A Drótpostagalamb recepttára
196. könyv
Dél-Amerikai receptek
Tartalomjegyzék
Kereséshez az
országnevek a címek után olvashatók.
Receptek A-tól Z-ig.......................................................................................................... 4
Almaleves (Sopa de manzanas) Argentína..................................................................... 4
Ananász vörös borral (Batida rosada) Brazília................................................................ 4
Argentin carbonada....................................................................................................... 4
Argentin rakott bab....................................................................................................... 4
Avokadó-saláta Brazília................................................................................................. 4
Babsaláta Juan módra Argentína.................................................................................... 4
Banán dióval Brazília..................................................................................................... 4
Banános palacsinta Argentína........................................................................................ 5
Bélszín gombával Argentína........................................................................................... 5
Bifsztek törött borssal Brazília........................................................................................ 5
Bogotai csirkeleves Kolumbia......................................................................................... 5
Bolíviai leves (Sopa de Casuela).................................................................................... 5
Buenosi marhapörkölt Argentína.................................................................................... 5
Burgonya sajtmártással (Papas chorriadas) Kolumbia.................................................... 6
Burgonyatorta Kolumbia................................................................................................ 6
Citromos csirke (Pollo con limón) Argentína................................................................... 6
Csicseriborsó-saláta szárazbabbal Argentína.................................................................. 6
Csípős paprikás olajban sült zöldpaprika Brazília............................................................ 6
Csirkecomb paradicsomos gombamártásban Brazília...................................................... 6
Csirkehúsleves paradicsommal Argentína....................................................................... 6
Csirke vadász módra (Pollo al cazador) Kolumbia........................................................... 7
Csokoládés banán Argentína.......................................................................................... 7
Csokoládés sütemény (Flan de chocolate) Kolumbia....................................................... 7
Flan de Leche Kolumbia................................................................................................. 7
Fokhagymás olaj Brazília............................................................................................... 7
Fűszeres sertésszelet Bolívia.......................................................................................... 7
Grillben sült apróhús (Churrasquinho quente) Brazília.................................................... 7
Guayaba (édesség) Kolumbia........................................................................................ 8
Hideg paradicsommártás Argentína................................................................................ 8
Húspüré Paraguay......................................................................................................... 8
Ízesített kukorica (Picante de maiz) Chile...................................................................... 8
Jegeskávé Brazília......................................................................................................... 8
Kókuszos édesség Argentína.......................................................................................... 8
Kókuszos rizs Venezuela................................................................................................ 8
Kókuszos tejberizs (Aroz con coco) Venezuela............................................................... 9
Krumplileves (Ajiaco de santa fereno) Kolumbia............................................................. 9
Kukoricalepény (Arepas) Venezuela............................................................................... 9
Latin lángos Peru........................................................................................................... 9
Mandulás sütemény Argentína....................................................................................... 9
Mar del Plata-i kolbászos tojás Argentína....................................................................... 9
Marhanyelv mandulamártással (Lengua con almendras) Argentína................................. 9
Meleg almaleves Argentína.......................................................................................... 10
Mendozai nyársonsült Argentína.................................................................................. 10
Montevideói csirke Uruguay......................................................................................... 10
Pacal Brazília............................................................................................................... 10
Paradicsommártás I. Brazília....................................................................................... 10
Paradicsommártás II. Brazília...................................................................................... 10
Paradicsomos kelbimbó Brazília................................................................................... 10
Pácolt sült csirke (Frango assado) Brazília.................................................................... 10
Póréhagyma-saláta Argentína...................................................................................... 11
Puchero (nemzeti eledel) Argentína............................................................................. 11
Rákkal töltött vajastészta (előétel) Argentína............................................................... 11
Reteksaláta Argentína................................................................................................. 11
Rikai banán Brazília..................................................................................................... 11
Riói csirke Brazília....................................................................................................... 11
Riói párolt marhahátszín Brazília.................................................................................. 12
Rizses csirke (Arroz con Pollo) Kolumbia...................................................................... 12
Sonkás tészta Brazília.................................................................................................. 12
Spárga földimogyoróval Brazília................................................................................... 12
Sült szárazbab Argentína............................................................................................. 12
Szárazbab-leves Argentína.......................................................................................... 13
Szederkehely (Dulce de mora con ceso) Kolumbia........................................................ 13
Tasakos karaj Argentína.............................................................................................. 13
Tojásos parajkockák (Torta pascualina) Uruguay......................................................... 13
Töltött banán Equador................................................................................................. 13
Töltött tök paradicsommártással Argentína.................................................................. 13
Töltött palacsinta Chile................................................................................................ 13
Vegyes húsleves zöldséggel Kolumbia.......................................................................... 14
Vegyes nyársonsült Brazília......................................................................................... 14
Zöldborsó őszibarackkal Argentína............................................................................... 14
Zöldséges csirke (Pollo guiso con vegetales) Uruguay.................................................. 14
Zöldségsaláta (Ensalada de legumbres) Kolumbia........................................................ 14
Almaleves
(Sopa de manzanas) Argentína
Hozzávalók: 50 dkg
alma hámozva, nyolcadokra vágva, 1/2 citrom héja, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola,
1 tojássárgája.
Az almákra öntsünk
annyi vizet, amennyi ellepi. Tegyük bele a citromhéjat és főzzük 20-30 percig,
míg megpuhulnak. Törjük át szitán, adjuk hozzá a cukrot, mazsolát,
tojássárgáját. Habverővel keverjük ki jó habosra.
Melegen vagy hidegen
is tálalhatjuk.
Ananász
vörös borral (Batida rosada)
Brazília
Hozzávalók: 0,5
tisztított, friss, kockára vágott ananász, 3 dl édes vörös bor, ízlés szerint
porcukor, 6 jégkocka.
Az ananászt, bort,
cukrot keverjük habosra keverőben és passzírozzuk át. Fedjük le és hűtsük jól
be. Fogyasztás előtt kanállal keverjük össze, öntsük hűtött poharakba, 1 - 1
jégkockát mindegyikbe.
Azonnal tálaljuk.
(De a borral
átitatott ananászt remélem, nem kell kidobni!)
Argentin carbonada
Hozzávalók:
1 kg marhahús, 4 ek olaj, 2 nagy hagyma vastag szeletekre vágva, 3 hámozott,
kimagozott paradicsom karikázva, 0,5 mk. törött bors, 2 dl víz, 1 tk. ételízesítő,
0,5 ek. só, 1 csipet szurokfű, 0,5 kg hámozott, fél cm-es szeletekre vágott
burgonya, 3 hámozott, kimagozott őszibarack 6 felé vágva.
Pirítsuk
az olajban üvegesre a hagymát, tegyük bele a húst, paradicsomot és pirítsuk 6-8
percig. Tegyük bele a borsot, vizet, ételízesítőt, sót, szurokfüvet. Lassú
tűzön 1,5 órát pároljuk. Tegyük bele az őszibarackot, burgonyát. Pároljuk még
30 percig.
Forrón
tálaljuk.
Argentin rakott bab
Hozzávalók:
60 dkg darált marhahús, 30 dkg áztatott, száraz tarkabab, 1 felaprított nagy
hagyma, 2 ek. zsír, 2 felaprított hegyes csípős paprika, 1 ek. paradicsompüré,
0,5 mk. szurokfű, 1 tk, apróra vágott petrezselyemzöld, 1 ek. citromlé, só, 2
karikára vágott paradicsom, 6 szelet füstölt szalonna.
Főzzük
meg a babot sós vízben. 1 ek. zsíron kevergetve pirítsuk 10 percig a húst, hagymát.
A
maradék zsírt, paradicsompürét, paprikát, szurokfüvet másik serpenyőben a
paprika fonnyadásáig pirítsuk. Tűzálló edénybe tegyünk 1- 1 sor húst, babot,
öntsük rá a mártás felét, szórjuk be petrezselyemmel. Így folytassuk, míg el
nem fogy minden. Locsoljuk meg a tetejét citromlével, tegyünk rá szalonnaszeleteket.
Közepes
sütőben, lefedve 20-25 percig süssük, vagy míg a szalonna a tetején megsül.
Avokadó-saláta Brazília
Hozzávalók: 2
avokadókörte, 1 tk. mustár, fél citrom leve, törött bors, só, 2 gerezd fokhagymapép,
1 ek. apróra vágott zöld olajbogyó, 20 dkg főtt, tisztított rák apróra vágva, 1
ek. olívaolaj, 4 salátalevél.
Az avokádót
hosszában vágjuk ketté, vegyük ki a magot. Vegyünk ki mindkét félből 2-2
ek-nyit. Nyomkodjuk szét. Adjuk hozzá a mustárt, citromlevet, borsot, sót,
fokhagymát, olajbogyót, rákot, olajat. Óvatosan keverjük össze. Töltsük meg a
fél avokadókat.
Tegyük a
salátaleveleket kistányérokra, helyezzük rájuk a töltött avokadókat.
Babsaláta Juan módra Argentína
Hozzávalók: 1
kimagozott, hegyes, csípős paprika karikákra vágva, 2 - 2 kockára vágott, kimagozott,
paradicsompaprika, 2 hámozott és paradicsom, 2 csésze sós vízben főtt bab, 2
kis fej hagyma karikára vágva, 2 főtt tojás felszeletelve, 1 ek. finomra vágott
petrezselyem, 2 ek. borecet, 3 ek. salátaolaj, törött bors, csipet chili, só, 6
szem fekete olajbogyó.
Forrázzuk le a
paprikadarabokat, szűrjük le.
Keverjük össze az
összes hozzávalót.
Banán
dióval Brazília
Hozzávalók: 6 banán
meghámozva, hosszába kettévágva, 6 tk. porcukor, 6 tk. daráét dió, 3 ek.
diólikőr.
Tegyük a banánt
szorosan egymás mellé jól kivajazott tűzálló tepsibe. Szórjuk be a cukorral.
Tegyük forró grillbe, és a cukor megolvadásáig süssük. Vegyük ki a sütőből,
szórjuk be dióval. Addig süssük tovább, míg a cukor világosra karamellizálódik.
Melegítsük meg kissé
a likőrt, öntsük a banánra. Azonnal tálaljuk.
Banános palacsinta Argentína
Hozzávalók: 35 dkg
passzírozott banán, 1 mk. őrölt fahéj, 1 tk. sütőpor, 2 ek. porcukor, 15 dkg
liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 1 ek. kukoricaolaj, olaj a sütéshez.
Mindent keverjünk
össze palacsintatésztává. Süssük meg a palacsintákat a következőképpen: addig
süssük, amíg hólyagos nem lesz, csak ekkor fordítsuk meg.
Töltsük meg párolt
banánnal és szitáljunk rá porcukrot.
Bélszín
gombával Argentína
Hozzávalók: 6 szelet
marhabélszín (2 cm vastag), só, 1 ek. olajozott vaj, 12 db egyforma gombafej, 2
ek. vaj, törött bors, 5 dkg márványsajt, 1 ek. apróra vágott kesudió.
1 ek. vajon lefedve,
borsozva pároljuk a gombát 10 percig. Zsírtalanítsuk a hússzeleteket, mindkét
oldalát verjük ki. Dörzsöljük be sóval, ecsettel kenjük be olvasztott vajjal.
Hagyjuk 30 percig állni. Forró grillben süssük - ízlésünktől függően - 1-1
oldalát 6-8 percig.
Keverjük össze a
megmaradt vajat a márványsajttal, rakjunk belőle minden gombába. Tegyünk minden
hússzeletre 2-2 gombát. A sajt elolvadásáig süssük tovább.
Tálaláskor a húst
szórjuk be kesudióval, párolt burgonyát adjunk mellé.
Bifsztek törött borssal Brazília
Hozzávalók: 6 szelet
2 cm vastag bélszín, 1 citrom leve, 0,5 dl olaj, 2 ek darabokra tört bors, só,
2 ek. fokhagymás olaj.
Verjük ki a húst
mindkét oldalán, tegyük edénybe a citromlével, olajjal együtt. Hagyjuk 2 órát
állni, közben forgassuk. Szórjuk rá a borsot, nyomkodjuk bele. Fedjük le és
álljon 1 órát. Olajozzuk be a rostot, rakjuk rá a szeleteket, izzó parázs
fölött oldalanként süssük 6-7 percig. Tegyük melegített tányérra, mindegyikre
fokhagymásvajat.
Paradicsommártással
/ paradicsomos tökkel / paradicsomos kelbimbóval tálaljuk.
Bogotai csirkeleves Kolumbia
A darabolt csirkéket
a hasábokra szeletelt vegyes zöldséggel és a finomra vágott petrezselyemmel
együtt hideg vízben feltéve majdnem puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a kockákra
vágott burgonyát, a szőlőszemeket és 1/2 dl fehérbort. Kb. 20 percnyi főzés
után tálaljuk.
Bolíviai leves (Sopa de Casuela)
Hozzávalók: 30 dkg
vastagabb, hengeresebb sárgarépa, 1 kk. vaj vagy olaj, 2 l zsírtalanított
húsleves (esetleg kocka), só, fehér törött bors, 1 csapott ek. szárított
oreganó, kis gerezd préselt fokhagyma, 6 ek. főtt rizs, vagy főtt amarántmag *,
vagy főtt kinoamag ** (a rizs és az egyéb magok el is maradhatnak), 20 dkg
krumpli, olaj a sütéshez.
A sárgarépát kb. 6
cm-es darabokra vágjuk, majd gyufaszál vékonyságú csíkokra. 1-2 percig pirítjuk
a felforrósított vajban, felöntjük a húslevessel, sózzuk. Felforraljuk, és
rövid ideig főzzük, a répa ne legyen puha, roppanjon. Ha elkészült, borsozzuk,
beleöntjük a tejszínt és beletesszük a fokhagymát, a főtt rizst vagy magokat,
jól átkeverjük. Tetejét megszórjuk oregánoval. (Türelmetlenebbek a répát
vághatják vastagabbra is.) Közben a krumplit is felszeleteljük - kicsit vastagabbra,
mint a répát, olajban kisütjük, lecsepegtetjük, papírral leitatjuk róla az
olajat.
Tálalás: Csészékben,
a levesre szórjuk a sült krumplit.
Nagyon finom.
* amarántmag:
Dél-Amerikában lisztes magjáért termesztik, gyógynövényként is használják. A
magok akkorák, mint egy negyed gombostűfej. Be kell áztatni legalább 8 órára, s
utána főzni. Szárazon ki is lehet pattogtatni (ezt még nem próbáltam).
Gyógynövényben vettem.
** Bécsben kapható,
hasonlít az előzőhöz, de állítólag nem ugyanaz. Még nem láttam.
Buenosi marhapörkölt Argentína
Hozzávalók:
1 kg tarja kockára vágva, 1 ek. csípős pirospaprika, 25 dkg kockára vágott
füstölt sonka, 35 dkg áztatott fehér szárazbab, 2 ek. zsír, 1 felkockázott nagy
hagyma, 1 hámozott, kimagozott aprított paradicsom, 1 csésze főtt kukorica (só
nem!).
A zsíron
pirítsuk meg a húst és a hagymát (üvegesre). Tegyük hozzá a sonkát,
pirospaprikát, babot. Annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje. Lassú tűzön,
lefedve pároljuk, míg a bab megpuhul. Adjuk hozzá a kukoricát, paradicsomot.
Cserépfazékban,
forró sütőben süssük, míg a teteje barnulni kezd.
Burgonya sajtmártással (Papas chorriadas) Kolumbia
Hozzávalók: 4 db hámozott burgonya, 3 dkg zsiradék, 1 ek. liszt, 1 kk.
só, 1 hagyma vékonyan szelve, 1 szeletelt paradicsom, 2,5 dl tej, 10 dkg
reszelt sajt.
A
hosszában 4 felé vágott krumplit sós vízben megfőzzük. A mártással leöntve
forrón tálaljuk.
Mártás:
a felolvasztott zsiradékhoz keverjük a lisztet, azonnal beletesszük a hagymát,
paradicsomot. Állandóan kevergetve 3-4 percig pároljuk, majd lassan beleöntjük
a tejet, amikor felforr, a tűzről levesszük. Belekeverjük a sajtot.
(Bence
Vera: Gasztronómiai utazás - Minerva -
1972.
Burgonyatorta Kolumbia
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 csésze
olívaolaj, 3 db tojás, 30 dkg zöldségkeverék, majonéz, só, őrölt bors
A burgonyát meghámozzuk, puhára főzzük és
pürésítjük. Közben feltesszük a vizet főni, megsózzuk, megborsozzuk és
beletesszük a zöldségeket Mialatt a zöldség fő, a püréhez egy kevés olajat
öntünk, majd összedolgozzuk. (ne legyen folyós). Ha a krumpli megfelelő állagú,
elkezdjük összeállítani a tortát. Óvatosan alufólia lapra szedjük, és jól
lelapogatjuk. Mielőtt ezt megtennénk, egy vékony átlátszó fóliát is teszünk a
krumpli alá, így jobban formázható. Akkor jó, ha nem maradnak benne repedések.
A megfőtt zöldségekhez majonézt keverünk és a krumpliágyon szétterítjük. Az
oldalait a tekeréshez szabadon hagyjuk. A zöldségre 1 db főtt tojást terítünk.
Egy tálcát feldíszítünk salátalevéllel, és óvatosan ráhelyezzük a tortát. Megkenjük
a tetejét majonézzel, és egy főtt tojást a torta tetejére reszelünk.
Citromos csirke (Pollo con limón) Argentína
Hozzávalók:
1 kg-os csirke (darabokra vágva), 8 dkg vaj, 6 evőkanál citromlé, 10 dkg zeller
(apró kockára vágva), 3 evőkanál liszt, 3-4 dl tej, 1 csipet só, bors, 1
evőkanál cukor, 2 kávéskanál mustár, 1/2 kávéskanál ecet
A vaj
felét megolvasztjuk, összekeverjük a citromlével és leöntjük vele az egymás
mellé rakott csirkedarabokat. Középmeleg sütőben 1 órán át, sütjük, amíg a hús
megpuhul.
A
zellert jól záródó, tűzálló tálban, 4 evőkanál vízben, a csirke mellett főzzük
a sütőben kb. 30 percig. Közben a maradék vajból és lisztből világos rántást
készítünk. Lassan beleöntjük a tej kétharmadát, és takaréklángon addig
keverjük, míg sima lesz és sűrűsödni kezd. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a
mustárt, a cukrot és a maradék tejet. Lassan beleöntjük az ecetet, és addig
keverjük, míg sűrű lesz. Végül hozzáadjuk a zellert és a csirkéből kisült
levet. Tálaláskor a mártást a csirkedarabokra öntjük.
Csicseriborsó-saláta
szárazbabbal Argentína
Hozzávalók: 1 csésze
főtt csicseriborsó, 2 cs. fehér főtt bab, 1 cs. főtt kukorica, 3 gerezd
aprított fokhagyma, 3 szem apróra vágott mogyoróhagyma, 2 ek. borecet, 4 ek.
salátaolaj, só, őrölt bors, 1 mk. bazsalikom, 1 tk. szurokfű, 1 tk. apróra
vágott petrezselyem.
Keverjük össze az
összes hozzávalót.
Csípős paprikás olajban
sült zöldpaprika Brazília
Hozzávalók: 6 nagy,
édes zöldpaprika kimagozva 4 felé vágva, 3 gerezd fokhagymapép, őrölt bors, só,
0,5 dl csípős paprikás olaj, 2 ek. az olajban érlelt paprikából.
Tegyük serpenyőbe a
hozzávalókat. Lassú tűzön, állandóan keverve pirítsuk puhára. Melegen vagy hidegen
sült húsokhoz, rizshez, burgonyához tálalhatjuk.
Csirkecomb paradicsomos gombamártásban Brazília
Hozzávalók: 6 comb,
só, 0,5 dl salátaolaj, 1 aprított hagyma, 1 fej fokhagymapép, 0,5 dl vörös bor,
1 kg apróra vágott paradicsom, csipet babér, 1 ek. finomra vágott zellerlevél,
törött bors, 25 dkg apró gombafej.
Sózzuk be a csirkét.
Olajon pirítsuk üvegesre a hagymákat. Tegyük bele a csirkét, és még 5 percig
pirítsuk. Öntsük hozzá a bort. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 20 percig. Zúzzuk
sima péppé a paradicsomot, öntsük a csirkére. Tegyük hozzá a zellerlevelet,
babért, gombát. Fedjük le, pároljuk addig, míg a hús megpuhul, és a mártás
besűrűsödik.
Körítés - rizs /
spagetti / krumplipüré és fejes saláta.
Csirkehúsleves paradicsommal Argentína
Hozzávalók:
1 kg aprólék, 0,5 kg marha-velőscsont, 2,5 l víz, 1 póréhagyma, 1 vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 paszternák, 3
zellerlevél, csipet kakukkfű, szemes bors, körömnyi babér, 2 szem szegfűszeg, 2
hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom, 1 ek. apróra vágott snidling,
só.
A
csontot a vízben lefedve főzzük 30 percig. Szedjük le a habot, tegyük bele a
vörös-, fok- és póréhagymát, répákat, zellerlevelet, fűszereket, csirkét.
Lefedve főzzük puhára. Ha kész, szűrjük le. A húst, zöldséget melegített tálra
tegyük. A levest öntsük vissza a fazékba, tegyük bele a paradicsomdarabokat.
Főzzük még 10 percig.
Metélőhagymával
megszórva tálaljuk.
Csirke
vadász módra (Pollo al cazador) Kolumbia
Hozzávalók: 1 kg-os feldarabolt csirke, só, bors, 2 ek. liszt, 6 ek.
olaj, 2 vöröshagyma felszeletelve, 1 nagy paradicsom nyolc részre vágva, 10 dkg
szeletelt gomba, 1 kimagozott, szeletelt zöldpaprika, 1 kk. pirospaprika,
1babérlevél, 1/2 kk. csombor, 2,5 dl száraz vörös bor, 1/2 kg zöldborsó.
A lisztet
összekeverjük pici sóval, borssal és meghintjük vele a csirkét. Forró olajban
mindkét oldalukat jól megsütjük. Hozzátesszük a hagymát, paprikát,
paradicsomot, gombát, sót, borsot, pirospaprikát, csombort, babért. Alaposan
összeforgatjuk. 1-2 percnyi párolás után ráöntjük a bort. Fedő alatt kb. 40-50
perc alatt puhára főzzük. Amikor megfőtt, beleöntjük az előre, megfőzött
borsót, összemelegítjük.
Rizzsel, főtt krumplival
tálaljuk.
Csokoládés banán Argentína
Hozzávalók:
6 kicsi, nem túl érett banán, 10 dkg olvasztott csokoládé, 5 ek. apróra vágott
pörkölt mogyoró, 6 grillpálcika.
Szúrjuk
a pálcikát a banánok egyik végébe. Vigyázva mártsuk a banánt a csokiba, szórjuk
be mogyoróval. Azonnal tegyük rácsra és kb. 10 percre tegyük mélyhűtőbe.
Ha
megdermedt a csoki, tálaljuk.
Csokoládés sütemény (Flan de chocolate) Kolumbia
Hozzávalók: 9 dkg liszt, 15 dkg barna cukor, 10 dkg vaj,
4 db tojás, 50 dkg főzőcsokoládé, fagylalt a díszítéshez
Az edénybe beletesszük a csokoládét, mellé a vajat.
Mindkettőt kisebb darabokra törtjük, hogy hamarabb felolvadjon, majd tűzre
tesszük. Gőz fölött, állandóan kevergetve felolvasztjuk a csokoládét. Ezután
egy edényben felverjük a tojásokat, míg a sárgája a fehérjével elkeveredik.
Hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük. Ezután jön a liszt, amiből 2
evőkanálnyit meghagyunk. Addig keverjük a masszát, míg teljesen homogén nem
lesz. Legjobb a robotgép. Most a keveréket a felolvasztott csokoládéhoz öntjük
és összekeverjük. Ezután félrehúzzuk a tűzről, majd a masszát kerek
kuglófformába öntjük. A formát előzőleg kikenjük vajjal és belisztezzük.
220C-ra felmelegített sütőben 20-25 percig sütjük Közben 20 percnél egy
villával megszúrjuk, hogy lássuk átült e. Ha a villa hegye nedves, még öt
percig sütjük. A főzés elején félretett lisztet egy tálkába öntjük, és
fagylaltot keverünk hozzá. Fontos, hogy fehér színű legyen. Elkeverjük a
liszttel, és kis lángon felolvasztjuk és átfőzzük. A kis mennyiségű fagylaltot
a tálca aljára tesszük és elsimítjuk. A kész süteményt kivesszük a formából
(megvárva, míg kihűl) és a tálcára helyezzük. Gyümölcsökkel, mentalevéllel
díszítjük.
Flan de Leche Kolumbia
Hozzávalók:
3 tojás, cukor, fél liter tej, fahéj
A tejet keverőtálba öntjük egy darabka fahéj
kíséretében, majd beleütjük a tojásokat és öt evőkanál cukrot. A keveréket
habverővel felverjük.
Kis vízből és 4-5 evőkanál cukorból karamellt készítünk.
Az elkészült szép barna karamellt beleöntjük abba az edénybe, amelyben a flánt
fogjuk sütni. Erre öntjük rá az előzőleg felvert keveréket, gőzben, 250 Celsius
fokon egy óra alatt megsütjük.
Fokhagymás olaj Brazília
Hozzávalók:
2 dl olívaolaj, 1-2 fej fokhagyma péppé zúzva.
Sült
húsok kísérője.
Fűszeres sertésszelet Bolívia
Hozzávalók:
4 szelet sertéskaraj, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál
só, 3 dl víz, pár szem köménymag, 1 kávéskanál erős pirospaprika, 4-5 dkg zsemlemorzsa
Sós
vízben főzzük puhára a húst a hagymával és fokhagymával. Mikor puha adjuk hozzá
a zsemlemorzsát és a fűszereket, s pároljuk további 4-5 percig.
Grillben
sült apróhús (Churrasquinho quente) Brazília
Hozzávalók: 1 kg
apróra vágott disznótarja, só, 4-5 ek. csípős paprikás olaj.
Sózzuk meg a húst,
forgassuk meg a paprikás olajban.
Húzzuk fel
grillpálcára, és izzó parázs fölött süssük 10-15 percig vagy ízlésünknek
megfelelően tovább.
Guayaba (édesség) Kolumbia
Ez tipikus dél-amerikai gyümölcsből készül, de
helyettesíthető bármilyen sűrű lekvárral vagy birsalmasajttal. Gőzfürdőben
felolvasztjuk a lekvárt, ebből lesz az édesség, amit mindig sajttal tálalunk.
(pl. trappista) és mentalevéllel díszíthetjük. Ezt az édességet úgy is
elkészíthetjük, hogy feldaraboljuk a birsalmasajtot, és ugyanakkora sajtot
vágunk hozzá.
Hideg paradicsommártás Argentína
Hozzávalók:
2 ek. olaj, 3 gerezd fokhagyma, 5 ek. apróra vágott hagyma, 0,5 kg hámozott, kimagozott
paradicsom, 1 hámozott alma, 3 ek. paradicsompüré, 1 tk. szurokfű, 1 mk. őrölt
bors, só, 1 tk. porcukor, 1 babérlevél, 1 ek. finomra vágott zellerlevél, 1 tk.
citromlé, 1 szem cseresznyepaprika magostól.
Vajon 5
percig pároljuk a hagymákat. Tegyük hozzá az összes hozzávalót. Lassú tűzön,
lefedve pároljuk, míg elfő a leve. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Jól
keverjük, törjük össze, tegyük hűtőbe.
Azonnali
fogyasztásra való.
Húspüré Paraguay
Kevés
vajban pároljuk meg a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Adjuk
hozzá a darált marhahúst, sót, pirospaprikát, törött borsot, reszelt almát, 2
evőkanálnyi mazsolát, 5 dkg durvára vágott mandulát és 1/2 dl konyakot. Állandó
keverés mellett kb. 15 percig pároljuk.
Köményes
főtt burgonyával tálaljuk.
Ízesített kukorica
(Picante de maiz) Chile
Hozzávalók: 4 cső
friss kukorica, 1 dl tej, 1-2 zöldpaprika apró kockákra vágva, 1 kis fej vöröshagyma
apróra vágva, 1 csipet piros paprika, szerecsendió, bors, só, 5 dkg vaj, 4 db
burgonya, 4 ek. reszelt sajt, 2 szeletelt kemény tojás.
A kukoricát
megfőzzük, leszemezzük, szitán áttörjük (vagy megdaráljuk), a tejjel,
zöldpaprikával, hagymával, vajjal összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk,
paprikázzuk, kevés szerecsendiót szórunk bele. Takarékon, kevergetve addig
főzzük, míg megsűrűsödik. Hámozzuk, szeleteljük a hajában főtt krumplit, majd
lerakjuk egy tálba, rá a sajt, erre a tojás kerül. Leöntjük a mártással.
Forrón tálaljuk.
Jegeskávé Brazília
Hozzávalók: 4, 5 dl
erős kávé, 1,5 dl forrásban lévő víz, 8 dkg reszelt csokoládé, 4,5 dl tej,
ízlés szerint cukor, 6 púpozott ek. tejszínhab, 1 ek. reszelt csokoládé.
Tegyük a forrásban
lévő vízbe a 8 dkg csokoládét, ízlés szerint cukrot. Lassú tűzön, fakanállal
kevergetve addig főzzük, míg a csoki elolvad. Tegyük keverőbe a kávéval, tejjel
együtt. Keverjük habosra, hűtsük jól le - lehetőleg mélyhűtőben. Tálalás előtt
keverjük jól össze, öntsük hűtött, hosszú, fehér (?) poharakba.
Tegyünk a tetejére
1-1 ek. tejszínhabot, szórjuk be reszelt csokoládéval.
Kókuszos édesség Argentína
Hozzávalók:
12 dkg vaj, 24 dkg porcukor, 4 ek. kakaó, 1 csepp mandulaaroma, 1 ek. rum, 2
tojás, 1/4 kg (háztartási) reszelt keksz, 24 dkg kókuszreszelék, 12 dkg apróra
vágott kandírozott gyümölcs, 12 dkg mazsola, 12 dkg durvára vágott, pirított
dióbél, 6 ek tejszínhab.
Olvasszuk
fel a vajat. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a hozzávalókat a tejszínhab
kivételével. Sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntjük. 3-4 órára tegyük
hűtőbe.
Tálalás
előtt borítsuk lapos tálra, szedjük le a papírt, díszítsük tejszínhabbal.
(Ajánlom
figyelmetekbe, mert nagyon finom. De: mivel nem szeretem, ha nyers tojás van az
ételben, ezért tejjel vagy tejföllel váltom ki.)
Kókuszos rizs Venezuela
A rizst
feles tejes vízben majdnem puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a kristálycukrot és
a kókuszreszeléket. Kb. még 5 percig főzzük. Elkeverjük reszelt citromhéjjal.
Poharakba szedjük. Tálalhatjuk hidegen és melegen is.
Cukrozott
fahéjjal meghintjük, és szőlőszemekkel díszítjük.
Kókuszos tejberizs (Aroz con coco) Venezuela
Hozzávalók: 1 kk. só, 15 dkg rizs, 3 dl tej, 10 dkg kristálycukor,
kókuszreszelék, 1 ek. reszelt citromhéj, őrölt fahéj, friss szőlőszemek vagy
narancsszeletek.
Forrásban
lévő 7 dl sós vízbe öntjük a rizst, fedő nélkül 15 percig főzzük, míg a víz elpárolog.
Ráöntjük
a tejet, 4-6 ek. kókuszreszeléket, cukrot és újabb 15 percig főzzük.
Belekeverjük a citromhéjat. Hideg vízzel kiöblített edénybe töltjük. Hűtőbe
tesszük.
Tálalása:
az edényből a rizst kiborítjuk, tetejét megszórjuk fahéjjal és
kókuszreszelékkel. Szőlőszemekkel vagy narancsszeletekkel díszítjük.
Krumplileves (Ajiaco de santa fereno) Kolumbia
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli, 2 cső
kukorica, 2 db csirkemell, 1 db avokádó, 1 csokor petrezselyem, 1 pohár tejföl,
5 dkg capribogyó, só, őrölt fehérbors.
Elkészítése: A forrásban lévő vízbe
beletesszük a főtt csirkehúst, a feldarabolt kukoricacsövet, a burgonyát,
megszórjuk fehérborssal, sóval, szárított vagy friss gvaszkával (lehet
petrezselyem is) és összekeverjük. 2 órát lassú tűzön addig főzzük, míg a
krumpli teljesen szétfő. Tálalás: A sűrű lét a kukoricadarabokkal tányérra
szedjük. A hozzávalókat mindenki saját maga teszi a tányérjára. (apróra vágott
avokádó, tejföl, capribogyó, csirkehús) vörösborral tálaljuk.
Kukoricalepény (Arepas) Venezuela
Hozzávalók: 35 dkg kukoricaliszt, csipet só, vaj.
7 dl sós
vizet felforralunk, lassan, folyton keverve beleöntjük a lisztet. Amint
besűrűsödik, levesszük a tűzről, fakanállal jól kikeverjük, deszkára öntjük, és
10 percig hűlni hagyjuk.
Nedves
kézzel 15 percig dagasztjuk, míg selymes fogású lesz. Teniszlabdányi gömböket
formálunk, 2,5 cm vékonyra lapítjuk. Gyengén megvajazott serpenyőben barnára
sütjük mindkét oldalukat. Kivajazott tepsibe tesszük, forró sütőben 30 percig
sütjük, 10 percenként megforgatjuk.
Forrón
tálaljuk, vajat adunk hozzá. Kitűnő vacsora, forró teával vagy kávéval.
Latin lángos Peru
Fél kg
lisztet 1 kávéskanál sóval, 1 kávéskanál sütőporral, 1,5 dl hideg vízzel és 1
evőkanál étolajjal jól összegyúrunk. Tojásnyi gombócokat szaggatunk és aztán
fél órán át, pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán lepény alakúra nyújtjuk és
olajozott, forró palacsintasütőben mindkét oldalán megsütjük.
Adhatjuk
köretként, de tejföllel vagy ketchuppal, valamint reszelt sajttal, esetleg
darált sonkával meghintve önálló egytálételként is.
Mandulás
sütemény Argentína
Hozzávalók: 4 tojás,
22 dkg cukor, 10 dkg hámozott, apróra vágott pörkölt mandula, 1 citrom reszelt
héja.
Tetejére: 15 dkg
cukor, 3 tojásfehérje.
A tojások sárgáját
válasszuk el a fehérjétől (3 fehérje kell majd a tetejére). Keverjük
fehéredésig a tojássárgáját. Verjünk habbá 1 tojás fehérjét. Amikor keményedni
kezd, apránként verjük bele a 22 dkg cukrot. Ha a cukros hab kemény, keverjük
össze a sárgájával. Adjuk hozzá a citromhéjat, mandulát. Öntsük egy
sütőpapírral kibélelt 20x20 cm-es tepsibe. Langyos sütőben kb. 25 percig
sütjük, majd kivesszük a sütőből.
Közben elkészítjük a
tetejére való mázt. A cukorból és 4 ek. vízből szirupot főzünk, amíg kanálból
lecsöpögtetve szálat ereszt. Vegyük le a tűzről.
Verjük fel kemény
habbá a tojásfehérjét, keverjük össze a kihűlt sziruppal. Öntsük a süteményre
(előtte célszerű a papírt lehúzni róla), tegyük vissza a langyos sütőbe.
Addig süssük, míg
teteje aranybarna lesz.
Mar del Plata-i kolbászos tojás Argentína
Hozzávalók:
0,5 kg csípős kolbász 6 részre vágva, 6 tojás, 6 tk. ketchup, 1 tk. zsír, 6
mély alufólia tálka.
Vágjuk
hosszában ketté a kolbászokat. Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá. Tegyünk
minden tálkába 1 késhegynyi zsírt, 2 fél kolbászt, öntsünk mindegyikre
ketchupot. Töltsük meg a tálkákat a
tojáshabbal, tegyünk a közepükre 1 - 1 sárgáját.
Közepesen
meleg sütőben 15-20 percig süssük.
Marhanyelv mandulamártással (Lengua con
almendras) Argentína
Hozzávalók:
1 db főtt marhanyelv vékonyan szeletelve, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 1
kicsi paradicsom apróra vágva, 1 ek. apróra vágott olajbogyó, 12 db mandula
darálva, 1 babérlevél aprítva, 1/2 tk. aprított petrezselyem, 2,5 dl víz,
melyben a nyelv főtt, 2-4 ek. zsemlemorzsa.
Pároljuk
meg a fokhagymát az olajban, ha pirulni kezd, adjuk hozzá a többi hozzávalót -
a zsemlemorzsa kivételével. Takarékon főzzük 10 percig. Tegyük bele a
zsemlemorzsát, hogy sűrűbb legyen. A tálra rendezett nyelvre öntsük rá a
mártást.
Melegen,
petrezselymes, vajas burgonyával tálaljuk.
Meleg almaleves Argentína
A
tisztított és gerezdekre vágott almát hideg vízben feltesszük főni.
Citromhéjjal, szegfűszeggel fűszerezzük. Mikor megpuhult, akkor áttörjük, saját
levével felengedjük. Sóval, cukorral, mazsolával ízesítjük, tojássárgájával
habosra keverjük.
Melegen,
nyers almakockákkal tálaljuk.
Mendozai nyársonsült Argentína
Hozzávalók:
1 kg vesepecsenye nagy kockákra vágva, 2 ek olaj, 2 gerezd fokhagymapép, 1 mk
törött bors, só, 0,5 dl vörös bor, 24 vastag hagymakarika.
Keverjük
össze az olajat, fokhagymát, bort, húst, fedjük le, hagyjuk állni 3 órán át.
Közben
többször keverjük meg. Húzzuk fel a húst és a hagymát grillpálcákra, tegyük
forró grillbe. 15-20 perc alatt elkészül.
Montevideói csirke Uruguay
A
darabolt csirkéket tűzálló edénybe helyezzük. Sózzuk, reszelt szerecsendióval
ízesítjük. Tisztított zeller- és almadarabokat teszünk mellé. A vajat
megolvasztjuk, és szűrt citromlével elkeverjük. Ráöntjük a csirkére és a hús
megpuhulásáig előre melegített sütőben sütjük, időnként saját levével
locsoljuk.
Pacal Brazília
Hozzávalók:
1 kg pacal kockára vagy hosszúkásra vágva, 1 fej vöröshagyma (szeletelve), 1
fej vöröshagyma (apróra vágva), 1 evőkanál olaj vagy zsír, 2 gerezd fokhagyma,
2-3 db cseresznyepaprika, apróra vágva késhegynyi őrölt köménymag, késhegynyi
szárított csombor (borsikafű), só, bors, 1 kiskonzerv zsenge zöldborsó
A pacalt
összekeverjük a felszeletelt vöröshagymával, annyi vizet öntünk rá, hogy
ellepje, sózzuk és kb. 3 órán át, főzzük, míg megpuhul. Az olajban vagy zsírban
pároljuk meg a hagymát, fokhagymát, paprikát. Mikor a hagyma már üveges, adjuk
hozzá a leszűrt pacalt, a fűszereket és pároljuk 25-30 percig.
Végül
sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint adjuk hozzá a zöldborsót, melegítsük fel, és
tálalhatjuk.
Paradicsommártás I. Brazília
Hozzávalók: 1 kg
hámozott paradicsom, fél fej felaprított hagyma, 1 gerezd fokhagymapép, 1 tk.
bazsalikom, 1/2 tk. zellerkrém, csipet babér, csipet cukor, 2 tk. citromlé,
bors, só, 4 ek. olívaolaj.
Együtt mindent
megfőzünk - lassú tűzön, lefedve, míg elfő a víz. Ha kihűlt, keverjük sima péppé. Melegen kínáljuk.
Paradicsommártás
II. Brazília
Hozzávalók: 1 kg
hámozott, kimagozott paradicsom felaprítva, 2 ek. reszelt hagyma, 2 gerezd
fokhagymapép, 2 ek. salátaolaj, 2 ek. citromlé, 2 ek. vörös bor, 1 késhegynyi
szurokfű, 0,5 ek finomra vágott petrezselyem, csipet babér, 1 mk. bors, 1
késhegynyi cayenne-i bors, cukor, só.
Lassú tűzön,
lefedve, együtt mindent főzzünk meg puhára. Szedjük ki a babért. Ha kihűlt, keverjük
péppé. Főzzük tovább, míg sűrű lesz.
Melegen, hidegen
fogyaszthatjuk.
Paradicsomos kelbimbó Brazília
Hozzávalók: 3 ek.
salátaolaj, 2 gerezd fokhagymapép, 1 ek. reszelt vöröshagyma, 0,5 kg kelbimbó,
1 dl. marhahúsleves, 1 tk. borecet, 30 dkg hámozott paradicsom, 1 ek. finomra
vágott petrezselyem, késhegynyi bors, só.
Az olajon pirítsuk
üvegesre a hagymákat. Tegyük bele a kelbimbót, levest, ecetet. Lassú tűzön,
lefedve főzzük 10 percig. Zúzzuk péppé a paradicsomot, ezt, a petrezselymet,
borsot, sót tegyük a kelbimbóra. Fedő nélkül kb. 15 percig főzzük.
Pácolt sült csirke (Frango assado) Brazília
Hozzávalók: 2-3
fiatal csirke kettévágva, 1 vöröshagyma, 2 mk. köménymag, 1 babérlevél, 3
gerezd fokhagyma, 0,5 dl borcet, só, 1 dl olaj.
Zúzzuk péppé a
hagymákat, köménymagot, babért az ecettel. Sózzuk meg a csirkéket. és a péppel
együtt tegyük lábasba. Fedjük le, hagyjuk 2 órát állni, közben forgassuk.
Tegyük át tepsibe,
forró sütőben süssük 15 percig, közben gyakran kenegessük olajjal. Ha az egyik
oldaluk megpirult, fordítsuk meg, csökkentsük a tüzet. Továbbra is olajozzuk.
Ropogós pirosra süssük.
Póréhagyma-saláta Argentína
Hozzávalók: 12 szál
póréhagyma, só, késhegynyi őrölt koriandermag, 1,5 tk. citromlé, 4 ek olaj,
törött bors, 1 tk. finomra vágott petrezselyem.
Tegyük lábasba a
hagymát, sót, koriandert, öntsük le annyi vízzel, hogy ellepje. Pároljuk 10
percig. Öntsük le róla a vizet.
Keverjük össze a megmaradt hozzávalókat.
Tegyük a pórét lapos
tálra, öntsük le az öntettel.
Puchero (nemzeti eledel) Argentína
Hozzávalók: 1 kg
levesnek való marhahús nagy darabokra vágva, 1- 1 kg 4 felé vágott csirke és
borjúláb, 6 vastag szelet májas hurka, 20 dkg szalonna vagy sonka, só, 2 gerezd
fokhagyma. 1 csésze, 8 órán át, áztatott csicseriborsó, 3 közepes darabokra
vágott sárgarépa, 1 nagy 4 felé vágott hagyma, 1 vastag szelet káposzta. 4 kis
kukoricacső, 4 vastag szeletekre vágott édesburgonya vagy burgonya, 1
paradicsom, törött bors.
Tegyük nagy fazékba
a marhahúst, borjúlábat, sót, öntsünk rá annyi vizet, hogy lepje el. Lassú
tűzön főzzük. Ha felforr, habozzuk le, tegyük hozzá a fokhagymát, pároljuk 1
órát.
Tegyük bele a
hagymát, répát, káposztát, kukoricát, szalonnát, csirkét és főzzük újabb 1 órán
át. Most következik a paradicsom, burgonya, bors, hurka és pároljuk 30 percig.
Ha közben valamelyik
hús megpuhul, szedjük ki. Tálaláskor öntsük a levest melegített tálba, a
húsokat és a zöldségeket tegyük külön mély tálakba.
Rákkal töltött vajastészta (előétel) Argentína
Hozzávalók:
25 dkg leveles vajastészta, 1 kis doboz rák, 1 tojássárgája, 25 dkg párolt
zöldborsó, 0,5 mk. törött bors, 1 tk. apróra vágott zellerlevél, 2 ek. reszelt
sajt, 1 tk. vaj.
A fél cm
vastagra nyújtott tésztából vágjunk ki 2 kerek alakot. Az egyik közepét egy
teás csészével vágjuk ki.
Tegyük
az ép nagy lapot kissé nedves tepsibe, tojássárgájával kenjük meg a szélét, tegyük
rá óvatosan a lyukasat. Körben nyomkodjuk össze a széleken a kettőt.
Süssük
szép pirosra. Ha a tészta elérte a kellő magasságot, (négy-ötszöröse az
eredetinek), csökkentsük a tüzet, süssük készre. Rácson hagyjuk kihűlni. Tegyük
serpenyőbe a vajat, párolt borsót, rákot, zellert, borsot, sót. Addig pároljuk,
míg a leve elfő. Ne keverjük, csak rázzuk a serpenyőt!
Töltsük
meg vele a tészta üregét, szórjuk rá a sajtot, és pár percre tegyük vissza a
sütőbe!
Forrón
tálaljuk.
Reteksaláta Argentína
Hozzávalók:
3 csomó karikára szelt piros retek, apróra vágva 4 szál újhagyma, 1/ csésze kimagozott,
apróra vágott olajbogyó, 1 ek. citromlé, 2 ek olívaolaj, bors, só.
Összekeverjük
a citromlevet, borsot, sót, olajat. Hozzákeverjük a többi hozzávalót.
Rikai banán Brazília
Hozzávalók:
4 tojás, 6 ek. porcukor, csipet só, 1 kg hámozott, hosszában kettévágott banán,
1 citrom reszelt héja, 2,5 ek citromlé, 1 dl tejszín.
Verjük
kemény habbá a tojásfehérjét, majd verjünk bele 2 ek. cukrot, a sót, 0,5 ek.
citromlevet. Keverjük habosra a tojássárgáját a többi cukorral, tegyük bele a
citromhéjat, a megmaradt citromlevet, tejszínt. Jól rázzuk, keverjük össze.
Vajazzunk ki egy tűzálló tepsit, tegyünk az aljára 1 sor fél banánt. Öntsünk a
tojásos masszából rájuk. Így rétegezzük a többit. A tetejére banán kerüljön.
Befedjük a tojáshabbal.
Közepesen
meleg sütőben 25-30 percig sütjük. Hidegen tálaljuk.
(Ajánlom,
mert eszméletlenül finom, igaz a sárgájához egy kis, vagyis ennél több kubait
szoktam önteni. Így lesz nemzetközi az ecuadori banánnal.)
Riói csirke Brazília
Az
összezúzott fokhagymát finomra vágott babérlevéllel, köménymaggal, sóval,
reszelt vöröshagymával és kevés ecettel elkeverjük. A félbevágott csirkéket
sózzuk és a fűszerkeverékkel bekenjük. Kb. 2 óráig állni hagyjuk, majd
kivajazott tűzálló edényben, forró sütőben, saját levével gyakran locsolgatva
puhára sütjük.
Rizi-bizi
körettel tálaljuk.
Riói párolt marhahátszín Brazília
Hozzávalók: 6 szelet
1,5 cm vastag hátszín, só, 1 dl csípős paprikás olaj, 2,5 dl
marhahúsleves, 3 fej, felkarikázott
hagyma, 3 gerezd felaprított fokhagyma, 1 szál felkarikázott sárgarépa, 1 ek
finomra vágott zellerlevél, 1 tk. őrölt bors, 0,5 kg apró gombafej, 1,5 dl
vörös bor, 6 szem héjában félig megfőzött krumpli, vastag szeletekre vágva.
Sózzuk a húst,
hagyjuk állni 1 órát. Tegyük tepsibe vagy széles, lapos lábasba szorosan egymás
mellé, öntsük rá az olajat. Pirítsuk barnára mindkét oldalát. Öntsük rá a meleg
húslevest. Lassú tűzön, lefedve pároljuk majdnem puhára. Vegyük le a tűzről,
tegyünk minden szeletre hagymát, fokhagymát, sárgarépát, zellert, borsot, sót,
végül gombát. Öntsük a bort a hús mellé (ne rá!). Fedjük le az edényt, forró
sütőben kb. 25 percig süssük, míg a hús megpuhul, a mártás felére csökken.
Tepsiben tálaljuk
pirított vagy főtt rizzsel / sült krumplival / krumplipürével.
(Ezt is ajánlom!)
Rizses csirke (Arroz con Pollo) Kolumbia
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkecomb, 1 csésze rizs,
1 zöldborsókonzerv, 1 db pritaminpaprika, 1 db sárgarépa, 1-2 db paradicsom,
2-3 szál újhagyma, 1 fej fokhagyma, 1 db szárított cseresznyepaprika, só,
pirospaprika, olívaolaj a sütéshez.
Egy nem túl mély és nem túl lapos serpenyőbe 4 kanál
hideg olívaolajat öntünk. A serpenyő közepére helyezzük a szárított
cseresznyepaprikát, a hámozatlan megmosott egész fokhagymát, valamint az
újhagymákat Körberakjuk a csirkecombokkal, sózzuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával,
és tűzre tesszük. Megvárjuk, míg a hús és a hagyma kicsit átsül az olajon,
közben forgatjuk, ezután a húst és a hagymát tányérra tesszük. Az apróra
vágott, előzőleg csumájától megtisztított pritaminpaprikát a felszeletelt
sárgarépával együtt átsütjük az olajban, majd ezeket is tányérra szedjük. A
serpenyőbe ezután egy pohár rizst és két pohár vizet öntünk, sózzuk,
megkavarjuk, majd visszatesszük a csirkedarabokat. Addig főzzük, míg a vizet
teljesen felszívja, majd beletesszük a meghámozott paradicsomot, a zöldborsót,
végül az elősütött paprikadarabokat is. A serpenyőt levesszük a tűzhelyről,
letakarjuk fedővel, papírba ill. alufóliába csomagoljuk és hagyjuk, hogy a gőz
tovább puhítsa a rizst.
Sonkás tészta Brazília
Hozzávalók: 3 tojás,
1 csésze tej, 1/2 csésze napraforgóolaj, 6 ek. liszt, 1 tk. élesztő, 1 késhegynyi
só, 1 ek. reszelt parmezán, kevés vaj, zsemlemorzsa, 15 dkg apróra vágott
füstöltsonka, 15 dkg mozzarella vagy ementáli sajt apró kockára vágva, 1
felaprított hagyma, 4 hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom,
majoránna.
Keverjük össze a
tojást, tejet, olajat, lisztet, élesztőt, kicsi sót, a parmezánt. Vajazzunk ki
egy tűzálló tálat, zsemlemorzsával szórjuk be. Öntsük bele a masszát. Szórjuk
rá a sonkát, sajtot, hagymát, paradicsomot, majd hintsük be majoránnával.
Közepesen meleg
sütőben kb. fél órát süssük, míg aranysárga lesz.
(Finom, nagyon lehet
variálni - igaz, akkor nem brazil, de egyszerű és ízletes.)
Spárga
földimogyoróval Brazília
Hozzávalók: 0,5 kg
spárga 4-5 cm-es darabokra vágva, sós vízben megfőzve, 3 ek. olvasztott vaj, 3
ek. darált földimogyoró, só, késhegynyi cayenne-i bors, 0,5 csésze fehér
mártás, 2 ek. zsemlemorzsa.
Kenjünk ki egy
tűzálló tálat fél ek. vajjal, tegyünk az aljára 1 sor spárgát, szórjuk be
mogyoróval, cayenne-i borssal, sóval. Öntsük le a megmaradt vaj felével.
Ismételjük, míg elfogy a hozzávaló. A tetejére fehér mártás kerüljön, rá
zsemlemorzsa.
Forró sütőben süssük
aranysárgára. Forrón tálaljuk!
Sült szárazbab Argentína
Hozzávalók: 0,5 kg
sós vízben kifőtt száraz bab, 1 póréhagyma, 1 karikára vágott hagyma, 5 ek. olívaolaj, 3 hámozott 4 felé vágott
paradicsom, 1 ek. citromlé, 1 mk. Frissen őrölt bors, só, 2 főtt tojás négyfelé
vágva, 2 ek. kimagozott olajbogyó, 1 ek. reszelt sajt, 2 kimagozott őszibarack.
Olívaolajon pirítsuk
üvegesre a hagymákat. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a főtt babot, a paradicsom
felét, citromlevet, borsot, sót, olajbogyót, a tojás felét. Óvatosan keverjük
össze. Rakjuk rá a maradék paradicsomot, tojást. Fedjük le, tegyük forró
sütőbe. Ha oldalt barnul a bab, vegyük le a fedőt, szórjuk be az ételt reszelt
sajttal.
Pirítsuk rá a
sajtot.
Szárazbab-leves Argentína
Hozzávalók:
35 dkg száraz tarkabab, 1 felaprított hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj,
20 dkg füstölt csülök, 2 hámozott, kimagozott paradicsom, késhegynyi szurokfű,
1 zellerlevél, bors, só citromlé, 1,5 l víz, 1 kimagozott, karikára vágott
csípős zöldpaprika.
Tegyük a
babot, csülköt, vizet kuktába. Főzzük puhára. Ha elkészült, passzírozzuk át a
bab felét. Olajon pirítsuk üvegesre a hagymákat, paprikát. Tegyük hozzá a
babpürét, paradicsomot, és az egész babot, a csülköt, minden fűszert. Annyi
vizet öntsünk hozzá, hogy szűk 1,5 l legyen. Főzzük még 20 percig.
Szederkehely (Dulce de mora con ceso) Kolumbia
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg szeder, 10 dkg trappista
sajt, 10 teáskanál cukor, 1/2 liter víz.
Elkészítése: A felforrt vízbe beletesszük a cukrot, kevergetjük, és újra
felforraljuk (cukorszirup). Ebbe tesszük a szedret. A megfőtt édes-szedret
tálkába szedjük és körberakjuk trappista sajttal.
Tasakos karaj Argentína
Hozzávalók:
12 szelet disznókaraj, 2 ek. olaj, 15 dkg darál füstölt sonka, 15 dkg apróra
vágott gomba, 3 apróra vágott csirkemáj, 1 tk. finomra vágott petrezselyem, 1
késhegynyi törött bors, só, 1 ek. zsemlemorzsa, 1 tojás, 12 szelet szalonna,
olaj a sütéshez.
A
hentesnél vágassunk dupla szelet karajt. A vastag szeletbe hosszú, éles késsel
vágjunk tasakszerű üreget - majdnem a csontig. Sózzuk meg kívül-belül és
hagyjuk állni 10 percig.
Az olajon
lassú tűzön pároljuk 4-5 percig a sonkát, gombát, májat, petrezselymet. Tegyük
bele a borsot, sót, morzsát, tojást. Keverjük jól össze, töltsük meg a karajt.
Tűzzük
össze a nyílásokat. Forró olajban pirítsuk meg mindkét oldalát. Tegyünk hozzá
4-5 ek. vizet és lefedve, lassú tűzön pároljuk kb. 20 percig. Vegyük le a
fedőt, minden karajra 1 szelet szalonnát tegyünk. Pirítsuk 5 percig.
Burgonyapürével
tálaljuk.
Tojásos parajkockák (Torta pascualina) Uruguay
Hozzávalók: 20 dkg liszt, só, bors, szerecsendió, 3 tojássárgája, 4-5
ek. olaj, 1 cs. mirelit paraj (jól lecsurgatva!!), 20 dkg sajt (ementáli) apró
kockákra vágva, 4 tojás.
A
lisztet 1 kk. sóval, csipet borssal, - szerecsendióval, tojássárgákkal, 3 ek.
olajjal, 4-5 ek. vízzel összekeverjük. Összegyúrjuk, gombóccá formáljuk, 10
percre hűtőbe tesszük.
A parajt
sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a sajtot. A tésztát 4 egyforma részre osztjuk,
kb. 2 cm vastag négyszögekre nyújtjuk. 2 négyszöget zsírozott tepsibe teszünk,
mindegyikre teszünk a parajból, körben 1 cm-es széleket hagyunk,
tojásfehérjével megkenjük. A paraj közepébe 2-2 fészekszerű lyukat mélyítünk,
beleütünk 1-1 tojást. Ráborítjuk a tészta másik felét, körben összenyomjuk az
alsó lappal. Megkenjük a tetejét olajjal. Közepesen meleg sütőben 30 percig sütjük.
1-1 kocka 2 felé vágva egyszemélyes ebéd vagy vacsora.
Zöld
salátával tálaljuk.
(Bence
Vera: Gasztronómiai utazás - Minerva - 1972)
Töltött banán Equador
A
banánok tetejét hosszában levágjuk, és belsejüket kikaparjuk. A kivájt banánt
elkeverjük rumba áztatott mazsolával és cukrozott kemény tejszínhabbal. A
krémet visszatöltjük az üregekbe, és tejberizs talpra helyezzük. A tetejüket
visszatesszük, és durvára vágott mandulával meghintve, hűtve tálaljuk.
Töltött tök paradicsommártással Argentína
Hozzávalók:
2 újtök, 1/4 kg darált borjúhús, 1 csésze félig főtt rizs, 3 ek. olaj, 1 ek.
citromlé, 1,5 ek. finomra vágott petrezselyem, késhegynyi cayenne-i bors, só, 1
ek. vaj, 1/4 kg hámozott, kimagozott paradicsom, 1 tk. paradicsompüré, 3 gerezd
fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 tk. citromlé.
Vágjuk
hosszában ketté a tököt, kaparjuk ki a belsejét. Keverjük össze a húst, rizst,
3 ek. olajat, 1 ek. citromlevet, petrezselymet, a cayenne-i borsot, sót.
Töltsük meg a tököt, majd a feleket tegyük egymásra, majd kivajazott tűzálló
edénybe. Süssük közepesen meleg sütőben, míg pirulni kezd. Közben a
paradicsomot, fokhagymát a 2 ek. olajban pirítsuk 3 percig. Tegyük hozzá a
citromlevet, pároljuk 4-5 percig, majd öntsük a tökre.
Addig
süssük, míg megpuhul.
Töltött palacsinta Chile
Az
apróra vágott vöröshagymát darált marhahússal, sóval, pirospaprikával, törött
borssal, 1 db tojással eldolgozzuk és megtöltjük a palacsintákat. Táskaformára
hajtogatjuk, és kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Áthúzzuk tojássárgájával
elkevert tejszínes besamellel vagy tejföllel.
Előmelegített
sütőben kb. 25 percig sütjük.
Vegyes
húsleves zöldséggel Kolumbia
(Sancocho de gallina
con costilla de res)
Hozzávalók: 1 egész tyúk, 70 dkg csontos marhahús, 1 db
jukka, 1 cső kukorica, 1 fej káposzta, 4-5 db burgonya, só, bors, 1 leveskocka.
A mártáshoz: 1 csokor petrezselyem, 1 csokor újhagyma, 1
db paradicsom, 5 dkg reszelt sajt, olaj és vaj a sütéshez.
Ennek a levesnek az a különlegessége, hogy a hús
csontos, a tyúk pedig öreg, mert így lesz erős és sűrű a leves. Egy lábosban
vizet forralunk, melyet ízlés szerint sózunk, borsozunk. Ezután beletesszük a
leveleire szedett és már előzőleg megmosott fejes káposztát. Egy másik fazékban
is vizet teszünk a tűzre, sózzuk, borsozzuk és beleteszünk egy leveskockát. Beletesszük
a megmosott marhahúst, a feldarabolt tyúkot és lassú tűzön főzzük. Mikor éppen
forrni kezd, akkor tesszük bele a többi hozzávalót. Mialatt a hús fő, a jukka
két végét levágjuk és meghámozzuk, valamint feldaraboljuk. A jukka akkor friss,
ha belül tömör és szép fehér a színe. Meghámozzuk a krumplit is, de egészben
hagyjuk. Felvágjuk a petrezselymet, újhagymát és a paradicsomot apróra. Ez a jó
mártás titka. Ezután beletesszük a levesbe a többi hozzávalót: a kukoricát (nem
daraboljuk, csak ha megpuhult), Krumplit, jukkát és lassú tűzön tovább főzzük.
Ha megpuhult a káposzta melyet külön főztünk, kiszedjük egy tálcára. Mialatt a
leves fő, elkészítjük a mártást, amit a húshoz fogunk tálalni. A hozzávalókat
egy serpenyőbe tesszük és átpirítjuk. Teszünk hozzá egy kevés vajat és olajat
is, de a sajtot nem. Miután a zöldségkeverék kicsit átsült, hozzáadjuk a sajtot
és egy kevés tejet, majd a megreszelt sajtot. Folyamatosan kevergetjük és kész
a mártás. Ezután befejezzük a húslevest. Minden alkotórészt , amit belefőztünk
a levesbe , kiszedünk egy tálra, amelyen mindez az asztalra kerül. Ráöntjük a
mártást a zöldségekre és a húsra. Tálalásnál először a levest, majd a
belevalókat tesszük a tányérba. Végül megszórjuk friss petrezselyemmel. Igazi
ünnepi étel!
Vegyes nyársonsült Brazília
Vesepecsenyét
tegyünk tűzálló edénybe, adjunk hozzá 1/2 dl citromlevet, 1/2 dl olajat, egy kevés
megreszelt fokhagymát. Fedjük le, hagyjuk állni 1 napot, közben forgassuk.
A kicsontozott
disznókarajt sütés előtt szórjuk be őrölt köménnyel, borssal.
A 2 féle húst és
füstölt tarját váltogatva húzzuk nyársra, csomagoljuk a nyárssal együtt alufóliába
és szabad tűzön - parázson süssük meg.
A vendégtől
mindenütt megkérdezik: "frio-quente?", vagyis enyhén vagy nagyon csípősen.
A brazil dió is, a
specialitások közé tartozik. Az Amazonas menti erdőkben élő, 30 m-nél is magasabbra
növő óriás diófa gyümölcse. Elérheti a 1,5 -2 kg-ot is. A külső, kemény tokban
12-15 fürtszerű, egymásba illeszkedő, kókuszhúsra emlékeztető ízű és fehér
színű dió van. A külső kemény tokot még kalapáccsal is igen nehéz feltörni.
Az érett gyümölcsöt
nem szedik le, magától leesik.
Zöldborsó őszibarackkal Argentína
Hozzávalók:
0,5 kg zöldborsó, 1 ek. vaj, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 1 tk. porcukor,
só, törött bors, 1 vékony szeletekre vágott hámozott őszibarack.
Az
őszibarack kivételével mindent tegyünk edénybe. Öntsünk rá annyi vizet, hogy
elfedje. Lassú tűzön, lefedve pároljuk félpuhára. Tegyük bele az őszibarackot,
pároljuk tovább. Mire elfő a leve, megpuhul.
Erősen
fűszerezett húsok mellé adjuk.
Zöldséges
csirke (Pollo guiso con vegetales) Uruguay
Hozzávalók: 6 ek. zsiradék, szeletelve 2 hagyma, - 2 sárgarépa, - 20 dkg
gomba, - 1 kemény tojás, 1 ek. liszt, só, bors, 1 kg-os feldarabolt csirke, 2
ek. aprított snidling, 3 dl száraz fehérbor.
A hagymát 3 ek.
zsiradékon üvegesre pároljuk, majd beletesszük a répát, gombát és 15 percig
pároljuk. Rászórjuk a lisztet, 1 kk. sót, csipet borsot.
A csirkét jól
megsózzuk, borsozzuk, 3 ek. zsiradékkal megkenjük, minden oldalát barnára sütjük.
Hozzáadjuk a gombás keveréket, snidlinget, bort. Lefedve kb. 30 percig főzzük.
Keménytojás-szeletekkel
díszítjük.
(Ajánlom, finom.)
Zöldségsaláta (Ensalada de legumbres) Kolumbia
Hozzávalók: 10 dkg aprított szalámi, 25 dkg sós vízben főzött zöldbab 2
cm-es darabokra vágva, 25 dkg megfőzött zöldborsó, (lehetnek konzervek is), 2
db. felszeletelt paradicsom, 3-4 db apróra vágott zöldhagyma, 1 fej saláta
levelekre szedve, 5 ek. olaj, 2 ek. citromlé, 1 kk. só, csipet bors, 1 gerezd
fokhagymapép.
Összekeverjük
a szalámit, zöldségeket.
Kikeverjük
az olajat, citromlevet, fokhagymát, sót, borsot. A zöldségre öntjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése