A Drótpostagalamb recepttára
189. könyv
A skandináv konyha
Tartalomjegyzék
A skandináv népek konyhája.......................................................................................... 3
Dánia................................................................................................................................. 4
Bormaties-es hal........................................................................................................... 4
Csokoládés sütemény.................................................................................................... 4
Dán aprósütemény........................................................................................................ 4
Dán csirke..................................................................................................................... 4
Dán csirkeleves............................................................................................................. 4
Dán húspogácsa 1......................................................................................................... 5
Dán húspogácsa 2......................................................................................................... 5
Dán omlett.................................................................................................................... 5
Dán sajtsaláta............................................................................................................... 5
Dán sárgaborsóleves..................................................................................................... 5
Gyümölcskenyér (Plumkage)......................................................................................... 5
Húslabda....................................................................................................................... 6
Sertéskaraj almával, szilvával töltve (Stegt svinekam med aebler of
svesker)................ 6
Sonkás zöldbabsaláta.................................................................................................... 6
Norvégia........................................................................................................................... 7
Hercegi torta (Fyrste kake)............................................................................................ 7
Királyi leves (Kongesuppe)............................................................................................ 7
Malmöi rolád................................................................................................................. 7
Norvég bárányragu........................................................................................................ 7
Norvég diókenyér (Norsk nott brod).............................................................................. 7
Norvég halgombóc........................................................................................................ 7
Norvég halszeletek........................................................................................................ 8
Norvég rántotta............................................................................................................. 8
Norvég reformkenyér.................................................................................................... 8
Norvég torta (Blot kake)................................................................................................ 8
Viking leves................................................................................................................... 8
Svédország....................................................................................................................... 9
Hagymás pite (Lök paj)................................................................................................. 9
Malmői hústekercs......................................................................................................... 9
Oldalas svéd módra (Kalops)......................................................................................... 9
Svéd alma..................................................................................................................... 9
Svéd bélszín.................................................................................................................. 9
Svéd burgonyasaláta..................................................................................................... 9
Svéd csirkemell............................................................................................................. 9
Svéd galuska............................................................................................................... 10
Svéd gombakrém........................................................................................................ 10
Svéd gombasaláta 1.................................................................................................... 10
Svéd gombasaláta 2.................................................................................................... 10
Svéd gombasaláta 3.................................................................................................... 10
Svéd gombasaláta 4.................................................................................................... 10
Svéd gombasaláta 5.................................................................................................... 11
Svéd gombasaláta 6.................................................................................................... 11
Svéd gombasaláta 7.................................................................................................... 11
Svéd halgombóc.......................................................................................................... 11
Svéd húsgombóc (Köttbullar)...................................................................................... 11
Svéd mártás................................................................................................................ 11
Svéd palacsinta........................................................................................................... 11
Svéd rostélyos............................................................................................................ 12
Svéd sóskaleves.......................................................................................................... 12
Svéd száraz kenyér - Knache-Brot............................................................................... 12
Tejszínben sült burgonya (köret)................................................................................. 12
A skandináv országok területén sokféle élelmiszer, nyersanyag található.
A dánok fejlett állattenyésztése, a svédek jó gombatermelő területei, a
norvégok és a svédek folyói, tavai, valamint a környező tengerek rengeteg
kiváló nyersanyagot adnak az ételkészítéshez. Konyhájukra legjellemzőbb a híres
"smorgass", a svéd vegyes ízelítő, valamint a "smorebrod",
a dán vajaskenyér megrakva színpompás hideg ételekkel. Ezek változatos hideg szendvicsek, amelyek
elképzelhetetlenül sok variációja van.
Nagy szelet jól megvajazott barna kenyérre teljes adag főtt, sült
húsokat, szárnyasokat, felvágottakat, halakat, rákokat tesznek, amit
zöldsalátával, majonézzel, szeletelt uborkával, sárgarépa-reszelékkel,
paradicsommal, aszpikkal körítnek. Egy-egy ilyen szendvics főételnek is
megfelel.
A smorgasst minden étteremben
megtalálják üveg és porcelántálakon, hosszúkás büféasztalra kirakva. A belépő
vendégek annyit vehetnek átlagár megfizetése mellett, amennyit akarnak. Az
asztalon tányérok és evőeszközök vannak kikészítve. Ezek a vegyes ízelítők
nemcsak színpompásak, hanem kitűnő ízűek is. Halak, ajóka, hering, kagylófélék,
hideg tojások, gombafélék, fehér és barna vajas kenyerekre kirakott tojások, rákok,
hideg felvágottak, nyers füstölt sonka, nyers paradicsom, finomra vágott kapor,
metélőhagyma, nyers uborkaszeletek nagy választéka található. A meleg ételek
előtt ezekből a vendégek önmagukat szolgálják ki. A többi ételt a
felszolgálóknál rendelik meg. Leveseik között előkelő helyet foglalnak el a
sörleves, káposztalevesek és a savanykás ízű hallevesek.
A tengeri és folyami halakat
roston, rántva és párolva készítik. Dániában a halakat marináddal készítik. A
dán halmarinádot - amelyet konzervként az egész világ ismer nemcsak savanykás
ízhatású fűszerekkel, hanem fehér - és vörösborral, curryporral, portói borral
és különböző fűszernövényekkel, kaporral, borókabogyóval is ízesítik. A
halakból a svédek és a norvégok vagdaltat és halgombócokat készítenek,
amelyeket savanykás mártásban tálalnak. A húsok közül kedvelik a marha-, a
borjú-, az ürü-, kisebb mértékben a sertéshúst. A szárnyasokat is sokféleképpen
készítik. A húsokat angolosan is, de szívesebben párolják egészben vagy
darabolva különböző ízesítésű anyagokkal, ilyen például a borjúsült kapormártásban,
a húsgombóc zellermártásban, a kapros borjúszelet és az ürükáposzta. A húsokat
szívesen darálják le, és a vagdaltakat, húsgombócokat készítenek belőlük. A
belsőségeket is kedvelik. Köretnek leginkább káposztát, főtt burgonyát és bő
zsírban sült burgonyaköretet adnak. A zöldségféléket angolosan vagy franciásan
készítik. Ételeik készítéséhez vajat használnak.
A salátákat olajjal, kaporral,
petrezselyemzölddel és citrommal ízesítve készítik. Az édességeket különösen a
svédek nagyon kedvelik, étkezéseiket rendszeresen cukrászsüteményekkel fejezik
be. Dániában különösen finom sajtokat készítenek, sajátos Dán sajt a Dambo, a
többi sajtfajtánál a francia készítési eljárást követik.
Nagyon büszkék a dánok, a svédek
és a norvégok a sokféle formában készülő barna kenyerükre. Mindenekelőtt a
lapos kenyérre (Flachbrot) és a rozslisztből készült knackebrotra, ezt sok
országba exportálják is.
Étkezéseik során elsősorban sört
isznak. Délben és este egyformán fogyasztanak előételeket, majd húsokat,
gombócokat, vajas zöldségköreteket és friss salátákat.
Befejezésül édességet, gyümölcsöt vagy sajtot
fogyasztanak. A túl fűszeres ételeket nem kedvelik.
Bormaties-es hal
Vegyünk egy csomag fagyasztott
tonhalat, és olvasszuk fel. 1 közepes fej vöröshagymát vékony karikákra vágunk,
1 közepes zellert megtisztítunk, és hosszúkásra szeletelünk, és 1 szem
borókabogyóval, 1-2 szem szegfűszeggel, 1 teáskanál cukorral, 1 dl száraz vörös
borral, 1 evőkanál borecettel 5 dl vizet felforralunk, majd beletesszük a
halat, és kb. 20 percig főzzük. A lét, benne a hallal, hagyjuk kihűlni, majd
10-12 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ekkor a halat kivesszük a léből,
lecsöpögtetjük, és apró kockákra vágjuk. Ugyanakkora kenyérdarabkákat pirítunk,
rátesszünk egy kis salátalevelet, erre pedig a halat helyezzük. Ilyen kis
falatkákként tálaljuk.
Csokoládés
sütemény
Hozzávalók: 150 g vaj vagy margarin, 150 g
cukor, 1 tasak vanillincukor, 120 g csokoládéreszelék, 80 g darabolt mandula, 4
tojás, 70 g liszt, késhegynyi sütőpor
Elkészítés: A vajat, cukrot és a
vanillincukrot a tűzhelyen, egy edényben alacsony lángon keverjük addig, míg a
cukor feloldódik. Hozzáadjuk a darált mandulát és a csokireszeléket, majd tovább
keverjük a csoki teljes feloldódásáig.
Ekkor levesszük a tűzről az edényt, és
gyakori kevergetés mellett hagyjuk kihűlni. Ezután tesszük hozzá egyenként a 4
tojás sárgáját és végül a sütőporral elkevert lisztet, valamint a felvert
tojásfehérjét. A masszát egy előre kizsírozott, mazsolával megszórt szögletes
formában, előmelegített sütőben, 175 fokon, 1-1 1 óráig sütjük (szúrópróbát
végzünk) Hagyjuk kihűlni. A sütemény tetejét vékonyan kenjük meg lekvárral,
majd vonjuk be csokoládé-bevonattal. Ezután szórjuk meg darabolt mandulával.
Dán
aprósütemény
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 4 dkg
élesztő, 1 dl langyos tej, 1 tojás, 4 ek. kristálycukor, 1 kk. só, mandula-,
dió- vagy lekvártöltelék, + 1 tojás, apróra vágott dió vagy mogyoró, mandula,
kristálycukor a tetejére.
3-4 ek. lisztet elkeverünk a vajjal, 28 x 12
cm-es négyzetre formáljuk, zsírpapírba csomagoljuk, néhány órára hűtőbe
tesszük.
Feloldjuk az élesztőt 0,5 dl meleg vízben.
Ezt összeöntjük a tejjel, tojással, elkeverjük, majd a liszttel, 4 kk. cukorral
összegyúrjuk. Kinyújtjuk, kb. 30 x 30 cm-esre, egyik felére tesszük a vajas
lisztet, félbehajtjuk. Négyzetté gyúrjuk, harmadára összehajtjuk, zsírpapírba
csomagoljuk, a hűtőbe tesszük 0,5 órára.
Úgy fordítjuk, hogy az oldalán álljon, ismét
négyzetesre nyújtjuk, kb. 0,5 cm vékonyra. Összehajtogatjuk, becsomagoljuk,
hűtjük.
0,5 óra múlva megismételjük, hűtjük 2-3
órát.
1 cm-esre kinyújtjuk, kb. 8 x 8 cm-es
négyzetekre vágjuk. Megtöltjük, és vagy középre hajtjuk a 4 sarkát, vagy
háromszöget, kiflit formálunk.
Tepsibe tesszük, felvert tojással megkenjük,
meghintjük vágott mandulával (dióval vagy mogyoróval), kristálycukorral. Ha nem
akarjuk azonnal sütni, 4-8 órára hűtőbe tesszük.
Előmelegített, forró sütőben sütjük 5
percig, majd takarékon 10-15 percig, míg aranysárga lesz.
Töltelékek:
Mandulakrém (dió-, mogyorókrém): 25 dkg
darált mandulát (diót, mogyorót), 20 dkg porcukrot tejszínnel simára keverünk.
(Ajánlom, mert nagyon finom, bár kissé
macerás elkészíteni.)
Dán csirke
Hozzávalók (négy személyre): 4 csirkecomb,
kb. 1kg burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 20 dkg
füstölt szalonna, vegeta, só, olaj
Elkészítése: Vágd a szalonna felét apró
kockákra. Egy tepsibe szórd be a szalonnakockákat, majd egy kevés olajat önts
rá. A hámozott, nyers burgonyát karikázd fel, és rakosgasd rá a szalonnára,
majd sózd meg, és a hasonlóan karikázott hagymát szórd szét rajta. Ezután következik
a csirke, amit előre megsóztunk, és vegetával megszórtunk. A csirkére ízlés
szerint paradicsom-, paprika-karikákat és a maradék szalonnából vágott kis
csíkokat, esetleg mindhármat tegyed. A tepsit fedd be alufóliával, és tedd a
sütőbe, míg meg nem puhul a hús, ez kb. egy óra, ekkor a fóliát levéve pirítsd
ropogósra. Télen a paradicsom és paprika
hiányában nagyon finom reszelt sajttal megszórva is. Jó vendégváró étel, mert
előre elkészíthető, és a vendégekkel lehet foglalkozni, amíg megsül a kaja.
Dán csirkeleves
Elkészítési idő kb. 1,1/2 óra, adagonként
Hozzávalók 4 személvre: 1
konyhakész csirke (kb. 1,2 kg-os), 1 szál sütni való kolbász, 75 dkg lisztes
burgonya , 1 csomó leveszöldség 25 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma 1-2 evőkanál
olaj, 1 csokor petrezselyemzöld só, bors
Elkészítés: A leveszöldséget
megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk. A megtisztított hagymát félbevágjuk.
A csirkét megmossuk, a leveszöldséggel és a hagymával együtt fazékba tesszük,
majd felöntjük 1,1/2 I vízzel. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és 40 percig főzzük.
Közben a sárgarépát lekapargatjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A csirkét
kivesszük a levesből és kihűtjük. A levest átszűrjük, majd megfőzzük benne a
sárgarépát. A megfőtt répát kiszedjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és
kockára vágjuk, majd a levesben kb. 20 percig főzzük. Néhány burgonyakockát
kiszedünk, és félreteszünk, a többit a levessel együtt összeturmixoljuk. A
csirkét kicsontozzuk, bőrét lehúzzuk, húsát csíkokra metéljük. A
petrezselyemzöldet megmossuk és lerázzuk. Néhány szép levelet félreteszünk a
díszítéshez, a többit felaprítjuk.
A kolbász bőrét lehúzzuk, és a
masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk. Serpenyőben olajat
forrósítunk, és a gombócokat közepes lángon aranybarnára sütjük, majd kiszedjük.
A visszamaradt zsiradékon kissé a csirkehúst is megpirítjuk.
A sárgarépát, a burgonyakockát, a
csirkehúst és a gombócot visszarakjuk a levesbe és összemelegítjük. Petrezselyemlevéllel díszítjük.
Dán húspogácsa
1.
Hozzávalók: 60 dkg darált hús,
só, bors, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl olaj, 2 dl
majonéz, alma, torma, narancs.
Elkészítése: A húst fűszerezzük,
majd összekeverjük 1 tojással, és a reszelt sajttal. Bepanírozzuk, és olajban
kisütjük. Majonézzel tálaljuk. Majonézbe almát, tormát reszelünk, narancslével
ízesítjük.
Dán húspogácsa
2.
40 dkg sovány marhahúst 1 hagymával 2-szer ledarálva összegyúrunk sóval,
őrölt borssal, 2 dl tejjel, 1 tojással, 1 tk. pirospaprikával, annyi liszttel,
hogy a folyadékot felvegye, formázható legyen. Vizes kézzel kis gombócokat
formálva, kis lisztbe forgatjuk. Forró olajban 4-5 percig sütjük. Leszűrjük,
kis tepsire szorosan egymás mellé rakjuk. Leöntve 3 dl tejjel, alufóliával
szorosan befedjük. Előmelegített, forró sütőben 20 percig párolva a gombócokat
megforgatjuk, 20 percig pároljuk. Salátával, burgonyapürével forrón tálaljuk.
Dán
omlett
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 10 dkg hagyma,
10 dkg füstölt szalonna, 8 tojás, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, pirospaprika,
4 virsli, 4 szelet sonka, 1 paradicsom, zöldpetrezselyem, metélőhagyma,
tejszín.
Elkészítése: A kockára vágott szalonnát
kiolvasztjuk, meg pirítjuk benne a finomra vágott hagymát, és a kockára vágott
főtt burgonyát, és fűszerezzük. A tojásokat összekeverjük a tejszínnel és a
burgonyával, és négy omlettet sütünk a masszából. A virsliket egy-egy sonkaszeletbe
csavarjuk, és forró zsírban kisütjük. Fogvájóval az omlettekre szúrjuk.
Dán sajtsaláta
Hozzávalók: 25 dkg rokfort sajt,
1/2 uborka, 25 dkg sonka, 2 alma, 2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál tejszín, só,
bors, csipetnyi torma, néhány salátalevél
Az uborkát, almát, sajtot, sonkát
kockára vágjuk. A majonézt elkeverjük a tejszínnel, sóval, borssal, tormával
ízesítjük, ráöntjük a saláta alapanyagára, és egy órára behűtjük. Salátaleveleken
elrendezve tálaljuk.
Dán sárgaborsóleves
Hozzávalók: (8 személyre) 40 dkg
füstölt oldalas, 40 dkg nyers csülök, 25 dkg sárgaborsó, 1 db zeller, 3 db sárgarépa,
3 db vöröshagyma, 2 szál póréhagyma, 1 cs. petrezselyem, 1-1 csipetnyi kakukkfű
és őrölt fehér bors
A sárgaborsót néhány órára
beáztatjuk, majd 1 és 1/4 liter vízben addig főzzük, amíg majdnem megpuhul.
Közben a kétféle húst annyi vízben, hogy ellepje feltesszük főni, ha felforrt a
habját leszedjük, és belerakjuk a zöldségeket. Egy és negyed órát lassan
forraljuk. Közben a megpuhult zöldségeket kivesszük, de a húst addig pároljuk,
míg teljesen meg nem puhult. A húslét a sárgaborsóra szűrjük, hozzáadjuk a
kockára vágott főtt zöldséget, és összeforraljuk. A húst felszeletelve külön
tálaljuk. Kenyeret és mustárt. Tormát
külön kínálunk hozzá.
Gyümölcskenyér (Plumkage)
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg
kristálycukor, 5 tojás, 30 dkg liszt, 2 ek. reszelt citromhéj, 2 ek. citromlé,
15 dkg mazsola, 10 dkg hámozott, apróra vágott mandula, 10 dkg aprított
cukrozott gyümölcs.
Ha lehet, elektromos habverővel
habosra verjük a vajat a cukorral, majd egyenként beleverjük a tojássárgákat,
lassan beleverjük a lisztet, gyümölcsöket, majd a tojásfehérje habot.
Hosszúkás tepsit kivajazunk,
aljára zsírpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát. A legkisebb hőmérsékleten kb.
1 órát sütjük, míg a közepébe szúrt kés tiszta marad.
Kihűlve vesszük ki a tepsiből,
felszeleteljük.
2-3 napos állás után még
finomabb, mint frissen. Alufóliában eláll hosszabb ideig is.
Húslabda
A kétszer átdarált marhahúst
személyenként 1 dl tejjel, sóval, törött borssal, reszelt vöröshagymával, 2
evőkanál liszttel, csipetnyi pirospaprikával jól eldolgozzuk, és gombócokat
formázunk belőle. Forró vajban átsütjük, és a tűzről lehúzva 1 dl tejet
aláöntve, majd a lassú tűzre visszatéve, pár percig óvatosan pároljuk.
Sertéskaraj almával, szilvával töltve (Stegt
svinekam med aebler of svesker)
Hozzávalók: 1,5 kg kicsontozott
karaj, 2 kk. só, 1 kk. cukor, csipet bors, 1 kg alma hámozva, vékonyra szeletelve,
0,5 kg magozott szilva, barnamártás.
A sót, cukrot, borsot,
gyümölcsöket összekeverjük. Ezt a tölteléket a karaj csontos felére helyezzük
és visszatesszük a csontokat. Zsinórral összekötjük.
Közepesre előmelegített sütőbe
tesszük, úgy, hogy a tepsiben, a csontos rész legyen alól. Kb. 1 órát sütjük,
majd aláöntünk 2,5 dl vizet, locsolgatva tovább sütjük, kb. 0,5 óráig.
Előmelegített tálra tesszük,
barnamártással tálaljuk.
Barnamártás: a húslébe keverünk 1
ek. lisztet, csipet borsot, 1-2 kk. ételízesítőt (a lé sós!), 2 dl tejszínt, 1
kk. feketeribizli dzsemet, felforraljuk.
Sonkás zöldbabsaláta
Hozzávalók: 25 dkg konzerv
zöldbab, 10 dkg sonka, 20 dkg burgonya, 1 vöröshagyma, 2dl joghurt, 4 evőkanál
majonéz, citromlé, só, bors, petrezselyemzöld.
A zöldbab konzerv levét leöntjük,
a babot lecsepegtetjük. A krumplit hajában megfőzzük, kihűtjük, majd karikára
vágjuk. A babot elkeverjük a krumplival, a felkarikázott hagymával, és a
felcsíkozott sonkával. Meglocsoljuk a majonézzel, citromlével és a fűszerekkel
elkevert joghurttal. Petrezselyemzölddel díszítjük.
Hercegi torta (Fyrste kake)
Hozzávalók:
12 dkg hámozott mandula finomra darálva, 10 dkg cukor, 3-4 tojásfehérje, 2
egész tojás, 15 dkg vaj, 3 ek. kristálycukor, 15 dkg liszt, 6 ek. málnadzsem.
A
mandulát, porcukrot, nem felvert tojásfehérjét, 5 dkg vajat összekeverünk.
Habosra
keverjük a maradék vajat 3 ek. kristálycukorral, 1 tojással, liszttel. 15
percre hűtőbe tesszük.
Enyhén
lisztezett zsírpapíron 25 cm átmérőjű, 2 cm vastag kör alakúra nyújtjuk a
tészta 2/3-át. A papírral együtt tortaformába tesszük tésztás felével lefelé.
Lehúzzuk róla a papírt.
A
tésztára kenjük a dzsemet, erre a mandulakrémet.
Kinyújtjuk
a maradék tésztát 2 cm vastagra, csíkokra vágjuk, ezt rácsosan a krémre tesszük.
Közepesen
meleg sütőben 35-40 percig sütjük. Tortaszeletekre vágjuk.
(Nagyon
finom, ajánlom.)
A
legnagyobb norvég ünnep május 17. a norvég alkotmány napja. Ezen a napon
hagyomány az előbbi két sütemény fogyasztása.
Királyi
leves (Kongesuppe)
Hozzávalók:
3 ek. vaj (margarin vagy más zsiradék), 1 kis fej aprított hagyma, 3-4 sárgarépa
apró kockára vágva. 5 ek. liszt, csipet erős pirospaprika, csipet bors, 2 db
húsleveskocka, 0,5 kg darált marhahús, 4 ek. apróra vágott petrezselyem. 2 kk.
só, 5 ek. zsemlemorzsa, 1 tojás, 0,5 doboz (vagy 20 dkg friss) mirelit
zöldborsó, 3 ek. sherry (vagy vörös bor).
A
vajban pároljuk meg a hagymát, répát, amikor barnul, tegyük bele a lisztet,
paprikát, borsot, leveskockát, öntsük fel 1,5 l vízzel. Forrásig állandóan
kevergessük, félig lefedve, lassú tűzön főzzük kb. 15 percig.
A
húst gyúrjuk össze a petrezselyemmel, sóval, zsemlemorzsával, tojással. Kb. 25
gombócot formáljunk. 1-2 ek zsiradékban süssük körbe. Tegyük a levesbe a
borsóval, sherryvel együtt. Kb. 15 percig főzzük.
Tálalásnál
apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.
Malmöi rolád
Hozzávalók:
8 szelethús, só, fokhagyma, bors, 2 törött babérlevél, 1 csípet rozmaring,
gyömbérpor, olaj, 60 dkg burgonya, 1 evőkanál paradicsompüré.
Elkészítése:
A hússzeleteket jól kiverjük, megsózzuk, borsozzuk. A többi fűszerfélét összekeverjük,
és a hússzeletekre kenjük. Felcsavarjuk, hústűvel megtűzzük, és roston
megsütjük. Közben olajjal kenegetjük. A rács alá jól megmosott mélyen bevagdalt
burgonyát rakunk erre fog csepegni az ízletes húslé.
Norvég
bárányragu
Hozzávalók:
(6 személyre) 1 kg báránycomb, 1 kg fehér káposzta, 1 db hagyma, só, 10 szem
fekete bors (gézzacskóban), 1 csokor kakukkfű, 1 liter húsleves (2
leveskockából), 6 db burgonya, petrezselyem
A
húst apró kockákra vágjuk, a káposztát blansírozzuk, laskára vágjuk, a hagymát
felaprítjuk. A káposztát és a húst jól záródó fedelű serpenyőbe rakjuk,
hozzáadjuk a hagymát, a kakukkfüvet és a borsos zacskót. Ráöntjük a húslevest,
és lefedve, lassú tüzön 1 órát, majd a közben a kockára vágott burgonyával még
30 percig pároljuk. Kivesszük a gézzacskót és a kakukkfüvet, s megszórjuk a
finomra vágott petrezselyemmel. Norvég ínyenceknek harmadszor felmelegítve
ízlik a legjobban.
Norvég
diókenyér (Norsk nott brod)
Hozzávalók:
25 dkg liszt (ha lehet 10 dkg rétes-, 15 dkg korpás liszt), 1 kk. sütőpor, 1
kk. só, 5 dkg apróra vágott dió, 10 dkg apróra vágott datolya, 2,5 dl kefir, 2
ek. olaj.
A
lisztet, sót, sütőport, diót, datolyát összekeverjük. Összekeverjük a tojást,
kefirt, olajat. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel. Kizsírozott hosszúkás
formában, forróra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
Ha
kihűlt, felszeleteljük - vajjal, krémsajttal kínáljuk.
Norvég
halgombóc
Hozzávalók:
75 dkg hal 25 dkg húsos szalonna, 5 db főtt burgonya, 1 hagyma, só, bors,
kapor, 5 dkg gomba, 3 evőkanál liszt, 2 tojás, 30 dkg zöldborsó, 20 dkg zöldpaprika.
Elkészítése:
A halat, 10 dkg kisütött szalonnát, gombát, hagymát kétszer megdaráljuk. Megsózzuk,
megfűszerezzük, és belekeverjük a lisztet meg a nyers tojásokat. Kis gombócokat
formálunk belőle, és kifőzzük. A maradék szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk,
hozzátesszük a főtt zöldborsót, és az apróra vágott zöldpaprikát, és ezzel
körítjük a halgombócokat.
Norvég
halszeletek.
Hozzávalók:
50 dkg tonhal, 3 tojás, 2 dl tejföl, 1 dl tej, diónyi vaj, kiskanál liszt,
petrezselyemzöld, só, törött bors.
Elkészítése:
A vajat egy tűálló tálban felolvasztjuk, ráfektetjük a besózott borssal
meghintett halszeleteket, leöntjük a tej és víz keverékével. Az egészet
alufóliával befedjük, és sütőben kb. 20 percig sütjük. Közben, a keményre
főzött tojásokat összevagdaljuk, és simára keverjük a tejföllel, és a liszttel.
A hal levével fölengedjük, sűrűre forraljuk, majd visszaöntjük a halra, és a
tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Norvég
rántotta
Hozzávalók:
50 dkg főtt tengeri hal, 8 tojás, 2 evőkanál tej, 1 evőkanál reszelt sajt, 3
dkg vaj, só, őrölt bors, 1 cs. petrezselyem
A
tojásokat felverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a sót, a borsot és a tejet.
Serpenyőben a vajon kissé átsütjük a haldarabokat, ráöntjük a tojást. Kis
lángon addig sütjük, amíg az alja barnáspiros nem lesz. Az elkészült omlettet
bőségesen megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, s előmelegített tányéron
forrón tálaljuk.
Norvég
reformkenyér
Hozzávalók
(2 kenyérhez): 2,5 dl víz, 2,5 dkg élesztő, 5 dl tej vagy joghurt, 1 kk. só, 1
l (kb. 65 dkg) teljes kiőrlésű liszt (Graham-liszt), 7 dl (kb. 40 dkg) finom-
vagy kenyérliszt a formák kikenéséhez: vaj a nyújtáshoz: liszt
A
vizet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. A hideg tejet beleöntjük,
megsózzuk. A kétféle lisztet hozzáadjuk, de a finomlisztet apránként dolgozzuk
bele, mert lehet, hogy nem kell mind. Hűtőszekrényben, letakarva egy éjjelen
át, pihentetjük. Két 1,5 literes püspökkenyérformát kivajazunk. A tésztát
belisztezett deszkán elfelezzük, és két hosszúkás kenyérré gyúrjuk, majd
egyenként a formákba fektetjük. Szobahőmérsékleten, 1 órán át, pihentetjük,
végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (200°c, légkeveréses sütőben 180°c)
kb. 45 percig sütjük. A formából kiborítva, rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.
Norvég
torta (Blot kake)
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 0,5 cs. sütőpor, 6 tojás, 10 dkg kristálycukor.
Töltelék:
3 szelet főzőcsokoládé, 15 dkg vaj (margarin), 20 dkg kristálycukor, 2 tojás, 2
dl tejszín.
A
lisztet összekeverjük a sütőporral. Habverővel kikeverjük a tojássárgáját a
cukorral. Habbá verjük a tojásfehérjét, összekeverjük a sárgájával, liszttel.
Kivajazott formában, közepesre előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
Kihűtjük, 3 lapra vágjuk.
Töltelék: Késsel apróra vágjuk a csokit, 3-4 ek-nyit
elteszünk.
Habosra
keverjük a cukrot a vajjal, beleütjük a 2 tojást, és addig keverjük, míg
krémszerű lesz.
Az
1. tortalapra kenjük a krém felét, megszórjuk csokival, majd a 2 lap - krém,
csoki. A tetejére tejszínhabot teszünk, megszórjuk csokival.
Jól
behűtve kínáljuk.
Viking leves
A felolvasztott vajon finomra
vágott hagymát, sárgarépát párolunk, majd meghintjük pirospaprikával és
liszttel. Húsleveskockából készült lével felöntjük. Sóval, törött borssal
ízesítjük.
Közben elkészítjük a darált
marhahúsból petrezselyemmel, tojással, sóval, reszelt vöröshagymával a
húsgombócokat. A zöldséges húslében kifőzzük a gombócokat.
A levest még konyakkal és főtt
zöldborsóval átforraljuk. Egy-egy evőkanál tejszínre, forrón tálaljuk.
Hagymás pite (Lök paj)
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 kk.
só, 5 dkg vaj, 5 dkg zsír, 3 ek. tej, 8 vékony szelet angolszalonna, 4-6 fej
vékonyra szelt hagyma, 3 tojás, 2 dl tejföl, csipet bors, 2 kk. aprított
snidling, 0,5 kk. köménymag.
Összegyúrjuk a lisztet, sót,
vajat, zsírt, majd a tejet. 30 cm-es kerek lappá nyújtjuk, kibélelünk vele egy
kerek formát (az oldalára is jusson tészta)*. Előmelegített forró sütőben kb.
15 percig sütjük. Takarékra állítjuk a sütőt. Ropogósra sütjük a szalonnát,
kiszedjük, de az edényben hagyunk 3 ek. zsírt, ebben megpároljuk a hagymát. A
tojást villával felverjük, belekeverjük a hagymát, szalonnát, tejfölt,
snidlinget, borsot. A megsült tésztára öntjük. Kb. 30 percig sütjük. Úgy
szeleteljük, mint a tortát.
* Ha a nyers tésztával bélelt
formába, pl. száraz babot öntünk és így sütjük, akkor nem deformálódik a tészta
a sülés során.
Malmői hústekercs
A rostélyosokat jól kiverjük.
Sózzuk, mustárral megkenjük. Közben a finomra vágott zöldpetrezselymet -
személyenként egy csomónyit - kevés vajon megfuttatunk, majd 1 tojással
elhabarjuk. Törött borssal ízesítjük.
A rostélyosok belső felét a
petrezselymes krémmel megkenjük és feltekerjük. Cérnával összekötözzük. Kevés
olajon finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és beletesszük a
hústekercseket. Mellérakjuk a kockákra vágott sárgarépát, zöldborsót és
időnként kevés húslevest aláöntve puhára pároljuk. Tálalás előtt 1 dl
tejszínnel átforraljuk.
Főtt burgonyával adjuk asztalra.
Oldalas svéd módra (Kalops)
Hozzávalók: 1 ek zsiradék, 1,5 kg
oldalas 5 cm-es darabokra vágva, 1 szeletelt hagyma, 1 kk. só, csipet bors, 2
kk. cukor, 2 babérlevél, 1 ek. liszt, 2 ek. tejszín (tejföl).
Legjobb kuktában készíteni.
Forró zsírban erős lángon jól
megsütjük a hús mindkét oldalát (kb. 15-20 percig). Rátesszük a hagymát,
üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a sót, fűszereket, cukrot, ráöntünk 2,5 dl vizet,
lefedjük. 1 - 1,5 óráig pároljuk. Kiszedjük a húst, a visszamaradt mártásba öntjük
a 0,5 dl vízben elkevert lisztet (ha nincs elég lé, vízzel pótoljuk).
Felforraljuk, hozzáadjuk a tejszínt, visszatesszük a húst.
Azonnal tálaljuk. Rizs vagy főtt
krumpli illik hozzá.
Svéd alma
Elkészítése:
1 kg almát héjastól kockára vágjuk. Tepsit ki kenjük vajjal, zsemlemorzsával
meghintjük, bele szórjuk az almát, tetejére 1 pohár lisztet és kb. 10-12 dkg
margarint vagy vajat szeletelünk, erre szórunk 2-3 evőkanál cukrot és kevés
őrölt fahéjat. Fóliával letakarjuk kb. 10-15 percig sütjük, levesszük a fóliát,
a tetejét barnásra sütjük. Vanília pudingpórból kissé hígabb pudingot
készítünk, és tálaláskor mártásként adjuk hozzá.
Svéd bélszín
Hozzávalók:
50 dkg darált hátszín, (így olcsóbb) 15 dkg burgonyapüré, 2 tojás, 1 hagyma, 10
dkg cékla, 1 kanál kapribogyó, só, bors, 5dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítése:
A húsba keverjük a hozzávalókat, pogácsákat formálunk belőle, morzsába megforgatjuk,
és vajban kisütjük.
Svéd
burgonyasaláta
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1
erőleveskocka, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 ek. olaj, 1 dl tejföl, 4 ecetes
uborka, egy kevés ecet, őrölt bors
A burgonyát megtisztítjuk,
karikákra vágjuk, és az erőleves kockával ízesített vízben puhára főzzük, a
tűzről levéve hozzáadjuk a reszelt hagymát, az ecetet, a cukrot és ebben a
vízben hagyjuk kihűlni. Egy napig érleljük. Másnap a fele levét leöntjük róla,
a karikára szereltelt uborkát és a petrezselymet beletesszük, összekeverjük az
olajjal és a tejföllel, megborsozzuk, és néhány órára behűtjük.
Svéd csirkemell
Hozzávalók: 6-8 szelet
csirkemell, 2 tojás, 15-20 dkg sajt, 4 dl tejföl, kevés margarin
Elkészítése: A kissé kivert
húsokat sózzuk, tojásba, majd reszelt sajtba forgatjuk. Tűzálló tál alját
kikenjük margarinnal, és a húsokat rétegesen lerakjuk. A megmaradt tojást
összekeverjük a tejföllel, a reszelt sajttal, és a húsra öntjük. 50 percig
alufóliával letakarva sütjük, majd 10 percig a nélkül, amíg kicsit megpirul.
Svéd galuska
Simára keverünk 20-25 deka áttört
tehéntúrót négy nyers tojással, diónyi vajjal, kevés sóval meg annyi liszttel,
hogy galuskatésztát kapjunk,
Sós, forró vízben, amelybe egy
kiskanál olajat is öntöttünk, vízbe mártott kanállal nagyobb galuskákat
szaggatunk és kifőzzük. Simára keverünk négy tojássárgát diónyi puha vajjal,
megsózzuk, késhegynyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és óvatosan, nehogy
összetörjön, elkeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjével. A kifőtt
galuskákból kivajazott tűzálló tálba terítünk egy sort, megkenjük a
tojáskrémmel, erre ismét galuska kerül, és befedjük a krémmel. Tetejét
meghintjük öt deka reszelt sajttal, és a sütőben világos pirosra sütjük.
Adhatunk hozzá ecetes savanyúságot is. Ügyeljünk arra, hogy a svéd galuska lágy
maradjon.
Svéd gombakrém
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 1
gerezd fokhagyma, 1 kanál olaj, 25 dkg gomba, egy kis doboz paradicsompüré, 10
dkg vaj, 1 csomó petrezselyem, só, bors, 1 kávéskanál cukor.
Elkészítése: Az apróra vágott
hagymát, az elkapart fokhagymát az olajban megpároljuk, fűszerezzük, hozzáadjuk
a felaprított gombát és az apróra vágott petrezselymet, majd együtt puhára
pároljuk. Hozzátesszük a paradicsompürét, egy kevés vizet, a cukrot,
összeforraljuk, majd az egészet megdaráljuk, s végül hozzáadjuk a habosra
kikevert vajat.
Svéd gombasaláta 1.
Hozzávalók
(6-8 személyre): 600 g champignon gomba, 1 nagy fej hagyma, 150 g paradicsompüré,
1 dl olaj, 2 babérlevél, 1 citrom, 1 mokkáskanál szárított kakukkfű, só, bors,
kevés porcukor vagy édesítőszer.
Elkészítés:
Az olajon üvegesre pároljuk a nagyon finomra megvágott vagy reszelt hagymát,
rádobjuk az alaposan megmosott - nem hámozott! -, nagyságuktól függően
gerezdekre vagy nem túl vékony szeletekre vágott gombát, néhány percig együtt
pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, a citrom reszelt héját és átszűrt
levét, a babérlevelet, a kakukkfüvet, egy kevés őrölt borsot, és lassú tűzön,
fedő nélkül puhára pároljuk. Végül ízlés szerint sózzuk, és egy kevés cukorral
vagy édesítőszerrel ízesítjük - és valóban ízesítésről van szó, mert a cukortól
nem lesz édes, csak az étel zamata válik hangsúlyosabbá! Eltávolítjuk a
babérlevelet, hagyjuk kihűlni, üvegtálba szedjük, citromkarikával,
petrezselyemlevéllel díszítjük. Előételnek (ez esetben némi pirított kenyérrel)
kínáljuk, de hideg sültek mellé is kitűnő kíséret!
Svéd gombasaláta
2.
25
dg gombát folyó vízben alaposan mossunk meg, majd szeleteljük fel. Adjunk hozzá
egy diónyi apróra vágott vöröshagymát, és 2 evőkanál olajon, fedő alatt
pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Ha túl száraz a gomba és nem enged elég
levet, akkor öntsünk alá kb. 0,5 dl vizet, hogy puhára párolódjon. A zsírjára
sütött, de meg nem pirított hagymás gombához tegyünk 3 evőkanál
paradicsompürét, 1 mokkáskanál szőlőcukrot, 1 csapott mokkáskanál sót, fél mokkáskanál
bazsalikomot, negyed mokkáskanál őrölt babérlevelet, negyed mokkáskanál
kakukkfüvet, egy csipet őrölt borsot és pár csepp citromlevet. Végül öntsünk rá
2 dl vizet, és jól összekeverve pár percig lassan forraljuk. Hűtőszekrényben
másnapig érleljük. Hidegen tálaljuk. Az egzotikus ízek kedvelői az őrölt borsot
helyettesíthetik szurokfűvel vagy finomra reszelt szerecsendióval is. A fenti
adag két személynek elegendő. Nálunk a svéd gombasalátát sokan a Gundel étterem
receptje szerint készítik. Ennél a változatnál hagyjuk el a bazsalikomot és az
őrölt borsot belőle, a kakukkfű mennyiségét pedig növeljük duplájára, vagyis
most fél mokkáskanálnyit adjunk hozzá. Jellemző még erre a változatra az
intenzív savanykás íz, ezért most a tisztára mosott citrom héját vékonyan
hámozzuk le, és 2-3 szál apróra vágott petrezselyemlevéllel együtt tegyük a
nyers gombához. A végén távolítsuk el belőle a citromhéjspirált, és 1 evőkanál
citromlével savanyítsuk. Salátalevelekkel bélelt üvegtálban szervírozzuk, és
héjától megfosztott vékony citromkarikákkal díszítsük.
Svéd gombasaláta
3.
Hozzávalók
50 dkg gomba 1 közepes fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsom püré, 1 babérlevél,
kis reszelt citromhéj, só, bors, cukor, ketchup, kis citromlé, 1 dl olaj
A
hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajban kicsit megpirítjuk.
Hozzáadjuk a megtisztított megmosott, nagyobb darabokra vágott gombát, a
paradicsompürét és a fűszereket. Együtt puhára pároljuk. Hagyjuk, hogy a levét
elfője, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Jégbe hűtve tálaljuk.
Svéd gombasaláta
4.
Hozzávalók:
30 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 6 dkg olaj, 4 dkg paradicsompüré, 1 dl
fehérbor, 1 babérlevél, fél g törött bors, reszelt citromhéj, kis csomó
zöldpetrezselyem, só
Friss,
fehér, apróbb gombákat megtisztítva, megmosva, negyedekbe, nyolcadokba,
cikkekre vágva - olajban világosra pirított vöröshagymán - addig párolunk, amíg
leve elpárolog. Megsózzuk, borsozzuk, kis darabka babérlevelet teszünk rá.
Felengedjük fehérborral, paradicsompürét adunk hozzá, egy kevés citromhéjat,
szükség szerint csontlevet, és addig pároljuk, míg a kívánt sűrűséget eléri.
Hidegen tálaljuk, zöldpetrezselyemmel meghintve.
Svéd gombasaláta
5.
Hozzávalók:
50 dkg gomba, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsomsűrítmény,
só, őrölt bors, 1 kk. babérlevélpor, csipetnyi cukor, 1 citrom reszelt héja,
néhány csepp citromlé
Az
olajon világosra pirítjuk a nagyon apróra vágott hagymát, beletesszük a
vastagabb szeletekre vágott gombát, és sóval, borssal ízesítve addig pároljuk,
míg a levét el nem fövi. Ekkor közékeverjük a paradicsomot, a citromhéjat, a
babérlevélport, és még néhány percig pároljuk. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel
hígítjuk. Végül meglocsoljuk a citromlével, és jól lehűtve tálaljuk.
Svéd
gombasaláta 6.
Hozzávalók:
25 dkg gomba, 10 dkg paradicsompüré, 10 dkg
hagyma, 0.5 dl olaj, 1.5 dkg porcukor, fél citrom leve, 1 g só, 2 g kakukkfű, 2
babérlevél
A gombát megtisztítjuk, alaposan megmossuk,
gerezdekre vágjuk. A hagymát finomra vágva olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a
paradicsompürét, kakukkfüvet, citromlevet és a gombát, majd mérsékelt tűzön
pároljuk. Pár perccel a főzés befejezése előtt adjuk hozzá a sót és a
porcukrot. Hűlni hagyjuk, citromkarikákkal díszítve tálaljuk.
Svéd
gombasaláta 7.
Hozzávalók:
50 dkg gomba, 15 dkg vöröshagyma, 1 dl
olaj, 3 ek. paradicsompüré, 1 citrom, 5 cl fehérbor, fél cs. petrezselyemzöld,
só, őrölt fehérbors, babérlevél
A gombát apró kockákra vágjuk. A finomra vágott
vöröshagymát az olajon megpárolva, hozzáadjuk a gombát, paradicsompürét. Sóval,
borssal, babérlevéllel és borral, citromlével ízesítjük. Addig pároljuk, amíg a
gomba felesleges leve elfő. A tűzről levéve lehűtjük. Hidegen, tetején egy
finomra vágott petrezselyemzölddel megszórt citromszelettel tálaljuk.
Svéd
halgombóc
Hozzávalók: 50 dkg hal, 2 zsemle,
2 dl tej, 5 dkg szalonna, 2 tojás, 2 nagy hagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1
evőkanál vaj, 1 csomó kapor, 2,5 dl tejszín, só, bors, 5 dkg gomba, 1 dl bor.
Elkészítése: A nyers filézett
halat megdaráljuk, hozzáadjuk a tejbe áztatott zsemléket, 2 tojást, a vajban
pirított hagymát, az apróra vágott szalonnát, a gombát és a fűszereket. A
kaprot egy kevés vajban megpirítjuk, fölengedjük fél liter vízzel, majd a
masszából gombócokat formálunk, és beletesszük. Ha kifőtt kiszedjük, a mártást
borral ízesítjük.
Svéd
húsgombóc (Köttbullar)
4
ek. zsiradék, 1 felaprított hagyma, 1 tojás, 1 dl tej, 5 dkg zsemlemorzsa, 2
kk. só, csipet cukor, csipet pirospaprika, bors, szerecsendió, 0,5 kk. darált
hús (a svédek marhahúst használnak), 3 ek. liszt, 1 dl tejszín.
2
ek. zsiradékban megpároljuk a hagymát.
Villával
felverjük a tojást, hozzátesszük a tejet, zsemlemorzsát, 5 percig állni
hagyjuk. Beletesszük a sót, fűszereket, hagymát, húst. Jól összekeverjük. 2-4
cm-es gombócokat formálunk.
A
hagymás lábasban a többi zsiradékon megsütjük a gombócokat, meleg tálra
tesszük.
A
visszamaradt zsiradékban kicsit megpirítjuk a lisztet, sózzuk, cukrozzuk, lassan
hozzáadunk 2,5 dl vizet, majd a tejszínt. Kevergetve besűrítjük.
A
gombócokat a mártásba tesszük, de külön is tálalhatjuk.
Az
apró húsgombóc - a svéd smorgasbord elengedhetetlen kelléke. A smorgasbord a
hideg és meleg előételek együttese, tulajdonképpen egy nagy büfé. Rendszerint
egy hatalmas asztalra rakják ki a legváltozatosabb, ínycsiklandó fogásokat, s
vajas kenyérrel fogyasztják ezeket.
Svéd mártás
20 dkg majonéz, 20 dkg alma, 5 dkg torma, 1 dl
tejszín, 1 citrom, 0.5 dl fehér bor, Cayenni bors, só, cukor, ízlés szerint
A reszelt almát, reszelt, leforrázott tormát a
majonézbe keverjük, tejszínnel, fehérborral hígítjuk, sóval, kis cukorral és
citromlével ízesítjük. Hideg, sült szárnyasok mellé kínáljuk.
Svéd
palacsinta
15
dkg finomliszt, 2 ek. cukor, csipet só, 3 tojás, 5 dl tej, 2 ek. olvasztott
vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 5 cl olaj, 20 dkg eper- vagy málnadzsem, 8 ek.
cukrozott tejszínhab.
A
lisztet, cukrot, a felvert tojásokat jól elkeverjük. Lassanként hozzáadjuk a
tejet, olvasztott vajat, vaníliás cukrot. Simára keverjük. 2 órán át
pihentetjük.
Apró
(10-15 cm) palacsintákat sütünk.
Dzsemmel
megkenjük, egymásra helyezzük. Tetejére cukrozott tejszínhabot teszünk.
Svéd
rostélyos
Négy
nagy szelet rostélyost kiverünk, megkenjük hagymakrémmel (amely sós, tehát nem
kell sózni a húst!), meghintjük kevés törött borssal. Kuktafazékban 3 evőkanál
olajat forrósítunk, kissé megpirítjuk rajta a húst, beledobunk egy fej
paradicsomot meg egy zöldpaprikát, és egy deci vízzel - a kuktát lezárva -
puhára pároljuk. Közben 10 deka vajat vagy margarint simára keverünk egy kis
doboz krémtúróval meg egy 10 dekás gomolyatúróval, egy csokor finomra vágott
petrezselyemzölddel ízesítjük, és a hűtőszekrényben tartjuk tálalásig. A puha
rostélyost zsírjára sütjük, és a fűszeres krémmel kínáljuk: ki-ki, ízléséhez
mérten tegyen a tányérján levő pecsenyére, amelyre a krém szépen ráolvad.
Svéd
sóskaleves
Hozzávalók: 30 dkg sóska, 5 dkg
vaj, 1 evőkanál liszt, 1 l tej, 1 dl tejföl, 2 kemény tojás, só.
Elkészítése: A megtisztított
sóskát a vajban egy kevés sóval, saját levén jó puhára pároljuk, majd zsírjára
sütjük. Meghintjük a liszttel, felengedjük hidegtejjel, és felforraljuk.
Áttörjük, simára keverjük a tojás sárgát a tejföllel, és állandó kevergetve,
erre merjük rá a forró levest. Kemény tojást cikkekkel koronázzuk.
Svéd száraz kenyér - Knache-Brot
Hozzávalók: 1 kg Graham-liszt, 20
dkg finomliszt, 1 dkg só, 1 dkg köménymag, 1.5 dl étolaj, 0.5 l víz
Elkészítés: A Graham lisztet a
vízzel jól átdolgozzuk, majd belekeverjük a finomlisztet, a sót és a
kömény-magot. Ezután 2-3 órán át, pihentetjük. Ez idő letelte után
átdagasztjuk, hozzáadjuk az olajat, amit előzőleg 40°C-ra felmelegítettünk. Az
olaj teljes bedolgozása után a tésztát 2-3 mm vas-tagra nyújtjuk, és
csörögemetszővel 4x8 cm nagy lapokat vágunk, majd felületét megszurkáljuk. Az
így elkészített lapocskákat sütőlapra helyezzük, és forró sütőben megsütjük.
Rendkívül tartós, egymagában fogyasztva is. ízletes.
Tejszínben sült
burgonya (köret)
A tisztított burgonyát vékony karikákra szeljük, mint az uborkát. Egy
tepsit vékonyan kivajazunk, a burgonyakarikákat sorban, egymást kissé átfedve
lerakjuk. Egy kancsóban a burgonya mennyiségétől függően alaposan elkeverünk
tejszínt, áttört fokhagymát, sót. Egyenletesen a burgonyára öntjük, úgy, hogy
majdnem ellepje. Sütőbe téve 35-40 percig sütjük. Akkor jó, ha majdnem teljesen
beitta a tejszínt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése