2022. július 31., vasárnap

Feketeerdő, mascarponés és sakktábla receptek

 

 

 

DPG Recepttár 334.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

DPG Recepttár 334......................................................................................................... 1

Feketeerdő, mascarponés és sakktábla receptek....................................................................... 1

Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2

Feketeerdő receptek......................................................................................................... 3

Diabetikus Feketeerdő-torta....................................................................................... 3

Feketeerdei meggyes torta (német recept).............................................................. 3

Feketeerdei meggytorta 1.......................................................................................... 4

Feketeerdei meggytorta 2.......................................................................................... 4

Fekete-erdői tekercs................................................................................................... 4

Feketeerdő fatörzs...................................................................................................... 5

Feketeerdő torta......................................................................................................... 6

Mascarponés receptek..................................................................................................... 7

Epres palacsinta.......................................................................................................... 7

Friss datolya pesto mártással...................................................................................... 7

Gyömbéres füge, karamellel...................................................................................... 7

Gyümölcsös sajtos háromszögek................................................................................ 7

Mascarpone sajttal..................................................................................................... 8

Málnás csigatorta....................................................................................................... 8

Nutellával töltött keksz................................................................................................ 8

Ribizlis hajócskák......................................................................................................... 8

Ruoti sajttal és dióval.................................................................................................. 9

Sárgabarackkrém gyümölcsdarabokkal.................................................................... 9

Tészta, mascarponés krémmel.................................................................................... 9

"Sakktábla" receptek....................................................................................................... 11

Fekete-fehér tészta.................................................................................................... 11

Sakk-matt szelet......................................................................................................... 11

Sakktábla.................................................................................................................. 11

Sakk tekercs............................................................................................................... 11

Teasütemény............................................................................................................. 12

Zablisztes diós sakktábla............................................................................................ 12

 

 


Diabetikus Feketeerdő-torta

Tészta hozzávalói: 5 db tojás kettéválasztva, 10 dkg mesterséges édesítőszer granulátum formájában, 12 dkg liszt

Elkészítés: A tojást kettéválasztjuk, az édesítőszert felverjük a tojásfehérjével, hozzáadjuk a tojássárgáját és a lisztet. Ezt megsütjük egy kb. 16 cm átmérőjű tortaformában, 180 fokos sütőben.

Krém: kétféle krém kerül a süteménybe, az egyik egy lefőzött meggy, a másik egy vaníliás rész.

Lefőzött meggyhez: 60 dkg meggy, 2,5 dkg vaníliás pudingpor, 1-2 dkg mesterséges édesítőszer

A hozzávalókat felfőzzük, majd kihűtjük. Zselatint teszünk bele, ebből fél dl, vagy egy kisebbfajta háztartási merőkanálnyira van szükségünk.

Vaníliás rész: ugyanúgy készül, mint a vaníliás puding, csak a cukor helyett mesterséges édesítőszert rakunk bele. Felfőzött zselatin, ebbe is kerül, és felvert tejszínhabbal lazítjuk. Mikor kisült a piskóta, három részre vágjuk, majd előkészítünk két nyomózsákot. Az egyikbe a meggyes, a másikba a vaníliás krémet tesszük. Körkörözve, rétegesen a piskótalapok közé betöltjük. A tetejét saját krémjeivel, és egy kis tejszínhabbal díszítjük.

Feketeerdei meggyes torta (német recept)

Csokoládés piskóta készítéséhez egy tálban habosra keverünk 6 tojássárgáját 6 ek forró vízzel, 15 dkg cukorral és 1 tasak vaníliás cukorral. Egy másik tálban a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd rácsúsztatjuk a sárgájára. Egy tálban összekeverünk 75 g lisztet, 75 g étkezési keményítőt és 25 g kakaót, rászórjuk a tojáshabra, majd az egészet lazán összevegyítjük. 26 cm átmérőjű, levehető oldalú kikent tortaformába töltjük és 180 fokra előmelegített sütőben a középső sínen, 50 percig sütjük. Kivesszük a sütőből a formát, kiszabadítjuk a piskótát, és rácson hagyjuk kihűlni. Amíg sül a piskóta, elkészítünk egy omlóstészta-alapot. Munkafelületre kiszórunk 15 dkg lisztet, és a közepébe nyomott mélyedésbe beleütünk 1 kisebb tojás sárgáját, majd rászórunk 65 g cukrot, fél tasak vaníliás cukrot, fél citrom lereszelt héját és egy csipet sót. 75 g jól lehűtött vajat v. margarint a liszt széleire darabolunk. Az egészet a szélektől befelé egy műanyaglappal összevegyítjük és hűvös kézzel, gyorsan lágy tésztává gyúrjuk. Lefedve 30 percre a hűtőbe tesszük. Ezután egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját kézzel kibéleljük vele - előtte nem nyújtjuk ki. 220 fokra előmelegített sütőben a középső sínen 25 percig sütjük. Kivesszük a sütőből a formát, kiszabadítjuk a torta-alapot, és rácson hagyjuk kihűlni.

3 ek ribizlizselét elkeverünk 1 ek cseresznyepálinkával és rákenjük az omlós tésztájú torta-alapra. A piskóta-tortát keresztben kettévágjuk, az egyik felét a megkent tészta-alapra helyezzük. A töltelékhez lecsepegtetünk 1 üveg (46 dkg) kimagozott meggyet, a 12 legszebbet félretesszük. A felfogott léből 1/8 l-nyit felfőzünk. 5 g étkezési keményítőt simára elkeverünk egy kis meggylével, majd belekeverjük a forrásban lévő lébe, kis ideig forraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a meggyel és 2 ek cseresznyepálinkával és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen hideg, a piskótatortára kenjük. 1/2 l tejszínt 1/2 ek porcukorral és 1/2 tasak vaníliás cukorral nagyon kemény habbá verünk. Belekeverünk 2 ek cseresznyepálinkát, és a meggyre kenjük. Ráfektetjük a piskóta másik felét, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Közben 1/2 l tejszínt 1/2 ek porcukorral és 1/2 tasak vaníliás cukorral nagyon kemény habbá verünk. Belekeverünk 2 ek cseresznyepálinkát. 6 ek-nyit egy csillagbetétes habnyomóba töltünk. A torta tetejét és oldalait bevonjuk a tejszínhabbal. A tetejére belekarcoljuk a 12 szeletet. Mindegyik szélére nyomunk egy kis habcsomót, a közepükre helyezünk 1-1 meggyet, majd megszórjuk csokoládéforgáccsal.

Feketeerdei meggytorta 1.

Hozzávalók 12 szelethez: 10 dkg liszt, 12 dkg búzakeményítő, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1 üveg meggybefőtt, 6 dl tejszín, 4-5 evőkanál cseresznyepálinka, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, 5 dkg tejcsokoládé, 2 evőkanál ribizli-öntet, 3 lap fehér zselatin, 3 dkg kakaó, 1 fahéj, darált natúr pisztácia

Elkészítés: A tojásfehérjét 5 evőkanál langyos vízzel habbá verjük. Belekeverünk 12 dkg cukrot, és hozzáadjuk a tojások sárgáját. A lisztet 10 dkg keményítővel, a kakaóval és a sütőporral együtt a habba vegyítjük. Sütőpapírral kibélelt tortaformába töltjük, és elő-melegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 35 percig sütjük. A kihűlt tésztát keresztben kétszer elvágjuk. A befőttet lecsöpögtetjük, 4 kanál befőttlében, elkeverjük a megmaradt keményítőt. A többi levet 2 kanál cukorral és a fahéjjal felfőzzük, majd besűrítjük. A gyümölcs 2/3- át visszatesszük a lébe, és az alsó lapra halmozzuk. 3 dl tejszínt 2 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verünk. A feloldott zselatint a pálinkával együtt a habba keverjük. A hab felét a meggyre simítjuk. Befedjük a második lappal, és rásimítjuk a maradék tejszínhabot. Befedjük a harmadik tortalappal, és hűvös helyre állítjuk. A maradék tejszínhab 2/3-át a torta tetejére és oldalára kenjük. A többiből a szélére 12 tojásdad kört nyomunk, belsejükbe ribizli-öntetes meggyet teszünk. A torta oldalát megszórjuk reszelt csokoládéval, a közepét pedig pisztáciával.

Feketeerdei meggytorta 2.

Hozzávalók: A tésztához: 7 tojás, 25 dkg cukor, 15 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg kakaópor, 6 dkg vaj.

A töltelékhez: 46 dkg meggybefőtt, fél liter meggylé, 4 dkg cukor, fél rúd fahéj, 2 púpozott kávéskanál étkezési keményítő. A díszítéshez: háromnegyed liter tejszín, 6 dkg cukor, 6 cl cseresznyepálinka, 6 cl szirup, csokoládéreszelék vagy forgács, porcukor a beszóráshoz.

Elkészítés: A vajat kis lábasban kis hőfokon megolvasztjuk. A tojássárgáját a cukorral forró vízfürdőben sűrű krémszerűvé verjük, majd kivesszük a vízfürdőből. A lisztet és a kakaót a tojáskrémre szitáljuk, nem szabad elkeverni vele. Hozzáadjuk a langyos folyékony vajat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Egyharmadát a tésztához adjuk, és óvatosan összeforgatjuk vele, majd ugyanígy járunk el a tojáshab másik részével. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A piskótamasszát a tortaformába töltjük, a tetejét elsimítjuk, és a középső sínen 30-35 percig sütjük. Egy éjszakán át, pihentetjük. A meggyet szitán jól lecsöpögtetjük, a levet felfogjuk, majd a lé negyedét a cukorral és a fahéjrúddal felfőzzük. A fahéjat kivesszük belőle, a folyadékot a kikevert keményítővel megkötjük, majd az egészet néhányszor felforraljuk. A meggyet óvatosan hozzákeverjük, vigyázva, nehogy a szemeket összenyomjuk. Az egészet mégegyszer felforraljuk, levesszük a tűzhelyről, hagyjuk kihűlni. 16 meggyet félreteszünk a díszítéshez. A kihűlt piskótatésztát óvatosan meglazítva kiemeljük a formából, és kétszer vízszintesen elvágjuk. A cukorral elkevert tejszínt kemény habbá verjük, vékonyan megkenjük vele az alsó lapot, majd a kerek nyomófejjel ellátott nyomózsákból négy tejszínhabgyűrűt nyomunk rá. A gyűrűk közeit kirakjuk a kihűlt meggyszemekkel, és vékony habréteget simítunk rá. A töltelékre könnyed nyomással ráhelyezzük a második lapot, és a cseresznyepálinka-szirup keverékkel egyenletesen meglocsoljuk.

Tejszínhabréteget simítunk rá, kirakjuk meggyel, ezután letakarjuk a harmadik lappal, ezt is meglocsoljuk. A tortát bevonjuk tejszínhabbal. A torta közepét csokoládéreszelékkel kitöltjük, a szélére habrózsákat nyomunk, s azokat egy-egy szem meggyel díszítjük.

Fekete-erdői tekercs

A piskótatésztához: 4 tojás, 4 evőkanálnyi forró víz, 125 g cukor, 1 van. cukor, 75 g búzaliszt, 25 g étkezési keményítő, 25 g kakaópor, 1 csapott teáskanál sütőpor

A tésztához összekeverem géppel a tojást és a vizet, majd beleszórom a cukrokat. Utána következik, a liszt a keményítővel, a kakaóval és a sütőporral. A tésztát egy kb. 30*40 cm-es, kikent és sütőpapírral fedett tepsiben sütöm ki. Kell a sütőpapír, mert az első adagom nem jött ki a tepsiből. Kb. 10 perc alatt megsütjük.

Sütés után azonnal kiborítjuk, hideg vízzel megkenjük gyorsan a papírt és lehúzzuk óvatosan. Egy konyharuhával lassan felcsavarom a piskótát és hagyom kihűlni.

600 ml tejszínt 1 ek. cukorral habbá verek. Fél zacskó zselatinport beáztattam egy kis pohár vízbe, majd folyamatosan keverve felmelegítem. Épphogy forr, amikor belekeverek egy kis tejszínhabot. A többit apránként adogatom hozzá. Egy üvegnyi magozott meggyet botmixerrel pépesítek, majd egy kis részét félrerakom.

Töltés: A piskótát óvatosan megkenem a tejszínhab 2/3-ával, egy csíkban ráteszem a meggypépet és feltekerem. A maradék tejszínnel kívülről bevonom, teszek rá meggy-pettyeket és sajtvágóval (IKEA pl.) csokoládét reszelek rá.

Egy-két órára hűtőbe kell még tenni, de ez azért jó, mert addig biztonságban van. Ugyanis utána könyörtelenül elfogy.

Feketeerdő fatörzs

Hozzávalók: 4 tojás (én 5 db-ot használtam fel), 13 dkg finomított kristálycukor, 3 zacskó vaníliás cukor, 8 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő.  2 csapott teáskanál sütőpor (ez kb. 1 zacskónyi mennyiségnek felel meg), cseresznyepálinka-aroma (a zöld kupakosból egy üvegnyi), 4 dl tejszín, 1 zacskó habfixáló, 1 üveg (750 ml-es) magozott meggykompót, 1/2 citrom vékonyan levágott héja (reszelve nem jó), 5-5 dkg ét- és tej tortabevonó

1. A tojások fehérjét kemény habbá vertem, közben beleszórtam 10 dkg cukrot és 1 zacskó vaníliás cukrot.

2. Egyenként belekevertem a tojások sárgáját.

3. 2 dkg étkezési keményítőt összekevertem a kakaóval, a sütőporral, és a liszttel, majd rászitáltam az egészet a tojáskrémre, és óvatosan összekevertem.

Megjegyzés: én az ilyen kis mennyiségeket mindig kanállal mérem ki. 1 csapott evőkanál cukor = kb. 1 1/2 dkg. 1 csapott evőkanál liszt = kb. 1 dkg. A kakaót és a keményítőt úgy mértem ki, mint a lisztet.

4. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítottam. A sütőbe való nagy szabvány-tepsi kell! Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütjük. (Lehet légkeverésessel is sütni, ekkor vegyük lejjebb a hőfokot).

5. A piskótalapot megnedvesített, cukorral meghintett konyharuhára borítottam, a papírt lehúztam róla, betakartam egy másik megnedvesített konyharuhával, és hagytam kihűlni.

6. Folpackkal kibéleltem egy őzgerincformát (kb.11x30 cm-es, 1 l-es). A piskótából kivágtam egy 18x30 cm-es lapot, a formába simítottam, és a sütőaroma felével meglocsoltam.

7. 1,5 dl tejszínt 1 zacskó vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá vertem, a piskótára simítottam, és az egészet hűtőbe raktam.

8. A meggyet lecsöpögtettem, levét felfogtam. A megmaradt keményítőt kevés meggylével simára kevertem. A maradék meggylevet a cukorral és a citromhéjjal felforraltam, majd a citromhéj eltávolítása után belevegyítettem a keményítőt. Összeforraltam, belekevertem a meggyet. Majd amikor majdnem kihűlt, a tejszínre halmozom. Pont megtölti a formát.

9. A piskótalapból kivágtam egy kb. 11x30 cm-es darabot (ami épp befedi a sütit). Meglocsoltam a maradék sütőaromával, és a kompótrétegre fektettem.

10. A fatörzset kb. 3 órára hűtőbe tettem.

11. Közben a tortabevonókat gőz fölött megolvasztjuk, porcelán vagy márványlapra simítjuk, kis időre hűvös helyre tesszük, majd forgácsokat faragunk belőle. Majd hűvös helyre tesszük ismét. Én leegyszerűsítettem az egészet. A csokikat nem olvasztottam meg, hanem krumpli-hámozóval megfaragtam. (Bár így nem annyira dekoratív).

12. A fatörzset a formából kiborítottam, a fóliát lehúztam róla. A maradék tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá vertem, a sütit körös-körül bevontam vele, és csoki-forgácsokkal megszórtam.

Ízre nagyon finom, s felszeletelve igencsak dekoratív. Másnapra már semmi sem maradt belőle. mind megettük, pedig csak hárman (én, a férjem, és a nagyobbik lányom) ettük. Kép a 2001/1 Tina extrában (húsvéti kiadás) látható róla.

Feketeerdő torta

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, 2 l térfogatú sütőformához:

A tésztához: 2 evőkanál Rama margarin, 8 db tojás, 20 dkg barnacukor, 15 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg kakaó.

A töltelékhez: 1 üveg meggybefőtt (kb. 45 dkg gyümölcs), 3 teáskanál étkezési keménytő, 2 evőkanál cseresznyepálinka vagy meggylé, 7,5 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 5 dkg csokoládé.

A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját 8 evőkanál meleg vízzel és a cukorral sűrű krémmé habosítjuk. Megolvasztjuk a margarint, és a masszához csorgatjuk. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, a masszához adjuk. A lisztet, a keményítőt és a kakaót összekeverjük, ezután a tojásos habra szórjuk, majd lazán belekeverjük. A tésztát a sütőpapírral kibélelt formába töltjük, és előmelegített sütőben 200 C°-on kb. 30 percig sütjük, majd kihűtjük. A meggybefőttet leszűrjük, a levét felfogjuk, és 16 szem meggyet félreteszünk. 2,5 dl meggylevet kimérünk, két evőkanálnyi levet összekeverünk a keményítővel, majd a maradék meggylevet felforraljuk. Ezután a keményítővel elkevert masszát hozzákeverjük a meggyléhez, és újból felforraljuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett meggyet, és kihűtjük. A piskótát kétszer elvágjuk, a kapott három lapot a cseresznyepálinkával vagy meggylével meglocsoljuk. A tortaformát előkészítjük és beletesszük az első lapot. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. Az elkészített meggy-massza felét és a felvert tejszín harmadát az első lapra kenjük, majd ráhelyezzük a második lapot. A meggymassza másik felét, majd a tejszín második harmadát rákenjük, és a harmadik lappal befedjük, hidegre tesszük. A maradék egyharmad tejszínhabot nyomózsákba téve díszítjük a tortát, csillagcsővel rózsaformákat nyomunk körben a szélére, majd megszórjuk reszelt csokoládéval.

 


Epres palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg friss eper, 4 evőkanál sűrű tejföl vagy tejszínes krémsajt (mascarpone), 4 vastagabb palacsinta, 2 evőkanál porcukor.

A palacsintákat süssük meg előző nap. Használjunk hozzá teljes kiőrlésű lisztet, így egészségesebb. Egy kevés tejfölt (tejszínkrémsajtot) és epret helyezzünk a palacsinták egyik negyedére, hajtsuk ketté, tegyünk rá újabb epres tölteléket, ismét hajtsuk ketté. (A nagyobb szerű epreket vágjuk félbe, negyedbe.) Szórjuk meg porcukorral, két percre tegyük forró grill alá vagy forró sütőbe, és azonnal tálaljuk. Tejszínnel vagy csoki sziruppal is tálalhatjuk.

Friss datolya pesto mártással

Hozzávalók: 2 csomó friss bazsalikom, 2-3 fokhagymagerezd, 50 fenyőmandula, 75 g őrölt mandula, 40 g reszelt pecorino (juhtejből készült olasz keménysajt), 40 g reszelt parmezán, 150 ml olívaolaj, só, fekete bors, 250 g mascarpone sajt (friss tejszínből készült olasz desszertsajt), 24 datolya, 12 hámozott mandula

Előkészítés:      20 perc

Főzés:  nincs

TIPP: A saját készítésű pesto lezárt üvegben, hűtőszekrényben eltart- ható. Így egyszerre akár több adagot elkészíthetünk. Ha egy adagra túl sok lenne a 3 datolya, természetesen kisebb mennyiséget is tálal- hatunk.

Elkészítése: A bazsalikomot megmossuk, szárazra töröljük, és a leveleket óvatosan leszedjük. Megtisztítjuk a fokhagymát, összekeverjük a bazsalikomlevelekkel, fenyőmandulával, mandulával, pecorinóval és parmezán sajttal, majd az olívaolajjal együtt mixerben pürésítjük. Sóval. és borssal ízesítjük.

Az olasz desszertsajtot szétnyomkodjuk, és 2 evőkanál bazsalikomot a pestóval összekeverjük.

A datolyát kimagozzuk, mindegyikbe belerakunk egy hosszában '. megfelezett mandulát, ráöntjük a krémet és tálaljuk.

Gyömbéres füge, karamellel

Hozzávalók 4 személyre: 4 füge, 25 dkg Mascarpone sajt, 20 dkg joghurt, 5 dkg cukor, 1 gyömbérszár, porcukor, kevés olaj.

A cukrot olajjal kikent fémlapra vagy fóliára szórjuk egyenletesen, kb. 20 cm-es körben, s tegyük forró sütőbe mindaddig, míg karamellizálódni kezd, akkor vegyük ki és hagyjuk megdermedni. A gyömbérszárat vágjuk egészen apró darabokra, és kevés cukorszirupban főzzük puhára. A Mascarpone sajtot villával dolgozzuk össze a joghurttal. Négy fagylaltoskehely aljára tegyük a felszeletelt fügéket, szűrjünk rá kb. 2 evőkanál gyömbérszirupot, erre kerül a joghurtos Mascarpone sajt, rá az összetördelt karamell és a gyömbérdarabok. Végül az egészet szórjuk meg porcukorral.

Gyümölcsös sajtos háromszögek

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg (1 csomag) leveles tészta, 25 dkg Mascarpone krémsajt, 25 dkg fagyasztott eper, málna vagy más gyümölcs, 5 dkg porcukor, 2 dkg vaj.

A sajtot összekeverjük a fagyasztott gyümölccsel, s a hűtőbe tesszük, nehogy kiolvadjon. A kinyújtott tésztát nagyobb négyzetekre vágjuk, a gyümölcs-sajt keverékéből minden négyzet egyik sarkába egy púpozott kanállal teszünk, az átellenben lévő sarkot ráhajtjuk, hogy háromszöget kapjunk. A széleit bekenjük olvasztott vajjal, hogy összeragadjanak. Öt percre visszatesszük a hűtőbe, majd előmelegített, forró sütőben aranyszínűre sütjük. Még forrón bőven meghintjük porcukorral.

Mascarpone sajttal

A Rómából távozó turistazarándok bizony bánhatja, ha elmulasztotta megkóstolni a tejszínes mascarponé-t, s csak abban reménykedhet, hogy a Trevi-kútba pottyantott szerencsepénze mihamarább visszasegíti.

Akkor aztán legyen már körültekintőbb, és ragadja meg az első alkalmat: fogyasszon pastasciuttát vajjal és mascarponéval. A vajnak is, a sajtnak is szét kell olvadnia a frissen leszűrt pastán, s akkor sem további konyhaművész fogásokra, sem cégérre nincs szüksége az ételnek.

Apróra vágott főtt sonka igencsak előnyére válik a mascarpone-sajtnak, ha tálalás előtt hozzákeverik.

Málnás csigatorta

Hozzávalók kb. 12 szelethez: A tésztához: 15 dkg liszt, 5 tojás, 7 dkg vaj, csipetnyi só

A töltelékhez: 25 dkg mirelit málna, 4 dl tejszín, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg Mascarpone, 7 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 dl tojáslikőr, 5 lap fehér zselatin, 1 evőkanál porcukor

Elkészítés: A vajat a sóval 2.5 dl vízben felforraljuk. Beleöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg a tészta az edény falától el nem válik. Ha langyosra hűlt, egyenként belekeverjük a tojásokat is. Nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral kibélelt tepsire, kissé hézagos spirál alakban két, 22 cm átmérőjű kört nyomunk. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 20 percig sütjük. A tehéntúrót kikeverjük a Mascarponéval, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. 3 lap zselatint feloldunk, és a krémbe keverjük. Végül belevegyítjük a málnát is. A málnás krémet az egyik tésztalapra kenjük, és hűvös helyre állítjuk. A tejszínt habbá verjük, belekeverjük a félretett, feloldott zselatint és a tojáslikőrt. A likőrös habot a krémre simítjuk, és befedjük a másik tortalappal. Porcukorral meg- hintve kínáljuk.

Elkészítési idő kb. 1 és1/2 óra,

Nutellával töltött keksz

Hozzávalók: 5-6 evőkanál Nutella, 20 dkg mascarpone sajt, 50-60 db édes háztartási keksz, 4 adag presszókávé.

A kekszek felére habzsákból felspriccelünk mascarpone sajtot, a másik felét megkenjük Nutella mogyorókrémmel, majd a két kekszet összeragasztjuk. A töltött kekszet ízlésesen rendezzük el a tányéron, vagy tálon. Friss, forró presszókávét adunk mellé.

Ha nem ragasztjuk össze a kekszet, akkor készíthetjük úgy is, hogy a mascarpone krémre egy-egy szép gyümölcsöt teszünk, majd ezt csíkozzuk be Nutella mogyorókrémmel.

Ribizlis hajócskák

Hozzávalók 12 db hajóformához (11 cm hosszú, kb. 35 ml térfogatú):

A tésztához: 7,5 dkg Rama margarin, 12,5 dkg liszt, 7,5 dkg porcukor, 1 db tojássárgája, 1 csipet só, Rama margarin a forma kenéséhez.

A töltelékhez: 20-20 dkg piros és fehér ribizli, 0,6 dl tejszín, 25 dkg Mascarpone sajt vagy tej-színes krémsajt, 1-2 evőkanál kristálycukor, 3-4 evőkanál mandulalikőr.

A lisztből a porcukorral, a tojássárgájával, a margarinnal és a sóval sima tésztát gyúrunk. A tésztából cipót formázunk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. A formákat kikenjük margarinnal, és szorosan egymás mellé helyezzük. A tésztát kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk, feltekerjük egy sodrófára, és a formák felett letekerjük. A formák alját és oldalát kibéleljük a tésztával, majd a tésztafölösleget éles késsel levágjuk. A formában lévő tésztát egy villával több helyen megszúrjuk, és előmelegített sütőben 200 C°-on 15-20 percig sütjük. A sütés után a tésztát kiborítjuk a formákból, és sütőrácson hagyjuk kihűlni. A piros és fehér ribizlit megtisztítjuk, megmossuk, majd leszárítjuk. A tejszínt felverjük, a Mascarpone sajtot vagy tejszínes krémsajtot cukorral és mandulalikőrrel összekeverjük, ezután a felvert tejszínhez adjuk, és lazán belekeverjük. A krémet csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és a formákba nyomjuk. A tetejét ribizli fürtökkel díszítjük.

Ruoti sajttal és dióval

4 I víz, só, 300-400 g ruoti vagy fusilli tészta, 75 g dióbél, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1/8 l félzsíros tejszín, 1/8 l tyúkhúsalaplé, 100 g Mascarpone desszertsajt vagy más friss sajt, fekete bors, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld

Előkészítés:      5 perc

Főzés:              14 perc

TIPP Ezt az egyszerűen elkészíthető ételt ünnepélyes alkalmakkor is tálalhatjuk. Különlegessé teszi ezt a fogást a ropogósra sült dióbél és a krémes mártás kombinációja.

1. Nagy fazékban felforraljuk a vizet és megsózzuk: A forrásban lévő vízbe beletesszük a tésztát, s a csomagolás útmutatója szerint megfőzzük, de nem túl puhára.

2. Közben durvára vágjuk a dióbelet. Közepes nagyságú serpenyőben kis lángon megolvasztjuk a vajat, beletesszük a diót, s kb. 1 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a tejszínt és a tyúkhús-alaplevet. Növeljük a hőfokot, amíg a mártás főni nem kezd.

3. Hozzáadjuk a sajtot, és simára keverjük a mártást. Borssal ízesítjük, beletesszük a petrezselymet.

4. A tésztát jól lecsepegtetjük, tálra tesszük. Ráöntjük a diós-sajtos mártást, gondosan elvegyítjük, és azonnal tálaljuk.

Sárgabarackkrém gyümölcsdarabokkal

Hozzávalók: 15 dkg szárított sárgabarack, 8 dkg mogyoró, 15 dkg tejszínes lágysajt (Mascarpone), két evőkanál citromlé, 60 dkg friss füge és szőlő, 20 dkg tejszín.

A szárított sárgabarackot éjjelre beáztatjuk 3 dl vízbe. A mogyorót felaprítjuk, megpirítjuk, egy evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többit a sárgabarackkal, az áztatólevével és a sajttal összeturmixoljuk, majd a hűtőbe tesszük. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a fügét hosszában negyedeljük. A tejszínt felverjük, óvatosan a krémbe forgatjuk, és egy lapos tálba terítjük. A tetejére rendezzük a gyümölcsdarabokat, és megszórjuk a maradék mogyoróval.

Tészta, mascarponés krémmel

Hozzávalók kb. 16 szelethez:

A tésztához: 10 dkg liszt, 10 dkg étkezési búzakeményítő, 4 tojás, 12 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál sütőpor

A töltelékhez: 37 dkg mascarpone (olasz jellegű tejszín krémsajt), 10 dkg cukor, 6 dkg étcsokoládé, 4 dl tejszín, 5 dl joghurt, 75 dkg eper, 9 lap fehér zselatin, 3 dkg kukoricapehely, 2 evőkanál eperlekvár, reszelt citromhéj

Elkészítése: A tojások fehérjét 4 evőkanál vízzel kemény habbá verjük. Beleszitáljuk a cukrot és a vaníliás cukrot, egyenként belevegyítjük a tojások sárgáját, majd az étkezési búzakeményítővel és a sütőporral összekevert lisztet. Végül hozzáadjuk a lereszelt csokoládét. A tésztát sütőpapírral kibélelt, kb. 26 cm átmérőjű tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 30-35 percig sütjük. A díszítéshez a csokoládét felolvasztjuk, és belekeverjük a kukoricapelyhet. A csokoládés masszából két teáskanál segítségével, olajjal megkent alufóliára apró halmokat rakunk és kihűtjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Közben a kihűlt tortalapot keresztben kétszer kettévágjuk. Az alsó lap köré tortakarimát pattintunk. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, és a díszítéshez félreteszünk 4 szép szemet. Kb. 17 dkg epret 2 evőkanál cukorral pürésítünk. 3 lap zselatint kinyomkodunk, kis lángon feloldjuk, a gyümölcspürébe vegyítjük, és hűvös helyre állítjuk. 2 dl tejszínt habbá verünk, és a pürébe keverjük. Amikor dermedni kezd, az alsó tortalapra kenjük. Ráhelyezzük a középső lapot, és hűvös helyre állítjuk. 25 dkg mascarponét összekeverünk 3 dl joghurttal, 3 evőkanál cukorral és a reszelt citromhéj felével. 4 lap kinyomkodott zselatint kis lángon feloldunk, és a mascarponés krémbe vegyítjük. Hideg helyre állítjuk. A maradék eperszemeket félbevágjuk, és a középső tortalapra helyezzük. A dermedő krémet az eperrétegre simítjuk. Beborítjuk a harmadik tortalappal, és 1 órára hideg helyre állítjuk. A maradék joghurtot és mascarponét összekeverjük, a maradék cukorral és citromhéjjal ízesítjük. Belekeverjük a feloldott zselatint, és hideg helyre állítjuk. Amikor dermedni kezd, a torta tetejére és oldalára kenjük. A csokoládés kukoricapelyhet összemorzsoljuk, majd 8 darabot félreteszünk, a többit a torta oldalába nyomkodjuk. A megmelegített lekvárt a felvert tejszínbe keverjük, és a tortára habrózsákat nyomunk. A félretett eperrel és csokoládés kukoricapehellyel díszítjük.


Fekete-fehér tészta

35 dkg liszt, 15 dkg zabpehely, 20 dkg cukor, 2 db tojás, 25 dkg margarin, 3 dkg kakaópor, 1 evőkanál tej, csipet só.

A lisztet a zabpehellyel, a cukorral, a tojással és a sóval sima tésztává gyúrjuk. A tésztát megfelezzük, az egyik felét félretesszük, a másik feléhez hozzákeverjük a kakaóval elkevert tejet. Fél óráig állni hagyjuk. Ha csigaformát akarunk készíteni, akkor a fehér és sötét tésztát egyforma nagy téglalapra nyújtjuk. A világos tésztát vízzel bekenjük, és rátesszük a sötét tésztát. A hosszabbik oldalánál felgöngyöljük, és tekercset jól lehűtjük. Sakktábla alakot is készíthetünk, akkor a világos és sötét tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és 1 cm széles csíkokra vágjuk. A tészta egy részét felvágatlanul hagyjuk. Három egyforma színű csíkot egymás mellé rakunk, és kettő másik színűt föléhelyezünk. Így a sötét és világos csíkok váltakoznak. A maradék tésztát vékonyra nyújtjuk, és körbeborítjuk vele a csíkokból álló halmocskát. Ezt is hidegre rakjuk. A csigáknak szánt tekercset vagy a sakktáblaszerű tésztát felszeleteljük, és 180 fokos sütőben 10-15 percig sütjük.

Sakk-matt szelet

Sárga tészta: 16 dkg margarin, 16 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1citrom reszelt héja, 3 tojás, 12 dkg finomliszt, késhegynyi sütőpor.

Barna tészta: 16 dkg margarin, 16 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 10 dkg finomliszt, 2 dkg kakaópor.

Töltelék: 30 dkg baracklekvár.

Csokoládémáz: 20 dkg porcukor, 4 evőkanál kakaópor, 6 dkg margarin, 3 evőkanálnyi forró víz.

A sárga tésztához a margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a masszába, és egy nagy tepsit kivajazunk, lisztezzük, és egyenletesen belesimítjuk. Amíg sül, kikeverjük a barna tésztát a sárgához hasonlóan, de hozzáadjuk a kakaóport is. Ugyanúgy vajas, lisztes tepsiben kisütjük.

Ha kihűlt, hosszában kettévágjuk, majd a lapokat lekvárral megkenjük és összeragasztjuk: a sárga lapra kerül a barna, majd ismét sárga stb. Az így kapott sütemény tetejére fektetünk egy nagyobb vágódeszkát és egy kb. fél kilós súlyt, vagy nehezéket és így hagyjuk legalább egy órán át. A nehezéket levéve kb. 1,5 centi széles szeletekre vágjuk. Ezeket váltakozva egymásra ragasztjuk a lekvárral. 4 szeletből lesz egy rúd. A kész rudakat bevonjuk a langyosra melegített csokimázzal.

Sakktábla

32 dkg margarint 3 dkg porcukorral 1 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, majd jól elkeverjük 6 tojássárgával. A tojások fehérjét habbá verjük és hozzáadjuk az előbbi masszához. 2 részre osztjuk. Az egyik felébe 20 dkg lisztet, késhegynyi sütőport, a másik felébe 18 dkg lisztet, 2 dkg kakaóport, késhegynyi sütőport teszünk. Külön sütjük. Ha kihűlt pontosan félbevágjuk, rumos baracklekvárral megkenjük, és váltakozva egymásra rakjuk. Deszkával, 3-4 kg súllyal 1 órát nyomatjuk.

Azután olyan csíkokra vágjuk, amilyen vastag egy lap. Mindegyik csíkot megkenjük lekvárral, és úgy helyezzük egymásra, hogy a sárgára barna a barnára sárga csík kerüljön. Csokimázzal bevonjuk, szeleteljük.

Sakk tekercs    

Hozzávalók:

Világos tészta: 5 egész tojás (a fehérjét habnak felverjük), 1 csomag sütőpor, 5 kávéscsésze liszt, 5 csésze cukor, 1 csésze tej, 1 csésze étolaj.

Barna tészta: ugyanaz, mint a világos, csak 2 evőkanál kakaót keverünk hozzá. Megsütjük, és ezt is 10 egyforma csíkra vágjuk. 5 db ostyalap (1 csomag) a tekercsek beborításához. Ne a keskeny fajtát válasszuk. Krém: 1,2 liter tejben 3 csomag vaníliás pudingport megfőzünk. Még melegen belekeverünk a pudingba 25 dkg margarint, 20 dkg darált diót (lehet helyettesíteni 25 dkg gesztenyemasszával, úgy is nagyon finom!), és 30 dkg porcukrot.

Elkészítés: A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és egy nagyméretű tepsiben kisütjük (megfelelő erre a célra a sütő nagy tepsije). Ha kihűlt, a tésztát 10 egyforma csíkra vágjuk. Még melegen megkenjük krémmel az ostyalapokat egyenként, de úgy, hogy a piskóták közé is jusson krém. 2 világos, és 2 sötét csíkot krémmel összeragasztunk (sakk-szerűen rendezzük el a színeket), és a már megpuhult ostyalappal betekerjük. Négyzet alakú rudat kapunk, melyet mind a négy oldalán beborít az ostya. Fontos, hogy minden oldala kellően megpuhuljon, így néha megforgatjuk, hogy mindig más oldala legyen alul.

A többi tészta csíkokkal és ostyalapokkal is ugyanígy járunk el, így összesen öt rúd sütink lesz, amik felszeletelve nagyon-nagyon mutatósak, és főleg: finomak!

Teasütemény

Tészta: 50 dkg liszt, 1/2 csomag Dr.Oetker sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csomag Dr.Oetker vaníliás cukor, 2 tojás, 25 dkg vaj.

Készítése: a sütőporral vegyített lisztet a nyújtódeszkára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, ebbe tesszük a cukrot, vaníliás cukrot, és a tojásokat. Villa segítségével a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra adjuk a darabokra vágott hideg vajat, befedjük liszttel, gombóccá nyomjuk, és a közepéből kiindulva gyorsan sima tésztává gyúrjuk.

A tésztát a következő apró süteményekhez használjuk:

- Vaníliafánk: A tésztát késfok-vastagságúra kisodorjuk, kis fánkszaggatóval kiszaggatjuk, tojássárgájával bekenjük, kristálycukor és vágott mandula vagy dió keverékével beszórjuk, sütjük.

- Perecek: A tésztából ceruzavastagságú pereceket készítünk, tojássárgájával bekenjük, kristálycukorral beszórjuk.

- Fekete-fehér sütemény: a tészta felét 3 dkg kakaóval és 5 dkg cukorral összegyúrjuk.

a) Úgy a világos, mint a sötét tésztát kocka alakúra kisodorjuk, egymásra rakva szorosan felhajtjuk, hidegre állítjuk, azután szeletekre vágva megsütjük. (Csigaminta.)

b) A tészta egyik feléből 3 db, 1 cm-vastagságú tekercset készítünk, a kisodort fehértésztával becsavarjuk, hidegre állítjuk, aztán szeletekre vágjuk.

c) Úgy a fehér, mint a sötét tésztából ceruzavastagságú tekercseket formálunk, sarkosra összenyomjuk, felváltva egymás mellé és fölé rakjuk, háromszoros sorban. Jól összenyomva hidegre állítjuk, azután szeletekre vágva sütjük. (Sakktábla minta.) Hogy jobban összetartsanak, tanácsos tojásfehérjével minden tekercset bekenni, és úgy összeállítani.

- Töltött fánkok: A tésztát egyenletesen kisodorjuk, kerek formával kiszaggatjuk, és világossárgára sütjük. A felét bekenjük barackízzel, zselé- vagy vajkrémmel, a másikat ráhelyezzük, és megcukrozzuk, vagy cukormázzal vonjuk be.

- Gyümölcsízes teasütemény: A kisodort tésztából kerek formát és karikákat szúrunk, és megsütjük. Ha kihűltek, gyümölcsízzel bekenjük, a kerek formákat, és a karikákat (melyeket előbb cukorral beszórunk), rárakjuk.

Sütési idő: 10-15 perc, meleg sütőben.

Zablisztes diós sakktábla

Hozzávalók: egy adag alaptészta finom- vagy korpás lisztből, de 250 g durva őrlésű liszt helyett ugyanennyi közepes őrlésű zablisztet is használunk, 60 g apróra vágott dió, 4 dl víz. 2 kenyér lesz belőle.

Az alaptésztához hozzáadjuk a pirított diót, és beledolgozunk 4 dl vizet. A tésztát megfelezzük, majd mindkét részt nagy ovális alakúra gyúrjuk, és laposra formázzuk. Betakarjuk folpackkal, és állni hagyjuk, amíg kétszeresére nő. A sütőt magas fokozatra állítjuk; a gázt nyolcas fokozatra vagy 230 C-ra. Éles késsel sakktáblamintát vágunk a tészta tetejére. Felületét vízzel megnedvesítjük, majd megszórjuk zabliszttel vagy apróra vagdalt dióval. 20 percig sütjük, s ezután a hőmérsékletet mérsékeljük, gáz 4-es fokozat vagy 180 C, majd további 10-20 percig sütjük, s a kenyér akkor van kész, amikor azt megkopogtatva üreges, kongó hangot hallunk.

Sakktáblaminta: a kenyértésztát meghintjük liszttel, majd egy éles késsel, nem túl mélyen bevágjuk a tészta felszínét rácsosra. Ezt a lépést közvetlenül a sütés előtt kell elvégezni.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése