2023. január 20., péntek

mézestúrós húsvéti bárány kalács

 

http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/peksutemenyek/1517-mezes-turos-barany-kalacs-recept.html

 

 

Újabb kipróbált, nagyon foszlós, puha túrós kalács, batyu recept IR módra

Nekem 23 db lett, 1 db 15 CH, reggelire pont 2 db elég is.

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt (30 dkg teljes kiölésű tönköly lisztet és 20 dkg tönköly fehér lisztet használtam), 25 g élesztő, 2,5 dl tej (+0,5-1 dl meleg víz, amennyit a tészta kíván, mert a tk. liszt több folyadékot kíván), 1 tojás, 1 tojás sárgája, 10 dkg vaj, csipet só, 1 citrom reszelt héja, és a felének a leve, 1-2 ek. DW 4:1 édesítő, 
Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg túró, 1 tojás, édesítő, a citrom másik felének a leve
A kenéshez maradék fehérje.

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben.
A lisztet beleszitáljuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk az olvasztott vajat,a tojásokat, a citromot, édesítőt, a csipet sót, majd az élesztős tejet is.
Kb. 10 percig dagasztjuk, majd meleg helyen 1 órán át kelesztjük. (nagyon magasra feljön a tészta, és nagyon buborékos lesz az állaga.
Közben a töltelékhez valókat is összekeverjük.
Amikor megkelt a tészta, tegyük egy vékonyan lisztezett sütőpapírral. A kezünkkel tépjünk belőle egy nagyobb, egy kicsi, és kb. 20-24 db egyforma nagyságú darabot.
A tésztadarabokat a kezünk segítségével nyújtsuk korongokká, amiknek a közepébe tegyünk 1-1 tk túrót. Mindegyiket gyúrjuk gombóccá (azaz az illesztéseket jól nyomkodjuk össze).

 

 

 

Eredeti recept:

Mézes túrós húsvéti bárány kalács recept

NyomtatEmail


Hamarosan itt a Húsvét, amikor mindenki kalácsot süt. Ez a túróval töltött húsvéti bárány kalács recept valószínűleg a kisgyerekes családok számára lehet üde színfoltja az ünnepi asztalnak.

 

TIPP: Még több kalács receptek!



Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt (én fehér tönköly lisztet használtam), 25 g élesztő, 2,5 dl tej, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 10 dkg vaj, csipet só, 1 citrom reszelt héja, és a felének a leve, 3 ek méz, 1 tk cukor

Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg túró, 1 tojás sárgája, méz ízlés szerint, a citrom másik felének a leve
A kenéshez 1 tojás sárgája, jégcukor, a szemének egy vágott aszalt szilva, vagy mazsola

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben.
A lisztet beleszitáljuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk az olvasztott vajat,a  tojásokat, a citromot, a mézet, a csipet sót, majd az élesztős tejet is.
Kb. 10 percig dagasztjuk, majd meleg helyen 1 órán át kelesztjük. (nagyon magasra feljön a tészta, és nagyon buborékos lesz az állaga.
Közben a töltelékhez valókat is összekeverjük.
Amikor megkelt a tészta, tegyük egy vékonyan lisztezett sütőpapírral. A kezünkkel tépjünk belőle egy nagyobb, egy kicsi, és kb. 19-20 db egyforma nagyságú darabot.
A tésztadarabokat a kezünk segítségével nyújtsuk korongokká, amiknek a közepébe tegyünk 1-1 tk túrót. Mindegyiket gyúrjuk gombóccá (azaz az illesztéseket jól nyomkodjuk össze).
A gombócokból először rakjuk ki a bárány testét úgy, hogy az illesztések legyenek alul. Végül rakjuk ki a fejét a nagyobb tésztából, és a pici tésztát tegyük rá a fejre a füle helyére.

 

Kenjük le a bárányt a felvert tojással. A testét és a fülét szórjuk meg jégcukorral. Szemnek tegyünk a fejére egy aszalt szilvát, vagy egy mazsolát.
Előmelegített sütőben süssük 20-25 percig.

TIPP: Ha bizonytalan vagy a kelt tészta készítésében, nézd meg a KELT TÉSZTA KÉSZÍTÉSE VIDEÓT

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése