A varázslatos WOK
Előszó
A
kínaiak univerzális edénye a wok. Ebben főznek, sütnek, dinsztelnek, olajban
sütnek és párolnak.
A
wokot eredetileg nyílt tűzhelyre állították. Ehhez igazodott az optimális
hőelosztást biztosító, félgömb alakú formája, melynek következtében az ételek
gyorsan elkészülnek, így messzemenően megőrzik tápanyagtartalmukat. Az edény
alapvetőkellékei: az elkészült hús vagy zöldségdarabok tárolására szolgáló
drótrács, a pecsenyeforgató lapát, a szintén dróthálóból formált szűrőkanál és
a pároláshoz használt bambuszkosárka.
A
receptekben megadott mennyiségek kétszemélyes adaghoz elegendőek. Ha azonban
vendégeinknek kínai ételeket akarunk felszolgálni, a hozzávalókat nyugodtan
megduplázhatjuk vagy akár megnégyszerezhetjük.
A
wokban történő főzésnél fontos követelmény, hogy az alapanyagokat, megtisztítva
és felaprítva helyezzük készenlétbe, ugyanis hamar főnek-sülnek, és frissen,
ropogósan kell az asztalra kerülniük. A gyorsaság titkai is a kínai módszerben
rejlik: mindent a lehető legkisebb falatokra kell felaprítani. Jóllehet az
előkészítés így időigényesebbé válik, az eredmény azonban kárpótol
fáradságunkért.
Az
egyes receptekhez szükséges kínai specialitásokat és fűszereket ázsiai
boltokban, nagyobb élelmiszer áruházakban lehet megvásárolni. Gyakran
szükségünk lesz szárított gombára vagy egyéb szárított élelmiszerre. Ezeket
hideg vagy meleg vízben kb. 20 percig kell áztatni. A gombát ezután át is kell
öblíteni, nehogy homokos maradjon. Szójacsírát általában konzervben árulnak, de
gyakorta frissen is beszerezhető.
Más
hüvelyesek csíráit magunk is könnyen megtermelhetjük speciális csíráztató
dobozban, vagy befőttes üvegben. A magvakat ehhez naponta kétszer-háromszor át
kell öblíteni, és alaposan le kell csepegtetni - legjobb, ha az üveg nyílását
gézzel fedjük le, és magát az üveget kissé ferdén állítva tároljuk.
Az
ízhatás jellegzetességein túl minden receptnél feltüntetjük az előkészítéshez
szükséges időt is:
Gyorsnak
számít, ha legfeljebb fél órát vesz igénybe,
Időigényes,
ha legalább másfél óráig tart,
És
rendkívül időigényes, ha másfél óra sem elegendő hozzá.
Az
egyes útmutatásoknál feltételezzük, hogy a gyümölcsök, zöldségek és
zöldfűszerek már megmosva, megtisztítva állnak rendelkezésünkre.
Nos,
jó étvágyat kívánunk e finom ételekhez!
A
kalória adagok mindenkor egy adagra vonatkoznak. A hozzávalókat két személynek
elegendő mennyiségben jelöltük meg.
Kavargatásos
sütés
Ez
a jellegzetesen kínai főzési lejárás alapos előkészítést igényel. A wokot
felforrósítjuk, és kétszer kiöblítjük egy kevés olajjal. Ezt az olajat azután
egy készenlétbe helyezett, hőálló edénybe kell önteni. Az összes hozzávalót
gondosan elő kell készíteni és apró falatkákra, kockákra vagy vékony csíkokra
kell metélni, majd kevés olajban állandó kavargatás mellett megpirítani. Az
olajnak ennél a műveletnél nagyon forrónak kell lennie, hogy azonnal vékony
kéreg keletkezzék az alapanyagokon, s ez által a felaprított hús, hal vagy
zöldség belül lédús maradjon.
Rendkívül
fontos, hogy elsőként a leghosszabb idő alatt idő alatt elkészülő hozzávalókat
pirítsuk kavargatva, s a többit ennek megfelelő sorrendben, egymás után. A
zsenge zöldség például csak a legvégén kerüljön az ételbe annak érdekében, hogy
az összes alkotóelem egyszerre készüljön el.
Természetesen
külön-külön is piríthatjuk az egyes hozzávalókat. Ilyenkor ideiglenesen melegen
tartjuk őket, és csak a végén kavarjuk össze a wokban.
Olajban
sütés
Ehhez
az eljáráshoz jó minőségű, semleges ízű étolajat válasszunk. Minden egyes
alkalommal szűrjük át, és ne használjuk fel túl sokszor. Az edény különleges
formájának köszönhetően a szokásosnál lényegesen kevesebb olajra lesz
szükségünk.
Olajban
kétféleképp süthetünk: alacsony ill. közepes hőmérsékleten, amikor is az
élelmiszer lassan ölt szép barna színt, és fokozatosan alakul ki rajta a
ropogós burok, míg rendkívül magas hőmérséklet mellett az alapanyag egészen
ropogósra sül.
Ha
bő olajban sütünk többnyire falatkákra vágjuk, tésztával burkoljuk vagy
bepanírozzuk az egyes hozzávalókat. Az is előfordul, hogy más módon, például a
többi kellékkel történő együttes párolással fejezzük be a főzési műveletet. Ezt
az eljárást alkalmazzuk akkor is, ha kíméletese akarunk valamilyen érzékeny
nyersanyagot elkészíteni, nevezetesen szűrőkanálra helyezzük, és addig
locsogtatjuk forró olajjal, míg át nem sül.
Párolás
Pároláskor
is először olajjal kell a wokot átöblíteni, nehogy valami odaégjen benne.
Ezután a hozzávalókat előbb a receptnek megfelelően megpirítjuk, vagy bő
olajban sütött hús - vagy haldarabkákat rakunk az edénybe, és felöntjük
folyadékkal, majd közepes hőmérsékleten főzzük az ételt készre. Fedő nélkül a
folyadék besűrűsödik, így aroma dús mártást nyerünk, amit természetesen
időnként meg kell kavargatnunk. Ha azonban lefedjük a wokot, erre nincs
szükség.
A
szövegben előforduló vörösre pácolás kifejezés azt jelenti, hogy a hozzávalókat
szójaszószban pároljuk, miáltal vöröses színt kapnak.
Főzés
Wokban
hagyományos módon is főzhetünk. Ezt az eljárást leveseknél alkalmazzuk, vagy
például olyankor, ha a húst további feldolgozás előtt puhára kell főzni. A
folyadéknak ez esetben nem szabad lobogva forrnia, ép csak a forrpontot kell
elérnie.
Gőzben
való párolás
Gőzben
való pároláshoz szükségünk van egy vagy két, bambuszból font kosárkára. (Ázsia
boltokban lehet beszerezni.) A bambuszkosár megválasztásakor ügyeljünk arra,
hogy a fedővel letakart wokban elférjen.
Ez
az eljárás különösen finom és zsenge élelmiszerek, pl. zöldség és halak
elkészítésére kiválóan alkalmas. Kedveltek a gőz fölött párolt töltött derelye
félék is.
A
pároláshoz először áztassuk be a bambuszkosarat, s csak ezután töltsük bele a
nyersanyagot közvetlenül vagy egy tányérkával együtt. Következő lépésként
öntsünk vizet a wokba, forraljuk fel, és helyezzük bele a kosárkát úgy, hogy az
alja ne érjen a vízbe.
A felszálló
gőzben kíméletesen fő meg az étel.
Jegyzetek
1:
Más néven tongu vagy shiitake gomba. Rendkívül erős aromájú, többnyire szárítva
kapható. Kívülről sötét barna, csiperkére hasonlít, feldolgozás előtt 15 percig
langyos vízben kell áztatni, ezután el kell távolítani kemény tönkjét.
2:
Sűrű, édes, mégis kissé csípős szósz szójababból, búzalisztből, sóból,
cukorból, ecetből, fokhagymából, chilipaprikából és szezámolajból.
3:
Fehér por - az ízek hangsúlyozására, az egyes hozzávalók ízének kiemelésére.
4:
Az egyik legősibb kínai alkohol. Sikéres rizsből. Élesztőből és vízből készül.
Használhatunk helyette száraz sherryt.
5:
Mungóbabból készül, semleges ízű tészta, mely átveszi a többi hozzávaló és
fűszer aromáját. Elkészítés előtt kb. 5 percig hideg vízben kell áztatni. Az
így felpuhult hajlékony tésztát konyhai ollóval lehet aprítani.
6:
Többnyire négyzetes alakú derelyeféle. Mélyhűtve, vagy vákuumos csomagolásban
kapható. Levesbetétként vagy könnyű fogásként tálalják.
7:
Ázsiában sokféleképp hasznosítják. Egészen sajátos, kissé kesernyés íze van.
Magyarországon csak konzervben kapható; felezett vagy csíkokra metélt
állapotban.
8:
Többnyire csillagánizst, szecsuani borsot, kassziát, szegfűszeget valamint édes
gyökeret vagy akár édes köményt, kardamomot, koriandert, szegfűborsot vagy
borsot is tartalmaz.
9:
Fermentált sárga szójababból, búzalisztből, sóból és vízből készülő barna pép.
Cukrozott és csípős változatban árulják.
10:
A szárított szecsuani borsot először serpenyőben kicsit meg kell pirítani, hogy
aromáját teljesen ki tudja bontakoztatni. A bogyókat ezután borsdarálóval
megőrölhetjük, és tetszés szerint frissen felhasználhatjuk.
11:
Szójababból készül, igen magas a fehérje tartam, de alig van saját íze.
Sokrétűen felhasználható.
12:
Sambal oelek: Csípős indiai pép, piros chilipaprikából, sóból és olajból
készül. Jól helyettesíti a friss chilipaprikát. Bánjunk vele óvatosan - egy
késhegynyi is elegendő.
13:
A legírozott (feljavított) ételt már nem szabad felforralni, mert akkor a tojás
kicsapódik benne.
14:
Szójaszószban és sóslében pépesített és főtt osztrigából készülő édes - sós
ízű, sötétbarna sűrűn folyós ízesítő.
15:
Mangóból készülő, erősen fűszeres ízesítő - halakhoz, húsokhoz.
Levesek és csemegék
Rizsleves
csirkehússal - időigényes, pikáns
Előkészítéshez
szükséges idő kb. 3/4 óra
Duzzasztáshoz
szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként
kb. 270 kcal
Illik
hozzá a fehér kenyér
Hozzávalók:
1
csirkemell, 1 ek szezámolaj, 4 szál újhagyma, 1 beáztatott kínai gomba1, 5 dkg
szójacsíra, 5 dkg csiperkegomba,
5
dkg zöldborsó, 10 dkg rizs, 1/2 liter szárnyashúsleves (lehet leveskockából), 1
ek. Hoisinszósz2, 1 késhegynyi frissen reszelt gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, só,
frissen őrölt bors, 1 kk. glutamát3, 4 ek. Rizsbor4
A
csirkemellet vágjuk apró kockákra, és wokban kavargatva erőteljesen pirítsuk
meg szezámolajban. Az újhagymát is aprítsuk kockákra, és a kínai gombával
együtt forgassuk át a zsiradékban. A szójabab csírát csepegtessük le. A gombát
szeleteljük fel, és zöldborsóval együtt pirítsuk egy kicsit a wokban. A rizst
főzzük meg sós vízben, és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd öntsük fel a
levessel, és fűszerezzük Hoisin szósszal meg gyömbérrel. A fokhagymát
dörzsöljük el sóval, és a glutamáttal meg a borssal együtt, szórjuk a levesbe.
Ízesítsük rizsborral, végül pedig szórjunk rá snidlinget.
Marhahúsleves
- időigényes, pikáns
Előkészítéshez
szükséges idő kb. 3/4 óra
Adagonként
kb. 400 kcal
Illik
hozzá a fehér kenyér
Hozzávalók:
1
gerezd fokhagyma, só, 1-2 ek mogyoróolaj, 12,5 dkg marhahús, 4 szál újhagyma,
10 dkg kelkáposzta, 1/2 - 1/2 piros és zöld húsú paprika, 1 liter zöldségleves
(lehet kockából), 1 ek szilvaszósz, 1-1 ek hoisin és szójaszósz, 1 szirupban
eltett gyömbérdió - aprítva, 5 dkg beáztatott üvegtészta
Dörzsöljük
el a fokhagymát a sóval, forrósítsuk fel a mogyoróolajat a wokban, pirítsuk meg
benne a fokhagymát, majd adjuk hozzá a húst. A zöldséget is tegyük a wokba,
addig kavargassuk, míg üvegessé nem válik. Töltsük hozzá a zöldséglevest, a fűszeres
mártásokat, a gyömbért, mérsékelt hőfokon kb. 10 percig főzzük. Az üvegtésztát
áztassuk 6-8 percig hideg vízben, majd főzzük a levesben további 2-3 percig.
Ízlés szerint ízesítsük.
Won-ton
leves - gyors, enyhén fűszeres
Előkészítéshez
szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként
kb. 340 kcal
Illik
hozzá a lepénykenyér
Hozzávalók:
10
db won-ton6 tésztaburok (késztermék),
A
töltelékhez: 7,5 dkg sovány, darált sertéshús, 1 beáztatott kínai gomba, 1/2 ek
felaprított snidling, 1/2 - 1/2 kk rizsbor, étkezési búzakeményítő, szójaszósz,
kínai fűszer
A
leveshez: 4 spenótlevél, 2-3 csiperkegomba, 2 ek bambuszrügy7, 1/2 szál
újhagyma, 3,5 dl zöldségleves, 1 tojás, só, frissen őrölt bors, 1 csipet
glutamát
Keverjük
össze a töltelék hozzávalóit, és tömjünk belőle 1-1 evőkanállal minden egyes
won-ton tészta burokba. A felaprított zöldséggel együtt főzzük a levesben 10
percig, majd verjük fel a tojást, és ezt is keverjük bele.
Zöldségleves
sertéshússal - időigényes, kiadós
Előkészítéshez
szükséges idő kb. 3/4 óra
Adagonként
kb. 240 kcal
Illik
hozzá a fehér kenyér
Hozzávalók:
3-4
beáztatott kínai gomba, 2 szál újhagyma, 1 szál karotta, 1 szál metélőzeller, 5
dkg szójacsíra, 5 dkg bambuszrügy, 10 dkg sovány sertéshús, 5 dkg rövidfarkú
rák vagy gránátgarnéla, 1/2 l zöldségleves, só, frissen őrölt bors, 1/2
késhegyni őrölt gyömbér, 1/2 kk ötfűszerpor, 1 tojás
Metéljük
a gombát csíkokra, a zöldséget apró falatkákra. A sertéshúst vágjuk
hajszálvékony csíkokra. A rákot mossuk meg, és csepegtessük le alaposan. A
zöldséglevest forrósítsuk fel, főzzük benne 20 percig a hozzávalókat, és ezután
fűszerezzük. Közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá a felvert tojást, addig
főzzük, míg meg nem szilárdul.
Tojásvirágleves
- gyors, aromadús
Előkészítéséhez
szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként
kb. 380 kcal
Illik
hozzá a bagett
Hozzávalók:
1
szelet főtt sonka, 3 szál újhagyma, 1 szál karotta, 1 kis darab metélőzeller, 5
dkg rövidfarkú rák vagy gránátgarnéla, 4 dl szárnyashús leves, só, frissen
őrölt bors, 1/2 kk glutamát, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 1 tojás, 1/2 ek
szójaszósz, 1/2 kk szezámolaj
Metéljük
hajszálvékony csíkokra a sonkát, az újhagymát, a karottát meg a metélőzellert.
A rákot mossuk meg, és itassuk le róla a vizet. A szárnyashúslevest töltsük a
wokba, forraljuk fel, és rotyogtassuk benne 5 percig a hozzávalókat. Ízesítsük
sóval, borssal, glutamáttal és őrölt gyömbérrel. A tojásokat verjük fel a
szójaszósszal meg a szezámolajjal, és szűrőn eresszük a lassan fortyogó
levesbe, majd ismét ízesítsük.
Olajban
sült rövidfarkú rák tésztaburokban - gyors, ropogós
Előkészítéshez
szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként
kb. 280 kcal
Illik
hozzá a lepénykenyér
Hozzávalók:
37,5
dkg páncéljától megtisztított rák, 1 tojás, 2-3 ek liszt, só, frissen őrölt
bors, 3 dl olaj, citrom
Tisztítsuk
meg a rákot. A tojásból, lisztből, sóból és borsból kavarjunk tésztát. Mártsuk
bele a rákot, és forró olajban úsztatva süssük világosbarnára. Csepegtessük le
konyhai papírtörlőn. Citromgerezdekkel tálaljuk.
Variáció:
Rák helyett vékony csíkokra metélt, filézett halat is készíthetünk.
Húsos
batyu - időigényes, enyhén fűszeres
Előkészítéséhez
szükséges idő kb. 1 óra
Adagonként
kb. 610 kcal
Illik
hozzá a kelkáposzta saláta
Hozzávalók:
A
tésztához: 1 dl víz, 15 dkg átszitált liszt
A
töltelékhez: 12,5 dkg darált sertéshús, 4 kk szójaszósz, 2 kk szezámolaj, 1
csipet glutamát, 15 dkg főtt, felaprított kínai kelkáposztalevél, 1-2
felaprított kínai gomba, 5 dkg főtt, aprított bambuszrügy, 1/2 fej egészen
apróra vagdalt mogyoróhagyma, 1-2 cm gyömbér felaprítva, borecet, mustár,
szójaszósz, barna babszósz, olaj
A
tésztához keverjünk a lisztből a vízzel sima tésztát, burkoljuk nedves
konyharuhába, és hagyjuk 2 órát pihenni. Időközben a darált húst gyúrjuk össze
a szójaszósszal, szezámolajjal és glutamáttal, majd keverjük össze alaposan a
kínai kellel, a gombával, a bambuszrüggyel, a mogyoróhagymával meg a
gyömbérrel. A tésztát óvatosan bontsuk ki, és formáljunk belőle lisztezett
deszkán pontosan 3 cm átmérőjű hengert. Vágjunk le belőle 2 cm hosszú
darabokat, és külön-külön nyújtsuk lapokká. Minden tésztalapra tegyünk kb. 11/2
kávéskanál tölteléket, hajtogassuk össze és formáljunk egyforma batyukat. A
batyukat pirítsuk meg erőteljesen a wokban lévő olajban, öntsünk rá forró
vizet, és fedjük le. Vigyázzunk, hogy a fedőt időben vegyük le, a folyadék
ugyanis kb. 20 perc alatt elpárolog. Ekkor a fedőt fejjel lefelé fordított
tányérral helyettesítsük, és úgy borítsuk rá a batyukat, hogy pirult oldaluk
felfelé nézzen. A batyukat a maradék fűszerrel melegen tálaljuk.
Tavaszi
tekercs - időigényes, fűszeres
Előkészítéshez
szükséges idő kb. 3/4 óra
Adagonként
kb. 420 kcal
Illik
hozzá a szilvapálinka
Hozzávalók:
A
tésztához: 8 dkg búzaliszt, 1,5 dl tej, 1 tojás, 1 csipet só, mogyoró olaj a
sütéshez.
A
töltelékhez: 1 csirkemell, 1 ek mogyoróolaj, 1 szál újhagyma, 10 dkg
szójacsíra, 2 beáztatott kínai gomba, 1-2 ek hoisinszósz, 1/2 kk étkezési
búzakeményítő, 3/4 dl szárnyashúsleves, 1 késhegynyi őrölt chili, só, egy kevés
glutamát.
Továbbá:
1 tojássárgája, fogpiszkáló, zsiradék a sütéshez
A
hozzávalókból készítsünk sima tésztát, kicsit sózzuk meg. Egy serpenyőben,
olajban süssünk belőle vékony palacsintákat, és tartsuk melegen. A csirkemellet
metéljük vékony csíkokra, és állandó kavargatással kevés olajban pirítsuk meg
erősen a wokban. Az újhagymát vágjuk csíkokra, a szójacsírát csepegtessük le,
és a gombát aprítsuk fel. Mindezt további egy percig pirítsuk. Adjuk hozzá a
hoisinszószt, a keményítőt keverjük simára levessel és habarjuk be vele a
levest, majd ízesítsünk a fűszerekkel. A masszát osszuk el a palacsintákon,
melyek alsó végét hajtsuk a töltelékre, oldalait jobbról és balról borítsuk rá,
kenjük meg tojássárgájával, tekerjük fel, és fogpiszkálóval tűzzük össze.
Wokban, bő zsiradékban süssük ki, fektessük konyhai papírtörlőre és itassuk le
róla a felesleges zsiradékot.
Palacsinta
újhagymával - időigényes, ropogós
Előkészítéshez
szükséges idő kb. 3/4 óra
Pihentetés
kb. 1/4 óra
Adagonként
kb. 960 kcal
Illik
hozzá a snidlinges túró
Hozzávalók:
1,5
dl meleg víz, 30 dkg búzaliszt, 4 dkg újhagyma, 1 dl olaj, 1 kk só, 1 kk
frissen őrölt fehérbors, 2 ek olaj a tésztához, olaj a wok kikenéséhez és a
sütéshez
Gyúrjunk
sima tésztát a vízből meg a lisztből, és pihentessük 1/4 órát. Időközben az
újhagymát aprítsuk fel, és ízesítsük sóval, borssal. A tésztából formáljunk 3
cm átmérőjű hengert, vágjunk belőle 4 dkg-os darabokat. Nyújtsunk belőlük igen
vékony, kerek tésztalapokat, és kenjük meg őket olajjal. A tésztalapokat
szórjuk meg egy kevés fűszerkeverékkel, tekerjük fel, és hajtsuk össze. Ezután
csavarjuk meg, nyomjuk össze, és ismét gyúrjuk át. Végül nyújtsunk 15-20 cm-es
lapokat. Wokban 2 ek olajban, közepes hőmérsékleten süssük meg a palacsintákat
egymás után, 1/2 perc elteltével fordítsuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése