A
Drótpostagalamb recepttára
30. könyv
Összeállította: Győrödi Lajos
Szerkesztette: Klement András
Tartalomjegyzék
Szakmai szakácskönyv................................................................................................................ 1
Agglegény batyu................................................................................................................. 3
Angolna tengerész módra................................................................................................... 3
Báránycomb pékné módra.................................................................................................. 3
Bevert tojás vadász módra................................................................................................... 3
Böllértokány.......................................................................................................................... 3
Burgonya pékmester módra................................................................................................ 4
Burgonya pékné módra....................................................................................................... 4
Csikós rostélyos..................................................................................................................... 4
Csülök szépasszony módra................................................................................................... 4
Diplomata stefánia............................................................................................................... 4
Erdész csirke.......................................................................................................................... 4
Erdész pörkölt........................................................................................................................ 5
Erdészné leves...................................................................................................................... 5
Erőleves kertészné módra..................................................................................................... 5
Farmer burgonya.................................................................................................................. 6
Fogas molnárné módra........................................................................................................ 6
Hentes rostélyos.................................................................................................................... 6
Hentes tokány....................................................................................................................... 6
Huszárpecsenye................................................................................................................... 6
Juhász pecsenye.................................................................................................................. 7
Kertész kedvence................................................................................................................. 7
Kertész rakott burgonya....................................................................................................... 7
Kertész tokány...................................................................................................................... 7
Kertészleves.......................................................................................................................... 7
Korhelyleves.......................................................................................................................... 7
Matrózhal.............................................................................................................................. 8
Matrózhús............................................................................................................................. 8
Matrózhús párizsiasan........................................................................................................... 8
Mészáros pecsenye.............................................................................................................. 8
Mészáros tokány................................................................................................................... 8
Pásztor krumpli-vagdalt........................................................................................................ 9
Pásztorhús............................................................................................................................. 9
Pirított csirke vadász módra.................................................................................................. 9
Sertésborda hentes módra................................................................................................. 10
Sertéscsülök pékné módra................................................................................................. 10
Spárga főszakácsmódra..................................................................................................... 10
Süllőszeletek jóasszony módra............................................................................................ 10
Számadó omlett................................................................................................................. 10
Tengerész hal...................................................................................................................... 10
Tengerészhús....................................................................................................................... 11
Vadász felsál....................................................................................................................... 11
Vadásztokány..................................................................................................................... 11
Receptek
Agglegény batyu
/ ez is egy foglalkozás /
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 15 dkg füstölt szalonna, 15 dkg kolbász, zsír, só, bors, mustár,
köménymag.
Elkészítése:
A tepsit kibéleljük fóliával. A vékonyan zsírozott fóliára bevagdosott
szalonnát, vékony szeletekre vágott burgonyát és karikára vágott kolbászt
rakunk. Az egészet megsózzuk, törött borssal meghintjük, mustárt és köménymagot
is tehetünk rá, majd a hosszúra hagyott fóliát visszahajtva becsomagoljuk az
egészet. Sütés ideje kb. 25 – 30 perc.
Angolna tengerész módra.
Hozzávalók:
80 dkg angolna, 3 dkg vaj, 10 dkg apró hagyma, 3 dl vörös bor, 3 gerezd
fokhagyma, 1 csomó petrezselyem, egy csípet kakukkfű, 1 babérlevél, só, bors.
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymákat, pirítsuk meg vajban, ereszük fel vörös borral,
adjuk hozzá a fűszereket, és főzzük egy fél óráig. Ezután szűrjük le, tegyünk
bele spanyol mártást, és ismét főzzük 5 percig. A feldarabolt angolnát ebben a
mártásban főzzük kis lángon 15 percig, majd párolt rizskörítéssel tálaljuk.
Báránycomb pékné módra
Hozzávalók:
1 kg báránycomb, 3 dkg só, 2 dkg paradicsompüré, 20 dkg hagyma, 10 dkg zsír,
1,5 kg burgonya, ½ csomag zöldpetrezselyem.
Elkészítése:
A báránycombot megmossuk, megsózzuk, tepsibe tesszük, és 4 dkg zsírral a
sütőben puhára sütjük. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, hosszában
negyedekre vágjuk, a hagymát is megtisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk.
Mindkettőt megsózzuk, tepsibe rakjuk, 6 dkg zsírt teszünk rá, és a sütőben
megsütjük. A húst a tepsiből kivesszük, a zsírban a paradicsompürét és a
lisztet megpirítjuk, 2 dl vízzel felöntjük, és jól felforraljuk. Tálalás előtt
a báránycombot felszeleteljük, és a pecsenyelét ráöntjük. A hagymás sült
burgonyát külön tálaljuk.
Bevert tojás vadász módra
Hozzávalók:
10 db tojás, 2 dkg só, 1 dl ecet, 12 dkg vaj, 20 dkg csirkemáj, 15 dkg gomba, 4
dl barna mártás, 1/2 g törött bors, 1/2 csomag zöldpetrezselyem, 5 db zsemle.
10 db bevert tojást készítünk. A
gombát és a szárnyas májat apró kockákra vágjuk. Elkészítése:
Serpenyőben kevés vajjal megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és barna mártással
együtt felforraljuk, hogy elég sűrű legyen. Vajban pirított zsemleszeletekre
ráhelyezzük a meleg tojásokat, leöntjük vadászmártással és beszórjuk finomra
vágott zöldpetrezselyemmel. / Bevert tojás: 1 liter vízbe 1 dl ecetet és sót
teszünk. Forrás közben beleütjük a nyers tojásokat, még 3 percig főni hagyjuk,
ez alatt a fehérje megkeményedik, a sárgája folyékony marad. Lapátkanállal
rövid időre hideg vízbe tesszük, hogy megdermedjen.
Böllértokány.
/ez már csak imitálja Szászika
mesterségét, de azért még ide sorolható /
Hozzávalók:
60 dkg sertéshús, 10 dkg kolozsvári szalonna, 20 dkg savanyú uborka, 15 dkg
gomba, 10 dkg lángolt kolbász, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 evőkanál paradicsompüré,
1 fej hagyma, só, bors, kakukkfű, 1 dl olaj.
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajban üvegesre pároljuk. A húst keskeny
csíkokra vagdaljuk, a hagymával kis ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a szalonnát, az
apróra szeletelt gombát. Megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk.
Ha már félig megpuhult, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, és a kockára
vágott uborkát. Zsírjára sütjük, hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés ideig
ezzel is pirítjuk, beletesszük a liszttel elkevert tejfölt, és forrón tálaljuk.
Burgonya pékmester módra
Hozzávalók:
1,50 kg burgonya, 2 dkg só, 15 dkg hagyma, 20 dkg zsír, 1 dkg liszt.
Elkészítése:
A megtisztított burgonyát hosszúkás csíkokra vágjuk, és zsírban megsütjük. A
hagymát karikára szeleteljük, liszttel meghintjük és forró zsírban ropogós,
aranysárgára sütjük. A megsütött burgonyát és a hagymát a zsírtól leszűrve
összekeverjük és megsózzuk. Ezt a burgonyát pecsenyével együtt is süthetjük
úgy, hogy a hússal együtt, annak a zsírjában sütjük meg.
Burgonya pékné módra
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 4 fej vöröshagyma, petrezselyem, só, bors, kakukkfű, 20 dkg
paradicsom, 10 dkg füstölt szalonna.
Elkészítése:
A burgonyát karikára vágva zsírozott tepsibe rétegezzük. Minden sort meghintünk
sóval, borssal, kakukkfűvel és zöldpetrezselyemmel. A tetejére rakunk egy sor
paradicsomcikkelyt és beborítjuk vékony füstölt szalonnaszeletekkel, majd a
sütőbe tesszük. Letakarjuk alufóliával, hogy jobban párolódjék. Ha a burgonya
megpuhult, levesszük róla a fóliát, és a tetejét piros-ropogósra sütjük.
Csikós rostélyos
Hozzávalók:
1 kg rostélyos, 25 dkg hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, 2 dkg
pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, bors, 2 dl húsleves.
Elkészítése:
A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, majd az olajban hirtelen pirosra
sütjük. Kivesszük a húst, megpirítjuk a hagymát, megszórjuk paprikával,
föleresztjük 2 dl húslevessel, visszatesszük a húst, és fedő alatt puhára
pároljuk. Ráöntjük a tejfölt, felforraljuk, és a tálra rakott hússzeletekre
öntjük. Minden hússzeletet egy-egy darab bevagdosott sültszalonna szelettel
díszítünk. Tésztával tálaljuk.
Csülök szépasszony módra.
/ nem foglalkozás, de jó hangzik
/
Hozzávalók:
A nagyságtól függően 2 – 3 kicsontozott csülök, 4-5 gerezd fokhagyma, 1
vöröshagyma, flekkenpor, só, bors, 3 dl világos sör.
Elkészítése:
A csülköt besózzuk és bedörzsöljük a borssal, flekkenporral. Megtűzdeljük
fokhagymával, egy éjszaka a hűtőszekrényben tartjuk. A csülkök tetejét
megkenjük zsírral, kb. 1 dl vizet és a 3dl sört aláöntjük, egy közepes fej
vöröshagymát négyfelé vágjuk, és köré rakjuk. Fóliával letakarjuk, közepes
lángon kb. egy órát pároljuk.
Diplomata stefánia
Hozzávalók:
80 dkg marha lapocka, fél kg csirkemáj, 10 dkg ementáli sajt, 20 dkg gombafej,
1 dl vörös bor, 1dl olaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg liszt, 2 db vöröshagyma.
Elkészítése:
A húst felszeleteljük, kicsit kiverjük, megborsozzuk, megsózzuk, és kevés
olajban mindkét oldalát megsütjük. A visszamaradt zsírban megpároljuk az apróra
vágott hagymát, visszatesszük a húst, ráöntjük a bort és kevés vizet, fedő
alatt takaréklángon puhára pároljuk. A
csirkemájakat kevés olajban néhány percig sütjük, megsózzuk borsozzuk, és
elosztjuk a hússzeletekre. Mindegyikre teszünk egy vékony szelet sajtot, és
sütőben addig sütjük, amíg a sajt a májra ráolvad, mindegyikre teszünk egy
gombafejet, amit lisztbe, tojásba, morzsába forgatva kisütünk. Barna mártást
tálaljunk hozzá mártásos csészében.
Erdész csirke
Hozzávalók:
1 csirke, só, bors, 1 evőkanál vaj, 1 vöröshagyma, 25 dkg gomba, 1,5 dl vörös
bor, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 2,5 dl tejszín, 1 evőkanál Vegeta, 1
késhegynyi kakukkfű, 1 kis pohár konyak.
Elkészítése:
Az előkészített csirkét kívül belül sózzuk, borsozzuk. A vajat felforrósítjuk,
és a tűzálló tálra helyezett csirkére öntjük. Ezután forró sütőbe 40 percig
sütjük, kétszer megforgatjuk, és levével közben locsolgatjuk. Az összedarabolt
hagymát a pecsenyelébe 1 percig pároljuk, majd rátesszük a feldarabolt gombát,
petrezselymet, egy kicsit pároljuk, és felöntjük vörös borral. Ha zsírjára
sült, hozzáadjuk a Vegetával elkevert tejszínt és felfőzzük, sóval és
kakukkfűvel ízesítjük. A csirkét feldaraboljuk, egy kevés mártással
meglocsoljuk, mandulával panírozott karfiolkrokettel körítjük, grillben sütött
hámozott paradicsommal tálaljuk, konyakkal bepermetezzük.
Erdész pörkölt.
Hozzávalók:
60 dkg marhalábszár, 1 sertéscsülök, 2 sertésláb, 20 dkg gomba, 10 dkg füstölt
szalonna, 10 dkg sonka, 1 dl olaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl
vörösbor, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dkg
pirospaprika, só, bors, majoránna, kakukkfű.
Elkészítése:
A két hagymát feldaraboljuk, és kuktába téve kevés olajon üvegesre pároljuk.
Megszórjuk a pirospaprikával, és rátesszük a feldarabolt marhahúst, félbevágott
lábakat és a kicsontozott, feldarabolt csülköt. Fölengedjük borral és 1 dl
vízzel, sót, borsot, fokhagymát, kakukkfüvet, majoránnát szórunk bele, majd a
kuktát lezárjuk, az egészet puhára pároljuk. Közben a gombát az apróra vágott
és kisütött szalonnán megpároljuk, zsírjára sütjük, hozzáadjuk a metéltre
vágott sonkát, egy kicsit megpirítjuk. Ezután beletesszük a zöldpaprikát,
paradicsomot, paradicsompürét, és 5 percig pároljuk. A húsokat kiszedjük, a
lábakat kicsontozzuk és feldaraboljuk, levét átszűrjük. Végül egy másik
edényben a húst, a gombát, a mártást összeforraljuk, és forrón tálaljuk.
Erdészné leves
Hozzávalók:
50 dkg vadhús, 25 dkg kucsmagomba, 5 dkg füstölt szalonna, csontlé, vadcsontból
főzve, 10 dkg zsír, só, hagyma, paprika, 1 gerezd fokhagyma, zöldpetrezselyem,
1 dl fehérbor, liszt, 1 dl tejföl, törött bors, majoránna, zöldpaprika,
paradicsom, babérlevél. Öregebb vadhúst használjunk.
Elkészítése:
A húst kisebb kockákra vágjuk, s több vízben tisztára mossuk, majd forrásban lévő
vízbe tesszük, egyszer felforraljuk benne, és leszűrjük, ismét lemossuk, és
szitán lecsorgatjuk. Egy kis fej apróra vágott hagymát 6 dkg zsírban
megfonnyasztunk, megszórjuk egy kávéskanálnyi pirospaprikával, elkeverjük, és
beletesszük a húst. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzátesszünk egy kis darabka
babérlevelet, és fedővel betakarva puhára főzzük. Ha zsírjára pirul, egy - egy
öntetnyi, kevés fehérborral engedjük fel, és tovább pároljuk. Amíg a hús fő kb.
2 liter csontlevet főzünk a vadcsontokból. A füstölt szalonnát apró kockákra
vágjuk, és serpenyőben üvegesre pirítjuk, majd beletesszük a fölszeletelt
kucsmagombát, megsózzuk, egy csípet majoránnával, fűszerezzük, és meghintjük
kevés vágott zöldpetrezselyemmel. Beleteszünk egy gerezd szétnyomkodott fokhagymát,
majd állandó keverés mellett megpirítjuk. Külön edényben 4 dkg zsírból ugyan
annyi lisztből rózsaszínű rántást készítünk, vágott petrezselyemmel megszórjuk,
elkeverjük benne, és kevés csont lével felengedve simára keverjük. Ha a hús
megpuhult rá szűrjük a csontlevet, megsózzuk, és felforraljuk. Hozzátesszük a
pirított gombát, 1-2 felaprított zöldpaprikát, paradicsomot, és ismét
felforraljuk. Ekkor habverővel állandó keverés mellet besűrítjük a rántással,
beleöntjük a tejfölt, és elkeverve benne készre főzzük. Utána sózzuk,
fűszerezzük, apró zsemlegombócokat főzőnk meg benne és ezzel tálaljuk.
Erőleves kertészné módra
Hozzávalók:
15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 5 dkg spárga, 5 dkg gyenge
zöldborsó, 10 dkg tisztított karfiol.
Elkészítése:
A sárgarépát, fehérrépát, és a zellert megtisztítjuk szép apró, kockára vágjuk,
és jól megmosva, gyengén sózott vízben puhára főzzük. / könyv szerint
golyócskákat faragunk a zöldségekből, a mai árak mellett az pazarékos./ Közben
külön edényben puhára főzzük a borsót, külön a spárgát leszűrjük, kissé
felrázva összekeverjük és egyenletesen elosztva a leveses csészékbe, rakjuk. A
forró erőlevest ráöntjük. / Erőleves: hozzávalók; 40 dkg marha csont, 25 dkg
sovány marhahús, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg
karalábé, 5 dkg kelkáposzta, 2 dkg hagyma, 2dkg gomba, 1 gerezd fokhagyma, 2
dkg paradicsompüré, 1 g egész bors, 2 dkg só, 1 tojásfehérje 1 zöldpaprika. A
ledarált húst, tojásfehérjét, paradicsompürét jól elkeverjük, és 2 liter hideg vízzel
állandó keverés közben felöntjük. A többi hozzávalókat beletesszük, és 4 órán
át lassú forrásban tartjuk, és utána átszűrjük.
Farmer burgonya
Hozzávalók:
10 dkg szalonna, 4 db zöldhagyma, só, bors, pirospaprika, kakukkfű, 50 dkg
héjába főtt burgonya, 4 evőkanál olaj, 15 dkg trappista sajt, 1 csomó
petrezselyem.
Elkészítése:
A kiolvasztott szalonna kockákkal együtt megpirítjuk a karikára vágott
zöldhagymát is, fűszerezzük, majd vízzel felengedve 5 percig főzzük. A kockára
vágott burgonyát olajban pirosra sütjük. A sajtot kockára vágva hozzáadjuk, és
megszórjuk petrezselyemmel. Fedő alatt, kis lángon addig melegítjük, ameddig a
sajt meg nem olvad.
Fogas molnárné módra
Hozzávalók:
1,80 kg fogas, 2 dkg só, 1,5 dkg liszt, 10 dkg zsír, 15 dkg vaj, 1 g törött
bors, 2,1/2 citrom, 1 csomag zöldpetrezselyem.
Elkészítése:
A fogast felbontjuk a két filét a gerinccsontról lefejtjük, a bőrét lehúzzuk és
megmossuk. A két filét besózzuk, törött borssal meghintjük, lisztben
megforgatjuk és serpenyőben, forrózsírban mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
A megsült halat citromszeletekkel díszített tálra helyezzük, citromlével
meglocsoljuk, apróra vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük, és jó melegen
tartjuk. A serpenyőben megforrósított és habzó, barnás vajat a halra öntve
tálaljuk. Sós burgonyát adunk hozzá.
Hentes rostélyos
Hozzávalók:
4 szelet 20-25 dkg –os kicsontozott rostélyos szelet, 15 dkg füstölt szalonna,
15 dkg fehérrépa, 15 dkg sárgarépa, 2 db savanyú uborka, 2 evőkanál mustár, só,
törött bors, 2 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 dl olaj, 2 gerezd zúzott
fokhagyma, tárkonylevél, 2 dkg liszt, Piros Arany.
Elkészítése:
A hússzeleteket szépen kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, megkenjük vékonyan
Piros Arany paprikakrémmel és mustárral. Tesszünk minden szeletre egy szelet
fehérrépát, sárgarépát, uborkát, egy késhegynyi mustárt, kisújnyi szalonnát.
Ezután felcsavarjuk, hústűvel rögzítjük. Forró olajban, hirtelen körül sütjük,
felengedjük vízzel, beleteszünk 2 evőkanál vöröshagymát, fokhagymát egy
kiskanál tárkony ecetet, felforraljuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha
levét elforrta, teszünk hozzá egy evőkanál paradicsompürét, meghintjük liszttel
a zsírját, és felforraljuk. Jó sűrű, pikáns mártás legyen. Tálalás előtt még
ízesíthetjük citromlével, kevés égetett cukorral, borecettel is.
Hentes tokány
Hozzávalók:
80 dkg sertéslapocka, 12 dkg császárszalonna, 5 dkg zsír, 14 dkg hagyma, 3 dkg
paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg só, 12 dkg ecetes uborka, 2 g törött
bors, 1 dl fehérbor.
Elkészítése:
A szalonnát feldaraboljuk, félig megsütjük, átforraljuk benne a sonkát,
hozzákeverjük a feldarabolt ecetes uborkát, a finomra vágott petrezselymet,
törött borsot, hozzáadjuk a félpuhára párolt hússzeletekhez, és együtt puhára
pároljuk. A húst, fél cm széles, 5 cm hosszú csíkokra vágjuk és megmossuk. A
metéltre vágott császárszalonnát a felolvasztott zsírban kis ideig pirítjuk,
utána hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, ha sárgára pirult beletesszük a
paradicsompürét és a finomra vágott fokhagymát, elkeverjük, hozzáöntjük a
fehérbort, és 1-2 percig főzzük, majd beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, és
lefödve pároljuk. Időnként megkeverjük, és ha szükséges, kevés vizet öntünk
utána. Ha megpuhult, hozzáadjuk a vastagabb metéltre vágott és a kissé
kinyomkodott ecetes uborkát, és ezzel pároljuk még 4-5 percig. Ügyeljünk arra,
hogy a tokánynak rövid, sűrű leve legyen.
Huszárpecsenye
Hozzávalók: 4 szelet felsál, 20 dkg darált sertéshús, 10
dkg darált csirkehús, 2 dl tejföl, 1 kiskanál reszelt hagyma, 1 dl olaj, 1
kanál paradicsompüré, pirospaprika.
Elkészítése:
A darált sertés és csirkehúst tálba téve elkeverjük egy tojással, a darált
füstölt szalonnával, a hagymával, 2 kanál tejföllel, sóval, borssal,
pirospaprikával. A hússzeleteket jól kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, majd a jól
elkevert tölteléket egyenletesen elosztjuk rajtuk. Felcsavarjuk, és hústűvel
összetűzzük. Olajat forrósítunk, és a hústekercseket hirtelen megsütjük. Egy
kevés húslevest aláöntögetve, fedő alatt puhára pároljuk. Egy kanál
paradicsompürével elkeverve zsírjára sütjük. Fölszeletelve tálaljuk.
Juhász pecsenye
Hozzávalók:
50 dkg báránycomb, só, bors, 1 citrom, 1 dl olaj, Worcester mártás.
Elkészítése:
A szeleteket sózzuk, borsozzuk, citromlébe mártjuk, majd olajban 2 órát
érleljük. Mustárt, olajat, Worcester mártást összekeverünk, ebbe mártjuk a
szeleteket, majd megforgatjuk zsemlemorzsában, és grillsütőben pirosra sütjük.
Kertész kedvence
Hozzávalók: 1 kg mirelit karfiol, 50 dkg mirelit
marhapörkölt, 10 dkg rizs, 7 dkg zsír, só, törött bors, 1 kanál vöröshagyma
reszelve, 1 kanál zsemlemorzsa, 1 dl tejföl, 1 csomó zellerzöld. A karfiolt
leforrázzuk, a rizst megpároljuk.
Elkészítése:
A mirelit pörköltet felmelegítjük, majd raguszerűen összevagdaljuk. Zsírral
megkenjük a tepsit, morzsával meghintjük. Az előkészített anyagokat rétegesen
lerakjuk, tejföllel leöntjük, és a sütőben megsütjük.
Kertész rakott burgonya
Hozzávalók:
1 kg héjában főtt burgonya, 35 dkg karfiol, zöldbab, zöldborsó, 2 db tojás, 2
dl tejföl, 2 csokor zöldpetrezselyem, 1 mokkáskanál törött bors, 1 kis fej
vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítése:
A meghámozott főtt burgonyát karikára vágni. Egy közepes nagyságú tepsibe egy
réteg burgonyát lerakni. Megsózni. A megtisztított és kis rózsáira szedet
karfiol felét, a megmosott letisztított, felvágott zöldbab felét, és a
zöldborsó felét a burgonyára rétegezni és megsózni. Erre ismét burgonya kerül,
amelyre a maradék zöldségeket tesszük, végül megszórjuk zsemlemorzsával. Minden
sort megsózzunk. A tojásokat felverjük a tejföllel, belekeverjük a finomra vágott
zöldpetrezselymet a nagyon finomra vágott vöröshagymát, az olajat, sóval,
borssal fűszerezzük és ráöntjük a burgonya tetejére. Szorosan lefedni, és egy
óra hosszat kis lángon előmelegített sütőben párolni. Ezután a födőt levenni,
és pirosra pirítani a tetejét.
Kertész tokány
Hozzávalók:
60 dkg hátszín, 3 uborka, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, só, bors,2 dl húsleves,
1 kanál Vegeta, 1 csomó zöldpetrezselyem.
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, majd az olajban üvegesre pároljuk. Rátesszük a vékony
hosszúkásra vágott húst, megsózzuk, borsozzuk, majd a húslevessel felöntjük, és
félig puhára pároljuk. Az uborkákat nem túl vékony karikára vágjuk és
hozzátesszük. Vegetával ízesítjük, és puhára pároljuk. Tálalásnál meghintjük
apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és rövid lével tálaljuk.
Kertészleves
Hozzávalók:
50 dkg marhafelsál, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zöldbab, 15 dkg
karalábé, 30 dkg burgonya, 1 fej hagyma, 10 dkg szalonna, petrezselyem, só,
bors, majoránna.
Elkészítése:
A kockára vágott húst kb. 1,5 liter sóval, borssal ízesített vízben 1 órát
főzzük. Közben a zöldséget megtisztítjuk, a babot darabokra vádjuk, a répát és
a karalábét hosszúkásra, a burgonyát kockákra aprítjuk. A cérnával összekötött
egyben hagyott petrezselyem zöldet a levesbe rakjuk, és további 25 percig
forraljuk. Ez alatt a szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, és zsírjában
sárgára fonnyasztjuk a karikára vágott hagymát. Megsózzuk, meghintjük
zöldpetrezselyemmel, a tálba tesszük, és ráöntjük a forrólevest.
Korhelyleves
/ nem rossz szakma /
Hozzávalók:
1 füstölt csülök, 50 dkg savanyú káposzta, egy evőkanál zsír, és liszt, egy
kávéskanál pirospaprika, egy kisebb fej hagyma, só, bors, tejföl.
Elkészítése:
Az egyszer kimosott savanyú káposztát a füstölt hússal megfőzzük. Vékony,
zsemleszínű rántást készítünk, beletesszük a pirospaprikát és az apróra vágott
vöröshagymát, de az utóbbit nem pirítjuk meg. Berántjuk a levest, sóval,
borssal ízesítjük, és belerakjuk a tejfölt.
Matrózhal
Hozzávalók:
80 dkg pontyszelet, 5 dkg vaj, 25 dkg vegyes zöldség, vöröshagyma, babérlevél,
kakukkfű, szemes bors, kapribogyó, 2 dl fehérbor, 2 dl húsleves, 2 kanál
mustár, 5 dkg gomba. Elkészítése: A megsózott
halszeleteket fél óráig állni hagyjuk. Tűzálló tálat vajjal megkenünk,
beletesszük a fölszeletelt zöldségeket, hagymát, fűszereket, a gombát, a
fehérbort, a húslevest, a mustárt, sót. Ebbe a mártásba tesszük a haldarabokat,
és fedő alatt puhára pároljuk, majd tálra tesszük. A mártást besűrítjük
liszttel, vajjal, felforraljuk, leszűrjük, és a tálra rakott halszeletekre
öntjük.
Matrózhús
Hozzávalók:
80 dkg marhahús, 3 vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 1 kanál paradicsompüré, 2
gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna, kakukkfű, zöldpetrezselyem, köménymag, 1
babérlevél, 5 dl vörösbor, 1 –1 sárgarépa, zeller, fehérrépa, 10 dkg kolozsvári
szalonna, 1 kg burgonya, 10 dkg zöldborsó, dl olaj, 5 dkg vaj, 2 dl csontleves.
Elkészítése:
A marhahúst 3 cm kockákra vágva kevés olajon hirtelen megsütjük. Rátesszük a
négyfelé vágott hagymákat, egy kevés liszttel megszórjuk, majd hozzáadjuk a
paradicsompürét és a többi fűszert. Csont lével föleresztjük. Hozzáadjuk a
vörösbort, és 1 órát pároljuk. Ezután a húst kiszedjük, a mártást átszűrjük. A
felszeletelt zöldségeket hozzátesszük, a kockára vágott megpirított szalonnát
is beletesszük. Visszarakjuk a húst, és tovább pároljuk. Mielőtt megpuhulna,
beletesszük a kockára vágott burgonyát, és együtt puhára pároljuk. Tálaláskor
megszórjuk vajban pirított zöldborsóval.
Matrózhús párizsiasan
Hozzávalók:
80 dkg marhahús, 7dkg vöröshagyma, 2 dkg paradicsompüré, 2 dkg só, 2 g törött
bors, 1dl vörösbor, 6 tojás, 8dkg zsír, 7 dkg vaj, 3 dl barna mártás.
Elkészítése:
A húst vékony hosszúkás metéltre vágjuk. Serpenyőben, egy kevés zsíron
megpirítjuk a finomra vágott hagymát, rátesszük, a húst, majd hirtelen
lepirítjuk, sütésközben megszórjuk liszttel. Ráöntjük a vörösbort, megsózzuk,
borsozzuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a barna mártást, és fedő alatt puhára
pároljuk, párolás után még 4 dkg vajat keverünk hozzá. A tojásokból, tejből és
a fennmaradt 3 dkg vajból kevés sóval habart tojást készítünk, ezt egy kerek
tál közepébe kúp alakban helyezzük és körültálaljuk a hússal, rizskörettel
tálaljuk.
Mészáros pecsenye
Hozzávalók:
30 dkg felsál, 30 dkg felszeletelt sertéscomb, 5-6 dkg zsír, apróra vágott
vöröshagyma, 1 citrom, só.
Elkészítése:
A szeletekre vágott marhafelsál-t és a felszeletelt sertéscombot megmosva jól
kiverjük, megsózzuk. A szeleteket egymásra fektetjük, minden felsálszeletre egy
sertéscombszeletet helyezünk. A kettős szeleteket felsodorjuk, és vékony
zsineggel összekötjük, jó szorosan. A zsírba egy kis fej apróra vágott hagymát,
és egy citrom levét tesszük. Egy kis vizet öntünk hozzá, majd belehelyezzük a
hústekercseket. Fedő alatt puhára pároljuk, majd utána zsírjára lesütjük,
pirosra. Ekkor a zsinegeket leszedjük a tekercsről, és a húst 3 ujjnyi vastagra
szeletelve tálra rakjuk. A zsírhoz melyben sült, 1 evőkanál vizet öntünk,
felforraljuk, és a húsra öntjük.
Mészáros tokány
Hozzávalók:
70 dkg marhahús, 15 dkg virsli, 8 dkg zsír, 15 dkg hagyma, 6 dkg füstölt
szalonna, 4 dkg paradicsompüré, 1,5 dl fehérbor, 3 g törött bors, 1 g
majoránna, 2 dk só, 2 db zöldpaprika.
Elkészítése:
A sima marhalapockát, negyed cm vastagságú, és 6 cm hosszú csíkokra
összevágjuk, és jól megmossuk. A ceruzavastagságú metéltre összevágott szalonnát
a zsírban átpirítjuk, majd a zsírt leszűrjük róla, és a szalonnát félretesszük.
Az apróra vágott hagymát a zsírban sárgára pirítjuk, beletesszük a finomra
vágott fokhagymát, majd a paradicsompürét, felöntjük borral, lés állandó
keveréssel néhány percet főzzük. Ebbe beletesszük a húst, borssal és
majoránnával fűszerezzük, és lefedve pároljuk, idényben zöldpaprikát is
tehetünk bele. Időnként megkeverjük, és ha leve elfőtt, kevés vízzel felöntjük.
Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a megsütött szalonnát, ezzel még egyszer jól
átpároljuk. A virslit karikákra vágjuk, kevés zsírban kissé átpirítjuk, utána
az elkészült tokányba keverjük, és az egészet még 2-3 percig forraljuk, hogy
rövid leve legyen.
Pásztor krumpli-vagdalt
Hozzávalók:
60 dkg héjában főtt burgonya, 15 dkg kicsontozott sertéshús, 5 dkg füstölt
szalonna, 3 evőkanál olaj, 1 db tojás, fél deci tej, 1 evőkanál gulyáskrém, 1
fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, csipet őrölt köménymag, 1 mokkáskanál
törött bors, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál majoránna, só,
zsemlemorzsa.
Elkészítése:
A héjában főtt és meghámozott burgonyát a megtisztított vöröshagymával, a
kicsontozott hússal és a füstölt szalonnával együtt ledaráljuk, majd a felvert
tojással, a tejjel és a fűszerekkel összekeverjük. A masszából kis
fasírozottakat formálunk, és zsemlemorzsában megforgatva kiolajozott tepsibe
tesszük. Tetejét kevés olajjal megkenni, és előmelegített forró sütőben szép
pirosra mindkét oldalát megsütni.
Pásztorhús
Hozzávalók:
75 dkg marhahús, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg vargánya gomba, 8 dkg zsír, 12
dkg hagyma, 2 dkg só, 1 dkg paprika, 1 g törött bors, fél csomag
zöldpetrezselyem, 2 dl tejfel, 1,5 dkg liszt.
Elkészítése:
A húst kisebb kockákra vágjuk, megmossuk. Egy lábosban felolvasztjuk a zsírt,
ebben sárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a paprikát, 1 dl
vízzel felöntjük, és 2-3 percig pároljuk. Utána beletesszük a húst, megsózzuk,
és lefödve pároljuk. Időnként megkeverjük, és ha elforrt a leve kevés vizet
öntünk utána. A vargánya gombát cikkekre vágjuk. A kisebb kockákra vágott
szalonnát kicsit átpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, megszórjuk borssal és finomra
vágott zöldpetrezselyemmel, néhány percig pároljuk és kb. 10 perccel a puhulás
előtt hozzáadjuk a húshoz. Végül hozzáöntjük liszttel elhabart tejfelt és így
még egyszer, jól felforraljuk. Köretnek tört burgonyát adunk.
Pirított csirke vadász módra
Hozzávalók:
1,75 kg csirke, 10 dkg zsír, 15 dkg gomba, 1 ½ g törött bors, 15 dkg friss
paradicsom, 5 dkg vaj, 3 dl kész barnamártás, 2 dkg só, 3 dkg hagyma, 20 dkg
csirkemáj, ½ tárkonylevél, 1 dl fehérbor, 1 csomag zöldpetrezselyem, 5 adag
párolt rizs.
Elkészítése:
A csirkét megtisztítjuk, jól megmossuk, feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk.
Ugyancsak felszeleteljük a gombát is. A petrezselymet és a tárkony levelet
finomra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, magjait
eltávolítjuk, és apró kockákra vágjuk. Végül a csirkemájat is apró kockákra
vágjuk. A zsírt egy hússütő serpenyőben felhevítjük, a megsózott és feldarabolt
csirkét gyors tűzön megpirítjuk, megforgatva, hogy mindenütt szép piros legyen.
Ezután a csirkét átrakjuk egy másik edénybe és letakarjuk. A zsírt újból felhevítjük,
beleadjuk a vágott hagymát, félig megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt
gombát, az apróra kockára vágott csirkemájat és a friss paradicsomot.
Megsózzuk, borsozzuk, és néhány percig kevergetve hirtelen megpirítjuk. Ha
megpirult, zsírját leöntjük, a fehérborral felengedjük, és jól beforraljuk, míg
a levét majdnem elfőtte. Ekkor hozzáadjuk a kész barna mártást, jól elkeverjük
enne és ráöntjük a pirított csirkére. Meghintjük vágott zöldpetrezselyemmel és
tárkonnyal, visszatesszük a tűzre és néhány percig, fedő alatt pároljuk, amíg a
csirke megpuhul és a mártás kellő sűrűségű lesz. Tálalás előtt a vajat
elmorzsoljuk, és jól elkeverjük benne. Párolt rizzsel tálaljuk.
Sertésborda hentes módra
Hozzávalók:
1 kg sertésborda, 15 dkg zsír, 2 dkg só, 5 dkg liszt, 10 dkg szalonna, 10 dkg
sonka, 15 dkg ecetes uborka, 1 g bors, 1 csomó petrezselyem.
Elkészítése:
Sertéskarajt kicsontozzuk, 2 cm vastag szeletekre vágjuk, jól kiverjük
megsózzuk, borsozzuk, majd mindkét oldalukat lisztbe mártjuk, és forró zsírban
pirosra sütjük. Egy nagy lábosba körberakjuk a kisütött szeleteket, lefedjük.
Zsírban egy kis paradicsompürét teszünk és egy kevés vizet, átforraljuk, majd
rászűrjük a bordákra, és mérsékelt tűzön lassan pároljuk.
Sertéscsülök pékné módra
Hozzávalók: 1 kg sertéscsülök (kicsontozva), 2 fej
vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 dl olaj, só.
Elkészítése:
Serpenyőben forró olajban a már megsózott csülköket enyhén rózsaszínűre
pirítjuk. Áttesszük az egészet kuktába, és egy kevés vízzel puhára pároljuk.
Tűzálló tálra tesszük, mellérakjuk a négyfelé vágott vöröshagymákat, a
fokhagymát egészben. És forró sütőben felső bordán jó pirosra ropogósra sütjük
mindkét oldalát. Sós vízben főtt burgonyával, párolt káposztával tálaljuk.
Spárga főszakácsmódra
Hozzávalók:
1 kg spárga, 1 dl tejszín, 2 tojás, 6 dkg vaj, só, zsemlemorzsa.
Elkészítése:
A spárgákat megfőzzük és lecsurgatjuk, majd vajjal kikent tűzálló tálba
szétterítjük. A vajban aranysárgára pirítunk annyi morzsát, amennyit felvesz,
megsózzuk, és egyenletesen elosztjuk a spárgán. A tejszínbe beleütjük az egész
tojásokat, habverővel összekeverjük, megsózzuk, és ráöntjük a spárgára. Közép meleg
sütőben szép pirosra sütjük. Ha kész, akkor egy kicsit felfúvódik, azonnal
tálaljuk, mert ha áll, akkor összeesik.
Süllőszeletek jóasszony módra
/ nem foglalkozás, de hasznos a
háznál /
Hozzávalók:
1 kg tisztított süllő, 15 dkg vaj, 4 dkg liszt, 3 dkg vöröshagyma, 1 csomó
petrezselyem, 20 dkg gomba, 1 g törött bors, 1,5 dl tejszín, 1,5 dl fehérbor, 2
dkg só.
Elkészítése:
A fölszeletelt halat megsózzuk, és kivajazott, lapos szélű edénybe tesszük.
Ráöntjük a fehérbort, valamint egy kevés halalap levet, amelyet a halfej
kifőzéséből kaptunk. Megvajazott zsírpapírral letakarjuk, és lángelosztón, fedő
alatt puhára pároljuk. Ezután óvatosan egy másik edénybe szedjük, a levét pedig
jó sűrűre beforraljuk. Egy másik edényben olvasztott vajban finomra vágott hagymát
fonnyasztunk, hozzáadjuk a megtisztított vékonyszeletekre vágott gombát,
megsózzuk, borsozzuk, és nyílt lángon gyorsan zsírjára sütjük. Petrezselyemmel
összekeverjük, egy kevés liszttel meghintjük, a hallévvel felengedjük, tejszínt
adunk hozzá, felforraljuk, és ráöntjük a halszeletekre. Egyszer átforraljuk, és
azonnal forrón tálaljuk. Vajas burgonyát adunk hozzá köretnek.
Számadó omlett
Hozzávalók:
8 tojás, dl tejszín, 5 dkg zsír, só; töltelékhez: 40 dkg bárányborda, 1
bárányvese, 1 báránymáj, 13 dkg gomba, 8 dkg füstölt szalonna, 5 dkg zsír, só,
bors, majoránna, fokhagyma, paradicsompüré, zöldpetrezselyem, vöröshagyma.
Elkészítése:
Az anyagokból, a báránymájat is beleaprítva, finom sűrű ragut készítünk, csak
egészen kevés mártás maradjon rajta. Ezután a tojásból a szokott módon
tojáslepényt készítünk. Megtöltjük a frissen készült forró raguval, és
felgöngyölítve, előmelegített tálra borítva azonnal forrón tálaljuk.
Tengerész hal
Hozzávalók:
Citrom, vaj, petrezselyem tonhal, fokhagyma.
Elkészítése:
A tonhalat tenyérnyi szeletekre vágjuk, megsózzuk, majd bevajazott alufólia
darabokra fektetjük külön-külön. Citromlével megöntözzük, kis vajdarabkákat
teszünk rá, megszórjuk egy kevés nagyon finomra vágott fokhagymával, végül
gazdagon zöldpetrezselyemmel. Légmentesen becsomagoljuk a fóliákba a
halszeleteket, majd sütőlemezre rakva kb. 15 percig sütjük. Ha megsült,
kibontjuk a fóliából. És előre melegített tálra rakjuk.
Tengerészhús
Hozzávalók:
80 dkg marhahús, 2 vöröshagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 10 dkg gomba, 2
gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű, 1 evőkanál zöldpetrezselyem, 4 dl
vörösbor, 1 kiskanálnyi mustár, 6 tojás, 2 dkg zsír, 2 dl csontleves.
Elkészítése:
A húst vékony hosszúkás metéltre vágjuk. Serpenyőben, egy kevés zsíron
megpirítjuk a finomra vágott hagymát, rátesszük a fokhagymát, a húst, majd
hirtelen lepirítjuk, sütésközben megszórjuk liszttel. Ráöntjük a vörösbort,
megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a csontlevest, és fedő alatt puhára pároljuk.
A gombát fölszeletelve olajban megpároljuk, zsírjára sütjük, megszórjuk vágott
petrezselyemmel, és a húshoz tesszük. Ízesíthetjük paradicsompürével,
mustárral. Tálalásnál a tál közepébe a tojásokból sütött tojásrántottát
tesszük, körülrakjuk a hússal és rizskörettel tálaljuk.
Vadász felsál
Hozzávalók:
80 dkg felsál, 20 dkg füstölt szalonna, 2 db tejbe áztatott zsemle, 3 dkg
kapribogyó, 15 dkg gomba, 3 tojás, só, bors, szerecsendió,
zöldpetrezselyem.
Elkészítése:
Vadhúshoz való páclevet főzünk /sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, bors, ecet,
felfőzve /, lehűtve a tálba helyezett húsra tesszük. 3-4 napig ebbe a lébe
pácoljuk a húst, és naponta megforgatjuk. A pácléből kivéve feldaraboljuk,
megdaráljuk, és jól elkeverjük a darált füstölt szalonnával, a darált áztatott
szemlékkel, az apróra vágott kapribogyóval, párolt gombával, tojásokkal.
Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és zöldpetrezselyemmel.
Őzgerincformát kibélelünk vékony szalonnaszeletekkel, beleteszzük a húst, és
sütőben megsütjük. A pácléből mártást készítünk, és a tára borított pecsenyére
öntjük.
Vadásztokány
Hozzávalók:
70 dkg marhahús, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg gomba, 2 zöldpaprika, 1
paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, 2 dl fehérbor, 1 dl tejföl, só,
bors, majoránna, kakukkfű, 1 tojás, reszelt sajt.
Elkészítése:
A húst vékony darabokra vágjuk, kevés olajon hirtelen megpirítjuk, a hagymát,
fokhagymát apró darabokra vágjuk, és rátesszük pirítani, sózzuk, borsozzuk,
meghintjük majoránnával, kakukkfűvel, pirospaprikával, majd fölengedjük borral.
Fedő alatt puhára pároljuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk
leszűrjük, ebben a zsírban a gombát megpirítjuk. Zsírjára sütjük, majd a húshoz
keverjük. Hozzáadjuk még a feldarabolt paprikát, paradicsomot. Személyenként
két palacsintát sütünk, metéltre vágjuk. A tejfölt elkeverjük a tojással,
hozzáadjuk a sült szalonnát, majd a metéltre vágott palacsintát, ezután
meghintjük reszelt sajttal, és a sütőben jól átmelegítjük. A tálra rakott
tokányhoz adjuk körtésnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése