2023. január 20., péntek

Gluténmentes IR kenyér élesztővel:

 

Gluténmentes IR kenyér élesztővel:

 

 

Hozzávalók ~ 1150g kenyérhez

590 ml langyos víz
2 csomag porélesztő (vagy 50 g friss élesztő)
2 ek. (20g) méz (vagy 2 púpos kk. cukor)
3 ek. olívaolaj
5 csapott ek. útifűmaghéj
5 csapott ek. lenmagliszt/darált lenmag

Az alábbiakat mérhetjük egy edénybe:

210 g kölesliszt (vagy helyettesíthető csicseriborsó liszttel, kókuszliszttel vagy ezek keverékével)
90 g amaránt liszt (ha nem kell, hogy lassú felszívódású legyen kukoricalisztet vagy rizslisztet is használhatunk)

90 g hajdina
170 g barnarizsliszt (ha nem kell. hogy gluténmentes legyen zabliszttel helyettesíthető)

2 csapott ek. egész lenmag

2 kis kanál só

2 kis kanál tápióka keményítő

 

Elkészítés:

 

A langyos vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt, lefedve hagyjuk felfutni, utána hozzákeverjük az olíva olajat, a lenmaglisztet és az útifűmaghéjat, hagyjuk, hogy ez utóbbiak kicsit megszívják magukat, majd a lisztkeverékhez adjuk és összegyúrjuk. (Nem kell sokáig gyúrni, épp amíg összeáll.)

 

Elképzelhető, hogy több vizet is felvesz, akkor bátran adjunk hozzá! Egy kicsit lágyabb ragacsos tésztát kell kapnunk, majd aztán a sok szárazanyag utólag felszívja a nedvességet a tésztában.

 

Konyharuhával lefedjük a tálat és állni hagyjuk, amíg megkel (50 fokra kicsit be majd kikapcsolt sütő gyorsítja az élesztő munkáját). 30-40 perc elég.

 

Ha megkelt újra átgyúrjuk, majd mehet az sütőpapírral bélelt sütőformába.

Ha kerek kenyeret szeretnénk kapcsos tortaformába javasolt sütni (fél adagnál kis tortaformába), ha veknit sütünk kacsasütő jénai tál aljába tehetjük (ez utóbbira csukjuk rá a tetejét is a sütési idő végéig). 

 

Ha a sütőformára helyeztük a tésztát alakítsuk formára (ha több helyen szétnyílna a tészta csípjük össze két újjal, hogy összetartsuk). Egy pengével vágjuk be a kenyér tetejét több helyen ferdén (1-1,5 cm mélyen), toljuk vissza a langyos sütőbe és a sütőformában is hagyjuk még újra megkelni (20-30 perc elég).  

 

 

200 fokon, légkeveréses sütőben kb. 50-65 perc alatt sül meg szép barnára. A végén levehetjük a fedőt is. Tűpróbát alkalmazhatunk, ha nagyon ragacsosnak tűnik, süssük még, de ha már csak picit ragacsos a tészta, akkor jó, mert mire kihűl pont megfelelő állagú lesz (nem lesz száraz).

Javaslat: inkább süssük tovább (ha még nem készül megégni J),  mert úgy még finomabb lesz.

 

A felszeleteléssel várjunk, amíg teljesen kihűl! Szép vékonyan lehet szeletelni. Ha nem fogyna el hamar (pár napon belül), akkor a szeleteket alufóliába csomagolva, majd bezacskózva le lehet fagyasztani és szeletenként elég kivenni a fagyasztóból. /Az a tapasztalatom, hogy nem áll el sokáig különben./

  

 

Jó étvágyat! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése