2021. január 26., kedd

csirke alaplé

 

Csirke alaplé

 

1 kg csirkecsontot (jó a nyak és a láb is) 2,5 l.hideg vízzel felteszünk főni.Ha lehaboltuk, vöröshagymát

és gyömbért adunk hozzá ,majd 1,5-2 órán át lassu tüzön főzzük és szürőruhán átszürjük.

 

Savanyu-erős leves

 

A vékony csikokra vágott gombát, sonkát, póréhagymát  és a vékony szeletekre vágott bambuszrügyet

3 percig főzzük csirke alaplében (adagonként 2 dl.) .Ezután szójamártást,borecetet hidegvízzel kike-

vert rizskeményitőt és és zöldborsót adunk hozzá, majd 2 perci forraljuk. A forrásban lévő levesbe fel-

vert tojást csurgatunk, csili mártással, sóval borssal ízesítjük.

 

Won-ton leves

 

A sretésaprót finomra daráljuk, reszelt gyömbérrel, szójamártással , sóval, törött bossal és egy kevés

olajjal összedolgozzuk.Levestésztát gyúrunk, nagyon vékonyra kinyujtjuk, és 5 x 5 cm-es rombuszokat

vágunk belőle. A tésztalapocskákat megtöltjük a töltelékkel, szorosan felcsavarjuk és a két végét ösz-

szenyomjuk.

Adagonként 2dl alaplevet forralunk, szójamártással ízesitjük és a töltött tésztákat belefőzzük (kb.5 perc)

A végén beleforralunk külön leforrázott és csikokra vágott spenótot.

 

Halgombócleves

 

A finomra darált halhust rizskeményitővel, tojásfehérjével és sóval összedolgozzuk.Szójával ízesitett

csirke alaplébe szaggatjuk és külön leforrázott csikokra vágott leveles parajjal megfőzzük.

 

Sanghaji tojásleves

 

A vékony szeletekre vágott gomrát és bambuszrügyet csirkealaplében megfőzzük. Sóval, borssal íze-

sitjük. A felvert tojást a forrásban lévő levesbe csurgatjuk. Tálalás előtt vékony csikokra vágott kigyó-

uborkát és paradicsomot adunk hozzá.

 

Húslabdák

 

A darálthúst tojással , rizskeményitővel , sóval, borssal, finomra vágott hagymával és szójamártással

összedolgozzuk. Kb. 3 cm átmérőjü gombócokat formálunk. A gombócok egyharmadát párolt rizsbe,

egyharmadát metéltre vágott tojáslepénybe forgatjuk és szitára téve gőzben megpároljuk. A fennma-

radó egyharmadot bő, forró olajban pirosra sütjük. A gombócokat vegyesen tálaljuk.

 

Ánizsos csirkemáj

 

A szép egyforma csirkrmájakat  reszelt gyömbérrel, zúzott fokhagymával őrölt csillagánizzsal és cukor-

ral izesitjük.Fehérbort és szójamártást összeforralunk és a csirkemájakat belepároljuk. Kihütjük és 24

órán keresztül pácoljuk.

 

Zamatos csirkezuza

 

A csirke alaplét szecsuáni borssal, sóval borssal , gyömbérrel , csillagánizzsal, borecettel izesitjük és

kiforraljuk. A megtisztitott zuzákat ebben a lében puhára főzzük. Kihütjük és 24 órán keresztül pácol -

juk. Tálaláskor a páclével együtt adjuk, a tetejére vékony szeletekre vágott újhagymát teszünk.

 

Főnix csirkeszárny

 

A csirke alaplét szecsuáni bossal, sóval, fahéjjal, gyömbérrel szegfüszeggel, borecettel, szójamártás-

sal , fehérborral izesitjük és kiforraljuk. A megtisztitott szárnyakat ebben a lében  24 órán át pácoljuk, majd

puhára pároljuk.Kihütjük és ujhagymával diszitve a saját levében tálaljuk.

 

Szezámmagos sertéskaraj

 

Az egész tojásokat szójamártással és rizskeményitővel elkeverjük. A hajszálvékony szeletekre vágott

sertéskarajt  ebben a masszában pácoljuk 25 percig.A szeleteket egyenként szezámmagba forgatjuk

és bő forró olajban aranysárgára sütjük.

 

Marhahus brokkolival

 

A vékony csikokra vágott marhahátszint szójamártással. fehérborral és rizskeményitővel 2 órán keresz-

tül pácoljuk.A hust forró olajban gyorsan megpiritjuk, a páclével izesitjük és a tányér közepére halmoz-

zuk.Főtt brokkolival körberakva tálaljuk.

> 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése