2022. július 29., péntek

Receptgyűjtemény a székesfehérvári Candida klub tagjainak ajánlásával

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptgyűjtemény

 

 

 

a székesfehérvári Candida klub tagjainak ajánlásával

 

 

1.     füzet:

 

 

gabonaételek és kenyérrevalók


Kedves Olvasó!

 

A klubbal és a füzetben szereplő receptekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatást a füzet átadójától kaphat!

 

Szívesen állunk rendelkezésére!

 

Bővebb info:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedves Olvasó!

 

Ezt a füzetet - amely egy sorozat első kiadása -, nemcsak azoknak ajánljuk, akik úgynevezett „candida diétába” kezdenek, hanem azoknak is, akik egészséges és laktató ételekkel szeretnék táplálni magukat, s szeretteiket.

A latin diéta szó, eredetileg nem éheztetést, vagy koplaltatást, hanem életrendet, étrendet jelent. Manapság sokan főleg akkor gondolnak a diétára, amikor már a megromlott, vagy a nem kívánatos egészségi állapotukat szeretnék egy céltudatosabb étrenddel kedvezően befolyásolni.

A gyógyító, vagy helyreállító étrendnek sok-sok célja lehet, így például egyrészt az, hogy az ételeink, 

- beleértve azok összetevőit is – ne

legyenek további erősítői a bennünk túlzott mértékben elszaporodott antigéneknek, főleg gombáknak, másrészt segítsék talpra állítani saját sejtjeinket, szöveteinket, szerveinket, energia- és immunrendszerünket, de még kedvünket is!

E könyvecskében szereplő ételekkel magunk is hozzájárulhatunk szervezetünk mikrobiológiai egyensúlyának fenntartásához.

A receptek zöme gyűjtésből származik, azokat személyesen  kipróbáltuk, némelyiket tovább is fejlesztettük és a székesfehérvári Candida Klub  rendezvényein többször bemutattuk. Az ételeket otthonunkban gyakran elkészítjük, és mindenkinek jó szívvel, szeretettel ajánljuk.

 

Székesfehérvár, 2007. február

Nyilas Zoltán  - klubtitkár -

Pizzaszósz

 

Hozzávalók: 2-3 db nagy fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, fél liter paradicsomlé (tartósítószer nélküli), 15 dkg párolt cukkíni, vagy patisszon, 1 tk. kakukkfű, 1 tk. rozmaring, 1 tk. oregano, késhegynyi őrölt babérlevél, csipetnyi őrölt gyömbér, feketebors, só.

 

Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a fokhagymát, a párolt tököt és felöntjük a paradicsomlével. Jól kiforraljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket. A tűzről levéve mixerrel pépesítjük.

 

Tipp: jól fagyasztható, érdemes nagyobb adagot készíteni!

 

(Istvándi Ágnes ajánlása)

Pörkölt árpa tea

 

Az árpát megpirítjuk közepes lángon 10 percig. Keverjük és rázogassuk az edényt, hogy ne égjen oda. Ha kész, másfél liter vízhez adjunk 2-3 tk. pirított árpát. Forraljuk fel, majd kislángon főzzük 10-15 percig.

 

Ez a tea különösen alkalmas arra, hogy elősegítse az állati zsiradék eltávolítását a szervezetből.

Ugyancsak kiváló nyári ital, és lázcsillapításra is használható.

 

 

 

 

 

 

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

 

 

 

Kenyerek, tészták, gabona-ételek

 

 

 

 

Gondolatok a kenyérkészítéshez

 

Miért érdemes néha-néha saját kenyeret sütni?

 

Mert csak nagyon kevés helyen lehet olyan kenyeret kapni, amely valóban tápláló, abból készül, ami egyedi és aktuális állapotunk szerint meg tudunk emészteni, be tudunk a sejtjeinkbe építeni, és ez nem von el tőlünk a szükségesnél több energiát, sőt, igazán táplálékként szolgál.

 

Válasszuk meg először jól az alapanyagokat!

 

A vércsoportunknak megfelelő gabonák teljes őrlésű lisztjeit jól vegyük szemügyre, mert a fehér liszttel ellentétben ezeket nehezebb úgy tárolni, hogy a gabonaszemeken

Gabonakávé

 

3 csésze barna rizs, 2 és ½ csésze búza, 1 és 1/2 csésze azuki bab, 2 csésze csicseriborsó, 1 csésze cikóriagyökér.

 

A hozzávalókat megpörköljük sötétbarnára, keverjük össze és őröljük finom porrá. Kávészerű italhoz használjunk 1 evőkanállal egy csésze vízhez. Forraljuk és kis lángon főzzük 5-10 percig.

 

Az üzletekben többféle gabona kávé kapható, kerüljük azokat, melyekben füge, datolya, melasz vagy méz van.

 

 

 

 

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

Nyers céklasaláta

 

Hozzávalók: 1 cékla, 1 alma, 1/2 citrom, torma, fehérbors, bazsalikom, kömény, só, víz.

 

A céklát, az almát, a tormát lereszeljük, hozzátesszük a fűszereket, a citrom levet, sőt ízlés szerint, és egy kis vizet. Jól össze kell keverni, és állni hagyjuk. Nagyon finom önálló ételként, vacsorára néhány szelet rozskenyérrel, melyet pirítani is lehet.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

eredetileg is meglevő gombák ne szaporodjanak el a lisztben is. Szagoljuk meg, - a dohos szagút nehogy felhasználjuk! - szitáljuk át, és valamilyen természetes gombaölővel, pl. grapefruit mag kivonattal kezeljük le. (pohár lisztenként néhány csepp hozzáadásával).

A gabonák teljes őrlésű lisztjei az egészséges emésztőrendszerű emberek esetében is gondot okozhatnak, főleg, ha addig csak fehér lisztes készítményeket fogyasztott valaki. Ezért itt is fontos a fokozatosság elve, és érdemes az emésztési képességet is támogatni, (pl. úgy is, hogy a lisztet előzőleg tejben megáztatjuk, ha nem áll fenn tejcukor, vagy tejfehérje érzékenység, vagy natúr joghurtot keverünk a lisztünkhöz). Ha gondok vannak az emésztő enzimjeinkkel, akkor érdemes még enzimeket is tartalmazó magvakat, olajokat belekeverni a kenyerünkbe, vagy akár ilyenben segítő készítményeket külön is alkalmazni.

A kelesztést, térfogatnövelést olyan anyagokkal végeztessük, amelyek a lehető legkevésbé táplálják a gombáinkat! A legelterjedtebb ilyen segítőink a szódavíz, a biosütőporok, a szódabikarbóna, a bórkőpor, a joghurt, és (ritkábban) a saját készítésű kovász.

Nagyon fontos összetevő a víz! A legjobb a konyha hőmérsékletű, tisztított, lágy, rendezett struktúrájú (ÉLŐ!!) víz. 

A kenyérsütés talán misztikum is. A összetevők elegyítése után mindig hagyjuk „pihenni” anyagunkat, míg a sütésnek nekilátnánk.

Egy kicsit mi is belesülünk a jó kenyérbe…

-          Nyilas Zoltán - 

 Piskóta

 

Hozzávalók: 3 tojás, 3 kanál édesítő, 3 kanál teljes kiőrlésű liszt, 1 sütőpor, 10 dkg darált dió.

 

A 3 tojás fehérjét jól felverjük, majd hozzáadjuk az édesítőt, a tojássárgákat és óvatosan a lisztet, illetve a darált diót és a sütőport.

 

Kivajazott őzgerincsütőben megsütjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Zámbóné Ibolya ajánlása)

Raffaello

 

8 dkg vaj, vagy növényi margarin, 4 evőkanál Just like sugar, vagy 7 dkg Glukonon, 10 dkg kókusztejpor, 10+3 dkg kókuszreszelék, hámozott (sótlan!) mandula (ha forró vízbe áztatjuk a mandulát, könnyű ledörzsölni a barna héját).

Kb. 0,5 dl vízben lassú tűzön felolvasztjuk az édesítőszert és a vajat. Forralni nem szabad!

Tűzről levesszük, belekeverjük a kókusztejport és a 10 dkg kókuszreszeléket. Teljesen kihűtjük, majd vizes kézzel golyókat formálunk és a közepébe egy-egy hámozott mandulát teszünk (mandula nélkül is finom).

Kókuszreszelékben megforgatjuk.

 

(Kléber Timea ajánlása)

Candida kenyér

 

Hozzávalók: 20 dkg rozsliszt, 20 dkg Graham liszt, 20 dkg teljes őrlésű bio-búza liszt, 3 evőkanál kukorica gríz, 1 cs. sütőpor, 2 kávéskanál őrölt kömény, 2 kávéskanál só, 1 evőkanál szezámmag, fél dl étolaj, 4 dl víz.

A víz és az olaj kivételével a hozzávalókat összedolgozzuk, majd az étolajat „csöpögtetve” hozzákeverjük. Néhány órát pihentetjük, ezután összekeverjük a vízzel. Őzgerincsütőbe tett alufóliába lazán, egyenletesen bekanalazzuk. Tetejét picit bevizezzük, lazán betakarjuk az alufóliával, majd előmelegített sütőben a közepesnél valamivel gyengébb hőfokra állítva kb. 80 percig sütjük.

(Nyilas Zoltán ajánlása)

Candida  kenyér ( O vércsop)

 

Hozzávalók: 20 dkg rozsliszt, 20dkg tönköly búzaliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű rizsliszt, 3 evőkanál kukorica gríz, (vagy szárított búzacsíra) 1 cs. sütőpor, 2 kk. köménymag (őrölt), 2 kk. só, 1 ek. szezám mag, 0,5 dl étolaj (hidegen sajtolt), 4 dl langyos, tiszta víz, … és egyéb, Ön által jónak tartott hozzávalók, pl. mandula, magvak...

 

 

Candida  kenyér ( B vércsop)

 

Hozzávalók: 20 dkg zabliszt, 20 dkg tönköly búzaliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű rizsliszt, (vagy a fentiek helyett 60 dkg tönköly búzaliszt).

 

 

 

Kölessüti

 

1 pohár köles, 4 pohár tiszta víz, kevés só, ízlés szerint édesítő, fahéj, gyömbér és savanyú gyümölcs, 2 ek. olaj.

 

Kivajazott tepsibe öntjük a vizet és a kölest. Jól eligazítjuk és elosztva rászórjuk a többi hozzávalót.

Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 1 órát sütjük.

 

(Csehely Zsuzsa ajánlása)

 

Zámbóné Ibolya ajánlásával:

 

1 pohár kölest megfőzünk 2,5 pohár enyhén sós vízben, majd ízlés szerint teszünk bele édesítőt, gyömbért, fahéjat, 1 pohár bármilyen savanyú gyümölcsöt, 2 evőkanál olajat.

Összekeverjük, vajazott tepsiben szűk 1 órát közepes lángon sütjük.

Muffin

 

Hozzávalók: 2 csésze tönkölybúzaliszt, 5 dkg vaj vagy olaj, dió, szezámmag vagy ami tetszik, bármilyen savanyú gyümölcs (pl. ribizli, áfonya, alma) kevés házilag főzött cukor és tartósítószer nélküli lekvár,  1 kk. szódabikarbóna.

 

A tönkölybúzalisztben elkeverjük a szódabikarbónát, kis sót és minden hozzávalót beletéve, annyi tisztított vízzel eresztem fel, hogy sűrű nokedli tészta állagot kapjak (kis citromlével ízesítem).

Jól elkavarva, olajozott sütőformában előhevített sütőben, majd mérsékelt lángon 20-25 perc alatt megsütjük.

 

 

(Csehely Zsuzsa ajánlása)

A víz és az olaj kivételével a hozzávalókat jól dolgozza össze, majd az étolajat „csöpögtetve” keverje hozzá.

Néhány órát pihentesse (akár egy teljes sötét éjszakát), ezután keverje össze a vízzel és a joghurttal).     

Kiolajazott, (vagy vajazott, vagy  zsírozott), és belisztezett sütőformába a tésztát egyenletesen kanalazza be, és közben folyamatosan tömörítse. A tetejét picit vizezze be, és nagyon lazán takarja be alufóliával, majd előmelegített  sütőben a közepesnél valamivel gyengébb hőfokra állítva, (kb. 150 C fokon ) kb. 80 percig süsse. Az alufóliát kb. 30-40 perc elteltével emelgesse meg, 60 perc után pedig vegye le.

           

 

(Nyilas Zoltán ajánlása)

Ír kenyér – kicsit másként

 

Hozzávalók: 4 csésze bármilyen teljes kiőrlésű gabonából készült liszt, 1 csésze szezámmag (helyettesíthetjük bármivel, pl.: zabpehely, búzakorpa, lenmag stb.), 3 kk. só,  ½  csg. sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna, 2 dl natúr   joghurt vagy aludttej, kevés víz.

 

A hozzávalókat levestészta keménységűre összegyúrjuk. Ha rögtön kisütjük, tömörebb lesz, ha kelesztjük néhány órát, esetleg egy éjszakát, lazább kenyeret kapunk. Kivajazott tepsiben, vajas kézzel megfelelő formára alakítva kb. 200°C-on (3-as fokozat) kb. 50 percig sütjük.

 

(Csehely Zsuzsa ajánlása)

Joghurt torta

 

2 x 450 gr natúr joghurt, 5 evőkanál Glukonon, (helyettesíthető kis adag Naturaly sweet-tel, vagy Just like sugarrel), 2 dl növényi tejszín, ¼ citrom leve, 1 csomag zselatin, gyümölcs.

 

A zselatint összekeverem a glukononnal és az egyik joghurttal. Lábasban forrásig melegítem (főzni nem szabad!) majd a tűzről levéve belekeverem a másik joghurtot, a citrom levet, tejszínt, gyümölcsöt.

Kivizezett formába öntöm és behűtöm.

 

 

 

 

(Kléber Tímea ajánlása)

 

Kókuszos kukoricakeksz

 

Összemorzsolunk 17 dkg növényi margarint 8-10 dkg glukonon édesítőszerrel, 17 dkg kukoricaliszttel, 10 dkg durum sima liszttel, késhegynyi sütőporral, majd hozzáadunk 2 db tojást és 4-5 evőkanál kókuszreszeléket.

 

Folpackba burkoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és a tésztából kávéskanállal kis kupacokat formázunk.

 

Előmelegített sütőben 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

 

 

(Istvándi Ágnes ajánlása)

Pizzatészta alaprecept

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt (tönköly, durum, graham…, tetszés szerint lehet keverni), kb. 6 ek. olívaolaj, 2,5 dl víz, csipetnyi só és őrölt gyömbér, fél sütőpor.

 

A hozzávalókat összegyúrjuk, olajozott tepsibe, vagy pizzaformába tesszük. Tetejére saját készítésű szószt, párolt zöldséget, póréhagymát, paradicsomot, mozzarella, vagy feta sajtot teszünk, majd készre sütjük.

 

 

 

 

 

 

(Istvándi Ágnes ajánlása)

 

Indiai kenyerek

 

 

Teljes kiőrlésű lisztet, sót, langyos vízzel összegyúrom, levestészta keménységűre. Kis gombócokat formálok.

 

Ezeket vékonyra kinyújtom.

Vagy forró olajban kisütöm, vagy serpenyőben szárazon megsütöm.

Így kétféle kenyeret kapok egy tésztából.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fórizsné Tóth Ágnes ajánlása)

Tofu saláta

 

 

25 dkg tofu, számmag, só, vegamix, fűszeres olajok (chili, gyömbér, fokhagyma).

 

A tofut kis kockákra vágjuk, 5 percig főzzük, majd hideg vízben lemossuk, lecsepegtetjük.

Szezámmaggal, vegamixel, fűszeres olajokkal ízesítjük ízlés szerint.

Önmagában, illetve köretként is  fogyaszthatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

 

Majonéz

 

Hozzávalók: 2 dl aludttej, ½ dl olaj, 2 csipet kurkuma, 1 citrom leve, só, kevés törött bors, ½ kisebb fej vöröshagyma, glukonon.

 

Az aludttejet tálba öntjük, beletesszük a kurkumát, a citrom levét, a sót, glukonont, borsot; a vöröshagymát apró reszelővel belereszeljük. Habverővel kevergetjük és apránként hozzáadjuk az olajat. Ha az anyag felvette az olajat, betesszük a hűtőbe és hagyjuk összeérni az ízeket.

 

 

 

 

 

 

(Csehely Zsuzsa ajánlása)

Lepény


Teljes kiőrlésű lisztből és vízből készítsünk palacsintatészta sűrűségű keveréket. Tegyünk bele egy kevés ghít (kisütött vaj), vagy étolajat (1kg masszához legalább 1 evőkanállal), majd előmelegített szeletsütőn süssük ki.

 

A vékony tészta 5-6 perc alatt átsül.

Az így kapott lepényre szója, vagy zöldségpástétomot kenhetünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Istvándi Ágnes ajánlása)

Zabpehely kenyér

 

 

2 cs. zabpehely, 1/4 tk. tengeri só, víz (kb. 3 csésze, hogy eltakarja), 1 közepes méretű hagyma pirítva, 1/3 csésze pörkölt napraforgó vagy szezámmag.

 

Egy közepes edényben a zabpehelyre és a sóra ráöntjük a vizet, és állni hagyjuk 30 percig (vagy amíg magába szívja a vizet). Hozzáadjuk a hagymát, a magvakat. Beleöntjük ezt a masszát egy kiolajozott tepsibe (kb. 22-30 cm) és a massza kb. 1-1,5 cm vastag legyen. 160 0C fokon 45-60 percig sütjük.

 

Melegen tároljuk.

 

 

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

 

 

 

 

 

 

 

Desszertek, édességek

 

 

 

 

Birsalmasajt

4 db birsalma, 10 dkg glukonon 1 csipetnyi őrölt fahéj ízlés szerint Naturally Sweet, 3 db szegfűszeg.

A birsalmákat gondosan megmossuk, és az előmelegített sütőbe téve egészében olyan puhára sütjük, hogy kissé összeroskadjanak. Ha kihűlt, burgonyanyomón átnyomjuk. A birsalmapép kb. negyed kiló lesz. Hozzákeverjük a glukonont, a fahéjat, a szegfűszeget és ízlés szerint a Naturally Sweetet. Lábasban feltesszük a tűzre és állandó keverés közben jó sűrűre főzzük. Aki szereti, diódarabokat is szórhat bele.

 

 

 

 

(Csehely Zsuzsa ajánlása)

„Nem hiszel a szemednek” kukorica kenyér

 

3 cs. laza főtt rizs (több vizzel főzött barna rizs), 3 cs. kukoricakása (puliszka), 1/3 – ¼ tk. tengeri só, 3 ek. szezámolaj vagy kukoricaolaj, 1/3 cs. pörkölt napraforgómag.

Finomabb lesz, ha 2-3 órát lefedve pihentetjük sütés előtt.

Keverjük össze a rizst és a puliszkát egy nagy tálban. Adjuk hozzá a sót és az olajat. Először fakanállal, aztán kézzel dolgozzuk jól össze. Nyomkodjuk bele nedves kézzel egy kiolajozott sütőedénybe. Szórjunk rá napraforgómagokat, és nyomkodjuk bele a masszába. 180 oC–ra előmelegített sütőben süssük 35 percig letakarva, majd 25 percig takarás nélkül.

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

Perec

 

1/2 kg liszt (teljesőrlésű tönkölyliszt és zabpehelyliszt 1/2-1/2 rész), 25 dkg vaj v. növényi margarin, 15 dkg pizza mozzarella sajt reszelve, 2 tojás sárgája, 1 csomag szalalkáli, 1 natúr joghurt, só, köménymag, tetejére tojás és szezámmag.

 

Összegyúrjuk a hozzávalókat, kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, formával kiszaggatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Kléber Tímea ajánlása)

Tzatziki

 

Hozzávalók: 1db kígyóuborka, 1 natúr joghurt, kevés olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint kapor, petrezselyem zöldje, só.

 

Az uborkát alaposan megmossuk, héjastól tökgyalun lereszeljük, majd megsózzuk. A joghurtot összekeverjük az olívaolajjal, a zúzott fokhagymával, a petrezselyemmel és a kaporral. Az uborkát kicsit kicsavarjuk, majd a joghurthoz adjuk. Pirítós kenyérre kenve fogyasztjuk.

 

 

 

 

 

(Istvándi Ágnes ajánlása)

Brokkoli pástétom

 

20 dkg brokkoli megpárolva, 1 csésze főtt barnarizs vagy főtt köles vagy főtt zabpehely, ½ csésze napraforgómag 1 kis gerezd fokhagyma, 1/2-1 csésze víz, 3 evőkanál lenmag.

 

A brokkolit sós vízben puhára pároljuk, majd turmixoljuk hozzá a fokhagymát, a főtt barna rizst (vagy más gabonát) és a napraforgómagot. A napraforgómagot érdemes használat előtt leforrázni, mivel tárolás közben esetlegesen ráragadt szennyeződéstől így megszabadíthatjuk. A kész pástétomhoz keverjük hozzá a lemosott és lecsepegtetett lenmagot.

 

 

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

Háromlisztes kenyér

 

Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 20 dkg fehér tönkölyliszt, 20 dkg durumliszt, 1 mokkáskanál só, fél dl olaj, 1 mokkáskanál borkőpor (kálium hydrogéntartaricum), 1 mokkás kanál szódabikarbóna, 1 evőkanál őrölt lenmag, 1 evőkanál köménymag, kb. 4 dl kézmeleg víz, pár csepp citromlé.

 

Elkészítése: a lisztet tálba öntjük, tetejére egy helyre öntjük a szódabikarbónát, néhány csepp citromot nyomunk rá. Ettől „felfut”. Kevés kézmeleg vízben kavargatva felfuttatjuk a borkőport, majd a lisztre öntjük.

 

 

 

 

A lenmagot, a köménymagot, a sót, az olajat és a maradék vizet hozzáadjuk a liszthez, alaposan kidolgozzuk (deszkán is folytathatjuk a kidolgozást). 1 evőkanál olajat öntünk egy tál aljára, abba forgatjuk a tésztacipót, lefedjük és kb. egy óra hosszat meleg helyen tartjuk. Ezután két részre osztjuk, átdolgozzuk és két, olajjal megkent kicsi formába tesszük. Tetejüket bevagdossuk, tökmagot nyomkodunk beléjük.

 

A sütőt forróra hevítjük, beletesszük a cipókat, 5 perc múlva kb. 190-200 fokra csökkentjük a hőt. 60-70 percig sütjük.

 

 

 

 

(Kígyóssy Lászlóné, Teri ajánlásával)

Kolbászkrém főtt búzából

1 csésze főtt búza, 1 csésze főtt köles, 1-2 evőkanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál. vegamix, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál. tengeri só, 1 teáskanál őrölt kömény, 1+1 csésze víz apránként adagolva

 

Turmixoljuk krémesre a hozzávalókat, mindig csak annyi vizet adagolva, ami megkönnyíti a gép munkáját, de nem lesz tőle híg a pástétom.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Athanassoff Ibolya ajánlása)

 

Köleskörözött

 

 

20 dkg köles, hagyma, snidling, köménymag, pirospaprika, 3-4 evőkanál hidegen sajtolt olaj, citromlé.

 

A kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük, majd az olajjal az apróra vágott hagymával, snidlinggel, a fűszerekkel összemixeljük, ízlés szerint citromlével ízesíthetjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

Kukoricacipó

 

3 csésze kukoricaliszt, 1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 csésze zabpehely,  ½ csésze olaj, 40 dkg túró, 1 csomag sütőpor, 5 csipet só.

 

A hozzávalókat egy tálban másfél csésze vízben összekeverjük. A túrót a legvégén adjuk hozzá, hogy az darabokban maradjon. Kiolajozott, kerek sütőtálba tesszük és előmelegített sütőben körülbelül egy órán át közepes hőmérsékleten sütjük. Sütés közben villával időnként megszurkáljuk. Akkor kész, ha a teteje szép pirosra sült. Hidegen szeleteljük. Fogyaszthatjuk pástétommal megkenve.

 

 

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

Rizs kaju (puha barna rizs) kenyér

 

2 csésze barna rizs, 8 csésze víz, 2 tk szezámolaj, ½  tk. tengeri só, teljes kiőrlésű búzaliszt.

 

Főzzük meg a rizst, szedjük ki egy nagy tálba és hagyjuk kihűlni. Amikor már langyos, adjuk a rizshez a szezámolajat és a sót és annyi lisztet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Az összegyúrt tésztát dagasszuk, időnként kevés lisztet adva hozzá, hogy ne legyen ragacsos. Formáljunk belőle cipókat és tegyük bele két kiolajozott kenyérsütő formába. Fedjük le nedves ruhával, meleg helyen kelesszük 8-10 óra hosszat. 30 percig 300 oC, majd további egy óra hosszat 350 oC fokon süssük aranybarnára.

 (Athanasoff Ibolya ajánlása)

Fokhagyma pástétom

 

Hozzávalók: ½ csésze olívaolaj, 6-7 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál felaprított vöröshagyma, 2 evőkanál friss petrezselyem, 1 kávéskanál tengeri só, ¼ csésze víz.

 

Alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat. Ez a krém kitűnő pirítós kenyérre vagy meleg szendvicsre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

Melegszendvics krém kölesből

2 csésze kölesvaj, 1 teáskanál kapor, ½ teáskanál oregano, 2 teáskanál zúzott fokhagyma.

 

Keverjük össze fakanállal a hozzávalókat, majd a teljes kiőrlésű kenyérre rákenve, süssük át, vigyázva, nehogy megégjen. Ez a recept a kölesvaj ízében némileg módosított változata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

Bundáskenyér

 

 

Élesztő és só nélküli kenyér, sárgaborsó vagy csicseriborsó liszt, kurkuma, cayenne bors, vegamix, vagy tetszés szerinti fűszerek, olaj.

A liszthez annyi vizet adunk, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk, majd beletesszük a fűszereket. A kenyérszeleteket ebben megforgatjuk majd kisütjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

 


Burgonyás lángos

 

23 dkg teljes kiőrlésű tönköly dara, 60 dkg áttört burgonya, olaj, 1 tojás sárgája, szezámmag, fehérbors, fokhagyma, vöröshagyma, só, joghurt, szerecsendió, sütőpor.

 

A burgonyát, a grízt, tojássárgáját a sütőporral, joghurttal, szezámmaggal, reszelt hagymával összedolgozzuk. Lángosokat formálunk, kisütjük olajban, fehérborssal, szerecsendióval megszórjuk. Készíthetjük úgy is, hogy reszelt fehérkáposztát teszünk a tésztába.

 

 

 

 

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

Currys sárgarépakrém

 

3 szál sárgarépa kockákra vágva, fél fej hagyma, curry, bazsalikom, borsikafű, 3 ek. olaj vagy margarin.

 

Olajon megsütjük a hagymát, majd rövid ideig a sárgarépát is. Felöntjük egy kis vízzel, hozzátesszük a fűszereket, és hagyjuk megpárolódni. Amint félig megpuhult, levesszük a tűzről, esetleg ízlés szt. utófűszerezzük, összeturmixoljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

 

Póréhagymás köleskrém

 

2 csésze víz, ½ csésze köles, 1/3 csésze kókuszreszelék, 1/3 csésze főtt sárgarépa, ½ tk. tengeri só, 2 ek. sörélesztő pehely, szükség szerint még víz, 10 cm hosszú póréhagyma felkockázva

Főzünk meg szárazon kimérve fél csészényi kölest két csészényi vízben lassú tűzön kb. 40 perc alatt. Látszólag hamarabb is megfőne, de szükséges a 40 perc főzési idő, mert különben kesernyés ízű maradhat az íze. Kb. 1 csészényi főtt kölesünk lesz. A többi hozzávalót a felsorolás szerinti sorrendben turmixoljuk össze (kivéve a póréhagymát) A kis kockákra vágott hagymát a kész kölesvajhoz fakanállal keverjük hozzá.

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

Túrós zsemle

 

Hozzávalók: ½ kg teljes őrlésű tönköly liszt, ¼ kg túró, 1 tojás sárgája 2 tk. Szódabikarbóna (esetleg sütőpor), 2 tk. Só, 1 jó ek. zsír (én libazsírt használok), víz és szezámmag.

A lisztet, szódabikarbónát és a sót elkeverem. Hozzáadom a zsírt, a túrót és a tojássárgáját. Vízzel lágy tésztát gyúrok. 8-10 gombócot formálok és sütőlemezre helyezem. A tetejüket megkenem vízzel és szórok rá szezámmagot (ezt el is lehet hagyni). Késsel jól bevágom. A sütőbe vizet teszek, 180 fokon előmelegítem. Amikor gőzöl, behelyezem a tepsit és légkeveréssel 20-25 percig sütöm.

Ízlés szerint szabadon lehet variálni.

 

 

(Fórizsné Tóth Ágnes ajánlása)

Köles gánica

 

1 csésze megmosott kölest 4 csésze vízben sóval puhára főzünk. Annyi teljeskiőrlésű tönkölyliszttel keverjük el, amennyit felvesz. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg el nem válik az edény falától.

Forró olajos kanállal pirospaprikás, sózott párolt hagymára szaggatjuk. Óvatosan átforgatjuk benne és megsütjük. (lehet tepsipen is).

Ha elzártuk a gázt, kb. 10 perc szikkadás után tálalhatjuk, natúr joghurttal nyakon öntve.

(Aki ismeri a krumplikása elkészítését, könnyebb dolga lesz.)

 

 

 

 

(Csehely Zsuzsa ajánlása)

Karfiolkrém

 

 

1 kg karfiol, majonéz (1 dl olaj, 1 tojássárgája), só, petrezselyemzöld, pici fej vöröshagyma  (utóbbi kettő apróra vágva).

 

A karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük. Ha kihűlt, összetörjük, sózzuk, hozzáadjuk a majonézt, a petrezselyem zöldet és a hagymát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Zámbóné Ibolya ajánlása)

Szójapástétom

 

1 csésze főtt szójabab, ¼ csésze felkockázott hagyma, 1 kígyó uborka, 1 csokor zellerzöldje, ½ teáskanál  bazsalikom, ½ teáskanál. oregano, ½ teáskanál. pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma.

 

Egy kevés vízben megpároljuk a hagymát, zellert, majd tegyük turmixba, és az összes többi hozzávalóval turmixoljuk simára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Athanasoff Iboly ajánlása)

Puliszka (kukorica kása)

 

3 dl forrásban lévő sós vízbe lassan, egyenletesen beleöntünk 1 pohár kukoricadarát és folyamatosan keverve  mefőzzük. Kicsit hagyjuk dermedni, majd tálaljuk tányérra lapítva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Zámbóné Ibolya ajánlása)

Túrós pogácsa

 

25 dkg túrót összegyúrunk 25 dkg teljes kiőrlésű liszttel és kb. 18 dkg margarinnal.

Egy órát hűtőben pihentetjük a tésztát, majd kiszaggatjuk.

Tetejére szezámmagot, sajtot, vagy mákot szórunk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, forró sütőben sütjük.

180 oC-on előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Tetejét felvert tojással megkenjük és szezámmaggal megszórjuk.

 

         

 

 

 

 

 

 

 

          (Istvándi Ágnes ajánlása)

Padlizsánkrém másként

 

A padlizsánt megmosom, szárát levágom, majd alufóliába csomagolva sütőben 1,5 - 2 órán át megsütöm. Közben lilahagymát aprítok, foghagymát préselek. Ha megpuhult a padlizsán, fa-, vagy műanyag késsel kikaparom egy edénybe, majd összekeverem a hagymákkal. Sózom, megszórom fehérborssal, kakukkfűvel, oreganóval. A végén kevés olívaolajat keverek bele. (Ez esetleg el is maradhat.)

 

 

 

(Kléber Tímea ajánlása)


 Padlizsánkrém

 

Hozzávalók:  1 db nagyobb padlizsán, 2 ek. olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, szerecsendió, só.

A padlizsánt süssük meg héjastól a gázsütőn. Fa, vagy műanyag késsel fejtsük ki a héjából, szitán csöpögtessük le. Fűszerezzük zúzott fokhagymával, szerecsendióval, sóval, adjuk hozzá az olajat és turmixoljuk össze.

(Istvándi Ágnes ajánlása)

 

Zámbóné Ibolya ajánlásával:

1 kg padlizsánt megsütünk, meghámozunk és fa vagy üvegkéssel jó apróra feldarabolunk. Hozzáadunk egy kis fej apróra vágott vöröshagymát és az 1 tojássárgából és 1 dl olajból készült majonézt. Sózzuk és jól elkeverjük.

Zellerpuffancs

 

1 jó nagy zellert vagy két kisebbet finomra reszelünk,

kb. ugyanannyi teljeskiőrlésű lisztből készült élesztő nélküli ázott, kinyomkodott kenyeret,

2 tojást, 2 evőkanál teljes őrlésű lisztet, ízlés szt-i tengeri sót, zeller levelet összedarabolva, őrölt borsot és/vagy borsikafüvet

alaposan összekeverünk és evőkanállal forró olajba szaggatjuk.

 

(Más zöldségfélével is finom!)

 

 

 

 

(Horváthné Gabi ajánlása)

 

 

 

Falafel

 

15 dkg csicseriborsó, élesztő és só nélküli zsemlemorzsa, száraz kenyér, vágott petrezselyem, koriander, fokhagyma, borsikafű, olaj.

 

A csicseriborsót megfőzzük, ledaráljuk, ízesítjük. Annyi zsemlemorzsát és előzőleg beáztatott (felhasználás előtt a vizet kinyomkodjuk), száraz kenyeret adunk hozzá, hogy kemény, jól gyúrható masszát kapjunk. Kicsit pihentetjük, majd forró olajban kisütjük.

 

 

 

 

 

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

 

 

Mit kenhetünk

a kenyérre?

 

 

 

 

 

Sütőtök mártás (feltét)

 

Egy sütőtök apró kockára vágva, 2 ek. teljes kiőrlésű rozsliszt, egy csipet tengeri só. A sütőtököt enyhén sós vízben puhára főzzük, megszórjuk a liszttel, és vízzel felengedjük. Főtt barnarizzsel vagy más gabonával, zöldséggel tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Athanasoff Ibolya ajánlása)

 

Energia –golyó

 

Az alap elkészítése: 1 bögre barna rizs (érdemes a főzés előtt néhány órára beáztatni), 1/2 bögre köles, 4 bögre víz, csipet só.

A barnarizst és a kölest együtt 1-2 percet pirítjuk, felöntjük vízzel, melyet a felforrás után rögtön leöntünk róla. Majd új vízzel felöntve (4 bögre víz) kissé ragacsos állagúra megfőzünk. Nedvesítsük meg a kezünket, és a rizs-köles összeállítású gabonából kis golyókat formázzunk és párolt zöldséggel együtt tálaljuk.

A barna rizs talán a legkiegyensúlyozottabb gabona, a makrobiotikus étkezés egyik fő eleme. A rizs-köles golyókat kisüthetjük olajban a rántott ételekhez hasonlóan.

Ebben az esetben a panírhoz teljes kiőrlésű barnalisztet, és élesztő nélküli

kenyérből készült, szárítás után ledarált morzsát használunk. Ezt a változatot készíthetjük tojás nélkül is.

 

 

Energia-golyó változatok:

 

A rizs-köles alapot különbözőképpen ízesíthetjük, sósan és édesen is elkészíthetjük.

 

Fűszeresen:

A megfőzött rizs-köles alapot tengeri sóval megsózzuk, natúr vegamixet, pirított hagymát, zöldség zöldjét, borsot vagy piros paprikát teszünk hozzá, majd kis golyókat formázunk. A rizs-köles alapot párolt zöldséggel is bővíthetjük. Étel mellé adhatjuk így köretként, de meghempergethetjük dióban, zöldség zöldjében, vagy szezámmagban is.

Egy kerek tűzálló tálat (kb. 30 cm átmérőjű) kivajazunk, belesimítjuk a lencsés masszát

Kb. 5-6 percig pároljuk a cukkínit, a 4 tojást felverjük, beleöntjük a lisztet, hozzáadjuk a párolt cukkínit, megsózzuk, nagyon kevés borsot is tehetünk bele. Ezt a tölteléket a lencse tetejére öntjük, eligazítjuk.

Kirakjuk rá a paradicsomkarikákat, esetleg megszórjuk reszelt sajttal vagy tofuval.

Előmelegített sütőben kb. 190 fokon (gáz 3-as) kb. 40-50 percig sütjük, hogy felül a közepe is átsüljön

 

Nagyon finom paradicsomszósszal vagy fejes salátával.

 

 

 

 

(Kígyóssy Lászlóné, Teri ajánlásával)

Elkészítése:

 

a lencsét kétszeres mennyiségű vízben kb. 10 percig főzzük (jó puhára). Fakanállal jól elkeverjük, kb. 4-5 ek. zabpelyhet és egy doboz paradicsompürét keverünk bele. A hagymát kevés forró vízben megpároljuk, a fokhagymát is hozzátesszük, 2-3 percig azzal is pároljuk. Beleöntjük a lencsés masszába, 2 ek. citromlevet és 2 ek. olívaolajat öntünk rá, megsózzuk és beletesszük a felaprított zöldfűszereket is. Jól elkeverjük, olyan sűrűnek kell lenni, hogy a kanál megálljon benne. (Zabpehellyel szabályozhatjuk a sűrűséget).

 

 

 

 

Édesen:

 

A rizs-köles alaphoz ízlés szerint adunk stevia édesítőt, szezámmagot, pirított szója babot, lenmagot, esetleg fahéjat vagy karob port, és egy csipetnyi Cherry Bomb port is. Kis golyókat formázunk belőle és meghempergetjük a fahéjban/ karob porban. Nagyon tápláló, vitamin és rostdús desszertet kapunk.

Emésztési problémákra, de légzőszervi bántalmakra is elsőrendű. A köles régen a magyarok mindennapi eledele volt, értékes tápanyagokat tartalmaz, és gazdaságos, mert főzéskor a négyszeresére duzzad.

 

 

 

(Athanassoff Ibolya ajánlása)

 

Almás durumpalacsinta


25 dkg durumlisztet, keverjünk el 5 dkg vajjal és annyi vízzel, hogy tejföl sűrűségű tésztát kapjunk.

A keverékbe reszeljünk 3 almát, ízesítsük fahéjjal, pici sóval.

Fél óra pihenés után lehet kisütni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Istvándi Ágnes ajánlása)

 

 

Vöröslencsés cukkini

 

Hozzávalók: 25 dkg vöröslencse, 2 ek. olívaolaj, 2 fej apróra vágott hagyma, 2 zúzott fokhagymagerezd, 2 ek. citromlé, 2 kk. finomra vágott zöldfűszer (pl. petrezselyem, majoranna, zsálya), 1 kisdoboznyi paradicsompüré, 4-5 ek. zabpehely.

 

A töltelékhez: 50 dkg kockára vágott cukkíni, 4 fölvert tojás, 1 ek. teljes kiőrlésű liszt, só, bors, 1 felkarikázott paradicsom, esetleg reszelt sajt (feta, mozzarella), vagy kevés reszelt tofu.

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése