2023. január 24., kedd

desszertek

 Szalay Könyvek Desszertek, sütik kezdőknek Receptek a Nagyitól Citromo s daraha b 7. A darahabot üvegtálakba 8. A citromos darahabot friss szedjük. citromszeletekkel díszítjük. 2. A cukros vízbe belefőzzük a darát. • 1 liter víz • 15 dkg cukor • 15 dkg búzadara • fél citrom reszelt héja • 1 egész citrom leve • 1 kávéskanál ecet 1. A vizet a cukorral felforraljuk. Elkészítés : 3. A főtt darához reszeljük a 4. A főtt darába nyomjuk a citrom héját. citrom levét. A vizet felforraljuk a cukorral, belefőzzük a búzadarát, 5-6 percig főzzük, végül hozzáadjuk a fél citrom héját, a citrom levét és az ecetet. A citrommal már nem forraljuk, mert üde, kellemes íze megváltozik. Kiöntjük egy porcelán- vagy műanyag tálba, és habverővel addig verjük (25-30 percig), amíg habos lesz. Üvegtálra öntjük, és gyümölccsel díszítjük. Fehérjeszegény diétának alkalmas. 5. Az ízesített darát keverő- 6. Habverővel addig kevertálba öntjük. jük, míg könnyű habos lesz. Malakoff-krém Hozzávalók: • 1 doboz babapiskóta • 50 dkg málna vagy eper • 10 dkg cukor • 1/2 dl rum A vaníliakrémhez: • 3 tojás • 4 dl tej • 6 dkg liszt • 5 dkg cukor • 1A rúd vanília vagy egy csomag vaníliás cukor 1. Egy tál alját babapiskótával kibéleljük. 2. Cukrozott gyümölcsöt szedünk rá. Elkészítés: A babapiskótákat mély tálba soronként lerakjuk a cukorral megszórt gyümölcsökkel és a vaníliakrémmel, rummal meglocsoljuk. A tetején piskóta legyen. A vaníliakrémhez a tojásfehérjéket habüstben a cukor kétharmadával gőz felett keményre verjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét forrni tesszük a vaníliával. A tojássárgákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel, hozzáadjuk a forró tejet, és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy a lábas aljától elválik. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, könnyedén a tojáshabot. Jól kihűtjük, és 2 dl tejszínből vert habbal díszítjük. Csak másnap fogyasztjuk. 3. Vaníliakrémet kanalazunk a tetejére. 4. Meglocsoljuk rummal. 4 Piskótatekercs 3. A cukros tojáshabhoz hozzáadjuk a tojássárgákat. Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habüstbe vagy mély porcelántálba, a sárgáját csészébe tesszük. A habot jól felverjük, és utána adjuk hozzá kanalanként a cukrot, amellyel még tovább verjük, amíg fényes és jó kemény lesz. Most hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat, amivel szintén még verjük kb. 4-5 percig. (Ajánlatos keverőgéppel verni, gyorsabb, könnyebb a kidolgozása.) Végül lassan adagolva hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, de ezzel már nem verjük, hanem csak könnyedén, fakanállal elkeverjük. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a könnyű tésztát, egyenletesen elsimítjuk, és 160 °C-os sütőben 12-15 perc alatt világosbarnára sütjük. Vigyázzunk, hogy a piskóta széle ne száradjon ki, mert akkor nem tudjuk szépen felcsavarni, széttöredezik. Sütés után tiszta konyharuhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és a tésztát - a ruha segítségével - többször ki-be göngyöljük. Összegöngyölve hagyjuk kihűlni. Töltésnél óvatosan kinyitjuk, gyümölcsízzel vagy krémmel megkenjük, és újra feltekerjük. így sohasem reped meg. 6 Hozzávalók: • 6 egész tojás • 6 evőkanál por- vagy kristálycukor • 6 evőkanál rétesliszt • késhegynyi szódabikarbóna 2. A tojáshabhoz hozzáadjuk a cukrot. 5. A piskótatésztát fakanállal óvatosan összekeverjük. 6. A piskótatésztát sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük. 4. A tojásos habhoz hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. 1. A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. 10. A piskótát a konyharuhával felcsavarjuk. 11. A piskótát lekvárral meg- 12. A lekváros piskótát kenjük. felcsavarjuk. 7. A piskótatésztát elsimítjuk. 8. A megsült piskótát konyharuhára borítjuk. 9. A piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt. Kevert linzer Hozzávalók: Elkészítés 5 tojás 10 dkg vaj 15 dkg cukor 20 dkg liszt 1 citrom fél csomag sütőpor 10 dkg darált dió A vajai habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, hozzáadjuk a citrom levét és lereszelt héját. Hozzáöntjük a sütőporral elkevert lisztet, amit előbb kevés tojáshabbal erőteljesebben keverünk, majd a darált diót, és végül könnyedén az egész tojáshabot. Papírral bélelt tepsiben, mérsékelt tűznél lassan, kb. 30 percig sütjük (amíg már nem ragad a próbatűre). Deszkára borítjuk, a papírt csak kihűlés után húzzuk le róla. Tetszés szerinti szeletekre vágjuk, vagy az egész tésztát hosszában kettévágjuk, s közepét megkenjük lekvárral. 1. A cukros vajhoz citromot reszelünk. 2. Belenyomjuk a citrom levét. 3. Beleszórjuk a lisztet. 6. Végül sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. 4. Meghintjük darált dióval. 5. A liszttel, a tojásfehérjehabbal elkeverjük. Tölcsére k krémmel vagy tejszínhabbal töltve Hozzávalók: Elkészítés : • 2 egész tojás • 10 dkg porcukor • 5 dkg liszt • 5 dkg étcsokoládé a kenéshez A gyümölcshabhoz: • 4 dl 30%-os habtejszín • 1,5 csomag habfixáló • 2 jó evőkanál porcukor • 1 kiskanál vaníliaaroma • 1 kicsi üveg cseresznyebefőtt A tojásokat a porcukorral jó habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, amivel könnyedén elkeverjük. Zsírozott, lisztezett sütőlemezre kávéskanálnyi halmokat rakunk egymástól távol. A kávéskanállal szétlapítjuk körkörösen, és 140 °C-os sütőben gyorsan világosra sütjük. A tésztakorongokat késsel vagy spatulával a lemezről leválasztjuk, és kézzel kisebb fémcsövekre csavarva tölcséreket formálunk belőle. Ezután hagyjuk kihűlni, majd közben a gyümölcshabhoz a hideg habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, végül lazán belekeverjük a porcukrot, a vaníliaaromát és 3-4 evőkanál cseresznyebefőttlevet. Tálaláskor a ropogós tésztatölcsérek egyik felét ecset segítségével olvasztott étcsokoládéval megkenjük, majd megtöltjük a csillagcsővel ellátott habzsákba szedett gyümölcshabbal, és a végüket egy-egy szem cseresznyebefőttel díszítjük. Tölcsér helyett formálhatjuk úgy is, hogy a kiskanállal kiszaggatott halmokat sütés után fakanál nyelére csavarjuk. Ekkor kis hengereket kapunk, és üresen adjuk fel a krémekhez, habokhoz vagy fagylalthoz. A megformált süteményeket töltésig száraz, langyos helyen tartsuk, különben ellágyulnak. 1. A tésztát simára keverjük. 2. Kiskanállal zsírozott-lisz- 3. Kiskanállal finoman széttezett tepsire kicsi tésztahal- kenjük, mokat teszünk. 4. Ha megsült, spatulával alányúlva leszedjük a tepsiről. 5. A tésztakorongokat melegen... 6. ...fémcsövekre csavarjuk, végül tetszőlegesen töltjük, díszítjük. Hozzávalók: Elkészítés: Dió- vagy mogyorólepény • 8 dkg vaj vagy margarin • 2 egész tojás • 25 dkg cukor • 10 dkg darált dió vagy mogyoró • 10 dkg liszt • 7 sütőpor • 2 dl tej 1. A vajat a tojással elkeverjük. 4. Beletesszük a darált diót. 12 A tojást a vajjal előbb habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, a cukrot és a darált diót vagy mogyorót. (A mogyorót előtte rövid időre sütőbe tesszük, hogy gyengén megpiruljon, ruha között a héját ledörzsöljük, és megdaráljuk, úgy adjuk a tésztamasszához.) 10 percig keverjük, beleszitáljuk a lisztet a sütőporral, és a maradék tejjel hígítjuk. Jól kidolgozzuk, és egyenletes középmeleg sütőben 25-30 percig sütjük. Ha a tészta kihűlt, hosszában kettévágjuk, és lekvárral megkenjük. Tetejét vaníliás cukorral meghintjük, és tetszés szerint szeleteljük. Tortaalapnak is felhasználható. 5. Hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, a maradék tejet, és jól kidolgozzuk a tésztát. 6. Zsírozott-lisztezett tepsibe öntjük. 2. Hozzáöntjük a tej felét. 3. Beleszórjuk a cukrot. Kossuth - kenyé r 1. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. 3. Beledobjuk a mandulát. 4. Fahéjjal ízesítjük. 6. Beleszitáljuk a lisztet. Hozzávalók • 3 egész tojás • 12 dkg cukor • 2 dkg kakaó vagy 5 dkg csokoládépor • 6 dkg apróra vágott mandula vagy dió • 14 dkg finomliszt • fahéj Elkészítés A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót, a vágott mandulát, kis késhegy fahéjat, a három tojás keményre vert habját, és utoljára beleszitáljuk a lisztet. Papírral kibélelt hosszúkás formában sütjük, mint a piskótát. 5. Hozzáadjuk a tojáshabot. 2. Beleszórjuk a kakaót. 7. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Tejfölö s piskót a (kevert) Hozzávalók: Elkészítés: 3 egész tojás Az egész tojásokat a cukorral jó habosra keverjük, hozzáad25 dkg porcukor juk kanalanként a tejfölt, a reszelt citromhéjat, azzal tovább 3 dl tejföl keverjük, végül a sütőporral elkevert lisztet apránként hoz30 dkg liszt zászitáljuk, és még jó 5 percig keverjük. Zsírozott, lisztezett 1 sütőpor tepsibe öntjük, egyenletes közép-hőmérsékletű tűznél citromhéj kb. 30 percig sütjük. Kiborítva, alapjára visszafordítjuk, mint a rendes piskótát; ha kihűlt, hosszában kettévágjuk és gyümölcsízzel megkenjük, vagy bármilyen krémmel töltjük. 6. A tejföl piskótát közepesen forró sütőben pirosra sütjük. 1. Az egész tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük. 2. Hozzáadjuk a tejfölt. 5. A tejfölös tésztát zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. 3. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. 4. A hozzávalókat egynemű tésztává keverjük. 16 Forrázott fánk (ördögpirula) Hozzávalók: • 20 dkg liszt • 10 dkg zsír • 5 egész tojás • 2 dl forró víz • csipet só 3. A lisztes pépet keverve, lassú tűzön addig főzzük, míg elválik az edény falától. 1. A fazék vízbe beletesszük a zsírt. 4. A meleg lisztes péphez egyesével, fakanállal hozzákeverjük a tojásokat 2. A felforrt zsíros vízbe beleszórjuk a finomlisztet. 5. Diónyi nagyságú tésztadarabokat szaggatunk, és olajban kisütjük. Elkészítés: A képviselőfánk tésztaanyagát készítjük el: Egy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk, és hozzáadjuk a zsírt meg a csipet sót. Ha a zsír elolvadt, és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (2-3 perc). A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. A kidolgozott tésztát gyengén megsózzuk, 1-2 órát pihentetjük. 50 dkg zsírt vagy olajat megforrósítunk egy 2 literes lábasban. Kanállal diónyi nagyságú tésztadarabokat szaggatunk bele, de csak nagyon gyéren, mert a fánkok nagyra nőnek. Először befedve sütjük, megfordítás után fedő nélkül. A zsír ne legyen túl forró, mert akkor nem nőnek meg a fánkok. így mérsékelt tűzön, 8-10 percig sütve a fánkok felrepedeznek, és háromszor nagyobbra duzzadnak. A fánkokat lyukas lapáttal kiszedjük, a zsírt jól lecsurgatjuk, vaníliás cukorral meghintve, melegen tálaljuk. Baracklekvárt adunk hozzá. Készíthetjük úgy is, hogy a fánkokat apróbbra szaggatjuk, s kisütés után vaníliás, kakaós cukorban forgatjuk meg (10 dkg cukor, 3 dkg kakaó). Ezt nevezik ördögpirulának. Egyszerű, kiadós, gyors fánk. A megmaradt zsírt főzésnél felhasználhatjuk. 18 Meggyes lepény Hozzávalók: Elkészítés: A vajat habosra keverjük a 15 dkg cukor felével, és egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat. A tojásfehérjéket felverjük habnak a cukor másik felével, s ha fényes, hozzáadjuk óvatosan a tojássárgákhoz. Végül lazán elkeverjük a hozzászitált liszttel. Papírral kibélelt tepsibe öntjük. A meggyet kimagozzuk, ráhintünk 10 dkg porcukrot, a levétől gyengén kinyomkodjuk, és a tésztára szórjuk. Mérsékelt tűznél pirosra sütjük. Amikor elkészült, néhány percig szikkadni hagyjuk a tepsiben. Kockákra szeleteljük, cukorral meghintjük. Melegen vagy hidegen egyaránt jó. 1. A vajat habosra keverjük a cukor felével, majd hozzáadjuk egyesével a tojássárgákat. 4. A tojássárgákat, a habot a liszttel lazán összekeverjük. 7. A cukros meggyet a levétől kinyomjuk. 2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukor másik felével. 5. A lepénytésztát papírral kibélelt tepsibe öntjük. 8. A meggyet a tésztára szórjuk. 3. A tojáshabot hozzáadjuk a tojássárgákhoz. 6. A kimagozott meggyet cukorral megszórjuk. 9. A meggyes lepényt közepesen forró sütőben pirosra sütjük. • 20 dkg liszt • 20 dkg vaj vagy margarin • 4 egész tojás • 15 dkg cukor ' 80 dkg kimagvalt meggy • 10 dkg porcukor Vaníliakifli Hozzávalók: • 25 dkg liszt • 20 dkg vaj vagy Rama margarin • 10 dkg porcukor • 10 dkg darált mandula A tetejére: • 10 dkg vaníliás cukor a hintéshez • csokoládémáz Elkészítés: A tésztához való anyagokat gyorsan összegyúrjuk, ceruzavastagságú, hosszú rudakat sodrunk, 5 cm hoszszúra daraboljuk, és kifliket formálunk belőle. Közepes tűznél egész világosra sütjük, és forrón vaníliás cukorba forgatjuk. Úgy is készíthetjük, hogy megsütés után cukorba forgatás helyett a kiflivégeket csokoládémázba mártjuk. 1. A tészta hozzávalóiból gyor- 2. Az omlós tésztából ceruza- 3. A tésztarudakat 5 centis san omlós tésztát gyúrunk. vastagságú rudakat sodrunk. darabokra vágjuk. 22 4. A tésztadarabokat kifli formájúra hajlítjuk. 23 6. A vaníliakifliket forrón vaníliás cukorba forgatjuk. 5. Az omlós kifliket közepesen forró sütőben világosra sütjük. Mézes pogácsa 1. A meleg mézben feloldjuk 2. Beleszórjuk a cukrot, a vajat. 4. Beleszórjuk a lisztet. 5. Kinyújtjuk. 6. Pogácsaszaggatóval 7. Tejfölös tojássárgájával kiszúrjuk. megkenjük. Kisütjük. A meleg mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi anyagot, és simára gyúrjuk. Citromhéjjal, fahéjjal, esetleg szegfűszeggel ízesítjük. Félcentisre nyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tetejét tejfölös tojássárgával megkenjük, és laposra vágott fél mandulával díszítjük. Közepes tűzön halványsárgára sütjük. • 1/4 kg méz • 1/2 A kg liszt • 10 dkg vaj vagy margarin • 10 dkg cukor • 1 egész tojás és 2 tojássárgája • 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna 3. Hozzáadjuk a tojássárgát. Hozzávalók: Elkészítés: A meleg mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi anyagot, és simára gyúrjuk. Citromhéjjal, fahéjjal, esetleg szegfűszeggel ízesítjük. Félcentisre nyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tetejét tejfölös tojássárgával megkenjük, és laposra vágott fél mandulával díszítjük. Közepes tűzön halványsárgára sütjük. 1. A darált kekszhez és a por- 2. Hozzáöntjük a kávét. 3. Összedolgozzuk, cukorhoz szórjuk a darált diót. 26 Kávés keksztekercs 4. Kinyújtjuk. 5. A kakaós vajkrémet 6. Felcsavarjuk. rászedjük. Hozzávaók: • 1/4 kg háztartási keksz • 10 dkg porcukor • 10 dkg darált dió • 1 dl feketekávé • 1 csomag vaníliás cukor A töltelékhez: • 10 dkg vaj • 10 dkg porcukor • 2 kávéskanál kakaó A kekszet ledaráljuk, és az előírt anyagokkal összegyúrjuk. Porcukorral meghintett pergamenpapírra kiteszszük, és négyszög alakúra kinyújtjuk. A töltelékhez való vajat a cukorral és a kakaóval habosra keverjük, ezzel megkenjük, felcsavarjuk, külsejét, ha ragad, darált dióval megszórjuk, és a papírra csavarva állni hagyjuk. Ferde szeletekre vágjuk. Készíthetjük más, egyszerűbb tortakrémmel is, esetleg lekvárral. 27 1. A vajat a cukorral kikeverjük. 2. Belereszeljük a citrom héját. 3. Az alsó ostyára vajkrémet teszünk. Ostyatorta Hozzávalók: • 1 csomag tortalap • 20 dkg porcukor ' 20 dkg vaj • pár csepp citromlé • reszelt citromhéj • citrompótló A cukrot a vajjal habosra keverjük. Ízesítjük reszelt citromhéjjal, pár csepp citromlével és porrá tört citrompótlóval (a sok citromlé ugyanis meglágyítaná a krémet). A tölteléket az öt ostyalap közé kenjük, tetejét lepréseljük, pár óra múlva forró késsel tetszés szerint szeleteljük. Ugyanezt a krémet ízesíthetjük kevés málna- vagy baracklekvárral is. 4. Ráfektetjük a másik lapot. 29 Csokoládébomba • 25 db babapiskóta • 15 dkg porcukor • 20 dkg vaj • 3 tojás • 3 dkg kakaó • 1-2 evőkanál rum • tejszínhab -Hozzávalók : 2. Beleszórjuk a kakaóport. 3. Hozzáadjuk a tojáshabot. 5. A kehelybe krémet kanalazunk. 6. A krémet befedjük babapiskótával. 4. Lazán összekeverjük. A tojássárgákat habosra keverjük a vajjal meg a cukorral, közé keverjük a kakaót, végül a tojások kemény habbá vert fehérjét, és rummal ízesítjük. Ebből a krémből egy réteget terítünk egy mély üvegtál aljára, erre egy sor babapiskóta kerül, majd ismét krém, és ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalókból tart. A tetejét krémmel vonjuk be. Egy napig hűtőszekrényben tartjuk, és közvetlenül tálalás előtt 3 deci tejszínből vert kemény édes habbal vonjuk be. 1. A vajat, a cukrot, a tojást elkeverjük. Elkészítés: 3 Citromos darahab 4 Malakoff-krém 6 Piskótatekercs 8 Kevert linzer 11 Tölcsérek krémmel vagy tejszínhabbal töltve 12 Dió- vagy mogyorólepény 15 Kossuth-kenyér 16 Tejfölös piskóta (kevert) 18 Forrázott fánk (ördögpirula) 20 Meggyes lepény 22 Vaníliakifli 25 Mézes pogácsa 27 Kávés keksztekercs 29 Ostyatorta 30 Csokoládébomba A sorozatot fotózta: Csigó Bt. - Liptai Zoltán; Patyi Árpád - Korpádi Péter További fotók: © R&R Publications © Gabula Art Szakmai tanácsadó, képaláírások: Liptai Zoltán szakácsmester Receptek: Horváth Ilona Liptai Zoltán Máté Pálné Terenyei Katalin Tóth Gézáné Mogyorósi Magdolna Erdei Sándorné Halmos Mónika R&R Publications Kiadói felelős: Szabó Zsolt Közreműködött: Orosné Galaczi Edit Látványterv: Nagy Mária Szerkesztés: Duzs Mária Borítóterv: Duzs Mária © Pannon-Literatúra Kft. Kiadja a Pannon-Literatúra Kft. 5310 Kisújszállás, Pf. 108 Tel.: 59/322-555 Fax: 59/321-444 www.pannon-literatura.hu A kiadásért felel a Pannon-Literatúra Kft. ügyvezető igazgatója Kiadás éve: 2012 ISBN 978 963 251 354 6 Nyomta és kötötte: Dürer Nyomda Kft., Gyula Felelős vezető: Kovács János ügyvezető igazgató Tartalom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése