2024. május 19., vasárnap

Saláta-torta

 Saláta-torta Hozzávalók : (1,5 literes edényhez) Elkészítés: 30dkg sonka (párizsi vagy zalai felvágott) 6 db keményre főtt tojás 1 db piros húsú paprika 3 db savanyú uborka 1 db kis lila hagyma 1 dl olaj + 1 tojás sárgája (vagy helyette 1 kis tubus majonéz) + 1 kis pohár tejföl (tartárhoz) 1 db húsleveskocka 1 cs. zselatin A sonkát, tojásokat, uborkát, zöldségeket felaprítjuk. A tartárt elkészítjük, ízlés szerint fűszerezzük (pl: 1 kk. mustár, fehérbors, pici szerecsendió, fél-egy dl citromlé vagy fehérbor, 1 kk.cukor, pici só), jól elkeverjük. A húsleveskockát 2 dl vízzel felforraljuk, beletesszük a zselatint és azzal is forrásig hevítjük. Az aprított zöldséget, sonkát, (stb.) összekeverjük a tartárral, majd a levessel, és formába öntve hűtőben dermesztjük. Ha már jól megszilárdult, akkor kifordítjuk egy tányérra vagy tálra. Nagyon szépen szeletelhető, ha pl. kuglóf vagy őzgerinc formában hűtjük. Megjegyzés: Húsvét előtt a megfőzött füstölt sonka szeletelésekor „leeső” kisebb falatkákat is felhasználhatjuk. Jó bele, szépen színesíti egy kevés nem túl puhára főtt sárgarépa, zöldborsó is. Ha az őzgerincből kimarad massza, akkor kisebb kerek edényben megdermeszthetjük, torta szelet alakúra vághatjuk majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése