SÖRKIFLI
Ezt szoktam sajtdarabokkal tölteni.
50 dkg liszt, 1 ek só, 5 dkg élesztő, 1,5 dl olaj, 3 ek
tejföl, 3 dl langyos tej, 1 tojás + 1 sárgája kenéshez, tetejére
szezámmag/köménymag/reszelt sajt
A szitált lisztbe keverjük a sót, rámorzsoljuk az élesztőt,
hozzáadjuk az olajat, tejfölt, tejet és az egész tojást. Kidagasztjuk,
letakarva duplájára kelesztjük.
Elfelezzük, lisztes deszkán 2 nagy fél centi vastag kört
nyújtunk, ezeket késsel 8 részre osztjuk, a háromszög talpánál kezdve
feltekerjük. Itt lehet a sajtot is beletenni, azzal feltekerni. Sütőpapíros
sütőlemezen kelesztjük letakarva 20 percet, 1 evőkanál vízzel elkevert
tojássárgájával megkenjük, megszórjuk, amivel szeretnénk. 180 fokos sütőben
20-25 perc alatt megsül.
Megjegyzés: ha sajtot teszek bele, mindig úgy kezdem a
feltekerést, hogy oldalt a háromszög két csücskét a sajtra hajtom és utána
tekerem fel, így nem folyik ki.
HAJTOGATOTT ÉLESZTŐS TÉSZTA (BLUNDEL TÉSZTA) ALAPRECEPT
25 dkg vaj/margarin, 40 dkg liszt + nyújtáshoz, csipet só, 2
dl tej, 4 dkg porcukor, 2 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája
2,5 dkg vajat/margarint elmorzsolunk a liszttel és a sóval.
A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt,
végül beletesszük a tojássárgáját. Mindent elvegyítve tésztát dagasztunk,
szobahőmérsékleten letakarjuk 20-25 percre. A maradék vajból/margarinból
lisztezett zsírpapíron téglalapot formázunk, hűtőbe tesszük.
A tésztát lisztezett felületen lóhere alakúra formáljuk, a
közepére tesszük a vaj/margarin téglalapot. Az óramutató járásával megegyezően
ráhajtjuk a tészta füleit, majd téglalap alakúra kinyújtjuk.
Képzeletben 3 részre osztjuk a tésztát, a bal oldali részt a
középsőre hajtjuk, lesöpörjük róla a lisztet, ráhajtjuk a jobb oldalt (szimpla
hajtás).
A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, dupla hajtás következik:
ismét kinyújtjuk, képzeletben 4 részre osztjuk. A két szélső részt felhajtjuk a
két középső részre, majd ezeket is egymásra hajtjuk. Így pihentetjük fél órát
hűtőben, majd megismételjük a dupla hajtást, végül újabb fél órára hűtőbe
tesszük. Ezután nyújtható-formázható, ahogy a receptben szerepel.
CROISSANT
1 adag Blundel tészta, 1 tojás a kenéshez
Elkészítjük az alaptésztát.
Pihentetés után 15x40 centis téglalappá nyújtjuk, és 7-8 cm
talpú háromszögeket vágunk belőle.
A szélesebb oldalaktól kezdve egyenként feltekerjük,
letakarva kelesztjük negyed órát. Megkenjük a felvert tojással, sütőpapíros
sütőlemezen, 170-180 fokon sütjük 18-20 percig.
CSOKIS PÁRNA
1 adag Blundel tészta, 1 tojás a kenéshez, 25 dkg étcsoki
durvára vágva
Elkészítjük az alaptésztát.
Lisztezett felületen 1 cm vékony téglalappá nyújtjuk,
megkenjük a felvert tojással. Az egyik oldalához egy csíkban étcsokit szórunk
ujjnyi vastagon, lazán hajtunk egyet rajta, a tészta fedje be a csokis részt.
Ezt a rudat levágjuk, addig ismételjük, míg elfogy a tészta. A rudakat 5-6
centis darabokra vágjuk, sütőpapíros lemezen letakarjuk, kelesztjük 15-20
percig, megkenjük felvert tojással, 170 fokos sütőben 15-18 perc alatt
megsütjük.
ALMÁS-PUDINGOS PÁRNA
1 adag Blundel tészta, 1 tojás kenéshez, 4 dl tej, 5 dkg
cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3-4 alma hámozva-kockázva, 1 tk őrölt
fahéj, 2 ek barna cukor
Elkészítjük a tésztát. A tejből, cukorból és pudingporból
pudingot főzünk, az almát elkeverjük a fahéjjal és a barna cukorral.
A tésztát lisztes felületen 1 centi vastag téglalappá
nyújtjuk, 12-14 darab négyzetre vágjuk. A négyzetek egyik felén 2-3 vágást
ejtünk, a másik felére pudingot kenünk, almát teszünk rá, és a bevagdosott
részt ráhajtjuk. Sütőpapíros lemezre téve letakarjuk, kelesztjük 15-20 percet,
megkenjük felvert tojással, 170 fokon 15-18 percig sütjük.
ÁFONYÁS-TÚRÓS BATYU
1 adag blundel tészta, 1 tojás kenéshez, 25 dkg túró, 5 dkg
cukor, 1 citrom héja, 1 tojás, 1 ek búzadara, 30 dkg áfonyalekvár, 15 dkg
áfonya
Elkészítjük a tésztát. A túrót, cukrot, citromhéjat, tojást
és búzadarát elkeverjük.
A tésztát 1 centi vastag téglalappá nyújtjuk, 14-16
négyzetre vágjuk. A széleiket megkenjük felvert tojással, és közepükre teszünk
lekvárt, túrót és friss áfonyát. Batyukat formázunk belőle tetszés szerinti
formában, a lényeg, hogy szorosan zárjuk le.
Sütőpapíros sütőlemezen kelesztjük letakarva 15-20 percet,
15-18 perc alatt megsütjük 170 fokon.
POZSONYI KIFLI (MÁKOS ÉS DIÓS) 20-25 db
Tészta: 20-25 dkg margarin, 45 dkg liszt, csipet só, másfél
dl tej, 4 dkg porcukor, 2 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája és 1 tojás
szétválasztva
Diótöltelék 20-25 db-hoz: 12 dkg cukor, 12 dkg méz, 1,2dl
víz, 5 dkg darált keksz, 1 kk őrölt fahéj, 2 citrom héja, 40 dkg darált dió
Máktöltelék 20-25 db-hoz: 12 dkg cukor, 12 dkg méz, 1,2dl
víz, 5 dkg darált keksz, fél kk őrölt fahéj, 2 citrom héja, 40 dkg darált mák
A töltelékek úgy készülnek, hogy forrásig hevítjük a cukrot
a mézzel és a vízzel. A darált kekszet elkeverjük fahéjjal és citromhéjjal,
plusz a választott töltelékkel. Ráöntjük a szirupot, elkeverjük.
A tésztához elmorzsoljuk a margarint a liszttel és sóval. A
hideg tejben elkeverjük a porcukrot, élesztőt, tojássárgáját, a lisztes résszel
tésztává gyúrjuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni! Letakarva fél órára hűtőbe
tesszük.
A tésztából 3 dkg-os golyókat formázunk, oválisra nyújtjuk
őket (nem feltétlen kell lisztezni a felületet, kicsit letapad, de
feltekerhető), hosszában a tészta szélére teszünk a töltelékből és felsodorjuk,
patkó formára hajtjuk. Sütőpapíros lemezre helyezve megkenjük tojássárgájával,
hűvös helyen rászárítjuk, majd megkenjük fehérjével. Szobahőmérsékleten
kelesztjük, míg ez is rászárad. 180 fokon 8-10 percig sütjük.
BRIÓS
10 dkg margarin, 50 dkg liszt, 1 kk só, 2 dl tej, 7,5dkg
porcukor, 3 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája, plusz 1 tojás és 5 dkg jégcukor
A margarint elmorzsoljuk sós lisztben. A tejet a porcukorral
meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Beletesszük a
tojássárgáját, és mindent elvegyítve tésztát dagasztunk, amit fél órát
szobahőmérsékleten letakarunk.
Kissé átdolgozzuk, 14-16 részre osztjuk, 20-25 centis
rudakat sodrunk belőlük, csigaalakban feltekerjük őket. Sütőpapíros lemezre
tesszük, a tészta vége mindig a briós alá legyen hajtva. Letakarva kelesztjük
20 percet, lekenjük felvert tojással, megszórjuk a jégcukorral. 170 fokon 14-16
perc alatt megsütjük.
Fahéjjal is szórható, ekkor a tésztát megkenjünk vizes
ecsettel, 1 teáskanál fahéj és 10 dkg cukor keverékébe forgatjuk, utána
feltekerjük a fenti módon.
CSOKIS (KAKAÓS) CSIGA
1 adag blundel tészta, 10 dkg margarin, 15 dkg olvasztott
étcsoki, 5 dkg porcukor, 3 ek kakaópor
Elkészítjük a tésztát. Vízgőz felett (vagy mikróban)
megolvasztjuk a csokit a margarinnal, hozzákeverjük a cukrot és kakaót.
A tésztát fél centis téglalappá nyújtjuk, elkenjük rajta a
tölteléket, feltekerjük, ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapíros lemezen
kelesztjük 15-20 percet, a tészta végét kicsit alá lehet hajtani. 170 fokon
15-18 percig sütjük.
TÚRÓS-BARACKOS CSIGATORTA
1 adag blundel tészta, 5 dkg olvasztott margarin, 25 dkg
magozott őszibarack, 5 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg túró
Sodó: 5 dkg cukor, 2 dl víz, 30 dkg magozott barack, fél
csomag vaníliapuding
Elkészítjük a tésztát, fél centis téglalappá nyújtjuk,
megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk apróra kockázott barackkal,
cukorral, citromhéjjal ízesített túróval.
Feltekerjük és felszeleteljük ujjnyi vastagon. Sütőpapírral
bélelt tortaformába tesszük, megkenjük olvasztott margarinnal. 30-35 percet
kelesztjük, 165 fokon 35-40 percig sütjük.
Forrásig hevítjük az apróra vágott barackot 1,5 dl vízzel és
5 dkg cukorral, végül botmixerrel pürésítjük. Újra felforraljuk, besűrítjük fél
dl vízben elkevert pudingporral. Hidegen vagy melegen tálalható a csigák mellé.
TÚRÓS-MAZSOLÁS FONOTT KALÁCS
55 dkg liszt, 1 kk só, 5 dkg margarin, 15 dkg túró, 10 dkg
mazsola, 1 citrom héja, 2,5dl tej, 7,5 dkg porcukor, 3 dkg friss élesztő, 2
tojássárgája + 1 a kenéshez
A sós lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a
villával áttört túrót, a mazsolát és a citromhéjat. A tejet meglangyosítjuk a
cukorral belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk, beletesszük a 2
tojássárgáját.
Mindent elvegyítve tésztát dagasztunk, fél órára letakarjuk
kelni. Lisztes felületen átdolgozzuk, hat részre osztjuk, 35-40 centis rudakat
sodrunk, és hatos fonással összefonjuk. Youtube-on beírjuk, hogy hatos fonás,
ott nagyon jól látszik, hogy készül.
Sütőpapíros lemezen letakarva kelesztjük 20-25 percig,
megkenjük felvert tojással, 170 fokon 35-40 percig sütjük.
CSOKIS-DIÓS KALÁCS (BABKA) 2 db
55 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 tasak (7 g) szárított élesztő
vagy 3 dkg friss, 1 tk só, 1 narancs héja, 3 közepes vagy 2 nagy tojás, 1,2dl
langyos tej, 15 dkg puha margarin
Töltelék: 15 dkg étcsoki, 12 dkg olvasztott margarin, 5 dkg
porcukor, 2 púpozott ek kakaó, 10 dkg durvára vágott dió
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, élesztőt,
sót, narancshéjat, tojást és tejet. Elkezdjük dagasztani, közben kis adagokban
dolgozzuk hozzá a margarint. Bucivá formázva szobahőmérsékleten kelesztjük,
legjobb, ha 2 órát.
A csokit összeolvasztjuk vízgőz felett margarinnal (mikróban
is jó), ha kicsit hűlt, belekeverjük a cukros kakaót.
A tésztát kétfelé osztjuk, egyenként kinyújtjuk lisztes
felületen 30x40 centis téglalappá. Mindkettőt megkenjük a töltelékkel,
megszórjuk dióval és feltekerjük szorosan. Hosszában (!) félbevágjuk (két rudat
kapunk mindkettőből) és a két részt egymásba tekerjük mindkettőnél.
Kivajazott tepsibe fektetjük őket, vagy egyenként kikent
kenyérformába, letakarva 1 órát kelesztjük, 180 fokon fél órát sütjük.
ALMÁS CSILLAGKALÁCS
50 dkg liszt, 1 kk só, 10 dkg margarin, 2,5dl tej, 7,5dkg
porcukor, 3 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája + 1 kenéshez
Töltelék: 4 alma, 3 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 tk fahéj,
1 citrom leve és héja
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, margarinon megpároljuk,
hozzákeverjük a cukrot, fahéjat, citrom levét és héját.
A lisztet, sót, margarint elmorzsoljuk, a tejet meglangyosítjuk
porcukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk és beleütjük a 2
tojássárgáját. Mindent elvegyítve tésztát dagasztunk, letakarva fél órát
kelesztjük.
Lisztes felületen átgyúrjuk kicsit, 4 felé osztjuk,
egyenként 30-35 centis korongokat nyújtunk. Az első korongot sütőpapíros
lemezre helyezzük, rákenjük a töltelék egy harmadát. Erre újabb tészta jön,
töltelék, és folytatjuk, míg a végén tészta kerül a tetejére.
A tészta közepére alig láthatóan nyomunk egy 6-8 centi
átmérőjű pohár szájával egy jelölést. Ettől a kör szélétől bevagdossuk a
tésztát egészen átvágva minden réteget, 12 felé. Az így kapott füleket gyors
mozdulatokkal egyenként kétszer megcsavarjuk, így helyezzük vissza a helyére.
20-25 percre letakarjuk, megkenjük a tetejét felvert tojással, 170 fokos
sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
KARAMELLIZÁLT CUKROS-FAHÉJAS KUGLÓF
8 dkg margarin, 40 dkg liszt, csipet só, 2 dl tej, 6 dkg
porcukor, 3 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 5 dkg kristálycukor a formához
Töltelék: 10 dkg olvasztott margarin, 30 dkg kristálycukor,
1 tk fahéj
A sós lisztben elmorzsoljuk a margarint, a tejet
meglangyosítjuk porcukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk,
beletesszük a tojássárgáját. Mindent elvegyítve tésztát dagasztunk, letakarva
kelesztjük fél órát.
A formát kivajazzuk, megszórjuk az 5 dkg cukorral. A tésztát
lisztes felületen kicsit átgyúrjuk, 30x40 centis téglalappá nyújtjuk, megkenjük
olvasztott margarinnal, megszórjuk cukorral és fahéjjal.
Feltekerjük, a formába hajtjuk, letakarjuk 25-30 percre,
majd 160 fokon 40-45 percig sütjük. Jó tűpróbával ellenőrizni, megsült-e.
ARANYGALUSKA VANÍLIASODÓVAL
10 dkg margarin, 50 dkg liszt, 1 kk só, 2,5dl tej, 7,5dkg
porcukor, 3 dkg élesztő, 2 tojássárgája
Töltelék: 15 dkg darált dió, 5 dkg cukor, fél citrom héja
reszelve, 5-10 dkg margarin
Sodó: 8 dl tej, 10 dkg cukor, 1 vaníliás pudingpor
A sós lisztbe morzsoljuk a margarint, a langyos tejbe
tesszük a porcukrot, élesztőt, felfuttatjuk, beledobjuk a sárgáját. Mindent
vegyítve tésztát dagasztunk, fél órára letakarjuk.
Lisztes felületen kissé átgyúrjuk, 1,5-2 centi vastagra
nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Elkeverjük a diót, cukrot, citromhéjat. Egy magas peremű
tepsit kivajazunk, beleteszünk egy réteg tésztakorongot, megkenjük olvasztott
margarinnal, megszórjuk diótöltelékkel. Addig rétegezzük, míg minden elfogy.
15-20 percre letakarjuk, majd 165 fokon 35-40 percig sütjük.
A sodó hozzávalóiból híg pudingot főzünk, hidegen vagy
melegen a galuskára csorgatva tálaljuk.
KLASSZIKUS LÁNGOS
3 dl langyos víz, 1 mk cukor, 2,5dkg élesztő, 50 dkg liszt,
1 ek só, 2 ek olaj + formázáshoz + 6-8 dl sütéshez
Fokhagymás pác: 1 dl víz, 1 dl olaj, kis só, 4-5 gerezd
fokhagyma
Elkeverjük a páchoz a sót, olajat, vizet, belereszeljük a
fokhagymát, lezárva hűtőbe tesszük.
Tálba öntjük a vizet, cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.
Felfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet, sót, olajat. Kidagasztjuk, 45 percig
letakarva kelesztjük.
Egy tálcát vékonyan beolajozunk, a tésztából olajos kézzel
gombócokat készítünk (6-10 db, attól függően, mekkora lángosokat szeretnénk), a
tálcára tesszük 10 percre pihenni.
Olajos kézzel lángossá húzogatjuk őket, forró olajba dobjuk
sülni. A közepesnél kicsit nagyobb lángon a megfelelő a hőfok. Papírtörlőn
lecsepegtetjük, megkenjük a fokhagymás páccal.
Természetesen sajtos-tejfölösen is fogyasztható, de
lekvárral is finom.
PIZZATÉSZTA
50 dkg liszt, 1 ek só, csipet cukor, 3 ek olívaolaj, 2,5dkg
élesztő, 3 dl langyos víz
A liszthez keverjük a sót, cukrot, olajat, morzsolt élesztőt.
Apránként dolgozzuk hozzá a vizet, kidagasztjuk. Letakarjuk fél órára, lisztes
felületen kinyújtjuk (vagy 2-4 kerek, vagy 1 nagy téglalap formára, ha
sütőlemezen sütjük), sütőpapíros lemezen 220 fokon pirosra sütjük.
Természetesen a feltéteket előtte rátesszük.
LIMARA CSÁSZÁRZSEMLE
70 dkg liszt, 2 tk só, 1 tk cukor, 2,5 dl víz, 2,2 dl tej, 5
dkg puha vaj/margarin, 2 dkg élesztő, tetejére szezámmag vagy mák
Az átszitált lisztbe szórjuk a sót, cukrot, hozzáöntjük a
vizet és tejet, vajat, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Kidagasztjuk, és
kelesztjük 40 percet. Lisztezett deszkán 12 részre osztjuk, egyesével
kigömbölyítve őket letakarjuk 15 percre. Minden gombócból hosszú rudat sodrunk
(45 cm), és csomót kötünk a közepére. A felül kilógó végét alul a közepébe
dugjuk, az alul kilógót pedig felül.
4-5 centi helyet hagyva köztük sütőpapíros sütőlemezre
tesszük (2 is kellhet), letakarva kelesztjük fél órát.
A sütőt 210 fokra melegítjük, az aljába egy fémedényt
teszünk. A zsemléket bepermetezzük langyos vízzel, megszórjuk magokkal és ismét
lepermetezzük, majd betesszük a sütőbe, és az alul lévő fémtálba öntünk 1 dl
forró vizet. Kb. 20 percig sütjük, kivesszük a fémedényt, elzárjuk a sütőt, 5
percre kitámasztjuk fakanállal a sütő ajtaját résnyire nyitva, majd rácson
hűtjük a zsemléket.
LIMARA
SÓS KIFLI
50 dkg liszt, 2 tk só, 2 dl víz, 3 ek tejföl, 5 dkg
olvasztott vaj/margarin, 2,5 dkg élesztő, nagy szemű só
Átszitált lisztbe tesszük a sót, majd a vizet, tejfölt,
olvasztott vajat, és rámorzsoljuk az élesztőt. Lágy tésztát dagasztunk és
kelesztjük ¾ órát. Lisztes deszkán kiütögetjük belőle ököllel a levegőt, 8 felé
osztva egyenként kigömbölyítjük, negyed órára letakarjuk. Lisztes deszkán
minden gömböt 20 centis körré nyújtunk, majd egy irányba nyújtjuk tovább, hogy
2 mm vékony ovális formát kapjunk. Feltekerjük, kifli formára hajlítjuk,
sütőpapíros sütőlemezre tesszük 5 centinként, letakarjuk még fél órára.
A sütőt 200 fokra hevítjük, aljába fémedényt teszünk – ezzel
úgy járunk el, mint a császárzsemlénél. A kifliket lepermetezzük hideg vízzel,
megszórjuk sóval, így tesszük be sülni. 20-25 perc alatt megsütjük, a sütőt
elzárva, fakanállal kitámasztott sütőajtóval még 5 percig bent hagyjuk a
kifliket, rácsra téve ismét lepermetezzük hideg vízzel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése