Egyes
alapanyagok és ételtípusok szokásos fűszerezése
A fűszerek felsorolása
egy-egy ételnél, vagy alapanyagnál természetesen nem azt jelenti, hogy
mindenkor mindegyiket bele kell tenni. A számbavétel csak azt jelzi, hogy
milyen fűszerek közül szokás kiválasztani az adott fogás ízkompozíciójának
alkotóit.
Levesek
boróka
borsfű
citromfű
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
lestyán
majoránna
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zeller
citrom
feketebors
fehérrépa
fokhagyma
pirospaprika
petrezselyem
vöröshagyma
feketebors
kömény
petrezselyem
pirospaprika
vöröshagyma
zöldpaprika
citrom
citromhéj
fahéj
narancshéj
szegfűszeg
vanília
babér
borsfű
citrom
feketebors
fehérrépa
fokhagyma
kakukkfű
lestyán
petrezselyem
pirospaprika
sáfrány
szegfűszeg
tárkony
vöröshagyma
bazsalikom
feketebors
fehérrépa
fokhagyma
gyömbér
kakukkfű
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
sáfrány
szerecsendió
vöröshagyma
zeller
zöldpaprika
babér
bazsalikom
feketebors
fokhagyma
kapor
kömény
majoránna
pirospaprika
vöröshagyma
babér
bazsalikom
borókabogyó
citromfű
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
kapor
koriander
kömény
lestyán
petrezselyem
rozmaring
tárkony
vöröshagyma
bazsalikom
borsfű
chili
curry
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
kapor
kömény
majoránna
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
szegfűbors
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zsálya
bazsalikom
borsfű
curry
feketebors
kapri
majoránna
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
szerecsendió
vöröshagyma
zeller
zsálya
babér
bazsalikom
boróka
borsfű
chili
curry
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
kapor
kömény
lestyán
majoránna
oregano
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zsálya
babér
borsfű
curry
feketebors
fekete üröm
fokhagyma
kakukkfű
koriander
kömény
lestyán
majoránna
pirospaprika
rozmaring
turbolya
vöröshagyma
zsálya
borsfű
citromfű
curry
kakukkfű
kömény
majoránna
metélőhagyma
pirospaprika
rozmaring
tárkony
turbolya
borsfű
babér
kakukkfű
kömény
majoránna
rozmaring
tárkony
zsálya
borsfű
édeskömény
fekete üröm
kakukkfű
kömény
majoránna
rozmaring
tárkony
zsálya
borsfű
curry
kakukkfű
kömény
majoránna
petrezselyem
pirospaprika
tárkony
rozmaring
vöröshagyma
zsálya
babér
bazsalikom
bors
borsfű
citromfű
fekete üröm
kakukkfű
kapor
kömény
lestyán
majoránna
metélőhagyma
petrezselyem
pirospaprika
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zeller
áfonya
babér
boróka
feketebors
kakukkfű
kapribogyó
rozmaring
szegfűbors
szegfűszeg
tárkony
borsfű
kakukkfű
tárkony
babér
bazsalikom
édeskömény
kakukkfű
kapor
majoránna
metélőhagyma
tárkony
turbolya
rozmaring
babér
bazsalikom
lestyán
majoránna
rozmaring
zsálya
babér
boróka
borsfű
lestyán
majoránna
rozmaring
zsálya
bazsalikom
bors
borsfű
citromfű
kakukkfű
kapor
majoránna
petrezselyem
rozmaring
tárkony
babér
borsfű
citromfű
fokhagyma
kakukkfű
kapor
koriander
lestyán
majoránna
metélőhagyma
oregano
petrezselyem
zeller
zsálya
babér
bazsalikom
borsfű
fehérrépa
fokhagyma
kapor
pirospaprika
tárkony
vöröshagyma
bazsalikom
borsfű
majoránna
petrezselyem
rozmaring
turbolya
zsálya
babér
bazsalikom
borsfű
feketebors
kakukkfű
kapor
lestyán
majoránna
oregano
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
turbolya
vöröshagyma
borsfű
kapor
majoránna
édeskömény
kapor
metélőhagyma
rozmaring
borsfű
feketebors
kakukkfű
kömény
majoránna
oregano
petrezselyem
pirospaprika
vöröshagyma
zsálya
borsfű
kapor
zsálya
feketebors
fokhagyma
kömény
majoránna
pirospaprika
vöröshagyma
babér
borsfű
citrom
fokhagyma
petrezselyem
pirospaprika
vöröshagyma
babér
bazsalikom
borsfű
feketebors
fokhagyma
kapor
majoránna
metélőhagyma
oregano
petrezselyem
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zeller
zsálya
bazsalikom
borsfű
kakukkfű
kapor
lestyán
pirospaprika
tárkony
vöröshagyma
petrezselyem
turbolya
fokhagyma
majoránna
rozmaring
turbolya
tárkony
zsálya
bazsalikom
kapor
majoránna
pirospaprika
rozmaring
tárkony
petrezselyem
tárkony
turbolya
borsfű
fokhagyma
kakukkfű
kapor
majoránna
oregano
petrezselyem
rozmaring
tárkony
vöröshagyma
zsálya
Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek?
Ánizs (és a csillagánizs) |
mártások,
sütemények, pudingok, gyümölcslevesek, édes rizsek, keleten: főzelékek |
Babér |
levesek, mártások,
pácok, pástétomok, savanyú és ecetes ételek, (jól társítható petrezselyemmel
és kakukkfűvel, húsoknál curryvel) |
Barbecue |
levesek, mártások,
tokányok, vagdaltak, sültek |
Bazsalikom |
levesek, saláták,
pácok, mártások, sültek, vagdaltak, paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és
halételek (ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük) |
Borecet |
saláták, húspácok |
Boróka |
pácok, mártások,
főzelékek, sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok, káposztás ételek |
Bors |
levesek, főzelékek,
húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok |
Borsfű (csombor) |
mártások, saláták,
pácok, sült húsok, bablevesek és -főzelékek, krumplis, gombás és káposztás
ételek, (feketebors pótlására is használjuk) |
Borsmenta |
gyümölcssaláták,
húsok töltelékei |
Cayenne bors |
mártások, sült
húsok, rizsek, halételek, sajtos és tojásételek |
Chili |
pástétomok,
tokányok, tojás-, hús- és halételek |
Curry |
mártások, húsok,
halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek |
Citromfű |
mártások, főzelékek,
töltelékek, gyümölcslevesek, -saláták, gomba-, szárnyas- és vadételek |
Citromhéj |
húsos töltelékek,
roston sült húsok és halak |
Citromlé |
saláták, mártások,
öntetek, gyümölcslevesek |
Édeskömény |
saláták, főzelékek,
főtt zöldségek, halételek, sütemények |
Fahéj |
sütemények,
gyümölcslevesek, rizs- és tojásételek |
Fekete üröm |
mártások, liba- és
sertéssültek, káposzta- és gombaételek |
Fokhagyma |
levesek, főzelékek,
húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok |
Gyömbér |
mártások,
sütemények, angolos húsok, hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek |
Izsóp |
pácok, pecsenyék,
burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták |
Kakukkfű |
levesek, saláták,
mártások, húsok, halak, sültek, vagdaltak, belsőségekből készült ételek (jól
társítható petrezselyemmel és babérral) |
Kapor |
mártások, saláták,
főzelékek, főtt húsok, húsgombócok |
Kapri |
mártások, saláták,
körözettek, szendvicsek, vadak, halak (mártásokban, salátákban gyakran társul
szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval) |
Koriander |
mártások, levesek,
saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek (magja cukrozva az
ánizst helyettesíti) |
Kömény |
levesek, saláták, főzelékek,
sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek |
Kurkuma |
mártások, ételek
színezése |
Lestyán |
levesek, főzelékek,
pástétomok, mártások, saláták |
Majoránna |
mártások,
hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, halak, vadak, csirke- és
marhahúsok, májételek, tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek |
Mustár |
pácok, mártások,
körözöttek |
Olajbogyó |
mártások, saláták
(gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival) |
Pirospaprika |
mártások, saláták,
húsok, körözöttek, magyaros fogások |
Petrezselyem |
levesek, mártások,
főzelékek, saláták, szendvicsek, sült és párolt húsok, halételek, tojásételek
(jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom
pótlására is használjuk) |
Rozmaring |
mártások,
pástétomok, töltelékek, szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék,
zsírosabb sültek, ecetes halak, gombás ételek, olaszos és franciás fogások |
Sáfrány |
húslevesek,
mártások, tészták, sütemények, rizottók (helyettesítője a sáfrányos szeklice) |
Snidling (metélőhagyma) |
saláták, mártások,
főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok, burgonya-, bab-,
borsó- és húslevesek, tojásos, sajtos és túrós ételek, sült krumpli |
Szardella (vagy szardellapaszta) |
mártások, öntetek
(gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval) |
Szegfűbors |
mártások, főzelékek,
pácok, vagdaltak, főtt húsok és halak, gyümölcsös ételek, édes sütemények |
Szegfűszeg |
mártások,
sütemények, gyümölcsös ételek, olasz területen: sült és párolt húsok |
Szerecsendió (és a szerecsendióvirág) |
mártások, levesek,
főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek |
Szurokfű (origano) |
levesek, töltelékek,
pástétomok, mártások, bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek,
spagettik, pizzák |
Tárkony |
levesek, mártások,
saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek, bárány-, borjú-, szárnyas-,
malac-, hal- és vadételek, Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és
krumplifőzelékek |
Tárkonyecet |
saláták, mártások |
Torma |
mártások, főtt
kolbászok, sonkák és marhahúsok kísérője (erősen csípős íze száraz
melegítéssel enyhíthető) |
Turbolya |
levesek, tyúk- és
báránysültek |
Vanília |
mártások,
sütemények, gyümölcsételek |
Zeller |
mártások, saláták,
főzelékek, hús- és halételek, tojásos és túrós ételek |
Zsálya |
pástétomok, főtt
tészták, hústöltelékek, halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek,
májas ételek, lágy sajtok |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése