2023. január 24., kedd

Rozs-tönköly-kamut kenyér

 Rozs-tönköly-kamut kenyér 500 gr liszt, 400 ml víz, 200 gr kovász, 2 kk só, 2 EK oliva olaj 1 kk kenyér fűszer, 2 ek lenmagpehely, 2 ek napraforgómag, 1 ek chia mag, 1 ek szézám mag Ebből (mindegyik bio): 100 gr tk tönkölyliszt 200 gr tk rozs 100 gr. tk kamut 100 gr 1050es strong wheat liszt a Liedlből A 200 gr kovász (lievito madre, előző nap rozsliszttel etetve – 100 gr lievito madre, 50gr víz, 100 gr tk rozsliszt) Először leöntöttem a 100 gr tönkölylisztet 100mil forró vízzel, összegyúrtam és 1 órát pihentettem, közben a kimért magokat is leöntöttem 100 ml forró vízzel, ez is állt 1 órát A kovászt feloldottam 200 ml langyos vízben, símára kevertem, majd beledolgoztam a jól összekevert lisztet. Fél óra után kivettem belőle egy adag kovászt a következő kenyérre. Ezután összegyúrtam mindent. Eleinte ragacsos volt a tészta, de végül egész jól összeállt. 4szer hajtogattam (enyhén olajos asztalon) majd szakajtóba tettem és 4 órát kelesztettem a konyhában kb 22 fokon. 250 fokon kezdtem a sütést, öntött vaslábosban, majd 230 fokra vittem le. Fél óra után levettem a fedőt, majd 1 óra sütés után kivettem a lábosból és még 10 percet sütöttem rácson. Tehát 70 percet sütöttem A lievito madre (anyakovász) receptje: 250 gr liszt 250 ml sovány joghurt Jól összegyúrjuk és 48 órát érni hagyjuk Utána 24 óránként etetjük úgy, hogy kiveszünk a kovászból 200 gr-ot (a felesleget kidobjuk) hozzáadunk 200 gr lisztet és 100 gr langyos vizet…ezt 14 napon keresztül ismételjük A kovászunk akkor van kész, ha ha frissen etetés után 4 órával háromszorosára nő a mennyisége

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése