A leggazdagabb gabona: köles, barnaköles
A köles a zabhoz hasonlóan a toklászosok családjába tartozik, eredeti őshazája
India. Az egyik legősibb kultúrnövény. Németországban már a Krisztus előtti
időben is termesztették. Száz évvel ezelőtt még óriási jelentősége volt a
táplálkozásban, mára azonban feledésbe merült. Ezért sürgősen fel kell hívnunk
az emberiség figyelmét erre az értékes tápanyagra, mert ez a Föld
ásványanyagokban leggazdagabb gabonája . A kölesliszt gluténmentes termék ,
mentes a ragacsos fehérjétől, ami gluteninből és gliadinból áll. Igen sok
kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot,
káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2,
B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban.
A köles a maga 100 g-ra vonatkoztatott 550 mg kovasavával 6,8 mg vassal, 0-6 mg
fluorral, 3 mg nátriummal, 170 mg magnéziummal e fontos ásványi anyagok bőséges
tárháza. Figyelemre méltó, hogy ebben a növényben az ásványi anyagok, a
nyomelemek és növényi hatóanyagok igen finom, csaknem homeopátiás formában
vannak jelen, melyek pozitívan hatnak a csontok és porcok egészségének
visszaállításában. Sejtjeink és egész szerveztünk egyedülálló módon csak az
ilyen finom formában lévő ásványi anyagokat tudja maradéktalanul felvenni. A
köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a
szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni.
A kovasav, mint vízkötésű szilíciumdioxid különleges őszi szubsztanciát jelent
minden élő szervezet számára. Orosz tudósok fedezték fel, hogy kovasav nélkül
egyetlen élő anyag, egyetlen szervezet sem tudna létezni . A növényeknél a
kovasav elsősorban építő és támasztó funkciót lát el. Az emberi és állati
szervezetben is nélkülözhetetlen. Mésszel együtt elsősorban támasztó funkciót
tölt be, a kovasav biztosítja a rugalmasságot, a mész pedig a szilárdságot.
A kovasav adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya)
szilárdságát is. A kötőszövet a szervezet legősibb szövete. A magas kovasav
eredménye a friss sima bőr és az erőteljes fénylő haj. A kovasav a fluorral
együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről.
Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat segíthet,
valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert
ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek
rugalmasságát és ellenálló erejét.
Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek
kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében,
visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban,
vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben,
ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az
értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben
nyilvánulhat meg. A kovasav különösen a B-vitamin tartalma miatt messzemenő
hatást gyakorol az idegrendszerre is.
A köles táplálkozási eredetű hiányállapotban képes javulást
hozni. Csonttöréseknél rendszeresen kellene kölest fogyasztani. A gyulladásos
állapotok – mint pl. a hólyaggyulladás – köles étrend mellett rendszerint
gyorsabban gyógyulnak. Sajnos az emberek manapság rendkívül kevés kovasav
tartalmú ételt esznek, vagy az élelem eleve ásványi anyagokban szegény
területről származik, ezért a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet.
A titkos recept: teljes értékű barnaköles
Mivel az ismert aranyköles kemény kovasav tartalmú héja étkezésre alkalmatlan,
ezért hántolni kell. Az aranykölesen kívül létezik az ősi- vagy barnaköles,
amit nem kell hántolni . A középkor gyógyítóival egyetértve ezt a növényt még
napjainkban is nagyra értékelhetjük és továbbadhatjuk az egészségmegőrzés
titkos receptjeként nem csak idősödő korúaknak.
Mint már említettük, a barnaköles nem alkalmas hántolásra, viszont sokkal
magasabb a táplálkozási értéke mint a héjától megszabadított aranykölesnek.
Mint köztudott, az ásványi anyagok és a nyomelemek a magok külső rétegeiben
halmozódnak fel és a hántolással a tizedére csökken ezen értékes anyagok
mennyisége. Mivel a barnakölest héjastól őrlik, így minden vitális anyag az
őrleményben marad .
A hőkezeletlen tápanyagokat a szervezet sokkal könnyebben veszi fel mint a
hőkezelt. Nyersen fogyasztva a barnaköles is a bázisképző gabonák közé
tartozik, így fogyasztásával megelőzhető az elsavasodás, az ásványi anyag
veszteség és az elsalakosodás.
A barnaköles csak magas humusztartalmú talajon termelhető számottevő
terméshozammal. Termesztésének alapvető feltétele a környezetkímélő talajművelés,
a szükségletnek megfelelő tápanyagellátás és csak szerves trágya használata. A
barnakölest még nem klónozták, nem génmanipulálták és nem hibridizálták. Ennek
az egészséges művelési formának köszönhető, hogy a benne lévő B-vitaminok,
pantoténsav, vas, fluor stb. megőrizték eredeti ősi formájukat.
Az őrölt barnaköles még hatékonyabb, mert a kölespelyhet előállítása során
forró gőzzel kezelik és stabilizálják. Az őrölt barnaköles belekeverhető
müzlibe, a legtöbb folyadékba, mint pl. frissen préselt gyümölcslébe,
levesekbe, vagy joghurtba. Két teáskanál barnaköles liszt egy reszelt almával
elkeverve fogyasztható kisebb előételként, a reggeli kiegészítéseként vagy
uzsonnaként.
A csontrendszer betegségek elleni bázisétele
A köles értékes ásványi anyagaival teljes értékű gyógyító nyerskoszt lehet
minden csontrendszeri betegségben, különösen a kis- és nagyízületek
artrózisainál és a gerincoszlopnál. A nyers köles gyógyító erejét természetesen
meg kell még erősíteni további natúr élelmiszerekkel és egészséges életmóddal.
Jótékony hatására álljon itt egy példa. Egy 75 év körüli
hölgyet, aki már csak mankóval tudott közlekedni, porckorongműtétre bevittek a
kórházba. Alapos kivizsgálás után a főorvos közölte vele, hogy a sikeres
műtéthez már túl későn érkezett, és meg kell békélnie a helyzettel, hogy néhány
hét elteltével egész életére tolókocsihoz lesz kötve. Röviddel e sokkoló
nyilatkozat után visszatért ágyához a kísérő másik orvos és azt mondta neki, ő
idős szüleitől tudja, hogy derékfájásra már évek óta naponta 3-4 teáskanál
kölespelyhet fogyasztanak teában, kávéban, levesben vagy egyéb folyadékban
elkeverve, és azóta akadálytalanul tudnak dolgozni. A hölgy odahaza elkezdte
rendszeresen fogyasztani a kölespelyhet, étrendjét pedig átállította
nyerskosztra. A siker nem sokáig váratott magára. Hamarosan félre tehette előbb
az egyik, majd a másik mankóját. Jó ideje már minden fájdalom és akadályoztatás
nélkül jár bevásárolni. A köleshez mind a mai napig hű maradt.
Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy
megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek
rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást.
Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését. Gotthard Schettler
professzor már a nyolcvanas évek elején beszélt róla, hogy a kóros
érelváltozások „valószínűleg visszafejleszthetők". Sőt, újabban már
röntgenfelvételekkel is sikerült igazolni az érelmeszesedések ilyen módon való
visszafejlődését. (Prof. Hans Kaffarnik – Marburgi egyetem)
Kivonat a Waerland-Monatsheft 2003 áprilisi számából. További információk: G.
A. Ulmer „Die besonderen Heilwirkungen von Hafer und Hirse" (A zab és a
köles különleges gyógyhatásai), www.urkornhof.at.
Fordította: Bélteki Antal
(Bee Culture, 2004. szeptember)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése