2022. július 29., péntek

Bejgli cukormentesen ­ gesztenyés bejgli recept

 Hozzávalók Hozzávalók 1 rúdhoz 17 dkg teljes kiőrlésű liszt 8 dkg liszt 0,75 dkg friss élesztő 11 dkg puha vaj 0,6 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer 1 tojássárgája 1 csipet só 1/2 dl tejszín 20 ml víz a töltelékhez: 37,5 dkg natúr darált gesztenye 2 dl habtejszín 1 evőkanál rum 1 evőkanál vaníliakivonat 1,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer 1 csipet őrölt fahéj a tetejére: 1 tojás Elkészítés 1. Bejgli cukormentesen ­ gesztenyés bejgli recept A töltelékhez a hozzávalókat krémesre melegítjük, teljesen kihűtjük. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és letakarva pár órát hideg helyen pihentetjük.  A tésztacipót 2 ív sütőpapír között négyzet alakúra (35x35 cm) nyújtjuk. Sem a sütőpapírt, sem a nyújtófát nem kell lisztezni, ha mégis ragadna a tészta, a sütőpapírt megszórhatjuk kevés liszttel. Rátesszük és elterítjük rajta a tölteléket úgy, hogy a széleitől legfeljebb 2 cm maradjon szabadon. 2, egymással szemben lévő oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd a bejglit a sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük. A papírral együtt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 1/2 órát szobahőmérsékleten pihentetjük, majd a felvert tojássárgájával hosszában megkenjük, és 1­2 órára félretesszük, hogy a tojás rászáradjon a tésztára. Ezután a villával fellazított fehérjével kenjük meg, de csak keresztben. A folyamat betartása nagyon fontos, mert így lesz a bejgli felülete „márványos” mintázatú. A tésztát hűvös helyre

tesszük, és ismét 2­3 órát, de akár 1 éjszakát is pihentetjük. Sütés előtt a rudat hústűvel több helyen megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben – alsó­felső sütésmódban – 28­30 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, szeletelve tálaljuk. Tipp: az egész rúd bejgli 320 g szénhidrátot tartalmaz. A recepthez gyorsfagyasztott, natúr gesztenyét használtunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése