A KOCSONYA !
A kocsonya az egyik legfinomabb téli ételek egyike, nálunk a
szilveszter elképzelhetetlen nélküle ! Mivel senki nem szereti a kövér húst, a
sertésbőrkét, én egy régi kolléganőmtől hallott módszer alapján, darált
kocsonyát főzök ! A csúcs az egyik télen 22 alkalom volt !
Kocsonya, ahogy mi szeretjük !
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csülök, és 2 disznóköröm, 2 közepes fej fokhagyma, 1
hagyma, 15-20 szem bors, 1 kisebb babérlevél…5 liter víz !
A húsokat alaposan megtisztítom, majd felteszem a hideg
vízbe főni ! A forrás közben keletkező habot gondosan leszedegetem
szűrőkanállal, hogy szép , áttetsző kocsonyát kapjak ! Amikor a habzást
megszünt beleteszem az összes hozzávalót, tetszés szerint sót, és szép lassan
gyöngyözve főzöm félig fedett fedővel. Ha nagyon elfőtt a leve az eredeti
mennyiségre pótolom ! Kb 4-5 órai főzés után 1-2 kanálnyit egy kis tányérra
öntök, és kiteszem hideg helyre alvadáspróbának, ezt fél órás közökkel addig
ismétlem, míg a kocsonyám szépen megalvad ! (Szakácsnői trükk: ha gyorsítani
akarom, egy kis meleg vízben feloldok egy zacskó zselatint , és hozzáöntöm )
Főzés után leszűröm, a levet félreteszem, és a benne főtt
húst kicsontozás után a hagymával, fokhagymával együtt húsdarálón ledarálom, a
kocsonyás edények aljára evőkanállal pogácsákat formázok belőle, és kiteszem a
hidegre !,A főtt léről, ha nagyon sok a zsír rajta, kanállal leszedegetem, majd
óvatosan ráöntöm a húspogácsákra, és hűlni teszem . Ha megalvadt, egy kis pirospaprikával
díszítem…és mi egy csepp citromlével ízesítjük evés előtt !
Jó étvágyat hozzá !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése