2023. január 24., kedd

Rozskovasz

 Rozskovasz 1. nap Este 6 Szóval a befőttes üveget én kiszokom öblíteni forrásban levő vízzel,hogy felmelegedjen. Utána a meleg üvegbe mérek 3 kanál tk.rozslisztet, azaz kb.35 gramm, majd hozzáadok féldeci langyos/nem meleg/ vizet. Jól összekeverem, kása szerú álaga legyen,ne csurogjon! Konyhapulton hagyjuk lezárva, és honap estéig semmi dolgunk nincs vele, hadjuk dolgozni. Az üveg ne legyen huzatos helyen,ne nyitogassuk,22 fokot biztosítsunk neki,ha tobb az nem gond. 2. nap 24 órás a kovászpalánta Apró bubik már láthatóak, kezd beindulni Jól felkeverjük egy villa segítségével,hogy minnél több levegőt vigyünk be,majd hozzáadjuk a felest azaz fé deci langyos vizet, majd jól összekeverjük 3 kanál rozsliszttel (kb.35 gramm). Lezárjuk az üveget, és mehet a finom kis melegre, huzat mentes helyre. Holnap este 6 ig semmi dolgunk vele. 3. nap Ma sincs más teendőnk, mind a kovászpalántánkat megetetni fél deci langyos vízzel és 40 gramm liszttel, sűrű kása állaga legyen. Lezárjuk az üveget, holnapig semmit nem teszünk vele 4. nap Tegnapi etetéstől ismét eltelt egy nap. Szépen felszaladt, de már kezd összeesni, ez azt jelenti éhes, etetni kell a bébit. Fogunk egy másik tiszta üveget, amit forrásban lévő vízzel kiöblítünk, majd kiveszünk másfél kanálnyit a kovászunkbol, és azt etetjük meg fél deci langyos vízzel és 40 gramm liszttel, most már keményebb állagúra. (A fennmaradt kovászt elhasználhatjuk palacsintába, nokedlibe vagy ha nem sajnáljuk, kidobjuk, így erősítjuk a kovászt). 5. nap Egy nappal a szétválasztás és az etetés után. Reggel óta semmit sem változott az állaga, nem is esett össze. Mikor kinyitottam az üveget, nagyon kellemes alma és széna illata volt a kovászkának. Megint előveszünk egy tiszta üveget, forró vízzel kioblítjük, kiveszünk a kovászunkből másfél kanálnyit, majd ezt a mennyiséget etetjük meg ismét fél deci langyos vízzel és 40 gramm liszttel sűrű kása állagra. (A fennmaradt kovászt elhasználhatjuk palacsintába, nokedlibe vagy ha nem sajnáljuk, kidobjuk, így erősítjuk a kovászt). A villáról nem folyik le a kovász. Holnap már szaporítjuk a kovászunkat 6. nap Mától szaporítjuk a kovászunkat, tehát jól villával felkeverjük, hogy minél több levegőt juttassunk a kovászkába, majd megetetjük fél deci vízzel, simára keverjük és hozzá adunk 40 gramm lisztet. Mától sokkal gyorsabban fog felfutni, melegebb is van, meg kezd erősödni. Tehát reggelre eléri a csúcs formáját, ha kezd visszaesni holnap akár kora délután is, nyugodtan etessétek meg ugyanezzel a mennyiséggel. 7. nap Tegnap írtam, ha kezd összeesni, ne várjátok meg az estét, etessetek rá. En is így tettem, reggel nyolckor már megetettem, nekem szépen elfér az üvegben, még simán elfér benne egy etetés. Nem értem némelyikteknék hova szalad. Nincs nagyon melegben? Nálam most 23 fok van a konyhában. Szóval most ismét ráetetünk szokásos mennyiséggel, vagy picit több liszttel, most keverjük a legkeményebbre. Olyan keményre, ha fejre fordított, meg se moccanjon. 8. nap Elérkeztünk utolsó fejezetünkhöz. Estétől a kovászkánk az üveg tetejéig felugrott, majd össze is esett, úgy hogy megetjük utoljára jó keményre. Víz fél deci, liszt 40-50 gramm, amennyit elbír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése