Erdei gyümölcsös, tejfölös torta
Hozzávalók a tésztához:
250 gr Kamut liszt
25 gr DW 1:4
negyedannyi édesítő
80 gr vaj
50 gr tejföl
1 egész tojás
1 cs sütőpor
1 cs cm vaniliás cukor
Ezeket össze kell
gyúrni, 26 cm átmérőjű – vajas-lisztes
- kerek tortaformába kell nyomkodni a
tésztát úgy, hogy az oldalára is kerüljön. Nem érdemes gyúródeszkán nyújtani,
mert nem lehet, én kézzel, meg sima aljú pohárral szoktam szétnyomkodni. Ha
kész van, mehet a hűtőbe pihenni, amíg elkészül a krém.
Hozzávalók krémhez:
500 ml csillagtej
3 csomag vaniliás
pudingpor
40 gr DW 1:4
negyedannyi édesítő (eredetileg átszámítva 50 gr kellene, de szerintem a 40 is
elég)
800 gr tejföl
2 cs cm vaniliás cukor
(Miután megtapasztaltam, hogy a
van.cukor oldotta a pudingport – hiába tettem
bele 1 csomaggal többet -, az 1 db után váltottam vanilia kivonatra.
Másoknak is javaslom, hogy a cm vaniliás
cukrot csak szilárd – pl.tészta – dolgokba tegyék)
Pudingot a tejjel és
édesítővel felfőzzük, még melegen belekeverjük a tejfölt és a vanilia
kivonatot.
Kivesszük a hűtőből a
tésztát, beleöntjük a krémet és elsimítjuk.
500 gr fagyott erdei
gyümölcsöt rászórjuk, majd 170°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső lángon 70
percig sütjük. Félidőben lehet a tetejére fóliát tenni, hogy a gyümölcsök ne
égjenek meg.
Nem kell megijedni, 70
perc után még remegni fog a krém, de ahogy hűl, úgy szilárdul. Amikor kihűlt,
mehet a tetejére tortazselé (én 2 tasakot használtam). Hűtőben hagyjuk teljesen
megszilárdulni.
Az eredeti recept sima
liszttel és cukorral készült, ezeket kellett csak lecserélni, de a Kamut liszt
megkívánta a tejfölt, mert nem állt össze a tészta. Ha valakinek így is kemény,
tejföllel lehet még puhítani. De óvatosan, mert ha nagyon puha, akkor nem marad
meg a tészta a forma szélén.
Mivel a DW 1:4 és a
csillagtej nem számolós, 16 szeletre osztva 1 szelet 14,05 gr CH-t tartalmaz.
Jó étvágyat kívánok! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése