Receptgyűjtemény
a székesfehérvári Candida klub tagjainak ajánlásával
1. füzet:
gabonaételek és kenyérrevalók
Kedves Olvasó!
A klubbal és a füzetben szereplő receptekkel
kapcsolatban bővebb tájékoztatást a füzet átadójától kaphat!
Szívesen állunk rendelkezésére!
Bővebb info:
Kedves Olvasó!
Ezt a füzetet - amely egy sorozat első kiadása -,
nemcsak azoknak ajánljuk, akik
úgynevezett „candida diétába”
kezdenek, hanem azoknak is, akik egészséges
és laktató ételekkel szeretnék
táplálni magukat, s szeretteiket.
A latin diéta szó,
eredetileg nem éheztetést, vagy koplaltatást, hanem életrendet, étrendet jelent.
Manapság sokan főleg akkor gondolnak a diétára, amikor már a megromlott, vagy a
nem kívánatos egészségi állapotukat szeretnék egy céltudatosabb étrenddel
kedvezően befolyásolni.
A gyógyító, vagy helyreállító étrendnek sok-sok célja lehet,
így például egyrészt az, hogy az ételeink,
- beleértve azok összetevőit
is – ne
legyenek további erősítői a bennünk túlzott mértékben elszaporodott
antigéneknek, főleg gombáknak, másrészt segítsék
talpra állítani saját sejtjeinket, szöveteinket, szerveinket,
energia- és immunrendszerünket, de még kedvünket
is!
E könyvecskében szereplő
ételekkel magunk is hozzájárulhatunk szervezetünk mikrobiológiai egyensúlyának fenntartásához.
A receptek zöme gyűjtésből
származik, azokat személyesen
kipróbáltuk, némelyiket tovább is fejlesztettük és a székesfehérvári „Candida Klub” rendezvényein
többször bemutattuk. Az ételeket otthonunkban gyakran elkészítjük, és
mindenkinek jó szívvel, szeretettel
ajánljuk.
Székesfehérvár, 2007. február
Nyilas Zoltán - klubtitkár -
Pizzaszósz
Hozzávalók: 2-3 db nagy fej vöröshagyma, 5-6 gerezd
fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, fél liter paradicsomlé (tartósítószer
nélküli), 15 dkg párolt cukkíni, vagy patisszon, 1 tk. kakukkfű, 1 tk.
rozmaring, 1 tk. oregano, késhegynyi őrölt babérlevél, csipetnyi őrölt gyömbér,
feketebors, só.
Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajon,
hozzáadjuk a fokhagymát, a párolt tököt és felöntjük a paradicsomlével. Jól
kiforraljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket. A tűzről levéve mixerrel pépesítjük.
Tipp: jól
fagyasztható, érdemes nagyobb adagot készíteni!
(Istvándi Ágnes ajánlása)
Pörkölt
árpa tea
Az árpát megpirítjuk közepes lángon 10 percig.
Keverjük és rázogassuk az edényt, hogy ne égjen oda. Ha kész, másfél liter
vízhez adjunk 2-3 tk. pirított árpát. Forraljuk fel, majd kislángon főzzük
10-15 percig.
Ez a tea különösen alkalmas arra, hogy elősegítse az
állati zsiradék eltávolítását a szervezetből.
Ugyancsak kiváló nyári ital, és lázcsillapításra is
használható.
(Athanasoff Ibolya ajánlása)
Kenyerek, tészták, gabona-ételek
Gondolatok a
kenyérkészítéshez
Miért érdemes néha-néha saját kenyeret sütni?
Mert csak nagyon kevés helyen lehet olyan kenyeret
kapni, amely valóban tápláló, abból készül, ami egyedi és aktuális állapotunk
szerint meg tudunk emészteni, be tudunk a sejtjeinkbe építeni, és ez nem von el
tőlünk a szükségesnél több energiát, sőt, igazán táplálékként szolgál.
Válasszuk meg először jól az alapanyagokat!
A vércsoportunknak megfelelő gabonák teljes őrlésű
lisztjeit jól vegyük szemügyre, mert a fehér liszttel ellentétben ezeket
nehezebb úgy tárolni, hogy a gabonaszemeken
Gabonakávé
3 csésze barna rizs, 2 és ½ csésze búza, 1 és 1/2 csésze
azuki bab, 2 csésze csicseriborsó, 1 csésze cikóriagyökér.
A hozzávalókat megpörköljük sötétbarnára, keverjük
össze és őröljük finom porrá. Kávészerű italhoz használjunk 1 evőkanállal egy
csésze vízhez. Forraljuk és kis lángon főzzük 5-10 percig.
Az üzletekben többféle gabona kávé kapható, kerüljük
azokat, melyekben füge, datolya, melasz vagy méz van.
(Athanasoff
Ibolya ajánlása)
Nyers céklasaláta
Hozzávalók: 1 cékla, 1 alma, 1/2 citrom, torma, fehérbors,
bazsalikom, kömény, só, víz.
A céklát, az almát, a tormát lereszeljük, hozzátesszük a
fűszereket, a citrom levet, sőt ízlés szerint, és egy kis vizet. Jól össze kell
keverni, és állni hagyjuk. Nagyon finom önálló ételként, vacsorára néhány
szelet rozskenyérrel, melyet pirítani is lehet.
(Athanasoff
Ibolya ajánlása)
eredetileg is meglevő gombák ne szaporodjanak el a
lisztben is. Szagoljuk meg, - a dohos szagút nehogy felhasználjuk! - szitáljuk
át, és valamilyen természetes gombaölővel, pl. grapefruit mag kivonattal
kezeljük le. (pohár lisztenként néhány csepp hozzáadásával).
A gabonák teljes őrlésű
lisztjei az egészséges emésztőrendszerű emberek esetében is gondot okozhatnak,
főleg, ha addig csak fehér lisztes készítményeket fogyasztott valaki. Ezért itt
is fontos a fokozatosság elve, és érdemes az emésztési képességet is támogatni,
(pl. úgy is, hogy a lisztet előzőleg tejben megáztatjuk, ha nem áll fenn
tejcukor, vagy tejfehérje érzékenység, vagy natúr joghurtot keverünk a
lisztünkhöz). Ha gondok vannak az emésztő enzimjeinkkel, akkor érdemes még
enzimeket is tartalmazó magvakat, olajokat belekeverni a kenyerünkbe, vagy akár
ilyenben segítő készítményeket külön is alkalmazni.
A kelesztést, térfogatnövelést
olyan anyagokkal végeztessük, amelyek a lehető legkevésbé táplálják a
gombáinkat! A legelterjedtebb ilyen segítőink a szódavíz, a biosütőporok, a
szódabikarbóna, a bórkőpor, a joghurt, és (ritkábban) a saját készítésű kovász.
Nagyon fontos összetevő a
víz! A legjobb a konyha hőmérsékletű, tisztított, lágy, rendezett struktúrájú
(ÉLŐ!!) víz.
A kenyérsütés talán
misztikum is. A összetevők elegyítése után mindig hagyjuk „pihenni” anyagunkat,
míg a sütésnek nekilátnánk.
Egy kicsit mi is belesülünk
a jó kenyérbe…
-
Nyilas Zoltán -
Piskóta
Hozzávalók: 3 tojás, 3 kanál édesítő, 3 kanál teljes
kiőrlésű liszt, 1 sütőpor, 10 dkg darált dió.
A 3 tojás fehérjét jól felverjük, majd hozzáadjuk az
édesítőt, a tojássárgákat és óvatosan a lisztet, illetve a darált diót és a
sütőport.
Kivajazott őzgerincsütőben megsütjük.
(Zámbóné Ibolya ajánlása)
Raffaello
8 dkg vaj, vagy növényi margarin, 4 evőkanál Just like
sugar, vagy 7 dkg Glukonon, 10 dkg kókusztejpor, 10+3 dkg kókuszreszelék,
hámozott (sótlan!) mandula (ha forró vízbe áztatjuk a mandulát, könnyű
ledörzsölni a barna héját).
Kb. 0,5 dl vízben lassú tűzön felolvasztjuk az
édesítőszert és a vajat. Forralni nem szabad!
Tűzről levesszük, belekeverjük a kókusztejport és a
10 dkg kókuszreszeléket. Teljesen kihűtjük, majd vizes kézzel golyókat formálunk
és a közepébe egy-egy hámozott mandulát teszünk (mandula nélkül is finom).
Kókuszreszelékben megforgatjuk.
(Kléber Timea
ajánlása)
Candida kenyér
Hozzávalók: 20 dkg rozsliszt, 20 dkg
Graham liszt, 20 dkg teljes őrlésű bio-búza liszt, 3 evőkanál kukorica gríz, 1
cs. sütőpor, 2 kávéskanál őrölt kömény, 2 kávéskanál só, 1 evőkanál szezámmag,
fél dl étolaj, 4 dl víz.
A víz és az olaj kivételével a hozzávalókat
összedolgozzuk, majd az étolajat „csöpögtetve” hozzákeverjük. Néhány órát
pihentetjük, ezután összekeverjük a vízzel. Őzgerincsütőbe tett alufóliába
lazán, egyenletesen bekanalazzuk. Tetejét picit bevizezzük, lazán betakarjuk az
alufóliával, majd előmelegített sütőben a közepesnél valamivel gyengébb hőfokra
állítva kb. 80 percig sütjük.
(Nyilas Zoltán ajánlása)
Candida kenyér ( O vércsop)
Hozzávalók: 20 dkg rozsliszt, 20dkg tönköly búzaliszt,
20 dkg teljes kiőrlésű rizsliszt, 3 evőkanál kukorica gríz, (vagy szárított
búzacsíra) 1 cs. sütőpor, 2 kk. köménymag (őrölt), 2 kk. só, 1 ek. szezám mag,
0,5 dl étolaj (hidegen sajtolt), 4 dl langyos, tiszta víz, … és egyéb, Ön által
jónak tartott hozzávalók, pl. mandula, magvak...
Candida kenyér ( B vércsop)
Hozzávalók: 20 dkg zabliszt, 20 dkg tönköly búzaliszt,
20 dkg teljes kiőrlésű rizsliszt, (vagy a fentiek helyett 60 dkg tönköly
búzaliszt).
Kölessüti
1 pohár köles, 4 pohár tiszta víz, kevés só, ízlés szerint
édesítő, fahéj, gyömbér és savanyú gyümölcs, 2 ek. olaj.
Kivajazott tepsibe öntjük a vizet és a kölest. Jól
eligazítjuk és elosztva rászórjuk a többi hozzávalót.
Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 1 órát
sütjük.
(Csehely
Zsuzsa ajánlása)
Zámbóné Ibolya ajánlásával:
1 pohár kölest megfőzünk 2,5 pohár enyhén sós
vízben, majd ízlés szerint teszünk bele édesítőt, gyömbért, fahéjat, 1 pohár
bármilyen savanyú gyümölcsöt, 2 evőkanál olajat.
Összekeverjük, vajazott tepsiben szűk 1 órát közepes
lángon sütjük.
Muffin
Hozzávalók: 2 csésze tönkölybúzaliszt, 5 dkg vaj vagy olaj, dió, szezámmag vagy
ami tetszik, bármilyen savanyú gyümölcs (pl. ribizli, áfonya, alma) kevés
házilag főzött cukor és tartósítószer nélküli lekvár, 1 kk. szódabikarbóna.
A tönkölybúzalisztben elkeverjük a szódabikarbónát,
kis sót és minden hozzávalót beletéve, annyi tisztított vízzel eresztem fel,
hogy sűrű nokedli tészta állagot kapjak (kis citromlével ízesítem).
Jól elkavarva, olajozott sütőformában előhevített
sütőben, majd mérsékelt lángon 20-25 perc alatt megsütjük.
(Csehely
Zsuzsa ajánlása)
A víz és az
olaj kivételével a hozzávalókat jól dolgozza össze, majd az étolajat
„csöpögtetve” keverje hozzá.
Néhány órát pihentesse (akár
egy teljes sötét éjszakát), ezután keverje össze a vízzel és a
joghurttal).
Kiolajazott, (vagy vajazott,
vagy zsírozott), és belisztezett
sütőformába a tésztát egyenletesen kanalazza be, és közben folyamatosan
tömörítse. A tetejét picit vizezze be, és nagyon lazán takarja be alufóliával,
majd előmelegített sütőben a közepesnél
valamivel gyengébb hőfokra állítva, (kb. 150 C fokon ) kb. 80 percig süsse. Az
alufóliát kb. 30-40 perc elteltével emelgesse meg, 60 perc után pedig vegye le.
(Nyilas Zoltán ajánlása)
Ír kenyér – kicsit másként
Hozzávalók: 4 csésze bármilyen teljes kiőrlésű gabonából
készült liszt, 1 csésze szezámmag (helyettesíthetjük bármivel, pl.: zabpehely,
búzakorpa, lenmag stb.), 3 kk. só,
½ csg. sütőpor, 1 kk.
szódabikarbóna, 2 dl natúr joghurt vagy
aludttej, kevés víz.
A hozzávalókat levestészta keménységűre
összegyúrjuk. Ha rögtön kisütjük, tömörebb lesz, ha kelesztjük néhány órát,
esetleg egy éjszakát, lazább kenyeret kapunk. Kivajazott tepsiben, vajas kézzel
megfelelő formára alakítva kb. 200°C-on (3-as fokozat) kb. 50 percig sütjük.
(Csehely Zsuzsa ajánlása)
Joghurt
torta
2 x 450 gr natúr joghurt, 5 evőkanál Glukonon,
(helyettesíthető kis adag Naturaly sweet-tel, vagy Just like sugarrel), 2 dl
növényi tejszín, ¼ citrom leve, 1 csomag zselatin, gyümölcs.
A zselatint összekeverem a glukononnal és az egyik
joghurttal. Lábasban forrásig melegítem (főzni nem szabad!) majd a tűzről
levéve belekeverem a másik joghurtot, a citrom levet, tejszínt, gyümölcsöt.
Kivizezett formába öntöm és behűtöm.
(Kléber Tímea
ajánlása)
Kókuszos kukoricakeksz
Összemorzsolunk 17 dkg növényi margarint 8-10 dkg
glukonon édesítőszerrel, 17 dkg kukoricaliszttel, 10 dkg durum sima liszttel,
késhegynyi sütőporral, majd hozzáadunk 2 db tojást és 4-5 evőkanál
kókuszreszeléket.
Folpackba burkoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük, hogy
kissé megdermedjen.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és a tésztából
kávéskanállal kis kupacokat formázunk.
Előmelegített sütőben 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük.
(Istvándi Ágnes ajánlása)
Pizzatészta alaprecept
Hozzávalók: 40 dkg liszt (tönköly, durum, graham…,
tetszés szerint lehet keverni), kb. 6 ek. olívaolaj, 2,5 dl víz, csipetnyi só
és őrölt gyömbér, fél sütőpor.
A hozzávalókat összegyúrjuk, olajozott tepsibe, vagy
pizzaformába tesszük. Tetejére saját készítésű szószt, párolt zöldséget,
póréhagymát, paradicsomot, mozzarella, vagy feta sajtot teszünk, majd készre
sütjük.
(Istvándi
Ágnes ajánlása)
Indiai kenyerek
Teljes kiőrlésű lisztet, sót, langyos vízzel
összegyúrom, levestészta keménységűre. Kis gombócokat formálok.
Ezeket vékonyra kinyújtom.
Vagy forró olajban kisütöm, vagy serpenyőben
szárazon megsütöm.
Így kétféle kenyeret kapok egy tésztából.
(Fórizsné Tóth
Ágnes ajánlása)
Tofu saláta
25 dkg tofu, számmag, só, vegamix, fűszeres olajok (chili,
gyömbér, fokhagyma).
A tofut kis kockákra vágjuk, 5 percig főzzük, majd
hideg vízben lemossuk, lecsepegtetjük.
Szezámmaggal, vegamixel, fűszeres olajokkal
ízesítjük ízlés szerint.
Önmagában, illetve köretként is fogyaszthatjuk.
(Athanasoff Ibolya ajánlása)
Majonéz
Hozzávalók: 2 dl aludttej, ½ dl olaj, 2 csipet kurkuma,
1 citrom leve, só, kevés törött bors, ½ kisebb fej vöröshagyma, glukonon.
Az aludttejet tálba öntjük, beletesszük a kurkumát, a
citrom levét, a sót, glukonont, borsot; a vöröshagymát apró reszelővel
belereszeljük. Habverővel kevergetjük és apránként hozzáadjuk az olajat. Ha az
anyag felvette az olajat, betesszük a hűtőbe és hagyjuk összeérni az ízeket.
(Csehely Zsuzsa ajánlása)
Lepény
Teljes
kiőrlésű lisztből és vízből készítsünk palacsintatészta sűrűségű keveréket.
Tegyünk bele egy kevés ghít (kisütött vaj), vagy étolajat (1kg masszához legalább
1 evőkanállal), majd előmelegített szeletsütőn süssük ki.
A vékony tészta 5-6 perc alatt átsül.
Az így kapott lepényre szója, vagy zöldségpástétomot
kenhetünk.
(Istvándi
Ágnes ajánlása)
Zabpehely kenyér
2 cs. zabpehely, 1/4 tk. tengeri só, víz (kb. 3
csésze, hogy eltakarja), 1 közepes méretű hagyma pirítva, 1/3 csésze pörkölt
napraforgó vagy szezámmag.
Egy közepes edényben a zabpehelyre és a sóra
ráöntjük a vizet, és állni hagyjuk 30 percig (vagy amíg magába szívja a vizet).
Hozzáadjuk a hagymát, a magvakat. Beleöntjük ezt a masszát egy kiolajozott
tepsibe (kb. 22-30 cm) és a massza kb. 1-1,5 cm vastag legyen. 160 0C
fokon 45-60 percig sütjük.
Melegen tároljuk.
(Athanasoff
Ibolya ajánlása)
Desszertek,
édességek
Birsalmasajt
4 db birsalma, 10 dkg
glukonon 1 csipetnyi őrölt fahéj ízlés szerint Naturally Sweet, 3 db
szegfűszeg.
A birsalmákat gondosan megmossuk, és az előmelegített
sütőbe téve egészében olyan puhára sütjük, hogy kissé összeroskadjanak. Ha
kihűlt, burgonyanyomón átnyomjuk. A birsalmapép kb. negyed kiló lesz.
Hozzákeverjük a glukonont, a fahéjat, a szegfűszeget és ízlés szerint a
Naturally Sweetet. Lábasban feltesszük a tűzre és állandó keverés közben jó
sűrűre főzzük. Aki szereti, diódarabokat is szórhat bele.
(Csehely
Zsuzsa ajánlása)
„Nem hiszel a szemednek” kukorica kenyér
3 cs. laza főtt rizs (több vizzel
főzött barna rizs), 3 cs. kukoricakása (puliszka), 1/3 – ¼ tk. tengeri só, 3
ek. szezámolaj vagy kukoricaolaj, 1/3 cs. pörkölt napraforgómag.
Finomabb lesz, ha 2-3 órát lefedve
pihentetjük sütés előtt.
Keverjük össze a rizst és a
puliszkát egy nagy tálban. Adjuk
hozzá a sót és az olajat. Először fakanállal, aztán kézzel dolgozzuk jól össze. Nyomkodjuk bele nedves kézzel egy kiolajozott
sütőedénybe. Szórjunk rá
napraforgómagokat, és nyomkodjuk bele
a masszába. 180 oC–ra előmelegített
sütőben süssük 35 percig letakarva, majd 25 percig takarás nélkül.
(Athanasoff
Ibolya ajánlása)
Perec
1/2 kg liszt (teljesőrlésű tönkölyliszt és zabpehelyliszt
1/2-1/2 rész), 25 dkg vaj v. növényi margarin, 15 dkg pizza mozzarella sajt
reszelve, 2 tojás sárgája, 1 csomag szalalkáli, 1 natúr joghurt, só, köménymag,
tetejére tojás és szezámmag.
Összegyúrjuk a hozzávalókat, kb. 1/2 cm vastagra
nyújtjuk, formával kiszaggatjuk.
(Kléber Tímea ajánlása)
Tzatziki
Hozzávalók: 1db kígyóuborka, 1 natúr joghurt, kevés
olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint kapor, petrezselyem zöldje, só.
Az uborkát alaposan megmossuk, héjastól tökgyalun
lereszeljük, majd megsózzuk. A joghurtot összekeverjük az olívaolajjal, a
zúzott fokhagymával, a petrezselyemmel és a kaporral. Az uborkát kicsit
kicsavarjuk, majd a joghurthoz adjuk. Pirítós kenyérre kenve fogyasztjuk.
(Istvándi
Ágnes ajánlása)
Brokkoli
pástétom
20 dkg brokkoli megpárolva, 1 csésze főtt barnarizs
vagy főtt köles vagy főtt zabpehely, ½ csésze napraforgómag 1 kis gerezd
fokhagyma, 1/2-1 csésze víz, 3 evőkanál lenmag.
A brokkolit sós vízben puhára pároljuk, majd
turmixoljuk hozzá a fokhagymát, a főtt barna rizst (vagy más gabonát) és a
napraforgómagot. A napraforgómagot érdemes használat előtt leforrázni, mivel
tárolás közben esetlegesen ráragadt szennyeződéstől így megszabadíthatjuk. A
kész pástétomhoz keverjük hozzá a lemosott és lecsepegtetett lenmagot.
(Athanasoff Ibolya
ajánlása)
Háromlisztes kenyér
Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű
tönkölyliszt, 20 dkg fehér tönkölyliszt, 20 dkg durumliszt, 1 mokkáskanál só,
fél dl olaj, 1 mokkáskanál borkőpor (kálium hydrogéntartaricum), 1 mokkás kanál
szódabikarbóna, 1 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál köménymag, kb. 4 dl
kézmeleg víz, pár csepp citromlé.
Elkészítése: a lisztet tálba öntjük,
tetejére egy helyre öntjük a szódabikarbónát, néhány csepp citromot nyomunk rá.
Ettől „felfut”. Kevés kézmeleg vízben kavargatva felfuttatjuk a borkőport, majd
a lisztre öntjük.
A lenmagot, a köménymagot, a sót, az olajat és a maradék
vizet hozzáadjuk a liszthez, alaposan kidolgozzuk (deszkán is folytathatjuk a
kidolgozást). 1 evőkanál olajat öntünk egy tál aljára, abba forgatjuk a tésztacipót,
lefedjük és kb. egy óra hosszat meleg helyen tartjuk. Ezután két részre
osztjuk, átdolgozzuk és két, olajjal megkent kicsi formába tesszük. Tetejüket
bevagdossuk, tökmagot nyomkodunk beléjük.
A sütőt forróra hevítjük, beletesszük a cipókat, 5 perc
múlva kb. 190-200 fokra csökkentjük a hőt. 60-70 percig sütjük.
(Kígyóssy Lászlóné, Teri ajánlásával)
Kolbászkrém főtt búzából
1 csésze főtt búza, 1 csésze főtt köles, 1-2
evőkanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál. vegamix, 2 evőkanál olívaolaj,
1 teáskanál. tengeri só, 1 teáskanál őrölt kömény, 1+1 csésze víz apránként
adagolva
Turmixoljuk krémesre a hozzávalókat, mindig csak
annyi vizet adagolva, ami megkönnyíti a gép munkáját, de nem lesz tőle híg a
pástétom.
(Athanassoff
Ibolya ajánlása)
Köleskörözött
20 dkg köles, hagyma, snidling, köménymag,
pirospaprika, 3-4 evőkanál hidegen sajtolt olaj, citromlé.
A kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük,
majd az olajjal az apróra vágott hagymával, snidlinggel, a fűszerekkel összemixeljük,
ízlés szerint citromlével ízesíthetjük.
(Athanasoff
Ibolya ajánlása)
Kukoricacipó
3 csésze kukoricaliszt, 1 csésze teljes kiőrlésű
búzaliszt, 1 csésze zabpehely, ½ csésze
olaj, 40 dkg túró, 1 csomag sütőpor, 5 csipet só.
A hozzávalókat egy tálban másfél csésze vízben
összekeverjük. A túrót a legvégén adjuk hozzá, hogy az darabokban maradjon.
Kiolajozott, kerek sütőtálba tesszük és előmelegített sütőben körülbelül egy
órán át közepes hőmérsékleten sütjük. Sütés közben villával időnként
megszurkáljuk. Akkor kész, ha a teteje szép pirosra sült. Hidegen szeleteljük.
Fogyaszthatjuk pástétommal megkenve.
(Athanasoff
Ibolya ajánlása)
Rizs kaju
(puha barna rizs) kenyér
2
csésze barna rizs, 8 csésze víz, 2 tk szezámolaj, ½ tk. tengeri só, teljes kiőrlésű búzaliszt.
Főzzük meg a rizst, szedjük ki egy nagy tálba és
hagyjuk kihűlni. Amikor már langyos, adjuk a rizshez a szezámolajat és a sót és
annyi lisztet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Az összegyúrt tésztát dagasszuk,
időnként kevés lisztet adva hozzá, hogy ne legyen ragacsos. Formáljunk belőle
cipókat és tegyük bele két kiolajozott kenyérsütő formába. Fedjük le nedves
ruhával, meleg helyen kelesszük 8-10 óra hosszat. 30 percig 300 oC,
majd további egy óra hosszat 350 oC fokon süssük aranybarnára.
(Athanasoff Ibolya ajánlása)
Fokhagyma pástétom
Hozzávalók: ½ csésze olívaolaj, 6-7 gerezd fokhagyma, 1
evőkanál felaprított vöröshagyma, 2 evőkanál friss petrezselyem, 1 kávéskanál
tengeri só, ¼ csésze víz.
Alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat. Ez a krém
kitűnő pirítós kenyérre vagy meleg szendvicsre.
(Athanasoff Ibolya ajánlása)
Melegszendvics krém kölesből
2 csésze kölesvaj, 1 teáskanál kapor, ½ teáskanál
oregano, 2 teáskanál zúzott fokhagyma.
Keverjük össze fakanállal a hozzávalókat, majd a
teljes kiőrlésű kenyérre rákenve, süssük át, vigyázva, nehogy megégjen. Ez a
recept a kölesvaj ízében némileg módosított változata.
(Athanasoff Ibolya ajánlása)
Bundáskenyér
Élesztő és só nélküli kenyér, sárgaborsó vagy
csicseriborsó liszt, kurkuma, cayenne bors, vegamix, vagy tetszés szerinti
fűszerek, olaj.
A liszthez annyi vizet adunk, hogy sűrű palacsintatésztát
kapjunk, majd beletesszük a fűszereket. A kenyérszeleteket ebben megforgatjuk
majd kisütjük.
(Athanasoff
Ibolya ajánlása)
Burgonyás lángos
23 dkg teljes kiőrlésű tönköly dara, 60 dkg áttört
burgonya, olaj, 1 tojás sárgája, szezámmag, fehérbors, fokhagyma, vöröshagyma,
só, joghurt, szerecsendió, sütőpor.
A burgonyát, a grízt, tojássárgáját a sütőporral,
joghurttal, szezámmaggal, reszelt hagymával összedolgozzuk. Lángosokat
formálunk, kisütjük olajban, fehérborssal, szerecsendióval megszórjuk.
Készíthetjük úgy is, hogy reszelt fehérkáposztát teszünk a tésztába.
(Athanasoff
Ibolya ajánlása)
Currys sárgarépakrém
3
szál sárgarépa kockákra vágva, fél fej hagyma, curry, bazsalikom, borsikafű, 3
ek. olaj vagy margarin.
Olajon megsütjük a hagymát, majd rövid ideig a sárgarépát
is. Felöntjük egy kis vízzel, hozzátesszük a fűszereket, és hagyjuk
megpárolódni. Amint félig megpuhult, levesszük a tűzről, esetleg ízlés szt.
utófűszerezzük, összeturmixoljuk.
(Athanasoff
Ibolya ajánlása)
Póréhagymás
köleskrém
2 csésze víz, ½ csésze köles, 1/3 csésze kókuszreszelék,
1/3 csésze főtt sárgarépa, ½ tk. tengeri só, 2 ek. sörélesztő pehely, szükség
szerint még víz, 10 cm hosszú póréhagyma felkockázva
Főzünk meg szárazon kimérve fél csészényi kölest két
csészényi vízben lassú tűzön kb. 40 perc alatt. Látszólag hamarabb is megfőne,
de szükséges a 40 perc főzési idő, mert különben kesernyés ízű maradhat az íze.
Kb. 1 csészényi főtt kölesünk lesz. A többi hozzávalót a felsorolás szerinti
sorrendben turmixoljuk össze (kivéve a póréhagymát) A kis kockákra vágott
hagymát a kész kölesvajhoz fakanállal keverjük hozzá.
(Athanasoff Ibolya
ajánlása)
Túrós zsemle
Hozzávalók: ½ kg teljes őrlésű tönköly liszt, ¼ kg túró,
1 tojás sárgája 2 tk. Szódabikarbóna (esetleg sütőpor), 2 tk. Só, 1 jó ek. zsír
(én libazsírt használok), víz és szezámmag.
A lisztet,
szódabikarbónát és a sót elkeverem. Hozzáadom a zsírt, a túrót és a
tojássárgáját. Vízzel lágy tésztát gyúrok. 8-10 gombócot formálok és
sütőlemezre helyezem. A tetejüket megkenem vízzel és szórok rá szezámmagot (ezt
el is lehet hagyni). Késsel jól bevágom. A sütőbe vizet teszek, 180 fokon
előmelegítem. Amikor gőzöl, behelyezem a tepsit és légkeveréssel 20-25 percig
sütöm.
Ízlés szerint szabadon lehet variálni.
(Fórizsné Tóth Ágnes ajánlása)
Köles gánica
1 csésze megmosott kölest 4 csésze vízben sóval puhára
főzünk. Annyi teljeskiőrlésű tönkölyliszttel keverjük el, amennyit felvesz.
Folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg el nem válik az edény falától.
Forró olajos kanállal pirospaprikás, sózott párolt
hagymára szaggatjuk. Óvatosan átforgatjuk benne és megsütjük. (lehet tepsipen
is).
Ha elzártuk a gázt, kb. 10 perc szikkadás után
tálalhatjuk, natúr joghurttal nyakon öntve.
(Aki ismeri a krumplikása elkészítését, könnyebb dolga
lesz.)
(Csehely Zsuzsa ajánlása)
Karfiolkrém
1 kg karfiol, majonéz (1 dl olaj, 1 tojássárgája),
só, petrezselyemzöld, pici fej vöröshagyma
(utóbbi kettő apróra vágva).
A karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük.
Ha kihűlt, összetörjük, sózzuk, hozzáadjuk a majonézt, a petrezselyem zöldet és
a hagymát.
(Zámbóné
Ibolya ajánlása)
Szójapástétom
1 csésze főtt szójabab, ¼ csésze felkockázott
hagyma, 1 kígyó uborka, 1 csokor zellerzöldje, ½ teáskanál bazsalikom, ½ teáskanál. oregano, ½
teáskanál. pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma.
Egy kevés vízben megpároljuk a hagymát, zellert,
majd tegyük turmixba, és az összes többi hozzávalóval turmixoljuk simára.
(Athanasoff Iboly ajánlása)
Puliszka (kukorica kása)
3 dl forrásban lévő sós vízbe lassan, egyenletesen
beleöntünk 1 pohár kukoricadarát és folyamatosan keverve mefőzzük. Kicsit hagyjuk dermedni, majd
tálaljuk tányérra lapítva.
(Zámbóné Ibolya ajánlása)
Túrós pogácsa
25 dkg túrót összegyúrunk 25 dkg teljes kiőrlésű
liszttel és kb. 18 dkg margarinnal.
Egy órát hűtőben pihentetjük a tésztát, majd
kiszaggatjuk.
Tetejére szezámmagot, sajtot, vagy mákot szórunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, forró sütőben
sütjük.
180 oC-on előmelegített sütőben 10-15
percig sütjük. Tetejét felvert tojással megkenjük és szezámmaggal megszórjuk.
(Istvándi Ágnes
ajánlása)
Padlizsánkrém másként
A padlizsánt megmosom, szárát levágom, majd
alufóliába csomagolva sütőben 1,5 - 2 órán át megsütöm. Közben lilahagymát
aprítok, foghagymát préselek. Ha megpuhult a padlizsán, fa-, vagy műanyag
késsel kikaparom egy edénybe, majd összekeverem a hagymákkal. Sózom, megszórom
fehérborssal, kakukkfűvel, oreganóval. A végén kevés olívaolajat keverek bele.
(Ez esetleg el is maradhat.)
(Kléber Tímea
ajánlása)
Padlizsánkrém
Hozzávalók: 1 db
nagyobb padlizsán, 2 ek. olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, szerecsendió, só.
A padlizsánt süssük meg héjastól a gázsütőn. Fa, vagy
műanyag késsel fejtsük ki a héjából, szitán csöpögtessük le. Fűszerezzük zúzott
fokhagymával, szerecsendióval, sóval, adjuk hozzá az olajat és turmixoljuk
össze.
(Istvándi
Ágnes ajánlása)
Zámbóné Ibolya ajánlásával:
1 kg padlizsánt megsütünk, meghámozunk és fa vagy
üvegkéssel jó apróra feldarabolunk. Hozzáadunk egy kis fej apróra vágott
vöröshagymát és az 1 tojássárgából és 1 dl olajból készült majonézt. Sózzuk és
jól elkeverjük.
Zellerpuffancs
1 jó nagy zellert vagy két kisebbet finomra
reszelünk,
kb. ugyanannyi teljeskiőrlésű lisztből készült élesztő
nélküli ázott, kinyomkodott kenyeret,
2 tojást, 2 evőkanál teljes őrlésű lisztet, ízlés
szt-i tengeri sót, zeller levelet összedarabolva, őrölt borsot és/vagy
borsikafüvet
alaposan összekeverünk és evőkanállal forró olajba
szaggatjuk.
(Más zöldségfélével is finom!)
(Horváthné
Gabi ajánlása)
Falafel
15 dkg csicseriborsó, élesztő és só nélküli
zsemlemorzsa, száraz kenyér, vágott petrezselyem, koriander, fokhagyma,
borsikafű, olaj.
A csicseriborsót megfőzzük, ledaráljuk, ízesítjük.
Annyi zsemlemorzsát és előzőleg beáztatott (felhasználás előtt a vizet
kinyomkodjuk), száraz kenyeret adunk hozzá, hogy kemény, jól gyúrható masszát
kapjunk. Kicsit pihentetjük, majd forró olajban kisütjük.
(Athanasoff
Ibolya ajánlása)
Mit kenhetünk
a kenyérre?
Sütőtök mártás (feltét)
Egy sütőtök apró kockára vágva, 2 ek. teljes kiőrlésű
rozsliszt, egy csipet tengeri só. A sütőtököt enyhén sós vízben puhára főzzük,
megszórjuk a liszttel, és vízzel felengedjük. Főtt barnarizzsel vagy más
gabonával, zöldséggel tálaljuk.
(Athanasoff
Ibolya ajánlása)
Energia –golyó
Az alap elkészítése: 1 bögre barna rizs (érdemes
a főzés előtt néhány órára beáztatni), 1/2 bögre köles, 4 bögre víz, csipet só.
A barnarizst és a kölest együtt 1-2 percet pirítjuk,
felöntjük vízzel, melyet a felforrás után rögtön leöntünk róla. Majd új vízzel
felöntve (4 bögre víz) kissé ragacsos állagúra megfőzünk. Nedvesítsük meg a
kezünket, és a rizs-köles összeállítású gabonából kis golyókat formázzunk és
párolt zöldséggel együtt tálaljuk.
A barna rizs talán a legkiegyensúlyozottabb gabona, a
makrobiotikus étkezés egyik fő eleme. A rizs-köles golyókat kisüthetjük olajban
a rántott ételekhez hasonlóan.
Ebben az esetben a panírhoz teljes kiőrlésű barnalisztet,
és élesztő nélküli
kenyérből készült, szárítás után ledarált morzsát
használunk. Ezt a változatot készíthetjük tojás nélkül is.
Energia-golyó
változatok:
A rizs-köles alapot különbözőképpen ízesíthetjük, sósan és
édesen is elkészíthetjük.
Fűszeresen:
A megfőzött rizs-köles alapot tengeri sóval megsózzuk,
natúr vegamixet, pirított hagymát, zöldség zöldjét, borsot vagy piros paprikát
teszünk hozzá, majd kis golyókat formázunk. A rizs-köles alapot párolt
zöldséggel is bővíthetjük. Étel mellé adhatjuk így köretként, de meghempergethetjük
dióban, zöldség zöldjében, vagy szezámmagban is.
Egy kerek tűzálló tálat (kb. 30 cm átmérőjű) kivajazunk,
belesimítjuk a lencsés masszát
Kb. 5-6 percig pároljuk a cukkínit, a 4 tojást felverjük,
beleöntjük a lisztet, hozzáadjuk a párolt cukkínit, megsózzuk, nagyon kevés borsot is tehetünk bele. Ezt a tölteléket
a lencse tetejére öntjük, eligazítjuk.
Kirakjuk rá a paradicsomkarikákat, esetleg megszórjuk
reszelt sajttal vagy tofuval.
Előmelegített sütőben kb. 190 fokon (gáz 3-as) kb. 40-50
percig sütjük, hogy felül a közepe is átsüljön
Nagyon finom paradicsomszósszal vagy fejes salátával.
(Kígyóssy Lászlóné, Teri ajánlásával)
Elkészítése:
a lencsét kétszeres mennyiségű vízben kb. 10 percig főzzük
(jó puhára). Fakanállal jól elkeverjük, kb. 4-5 ek. zabpelyhet és egy doboz
paradicsompürét keverünk bele. A hagymát kevés forró vízben megpároljuk, a
fokhagymát is hozzátesszük, 2-3 percig azzal is pároljuk. Beleöntjük a lencsés
masszába, 2 ek. citromlevet és 2 ek. olívaolajat öntünk rá, megsózzuk és
beletesszük a felaprított zöldfűszereket is. Jól elkeverjük, olyan sűrűnek kell
lenni, hogy a kanál megálljon benne. (Zabpehellyel szabályozhatjuk a
sűrűséget).
Édesen:
A rizs-köles alaphoz ízlés szerint adunk stevia édesítőt,
szezámmagot, pirított szója babot, lenmagot, esetleg fahéjat vagy karob port,
és egy csipetnyi Cherry Bomb port is. Kis golyókat formázunk belőle és
meghempergetjük a fahéjban/ karob porban. Nagyon tápláló, vitamin és rostdús
desszertet kapunk.
Emésztési problémákra, de légzőszervi bántalmakra is
elsőrendű. A köles régen a magyarok mindennapi eledele volt, értékes
tápanyagokat tartalmaz, és gazdaságos, mert főzéskor a négyszeresére duzzad.
(Athanassoff Ibolya ajánlása)
Almás durumpalacsinta
25 dkg
durumlisztet, keverjünk el 5 dkg vajjal és annyi vízzel, hogy tejföl sűrűségű
tésztát kapjunk.
A keverékbe reszeljünk 3 almát, ízesítsük fahéjjal,
pici sóval.
Fél óra pihenés után lehet kisütni.
(Istvándi Ágnes ajánlása)
Vöröslencsés cukkini
Hozzávalók: 25 dkg vöröslencse, 2 ek. olívaolaj, 2 fej apróra vágott hagyma, 2
zúzott fokhagymagerezd, 2 ek. citromlé, 2 kk. finomra vágott zöldfűszer (pl.
petrezselyem, majoranna, zsálya), 1 kisdoboznyi paradicsompüré, 4-5 ek.
zabpehely.
A töltelékhez: 50 dkg kockára vágott
cukkíni, 4 fölvert tojás, 1 ek. teljes kiőrlésű liszt, só, bors, 1
felkarikázott paradicsom, esetleg reszelt sajt (feta, mozzarella), vagy kevés
reszelt tofu.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése