2021. január 2., szombat

KOCSONYA !

 

A  KOCSONYA !

 

A kocsonya az egyik legfinomabb téli ételek egyike, nálunk a szilveszter elképzelhetetlen nélküle ! Mivel senki nem szereti a kövér húst, a sertésbőrkét, én egy régi kolléganőmtől hallott módszer alapján, darált kocsonyát főzök ! A csúcs az egyik télen 22 alkalom volt !

 

Kocsonya, ahogy mi szeretjük !

 

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csülök, és 2  disznóköröm, 2 közepes fej fokhagyma, 1 hagyma, 15-20 szem bors, 1 kisebb babérlevél…5 liter víz !

A húsokat alaposan megtisztítom, majd felteszem a hideg vízbe főni ! A forrás közben keletkező habot gondosan leszedegetem szűrőkanállal, hogy szép , áttetsző kocsonyát kapjak ! Amikor a habzást megszünt beleteszem az összes hozzávalót, tetszés szerint sót, és szép lassan gyöngyözve főzöm félig fedett fedővel. Ha nagyon elfőtt a leve az eredeti mennyiségre pótolom ! Kb 4-5 órai főzés után 1-2 kanálnyit egy kis tányérra öntök, és kiteszem hideg helyre alvadáspróbának, ezt fél órás közökkel addig ismétlem, míg a kocsonyám szépen megalvad ! (Szakácsnői trükk: ha gyorsítani akarom, egy kis meleg vízben feloldok egy zacskó zselatint , és hozzáöntöm )

Főzés után leszűröm, a levet félreteszem, és a benne főtt húst kicsontozás után a hagymával, fokhagymával együtt húsdarálón ledarálom, a kocsonyás edények aljára evőkanállal pogácsákat formázok belőle, és kiteszem a hidegre !,A főtt léről, ha nagyon sok a zsír rajta, kanállal leszedegetem, majd óvatosan ráöntöm a húspogácsákra, és hűlni teszem .  Ha megalvadt, egy kis pirospaprikával díszítem…és mi egy csepp citromlével ízesítjük evés előtt !

Jó étvágyat hozzá !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése