DPG Recepttár 287.
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 287......................................................................................................... 1
A saslik és rokonai............................................................................................................. 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Receptek........................................................................................................................ 3
Arab saslik (Libanon)................................................................................................... 3
Baconos pulykanyárs.................................................................................................. 3
Bolgár pásztornyárs (saslik).......................................................................................... 3
Csirkés rablóhús........................................................................................................... 3
Ghánai saslik............................................................................................................... 3
Grúz saslik.................................................................................................................... 4
Kaukázusi saslik 1......................................................................................................... 4
Kaukázusi saslik 2......................................................................................................... 4
Kaukázusi saslik 3......................................................................................................... 4
Kaukázusi saslik 4......................................................................................................... 4
Kebab sikhi (perzsa borjúnyárs)................................................................................... 4
Litván saslik.................................................................................................................. 4
Orosz saslik................................................................................................................... 5
Rablóhús 1................................................................................................................... 5
Rablóhús 2................................................................................................................... 5
Rablóhús csirkemellből................................................................................................ 5
Rablóhús fácánnal...................................................................................................... 5
Rablóhús sonkával...................................................................................................... 6
Saslik 1......................................................................................................................... 6
Saslik 2......................................................................................................................... 6
Saslik vesepecsenyéből (cseh recept)....................................................................... 6
Szalonnák nyárson (Nagy Zoltán receptje)................................................................. 6
Tatár saslik................................................................................................................... 6
Tofu saslik 1.................................................................................................................. 7
Tofu saslik 2.................................................................................................................. 7
Varsói saslik.................................................................................................................. 7
Vegyes saslik............................................................................................................... 7
Arab saslik (Libanon)
Hozzávalók: 1 kockára vágott
báránycomb, 1 dl salátaolaj, 2 dl fehérbor, 1 csésze apróra vágott hagyma,
késhegynyi őrölt kömény és fahéj, bors, só.
Keverjünk mindent össze, hagyjuk
állni 1 órát. Húzzuk grillpálcára a húskockákat, tegyük forró grillbe. Süssük
10-12 percig. Locsolgassuk a páclével. Ne száradjon ki.
Baconos pulykanyárs
Hozzávalók 3 - 4 személy részére:
1 kg pulykacomb, - mell, 25 dkg bacon, grillfűszerek, olaj, só
A pulykahúst 1,5 - 2 cm-es
kockákra vágjuk. Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, az olajjal összeforgatjuk.
Néhány órán át hűtőszekrényben állni hagyjuk az így elkészített húst.
Sasliknyársra húzzuk a
húsdarabokat úgy, hogy közé " befűzzük " a szalonnacsíkokat
hullámvonalszerűen. A rostélyrácsra helyezzük a nyársat, és parázs fölött
megsütjük. Időközönként megforgatjuk.
Bolgár pásztornyárs (saslik)
Hozzávalók: 15 dkg vesepecsenye,
15 dkg szűzpecsenye, 15 dkg bárányhús, 5 dkg füstölt szalonna, 3 fej hagyma, 3
paradicsom, 2 paprika, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk paprika, margarin.
A húst, szalonnát, paradicsomot,
hagymát és paprikát szeletekre vágom (kb. 3x3x1 cm). Sóval, borssal és zúzott
fokhagymával ízesítem.
Váltakozva nyársra húzom, majd
megszórom paprikával, majd jó erős parázs felett forgatva megsütöm.
Csirkés rablóhús
Hozzávalók: 1 csirkemell, 3
evőkanál olaj, 20 dkg egyforma, kicsi gombafej, 2 vékony szeletre vágott húsos
szalonna (10 dkg), 2 húsos zöldpaprika, 20 dkg apró vöröshagymafej, 2 közepes,
hosszúkás burgonya, 1 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
törött bors és só.
Előkészítünk 4 egyforma nagyságú
nyársat. (Lehet fém- vagy fanyárs, akár hurkapálca is.). A csirkemellet
kicsontozzuk, és egyforma kis kockákra vágjuk. A megmosott és kicsumázott
zöldpaprikát, ugyancsak akkora kockákra vágjuk, mint amekkorára a csirkemellet
szabtuk. A szalonnát és a nyers, meghámozott burgonyát ugyancsak felkockázzuk.
A gombát és a vöröshagymát megtisztítjuk, de egyben hagyjuk. A nyársakra a
következő sorrendben tűzzük fel a hozzávalókat: hagyma, csirkemell, szalonna,
zöldpaprika, burgonya, gomba, ismét hagyma. Az olajat, a mustárt, a sót és a
borsot összekeverjük, hozzáadjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát,
majd bekenjük vele a nyársakon felsorjázott nyersanyagokat.
Előmelegített grillsütőbe vagy a
gázsütő rácsára fektetve, közepes lángon minden oldalát megsütjük. Jó, ha
alárakunk egy tepsit, amibe belecsuroghat a sülő étel szaftja. Még jobb, ha
nagyon vékonyra vágott kenyérszeletkéket rakunk a tepsibe, így az ízes lé rácsurog
a kenyérre, ez mindjárt egyben köret gyanánt is szolgálhat. A rablóhús mellé ne
felejtsünk el salátát kínálni!
Ghánai saslik
Hozzávalók: 1 kg apró kockára
vágott marhahús, 1 ek. paradicsompüré, 2 ek. olaj, 1 ek. nagyon csípős
pirospaprika, 1 kis doboz darabolt ananász.
Keverjük össze a paradicsomot,
olajat, paprikát, sót, 2-3 ek. ananászlét. Húzzuk a húst az ananásszal
váltakozva megolajozott grillpálcákra, kenjük be a mártással. Parázson
(grillben) süssük, közben kenegessük a mártással.
Grúz saslik
Hozzávalók: 50 dkg sertés- vagy
juhhús, 3-4 fej vöröshagyma, 1 csomó zöldhagyma, 4 paradicsom, só, törött bors,
2 ek ecet, 1 csomó petrezselyem, zsír a sütéshez
Elkészítés: A húst kisebb
szeletkékre vágjuk, tálba tesszük, egy fej apróra vágott hagymát, 2 ek. ecetet
és petrezselyemzöldet hintünk rá. Befedjük, és 2-3 órára hideg helyre tesszük,
hogy a húst átjárja a páclé. A hússzeletkéket vöröshagyma-karikákkal felváltva
nyársra vagy hurkapálcikákra szúrjuk, és serpenyőben megsütjük. A kész saslikot
levesszük a nyársról, tálra rakjuk, és leöntjük olvasztott vajjal.
Zöldhagymával és gerezdekre
vágott paradicsommal tálaljuk. Rizsköretet adhatunk hozzá.
Kaukázusi saslik 1.
Hozzávalók: 500 g ürücomb, 150 g
füstölt szalonna, 2 ecetes uborka, 4 hagyma, 4 paradicsom, 3 ek olaj, só,
paprika, fokhagyma, kakukkfű
A húst kockára, a szalonnát
vékony szeletekre, az uborkát, a paradicsomot karikákra, a hagymát félbe
vágjuk. A nyársra felváltva húzzuk a hozzávalókat. Lapos tálban elkeverjük az
olajat a fűszerekkel és a sóval, szétnyomott fokhagymával s ebben sütés előtt,
sőt egyszer kétszer sütés közben is megforgatjuk a nyársat. Faparázson legalább
40 percig sütjük.
Kaukázusi saslik 2.
A birkacombból 1-2 dkg-os érméket
vágunk, húsverő kalapáccsal megütögetjük, sóval, borssal, kakukkfűvel, zúzott
fokhagymával ízesítve 2 napig olajban pácoljuk. Felhasználás előtt a következő
anyagokat sorrendben nyársra húzzuk.
Birkaérem, hagymaszelet, húsos
szalonnaszelet, 1 cm vastag nyers uborka, negyedbe vágott paradicsom. Ezt
többször megismételjük. A fűszeres pácolajjal meglocsolva, roston minden
oldalát pirosra sütjük.
Kaukázusi saslik 3.
Hozzávalók: Fél kg vesepecsenye,
1 fej hagyma, fél pohár olaj, só, bors, paprika.
A húst kb. 2x2 cm-es kockákra
vágom. 3-4 órára beleteszem a reszelt hagymából, borsból, paprikából, olajból
álló pácba. Innét kivéve a húsokat nyársra húzom, sózom, majd jó parázs felett
forgatva megsütöm.
Kaukázusi saslik 4.
Hozzávalók: 350 g bélszín, 40 g
hagyma, 1 csomag újhagyma, 140 g paradicsom, 1 citrom, 80 g olaj, 1 csokor
petrezselyem, só
Elkészítés: A húst 2 cm-es
kockákra vágjuk, üveg tálba rakjuk. Hozzáadjuk a felvágott hagymát, olajat,
borsozzuk, 2 órát pihentetjük. Sütés előtt a húst nyársra húzzuk, megsózzuk,
faszénen forgatva pirosra sütjük. Roston megsütjük a paradicsomokat.
Előmelegített tálon, újhagymával körítve, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Kebab sikhi (perzsa borjúnyárs)
50 dkg borjúhús, 1 piros és 1
zöldpaprika, 15 dkg apró hagyma, 8 koktélparadicsom, 1/2 csésze joghurt, 1 ek.
reszelt hagyma, 1 ek. citromlé, 1/2 tk. sáfrány, só, bors.
A sáfrányt mozsárban megtöröm, és
egy csészében felöntöm 1/4 csésze, forró vízzel, majd pár percre lefedem. Mikor
kihült, összekeverem a joghurttal, a reszelt hagymával, citromlével, sóval,
borssal. A húsokat felkockázom és egy éjjelen át, pácolom a hideg marinádban.
Másnap a hagymát megtisztítom, a paprikákat darabokra vágom. A hozzávalókat
váltakozva a nyársakra húzom. Jó faszénparázson körben szép pirosra sütöm.
Litván saslik
Hozzávalók 1 (!) személyre: 24
dkg birka- vagy sertéshús, 2,5 dkg hagyma, só, bors, negyed citrom, 15 dkg
"köret": paradicsom, padlizsán, uborka, petrezselyem.
A húst 3-4 dkg-s darabokra
vágjuk, felnyársaljuk, és parázsló szén felett megsütjük. Sütés közben fűszerezzük. A húshoz
felkarikázott hagymát, zöldhagymát, citromot vagy nyárson sült zöldségeket
adunk. Petrezselyemmel megszórjuk.
Orosz saslik
Hozzávalók: 50 dkg sertés, borjú,
vesepecsenye vagy juhhús, 201 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 10 dkg zöldhagyma, 20
dkg paradicsom, 3 dkg só, 1 g bors, 1 dl ecet, 1 csomag petrezselyemzöld.
A húst darabokra vágjuk,
megsózzuk, borsozzuk, apróra vágott hagymát adunk hozzá, porcelán vagy mázas
edénybe tesszük, és 2 evőkanál gyenge ecetet öntünk rá. Petrezselyem zöldet
adunk hozzá. Befedjük, és 2-3 órára hűvös helyre állítjuk, hogy a húst átjárja
a páclé. A húsdarabokat hagymaszeletekkel felváltva pálcikára szúrjuk, és
serpenyőben megsütjük.
A kész saslikot levesszük a
pálcikáról, tálba rakjuk és leöntjük vajjal.
Zöldhagymával, gerezdekre vágott
paradicsommal, párolt rizzsel körítjük.
Rablóhús 1.
Hozzávalók: 1 kg hús, 6 fej
vöröshagyma, 40 dkg gomba, 40 dkg füstölt szalonna.
A húst fél cm vastag kb. 4x4 cm
nagy szeletekre vágjuk, a füstölt szalonnát ugyanilyen nagyságú, de vékonyabb
szeletekre. A gombát vagy egészben hagyjuk, vagy kettévágjuk. A hagymát
karikákra szeleteljük. A nyársra felváltva húzzuk a húst, a szalonnát, a
hagymát, a gombát, de nem szorosan. A nyársakat lassan forgatva parázs fölött
megsütjük.
Rablóhús 2.
Hozzávalók: 400 g burgonya, 150 g
savanyú uborka, 400 g sovány sertéshús, 100 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 150
g hagyma, só, törött bors, pirospaprika.
A burgonyát meghámozzuk,
megmossuk, vastagabb karikára vágjuk, és tiszta konyharuhában megtörölgetjük. A
sertéshúst, a hagymát, az uborkát és a szalonnát a burgonyához hasonlóan
feldaraboljuk, megsózzuk, és a megforrósított zsírban először a burgonyát,
aztán a húst és a szalonnát hirtelen megpirítjuk. A húst megszórjuk borssal és
pirospaprikával, majd négy kis nyársat készítünk, és felváltva ráhúzzuk a
burgonyát, a húst, a hagymát, a szalonnát meg az uborkát. Végül a megtelt
nyársakat forró zsírban minden oldalukról megpirítjuk. A kész rablóhúst ízlés
szerint utánsózhatjuk, borsozhatjuk, és meglocsolhatjuk a saját zsírjával is.
Zöldségsalátával tálaljuk.
Rablóhús csirkemellből
Hozzávalók 6 személy részére: 1
kg csirkemell, 40 dkg baconszalonna, 1 db cukkini, 6 db zöldpaprika, 6 db
hagyma, olaj, só, bors, mustár, fólia
A kicsontozott csirkemellet
megmossuk, apró szeletekre vágjuk; a bacont felszeleteljük, a cukkinit
meghámozzuk, megmossuk, és karikákra vágjuk. Az alapanyagokat olajjal,
mustárral bekenjük, a nyársakra húzzuk, sorrendben: csirkemell, hagyma,
csirkemell, cukkini, bacon, csirkemell, zöldpaprika, majd sóval, borssal
ízesítjük. Ily módon elkészítve a 6 tele nyársat külön - külön dupla fóliába
csomagoljuk, és a rostélyrácsra helyezzük. Sütéséhez kb. 3/4 - óra szükséges.
Fogyasszunk hozzá cikkekre vágott paradicsomot, felszeletelt nyers uborkát.
Rablóhús fácánnal
Hozzávalók 4 személy részére: 1
db fácán, 20 dkg füstölt szalonna, fokhagymakrém, ételízesítő, bors, só,
alufólia
A fácánt száraz állapotban
megkopasztjuk. Ezután felbontjuk és kibelezzük a szárnyast. Levágjuk a nyakát
és a lábait. Alaposan megmossuk kívülről és belülről is, és szárazra töröljük.
Ezután a fácánt bedörzsöljük fokhagymakrémmel, megszórjuk ételízesítővel, sóval
és borssal kívül - belül bedörzsöljük, majd fóliába csomagoljuk. Két napig
hagyjuk pácolódni a hűtőszekrényben. Amikor kivesszük a pácolt húst a
hűtőszekrényből, egy újabb réteg fóliát tekerünk rá. Parázsba ágyazva sütjük.
Negyedóra múlva levesszük róla a fóliarétegeket, és kétágú nyársra húzzuk. A
parázs felett ropogósra sütjük úgy, hogy időnként olajjal meglocsoljuk. Ízlés
szerint utána sózhatjuk. Savanyúsággal kínáljuk.
Rablóhús sonkával
Hozzávalók 4 személy részére: 70
dkg füstölt szalonna, 70 dkg füstölt sonka, 4 fej hagyma, kenyér
A füstölt szalonnát és a füstölt
sonkát 4 nagyobb darabra vágjuk. Mindegyik nyársra felhúzunk egy darab
szalonnát, egy megtisztított egész hagymát és egy sonkadarabot. Parázs felett
sütjük, forgatjuk a nyársra húzott rablóhúst. Sütés közben folyamatosan
kicsepegtetjük a rablóhús zsírját kenyerünkre. Amikor elkészül, paradicsomot,
zöldpaprikát, uborkát fogyaszthatunk hozzá.
Saslik 1.
Birkahúst 2 cm vastag darabokra
vágunk. Legalább fél napig pácoljuk olajban, amelyhez néhány csepp citromot,
egy csipet sót, apróra vágott vöröshagymát és petrezselymet, törött borsot és
törött borókabogyót, egy elnyomkodott gerezd fokhagymát és egy kupica bort
adtunk. A húsokat szalonnával és vöröshagymaszeletekkel váltogatva nyársra húzzuk,
roston vagy sütőben megsütjük, de úgy, hogy a hús belül rózsaszínű maradjon.
Saslik 2.
Hozzávalók: 50 dkg sertés, borjú, vesepecsenye vagy juhhús, 201 dkg
vöröshagyma, 5 dkg vaj, 10 dkg zöldhagyma, 20 dkg paradicsom, 3 dkg só, 1 g
bors, 1 dl ecet, 1 csomag petrezselyemzöld.
Elkészítése: A húst darabokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, apróra
vágott hagymát adunk hozzá, porcelán vagy mázas edénybe tesszük, és 2 evőkanál
gyenge ecetet öntünk rá. Petrezselyem zöldet adunk hozzá. Befedjük, és 2-3
órára hűvös helyre állítjuk, hogy a húst átjárja a páclé. A húsdarabokat
hagymaszeletekkel felváltva pálcikára szúrjuk, és serpenyőben megsütjük. A kész
saslikot levesszük a pálcikáról, tálba rakjuk és leöntjük vajjal.
Zöldhagymával, gerezdekre vágott paradicsommal, párolt rizzsel körítjük
Saslik vesepecsenyéből (cseh recept)
Hozzávalók: 60 dkg vesepecsenye,
2 evőkanál olaj, 2 fej hagyma, 1 citrom, 1 evőkanál apróra vágott kapor, só,
őrölt bors, néhány csepp ecet.
A hártyájától megtisztított
vesepecsenyét kockákra vágjuk (fejenként 4 kocka), megsózzuk, megborsozzuk, és
jól elkeverjük az apróra vágott hagymával és a citrom levével. Kőedénybe helyezzük, és legalább 6 órán át,
állni hagyjuk. A húst nyársra húzzuk
(egy nyársra 4-5 kockát), megkenjük olajjal és faszénen (esetleg serpenyőben)
minden oldaláról alaposan átsütjük.
Átmelegített edénybe tesszük, kaporral elkevert, karikákra vágott
hagymát adunk hozzá, ecettel megcsepegtetjük és tálaljuk.
Szalonnák nyárson (Nagy Zoltán receptje)
Hozzávalók személyenként egy
nyárson: 10-20 dkg füstölt szalonna, 2-3 szelet kenyér, 1 hagyma, kökény-, fűz
-, vagy akácnyárs.
Hosszú, erős nyársat vágunk
kökényből, akácból vagy fűzfából. A vastagabb végét leháncsoljuk, laposra és
hegyesre faragjuk. A szalonnabőrön vágott két nyílás egyikén bedugjuk, a másikon
ki. Így nem fordul el, és nem esik le. Közben már jó, ha ég a tűz, gyűl a
parázs, mert e felett nem füstölődik, nem szenesedik meg a szalonna. A zsírját
a tűz melletti tányérokra vagy papírra szeletelt hagymakarikákkal fedett
kenyérre csorgatjuk."
Tatár saslik
Hozzávalók: 70 dkg marhahús, 1
fej reszelt hagyma, 1 evőkanál torma, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál ecet,
törött bors, só, olaj.
Az előírt anyagokat, fűszereket
alaposan összekeverjük, és a kétujjnyi darabokra vágott húst ebbe a pácba
pihentetjük egy hétig hideghelyen. Közben a húsdarabokat megforgatjuk. Sütés
előtt a húsról lecsurgatjuk a páclevet, a húst nyársra szúrjuk, és sütő tepsi
peremére támasztva megsütjük
Tofu saslik 1.
A tofut 2x2 cm kockára vágjuk, a
tetszés szerinti zöldségeket szintén. Lehet cukkini, sárgarépa, hagymakarika,
gombakalap, stb. Sóval, borssal curryvel fűszerezzük, Állni hagyjuk. Ezután
tetszés szerinti sorrendben nyársra húzzuk. Aranysárgára grillezzük. De
süthetjük olajban is egy mély edényben, többször forgatva.
Mártást készítünk: 1 fej apróra
vágott hagymát megdinsztelünk, 2 dl vízzel felengedjük. Hozzáadunk 2 kanál
mogyorókrémet, kevés curryt, fél citrom levét, Ízlés szerint cukrot. Jól
összeforraljuk.
A megsült saslikot a pálcáról
lehúzva, a mártással leöntve tálaljuk.
Tofu saslik 2.
300 g tofut kockára vágunk, 200 g
cukkínit és 150 g sárgarépát, 200 g gombának a kalapját 2-3 centiméteres
szeletekre vágunk, mély tálba helyezve kevés olajjal, teáskanál curry porral,
sóval, borssal megfűszerezzük, kb. 1 órát állni hagyjuk. Ezután tetszés szerint
sorrendben nyársra húzzuk, és aranysárgára grillezzük. A mártáshoz egy fej
apróra vágott kevés olajon megpirítunk, 2 dl vízzel felengedjük, hozzáadunk 2
evőkanál földimogyorókrémet, 1-2 kanál curry porral, fél citrom levével és
ízlés szerinti cukorral ízesítjük. A megsült tofu saslikot a nyársról lehúzzuk
és a mártással leöntve, körettel tálaljuk.
Varsói saslik
Hozzávalók: 300 g libamáj, 150 g
füstölt szalonna, 80 g libazsír, só, bors, zsálya
A májat és a szalonnát nagyobb
kockákra vágjuk, meghintjük sóval, borssal és zsályával, majd a szalonnát és a
májat felváltva hurkapálcára tűzzük, és a felhevített libazsírban hirtelen
átsütjük.
Vegyes saslik
Hozzávalók: 40 dkg szűzpecsenye,
40 dkg bélszín (ezek ugyanazon alkatrészek, csak más állatból), 20 dkg füstölt
szalonna, 25 dkg gombafej, 30 dkg hagyma, grill fűszerkeverék (Kotányi).
A húsokat felkockázom és
megszórom a fűszerkeverékkel. A hagymát méretétől függően negyedelem,
nyolcadolom. A szalonnát is felkockázom. A hozzávalókat váltakozva nem túl
szorosan nyársakra húzom. Parázson körben szép pirosra sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése