2023. január 20., péntek

Habkönnyű epres-mascarponés csokitorta

 

Habkönnyű epres-mascarponés csokitorta

A lassan 3 éves nagylányom megrendelte, hogy majd a szülinapján legyen epres torta. Na, meg persze csokis is, meg málnás is, meg túrós is, stb-stb. Addig még van ideje a magyar epreknek megérni, viszont elkészült a próbatorta. Osztottam-szoroztam, így jött ki ebből ez az epres-mascarponés csokitorta, ami még egy nehezebb ebéd után is lecsusszan, annyira habkönnyű mind a lisztmentes csokis piskóta, mind az enyhén citromos eperkrém. Életemben először készítettem, de tuti nem utoljára, annyira lelkes volt a család. Ráadásul mindennel együtt max. 1 óra alatt kész is van. Cukorbetegek/IR-esek is beilleszthetik szénhidrát diétájukba! :-)

 

epres-mascarpones_csokitorta1.jpg

 

Hozzávalók (12 szelethez):

·         6 tojás szétválasztva (szobahőmérsékletű)

·         7,5 + 7,5 + 5 dkg porrá őrölt nyírfacukor/eritrit (összesen 20 dkg)

·         5 dkg cukrozatlan kakaópor (átszitált)

·         50 dkg eper tisztítva

·         1 bio vagy kezeletlen héjú citrom reszelt héja

·         25 dkg mascarpone

·         2 dl habtejszín (30-35%-os, nagyon hideg)

·         2 ek. olaj

 

epres-mascarpones_csokitorta3.jpg

 

Elkészítése:

·         Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, egy 30x40 cm-es tepsit kicsit kiolajozunk, belefektetünk egy sütőpapírt, és a tetejét is megkenjük olajjal.

·         A piskótához a tojásfehérjéből lágy habot készítünk, majd hozzáadva 7,5 dkg porcukrot kemény habbá verjük.

·         A tojássárgákat 7,5 dkg porcukorral addig keverünk, míg kicsit kifehéredik. Ekkor 3 adagban hozzádolgozzuk a kakaóport.

·         A cukros tojásfehérje negyedével/harmadával meglazítjuk a kakaós masszát, a többit pedig óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze.

·         Belesimítjuk a kiolajozott tepsinkbe, és 14-15 perc alatt készre sütjük.

 

epres-mascarpones_csokitorta2.jpg

 

·         2-3 szem kivételével az epret a citromhéjjal együtt egy késbetétes robotgépbenpürésítjük, majd átszűrjük, és a maradék (5 dkg) cukorral édesítjük. (Én jobb híján egy teaszűrőt használtam.)

·         A mascarponét habverővel fellazítjuk, és az átszűrt cukros epret adagokban hozzáöntve beledolgozzuk.

·         A habbá vert hideg tejszínnel készre keverjük a krémet.

·         A megsült piskótát egy pár percig hűlni hagyjuk, majd átemeljük egy vágódeszkára, és egy éles kés segítségével elválasztjuk a piskótát a sütőpapírtól (de nem vesszük le róla).

·         Egy recés élű késsel kicsit körbevágjuk, hogy egyenletes legyen, majd 6 egyenlő részre szeleteljük (egy csík 30x kb. 6,5 cm-es lesz), de még mindig hagyjuk a sütőpapíron.

·         Megkenjük az eperkrém kb. 2/3-ával az egészet, majd fogjuk az egyik szélső csíkot, és feltekerjük. Ezt a csigát egy lapos tál közepére állítjuk. A következő csíkkal körbeöleljük ezt a csigát, majd folytatólagosan az össze csíkkal növeljük és növeljük a tortánk méretét. Ettől lesz majd szép magas és függőlegesen csíkos a tortaszelet.

·         A maradék eperkrémmel bevonjuk a tortánkat (ilyenkor remekül el lehet tüntetni az egyenlőtlenségeket), díszítjük a félretett eperszemekkel, és fogyasztásig a hűtőbe vagy egy hűvös kamrába tesszük.

 

epres-mascarpones_csokitorta4.jpg

 

A számok:

·         Ha tisztán nyírfacukorral készül: 1 szelet tortában (a torta 1/12-e) 21,77 g ch van, 10 dkg-ban 17,42 g.

·         Ha tisztán eritrittel készül: 1 szelet tortában (a torta 1/12-e) 5,1 g ch van, 10 dkg-ban 4,08 g.

·         Ha fele-fele nyírfacukorral és eritrittel készül: 1 szelet tortában (a torta 1/12-e) 13,44 g ch van, 10 dkg-ban 10,75 g.

Igen, jól látjátok a képen: bénán vágtam fel, de ez semmit nem von le az élvezeti értékéből! ;-)

Jó étvágyat! :-)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése