2024. május 19., vasárnap

kenhető krémek

Körözött 1.

 

Hétvégi reggelinek szoktam készíteni. A zöldpaprika és a pritaminpaprika nagyon finom körözöttel töltve.

Körözött 1. recept

Hozzávalók 4 főre:

·         250 g tehéntúró

·         1 pohár tejföl

·         2 -3 kk. őrölt pirospaprika

·         2 kk. csípős piros arany

·         köménymag

·         1 csokor apróra vágott

      metélőhagyma, v. újhagyma

·        

 

Elkészítés:

1.    A tehéntúrót és a tejfölt egy tálba tesszük, villával összetörjük, majd összedolgozzuk.

2.    Megsózzuk, hozzátesszük a köménymagot, a pirospaprikát, a piros aranyat és a hagymát. Jól összekeverjük.

3.    Tálaláskor a tetejét szórjuk meg apróra vágott metélőhagymával.

 

Körözött 2.

 

Anyai nagyapám rettentően szeretett enni és nagyon meg is adta a módját. A körözött készítése az ő feladata volt, szertartásosan keverte a vacsoraasztalnál. Nagyi odakészített minden hozzávalót, a snidlinget kivéve, azt nagyapám maga hozta be a kertből. A szertartás a snidling aprításával kezdődött. Aztán maga elé vette a juhtúrót, összetörte a villájával, hozzákeverte a lágy vajat, majd a fűszereket. Végül kevés jéghideg sörrel beállította az állagát, a többit pedig az üvegből a poharába töltötte. Kezdődhetett a vacsora.
 
Nagyiék békés, ráérős vacsorái olyanok voltak pont, mint az életük: boldog és kiegyensúlyozott. Jólesik visszagondolni rá!
Nem csoda, ha nekem ez a legfinomabb körözött.

 

Hozzávalók 4 főre:

·         Körözött 2. recept15 dkg juhtúró

·         10 dkg vaj

·         fél fej vöröshagyma

·         1 ek pirosarany

·         1 kk köménymag

·         1 kk szardellapaszta

·         1 ek snidling

·         kb. fél dl sör

 

 

 

Elkészítés:

1.    A hagymát és a snidlinget apróra vágjuk.

2.    A sör kivételével az összes többi hozzávalót egy tálba tesszük és villával jól összedolgozzuk.

3.    Apránként hozzákeverjük a sört, a kívánt mértékig lazítjuk vele a körözött állagát.


Körözött, ahogy mi szeretjük

 

Mi nagyon szeretjük a körözöttet valamilyen sonkával együtt fogyasztani, lehet pármai jellegű, vagy akár friss, prágai féle is. Nagyon finom szardellával, olajbogyóval, és kapribogyóval, de nem vetjük meg paradicsommal, csípős, vagy édespaprikával sem.

Körözött, ahogy mi szeretjük recept

Hozzávalók 4 főre:

·         25 dkg juhtúró

·         10 dkg vaj

·         1 közepes fej vöröshagyma

·         1,5 ek mustár

·         1 tk Worcestershire szósz

·         1 tk piros tabasco szósz

·         3 ek őrölt pirospaprika

·         2/3 tk őrölt kömény pirítva

 

 

 

Elkészítés:

1.    A vöröshagymát felaprítjuk kis kockára.

2.    Az összes egyéb hozzávalót hozzáadjuk, és jól elkeverjük.

3.    Berakjuk a hűtőszekrénybe egy fél órára.

 

 

Juhtúró kaporral és snidlinggel körítve

 

Juhtúró kaporral és snidlinggel körítve receptAki szereti a kőrözöttet, minden bizonnyal szeretni fogja ezt az illatos-fűszeres krémet.
Fő a változatosság!

 

 

Hozzávalók 4 főre:

·         200 g juhtúró

·         200 g tehéntúró, amit szitán áttörünk

·         1/2 cs snidling

·         1/2 cs kapor

·         1-2 ek tejföl vagy joghurt

·         1 tk só

 

 

 

 

Elkészítés:

1.    A snidlinget és a kaprot megmossuk és salátacentrifugában szárazra pörgetjük.
Ezt követően nagyon apróra metéljük és egy keverőtálba tesszük.

2.    A kétféle túrót hozzáadjuk és sózzuk. Villával alaposan összekeverjük - ha szükséges, tejföllel, vagy joghurttal lazíthatunk rajta.

3.    És már kész is!


Túró reggelire

 

Frühstücksquark - német nyelvterületen közkedvelt reggeli eledel a kikevert túró.

 

 

Túró reggelire receptHozzávalók 2 főre:

·         25 dkg túró

·         2 ek tejföl

·         3 szál újhagyma 

·         1 gerezd fokhagyma

·         fél csokor petrezselyemzöld

·         1 ek bazsalikom

·         1 ek kendermag

·        

·         frissen őrölt bors

 

 

Elkészítés:

1.    Az újhagymát karikára, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, a fokhagymagerezdet osszetörjük.

2.    Villával összetörjük a túrót és az összes hozzávalóval kikeverjük.

 

 

 

 

Fűszervaj

 

Gyakran készül nálunk ez a fűszervaj, mindig más fűszerekkel. Egyszerű, mégis nagyon finom, ízesítésének csak a fantáziánk szabhat határt.
Tipp: juhtúró hozzáadásával még érdekesebbé tehetjük.

 

Fűszervaj receptHozzávalók 4 főre:

·         250 g vaj

·         egy nagy csokor zöldfűszer ( kapor , petrezselyemzöld , kakukkfű , bazsalikom , rozmaring )

·         1 gerezd fokhagyma

·         frissen őrölt bors

·        

 

Elkészítés:

1.    A vajat kicsit felolvasztjuk, hogy keverhető legyen.

2.    A zöldfűszereket apróra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és fokhagymaprésen áttörjük, a vajhoz adjuk.

3.    Ízlés szerint sózhatjuk, frissen őrölt borssal ízesíthetjük.

4.    Fogyasztás előtt legalább egy éjszakán át tegyük hűtőszekrénybe, hogy összeérhessenek az ízek.

 


Mustáros tepertőkrém

 

Kétféle ízesítésű tepertőkrémet készítettem: egy ilyet, és egy ilyet. A tojásos valamivel lágyabb, krémesebb. Ennek ellenére nehéz  eldönteni, melyik a finomabb...

 

Mustáros tepertőkrém receptHozzávalók 3 főre:

 

Elkészítés:

  1. A tepertőt turmixban vagy botmixerrel pépesítjük. (Nem baj, ha maradnak benne kisebb, ropogós darabok. Sőt.)
  2. Tálba tesszük a tepertőt, hozzáadjuk a mustárt. Sóval, borssal ízesítjük és egy villa segítségével alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat.

 

 

 

Tojáskrém

Tojáskrém receptGyermekkorom régi kedvence. Minden hétvégén azzal nyúztam az Anyukámat, hogy tojáskrémet készítsen reggelire. Szegény ráunt egyhamar a tojáskrém mániámra és inkább megtanította, hogyan kell készíteni. Felnőtt fejjel is szívesen nekiállok, hisz pikkpakk elkészül és kitűnő reggeli.

 

Hozzávalók 4 főre:

·         5 db tojás

·         100 g szobahőmérsékletű vaj

·         1 kk dijoni mustár

·         2 ek tejföl

·         kevés só

 

 

 

 

Elkészítés:

1.    A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük és megpucoljuk.

2.    Amikor a tojások langyosra (de nem hidegre!) hűlnek, a sárgájukat villával összetörjük és a puha vajjal habosra keverjük.

3.    Hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt. Sóval ízesítjük.

4.    Végül a tojásfehérjét apró kockákra vágva belekeverjük

 

 


Tojáskrém Sándor módra (Tojáskrém 2.)

 

Laktató. Több személy esetén az alapanyagot be kell szorozni. Ha előre készítjük, mondjuk vacsorára, a hűtőben jobban összeérnek az ízek, de vigyázzunk a tárolási időre, mert az „ELLÁT” csak Hölgyben és Burgonyában szeretem.

Hozzávalók 1 főre:

·         4 tojás

·         Tojáskrém Sándor módra (Tojáskrém 2.) recept1 evőkanál zsír/ margarin/ vaj

·         1 fej lila hagyma

·         szalonna

·         kolbász

·        

·         bors

Opcionálisan:

·         majoránna

·         oregánó

Díszítéshez:

·         kapor

·         petrezselyem

·         paprika

·         paradicsom

 

Elkészítés:

1.    Saját kapacitás szerint végy 4 tojást, főzd keményre, még azon melegében törd össze villával, és keverd el, ízlés szerint a zsírral, vajjal, vagy margarinnal. (Lehet darálni is, de úgy nekem túl pépes.)

2.    Vágd apró kockára az 1 fej lila-, vagy főzőhagymát, add a tojáshoz.

3.    A szintén apróra kockázott szalonnát, kolbászt, vagy egyéb füstölt árut is keverd össze a tojással.

4.    A hagyma helyett, hogy minél kevesebb levet eresszen, inkább a tojást sózzuk.

5.    Ízlés szerint paprikázd, sózd, borsozd, esetleg majoránnázd, oregánózd.

6.    Frissen vágott kaporral, illetve petrezselyem zölddel, paradicsom és/vagy paprikaszeletekkel díszítsük.

 


Tojáskrém 3.

 

hozzávalók 4 főre 

  • 10 tojás
  • 3-4 szál zöldhagyma
  • majonéz (ízlés szerinti mennyiség)
  • 1 kk mustár
  • 1 Camping sajtkrém legalább fele
  • vegeta
  • Tojáskrém 3. recept
  • bors

 

story 

Ez is egy olyan étel nálunk, amiből nem lehet eleget készíteni, a 10 tojásos verziót pillanatok alatt eltüntetjük :).

elkészítés 

  1. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd megpucoljuk.
  2. A fehérjét apróra daraboljuk, ugyanezt tesszük a hagymával is, mindegyiket picit megsózzuk.
  3. A sárgáját villával összetörjük, elkeverjük a majonézzel, mustárral, sajtkrémmel. Sóval, borssal, vegetával tovább ízesítjuk.
  4. Végül az apróra darabolt fehérjét, a hagymát és a sárgájából kapott krémet alaposan elkeverjük.
  5. Azonnal fogyasztható, de pár óra hűtőben állás után az ízek még jobban összeérnek.

 

Tojáskrém 4.

 

A tojáskrém bármilyen sajttal variálható, sőt én már késztettem medvehagymával vagy póréhagymával is.

 

Tojáskrém 4. recept

Hozzávalók 4 főre:

  • 8 db tojás
  • 10 dkg pannónia sajt
  • 5 dkg feta sajt
  • 1 mk mustár
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár tejföl
  • 3-4 ek majonéz
  • bors

 

Elkészítés:

  1. A tojásokat keményre főzzük, majd megtisztítjuk, és tojásszelő segítségével hosszanti és kereszt irányban feldaraboljuk, egy nagy tálba tesszük.
  2. A tojáshoz hozzáadjuk a lereszelt sajtot (almareszelőn reszeljük le), a fetát, a zúzott fokhagymát és a többi alapanyagot.
  3. Jól dolgozzuk össze, majd sózzuk, borsozzuk.
  4. Hidegen tálaljuk.

 


Tojásos tepertőkrém

 

Rusztikus kenyérre kenve, egy palack finom vörösbor mellé kitűnő kence.

 

Tojásos tepertőkrém receptHozzávalók 3 főre:

  • 200 g tepertő (én most mangalica tepertőből készítettem)
  • 2 db főtt tojás
  • 1/2 fej közepes vöröshagyma
  • 2-3 ek tejföl
  • 1 ek mustár
  • frissen őrölt fekete bors

 

Elkészítés:

  1. A tepertőt turmixban vagy botmixerrel pépesítjük. (Nem baj, ha maradnak benne kisebb, ropogós darabok. Sőt.)
  2. Tálba tesszük a tepertőt, hozzáadjuk a nagyon finomra aprított vöröshagymát és a mustárt.
  3. A főtt tojásokat picire kockázzuk, ez is mehet a tálba. Sóval, borssal ízesítjük. Villa segítségével alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat.
  4. A végén tejföllel lágyítjuk a pástétomot.

 

 

 

Zsidó tojás

 

Ahogy titkon reméltem, a karácsonyfa alatt ott lapult Fűszeres Eszter szakácskönyve:-).
Elsőként ezt a lengyel tojásnak is nevezett krémet készítettem el belőle.
Eszter recept-bevezetőjéből megtudhatjuk, hogy létezik a zsidó tojásnak egy gazdagabb változata is, melybe nem nyersen kerül a hagyma, hanem libazsíron dinsztelve, és abba a verzióba liba- vagy csirkemájat is tesznek.

Zsidó tojás recept

Hozzávalók 3 főre:

 

Elkészítés:

  1. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, tálba tesszük és villával összetörjük.
  2. Hozzáadjuk a mustárt, a libazsírt és a finomra vágott lilahagymát.
  3. A fűszerekkel (pirospaprika, só, bors) ízesítjük.
  4. Ha tálalás előtt hűtőben tartjuk, fogyasztás előtt fél órával vegyük ki, hogy kenhető állagú legyen.

 

Szardíniás szendvicskrém

 

Azon gondolkoztam, hogy mit is vacsorázzunk, amikor eszembe jutott, hogy van itthon egy pár doboz szardínia.
A szardíniás szendvicskrém pár perc alatt elkészíthető, csak a vajat kell 1-2 órával előtte kivenni a hűtőből, hogy elég puha legyen.
Ez a szendvics baráti borozgatásokhoz is jól jöhet.

 

Szardíniás szendvicskrém recept

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 doboz szardínia

      (120 gr, lehetőleg olívaolajos)

  • 10 dkg vaj
  • 2 mk őrölt bors
  • 1 tk mustár
  • 1 mk só

 

 

 

Elkészítés:

  1. A szardíniát, az olajos lében hagyva, villával összetörjük.
  2. A puha vajjal összedolgozzuk, hozzáadjuk az őrölt borsot, mustárt, sót és habosra keverjük.

 

 

 

Tonhalas pástétom

Tonhalas pástétom receptValahol ettem tonhalas pástétommal megkent zsemlét, nagyon ízlett, és megpróbáltam lekoppintani. Sikerült:)

 

 

Hozzávalók 4 főre:

  • 3 konzerv tonhal
  • 3 főtt tojás
  • 5 szál közepes csemege uborka
  • 3/4 nagy dobozos tejföl
  • 1 ek majonéz vagy mustár

 

Elkészítés:

  1. A tonhalat az olajtól lecsepegtetve egy tálba öntjük, minden egyéb hozzávalót apróra vágva hozzáadjuk.
  2. Elkeverjük a tejföllel és (tetszés szerint) a majonézzel vagy mustárral ízesítjük.

 

 


Csirkemájkrém házilag 1.

 

Könnyen elkészíthető,ízletes szendvicskrém. Friss kenyérre,péksüteményre kenve fogyasztjuk.

Csirkemájkrém házilag 1. recept

Hozzávalók 4 főre:

  • 30 dkg csirkemáj
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 4 dkg zsír
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 púpos mk őrölt bors
  • 2 mk morzsolt majoránna
  • 0,5 tk só
  • 1 ek tejföl 

 

Elkészítés:

  1. A májat megtisztítjuk az inaktól és a hártyáktól.
  2. A hagymát megpucoljuk, felaprózzuk. A füstölt szalonnát nagyobb kockákra vágjuk.
  3. A hagymát a zsíron megdinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a májat, amivel tovább dinszteljük. Amikor a máj világos rózsaszínű, rászórjuk a borsot és a majoránnát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy evőkanál vizet.
  5. Mikor a máj már nem ereszt levet, ha beleszúrunk, zsírjára sütjük, megsózzuk és hűlni hagyjuk.
  6. A teljesen kihűlt, megdermedt májat a szaftjával és a szalonnával együtt húsdarálón ledaráljuk.
  7. A tejföllel habosra keverjük.

 

Csirkemájkrém házilag 2.

 

Linborinál olvastam, és ki kellett próbálnom. Nagy sikere volt egy baráti traccspartyn, sok lilahagymával, jégsalátával és lilakáposztával.

 

Csirkemájkrém házilag 2. receptHozzávalók 6 főre:

 

Elkészítés:

  1. A hagymát olajon megdinszteljük, majd rátesszük a májat.
  2. Kicsit sütjük rajta, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, beleszórjuk a fűszereket és puhára főzzük a májat.
  3. Közben a tojásokat keményre főzzük.
  4. A tojásokat megpucoljuk, a májat kiszedjük, pirospaprikával megszórjuk, ha kell, még fűszerezzük és botmixerrel pépesítjük.
  5. Ha túl sűrű, akkor a máj főzőléjéből adjunk hozzá egy keveset.

Csirkemájkrém házilag 3.

 

Karácsonyra kaptam egyik barátnőmtől az 500 finom falat c. kiskönyvet. Ez volt az első, amit megcsináltam belőle. Igen ötletes vendégváró falatok vannak benne. Sőt, segít továbbgondolni, újraformálni a megszokott falatokat.

Csirkemájkrém házilag 3. recept

Hozzávalók 4 főre:

  • 8 ek vaj
  • 2 g fokhagyma, zúzva
  • 40 dkg tisztított csirkemáj , összevágva
  • 2 ek konyak
  • 2-3 szál friss kakukkfű
  • bors

 

Elkészítés:

  1. A fokhagymát 4 ek vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a megtisztított csirkemájat és 5-6percig pirítjuk.
  2. A vajas lével együtt robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a konyakot, a maradék vajat, a kakukkfűvet és összeturmixoljuk.
  3. Hűtőbe tesszük, és 1-2 óra után már fogyasztható is.

 

 


Húspástétom

 

Ezt a pástétomot egy angol nyelvű, francia szakácskönyv ihlette, ahol a 'Country terrine' receptjét először olvastam.
Kicsit leredukáltam az eredeti receptet a mindennapi használatra.
Több, mert ízgazdagabb, mint az átlagos pástétom-receptek. Nekem fontos, mert a 'pástétom' műfaja számomra a békebeli igényesség egyik fontos momentuma.

 

Húspástétom receptHozzávalók 4 főre:

  • 60 dkg sertés lapocka , darálva
  • 2 tojás
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél dl tejszín
  • 1 ek konyak
  • 1 kk szarított kakukkfű
  • frissen őrölt bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 4 db babérlevél
  • 5 szelet angolszalonna
  • 12 szelet bacon
  • 8 db csemege uborka

 

Elkészítés:

  1. Darált lapockát vásárolunk, a hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát összetörjük.
  2. Összekeverjük a húst a hagymával, a fokhagymával. a tojással, a tejszínnel, a konyakkal és a fűszerekkel (só, bors, kakukkfű, szerecsendió).
  3. Jénai tálat kibéleljük bacon-nel.
  4. Rámerjük az összetevőkkel kevert darált hús felét.
  5. 4 db csemege uborkát nyomkodunk a húspépbe, felszínét elegyengetjük.
  6. Az angol szalonna-szeletekkel beborítjuk.
  7. Rámerjük az összetevőkkel kevert darált hús másik felét.
  8. Még 4 db csemege uborkát nyomkodunk a húspépbe, felszínét elegyengetjük.
  9. Ráhajtjuk a bacon kilógó végeit.
  10. Babérlevelekkel és végül bacon-szeletekkel fedjük alkotásunkat.
  11. Fedővel ellátva, előmelegített sütőben, lassú tűzön összesütjük a pástétomot.
  12. Lefedve hagyjuk kihűlni.
  13. Hidegen szeleteljük, aztán megesszük.

 

 


Kacsamáj terrin

 

Imádom a májat, bármilyen formában. Ha májról van szó, kizárt, hogy ne én készítsem.

A feleségem örömmel vette segítségem, a barátoknak tartott, 10 fős karácsonyi vacsorára készülve. Hideg előételként tálaltuk, langyos, házi készítésű briós kíséretében.

 

Kacsamáj terrin recept

Hozzávalók 12 főre:

  • 2 db kb. 700 grammos kacsamáj
  • 150 ml Pedro Ximenez (édes spanyol sherry)
  • 50 ml Armagnac (francia borpárlat)
  • frissen őrölt szerecsendió
  • só, bors

 

 

Elkészítés:

  1. A szobahőmérsékletű májat a hártyáktól megtisztítjuk, majd vízszintesen kb. 1,5-2 cm vastagságú szeletekre vágjuk. Az így jól látszó idegeket és ereket egy vékony, éles eszköz segítségével eltávolítjuk.

      (Idegtépő, szöszmötölős munka, de szükséges.)

  1. Terrin edénybe helyezünk egy réteg májat, sózzuk és borsozzuk, szerecsendiót reszelünk rá, majd meglocsoljuk sherryvel és konyakkal. Következik a második réteg, s ugyanígy járunk el, míg a májszeletek el nem fogynak. Fóliával lefedjük, majd öt és fél órán át hűtőben tartjuk.
  2. A sütőt 160 ºC-ra előmelegítjük (légkeverésen), a terrin edényt egy magasabb falú tepsire helyezzük, melybe annyi vizet töltünk, hogy pont a cserépedény feléig érjen. 20 percre a sütőbe tesszük. Utána, házilag gyártott, az edény tetejére éppen passzoló méretű, fóliába csomagolt műanyag, vagy falapot teszünk, erre pedig súlyokat helyezünk. (Részünkről két 150 grammos konzervvel préseltük a májat.)
  3. Így hagyjuk kihűlni, majd a súlyokat levéve, legalább egy napig hűtőben tartjuk. Utána fogyaszthatjuk.

      (Készült, egy-két helyen eltérve, a Szakácsok könyve útmutatásai alapján.)


Kacsamájpástétom 1. (kenőmájas)

 

A legegyszerűbb pástétom recept, azt hiszem. Nagyanyám hagyatékából, ő a maradék sült vagy resztelt májból készítette. Nálunk többnyire marad a sült vagy resztelt májból, mert Vilmos persze ebben a formában nem....Kizárólag kenőmájas.
Nagyanyám ledarálta a májat, a rántottát, a szalonnát, összekeverte, befűszerezte, lehűtötte. Én inkább a botmixert mosogatom, ennek megfelelően kicsit módosítottam az eljárást.

Kacsamájpástétom 1. (kenőmájas) recept

Hozzávalók 8 főre:

  • 30 dkg sült pecsenyekacsamáj
  • 3 tojás
  • 5 dkg kenyérszalonna
  • 5 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál morzsolt majoranna
  • Só, frissen őrölt bors

 

Elkészítés:

  1. A kockára vágott szalonnából serpenyőben kiolvasztom a zsírt, a pörcöt kikanalazom, a zsírt mély tálba öntöm és a vajat
  2. A serpenyőben kemény rántottát sütök, a zsíradékokhoz adom.
  3. A maradék sült májat összevágom  májat is hozzáadom, a hagymát ráreszelem (friss hagyma akkor is kell hozzá, ha resztelt májból készítjük! - Krúdy) Só, bors, majoranna. Botmixerrel összehomogenizálom.
  4. Az alufóliába becsomagolva, ide-oda hengergetve összetömörítem, hűtőbe teszem.

 

Kacsamájpástétom 2.

 

Egyszerű, gyors, nagyon finom, és kiváló előétel.

 

Hozzávalók 4 főre:

 

Elkészítés:

  1. A kacsamájat megmossuk, 3 cm-es csíkokra vágjuk. A felkarikázott póréhagymát egy nagyobb serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a májat, és a kacsazsíron megsütjük. 
  2. Amikor megsült, borsozzuk és megszórjuk kakukkfűvel. A májat akkor sózzuk meg, amikor az már megsült. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert kemény lesz! Hagyjuk kihűlni.
  3. Tálba helyezzük a májat és a botmixerrel pépesítjük. Időközben a zselatinlapokat beáztatjuk a tejszínbe. A májhoz adjuk a tokaji aszút, a meglágyult zselatint, a tejszínt és a szerecsendiót. Jól összedolgozzuk.
  4. Tálba helyezzük, és pár órára hűtőszekrénybe tesszük

Vaddisznómáj pástétom

 

Vadászoktól kaptam a vaddisznómájat, és valami különleges pástétomot szerettem volna készíteni belőle. Szerintem jól sikerült.

 

Hozzávalók 8 főre:


A piskótához:

  • 3 tojás
  • 3 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1 kk sütőpor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Elkészítés:

  1. A májat hideg vízbe áztatjuk, és addig cserélgetjük a vizet, amíg a vér ki nem ázik belőle.
  2. A zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk, majd egy tepsi aljára helyezzük őket.
  3. A kiáztatott májat jól besózzuk és borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, majd a zöldségekre helyezzük.
  4. A májat bacon szalonnával lefedjük.
  5. A babérlevelet is a zöldségágyra helyezzük.
  6. Az egészet enyhén meglocsoljuk olajjal, majd 180°C-os előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 30-35 perc alatt megsütjük. Késsel ellenőrizzük, hogy a máj átsült-e. Ne legyen véres, de ugyanakkor ne is süssük túl, mert akkor kemény lesz az állaga és megkeseredik az íze.
  7. Ha megsült, hagyjuk egy kicsit kihűlni a májat. A máj tetejéről vegyük le a megsült bacont, majd a tepsi tartalmát (zöldségek, máj) botturmix segítségével pépesítsük. Adjuk hozzá a konyakot és a vörösbort, jól keverjük össze.
  8. A tejszínbe áztassuk be a zselatin lapokat. A tejszínt és a zselatint is dolgozzuk a masszához, továbbá dolgozzuk bele az aszalt szilvát és a gombát is.
  9. Kóstoljuk meg, és ha kell sózzuk, borsozzuk.
  10. Az őzgerincformát béleljük ki a sült baconnel, majd öntsük bele a masszát.  (A máj mennyisége annyi volt, hogy 2 őzgerincforma is megtelt.)
  11. Az egészet zárjuk le a piskótalappal.
  12.  A formát tegyük egy éjszakára a hűtőbe, másnap borítsuk ki a pástétomot egy tálba.

 
A piskóta elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A cukrot a sárgájával jól kikeverjük, a fehérjét kemény habbá verjük.
  3. A sütőport a liszttel elkeverjük, majd a lisztet a cukros tojássárgához adjuk.
  4. Jól összedolgozzuk, majd a habot lazán belekeverjük.
  5. Vagy kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 180 fokon, légkeverésen, 25-30 perc alatt arany színűre sütjük.

 

 

Sertéscsülök terrin

 

Gordon Ramsay receptje alapján készült ez a „télváró” klasszikus.

 

Hozzávalók 6 főre:

  • 2 db 1,5 kg-os sertéscsülök
  • Sertéscsülök terrin recept1 tk. egész fekete bors
  • 1 tk. koriander mag
  • kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • 2 ek. leöblített, összevágott kapribogyó
  • 50 g aprított savanyú uborka
  • finomra vágott petrezselyem
  • 2,5 levél zselatin
  • frissen őrölt fekete bors

 

Elkészítés:

  1. A két csülköt nagy méretű fazékba tesszük, leöntjük hideg vízzel, felforraljuk.
  2. 10 perc erős forralás után a csülköket kivesszük, leöblítjük, majd a tiszta fazékba ismét visszatesszük.
  3. Újra felöntjük vízzel, mellédobjuk a fekete borsot, koriandert, babérlevelet és a kakukkfüvet.
  4. Ismét felforraljuk, majd gyöngyöző vízben kb. 3 óra alatt puhára főzzük.
  5. Ha omlósra főtt, levesszük a tűzről, hagyjuk levében kihűlni, majd kivesszük.
  6. A főzőlét kb. felére besűrítjük.
  7. 1,5 literes (30 cm hosszú) terrinformát duplán, szélein túllógatva kibélelünk fóliával.
  8. A csülkökről lefejtjük a bőrt, és a húst apróra vágjuk.
  9. Az aprított húshoz adagoljuk a petrezselymet, uborkát, kapribogyót.
  10. Sózzuk-borsozzuk, majd alaposan elkeverjük.
  11. A keveréket a kifóliázott formába tesszük, lazán tömörítjük.
  12. A zselatint (port vagy leveleket) a besűrített főzőlében feloldjuk.
  13. A formába öntjük a lét, közben néha megrázogatjuk, megkocogtatjuk a terrinformát.
  14. A lének éppen el kell lepnie a keveréket, ezután lefedhetjük a fóliával.
  15. Egyenletesen leterheljük a terrint, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  16. Másnap kicsomagoljuk, megfordítjuk, majd vékony pengéjű késsel 2 cm vastagra szeleteljük.

Libamájpástétom

 

Bevallom, nem igazán szeretem a májból készült ételeket. Éppen ezért hónapok óta figyelt a mélyhűtőben ez a darab libamáj.  A belőle készült pástétom,be kell hogy valljam,  még nekem is nagyon ízlett.

 

Libamájpástétom receptHozzávalók 6 főre:

 

Elkészítés:

  1. A hagymát félbevágjuk és vékonyan felkarikázzuk. A bacont vékony csíkokra vágjuk.
  2. A paradicsomot és a paprikát apró kockára daraboljuk. A petrezselymet és a fokhagymát felaprítjuk.
  3. A hagymát a baconnal megpirítjuk, ha kész rádobjuk a paprikát, a fokhagymát és a paradicsomot. Puhára főzzük. Rászórjuk a pirospaprikát. Megsózzuk, borsozzuk. Kakukkfűvel és petrezselyemmel ízesítjük.
  4. A májat vékony csíkokra vágjuk és egy serpenyőben  forró olajon megsütjük.
  5. Hozzáadjuk a baconos hagymához. Majorannával fűszerezzük.
  6. A főtt tojásokat apróra vágjuk és hozzáadjuk. A szalonnát felkockázzuk, ezt is beletesszük, majd az egészet átdaráljuk, vagy ha kellően apró a szalonna, akkor botmixerrel is tökéletes eredményt kapunk.
  7. Egy jénai tálba, vagy  sütőformába adagoljuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  8. Pirítós kenyérrel tálaljuk

Kenyérpástétom szalonnával, gombával

 

Apósom újítása volt, hogy a klasszikusan dagadó vagy csirke töltéséhez használatos töltelékből önálló pástétomot kreáljunk. Nekem tetszett az ötlet, mert gyerekkoromban sehogy sem értettem: miért kell a remek töltelékhez húst is enni?
Ma már értem, gyakran készítek töltött húst is, ennek ellenére az egész család divatba vette ezt a pástétomot. Ha van egy kis maradék gomba (szalonna mindig), de nincs éppen hús, vagy nem akarunk annyi húst….

 

Hozzávalók 8 főre:

Mártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • csapott evőkanál liszt
  • 10 dkg mézes kökénylekvár
  • 2 dl a fehérboros körtekompót levéből
  • frissen őrölt bors 

 

Elkészítés:

  1. A tejbe áztatjuk a zsemléket és a kenyeret (lehet csak zsemle, vagy csak kenyér is, nekem most 3 szikkadt zsömlém volt és kevéske fehérkenyér).
  2. Kockára vágjuk az angolszalonnát, a hagymát, aprítjuk a gombát (a juhtúróval töltött gombafejek szárai is itt hasznosulnak).
  3. A vajat felolvasztjuk és egyszerre pirítjuk a gombát, hagymát, angolszalonnát, míg a leve el nem fő. Kihűtjük.
  4. Az áztatott zsemlét, kenyeret kifacsarjuk, tálba tesszük.
  5. Ráütjük a tojásokat, hozzáadjuk a gombás-hagymás-szalonnát egyveleget.
  6. Fűszerezzük, összekeverjük.
  7. A pástétomos jénaiban óvatosan, kis lángon kiolvasztjuk a kenyérszalonna zsírját,a pörcöt lyukas kanállal kiemeljük.
  8. Az olvasztott szalonnazsír közepére mérjük az összeállított pástétom-masszát, hogy oldalra felnyomja a szalonna zsírját, kvázi körülvegye a masszát.
  9. Elegyengetjük, lefedjük és előmelegített sütőbe helyezzük.
  10. Közepes lángon sütjük, míg a másfélszeresére duzzad.
  11. Felhúzzuk a lángot, lehúzzuk a fedőt, megpirítjuk a tetejét is.
  12. Kivesszük a sütőből, visszatesszük a fedőt, várunk, míg hűl.

Mártás készítése:

  1. Vajas rántást készítünk, felöntjük a fehérboros körtekompót levével, hozzáadjuk a mézes kökénylekvárt (a piacomon kapható Gusztos Sanyinál - önmagában nekem rettentő fanyar! Így nagyon finom lesz!).
  2. Összeforraljuk, lehúzzuk a lángról, jó sok borsot darálunk rá, még keverjük.
  3. Tálaljuk.

Padlizsánkrém 1. recept

 

Padlizsánkrém, avagy mit csináljunk a kamrában sorsára váró, egyetlen tojásgyümölccsel? Nem halogathattam tovább, (frissesség tekintetében) az utolsó előtti pillanatban nyúltam szegényért, ki kellett hát találni valamit. Rajongok a pármai padlizsánért, azonban egy darab nem elég hozzá. És sorban eszembe jutott még egy csomó bevált kedvenc, de egy kevés mindegyikhez.
Ekkor ugrott be a mentőmegoldás: a padlizsánkrém lehetősége. Még sosem készítettem, így emlékképekből állt össze a hozzávalók listája a fejemben, az alapján, ahogy Édesapám készíti. Mert ő igazán finomat tud csinálni. Memóriámat dicséri a végeredmény.

 

Padlizsánkrém 1. receptHozzávalók 4 főre:

  • 1 db 350 grammos padlizsán
  • 2 ek extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 tk mustár
  • 1,5 kk só
  • 1 kk frissen őrölt fekete bors

 

 

 

Elkészítés:

  1. A megmosott és szárazra törölt padlizsánt 180 ºC-ra (légkeverésen) előmelegített sütőbe dugjuk, 25 percig sütjük, átfordítjuk a másik oldalára és még egyszer 25 percig sütjük. (Akkor kész a padlizsán, amikor a héja ráncos, a húsát pedig be tudjuk nyomni.)
  2. A padlizsán szárát levágjuk, héját lehúzzuk, és húsát kisebb darabokra összevágjuk. Fa vagy műanyag késsel/ villával pépesítjük a sült padlizsánkockákat és hozzáadjuk a többi alapanyagot. Friss vagy pirított kenyérre kenve tálaljuk.

 

 

 

Paprikás padlizsánkrém (Padlizsánkrém 4.) recept

 

Padlizsánszezon padlizsánkrém nélkül nem létezik. Íme egy változat.

 

Hozzávalók 4 főre:

  • Paprikás padlizsánkrém (Padlizsánkrém 4.) recept2 db közepes méretű padlizsán
  • 3 db piros kaliforniai paprika
  • Só, őrölt bors
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 8 szem fekete olajbogyó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj

 

Elkészítés:

  1. A paprikát és a padlizsánt parázson (lehet sütőben is) megsütjük.
  2. Lefedve hűlni hagyjuk. Így könnyedén lehúzhatjuk a paprika és a padlizsán héját.
  3. Egy mélyebb tálba tesszük. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát, olívabogyót, olívaolajat és botmixerrel pépesítjük.
  4. Sózzuk, borsozzuk.
  5. Pirítóskenyérrel fogyasztjuk. 

 

Padlizsánkrém 2. recept

 

A padlizsánkrémnek számos verziója létezik. Ez most egy görög típus, amit a férjemtől tanultam, de persze mindig én készítem.
A fotó nem sikerült valami jól, de a krém nagyon finom!

 

Hozzávalók 4 főre:

  • 3-4 padlizsán
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • Padlizsánkrém 2. recept5 gerezd fokhagyma
  • 3-5 ek majonéz
  • 3-5 ek joghurt
  • kevés balzsamecet
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • fél citrom leve
  • 15 dkg feta
  • Só, fehérbors
  • olívaolaj

 

Elkészítés:

  1. Előmelegített sütőbe tesszük a padlizsánokat úgy, hogy előtte megszurkáljuk őket egy villával. Közepes sütőben addig sütjük, míg puha nem lesz a belseje. (A padlizsán akkor a legfinomabb, ha faszénen, grillen sütjük.)
  2. Ha puha a belseje, óvatosan lehúzzuk a héját, lecsepegtetjük, majd egy tálba tesszük és meglocsoljuk citromlével.
  3. Amíg kihűl a padlizsán, addig apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát.
  4. Összekeverjük az olívaolajat, a majonézt, joghurtot, a balzsamecetet, és a fetasajtot, és apróra vágjuk a friss petrezselymet. Ízlés szerint teszünk bele még fehérborsot is.
  5. A kihűlt padlizsánbelet vagy villával, vagy turmixgéppel összezúzzuk, hozzáadjuk a hagymát, majd a fokhagymát és az olívaolajat, végül utána a többi alkotóelemet ízlés szerint.
  6. Pár órát érdemes hűtőbe tenni a fogyasztás előtt, hogy összeérjenek az ízek.

 

 

Padlizsánkrém 6. receptPadlizsánkrém 6. recept

 

 

Hozzávalók 2 főre:

 

 

Elkészítés:

  1. Meghámozzuk a padlizsánt és felkockázzuk.
  2. Serpenyőben, kevés olajon pépes puhára sütjük.
  3. Kivéve a tálból, összeturmixoljuk és fűszerezzük

Joghurtos padlizsánkrém (Padlizsánkrém 3.) recept

 

A padlizsánkrémnek ezernyi variációja létezik: mondhatnánk, ahány ház, annyiféleképpen készül. Persze azért megvannak a fő irányvonalak, de azon belül kerülhet a krémbe sok minden (pl bazsalikom, szardellafilé, sült paprika).
Ezúttal joghurtos verzió készült a konyhámban, és kipróbáltam egy új sütési módszert is (amiről a Bűvös Szakácson olvastam).

Joghurtos padlizsánkrém (Padlizsánkrém 3.) recept

Hozzávalók 3 főre:

  • 1 közepes méretű padlizsán (kb. 40 dekás)
  • 125 g natúr joghurt
  • 1/4 citrom leve
  • 1-2 ek olívaolaj
  • Só, frissen őrölt fekete bors

Sütéshez:

  • 1 kg durva szemű tengeri só

 

Elkészítés:

  1. A padlizsánok végét levágjuk, majd hosszában megfelezzük. Vékonyan megkenjük olívaolajjal.
  2. Durvasóágyra helyezve, légkeveréses 110 fokos sütőben, kb két óra alatt megsütjük.
  3. Közben a joghurtot lecsepegtetjük: finom szövésű gézkendőbe tesszük, összefogjuk, felkötjük (mondjuk a mosogatócsapra) és hagyjuk lecsöpögni.
  4. A megsült padlizsánok héját lehúzzuk, húsukat összezúzzuk.
  5. Hozzáadjuk az olívaolajat, a visszamaradt krémes joghurtot, citromlevet facsarunk rá, és sóval, borssal ízesítjük.

 

 

Majonézes padlizsánkrém (Padlizsánkrém 5.) recept

 

Majonézes padlizsánkrém (Padlizsánkrém 5.) receptHozzávalók 4 főre:

  • 2 db padlizsán
  • 1 fej vöröshagyma, apró kockára vágva
  • 4-5 gerezd fokhagyma, reszelve
  • Só, őrölt színesbors, fehérbors
  • 1-1,5 dl majonéz (sűrű fajtájút válasszunk)
  • kb. 5 ek extraszűz olívaolaj

     (amennyit felvesz a padlizsán)

  • fél citrom leve

 

Elkészítés:

  1. A padlizsánokat megszurkáljuk kissé, tepsibe helyezzük, majd 180 °C fokra előmelegített sütőbe tesszük. /légkeverésen 160°C/ Kb. egy órán át sütjük őket. /Amikor összeesik, megráncosodik, az mutatja nekünk az állapotát./
  2. Amikor kész, meghámozzuk a padlizsánokat, s kivesszük a belsejét, egy tálba rakjuk. Villával összetörjük, átkavarjuk.
  3. Szép folyamatosan hozzáadagoljuk az olívaolajat, közben kavarjuk.
  4. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, a fűszerek mennyiségét ízlés szerint állítjuk be, és jól összekavarjuk az egész krémet.
  5. Fogyaszthatjuk langyos-melegen is, de finom hidegen, hűtőben való lehűtés után is.

 


Padlizsánkrém télire recept

 

Így csempészhetünk egy kis nyarat a szürke, téli napokra. Fogyasztáskor ízesítsük, tetszés szerint (pl. hagymával, joghurttal, vagy szardellafilével, kapribogyóval).
Egy új sütési módszert próbáltam ki hozzá (a Bűvös Szakácson olvastam róla).

 

 

Padlizsánkrém télire receptHozzávalók 2 főre:

  • 1 db közepes méretű padlizsán (kb. 40 dekás)
  • 2 + 1 ek olívaolaj

Sütéshez:

  • 1 kg durva szemű tengeri só

 

 

 

Elkészítés:

  1. A padlizsánok végét levágjuk, majd hosszában megfelezzük. Vékonyan megkenjük olívaolajjal.
  2. Durvasóágyra helyezve, légkeveréses 110 fokos sütőben, kb két óra alatt megsütjük.
  3. A megsült padlizsánok héját lehúzzuk, húsukat összezúzzuk.
  4. Hozzáadjuk a két evőkanálnyi olívaolajat, sózzuk.
  5. Sterilizált üvegcsébe kanalazzuk, a tetejére még egy kis olívaolajat (kb. 1 ek) löttyintünk.
  6. Celofánt teszünk a fedő alá és lezárjuk

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése