2023. január 20., péntek

ÖTLETBAZÁR Tojás – krumpli - sajt

 

 

 

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

48. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖTLETBAZÁR

Tojás – krumpli - sajt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leközölte:  kiss.beno@drotposta.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barcs, 2001. Június 04.

 

 

Tartalomjegyzék

Ötletbazár.......................................................................................................................... 2

 

Ha csak tojás van otthon:............................................................................................... 3

Tojássaláta.................................................................................................................. 3

Tojáspástétom............................................................................................................. 3

Töltött sült tojás............................................................................................................ 4

Paradicsomos-sajtos tojás........................................................................................... 4

Töltött bundás tojás..................................................................................................... 4

Fűszeres tojáslepény tepsiben..................................................................................... 5

Rakott palacsinta - másképpen.................................................................................. 5

Tojáslepény pék módra.............................................................................................. 6

Currys tojás.................................................................................................................. 6

Tojásrolád sajtmártással.............................................................................................. 6

 

Ha csak krumpli van otthon:........................................................................................... 6

Fokhagymás krumplipuffancs..................................................................................... 7

Krumpli – lepény, sütőben........................................................................................... 7

Sajtos krumpli............................................................................................................... 7

Paprikás krumpli Frank módra..................................................................................... 8

Rántott krumpli............................................................................................................ 8

Fűszeres párolt krumpli................................................................................................ 8

Töltött krumpli.............................................................................................................. 9

Krumpli - gombóc tepsiben........................................................................................ 9

Sárga lepénykék......................................................................................................... 9

Boros újkrumplisaláta................................................................................................. 10

 

Ha csak sajt van otthon................................................................................................ 10

Sajtleves Frank módra............................................................................................... 10

Rántott sajt................................................................................................................ 10

Sajtpuffancs.............................................................................................................. 11

Sajtos fánk tepsiben.................................................................................................. 11

Sajtos galuska............................................................................................................ 11

Sajtos spagetti........................................................................................................... 11

Sajtsaláta................................................................................................................... 12

Fantasztikus sajtkrém (8-10 személy részére).............................................................. 12

Sajtos-almás szendvics.............................................................................................. 12

Diós sajtgombócok................................................................................................... 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miből főzhetünk? Mindenből! Fogadjuk el, hogy ez a megállapítás igaz. Persze ennek több előfeltétele is van: valamilyen nyersanyag mindenképpen kell, hogy legyen a hűtőszekrényben, vagy a kamrában; a nyersanyag mellé fantáziára is szükségünk van; bizonyos minimális főzési-sütési gyakorlattal kell rendelkeznünk; merjük az új ételt, még az ismeretlent is. elkészíteni! Előfordulhat, hogy elfelejtettünk, vagy nem volt időnk vásárolni, ezért csak egy bizonyos élelmiszerfajta található a hűtőszekrényben. Ilyenkor próbáljunk meg a rendelkezésünkre álló alapanyagból főzni. Lehet, hogy a megszokott ételeinkhez képest újszerű, de azért ízletes vacsorát tálalhatunk az otthoni készletből. Kis fantáziával, finom fűszerekkel, valamint néhány fajta kis mennyiségű hozzávalóval és nem nagy munkával változatos menüt állíthatunk össze.

Az élelmiszerkészlet, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy friss nyersanyag vásárlása nélkül is jó ételt készíthessünk:

A tejtermékek közül: a tej, vagy a tejpor, a tejföl, vagy a kefir, joghurt. Bármilyen fajta sajt, kevés füstölt szalonna vagy kolbászféle, néhány doboz vagdalthús-konzerv vagy májkrém, száraztészta, zsemlemorzsa, búzadara, rizs, liszt, burgonya, hagyma, fokhagyma, valamilyen zsiradék (legjobb az olaj), cukor, keksz vagy kétszersült (akár sós változatban is), kevés lekvár, befőtt, kakaópor, pudingpor, fűszerek, citromlé, szörp stb. Mindazon élelmiszerek, amelyek szobahőmérsékleten vagy a kamrában, esetleg a hűtőszekrényben néhány hétig elállnak, vagy a mélyhűtőben tárolhatók. Ezt kinek-kinek egyéni ízlése, pénztárcája, illetve a család étkezési szokásai döntik el. A következő fejezetben néhány, általában szokásos élelmiszer, és nyersanyag, szokásostól eltérő felhasználási módját írom le, négytagú családot véve figyelembe.

 

Sajnos a sok tojás fogyasztása nem egészséges, mert elég nagy mennyiségű koleszterint tartalmaz, ugyanakkor értékes fehérje-, valamint zsírforrás.

Ha megpróbáljuk olyan nyersanyagokkal párosítani, amelyekkel "kivédhetjük", vagy legalábbis nem növeljük számottevően a negatív hatásokat, akkor ha nem is sokszor, és ha nem is nagy mennyiségben, de megengedhetjük magunknak a különféle tojásételek fogyasztását. Az alábbiakban olyan kevéssé ismert tojásételek receptjeit adom közre, amelyek legújabb kísérletezéseim eredményei. Közös jellemzőjük, hogy egyik étel sem drága, és elkészítésük sem igényel különösen sok munkát.

A tojásételekről tudni illik, hogy azok, amelyek nyers tojássárgáját tartalmaznak, csak igen rövid ideig állnak el még a hűtőszekrényben is. A megfőzött, megsütött tojásételeket is csak nagy elővigyázattal tárolhatjuk. Mindegyik ételnek megadom a körülbelüli elkészítési idejét, a munka nehézségi fokát, az elkészült étel tárolási idejét, valamint azt, hogy lefagyasztható-e vagy sem.

 

Tojássaláta

Hozzávalók: 5 tojás, 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 nagy fej vörös- vagy lilahagyma, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál currypor, só, törött fehér bors (ízlés szerint), csipetnyi porcukor.

A tojásokat keményre főzöm, majd meghámozom, és kis kockákra aprítom. Közben a hagymát megtisztítom, ugyancsak felkockázom, és kissé megsózom. Jól összekeverem, és 15 percig hagyom állni. A majonézt simára keverem a tejföllel, a citromlével, a mustárral, és az összes fűszert hozzáadom. Borssal és csipetnyi cukorral ízesítem, majd a hagymát is belekeverem, levével együtt. Ezután beleforgatom a tojáskockákat. Befedve a hűtőszekrényben érlelem legalább 2 órán keresztül, és pirított kenyérszeletkékkel kínálom. A tojássaláta 3 napig eláll a hűtőszekrényben, de nem fagyasztható.

25 perc alatt elkészíthető.

 

Tojáspástétom

Hozzávalók: 3 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg tehéntúró, 1 evőkanál salátaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál mustár, só, és törött fehér bors, ízlés szerint.

A tojásokat keményre főzöm, majd meghámozom, és a tisztított hagymával együtt apró lyukú reszelőn lereszelem. A vajat az olajjal, a mustárral és a meghámozott, zúzott fokhagymával, valamint a vöröshagyma-reszelékkel habosra keverem, hozzáadom a többi fűszert és az áttört tehéntúrót. Addig keverem, amíg az egész egyneművé válik. Ezután tovább keverem a tojásreszelékkel. Üvegtálra halmozom, tetejét villával kissé kicifrázom, majd folpack fóliát borítok rá, és a hűtőszekrényben megdermesztem. Pirított kenyérszeletekkel tálalom reggelire vagy vacsorára.

A tojáspástétom a hűtőszekrényben 3 napig biztonságosan eltartható, azonban ne felejtsük el befedni, mert a hagyma illata "beteríti" a hűtőszekrényt. Olcsó és ízletes kenyérre való. (Tehéntúró helyett reszelt főtt burgonyával is készíthető.) A tojáspástétom fagyasztható. Fogyasztás előtt fél órával tanácsos kivenni a mélyhűtőből. A felengedett pástétomot visszafagyasztani nem szabad. Gyorsan és egyszerűen készíthető, még a kezdő háziasszony is megpróbálkozhat vele.

25 perc alatt elkészül.

 

Töltött sült tojás

Hozzávalók: 5 egész tojás, 2 dl tejföl vagy kefir, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál reszelt sajt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só ízlés szerint; a körethez 20 dkg spagetti és 2 evőkanál olaj.

Az apróra tört spagettit a szokásos módon, sós, forrásban lévő vízben megfőzöm, majd meleg vízzel leöblítve 2 evőkanál olajjal összekeverem, és egy kisebb, hosszúkás tűzálló tálra vagy tepsire rakom. Közben 4 tojást keményre főzök.

Az ötödik nyers tojás sárgáját összekeverem 1 evőkanál tejföllel (vagy kefirrel), a sajt felével, a mustárral, 1 gerezd megtisztított és összezúzott fokhagymával, curryporral, borssal, sóval és a fele zsemlemorzsával. A megfőtt tojásokat hosszában kettévágom, a kemény sárgákat óvatosan kiemelem, majd villával összetöröm, és hozzáadom a mustáros-tejfölös masszához. Jól összekeverem. A nyolc fél tojásfehérjét sorban, egymás mellett elhelyezem a főtt spagettin, lehetőleg 4-4-et egymással szemben.

A tojásfehérjék üregét jól megpúpozva megtöltöm a tojásos masszával. A megmaradt tojásfehérjét kissé felverem, majd a tejföllel, a másik zúzott fokhagymával, a maradék sajttal és a zsemlemorzsával jól összekeverem, végül hozzáadok még 2 evőkanál olajat is. Megsózom, megborsozom, majd leöntöm vele a tojásokat. A mártás egy része gyorsan beszívódik a tésztába. Az edényt előmelegített forró sütőbe tolom, és addig pirítom, amíg szép ropogós sárgás-piros kéreg nem sül a tetejére. Nem szabad megbarnítani, mert az égett sajttól keserű lehet. Nagyon jóízű, laktató és olcsónak mondható étel, amelyet akár egy kezdő háziasszony is elkészíthet. A hűtőszekrény normál hűtőterében 2-3 napig eltartható. Nem fagyasztható (mert a főtt tojásfehérje felengedés után gumiszerűvé válik).

50 perc alatt az asztalra tehető.

 

Paradicsomos-sajtos tojás

Hozzávalók: 4 tojás, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 evőkanál reszelt sajt, 1 dl tejföl vagy kefir, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanálnyi liszt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1-1 késhegynyi szárított bazsalikom és rozmaring, ecet, cukor és só

Félliternyi vizet ecettel, cukorral és a sóval jó ízesre fűszerezek, majd felforralom. A lobogó vízbe egyenként úgy ütöm bele a tojásokat, hogy azok ne folyjanak szét, vagyis a fehérje ne váljon el a sárgától. Az újraforrástól számított 6 percig főzöm, de közben egyszer sem keverem meg, nehogy szétfolyjon. Ha a tojások megfőttek, a léből szűrőlapáttal óvatosan kiveszem. Egy serpenyőben a nagyon finomra vágott füstölt szalonna zsírját kiolvasztom, és ráteszem a megtisztított, ugyancsak apróra metélt hagymát. Fedő alatt üvegesre párolom, ezután hozzáadom a paradicsompürét, és fedő nélkül lepirítom. Felöntöm 4 dl vízzel, beleszórom a sajtot, gyorsan simára keverem, és a fűszerekkel felforralom. Ötpercnyi forralás után beleöntöm a liszttel és fél dl vízzel simára kevert tejfölt, és ismét kiforralom, közben kevergetem. Újabb öt perc múlva beleteszem a főtt tojásokat. Éppen csak egyet forralok rajta, és azonnal tálalom. Galuska vagy tarhonya a hozzáillő köret. Az étel tálalása a következő: a galuskaköretre ráöntöm a mártást, a tetejére pedig ráteszek egy tojást. Olcsó és ízletes étel, a kezdő háziasszony sem vall vele szégyent. A megfőtt mártás lefagyasztható, csak a tojást kell közvetlenül tálalás előtt megfőzni.

Hűtőszekrényben három napig eláll.

50 perc alatt elkészül.

 

Töltött bundás tojás

Hozzávalók: 6 tojás, 8-10 dkg liszt, 1-1,5 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál reszelt sajt, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál zsemlemorzsa, 1 késhegynyi törött fekete bors, só , bő olaj a sütéshez.

4 tojást keményre főzök. Meghámozom, és a tompábbik végénél egy akkora lapot vágok le belőle, hogy a főtt sárgákat kikaparhassam. Csak óvatosan szedem ki, nehogy a főtt fehérje kilyukadjon. A kivájt tojást villával összetöröm, és összekeverem 1 nyers tojássárgával, a nagyon finomra metélt vöröshagymával, sóval, borssal, mustárral és a sajttal, valamint fél dl tejjel. A masszát óvatosan beletöltöm a tojásokba. A tojásokat egyenként lisztbe mártom, és félreteszem. A megmaradt tölteléket (ami nem fért el a tojásokban) összekeverem a megmaradt nyers tojással, valamint a tojásfehérjével, a tejjel, és annyi lisztet keverek hozzá, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintamasszát kapjak. A lisztes tojásokat végét zsemlemorzsába nyomkodom, majd belemártom a tésztába. Azonnal bő, forró olajba teszem, és szép barnáspirosra megsütöm. A felesleges olajat leitatva, sült krumplival és savanyúsággal, vagy főzelékkel tálalom. Nagyon olcsó, de különleges étel, elkészítése közepes gyakorlatot kíván.

A hűtőszekrényben a megtöltött és megsütött tojás 3 napig eláll, csak sütőben vagy mikrosütőben melegíthető. Nem fagyasztható!

40 perc alatt az asztalra tehető.

 

Fűszeres tojáslepény tepsiben

Hozzávalók: 4 tojás, 4 púpozott evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 5 dkg vaj, vagy, margarin, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál (bármilyen fajta) reszelt sajt, 1 teáskanál szárított kapor, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál currypor, kevés liszt a tepsihez.

Egy kisebb tepsit 1 dkg vajjal kikenek, liszttel behintem, majd félreteszem.

A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítom, és az egészet fokhagymaprésen átnyomom (vagy nagyon finomra metélem), a tojásokat szétválasztom. A sárgákat alaposan kikeverem a fűszerekkel és a hagymapéppel, majd hozzákeverem a tejfölt, és belecsorgatom a megmaradt, olvasztott, de már hideg vajat. Ezután beleszórom a lisztet és a reszelt sajtot. Óvatosan, hogy össze ne törjem, hozzáadom a kemény habbá vert fehérjét. Kézi habverővel addig forgatom a masszát, amíg egyneművé válik, vagyis az összes anyag elkeveredik benne. A tepsibe simítom a habos masszát. Előmelegített, nem túl forró sütőben közepes lángon addig sütöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából. A megsült tojáslepényt kockákra vágva, valamilyen hideg mártással vagy salátával tálalom. Nem drága étel, lefagyasztható, és a hűtőszekrény normál hűtőterében akár 3 napig is eláll. Sütőben vagy mikrohullámú készülékben jól felmelegíthető. Közepesen gyakorlott háziasszony számára nem jelent gondot.   

50 perc alatt elkészíthető.

 

Rakott palacsinta - másképpen

Hozzávalók: a palacsintához 1 tojás, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 2-3 dl szódavíz, 1 mokkáskanálnyi só, fél dl olaj, a töltelékhez 3 dkg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 2 evőkanál reszelt sajt, 1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál szárított kapor), 1 teáskanál paradicsompüré, só és törött fekete bors.

A palacsintát a szokásos módon megsütöm. (Csak az első palacsinta sütése előtt szükséges kiolajozni a palacsintasütőt, a többi palacsinta már "saját magát olajozza".) A megsült palacsintákat egymásra rakva vékony csíkokra vágom. Egy tűzálló tálat vagy tepsit kikenek kevés olajjal, és a palacsintacsíkokat szétszedve, egyenletesen elterítem az edény alján. A megmaradt lisztet a vajjal habzásig hevítem, majd a tejjel felöntve folytonosan kevergetem, és sűrűre főzöm. Ezután a tűzről lehúzva addig keverem benne a tejfölt, amíg a massza azt teljesen felveszi. Beleszórom a fűszereket meg a reszelt sajtot, és a tojások sárgáit is belekeverem. Ha a massza már egynemű, óvatosan hozzáadom a tojások fehérjéből vert kemény habot, és jól összeforgatom. Ezt a masszát ráöntöm a palacsintacsíkokra, és az előmelegített forró sütőbe tolom. Addig pirítom közepes lángon, amíg a tetején világosbarna réteg keletkezik. Vigyázni kell, nehogy túlsüljön, mert akkor keserűvé válhat. Kockákra vágva, salátával tálalom. Kissé munkaigényes, de nem drága és ízletes étel. A töltetlen palacsinta fagyasztható, azonban a rásült mártással csak egy napig tárolható a hűtőszekrény normál terében (a mártással már nem fagyasztható).

90 perc szükséges az elkészítéséhez.

 

Tojáslepény pék módra

Hozzávalók: 1 szikkadt zsemle (vagy 2 szelet körbevágott kenyér), 4 tojás, 1 dl tej, 1 dl aludttej (vagy 1 dl kefir, esetleg joghurt), 1 evőkanál liszt, fél dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A zsemlét egészen apró kockákra darabolom, majd a tejjel megöntözöm, és néhányszor összeforgatom, hogy a tej mindenütt érje. 1 tojást a liszttel és a tejjel habosra keverek, hozzáadom a sót és a borsot, majd a zúzott fokhagymával ízesítem. A többi tojást is habosra keverem, ezután összeöntöm a fűszeres tojással. (Így biztosan nem lesz csomós a liszt.) Végül belekeverem az olajat és az áztatott zsemlét. 10 percig hagyom állni, néhányszor ismét összekeverem, majd felforrósított teflonserpenyőbe vagy palacsintasütőbe öntöm. Keverés nélkül sütöm meg az alsó felét. Ha már szilárd és szép piros, óvatosan alányúlok egy széles pengéjű lapáttal vagy késsel, és megfordítom. A tojáslepényt négy cikkre vágom, és salátával vagy savanyúsággal tálalom. Nagyon kiadós és kimondottan olcsó. Csak frissen jó!

30 perc alatt bárki elkészítheti.

 

Currys tojás

Hozzávalók: 6 tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 3 dl tej, 1 dl tejföl, 1 teáskanál currypor, 1 teáskanál mustár, 3 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál törött bors, só.

A tojásokat keményre főzöm, és meghámozva nyolcadokra vágom. Félreteszem. Közben a vajat habzásig hevítem a liszttel, majd felöntöm a tejjel, és sűrűre főzöm. Ezután a tűzről lehúzom, és simára keverem benne a tejfölt, beleszórom a fűszereket, hozzáadom a mustárt és a zúzott fokhagymát. Ismét a tűzre rakom, és kevergetve felforralom. Ezután beleteszem a tojásdarabokat, és éppen csak egyet forralok rajta. Azonnal tálalom. Rendkívül jó ízű, olcsó étel. A mártás előre megfőzve akár le is fagyasztható, csak a tojást kell frissen főzni. Az étel három napig eláll a hűtőszekrény normál hűtőterében.

30 perc alatt elkészül.

 

Tojásrolád sajtmártással

Hozzávalók: A tojásroládhoz 4 tojás, 6 evőkanál tej, 2 evőkanál finomliszt, 4 teáskanál olaj, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors; A sajtmártáshoz  5 dkg reszelt  sajt, 2 dl kefir, 1 dl tej.

A tejet, a lisztet és 1 tojást simára keverek, majd hozzáadom a többi tojást, és az egészet jó habosra felverem. A fűszerekkel ízesítem, majd 4 részre osztva, egy-egy teáskanál olajon palacsintasütőben vagy teflon serpenyőben keverés nélkül megsütöm a lepényeket. Azonnal, még forrón szorosan felcsavarom, és hosszúkás tűzálló tálba vagy kis tepsibe rakom. A mártáshoz a tejet megmelegítem, belekeverem a kefirt, majd beleszórom a sajt-granulátumot. Addig keverem, amíg sima, sűrű, mártásszerű öntetet kapok. Ezt rálocsolom a tojásroládok tetejére, és az előmelegített forró sütőbe téve csak annyi ideig pirítom, amíg a mártás kissé ráolvad a tetejére, de még nem barnul. Még a leggyakorlatlanabb háziasszony is sikerre számíthat. Olcsó és jóízű, gyors vacsora. (A tojáslepények megtölthetők pirított gombával, meghinthetők reszelt sajttal, megkenhetők kevés fokhagymával ízesített tejföllel vagy paradicsommártással.)

20 perc alatt elkészíthető.

 

Általában még a legkisebb háztartásban is található krumpli vagy krumplipehely (krumplipürépor). Az utóbbi akár hónapokig eltartható, ezért érdemes belőle tartalékolni. Számos étel készíthető krumplipehellyel, nemcsak krumplipüré. Okosan teszi a háziasszony, ha néhány csomag, lefagyasztott, elősütött hasábkrumplit is tárol a mélyhűtőben, hiszen ha még fagyosan dobja forró olajba, 5 perc alatt ropogósra sült krumplit tehet az asztalra. A betegek diétájában is nélkülözhetetlen a krumpli. Számos előnye mellett kiemelendő, hogy viszonylag sok C-vitamint tartalmaz, ami közvetlenül a héj alatt található, ezért tanácsos héjában megfőzni. Még jobb, ha gőzben pároljuk, a vitaminveszteség így kevesebb. Jó, ha tudjuk, hogy az újkrumplinak nagyobb a víztartalma, mint a téli krumplié, ezért előbbinek kisebb az energiaértéke. Akár fogyókúrába is beilleszthető.

 

Fokhagymás krumplipuffancs

Hozzávalók: 1 zacskó krumplipehely, 3-4 dl tej, 3 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 púpozott mokkáskanál sütőpor, 1-1 mokkáskanál reszelt szerecsendió (vagy őrölt szerecsendió-virág) és törött fekete bors, olaj a sütéshez.

Mély tálban habosra verem a tojást a tej felével. Beleszórom a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát és a szerecsendiót, valamint a sütőport. Hozzáadom a krumplipelyhet és a lisztet, majd jól összekeverem, és szükség szerint annyi tejet öntök rá, hogy a massza formázható maradjon. 5 percnyi pihentetés után ismét összekeverem. Ha túl sűrű lenne, kevés tejjel hígítom, ha lágy, kevés lisztet keverek még hozzá. Ezután még hozzáadok 3 evőkanál olajat. Bő olajat forrósítok, amelybe egy teáskanállal beleszaggatom a masszát. Egyszerre csak keveset szabad az olajba tenni, mert a puffancsok megnőnek. Ha az alsó felük pirosra sült, megfordítom, és a másik oldalát is megsütöm. A megsült puffancsokat tálpapírra vagy papírtörülközőre szedem, hogy az a felesleges olajat felszívja. Bármilyen hideg vagy meleg mártás illik mellé, én legjobban a tartármártást szeretem hozzá. Egyszerű és olcsó, de nagyon jó ízű étel. (Gazdagítható is: a masszába tehető reszelt zöldség vagy párolt gomba, vagy darált sonka stb.) Az elkészített massza és a már megsült puffancs is fagyasztható, de a hűtőszekrény normál hűtőterében csak egy napig áll el a nyers massza. A kisült puffancs két napig tárolható. Mikrosütőben vagy sütőben felmelegíthető.

25 perc alatt elkészíthető.

 

Krumpli – lepény, sütőben

Hozzávalók: 1 zacskó krumplipehely, 5 dl tej, 5 evőkanál olaj, 4 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és sütőpor, 1 evőkanál zsemlemorzsa (a tepsihez).

Mély tálban habosra keverem a tojást, majd a tejet beleöntve, a fűszereket is hozzáadom. Jól összekeverem, ezután beleszórom a krumplipelyhet és a lisztet. Ismét jól összekeverem, és 5 percre félreteszem. Közben a hagymát megtisztítom és lereszelem, majd a hagymareszeléket és 4 evőkanál olajat is hozzáadok. A megmaradt olajjal kikenek egy lapos tepsit, és a zsemlemorzsával beszórom.

A krumplis masszát belesimítom a tepsibe, és az előmelegített forró sütőben addig sütöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca száraz marad. A lepényt kockákra vágva tálalom. Magában is nagyon jó, de még jobb, ha salátát vagy savanyúságot kínálok mellé. Olcsó, egyszerű, laktató étel,  A massza is, a megsült lepény is lefagyasztható. A hűtőszekrényben a nyers massza csak egy napig, a megsült lepény 2 napig tárolható.

40 perc alatt elkészíthető.

 

Sajtos krumpli

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 15 dkg bármilyen reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, só, 1 késhegynyi törött fekete bors, olaj a krumpli sütéséhez.

A krumplit megtisztítom, vékonyka hasábokra vágom, és megtörülgetem, majd az olajban a szokásos módon szép pirosra sütöm. Leszűrve tepsibe terítem, és megsózom. Egy tálban a tojást habosra keverem a tejföllel, 2 evőkanál sajttal, a megtisztított és zúzott fokhagymával. Sóval, borssal ízesítem, majd egyenletesen rálocsolom a burgonyára. Előmelegített forró sütőbe tolom, és fedetlenül addig sütöm, amíg kéreg nem keletkezik a burgonya tetején. Ezután gyorsan rászórom a megmaradt reszelt sajtot, és már csak annyi időre tolom vissza a sütőbe, ameddig a sajt ráolvad. Salátával vagy savanyúsággal tálalom. Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető. A kész étel már nem fagyasztható, de három napig tárolható a normál hűtőtérben.

40 perc alatt vacsora varázsolható belőle. (Ha a mélyhűtőben lévő elősütött krumpliból készítjük, 25 perc alatt megsül.)

 

Paprikás krumpli Frank módra

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1-2 zöldpaprika (télen mirelit), 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál tört köménymag só és törött fekete bors.

A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, és az olajon a zsírját kisütöm. Ráteszem a finomra összevágott hagymát, és fedő alatt üvegesre párolom. Ha már zsírjára pirult, a tűzről lehúzva gyorsan belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. Ismét összekeverem, rászórom a közben megtisztított és vékony hasábokra vágott krumplit, majd néhány percig kevergetve pirítom. Ezután az egészet átöntöm egy tepsibe vagy egy tűzálló tálba, rászórom a megmosott, vékony szeletekre vágott zöldpaprikát. A paprikás-hagymás serpenyőt 1 dl vízzel kiöblítem, és a levet ráöntöm az ételre. A tejfölben elkeverem a borsot, a vegetát, kevés sót és a tört köménymagot, majd az öntetet rálocsolom a krumpli tetejére. Alufóliával vagy az edény tetejével lefedem, és az előmelegített forró sütőbe tolom. Legalább 50 percig párolom közepesnél kisebb lángon. Ezután a tetejét leveszem, és piros-ropogós kérget sütök rá. Rendkívül jóízű, egyszerű étel, amelyet savanyúsággal vagy salátával teszek az asztalra. Az elkészült paprikás krumpli lefagyasztható, és a normál hűtőtérben is eláll négy napig.

Sütés nélkül 20 perc alatt előkészíthető, a többi a sütő dolga.

 

Rántott krumpli

Hozzávalók: 4 nagy, egyforma krumpli, 2 tojás, 3-4 evőkanál liszt, ugyanennyi zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, só, törött bors és reszelt szerecsendió, kevés szódavíz.

A krumplit meghámozom, megmosom, és leszárítom. Ujjnyi vastag karikákra vágom, és mindkét oldalát megsózom. A tojásokat habosra verem, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezem. A krumplikarikákat először lisztben megmártom, majd a fűszeres tojásban megforgatva, a zsemlemorzsába hempergetem. Bő, forró olajba teszem, de kis lángon sütöm, hogy jól átsüljön. A felesleges olajat lecsöpögtetem a megsült krumplikarikákról. A megmaradt tojást annyi liszttel és szódavízzel keverem össze, hogy kb. 2 dl palacsintatészta-szerű massza legyen belőle, amelybe 3 evőkanál olajat is keverek. Ezután négy nagy palacsintát sütök a masszából. Tálaláskor a palacsintát lapos tányérra rakom, és a felére halmozom a rántott burgonyát, majd ráhajtom a palacsinta másik felét. Gusztusos látvány, nagyon finom és igen olcsó.  Nem fagyasztható, csak frissen jó.

60 perc alatt elkészíthető.

 

Fűszeres párolt krumpli

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 késhegynyi babérlevélpor, 1 evőkanál zsemlemorzsa a tepsihez.

Kis tálkába szórom a lisztet és az összes fűszert, majd jól összekeverem. A krumplit meghámozom, megmosom, leszárítom, és vékony karikákra vágom. A fűszeres lisztet rászórom, és a krumplit jól összerázom, hogy a liszt mindenütt érje. Közepes tepsit kikenek egy evőkanál olajjal, és a zsemlemorzsával behintem, majd a nyers lisztes krumplit egyenletesen elterítem benne. A meghámozott, karikákra vágott vöröshagymát elosztom rajta. Rászórom a reszelt sajtot. A tejfölben elkeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd lelocsolom vele a sajtos hagymát. A tetejére ráborítok egy alufóliát, és az előmelegített, forró sütőben 1 órán keresztül párolom közepesnél kisebb lángon. Mire a párolási idő letelik, a teteje is szépen megbarnul a fólia alatt. Ha nem eléggé sült, kicsit megpirítom. Nagyon finom és olcsó étel. A legkezdőbb háziasszony is bátran hozzáfoghat. A megsült burgonya 4-5 napig eláll, és a mélyhűtőbe is betehető.

25 perc alatt előkészíthető (sütés nélkül)

 

Töltött krumpli

Hozzávalók: 8 közepesen nagy, héjas krumpli, 4 evőkanál olaj, 1 tojás, 1 evőkanál zsemlyemorzsa, 1 evőkanál darált füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, só és törött bors.

A krumplikat a sütőben megsütöm. (Lehet fóliában vagy tepsiben is.) Miközben sül, elkészítem a tölteléket: a tojást habosra verem, hozzáadom a zsemlemorzsát, a zúzott fokhagymát, a darált szalonnát, és sóval, borssal ízesítem. A megsült krumplikat meghámozom, félbe vágom, a fél krumplik belsejét kikaparom, és összekeverem a tojásos masszával. Tepsire rakom egymás mellé a fél, kivájt krumplikat, és jól megpúpozva, megtöltöm a keverékkel. Ami megmarad, azt összekeverem a tejföllel és az olajjal, majd egyenletesen rálocsolom a megtöltött krumplira. Fedetlenül tolom be az előmelegített forró sütőbe, és addig sütöm, amíg szép piros-ropogós lesz a tetejük. Salátával vagy savanyúsággal kínálom. Másfél óra alatt elkészíthető, olcsó és kiadós étel. A megtöltött, megsült krumpli lefagyasztható. A hűtőszekrény normál hűtőterében három napig eláll.

 

Krumpli - gombóc tepsiben

Hozzávalók: 1/2 kg krumpli, 1 tojás, 3 evőkanál liszt, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 púpozott mokkáskanál sütőpor, 1 evőkanál vegeta, 2 evőkanál olaj; a mártáshoz a gombóc tetejére 1 zacskó gombaleves-por, 2 dl kefir, 2 evőkanál olaj.

A meghámozott krumplit kevés sós vízben megfőzöm, majd még forrón leszűröm (levét nem öntöm ki, mert szükség lehet rá), és összetöröm. A tojást habosra verem, a liszttel, az olajjal és a sóval összekeverem, majd a sütőport is hozzáadom. Csak akkor keverem össze a krumplival, ha az már kihűlt. A masszának formázhatónak kell lennie. (Ha nem elég sűrű, még kevés lisztet keverek bele, ha pedig nagyon kemény, akkor kevés krumpli-főzőlével hígítom.) Jó nagy fazék vizet forralok, amelybe beleszórom a vegetát. A forrásban lévő vízbe egymás után - hogy a víz forrása egy pillanatra se szűnjön meg - beleengedem a nagy diónyira formált gombócokat, majd 10 percig kis lángon forralom. A leszűrt gombócokat kis tepsibe rakom. A mártáshoz a gombaleves-port 3 dl vízzel hidegen simára keverem, majd a tűzre téve folytonos kevergetés közben felforralom, és sűrűre főzöm. Ezután belekeverem az olajat és a kefirt. Ha a mártás már egynemű, ráöntöm a tepsiben lévő gombócokra. A tepsit előmelegített, forró sütőbe tolom, és 15 percig közepes lángon sütöm. Akkor érdemes készíteni, ha előző napról maradt sós vízben főtt krumpli, azonban ekkor nem lehet már összetörni, hanem reszelni kell. Kissé munkaigényes, de nem drága és jóízű az étel; fagyasztható.

70 perc alatt készen van.

 

Sárga lepénykék

Hozzávalók: 1/2 kg krumpli, 2 nagy szál sárgarépa, 1 tojás, 3 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tej, 1 teáskanál só, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 5 evőkanál olaj.

A krumplit meghámozom, megmosom, leszárítom, és az almareszelő legdurvább fokán lereszelem. A tojást habosra verem, sóval, borssal és majoránnával fűszerezem, majd a tejjel és a liszttel összekeverem. Ha a massza már sima, beledolgozom a reszelt krumplit. A sárgarépát tisztítás után ugyancsak lereszelem, és 2 evőkanál olajjal együtt beledolgozom a krumplis masszába. Teflonserpenyőben megforrósítom a megmaradt olajat, és evőkanállal lapos kis halmokat adagolok a serpenyőbe. A halmok tetejét lelapítom. Ha az alsó felük pirosra sült, lapátkanállal óvatosan megfordítom, és a másik oldalukat is megsütöm. Salátával vagy mártással tálalom, vagy feltétnek kínálom főzelék és rizsköret mellé. Lehetetlen elrontani, annyira egyszerű. A kész étel fogyasztható, és a normál hűtőtérben 3 napig tárolható.

25 perc alatt elkészíthető

 

Boros újkrumplisaláta

Hozzávalók: 1/2 kg egészen apró újkrumpli, 1 dl sűrű majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt, 1/2 dl fehér száraz bor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál mustár.

A sós vízben megáztatott és ledörzsölt újkrumplit sós vízben megfőzöm. Közben elkészítem a mártást: a majonézt simára keverem a borral, a tejföllel, a mustárral, és sóval, borssal megfűszerezem. A leszűrt és kissé kihűtött burgonyákat csak akkor vágom félbe, ha nem elég aprók. A burgonyát belekeverem a mártásba. A hagymát megtisztítom, és nagyon vékony karikákra vágva ugyancsak hozzáadom. Az egészet alaposan összekeverem, és hagyom, hogy teljesen kihűljön, csak ezután fedem be. A hűtőszekrénybe teszem néhány órára. Ez a saláta természetesen nem fagyasztható, viszont 3 napig eláll a normál hűtőtérben.

30 perc alatt elkészíthető.

 

A sajt rendkívül fontos szerepet tölt be táplálkozásunkban. Magas fehérje- és zsírtartalma folytán igen értékes tápanyag. Miután elég sokáig eláll a hűtőszekrényben, érdemes belőle nagyobb adagot és többfélét is tárolni. Egyetlen picike megszáradt sajtdarabkát se dobjunk el, mert lereszelve nagyon sokféle ételhez használható. Nemcsak a hideg ételek fontos alkotórésze, de meleg ételhez is nélkülözhetetlen, sőt önálló fogást is asztalra varázsolhatunk belőle. Alig akad ember, aki a sajtot valamilyen formájában ne szeretné! Az alábbi, sajtból készült vagy sajtos ételeket érdemes kipróbálni.

 

Sajtleves Frank módra

Hozzávalók: 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl kefir vagy joghurt, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál apróra tört cérnametélt, 1 evőkanál liszt, 2 tyúkhúsleves-kocka, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál szántott kapor), só, és törött fehér bors .

A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, zsírját kisütöm, majd a pörcöt leszűröm. A visszamaradt zsírra rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítom. A tűzről lehúzva belekeverem a zúzott fokhagymát és a lereszelt vöröshagymát, majd egy pillanatra, a tűzre visszateszem, és kevergetve tovább pirítom. Ismét lehúzom a tűzről, felöntöm 3 dl vízzel, és simára keverem. A tűzre visszatéve ezután már bátran hozzáöntök még 7 dl vizet, beleteszem a húsleveskockákat és felforralom. Közben néhányszor megkeverem. Ha már zubogva forr, beleszórom a tésztát és megfőzöm. Vigyázat! Ott kell mellette állni, mert hamar kifuthat, ezért nagy fazékban főzzük, hogy legyen helye forrni! Mire a habja elfő, a tészta is megfő. Ezután beleszórom a finomra vágott kaprot, és a reszelt sajttal elkeverem. Végül kevés levessel simára keverem a kefirt, és azt is belezúdítom. Egy pillanatig ismét forralom, majd a tűzről lehúzom. Rendkívül jóízű, pikáns leves, amelyet akár le is fagyaszthatunk, ha nagy adagot főztünk belőle. A hűtőszekrény normál hűtőterében 3 napig eláll.

25 perc alatt elkészíthető.

 

Rántott sajt

Hozzávalók: 20 dkg hajdú (vagy egyéb kemény) sajt, 1 tojás, 2-3 evőkanál liszt, 4 evőkanál zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, só és törött bors.

A sajtot ujjnyi vastag csíkokra vágom. A tojást megsózom, megborsozom, és habosra keverem. A sajtot először lisztbe mártom, ezután a fűszerezett tojásba forgatom, majd a zsemlemorzsába hempergetem. Ezután ismét a tojásba és még egyszer a morzsába forgatom. Bő, forró olajba rakom, és hirtelen, erős lángon gyorsan pirosra sütöm. Ha duplán bundázom, egészen biztosan nem folyik ki a sajt! Az olajból kivéve papírtörülközőn leitatom a felesleges olajat, és tetszés szerinti körettel tálalom. Legjobb mellé a petrezselymes párolt rizs és a hideg tartármártás, de bármilyen főzelék feltétje is lehet. Pillanatok alatt megsül, rendkívül egyszerűen elkészíthető, senki sem tudja elrontani. A rántott sajt frissen, forrón jó, felmelegíteni nem lehet, ezért nem is érdemes kisütve tárolni.

15 perc alatt elkészíthető

 

Sajtpuffancs

Hozzávalók: 10 dkg bármilyen fajta, akár többféle maradék reszelt sajt, 1 tojás, 1 dl tej, 12-15 dkg liszt, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál sütőpor, késhegynyi törött fekete bors, olaj a sütéshez.

A tojást habosra verem, beleszórom a fűszereket, majd a tejjel is habosra keverem. Ez után annyi lisztet keverek bele, hogy galuskaszerű tészta legyen belőle, és bő, forró olajban, de közepes lángon addig sütöm, amíg szép sárgásbarna lesz. Nem szabad sötétbarnára sütni, mert megkeseredik. Kiváló sör- vagy borkorcsolya, de salátával önálló étel, és bármilyen körettel is tálalható. Gyorsan és egyszerűen elkészül, és olcsónak is mondható.

20 perc alatt asztalra tehető.

 

Sajtos fánk tepsiben

Hozzávalók: 3 tojás, 6 dkg vaj vagy margarin, 13 dkg liszt, 5 dkg bármilyen fajta reszelt sajt, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 mokkáskanál currypor, 1 késhegynyi törött fehér bors, vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez.

Egy lábosban felforralok másfél dl vizet, majd beleteszem a vajat és a fűszereket. Ezután folytonos keverés közben beleszórom a lisztet, és kis lángon addig keverem, amíg az egész massza egy tömbbé összeáll. Ezután a tűzről lehúzom, és pár percig hagyom állni, addigra kissé kihűl. A tojásokat egyenként keverem bele, amíg a massza egyneművé válik. Ezután egyik végén kilyukasztott nejlonzacskóba töltöm, és kis, diónyi halmokat nyomok a vajjal kikent és liszttel behintett tepsire. Ügyelek arra, hogy a halmok ne kerüljenek túl közel egymáshoz, mert sülés közben megnőnek. A tepsit előmelegített forró sütőbe tolom, és közepes lángon 5 percig sütöm, majd a lángot takarékra mérsékelve, addig sütöm, amíg a tészta illatát nem érzem. Ez körülbelül még 10 perc. Az első 10 percben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert nem emelkedik fel szépen a fánk. Vigyázat! Hamar megbarnulhat, és akkor keserű lesz. Kissé munkaigényes, de igazán olcsó és gusztusos harapnivaló, akár sörkorcsolyának is alkalmas. Vacsorára egy csésze teával kitűnő.  A megsült fánk 3 napig eláll, és fagyasztható.

60 perc alatt elkészül.

 

Sajtos galuska

Hozzávalók: 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 40 dkg liszt, 1 tojás, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanálnyi só, 1 teáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 gerezd fokhagyma.

Mély tálban habosra keverem a tojást 2 dl vízzel és 2 evőkanál olajjal, majd a lisztet is hozzáadva, a sóval, a borssal, a zúzott fokhagymával és a curryporral alaposan kikeverem. Ha szükséges, még kevés vizet öntök hozzá. A szokásos galuskatészta sűrűségűnek kell lennie. Ezután beledolgozom a reszelt sajt felét. Bő, sós vizet forralok, amelybe a galuskát beleszaggatom. A megfőtt galuskákat leszűröm, meleg vízzel leöblítem, majd a megmaradt olajjal elkevert tejföllel átforgatom. A tetejére rászórom a megmaradt reszelt sajtot, és azzal is átkeverve, néhány percre beteszem a forró sütőbe. Olcsó és laktató, ízletes egytálétel vagy ünnepi húsétel mellé köret. Aznap el kell fogyasztani. A kész galuska le is fagyasztható.

30 perc alatt készen van, lehetetlen elrontani.

 

Sajtos spagetti

Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 10 dkg reszelt, füstölt sajt, 1 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál só.

A tésztát apróra összetöröm, és a szokásos módon, sós, forrásban lévő vízben megfőzöm.

Meleg vízzel leöblítem, és melegen tartom. Közben egy edényben a nagyon finomra vágott szalonna zsírját kisütöm, a pörcöt leszűröm. A főtt tésztát összekeverem a szalonnazsírral és a tejföllel, majd beleterítem egy tűzálló tálba. A reszelt sajttal egyenletesen behintem a tetejét, és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Annyi ideig sütöm, amíg a sajt, nyúlósra olvad a tetején, akkor a sütőből kiveszem, és villával átkeverem. Újabb néhány percre visszateszem a sütőbe.

Salátával kitűnő ebéd vagy vacsora.  Lefagyasztható. A normál hűtőtérben csak egy-két napig tárolható, mert a főtt tészta igen romlékony.

30 perc alatt elkészíthető.

 

Sajtsaláta

Hozzávalók: 10 dkg bármilyen fajta kemény sajt (egy darabban), 10 dkg apróra tört spagetti, 1 savanykás alma, 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt rokfort, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, fél citrom leve, só és törött fehér bors, 1 mokkáskanálnyi currypor és porcukor.

Mély salátástálban a tejfölt kikeverem a citromlével, a mustárral, a zúzott fokhagymával, majd a reszelt rokfortot is hozzáadom. A tálat hűtőbe rakom. Közben a spagettit a szokásos módon megfőzöm, hideg vízzel leöblítem, és belekeverem a mártásba. Az almát megmosom, kicsumázom, és héjastul nagyon vékony csíkokra aprítom. A hagymát megtisztítom, és vékony karikákra metélem. A sajtot ugyancsak felcsíkozom, majd az összes hozzávalót a mártásos tésztához öntöm. Jól összekeverem, ezután befedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben. Laktató, ízletes vacsora egy-egy szelet pirított kenyér társaságában. A kezdő háziasszony is bátran hozzáfoghat. 1 napig tárolható, és nem fagyasztható.

30 perc alatt elkészíthető.

 

Fantasztikus sajtkrém (8-10 személy részére)

Hozzávalók: 5 dkg reszelt rokfort, 1 doboz tejszín krémsajt, 8 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor zöldhagyma (vagy kis fej reszelt vöröshagyma és 1 csokor snidling), 1 evőkanál tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi törött fehér bors, csipet porcukor és só.

A puha vajat a tejföllel és a zúzott fokhagymával keverőtálba rakom. Habosra keverem, ezután beleszórom a reszelt sajtot, és beleteszem a krémsajtot, végül a megtisztított és finomra metélt zöldhagymát (zöldjével együtt) adom hozzá. Az egészet addig keverem, amíg habos, könnyű krém lesz belőle. Üvegtálra halmozom, tetejére borítok egy folpack fóliadarabot, és a hűtőszekrényben megdermesztem. Minimum 1 hétig biztosan eláll. Pirított kenyér-szeletkékre kenve a legjobb. 1 csésze teával vagy 1 pohár sörrel rendkívül finom, kiadós, laktató vacsora. Még a kezdő háziasszony sem vall vele szégyent. A sajtkrém kis adagokban lefagyasztható.

15 perc alatt elkészíthető.

 

Sajtos-almás szendvics

Hozzávalók: 8 szelet szendvicskenyér, 1 kicsi, savanykás alma, 8 nagyon vékony szelet sajt, 5 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só.

Az almát megmosom, magházát almakiszúróval kitolom, és karikákra vágom. A karikákat kis kockákra aprítom. A kenyérszeleteket vajjal megkenem, megsózom, majd az almakockákat elosztom rajtuk. Előmelegített sütőbe vagy grillsütőbe tolom a szendvicseket, és addig pirítom, amíg az alma üvegessé válik. Ekkor minden szendvics tetejére ráborítok egy-egy sajtszeletet, és annyi időre teszem vissza a sütőbe, amíg a sajt ráolvad az almakockák tetejére. Gyors, olcsó vacsora vagy vendégeknek kínálnivaló. Annyira egyszerű, hogy gyerek is elkészíthet.20 perc alatt elkészíthető

 

Diós sajtgombócok         

Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 5 dkg reszelt rokfort, 5 dkg reszelt bármilyen fajta sajt, 10 dkg darált dió, 1-2 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött fehér bors. A juhtúrót villával összetöröm, majd nagyon kevés tejföllel összekeverem. Hozzáadom a reszelt sajtokat, a megtisztított, valamint összezúzott fokhagymát és a fűszereket. Végül a darált diót is beledolgozom. A masszának keménynek, formázhatónak kell lennie. Nedves kézzel kis gombócokat alakítok belőle, majd salátával bélelt tálra halmozom. Befedem fóliával, és a hűtőszekrényben néhány óráig dermesztem. Fogpiszkálót vagy dárdácskákat szúrok bele, és sör vagy tea mellé tálalom. Nagyon finom és mutatós vendégváró. Fagyasztani is lehet, csak nagyon gondosan be kell csomagolni, nehogy az erős illatok elárasszák a mélyhűtő belsejét.           

15 perc alatt elkészül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése