Fűszerezd a linzered, ha jót akarsz!
Karácsonyi fűszeres illatfelhő van nálunk mostanában, ami fahéjat,
csillagánizst, mézeskalács fűszert, szegfűszeget jelent, na meg persze gyömbért
és narancsot.
Ennek az erdei lekváros linzernek egy módosított változata következik most.
Anyuék egészen belejöttek mostanában a lekvárfőzésbe, mert idén a szokásos
eper- és barackon- kívül fahéjas szilvalekvárt is csináltak. Engem is megleptek
egy üveggel ebből a finomságból. A klasszikusan ismert extrém sűrű
szilvalekvárt és nem szeretem, de ez egészen más, állagra ugyanolyan mind egy
barack, vagy eper, de az a csipetnyi fahéj, ami benne van nagyon feldobja.
Talán emiatt lett most ez az új kedvencem, és a most következő recept méltó a
felhasználására. Még egy érdekesség, ez az úgynevezett pödrős fajta, ez azt
jelenti, hogy a szilva héját is belefőzik a lekvárba, de a végén nem
passzírozzák le, hanem benne vannak a darabkák, egyáltalán nem zavaró, hiszen
az is puhára főtt.
Akkor most térjünk rá az elkészítésére:
Hozzávalók 1 adaghoz (kb. 16-18 db lesz belőle):
250 g liszt (tk. tönkölylisztet használtam)
125 g vaj (hideg)
90 g cukornak megfelelő édesítő (sztíviával kombinált eritritet használtam)
1 tojás
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
1 csipet só
Összeállításhoz és díszítéshez:
200 g lekvár, én a korábban említett fahéja szilvalekvárt használtam
porcukor vagy édesítő (sztíviával kombinált eritritet használtam)
A lisztet összekeverem a száraz hozzávalókkal, majd belemorzsolom a vajat, a
tojással addig gyúrom, amíg össze nem áll, ekkor fóliába csomagolva fél óráig
hűtőben pihentetem.
Lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtom, majd korongokat szúrok ki és a
felénél a tetejébe apró csillagokat és sütibaba formákat szúrok ki.
185 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütöm. Miután kihűlt
betöltöm lekvárral és édesítővel megszórom.
Nálunk elképesztő sikere volt, már megjött a rendelés, hogy karácsonykor
ilyen biztosan legyen! :)
Amennyiben
tetszett a recept, további recepteket találsz a blogon, valamint híreket
érdekességeket a Facebook és Instagram oldalamon.
A Recept Guru csevegő csoportot azoknak az olvasóimnak
ajánlom, akik szívesen beszélgetnek a témáról.
http://receptguru.cafeblog.hu/
https://www.facebook.com/receptguru/
https://www.instagram.com/recept_guru/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése