Klasszikus belga gofri – Okos
szénhidrátokkal
Mit is érdemes tudni az igazi
belga gofriról?
Korabeli feljegyzések szerint
már a 10. században is készítettek gofrit, vagyis annak egy elődjét, a vaslapok
között sült édes kenyértésztát. Ez akkor még sima felületű volt, rácsos
megjelenése a 16. században jelent meg először. Kimondhatjuk, hogy talán ez
volt ez egyik első street food, hiszen az utcai árusok is gyakran készítették,
elsősorban vallási ünnepek alkalmával.
Rendkívül sokféle változata
van, így találkozhatunk gaufre, wafel és Waffel elnevezésekkel is.
Én most egy élesztős
változatot, a híres liege-i gofrit készítettem el. Valami csodásan finom.
Itt jött a nagy feladat, hogy
némi kompromisszummal elkészítsem az én diétabarát gofri változatomat.
A hétvégét így
kísérletezgetéssel és receptfejlesztéssel töltöttem. Alapvetéseim, hogy cukor
nem lehet benne, hiszen az mindenképp kizárandó. Ezután következik, hogy a liszt
részét hogyan lehetne annyira módosítani, hogy élettanilag még jó legyen, tehát
a finomliszt aránya ne legyen túl magas, viszont még kellőképpen finom legyen.
Ez alapján fogadjátok sok szeretettel az én IR – barát belga gofri receptemet.
Hozzávalók (4-6 nagyobb
db-hoz):
200 g liszt (50%-50%
finomliszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
30 g vaj
40 g cukornak megfelelő
édesítés (én eritritet használtam)
1 teáskanál vanília kivonat
4 g szárított élesztő
20 ml tejszín
3 g só
1 m-es méretű tojás
Díszítéshez:
250 ml habtejszín
1 tasak habfixáló
200 g gyümölcs (vegyes erdei
gyümölcsöt használtam)
1-2 teáskanál citromlé
50 g magas kakaótartalmú
csokoládé
2 evőkanál cukornak megfelelő
édesítőszer (én eritritet használtam)
Elkészítése:
A lisztet a sóval, az édesítővel
és a szárított élesztővel összekeverem, majd hozzáadom az olvasztott vajat és a
tejszínt is. Robotgéppel morzsásra keverem, majd hozzáadom a tojást is és
összegyúrom. Kevés nedvesség kell bele, de mivel a tojás mérete eltérő lehet,
amennyiben szükséges egy kevés tejszín még adható hozzá.
A tésztát fóliába csomagolom
és egy éjszakán át pihentettem. Nem kell hűtőbe tenni.
Felmelegítem a gofrisütőt,
közben a tésztát átgyúrom és 4, vagy 6 egyenlő részre osztom. Majd a sütőben
pár perc alatt ropogósra sütöm. A sütőből kivéve rácsra teszem, itt hagyom
hűlni pár percet. Ez azért fontos, mert így szellőzik, miközben hűl, így a
külseje ropogós marad, nem puhul be.
A díszítéshez a tejszínt
habbá verem, az erdei gyümölcs felét kiolvasztom, 10 ml vízzel összeforralom,
majd pürésítem, édesítem, hozzáadom a gyümölcs másik felét is és rövid ideig
átmelegítem. Végül egy kevés citromlével ízesítem a langyosra hűlt gyümölcsöt.
A csokit felolvasztom, majd
tasakba töltöm. A tejszínhabot habzsákba töltöm és és tálaláskor a gofrit
díszítem vele, majd mehet rá a csoki és a gyümölcs is.
Amennyiben tetszett a recept, további recepteket találsz a
blogon, valamint híreket érdekességeket a Facebook és Instagram oldalamon.
A Recept Guru csevegő csoportot azoknak az olvasóimnak
ajánlom, akik szívesen beszélgetnek a témáról.
http://receptguru.cafeblog.hu/
https://www.facebook.com/receptguru/
https://www.instagram.com/recept_guru/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése