojás és 5 dkg jégcukor

A margarint elmorzsoljuk sós lisztben. A tejet a porcukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Beletesszük a tojássárgáját, és mindent elvegyítve tésztát dagasztunk, amit fél órát szobahőmérsékleten letakarunk.

Kissé átdolgozzuk, 14-16 részre osztjuk, 20-25 centis rudakat sodrunk belőlük, csigaalakban feltekerjük őket. Sütőpapíros lemezre tesszük, a tészta vége mindig a briós alá legyen hajtva. Letakarva kelesztjük 20 percet, lekenjük felvert tojással, megszórjuk a jégcukorral. 170 fokon 14-16 perc alatt megsütjük.

Fahéjjal is szórható, ekkor a tésztát megkenjünk vizes ecsettel, 1 teáskanál fahéj és 10 dkg cukor keverékébe forgatjuk, utána feltekerjük a fenti módon.

 

CSOKIS (KAKAÓS) CSIGA

1 adag blundel tészta, 10 dkg margarin, 15 dkg olvasztott étcsoki, 5 dkg porcukor, 3 ek kakaópor

Elkészítjük a tésztát. Vízgőz felett (vagy mikróban) megolvasztjuk a csokit a margarinnal, hozzákeverjük a cukrot és kakaót.

A tésztát fél centis téglalappá nyújtjuk, elkenjük rajta a tölteléket, feltekerjük, ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapíros lemezen kelesztjük 15-20 percet, a tészta végét kicsit alá lehet hajtani. 170 fokon 15-18 percig sütjük.

 

TÚRÓS-BARACKOS CSIGATORTA

1 adag blundel tészta, 5 dkg olvasztott margarin, 25 dkg magozott őszibarack, 5 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg túró

Sodó: 5 dkg cukor, 2 dl víz, 30 dkg magozott barack, fél csomag vaníliapuding

Elkészítjük a tésztát, fél centis téglalappá nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk apróra kockázott barackkal, cukorral, citromhéjjal ízesített túróval.

Feltekerjük és felszeleteljük ujjnyi vastagon. Sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük, megkenjük olvasztott margarinnal. 30-35 percet kelesztjük, 165 fokon 35-40 percig sütjük.

Forrásig hevítjük az apróra vágott barackot 1,5 dl vízzel és 5 dkg cukorral, végül botmixerrel pürésítjük. Újra felforraljuk, besűrítjük fél dl vízben elkevert pudingporral. Hidegen vagy melegen tálalható a csigák mellé.

 

TÚRÓS-MAZSOLÁS FONOTT KALÁCS

55 dkg liszt, 1 kk só, 5 dkg margarin, 15 dkg túró, 10 dkg mazsola, 1 citrom héja, 2,5dl tej, 7,5 dkg porcukor, 3 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája + 1 a kenéshez

A sós lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a villával áttört túrót, a mazsolát és a citromhéjat. A tejet meglangyosítjuk a cukorral belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk, beletesszük a 2 tojássárgáját.

Mindent elvegyítve tésztát dagasztunk, fél órára letakarjuk kelni. Lisztes felületen átdolgozzuk, hat részre osztjuk, 35-40 centis rudakat sodrunk, és hatos fonással összefonjuk. Youtube-on beírjuk, hogy hatos fonás, ott nagyon jól látszik, hogy készül.

Sütőpapíros lemezen letakarva kelesztjük 20-25 percig, megkenjük felvert tojással, 170 fokon 35-40 percig sütjük.

 

CSOKIS-DIÓS KALÁCS (BABKA) 2 db

55 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 tasak (7 g) szárított élesztő vagy 3 dkg friss, 1 tk só, 1 narancs héja, 3 közepes vagy 2 nagy tojás, 1,2dl langyos tej, 15 dkg puha margarin

Töltelék: 15 dkg étcsoki, 12 dkg olvasztott margarin, 5 dkg porcukor, 2 púpozott ek kakaó, 10 dkg durvára vágott dió

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, élesztőt, sót, narancshéjat, tojást és tejet. Elkezdjük dagasztani, közben kis adagokban dolgozzuk hozzá a margarint. Bucivá formázva szobahőmérsékleten kelesztjük, legjobb, ha 2 órát.

A csokit összeolvasztjuk vízgőz felett margarinnal (mikróban is jó), ha kicsit hűlt, belekeverjük a cukros kakaót.

A tésztát kétfelé osztjuk, egyenként kinyújtjuk lisztes felületen 30x40 centis téglalappá. Mindkettőt megkenjük a töltelékkel, megszórjuk dióval és feltekerjük szorosan. Hosszában (!) félbevágjuk (két rudat kapunk mindkettőből) és a két részt egymásba tekerjük mindkettőnél.

Kivajazott tepsibe fektetjük őket, vagy egyenként kikent kenyérformába, letakarva 1 órát kelesztjük, 180 fokon fél órát sütjük.

 

ALMÁS CSILLAGKALÁCS

50 dkg liszt, 1 kk só, 10 dkg margarin, 2,5dl tej, 7,5dkg porcukor, 3 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája + 1 kenéshez

Töltelék: 4 alma, 3 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 tk fahéj, 1 citrom leve és héja

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, margarinon megpároljuk, hozzákeverjük a cukrot, fahéjat, citrom levét és héját.

A lisztet, sót, margarint elmorzsoljuk, a tejet meglangyosítjuk porcukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk és beleütjük a 2 tojássárgáját. Mindent elvegyítve tésztát dagasztunk, letakarva fél órát kelesztjük.

Lisztes felületen átgyúrjuk kicsit, 4 felé osztjuk, egyenként 30-35 centis korongokat nyújtunk. Az első korongot sütőpapíros lemezre helyezzük, rákenjük a töltelék egy harmadát. Erre újabb tészta jön, töltelék, és folytatjuk, míg a végén tészta kerül a tetejére.

A tészta közepére alig láthatóan nyomunk egy 6-8 centi átmérőjű pohár szájával egy jelölést. Ettől a kör szélétől bevagdossuk a tésztát egészen átvágva minden réteget, 12 felé. Az így kapott füleket gyors mozdulatokkal egyenként kétszer megcsavarjuk, így helyezzük vissza a helyére. 20-25 percre letakarjuk, megkenjük a tetejét felvert tojással, 170 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

 

 

KARAMELLIZÁLT CUKROS-FAHÉJAS KUGLÓF

8 dkg margarin, 40 dkg liszt, csipet só, 2 dl tej, 6 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 5 dkg kristálycukor a formához

Töltelék: 10 dkg olvasztott margarin, 30 dkg kristálycukor, 1 tk fahéj

A sós lisztben elmorzsoljuk a margarint, a tejet meglangyosítjuk porcukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk, beletesszük a tojássárgáját. Mindent elvegyítve tésztát dagasztunk, letakarva kelesztjük fél órát.

A formát kivajazzuk, megszórjuk az 5 dkg cukorral. A tésztát lisztes felületen kicsit átgyúrjuk, 30x40 centis téglalappá nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk cukorral és fahéjjal.

Feltekerjük, a formába hajtjuk, letakarjuk 25-30 percre, majd 160 fokon 40-45 percig sütjük. Jó tűpróbával ellenőrizni, megsült-e.

 

ARANYGALUSKA VANÍLIASODÓVAL

10 dkg margarin, 50 dkg liszt, 1 kk só, 2,5dl tej, 7,5dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 2 tojássárgája

Töltelék: 15 dkg darált dió, 5 dkg cukor, fél citrom héja reszelve, 5-10 dkg margarin

Sodó: 8 dl tej, 10 dkg cukor, 1 vaníliás pudingpor

A sós lisztbe morzsoljuk a margarint, a langyos tejbe tesszük a porcukrot, élesztőt, felfuttatjuk, beledobjuk a sárgáját. Mindent vegyítve tésztát dagasztunk, fél órára letakarjuk.

Lisztes felületen kissé átgyúrjuk, 1,5-2 centi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Elkeverjük a diót, cukrot, citromhéjat. Egy magas peremű tepsit kivajazunk, beleteszünk egy réteg tésztakorongot, megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk diótöltelékkel. Addig rétegezzük, míg minden elfogy.

15-20 percre letakarjuk, majd 165 fokon 35-40 percig sütjük.

A sodó hozzávalóiból híg pudingot főzünk, hidegen vagy melegen a galuskára csorgatva tálaljuk.

 

KLASSZIKUS LÁNGOS

3 dl langyos víz, 1 mk cukor, 2,5dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 ek só, 2 ek olaj + formázáshoz + 6-8 dl sütéshez

Fokhagymás pác: 1 dl víz, 1 dl olaj, kis só, 4-5 gerezd fokhagyma

Elkeverjük a páchoz a sót, olajat, vizet, belereszeljük a fokhagymát, lezárva hűtőbe tesszük.

Tálba öntjük a vizet, cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet, sót, olajat. Kidagasztjuk, 45 percig letakarva kelesztjük.

Egy tálcát vékonyan beolajozunk, a tésztából olajos kézzel gombócokat készítünk (6-10 db, attól függően, mekkora lángosokat szeretnénk), a tálcára tesszük 10 percre pihenni.

Olajos kézzel lángossá húzogatjuk őket, forró olajba dobjuk sülni. A közepesnél kicsit nagyobb lángon a megfelelő a hőfok. Papírtörlőn lecsepegtetjük, megkenjük a fokhagymás páccal.

Természetesen sajtos-tejfölösen is fogyasztható, de lekvárral is finom.

 

PIZZATÉSZTA

50 dkg liszt, 1 ek só, csipet cukor, 3 ek olívaolaj, 2,5dkg élesztő, 3 dl langyos víz

A liszthez keverjük a sót, cukrot, olajat, morzsolt élesztőt. Apránként dolgozzuk hozzá a vizet, kidagasztjuk. Letakarjuk fél órára, lisztes felületen kinyújtjuk (vagy 2-4 kerek, vagy 1 nagy téglalap formára, ha sütőlemezen sütjük), sütőpapíros lemezen 220 fokon pirosra sütjük. Természetesen a feltéteket előtte rátesszük.

 

LIMARA CSÁSZÁRZSEMLE

70 dkg liszt, 2 tk só, 1 tk cukor, 2,5 dl víz, 2,2 dl tej, 5 dkg puha vaj/margarin, 2 dkg élesztő, tetejére szezámmag vagy mák

Az átszitált lisztbe szórjuk a sót, cukrot, hozzáöntjük a vizet és tejet, vajat, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Kidagasztjuk, és kelesztjük 40 percet. Lisztezett deszkán 12 részre osztjuk, egyesével kigömbölyítve őket letakarjuk 15 percre. Minden gombócból hosszú rudat sodrunk (45 cm), és csomót kötünk a közepére. A felül kilógó végét alul a közepébe dugjuk, az alul kilógót pedig felül.

4-5 centi helyet hagyva köztük sütőpapíros sütőlemezre tesszük (2 is kellhet), letakarva kelesztjük fél órát.

A sütőt 210 fokra melegítjük, az aljába egy fémedényt teszünk. A zsemléket bepermetezzük langyos vízzel, megszórjuk magokkal és ismét lepermetezzük, majd betesszük a sütőbe, és az alul lévő fémtálba öntünk 1 dl forró vizet. Kb. 20 percig sütjük, kivesszük a fémedényt, elzárjuk a sütőt, 5 percre kitámasztjuk fakanállal a sütő ajtaját résnyire nyitva, majd rácson hűtjük a zsemléket.

 

LIMARA SÓS KIFLI

50 dkg liszt, 2 tk só, 2 dl víz, 3 ek tejföl, 5 dkg olvasztott vaj/margarin, 2,5 dkg élesztő, nagy szemű só

Átszitált lisztbe tesszük a sót, majd a vizet, tejfölt, olvasztott vajat, és rámorzsoljuk az élesztőt. Lágy tésztát dagasztunk és kelesztjük ¾ órát. Lisztes deszkán kiütögetjük belőle ököllel a levegőt, 8 felé osztva egyenként kigömbölyítjük, negyed órára letakarjuk. Lisztes deszkán minden gömböt 20 centis körré nyújtunk, majd egy irányba nyújtjuk tovább, hogy 2 mm vékony ovális formát kapjunk. Feltekerjük, kifli formára hajlítjuk, sütőpapíros sütőlemezre tesszük 5 centinként, letakarjuk még fél órára.

A sütőt 200 fokra hevítjük, aljába fémedényt teszünk – ezzel úgy járunk el, mint a császárzsemlénél. A kifliket lepermetezzük hideg vízzel, megszórjuk sóval, így tesszük be sülni. 20-25 perc alatt megsütjük, a sütőt elzárva, fakanállal kitámasztott sütőajtóval még 5 percig bent hagyjuk a kifliket, rácsra téve ismét lepermetezzük hideg vízzel.

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése