2021. január 26., kedd

fűszerek

 

 

Szövegdoboz: http://www.csomopont.huSzövegdoboz: FŰSZEREK
Egyes alapanyagok és étel­típusok szokásos fűszerezése

A fűszerek felsorolása egy-egy ételnél, vagy alapanyagnál természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkor mindegyiket bele kell tenni. A számbavétel csak azt jelzi, hogy milyen fűszerek közül szokás kiválasztani az adott fogás ízkompozíciójának alkotóit.

Levesek


boróka

borsfű

citromfű

feketebors

fokhagyma

kakukkfű

lestyán

majoránna

petrezselyem

pirospaprika

rozmaring

tárkony

turbolya

vöröshagyma

zeller



citrom

feketebors

fehérrépa

fokhagyma

pirospaprika

petrezselyem

vöröshagyma



feketebors

kömény

petrezselyem

pirospaprika

vöröshagyma

zöldpaprika



citrom

citromhéj

fahéj

narancshéj

szegfűszeg

vanília



babér

borsfű

citrom

feketebors

fehérrépa

fokhagyma

kakukkfű

lestyán

petrezselyem

pirospaprika

sáfrány

szegfűszeg

tárkony

vöröshagyma



bazsalikom

feketebors

fehérrépa

fokhagyma

gyömbér

kakukkfű

petrezselyem

pirospaprika

rozmaring

sáfrány

szerecsendió

vöröshagyma

zeller

zöldpaprika



babér

bazsalikom

feketebors

fokhagyma

kapor

kömény

majoránna

pirospaprika

vöröshagyma



babér

bazsalikom

borókabogyó

citromfű

feketebors

fokhagyma

kakukkfű

kapor

koriander

kömény

lestyán

petrezselyem

rozmaring

tárkony

vöröshagyma



bazsalikom

borsfű

chili

curry

feketebors

fokhagyma

kakukkfű

kapor

kömény

majoránna

petrezselyem

pirospaprika

rozmaring

szegfűbors

tárkony

turbolya

vöröshagyma

zsálya



bazsalikom

borsfű

curry

feketebors

kapri

majoránna

petrezselyem

pirospaprika

rozmaring

szerecsendió

vöröshagyma

zeller

zsálya



babér

bazsalikom

boróka

borsfű

chili

curry

feketebors

fokhagyma

kakukkfű

kapor

kömény

lestyán

majoránna

oregano

petrezselyem

pirospaprika

rozmaring

tárkony

turbolya

vöröshagyma

zsálya



babér

borsfű

curry

feketebors

fekete üröm

fokhagyma

kakukkfű

koriander

kömény

lestyán

majoránna

pirospaprika

rozmaring

turbolya

vöröshagyma

zsálya



borsfű

citromfű

curry

kakukkfű

kömény

majoránna

metélőhagyma

pirospaprika

rozmaring

tárkony

turbolya



borsfű

babér

kakukkfű

kömény

majoránna

rozmaring

tárkony

zsálya



borsfű

édeskömény

fekete üröm

kakukkfű

kömény

majoránna

rozmaring

tárkony

zsálya



borsfű

curry

kakukkfű

kömény

majoránna

petrezselyem

pirospaprika

tárkony

rozmaring

vöröshagyma

zsálya



babér

bazsalikom

bors

borsfű

citromfű

fekete üröm

kakukkfű

kapor

kömény

lestyán

majoránna

metélőhagyma

petrezselyem

pirospaprika

tárkony

turbolya

vöröshagyma

zeller



áfonya

babér

boróka

feketebors

kakukkfű

kapribogyó

rozmaring

szegfűbors

szegfűszeg

tárkony



borsfű

kakukkfű

tárkony



babér

bazsalikom

édeskömény

kakukkfű

kapor

majoránna

metélőhagyma

tárkony

turbolya

rozmaring



babér

bazsalikom

lestyán

majoránna

rozmaring

zsálya



babér

boróka

borsfű

lestyán

majoránna

rozmaring

zsálya



bazsalikom

bors

borsfű

citromfű

kakukkfű

kapor

majoránna

petrezselyem

rozmaring

tárkony



babér

borsfű

citromfű

fokhagyma

kakukkfű

kapor

koriander

lestyán

majoránna

metélőhagyma

oregano

petrezselyem

zeller

zsálya



babér

bazsalikom

borsfű

fehérrépa

fokhagyma

kapor

pirospaprika

tárkony

vöröshagyma



bazsalikom

borsfű

majoránna

petrezselyem

rozmaring

turbolya

zsálya



babér

bazsalikom

borsfű

feketebors

kakukkfű

kapor

lestyán

majoránna

oregano

petrezselyem

pirospaprika

rozmaring

turbolya

vöröshagyma



borsfű

kapor

majoránna



édeskömény

kapor

metélőhagyma

rozmaring



borsfű

feketebors

kakukkfű

kömény

majoránna

oregano

petrezselyem

pirospaprika

vöröshagyma

zsálya



borsfű

kapor

zsálya



feketebors

fokhagyma

kömény

majoránna

pirospaprika

vöröshagyma



babér

borsfű

citrom

fokhagyma

petrezselyem

pirospaprika

vöröshagyma



babér

bazsalikom

borsfű

feketebors

fokhagyma

kapor

majoránna

metélőhagyma

oregano

petrezselyem

tárkony

turbolya

vöröshagyma

zeller

zsálya



bazsalikom

borsfű

kakukkfű

kapor

lestyán

pirospaprika

tárkony

vöröshagyma



petrezselyem

turbolya



fokhagyma

majoránna

rozmaring

turbolya

tárkony

zsálya



bazsalikom

kapor

majoránna

pirospaprika

rozmaring

tárkony



petrezselyem

tárkony

turbolya



borsfű

fokhagyma

kakukkfű

kapor

majoránna

oregano

petrezselyem

rozmaring

tárkony

vöröshagyma

zsálya


 

http://www.csomopont.hu

 

 

 

Milyen ételekbe illenek a leggyak­rabban használt fűszerek?

Ánizs (és a csillagánizs)

mártások, sütemények, pudingok, gyümölcslevesek, édes rizsek, keleten: főzelékek

Babér

levesek, mártások, pácok, pástétomok, savanyú és ecetes ételek, (jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)

Barbecue

levesek, mártások, tokányok, vagdaltak, sültek

Bazsalikom

levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak, paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és halételek (ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)

Borecet

saláták, húspácok

Boróka

pácok, mártások, főzelékek, sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok, káposztás ételek

Bors

levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok

Borsfű (csombor)

mártások, saláták, pácok, sült húsok, bablevesek és -főzelékek, krumplis, gombás és káposztás ételek, (feketebors pótlására is használjuk)

Borsmenta

gyümölcssaláták, húsok töltelékei

Cayenne bors

mártások, sült húsok, rizsek, halételek, sajtos és tojásételek

Chili

pástétomok, tokányok, tojás-, hús- és halételek

Curry

mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek

Citromfű

mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, -saláták, gomba-, szárnyas- és vadételek

Citromhéj

húsos töltelékek, roston sült húsok és halak

Citromlé

saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek

Édeskömény

saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények

Fahéj

sütemények, gyümölcslevesek, rizs- és tojásételek

Fekete üröm

mártások, liba- és sertéssültek, káposzta- és gombaételek

Fokhagyma

levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok

Gyömbér

mártások, sütemények, angolos húsok, hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek

Izsóp

pácok, pecsenyék, burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták

Kakukkfű

levesek, saláták, mártások, húsok, halak, sültek, vagdaltak, belsőségekből készült ételek (jól társítható petrezselyemmel és babérral)

Kapor

mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok

Kapri

mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak, halak (mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)

Koriander

mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek (magja cukrozva az ánizst helyettesíti)

Kömény

levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek

Kurkuma

mártások, ételek színezése

Lestyán

levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták

Majoránna

mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek, tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek

Mustár

pácok, mártások, körözöttek

Olajbogyó

mártások, saláták (gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)

Pirospaprika

mártások, saláták, húsok, körözöttek, magyaros fogások

Petrezselyem

levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek, sült és párolt húsok, halételek, tojásételek (jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)

Rozmaring

mártások, pástétomok, töltelékek, szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek, ecetes halak, gombás ételek, olaszos és franciás fogások

Sáfrány

húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók (helyettesítője a sáfrányos szeklice)

Snidling (metélőhagyma)

saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok, burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek, tojásos, sajtos és túrós ételek, sült krumpli

Szardella (vagy szardellapaszta)

mártások, öntetek (gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)

Szegfűbors

mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, főtt húsok és halak, gyümölcsös ételek, édes sütemények

Szegfűszeg

mártások, sütemények, gyümölcsös ételek, olasz területen: sült és párolt húsok

Szerecsendió (és a szerecsendióvirág)

mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek

Szurokfű (origano)

levesek, töltelékek, pástétomok, mártások, bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek, spagettik, pizzák

Tárkony

levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek, bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek, Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek

Tárkonyecet

saláták, mártások

Torma

mártások, főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kísérője (erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)

Turbolya

levesek, tyúk- és báránysültek

Vanília

mártások, sütemények, gyümölcsételek

Zeller

mártások, saláták, főzelékek, hús- és halételek, tojásos és túrós ételek

Zsálya

pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek, halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek, lágy sajtok

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése