2024. május 19., vasárnap

sütik

 

Az alábbi receptek sorstársaktól származnak, amik ötletek adhatnak a házi süteménykészítéshez. :)

 

 

Amaretto süti

Hozzávalók: 2,5 dl finomra darált mandula, 2 tojásfehérje, mandulaaroma, édesítő.

A tojásfehérjét vard kemény habbá, forgasd bele a mandulát. Add hozzá az édesítőszert és az aromát. Teáskanállal tedd kicsi halmokban sütőpapírra, pihentesd egy órát. 180 fokos sütőben 12-15 percig süsd, amíg a teteje picit megbarnul.

Nettó CH: 7 gramm.

 

Cheesecake

Hozzávalók: 4 dl tejszín, 3 db tojás, 25 dkg Philadelphia sajt (vagy Mascarpone), vanília, 1 dl cukornak megfelelő édesítő.

A tojások sárgáját keverd habosra az édesítővel és a vaníliával. Tedd bele a krémsajtot, és verd tovább mixerrel kb. 5 percig. Verd habbá a tojásfehérjét, majd a tejszínt is, és óvatosan forgasd őket a krémsajtos masszába. Simítsd finoman kivajazott tortaformába, és fagyaszd egy éjszakán át.

Tipp: A levehető karimájú formából könnyen ki tudod venni, ha kis forró vízzel óvatosan leöblíted az oldalát.

Nettó CH: Az egész receptben 23,5 gramm.

 

Csokis sajtsüti

Hozzávalók: 

(8 szelet) 4,5 dl krémsajt, 3 tojás, 2,25 dl tejföl, édesítőszer, 1 evőkanál vanília-kivonat, 1 csomag cukormentes csokis puding.

Elkészítés:Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Minden hozzávalót keverj 15 percig egy edényben (használj mixert). Öntsd a keveréket kivajazott teflon tortaformába és süsd 1 órán át. Ezután kapcsold ki a sütőt és hagyd a sütit benne további 1 órán keresztül. Hagyd kihűlni, majd vágd fel 8 darabra.

Tipp: Becsomagolva a hűtőben 4 napig eláll.

Nettó CH: 1 szeletben: 6 gramm

 

zabkorpás süti
Hozzávalók: Egy kis tepsihez:
15 dkg zabkorpa
fél sütőpor vagy szódabikarbóna
édesítő
4 tojás
1-1,5 dl tej 1,5 %-os
20 dkg gyümölcs
kakaópor vagy fahéj
Elkészítés: Szétválasztom a tojásokat, a sárgájához teszem a korpát, édesítőt, sütőport, tejet amennyi szükséges, galuska sűrűségüre. Amíg a korpa duzzad, felverem a fehérjét, megtisztítom a gyümölcsöt. Ha almás, akkor kb. 1x1-es kockákra vágom, lehet meggy is.
Az egészet összekeverem, a fehérjét, gyümölcsöt és a korpás masszát. Sütőben megsütöm.
Tanácsok: Ez egy alap sütemény, hasonló a kevert bögrés tésztához. Utána egyéni izlés szerint bármivel lehet gazdagítani. A kedvencem ha gyümölcskenyérhez hasonlóan apróra tört dió, narancshéj kockák ( a narancs héjét 3mm x 3mm-es kockákra vágom, édesítős vízben ami épp ellepi felforralom, lehűtve a hűtőben sokáig eláll), meggy van benne

A kalória és egyéb tartalmat úgy adtam meg, hogy ebből 20 kocka lesz, egy alkalommal én 4 kockát simán megeszek, az adat arra vonatkozik.
Elkészítési idő: 20 perc
Kalóriatartalom: 150 kcal
Szénhidráttartalom: 26 gramm
Zsírtartalom: 7,6 gramm

 

Túrógombóc:
Hozzávalók 16 db-hoz:
50 dkg zsírszegény túró
2 tojás
kevés édesítő
7 dkg zabkorpa

Túrót összekeverem a tojás sárgájával, zabkorpával, édesítővel. A tojások fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan hozzákeverem a túróhoz. Mindezt minimum 1 órára hűtőbe teszem, majd forrástól kb 3 perc alatt kifőzöm őket(Miután feljön a víz tetejére, kb 1-1,5 percig főzöm). Édesítős tejföllel tálalom (Tejszínnel is lehet helyettesíteni), isteni édesség lesz belőle.
CH 1 darabban tejföllel: 4,1 g


Túrógombóc
Hozzávalók:
- 50 dkg túró,
- 10 dkg zabkorpa,
- 1 db tojás,
- 1 citrom reszelt héja,
- édesítőszer ízlés szerint
Összesen 77g CH-t tartalmaz.
A túrót összetörjük és összekeverjük az egész tojással, zabkorpával, citromhéjjal, ízlés szerint édesítjük. Pihentetjük kb 1 órát. Vizes kézzel pici gombócokat formázunk majd forrásban lévő vízben kifőzzük.

 

Málnás süti

4 adaghoz

280g tehéntúró

240g málna

1dl víz 80g joghurt

40g citrom

16g zselatin

folyékony édesítő

A tehéntúrót áttörjük, összekeverjük a joghurttal, majd ebbe az alaphoz adjuk hozzá a málna 2/3-át, citromhéjat, édesítőszert. A zselatint elkeverjük a vízzel, forrásig hevítjük, majd teljesen kihűtjük. Óvatosan hozzáadagoljuk a túrókrémhez, alaposan összedolgozzuk. A málna maradék 1/3-át citromfűvel díszítésként a tetejére helyezzük. Hűtőben tároljuk.

E:152kcal;Sz:6,9g

 

Kókuszlabda

4adaghoz (1adag 3db)

180g alma

60g kókuszreszelék

60g zabpehely

6g kakaópor

1,8g fahéj

édesítő

Reszeljük le az almát, majd gyúrjuk össze zabpehellyel, fahéjjal, kakaóporral, édesítőszerrel és a kókuszreszelék 2/3-ával. Folpackban hagyjuk állni hűtőszekrényben (minimum 2-3 órát, de legjobb, ha egy éjszakát). Nedves kézzel formáljunk labdákat, majd forgassuk bele a megmaradt kókuszreszelékbe. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.

E166,2kcal;E14,2g

 

 

KÓKUSZGOLYÓ
Hozzávalók:
• 10 dkg zabpehely • 30 dkg alma • 10 dkg kókuszreszelék • 2 kávéskanál natúr kakaópor • 6-8 csepp rumaroma • folyékony édesítő • őrölt fahéj •
A meghámozott, finomra reszelt almát gyúrd össze a zabpehellyel, add hozzá a natúr kakaóport, az édesítőszert, a rumaromát, a fahéjat és a kókuszreszelék kétharmadát
Ezután pihentesd egy kicsit a masszát folpackkal letakarva, hogy a különböző ízek harmóniává érjenek össze. A süti végső formáját úgy nyeri el, hogy vizes kézzel diónyi golyókat formálsz belőle, amelyeket aztán meghempergetsz a maradék kókuszreszelékben.

 

PEHELYNUDLI

 Hozzavalok :8 evokanal zabpehely, 3 evokanal arpapehely, 50g vaj, 60g reszelt sajt,1 tojas, 1 pohar tej, petrezselyem, so bors. Keverd ossze az alapanyagokat, ha nem eleg suru adj hozza meg pelyhet, hagyd fel oraig allni langyos helyen, aztan sodorj belole rudacskakat, majd vagd fel nudli meretre. 15 percig fozd, majd talald..

 

Zabkorpás süti recept
Hozzávalók:
Egy kis tepsihez:
15 dkg zabkorpa
fél sütőpor vagy szódabikarbóna
édesítő
4 tojás
1-1,5 dl tej 1,5 %-os
20 dkg gyümölcs
kakaópor vagy fahéj
Elkészítés:
Szétválasztom a tojásokat, a sárgájához teszem a korpát, édesítőt, sütőport, tejet amennyi szükséges, galuska sűrűségüre. Amíg a korpa duzzad, felverem a fehérjét, megtisztítom a gyümölcsöt. Ha almás, akkor kb. 1x1-es kockákra vágom, szilvát szintén, lehet meggy is.
Az egészet összekeverem, a fehérjét, gyümölcsöt és a korpás masszát. Sütőben megsütöm.  

 

Somlói galuska
A tészta zabkorpás piskóta:
6 tojás,
6 kanál édesítő,
6 kanál víz,
kevés szódabika v.szalakáli,
10 ek.zabkorpa.
Közepesen forró sütöben 10-15 percig sütni.
Krém:
1 l.tejet felforralni,előtte elvenni belőle pár kanállal,amivel kikeverni a 3 púpos ek.kakaót,5 kanál édesítőt,3 ek.étk.keményítőt.Ezt a felforralt tejhez önteni,összeforralni,csomómentesre keverni.Mehet bele rumaromába.Kihűlés után lehet összeállítani.A tésztát darabokra vágni,és az öntettel felváltva egymásra rakni,kevés dióval

 

Zabkorpás pogácsa
Hozzávalók:
30 dkg liszt  
15 dkg zabkorpa
15 dkg margarin
3 dkg élesztő
1 dl tej
1.5 dl tejföl
3 db tojás fehérje
1 mokkás k. nyirfacukor
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsoljuk, és egy evőkanál lisztet szórunk bele. 20-25 perc alatt felfutatott élesztőt, a tojásfehérjét meg a tejfölt beleöntjük, végül megsózzuk, 10-12 percig - akár a kenyértésztát - erőteljesen dagasztjuk. Ne ijedjünk meg, ha a tészta eleinte kissé ragadós lesz, a dagasztás során az edény falától majd elválik.
Konyharuhával letakarva, langyos helyen valamivel kevesebb mint másfél óráig kelesztjük.
Ezután meglisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét késsel bevagdossuk, és négy centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat margarinnal vékonyan kikent tepsibe rakjuk, a tetejüket vizes ecsettel megsimítjuk, és langyos helyen még 20 percig kelni hagyjuk.
Előmelegített sütőben (a sütő aljába kis tálkában vizet teszünk ) és közepes lángon 20 perc alatt megsütjük.

 

Citromos muffin!
Hozzávalók
1citrom reszelt héja és leve
200g zabkorpa
édesitoszer
1 teáskanál só
szódabikarbóna
fél deci oliva
1db tojás
ezeket összekevered, és megsutod

 

Májgombóc levesbe:

Hozzávalók
1 hagymát lereszelni (vagy 1 hagymának megfelelő vöröshagymakrém), 1 felvert tojásba beletenni, sózni, borsozni, 2-3 csirkemájat belekaparni, majd annyi zabkorpával összekeverni (benne késhegynyi szódabikarbóna), hogy összeálljon, de ne legyen kemény, mert 10 perc után a zabkorpa megdagad egy kicsit. Vizes kanállal szaggattam a levesbe, és nem főtt szét.

 

Zöldséges krokett:
Hozzávalók:
25dkg zöldség karfiol, brokkoli, répa
2db vöröshagyma
1db tojás
3 ek zabkorpa
só, bors, paprika
piros arany
olíva
Zöldségeket puhára főzöd, pürésíred. Fűszerezed, adj hozzás apró vöröshagymát, tojást,zabkorpát. Formázd meg és pár óra pihenés után süsd ki

 

Zabkorpás pizza:
Hozzávalók
70 g zabkorpa
1 tojás

annyi tej, amit felvesz, lehet vízzel is
A hozzávalókat összekeverem, kb 1-2 dl tej kell ebbe a mennyiségbe, olyan folyós legyen, de ne nagyon. Ezt rákenem sütőlapra, én vékonyan szoktam. 8 perc alatt megpirítom 170 fokon, majd utána teszek rá, amit csak akarok és még 10 percig sütöm. Nekem nagyon bejön, fini és gyors!

 

Fahéjas almás sütike
Hozzávalók
1 natúr joghurt
1 tojás
1 alma
zabkorpa
fahéj
édesítőszer
olivaolaj,pici szódabikarbóna
Almát pici kockákra vágod,összekevered a tojást,joghurtot,fahéjat,édesítőt,zabkorpát,ebből annyi kell hogy se nagyon sűrű se nagyon híg ne legyen a massza,belekevered az almát,pici szódabikarbónát,és bele öntöd egy kissé ki olivázott pici tepsibe,vagy muffin formába,kb 20 percig előmelegített sütőbe sütöd

 

Kenyérpótló
Hozzávalók

2 tojás
fél csomag zabkorpa
tk só
pici szódabikarbóna
annyi tej vagy víz hogy összeálljon
A tojásokat felverem, beleöntöm a többi hozzávalót. Igazság szerint kis tepsiben lehet megsütni. Én a toastsütőbe kanalaztam, pár perc mulva nagyon klassz pufisra sült. Jó foghagymás tejfölt kentem rá

 

Zabpehelykrokett
Hozzávalók:
10 deka zabpelyhet egy éjszakára hideg vízbe áztatunk. Másnap 10 deka fölszeletelt gombát egy kevés olajon megpárolunk, és a zabpehellyel összekeverjük. 1 tojással meg fél csokor apróra vágott petrezselyemmel összedolgozzuk, megsózzuk, és őrölt fehér borssal fűszerezzük. Ha túl lágy lenne, zabpehelylisztet vagy zsemlemorzsát keverhetünk bele. A masz-szából forró olajba evőkanállal galuskákat szaggatunk, és kisütjük. Bármilyen főzelékhez feltétnek vagy önállóan salátával kínáljuk

 

Sült tökös rétes
Hozzávalók
-1 doboz rétes, vagy mirelit leveles-vajas tészta
-50 dkg sült tök
-10 dkg mazsola
-5 dkg zabpehely
-1,5 dl tej
-1 tojás
-fél citrom leve és reszelt héja
-ízlés szerint méz, csipetnyi só
A töltelékhez a zabpehelyre öntsél 1 dl tejet és a felvert tojást. 15 percig pihentesd. Közben a mazsolát mosd meg és a szárát szedd le. A sült tököt villával törd péppé, keverd össze a mézzel és a citromlével, majd add hozzá az áztatott zabpelyhet is. Citromhéjjal és sóval ízesítsd. A felengedett tésztát vágd két részre. Lisztezett deszkán az egyik tésztadarabot nyújtsd ki, a szélére egy csíkban kend rá a tökös töltelék felét, majd szorosan csavard fel. Két végét kissé nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. A másik tésztadarabot ugyanígy készítsd el. Tetejét a megmaradt tejjel kend be, és az előmelegített forró sütőben szép pirosra süsd meg.

 

Zabkorpás pogácsa
Hozzávalók
30 dkg liszt 15 dkg zabkorpa 15 dkg margarin 3 dkg élesztő
1 dl tej 1.5 dl tejföl 3 db tojás fehérje 1 mokkás k. nyírfacukor

Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsoljuk, és egy evőkanál lisztet szórunk bele. 20-25 perc alatt felfutatott élesztőt, a tojásfehérjét meg a tejfölt beleöntjük, végül megsózzuk, 10-12 percig - akár a kenyértésztát - erőteljesen dagasztjuk. Ne ijedjünk meg, ha a tészta eleinte kissé ragadós lesz, a dagasztás során az edény falától majd elválik.
Konyharuhával letakarva, langyos helyen valamivel kevesebb mint másfél óráig kelesztjük.
Ezután meglisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét késsel bevagdossuk, és négy centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat margarinnal vékonyan kikent tepsibe rakjuk, a tetjüket vizes ecsettel megsimítjuk, és langyos helyen még 20 percig kelni hagyjuk.
Előmelegített sütőben (a sütő aljába kis tálkában vizet teszünk ) és közepes lángon 20 perc alatt megsütjük.

 

Sajtos-hagymás lepényke

Hozzávalók
1 cs. zabkorpa
1 ek. olivaolaj
1 teáskanál só
3/4 csésze viz / a kenyérsütőhöz való mérce/ 220 ml
fél cs. élesztő
zöld hagyma / izlés szerint/
5 dkg mozarella belereszelve
fél teáskanál bors
A hozzávalókat összekeverem, pihentetem kb. 10 percet, lepénykéket formálok belőlük, és sütőpapirral kibélelt tepsiben aranybarnára sütöm.

 

Amerikai Lightos Zabpancake:
Hozzávalók
50g zabpehely
3 evk túró vagy tofú, de én már csináltam Rikottából is
4 tojásfehérje
1 teáskanál vanília aroma
1/4 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
édesítő

Nekem van egy aprító gépem,azzal szoktam csak az egészet összekeverni, de szerintem turmixgép is jó Majd hagy pihenni, én álltalában este összekeverem, és reggelig állni hagyom! De ha pihenteted 1 órát szerintem az is elég a zabpehelynek, hogy megszívja magát.És az előzőekben leírtak alpján sütöm, ez is vastag tészta! Az ízét is tudod változtatni! Én már csináltam mandulaaromával is...ki hogy szereti...
 Amúgy ezt 1 adagnak írja, én ennek pont a felét csinálom meg reggelire, és bőven elég (1 db pali lesz belőle)
Az egész energiatartalma: 288 kcal , 28 g fehérje, 32 g ch, 4 g zsír, 5 g rost

 

POGÁCSA

Hozzávalók
- 1/4 kiló túró
- 2 tojás
- 1-2 ek. tejföl
- só, bors
- 1-2 ek. olaj vagy vaj
- 5 dkg reszelt sajt (füstölt pölö)
- sütőpor
- kb 20 dkg zabpehelyliszt (kávédarálón őröld a zabpelyhet)
Nyújtani nem igazán lehet csak lapítani egy- másfél centi vastagra majd kiszaggatni, tetejét tojással jól megkenni. Sajttal, szezám vagy tökmaggal is meg lehet szórni. Közepes lángon barnára sütni. Inkább széltében nő nem magasra. PL: juhtúróval és darabolt tökmaggal is lehet készíteni

 

MÁKOS GUBA

Azzal kezdődik, hogy gőzös sütit kell összeállítani. Akinek ez nem lenne evidens: felverek 2 tojást jó habosra, beleteszek 2 evőkanál joghurtot, 1 deci tejet, és annyi zabkorpát, hogy viszonylag sűrű legyen, Én folyékony édesítőt szoktam bele tenni. Nem mikróban kell megsütni, hanem tepsiben, mint a piskótát. Olyan lesz, mint egy piskótalap. Mikor megsült, hagyjuk kihűlni, majd kis kockákra vágjuk.

Majd ezek után leöntöm felforralt, édesítőszeres tejjel, és darált mákkal jól megszórom

 

POHARAS MÁKOS
Hozzávalók
1 pohár darált mák
1 pohár zabkorpa
1 pohár tej
2 dl olívaolaj
1 dkg szódabikarbóna
édesítő (ízlés szerint)
1-es gyümölcsöket lehet beleaprítani (eper, ribizli).
Sütés vége felé tetejére lehet tojásfehérje habot tenni. Kisebb kapcsos tortaformába való adad

 

Lennmagos muffin. 12-15 db kb
Hozzávalók
1 cup zabpehely
1 cup zabkorpa
1 cup őrölt lennmag
édesítő
2 tsp.szódabikarbóna
1 tsp. sütőpor
kicsi só
2 tsp. fahéj
kb 1/4 tsp. nem tudom otthon van e , de itt lehet kapni tök pitéhez való fűszerkeveréket....remélem otthon is van
2 reszelt alma
1 reszelt citrom héja
tej....pontosan nem tudom, de azt majd úgyis látjátok az állagán, se túl sűrű, se folyós ne legyen kb. 3dl, de lehet inkább kevesebb
1 tsp vanília aroma
2 tojás

A szokásos módon a szárazakat külön összekevered, meg a folyékony dolgokat is, majd vegyíted a kettőt....én 20 percig sütöttem 180 fokon muffinformákban :)

tsp= teáskanál

 

Reform Almás

Hozzávalók
- 10 dkg light kockaráma jelleget használtam
- 1 dl tej
- 4 tojás
- 6 evk canderel ( én többet használtam..de majd mindenki ahogy érzi
- 15 dkg zabkorpa
- fahéj
- 1 teáskanál sütőpor
- nekem 2 alma kellett...de lehet többet is használni

A vajat felforraltam a tejjel a mikróban.A tojásokat jó habosra kevertem az édesítővel, majd beledolgoztam a vajas tejet és további 2 percig vertem a géppel.
A zabkorpát a fahéjjat és a sütőport összekevertem, majd szépen beleadagoltam őket az előzöleg kikerevert tojásos masszába. A sütőt előmelegítettem, a lisztes recepthez elvileg 180 fok kell, na én kb 150 fokon sütöttem és így is jó lett....
Kivajaztam egy kapcsos tortaformát, és beleöntöttem a masszát.
Ezután meghámoztam és kivágtam a magházakat, és szépen vékonyan felcikkeztem. Ezeket a cikkekkel a tortát körberaktam, én legalább 2 réteget egymásra pakoltam, hogy jó almás legyen, de ezt is rátok bízom. Majd megszórtam a tetejét egy pici fahéjjal és édesítővel is és zsutty be a sütőbe 30 percre, és utána még pár percig pirítottam a tetejét, hogy szép szine legyen

 

Zabkorpás almáspite:

Hozzávalók
- 25 dkg zabkorpa
- 25dkg zabpehely
- 4 evőkanál búzakorpa
- 10 dkg light vaj
- 2 citrom reszelt héja
- fahéj
- édesítő (ki hogy szereti)
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 4 reszelt alma (bele)
- 4 hámozott kockázott alma (közé)

A zabkorpát zabpelyhet és a búzakorpát egybekeverjük, beletesszük az édesítőt, 1 reszel citrom héját az olvasztott vajat és a reszelt almákat összekeverjük. Beleöntük a tejet is (lehet kicsit langyos. Jól összekutyuljuk. Ne várjátok, hogy egy folyós massza lesz belőle, az a jó ha nem folyik.
Mivel én csak egy fele adagot csináltam egy köralakú tortaformát vettem (de amúgy a full adagolásből egy nagy tepsis adag lesz), azt kikentem, elosztottam kétfelé a masszát, az eggyik felét egyenletesen belenyomkodtam a formába, erre rászórtam a felkokcázott almkat, jó sok legyen, ha kevés a 4 , több is lehet, ki, hogy szereti, majd megszórom az almát édesítővel és fahéjjal...ne sajnáljuk, legyen fini íze.És végül beterítjük a megmaradt massza másik felével, szépen eggyenletesen rányomkodjuk,hogy mindenhova jusson! Majd Be a sütőbe és 180 fokon 30 percik sütjük. Ha esetleg a végefelé megnézitek és a zab, még mindig nem elég puha , öntözzétek meg egy kis tejjel, az itteni zab kicsit más szerintem...de lehet, hogy tökéletes lesz nektek is... Majd ha letelt a fél óra nem muszáj, de meg lehet kenni egy kis cukormentes lekvárral, majd 5 percre visszadugni a sütőbe....és kész

 

Fekete-fehér muffin

Hozzávalók
12 darabhoz
Töltelék:
15dkg túró
kevés édesítő, ami hőre nem bomlik (pl. Glukonon)
1 ek tej
Tészta
15dkg zabkorpa
1 cs csokis pudingpor
2 1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 tojás
14dkg édesítő, ami hőre nem bomlik (pl. Glukonon)
2, 8dl joghurt
180 fokra előmelegítjük a sütőt.
A túrót elkeverjük az édesítővel tejjel
Zabkorpát, pudingport, sütőport, szódabikarbónát egy másik tálban összekeverjük.
Tojást felverjük, összekeverjük az édesítővel, jogival.
Hozzáadjuk a zabkorpás keveréket és belekeverjük.
A muffinsütőt kibéleljük vagy kivajazzuk, beleteszünk 1 ek masszát, rá töltelék, arra újra massza (nekem 1 ek. massza ment a tetejére is és az aljára is)
20-25 percig sütjük, 5 perc pihentetés, kiszedjük és megfordítva hűlni hagyjuk. (Nekem 25 perc alatt sült meg, a sütő 7-es fokozaton volt, kb. 180 fok)

 

REFORM MUFFIN
Hozzávalók: (12 db-hoz)
1 csomag zabkorpa
½ csomag sütőpor
1 marék durvára vágott dió
2 teáskanál fahéj
2 dl tej
2 dl light almalé /dobozos/
1 apróra vágott alma
2 evőkanál olaj
fél tábla vagdalt étcsoki
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük.
A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, majd a muffinformákba kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10 percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa.

Csokis muffin:

Hozzávalók
125g. zabkorpa
4 ek. édestő
3 tk. katica kakaópor
1 tk citromhéj
2 tojás
1 tk zsódabikarbóna
Annyi tej, hogy kellemes krémes állaga legyen. Összekeverem a hozzávalókkal, a tojás fehérjéből keményhabot csinálok és utoljára adom hozzá lassu mozdulatokkal keverve. Kiolajozott maffin formába egy ek. kicsivel többet teszek és kb. 5-7 perc alatt megsül. Folpakban tárolva még másnap is ehető

 

Habos almás

Hozzávalók
3 tojás
25dkg túró
3dkg zabkorpa
1 alma
0,5 sütőpor
1 kiskanál folyékony édesítő
reszelt citromhéj
1 kiskanál citromlé
1 mokkáskanál fahéj
1 egész tojást és 2 sárgáját , a túrót és a zabkorpát összekeverjük, majd fél órát hűvös helyen pihentetjük.
Ezután hozzákeverjük a sütőport, az édesítőt és a reszelt citromhéjat.
Egy 22cm-es kerek, kapcsos sütőformát kimargarinozunk, és egyenletesen elterítjük benne a túrós masszát.
Az almát lereszeljük, fahéjjal megszórjuk, és ráhintjük a túróra.
Előmelegített sütőben, közepes lángon, adig sütjük, míg a széle és a teteje rózsaszínű nem lesz.
Ekkor egyenletesen rákenjük a 2 tojásfehérjéből cotromlécel és pár csepp édesítővel felvert tojáshabot.
A továbbiakban, takaréklángon, inkább szárítjuk, mint sütjük.

 

Túrós süti

Fél kg túróhoz két tojás sárgáját adunk és egy-két evőkanál tejfölt. Simára dolgozzuk. Ízlés szerint ízesítjük édesítővel, vaníliaaromával, citromhéjjal, citromlével. Ezek után hozáadunk annyi zabkorpát, hogy még jól keverhető legyen a massza. Kell még bele egy kis sütőpor is. A tojások fehérjét habbá verjük és belekeverjük a túrós masszába. Vékonyan kioljozott teflontepsiben sütjük meg.


Pizzatészta másképp:
Hozzávalók
1 joghurt
1 tojás
1 mk.só
1 mk. szódabikarbóna
és zabkorpa annyi hogy jó piskótasűrűségű legyen.
olivaolajjal kikent tepsibe önteni és megsütni,félig!vigyázz hamar sül!ha már kezd szilárdulni a teteje akkor tedd rá a sok finomat és dugd még vissza egy kicsit.(18x18-as tepsibe írták de ez így vastag egy kicsit,ezért nagyobba tedd!ez a tészta az este ehető kenyérke receptje is)

 

Almás pogácsa:


1 kg almát lereszelünk, 25 dkg korpával összekeverjük, hozzá 2 tojás, 2-3 tk szódabikarbóna kis citromhéj, fahéj, édesítő.
Teflonos sütőben kevés olajon kell sütni.

Fahéjas kefírrel öntözve tálalható

 

Narancsos süti

Hozzávalók:
12 dkg 70%-os keserű csokoládé
7 dkg vaj
1 csapott evőkanál édesítő
3 tojás
1/2 sütőpor

reszelt narancshéj

A vajat és a csokoládét vízfürdőn felolvasztottam, közben a tojásokat szétválasztottam, a sárgáját az édesítővel és a sütőporral elkevertem, belereszeltem 1 narancs héját. A fehérjét habbá vertem. A langyosra hült vajas csokoládét belekevertem a tojássárgájába, a fehérje habból egy kanálnyival erősen elkevertem, aztán a többi habot óvatosan beleforgattam.

Egy 18 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, beleöntöttem a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. Melegen, diabetikus vaníliafagylalttal és eperrel tálaltam.


A csokis narancsoshoz:

20 dkg keserűcsokoládé
75 ml tejszín
csipet só
pár csepp vaníliaaroma,
12,5 dkg vaj
0,5 dl narancslikőr
1 teáskanál diab narancsjam
kakaópor

A tejszínt a cukorral, sóval, a vaníliaaromával 1 kanál kakaóporral felfőztem, és majd levettem a tűzről, és beletördeltem a csokoládét, és jól elkevertem. A vajat robottal habosra vertem, majd a kihűlt tejszínes csokihoz kevertem és hozzáadtam a narancslikőrt és a narancslekvárt, és ment a hűtőbe. Másnapra jól besűrűsödött, ekkor golyókat formáztam, és holland kakaóba forgattam.

 

A kókuszoshoz:

2,5 dl tejszín
pár csepp vaníliaaroma,
20 dkg diabetikus fehér csoki
15 dkg kókuszreszelék
0,5 dl kókuszlikőr

A tejszínt a vaníliaaromával felfőztem, kicsit hagytam hűlni, majd beletördeltem a csokit és jól elkevertem. Hozzáadtam a kókuszreszeléket, a kókuszlikőrt, és egy éjszakára hűtőbe tettem. Másnap golyókat formáztam, és kókuszreszelékbe hempergettem.

 

Kókuszgolyó
Hozzávalók:
2-3 savanykás alma
5 dkg zabkorpa
2 teáskanál holland kakaópor
5 dkg kókuszreszelék
2 teáskanál rum aroma is

édesítő

Az almákat meghámoztam, lereszeltem és összekevertem a kakaóval és a kókuszreszelék felével, meg a rummal. Kb 30p hagytam állni. Nedves kézzel kis golyókat formáztam, és a kókuszreszelék másik felébe belehempergettem.

20 golyót csináltam, egy golyóban energia: 50 KCal, szénhidrát 3,2 gr

 

Kókuszos golyók

Hozzávalók:

25 dkg darált dió
1 db reszelt alma
25 dkg búzacsíra
5 dkg kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
melegvíz

tojássárgája

Forgatáshoz: kókuszreszelék

Elkészítés: Az összetevőket felforrósított vízzel és a tojássárgájával összedolgozzuk, golyókat formálunk belőle, és kókuszreszelékbe forgatjuk.

 

Fahéjas kókuszos köles

Hozzávalók:

1 csésze köles
3 csésze kókusztej (vagy más gabonatej)
1/2 vanília rúd (nem feltétlenül szükséges)
kókuszreszelék
1-2 szem stevia (vagy késhegynyi, ha por alakban van)
só, fahéj

Elkészítés:

A megmosott kölest a kókusztejben feltesszük főni, és kicsit megsózzuk. Hozzáadjuk a vaníliarúdból kikapart vanília magocskákat, a fahéjat, és a steviát. Készre főzzük, hogy a köles felvegye az összes tejet, és kásás legyen.

Amikor hűlni kezd a massza, belekeverjük a kókuszreszeléket ízlés szerinti mennyiségben. Ha szükséges, utólag is édesíthetjük.

Kókuszgolyókat is készíthetünk belőle. Miután a meleg kölest összekevertük a kókusszal, kis golyókat formálunk a masszából, és megforgatjuk kókuszreszelékben (vagy darált mandulában, dióban), majd hagyjuk kihűlni.

 

Búzacsírás golyók

Hozzávalók:

10 dkg nyers búzacsíra
10 dkg darált árpagyöngye
20 dkg diab őszibaracklekvár
10 dkg durumdara
1 kávéskanál ánizs

Forgatáshoz:

5 dkg darált mák, kókuszreszelék

Elkészítés:A búzacsírát a lekvárral összeturmixoljuk, hozzáadjuk az árpagyöngypelyhet, ánizst, és a darát.
Dió nagyságú golyókat formálunk, a mák és a kókuszreszelék keverékébe forgatjuk.

Fahéjas, kókuszos köles

1 csésze köles

3 csésze kókusztej vagy más gabonatej

1/2 vanília rúd (nem feltétlenül szükséges)

kókuszreszelék

1-2 szem stevia (vagy késhegynyi, ha por alakban van)

só, fahéj

A kölest átmossuk, és a 3 csésze kókusztejben feltesszük főni, kicsit megsózzuk. Hozzátesszük a vaníliarúdból kikapart vanília magocskákat, a fahéjat és a steviát. Készre főzzük, hogy a köles felvegye az összes tejet és kásás legyen.

Amikor hűlni kezd a köles, belekeverjük a kókuszreszeléket ízlés szerinti mennyiségben. (Utólag is édesíthetjük, ha szükséges)

Megjegyzés: kókuszgolyókat készíthetünk, ha a meleg kölest miután összekevertük a kókusszal, kis golyókat formálunk belőle és megforgatjuk a kókuszreszelékben, vagy darált mandulában, dióban majd hagyjuk kihűlni

 

Mandulás köles

1 csésze köles

2 csésze víz, só

1 bögre natúr szójatej

½ vanília rúd

hámozott mandula

1-2 szem stevia (vagy késhegynyi, ha por alakban van)

A kölest átmossuk, és a 2 csésze vízbe feltesszük főni, kicsit megsózzuk. Amikor a köles puhulni, szétnyílni kezd, akkor hozzáöntjük a szójatejet és a vanília rúdból kikapart vanília magocskákat, és a steviát. Készre főzzük, hogy a köles felvegye az összes folyadékot és kásás legyen.

A mandulát ledaráljuk, és amikor hűlni kezd a köles, összekeverjük vele. Hidegen is kitűnő. (Utólag is édesíthetjük, ha szükséges)

 

Amarantgolyók

10 dkg amarant

folyékony édesítő

Fahéj

Az amarantot folyamatos kevergetés mellett, kis lángon, magas falú edényben kipattogtatjuk. Pattogás után összekeverjük folyékony édesítővel és fahéjjal. Kis golyókat formázunk belőle és hűtőbe téve lehűtjük.

Megjegyzés: Tehetünk hozzá darált mákot és adhatunk hozzá ízlés szerint karob port. (Kakaópor helyett). A kész golyókat kipattogtatott amarantba, vagy kókuszreszelékbe forgathatjuk.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése