2023. január 20., péntek

Mákos guba torta újragondolva - IR barát recept

 

Mákos guba torta újragondolva - IR barát recept

Ez a mákos guba torta még december 24-re készült, igen, a karácsonyi ünnepi menü egyik desszertje volt. Tényleg elkészült, hiszen Facebookon és Instagram oldalamon is láthattátok. A receptre viszont a nagy rokonlátogatás miatt most jut időm. Sebaj, annyira szuperfinom, hogy én szerintem évközben is elkészítem majd. Nem biztos, hogy pont ezt a receptet, ezt a mákos verziót ezután is meghagyom karácsonyra, de egy módosított verzióját majd évközben is láthatjátok.

Szóval előnyei, ami miatt szerintem neked is a kedvenced lesz:

  • gyorsan elkészíthető
  • nem kényes recept, így bártan lehet variálni mindenféle diéták szerint
  • könnyen kezelhető és szépen tálalható
  • a vendégek is odáig lesznek majd

Hozzávalók 8 szeletes változathoz:

660 ml tej (én mandulatejet használtam)

130 g cukornak megfelelő édesítőszer -->Én eritritet használtam

2 tojás sárgája

167 g mák

fél vanília rúd kikapart magjai

7 kifli (saját készítésű teljes kiőrlésű kiflit használtam)

1 citrom héja (kezeletlen héjú)

1 narancs héja (kezeletlen héjú)

Vaníliasodóhoz:

1 csomag vaníliás pudingpor (Nyírfacukor

500 + 200 ml tej (mandula tejet használtam)

 

Fagylaltos tálaláshoz:

szeletenként 1-1 gombóc vanília fagyi, nálam természetesen cukormentes

cukormentes sárgabaracklekvár (saját készítésű)

 

Elkészítése:

A kiflit felkockázom és rászórom a mákot. A tejet az édesítővel, a vaníliával és a ciprusok héjával felforralom. A felforralt tej 3/4 részét ráöntöm a kiflire. A maradék tejet langyosra hűtöm és belekeverem a tojássárgáját és ezt is a kiflis keverékre öntöm, az egészet összedolgozom, majd a formaelválasztó spray-vel befújt formába öntöm a keveréket. 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm.

A vanília sodóhoz elkészítem a pudingot az 500 ml tejjel, majd hagyom hűlni. Amikor hideg, hozzáöntöm a 200 ml tejet is és rúdmixerrel simára mixelem. Azért hidegen adom hozzá a második adagot, mert így marad később is folyékony a sodó.

http://receptguru.cafeblog.hu/files/2018/01/IMG_18041-600x450.jpg

Aztán eszembe jutott még valami. Mi lenne ha egy kis vanília fagyival tenném még különlegesebbé ezt a desszertet, így készült egy ilyen verzió is.

Odáig vagyok az ötlettől, hogy a kis medencéket ebben az esetben baracklekvárral kentem ki. Nem töltöttem meg, hanem a falát kentem át a lekvárral, ennyi is elég volt, de persze aki kért még megbolondíthatta még több lekvárral. Valami elképesztően csodás volt.

http://receptguru.cafeblog.hu/files/2018/01/IMG_18151-600x450.jpg

 

 

Amennyiben tetszett a recept, további recepteket találsz a blogon, valamint híreket érdekességeket a Facebook és Instagram oldalamon.

A Recept Guru csevegő csoportot azoknak az olvasóimnak ajánlom, akik szívesen beszélgetnek a témáról.

http://receptguru.cafeblog.hu/

https://www.facebook.com/receptguru/

Recept Guru csevegő csoport

https://www.instagram.com/recept_guru/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése