2022. július 31., vasárnap

Frissensültek

 

 

 

 

 

DPG RECEPTTÁR 240.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frissensültek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

 

ZÖLDSÉGFÉLÉKBŐL KÉSZÜLŐ FRISSENSÜLTEK................................................................ 3

Athéni gomba.......................................................................................................... 3

Bolgár brokkoli.......................................................................................................... 3

Burkolt karalábé....................................................................................................... 3

Olasz burgonyalepény........................................................................................... 3

Gombafejek Kati módra........................................................................................ 3

Gombalepény......................................................................................................... 3

Gombavagdalt....................................................................................................... 3

Holland padlizsán.................................................................................................... 4

Kapros rántott tök.................................................................................................... 4

Keszthelyi karfiol....................................................................................................... 4

Orsi kelkáposztája.................................................................................................... 4

Parajszelet................................................................................................................. 4

Rántott burgonya.................................................................................................... 4

Rántott karfiol........................................................................................................... 4

Sült paradicsom....................................................................................................... 5

Zellerszeletek............................................................................................................ 5

HALAKBÓL KÉSZÜLŐ FRISSENSÜLTEK.............................................................................. 5

Csukafalatok............................................................................................................ 5

Fogas-finomság....................................................................................................... 5

Francia ponty........................................................................................................... 5

Harcsa - Mara módra............................................................................................. 5

Horgászpecsenye.................................................................................................... 5

Ponty Orly módra.................................................................................................... 5

Ponty rántva............................................................................................................. 6

Süllő egészben......................................................................................................... 6

Sajtos tonhal............................................................................................................. 6

SZÁRNYASBÓL KÉSZÜLŐ FRISSENSÜLTEK........................................................................ 6

Citromos csirke......................................................................................................... 6

Májkrémmel töltött csirkemell................................................................................ 6

Parasztos csirkemell................................................................................................. 6

Párizsi pulykamell..................................................................................................... 7

Rántott csirke........................................................................................................... 7

SERTÉSHÚSBÓL KÉSZÜLŐ FRISSENSÜLTEK........................................................................ 7

Alföldi batyu............................................................................................................. 7

Badacsonyi sertéskockák....................................................................................... 7

Cigánypecsenye 1.................................................................................................. 7

Cigánypecsenye 2.................................................................................................. 7

Flekken receptek..................................................................................................... 7

Alufóliás flekken................................................................................................... 7

Bagolyvári sertésflekken...................................................................................... 8

Csíkszeredai flekken............................................................................................. 8

Erdélyi flekken 1.................................................................................................... 8

Erdélyi flekken 2.................................................................................................... 8

Mexikói sertésflekken........................................................................................... 9

Mustáros flekken.................................................................................................. 9

Mustos flekken...................................................................................................... 9

Parázson sült flekken............................................................................................ 9

Sertésflekken......................................................................................................... 9

Sertésflekken juhtúrós burgonyával................................................................ 10

Sertésflekken rostélyon...................................................................................... 10

Szatmári töltött flekken...................................................................................... 10

Tepsis flekken...................................................................................................... 10

Gábris-sertésszelet................................................................................................. 11

Köményes szelet.................................................................................................... 11

Kubai szelet............................................................................................................. 11

Majoránnás csíkok................................................................................................. 11

Makói szelet............................................................................................................ 11

Matrózpecsenye.................................................................................................... 11

Milánói szelet.......................................................................................................... 11

Natúr sertésborda.................................................................................................. 12

Neszmélyi pecsenye............................................................................................. 12

Nyírségi szelet......................................................................................................... 12

Pikáns tokány......................................................................................................... 12

Rablóhús................................................................................................................. 12

Rajnai sertésszelet.................................................................................................. 12

Sertésszelet Holstein módra.................................................................................. 12

Sertéstarja szeletekben sütve............................................................................... 13

Szűzpecsenye......................................................................................................... 13

Tarja pecsenye...................................................................................................... 13

Táskás borda.......................................................................................................... 13

Tejfölös szelet.......................................................................................................... 13

Tűzdelt borda......................................................................................................... 13

Vecsési szelet......................................................................................................... 13

Ungvári oldalas...................................................................................................... 14

MARHAHÚSBÓL KÉSZÜLŐ FRISSENSÜLTEK.................................................................... 14

Diadal rostélyos...................................................................................................... 14

Hagymás rostélyos................................................................................................. 14

Hátszín Udvarmester módra................................................................................. 14

Hentes rostélyos..................................................................................................... 14

Ínyenc szelet........................................................................................................... 14

Ínyenc kertészszelet............................................................................................... 15

Kerített bélszínszelet............................................................................................... 15

László bélszín........................................................................................................... 15

Napóleon rostélyos............................................................................................... 15

Pármai hátszínszelet.............................................................................................. 15

Svéd hátszínszelet.................................................................................................. 15

Tűzdelt rostélyos..................................................................................................... 15

BELSŐSÉGEKBŐL KÉSZÜLŐ FRISSENSÜLTEK.................................................................. 16

Böllérmáj................................................................................................................. 16

Grúz máj.................................................................................................................. 16

Marschall máj......................................................................................................... 16

Pirított máj............................................................................................................... 16

Részeges máj......................................................................................................... 16

Sajtos májszeletek.................................................................................................. 16

Rántott velő............................................................................................................ 16

Indiai vese............................................................................................................... 17

Kijevi vese............................................................................................................... 17

Vese, velővel.......................................................................................................... 17

EGYÉB FRISSENSÜLTEK................................................................................................... 17

Flamand sajtszelet................................................................................................. 17

Francia sajtos......................................................................................................... 17

Sajtos virsli............................................................................................................... 17

Váradi sajt............................................................................................................... 17

Bécsi tojás............................................................................................................... 18

Tojáshenger............................................................................................................ 18

Tatai tojás............................................................................................................... 18

Viking sonka........................................................................................................... 18

Pármai sonka.......................................................................................................... 18

Kosárka................................................................................................................... 18

Párizsi vagdalt........................................................................................................ 18

Töltött párizsi........................................................................................................... 18

Rántott virsli............................................................................................................ 19

Borjúláb rántva...................................................................................................... 19

Rántott báránycomb............................................................................................ 19

Rántott házinyúl..................................................................................................... 19

Dagadt paprika..................................................................................................... 19

Göngyölt gombóc................................................................................................ 19

Gyors pogácsa...................................................................................................... 19

Gyulai pogácsa..................................................................................................... 19

Erdélyi sonkás káposztaszelet.............................................................................. 20

Hamis szelet............................................................................................................ 20

Nyári szelet.............................................................................................................. 20

Töltike...................................................................................................................... 20

Töltött kifli................................................................................................................ 20

Túróval töltött palacsinta...................................................................................... 20


Athéni gomba

Személyenként 5 db tisztított nagyobb gombafejet megsózunk, és borssal ízesítünk. Olvasztott vajjal meglocsoljuk és kb. 2 órát állni hagyjuk. Ezután teflonserpenyőben szép pirosra sütjük. Kapormártással vagy ketchuppal tálaljuk.

Bolgár brokkoli

A mélyhűtött, vagy friss brokkolit gyengén sós-ecetes vízben félig puhára főzzük. Közben lisztből tojással és sörrel sűrű palacsintatésztát készítünk, amelyet sóval, reszelt szerecsendióval ízesítünk.

A jól lecsurgatott brokkolirózsákat a masszába mártjuk, majd bő, forró zsiradékban kisütjük.

Burkolt karalábé

Személyenként 2 fej tisztított karalábét ujjnyi vastag karikákra vágunk, és sós vízben puhára párolunk. Közben a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát készítünk. A főtt és jól lecsurgatott karalábékarikákat gyengén lisztezzük, megforgatjuk palacsintatésztában, forró zsiradékban kisütjük.

Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Olasz burgonyalepény

Harminc dkg tisztított burgonyát sós vízben puhára főzünk, majd levétől lecsurgatva áttörjük. Jól elkeverjük 10 dkg reszelt sajttal, 1 tojássárgájával. Sóval, törött borssal ízesítjük.

Lepényeket formálunk belőle, lisztbe mártjuk, és bő forró zsiradékban ropogósra sütjük. Feltétként, de - paradicsom- vagy gombamártással - önálló ételként is tálalhatjuk.

Gombafejek Kati módra

Személyenként 5 db nagyobb tisztított gombafejet sóval, törött borssal - esetleg valamilyen enyhe fűszerkeverékkel - ízesítünk, sűrű palacsintatésztába forgatjuk, és forró zsiradékban hirtelen kisütjük.

Gombalepény

Harminc dkg tisztított gombát megfőzünk, majd jól lecsurgatjuk. Egészen finomra vágjuk, és 2 dl tejföllel, 4 egész tojással, 5 dkg vajjal, kis fél fej aprított vöröshagymával, 1 kávéskanál szardellapasztával, sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel és annyi liszttel eldolgozzuk, hogy lepényszerűen formázható legyen. A masszát, 1 órát pihentetjük.

Ezután szeleteket formázunk belőle, és kevés vajban kisütjük.

Gombavagdalt

Harminc dkg tisztított és kockákra vágott gombát hagymás zsíron puhára párolunk.

Közben 3 db zsemlét vízbe áztatunk, majd jól kicsavarunk. Eldolgozzuk 2 tojással, sóval, törött borssal, majd a közben megpuhult gombával, finomra vágott petrezselyemmel. A masszából pogácsákat formázunk, morzsába forgatjuk, majd forró zsiradékban kisütjük őket.

Holland padlizsán

A padlizsánt megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és vajon puhára sütjük. Amikor megsült, akkor 1 dl tejszínt öntünk alá és átforraljuk.

Köményes burgonyával tálaljuk.

Kapros rántott tök

Csak friss, zsenge tökből készítsük. A megtisztított, kb. fél centiméteres karikákra vágott tökszeletek belsejét eltávolítjuk. Megsózzuk, és kb. fél óráig állni hagyjuk, ezután óvatosan kinyomkodjuk őket. Finomra vágott kaporral meghintjük, a szokásos módon bundázzuk, forró zsiradékban kisütjük.

Keszthelyi karfiol

Egy nagyobb fej karfiolt rózsáira szedünk, és gyengén sós vízben puhára főzzük. Ezután egy kisebb fej reszelt vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk, majd eldolgozzuk egy tejben áztatott és kicsavart zsemlével, 1 dl tejföllel, a karfiollal és 1 tojással. Sóval, törött borssal ízesítjük, és kis pogácsákat formázunk belőle. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk és bő, forró zsiradékban ropogósra sütjük.

Köretként, de tartármártással önálló ételként is tálalhatjuk.

Orsi kelkáposztája

A megmosott és cikkekre vágott kelkáposztát köménymagos, sós vízben puhára főzzük. Lecsurgatjuk, sózzuk, borsozzuk. A levelekre egy-egy vékony szelet sajtot helyezünk, és együtt feltekerjük. Tojást liszttel elkeverünk (így jobban köt) és ezzel, valamint zsemlemorzsával bundázzuk a tekercseket. Forró zsiradékban pirosra sütjük.

Feltétként, vagy - különböző mártásokkal - önálló ételként tálaljuk.

Parajszelet

Egy csomag felengedett és levétől lecsurgatott mirelit parajpürét elkeverünk 10 dkg reszelt sajttal, 2 db tojással, sóval, törött borssal, fél gerezd szétnyomott fokhagymával és annyi zsemlemorzsával, hogy formázható keménységű legyen. Kb. 5x10 centiméteres szeleteket formázunk belőle. 4 evőkanál liszttel eldolgozunk 2 tojást és ezzel bundázzuk, majd forró zsiradékban kisütjük.

Rántott burgonya

Fél kg burgonyából az átlagosnál keményebbre készített burgonyapürét elkeverünk csipetnyi borssal és 2 tojássárgájával. Mikor kihűlt, akkor szeleteket formázunk belőle, és lisztbe forgatjuk, majd forró zsiradékban kisütjük.

Rántott karfiol

A rózsáira szedett és jól megmosott karfiolt gyengén sós vízben megfőzzük. A jól lecsurgatott rózsákat a szokásos módon bundázzuk és bő, forró zsiradékban kisütjük.

Feltétként, köretként, de mártásokkal önálló ételként is tálalhatjuk.

Sült paradicsom

Közepes nagyságú, hibátlan és kemény paradicsomokat ujjnyi vastag karikákra vágunk, majd sűrű palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban hirtelen átsütjük őket. Sózzuk, és köretként vagy akár önálló nyári vacsoraként is tálalhatjuk.

Zellerszeletek

A tisztított és félujjnyi vastag karikákra vágott zellerszeleteket sózzuk és kevés fehérborban kb. 2 óráig pácoljuk.

Közben cukor nélküli palacsintatésztát készítünk, és a lecsurgatott szeleteket ezzel bundázzuk.

Forró zsiradékban világosra sütjük, tartár- vagy fehérbormártással tálaljuk.

Csukafalatok

Tisztított és szálkátlanított csukát kevés, enyhén ecetes és sós vízben puhára párolunk, majd szitán áttörjük. Közben személyenként számítva egy-egy db zsemlét tejben áztatunk, majd kicsavarunk. A zsemléket, a halpépet és zsemlénként egy-egy tojássárgáját, valamint csipetnyi törött borsot összedolgozunk.

A masszából pogácsákat formázunk. Lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk és bő, forró zsiradékban kisütjük. Hozzá illő mártással tálaljuk.

Fogas-finomság

Megtisztított fogast gerincéről lefejtünk és kb. 20 dkg-os szeletekre vágjuk. Sózzuk, lisztbe, zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró vajban hirtelen átsütjük.

Citromkarikákkal, tartármártással tálaljuk.

Francia ponty

Tisztított halszeleteket megsózunk. Sűrű palacsintatésztát készítünk, amelyet elkeverünk személyenként 3 dkg reszelt sajttal.

Beleforgatjuk a halszeleteket és bő, forró olajban kisütjük. Befőttel tálaljuk.

Harcsa - Mara módra

Harcsaszeleteket fokhagymás sóval megszórunk, paprikás lisztbe forgatunk, forró vajban mindkét oldalán hirtelen átsütünk. Áthúzzuk forró tejföllel, finomra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Vajas burgonyával vagy párolt zöldséggel körítjük.

Horgászpecsenye

Tisztított és szeletekre vágott pontyot megsózunk, és egészen vékonyan lisztbe forgatunk. 10 dkg vajat elkeverünk 1 kávéskanálnyi szardellapasztával, és felmelegítjük. Átsütjük benne a halszeleteket, és mikor már majdnem megsültek, citromlevet csepegtetünk rá.

A halat kivesszük, a sütőzsiradékot 1 dl édes fehérborral állandó keverés mellett átforraljuk, majd tálaláskor forrón a halszeletekre öntjük.

Ponty Orly módra

Tisztított pontyszeletekből 6-8 cm hosszú és 2 cm széles csíkokat vágunk. Sózzuk.

Elkészítjük az Orly masszát: 20 dkg lisztet csipetnyi sóval, 3 tojássárgájával és 1 dl sörrel jól eldolgozunk. Hozzáadunk még 1 dl sört, a tojások felvert habját, majd óvatosan belecsurgatunk 1 evőkanál olajat.

A halszeleteket vékonyan lisztezzük, és a sörtésztába mártjuk. Bő, forró zsírban aranysárgára sütjük.

Ponty rántva

Tisztított pontyot szeletekre vágunk, sózzuk, és lisztbe, tojásba, morzsába forgatva bundázzuk. Forró zsiradékban kisütjük.

Tartármártással tálaljuk.

Süllő egészben

Megtisztított és kibelezett kb. 60 dkg-os süllőt mindkét oldalán sűrűn bevagdosunk. Kívül-belül sózzuk, belsejébe egy-két tisztított és feldarabolt almát, néhány szál egészben hagyott petrezselymet helyezünk.

A szájába egy kis burgonyát rakunk, hogy ne csukódjon össze. Zsemlemorzsát kevés liszttel összekeverünk, és ebbe forgatjuk a halat. Megfelelő nagyságú edényben zsírt forrósítunk, és úgy helyezzük el a halat, hogy felvegye az edény félköríves alakját. 8-10 perc alatt puhára sütjük.

Tálaláskor citromkarikát helyezünk a szájába, és burgonyatalpon felállítva adjuk asztalra.

Sajtos tonhal

Kiengedett tonhalszeleteket megsózunk, lisztbe, tojásba és reszelt sajtba bundázzuk. Bő, forró zsiradékban - lehetőleg olajban - pirosra sütjük.

Petrezselymes burgonyával tálaljuk, adhatunk külön sajtmártást mellé.

Citromos csirke

Csirkemellet a csontjáról lefejtünk, eltávolítjuk a bőrét, és jól kiveregetjük. 20 percig annyi tejben áztatjuk, amennyi a húst éppen ellepi. Ezután jól lecsurgatjuk, sózzuk és teflonedényben, vajon puhára sütjük.

Tálaláskor citromlevet csepegtetünk rá.

Májkrémmel töltött csirkemell

Csirkemellet kicsontozunk, bőrét lefejtjük és a húst jól kiverjük. Egy doboz májkrémkonzervet 1 egész tojással, sóval, törött borssal és 1 kávéskanál zsemlemorzsával jól eldolgozunk.

A csirkedarabokat sózzuk, és a májkrémmel megkenjük. Összegöngyölve tekercseket készítünk belőle, amelyeket szokásos módon bundázunk, majd bő, forró zsiradékban átsütünk.

Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.

Parasztos csirkemell

Kicsontozott és bőréről lefejtett csirke- melleket kiveregetünk. Teflonedényben, kevés zsíron, karikára vágott vöröshagymával, szalonnakockákkal, zöldpaprikával és paradicsommal 8-10 perc alatt puhára sütjük. Sóval, törött borssal ízesítjük.

Burgonyapüré körettel tálaljuk.

Párizsi pulykamell

Pulykamell húsát lefejtjük a csontról, lehúzzuk a bőrét, és szeleteket vágunk belőle, amelyeket jól kiveregetünk. Szalonnával megtűzdeljük. Sózzuk.

Ezután a szeleteket lisztbe és a felvert tojásba mártjuk.

Bő, forró zsírban sütjük.

Rántott csirke

Kb. 80 dkg-os csirkét hat részre darabolunk. A májat és a zúzát a szárnyak közé helyezzük. A csirkedarabokat megsózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és morzsába forgatjuk.

Először forró zsiradékban, majd lassú tűzön, fedő alatt kb. 20 percig sütjük.

Alföldi batyu

Sertéshússzeleteket jól kiverünk, sózunk és borsozunk. Gyulai kolbászt és csemegeuborkát karikára, főtt tojást negyedbe vágunk. A szelet húsok közepére tesszük őket, majd az egészet batyu alakúra formázzuk, fogpiszkálóval összetűzzük, és forró zsírban hirtelen átsütjük.

Badacsonyi sertéskockák

40 dkg sertéscombot kockára vágunk és 5 dkg vajon átsütünk. Sóval, törött borssal, 2-3 szem finomra vágott szegfűszeggel Ízesítjük és felöntjük másfél dl fehérborral.

Hozzáadunk 20 dkg kockára vágott paradicsomot és átforraljuk.

Cigánypecsenye 1.

Hozzávalók: 4 szelet sertéscomb, fokhagymakrém, 5 dkg vaj, pirospaprika, só.

A besózott hússzeleteket sütés előtt fél óráig a következő páclében érleld: 1 evőkanál fokhagymakrémet eressz fel 2,5 dl vízzel és öntsd a húsokra. Fél óra múlva vedd ki a húst, csepegtesd le, és tedd a grillrácsra. Az olvasztott vajban keverd el a pirospaprikát, és azzal kenegesd. Ha jó parazsad van, vagy ha elég meleg a sütő, 10-15 perc alatt kész is lesz!

Cigánypecsenye 2.

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, és fokhagymával jól bedörzsöljük. Olajjal megkenjük, és serpenyőben puhára sütjük. Tálaláskor pirospaprikával meghintjük. Vegyes csalamádé köretet adunk mellé.

Flekken receptek

Alufóliás flekken

Hozzávalók: 8 szelet sertésborda, négy szelet marha vesepecsenye, négy fej vöröshagyma, 40 dkg füstölt szalonna, 50 dkg burgonya, só, törött bors, mustár.

A hússzeleteket egyenként bedörzsöljük sóval, borssal és vékonyan bekenjük mustárral. Egy jókora tűzálló tálat vagy tepsit kibélelünk alufóliával, és az aljára vékonyra szelt szalonnát terítünk. Erre fektetjük - félig egymásra - a hússzeleteket, sertést és marhát felváltva. Az egészet befedjük a karikára vágott hagymával és a nyers, karikára vágott burgonyával. Végül gondosan betakarjuk vékony szalonnaszeletekkel és a fóliát ráhajtva - nehogy az íze, zamata elillanjon - a sütőben, a hús minőségétől függően, másfél-két órán át, sütjük. Tálaláskor csak széthajtjuk a fóliát, de a tepsiben vagy a tűzálló tálban adjuk asztalra.

Bagolyvári sertésflekken

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet (70 dkg) sertéstarja, 20 dkg savanyú káposzta, 15 dkg gyulai kolbász, burgonya, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt fekete bors, csípős paprikakrém, olaj.

A hússzeleteket zúzott fokhagymával (vagy fokhagymakrémmel), borssal, csípős paprikakrémmel fűszerezzük és megsózzuk. A kolbászt, amelynek lehúztuk a héját, felkarikázzuk, és kevés olajat alá téve megpirítjuk, hozzáadjuk a káposztát, egy kissé azt is megpirítjuk. babérlevelet teszünk bele, és kevés vízzel puhára pároljuk. A héjában megfőtt burgonyát cikkekre vágjuk, és a tálalás előtt olajjal kikent sütőlapon vagy sütőben pirosra sütjük. A hússzeleteket ugyancsak kevés forró olajban mindkét oldalán megsütjük.

Csíkszeredai flekken

Hozzávalók: 4 nagy szelet, ujjnyi vastag, kicsontozott sertéstarja, 3 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál mustár, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, csipetnyi őrölt borókabogyó, só és törött fekete bors, ízlés szerint.

A parázs fölé tett rostélyt a szalonnadarabbal többször egymás után átdörzsölöm. A húst legalább 1 nappal előbb előkészítem, vagyis olajjal és mustárral átkenem, törött borssal és borókabogyóval meghintem. Végül a zúzott fokhagymát rákenem. Az ily módon megfűszerezett hússzeleteket egymásra rakom, és alufóliába vagy folpack fóliába csomagolom. Az étel elkészüléséig hűtőszekrényben tárolom. A hússzeleteket az átforrósodott rostélyra rakom, és 10-12 percnyi sütés után megfordítom. Ha mindkét fele átsült, salátával tálalom. Legfinomabb hozzá az olajos-ecetes sült paprika vagy a hagymás paradicsomsaláta. A flekken kizárólag sertéstarjából készíthető, mert az izomrostok között lévő zsírszemcsék nem engedik, hogy a sülő hús kiszáradjon. Mire a hús átsül, addigra a zsír is kisül belőle, tehát a közhiedelemmel ellentétben nem nagyon hizlal. Persze ez sem kimondottan fogyókúrás étel!

Erdélyi flekken 1.

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet kicsontozott sertéstarja, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors, és só, tálaláshoz 4 fej hagyma.

Előkészítés: a hússzeleteket húskalapáccsal kissé megveregetem. Megsózom, és törött borssal meghintem. Rákenem a zúzott fokhagymát, majd lisztbe mártom.

Elkészítés: olajjal megkent roston a hússzeletek mindkét oldalát pirosra sütöm. A sütés időtartama a tűz erősségétől és a sertés korától is függ. Ha elég nagy a rost, a meghámozott és felkarikázott hagymát a húsok köré rakom.

Köménymagos, hagymás káposztasaláta, és sült burgonya illik mellé. (Szászika)

Erdélyi flekken 2.

15 perc

Hozzávalók: 4 szelet kicsontozott tarja, 1 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj (ha a hús nem elég zsíros), törött fekete bors, só.

A hússzeleteket húskalapáccsal enyhén kiverjük, megsózzuk, és törött borssal meghintve bekenjük a tisztított és szétzúzott fokhagymával. Ezután lisztbe mártjuk, és előmelegített roston (gázsütőben) vagy grillsütőben mindkét oldalát pirosra sütjük. Mindenféle saláta illik mellé, és hasábburgonyával kínáljuk.

Flekken, parázson

A tarját felszeleteljük, húsverő kalapáccsal megütögetjük. Sóval, borssal megszórjuk, zúzott fokhagymával és mustárral megkenjük, és hűtőben 2-3 órán keresztül érleljük. A hússzeleteket az előkészített roston többszöri forgatással piros, ropogósra sütjük.

Mexikói sertésflekken

Hozzávalók: 3 szál újhagyma, 1 doboz konzervbab, 4 szelet tarja, sültekhez fűszerkeverék, 3 ek. olaj, 1 tasak chili con carne alap.

Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A babot lecsepegtetjük. A tarját bedörzsöljük fűszerkeverékkel, majd mindkét oldalát megsütjük az olajban. Ha kész, kivesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt olajban megpároljuk a hagymát, felöntjük 3 dl vízzel, hozzáadjuk a chili con carne alapot, a babot, és alaposan összekeverjük. Időnként megkeverjük és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A chilis ragut a flekkenre halmozzuk. Aki szereti, erős paprikát is rakhat bele. Friss bagettet kínálunk hozzá.

Mustáros flekken

4 nagy szelet sovány sertéstarját alaposan kiklopfolunk, sóval, borssal fűszerezve 30 percig állni hagyjuk. A sütőt 200 C-ra előmelegítjuk. 4dl tejfölt 2 ek mustárral összekeverjük, ebbe mártjuk bele a húst és helyezzük bele az előre kiolajozott tepsibe. Majd a tetejére öntjük a maradékot. Kb. 1 órát sütjük.

Mustos flekken

Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, 20 dkg szőlő, 2 dl must, 3 dkg liszt, 2-3 ek. olaj, őrölt bors, só.

A hust 4 egyforma nagyságú szeletre vágjuk. Megsózzuk, borsozzuk, és lisztbe forgatjuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, és a hússzeleteket ropogós pirosra sütjük. Ráöntjük a mustot, rászórjuk a megmosott szőlőszemeket, és néhány percig forraljuk. Pirított burgonyával tálaljuk.

Parázson sült flekken

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertéstarja, 2 evőkanál mustár, 1 teáskanál törött bors, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, só, olaj, zsír

A sertéstarját 15 kg-os szeletekre vágjuk és kiveregetjük. Megsózzuk, mindkét oldalát megkenjük mustárral és megszórjuk törött borssal. A hússzeleteket üveg-vagy porcelántálba tesszük, és annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje.

Hűtőszekrénybe téve 1-2 napig érleljük. A flekkent süthetjük rostélyra téve, faszénparázs felett. Ekkor az olajból kiemelt szeleteket megsózzuk, fokhagymapéppel kissé megkenjük és a rostra fektetve, mindkét oldalára átfordítva, szép pirosra sütjük. Amennyiben rostsütő nem áll rendelkezésünkre, a flekkent kevés felhevített zsírban sütjük.

Megsózzuk, lisztbe mártjuk, majd a zsírba téve szép pirosra sütjük. Amióta a pirospaprika meghonosodott hazánkban, a háziasszonyok azt is kevernek a lisztbe.

Hideg salátával körítve, pirított burgonyával tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc + pácolás

Sertésflekken

A tarját felszeleteljük, törött borssal és pirospaprikával bedörzsöljük. Mélyebb tálba tesszük, karikára vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával beszórva, olajjal meglocsolva. Rendelésig hűtőszekrényben tartjuk. Kontakt-grillben vagy rostsütő lapon sütjük meg.

Tálaláskor tányérra helyezett fejessaláta-levélre tesszük a hússzeletet, vegyes paprika-paradicsom salátát és káposztacikát adunk hozzá. (A káposztacika egész-fejes káposzta tortaszerű cikkekre - cikára - vágva.)

Sertésflekken juhtúrós burgonyával

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, 1,2 kg burgonya, 25 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 12 dkg füstölt sajt, 1 dkg pirospaprika, 1 kávéskanál Ínyenc Flekken fűszerolaj, 5 g törött bors, 5 dkg liszt, 8 cl olaj, só

Elkészítése: A jól megmosott burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, megtisztítjuk, és még melegen áttörjük. Az áttört burgonyát gyúródeszkára borítjuk és hozzátesszük a szintén áttört juhtúrót, megsózzuk, és jól összegyúrjuk. Amikor sima tésztává dolgoztuk, kb. 2 cm vastag rudakká formáljuk, és 5 cm-es darabokra vágjuk. A sütőtepsit vajjal kikenjük, és a rudacskákat egymás mellé helyezzük. Tetejét reszelt füstölt sajttal gazdagon meghintjük, és kevés pirospaprikával megszórjuk. Középmeleg sütőbe tesszük, és 15-20 percig sütjük. Közben a tarjából négy egyforma szeletet vágunk, kissé kiveregetjük. Meghintjük sóval és törött borssal, bekenjük Ínyenc Flekken fűszerolajjal, majd pirospaprikával elkevert lisztbe mártjuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és ebben a szeleteket ropogós pirosra sütjük. Az étel készítését úgy ütemezzük, hogy a hús a juhtúrós burgonyával egyidőben készüljön el.

Sertésflekken rostélyon

Hozzávalók:  80 dkg sertéstarja, 1 kk. fokhagymapüré, 1 ek. csípős Piros Arany, 2 ek. mustár, 1 kk. őrölt bors, 1 nagy fej hagyma, 10-15 szem borókabogyó, só

A kicsontozott sertéstarjából 8 egyforma szeletet vágok.  Húskalapáccsal ellapítom, és 2-3 helyen késsel bevagdosom a zsírral átszőtt hússzéleket. Mindkét oldalát megsózom, az egyik oldalát fokhagymával, a másikat Piros Arannyal és mustárral kenem be.  Meghintem egy kevés őrölt borssal, és közéjük hagymaszeleteket, szétnyomott borókabogyókat téve, egymásra rakom a húsokat. Az egészet alufóliába csavarom, és legalább 6-8 órára a hűtőszekrénybe teszem érlelődni. Az előpácolt hússzeleteket mindkét oldalát felforrósított rostsütőn szép vörösesbarnára sütöm.  Ecetes paprikát, uborkát vegyes vágott savanyúságot kínálok hozzá.

Szatmári töltött flekken

Hozzávalók: füstölt szalonna, hagyma, gomba, sonka, tojás, zöldborsó, só, bors, paprika, flekken fűszerkeverék, liszt, étolaj.

Elkészítése: a füstölt szalonnát, a gombát és a sonkát kockákra szeleteljük, a hagymát pedig finomra vágjuk. Az alapanyagokból fűszeres tojásrántottát készítünk a zöldborsót is hozzáadva. Ezzel töltjük meg a vékonyra kiklopfolt tarjaszeleteket, majd összehajtva őket paprikás lisztbe forgatva olajban kisütjük.

Hagymás törtburgonyával tálaljuk.

Tepsis flekken

Hozzávalók: 80 dkg sertés tarja, 1.5 kg burgonya, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 db paradicsom 1-2 db zöldpaprika, 1 pohár tejföl, 1-2 evőkanál olaj, flekken fűszerkeverék

A tarjából nyolc szeletet vágunk, kicsit ellapítjuk, széleit bevagdossuk, bedörzsöljük flekken fűszerkeverékkel (előkészíthetjük előző nap, és alufóliába csomagolva érleljük). A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vágjuk. A paradicsomot, paprikát megmossuk és felszeleteljük. A szalonnát csíkokra vágjuk. Ezután olajjal kikenünk egy tűzálló tálat, beterítjük burgonyával, rátesszük a hússzeleteket, a paprikát, a paradicsomot és a szalonnát, leöntjük tejföllel és megsózzuk. Fóliával letakarjuk, sütőbe tesszük, és közepesen meleg sütőben kb. másfél óráig sütjük. A sütés befejezése előtt 15 perccel kivesszük a fóliát, hogy a teteje szépen megpiruljon. Salátával, savanyúsággal tálaljuk.

Gábris-sertésszelet

Sertésszeleteket kiverünk, sózzuk, mindkét oldalán lisztbe mártjuk, mustárral bekenjük, és ismét lisztbe mártjuk. Közben palacsintatésztát készítünk, amelyhez a tojások fehérjét habbá verve adjuk hozzá.

A szeleteket beleforgatjuk a palacsintatésztába, majd bő, forró zsiradékban megsütjük.

Köményes szelet

Kivert sertésszeleteket megsózunk, borsozunk, vékonyan megkenünk mustárral, bedörzsölünk köménymaggal, és forró vajban hirtelen kisütjük.

Vajas burgonyával vagy burgonyapürével tálaljuk.

Kubai szelet

Jól kivert sertésszeleteket megsózunk, és vajon hirtelen kisütünk. Ezután a húst félretesszük, a vajban megfuttatunk konzerv ananászkarikákat, majd 3 cl rummal meg- locsoljuk, kevés durvára vágott dióval megszórjuk őket. Tálaláskor az ízesített ananászkarikákat a húsra helyezzük, rizibizi köretet adunk mellé.

Majoránnás csíkok

Személyenként kb. 15 dkg sertéscombot csíkokra vágunk. 1 kis fej vöröshagymát lereszelünk, és zsiradékban megfonnyasztjuk. Beletesszük a húst, sóval, törött borssal, majoránnával fűszerezzük, és puhára sütjük.

Tálalás előtt átforraljuk 1 evőkanál liszttel elkevert 2 dl tejföllel.

Spagettivel körítjük.

Makói szelet

Jól kivert sertésszeleteket megsózunk, törött borssal ízesítünk. 1 nagyobb fej vöröshagymát lereszelünk, és kevés mustárral elkeverjük. A hagymakrémmel megkenjük a hússzeleteket, majd összehajtjuk, a párizsi szelethez hasonlóan bundázzuk és kisütjük őket.

Köményes burgonyával, befőttel tálaljuk.

Matrózpecsenye

Személyenként kb. 15 dkg sertéscombot vagy rostélyost vékony csíkokra vágunk, és forró zsiradékban hirtelen átsütünk. Mikor félig elsülte a levét, hozzáadunk két darab kockákra vágott paradicsomot, néhány percig együtt pároljuk, majd annyi tojást ütünk rá, ahány személynek készítjük.

Elkészültéig gyorsan kevergetjük, hogy a tojás rántottaszerű legyen.

Tálaláskor sózzuk, borsozzuk és meghintjük pirospaprikával.

Salátát adunk mellé köretként.

Milánói szelet

Sertésszeleteket vékonyra kiverünk. Sózzuk, borssal meghintjük, lisztbe, felvert tojásba, majd fele-fele arányban vegyített reszelt sajt és zsemlemorzsa keverékébe bundázzuk. Bő, forró zsiradékban sütjük ki.

Reszelt sajttal meghintett vajas makarónival tálaljuk.

Natúr sertésborda

Sertésbordaszeleteket kiverünk, széleit - hogy sütéskor ne ugorjon össze - bevagdossuk, sózzuk, és kevés lisztbe forgatjuk.

Forró zsiradékban hirtelen megsütjük.

Neszmélyi pecsenye

Személyenként 2 db 8 dkg-os sertéscombszeletet tenyérnyi nagyságúra kiverünk. Az egyik szeletre egy karika vöröshagymát, egy vékony szelet füstölt szalonnát, egy vékony szelet sonkát helyezünk és megsózzuk. A másik szelet hús belső felét vékonyan megkenjük mustárral, és ráhelyezzük az első szeletre. Fogpiszkálóval összetűzzük, bő, forró zsiradékban kisütjük őket.

Tálaláskor tiszta alkohollal leöntjük, és lángolva adjuk az asztalra.

Nyírségi szelet

Sertésszeleteket jól kiverünk és megsózunk. Az egyik felükre, vékonyra vágott sajtot és almakarikákat helyezünk, ráhajtjuk a másik felét, majd a széleket hústűvel összetűzzük.

A csomagocskákat a szokásos módon bundázzuk, forró zsiradékban kisütjük.

Burgonyapürével tálaljuk.

Pikáns tokány

Tíz dkg finomra vágott füstölt szalonna zsírjában megfonnyasztunk két fej reszelt vöröshagymát. Hozzáadunk 30 dkg vékony csíkokra vágott sertéscombot, meghintjük pirospaprikával, sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel, köménymaggal és citrommal ízesítjük.

Puhára sütjük, és 2 dl tejföllel felforraljuk.

Rizskörettel tálaljuk.

Rablóhús

Személyenként 15 dkg sertéscombot, 5 dkg füstölt szalonnát, 1 fej vöröshagymát és 15 dkg hámozott, főtt burgonyát számítunk.

A húsból 3-4 centiméteres szeleteket, a burgonyából, hagymából kicsit vastagabb karikákat, a szalonnából szélesebb csíkokat vágunk. Az így elkészített nyersanyagokat kihegyezett hurkapálcikára felfűzzük úgy, hogy a burgonyával kezdjük és fejezzük is be.

Sózzuk, törött borssal meghintjük. Bő, forró zsiradékban kisütjük, vegyes savanyúsággal tálaljuk.

Rajnai sertésszelet

Szelet húsokat kiverünk, megsózunk, megborsozunk. Közben személyenként 1 db meghámozott és felszeletelt almát, valamint 10 szem kimagozott aszalt szilvát vajon megfuttatunk, majd kevés vizet és cukrot hozzáadva pépesre párolunk.

A hússzeletek felét megkenjük a gyümölcskrémmel és beborítjuk a másik szelet hússal. Hústűvel rögzítjük. A szokásos módon bundázzuk, és forró zsiradékban kisütjük.

Párolt káposztával körítve tálaljuk.

Sertésszelet Holstein módra

Jól kivert és szélein bevagdosott sertésszeleteket megsózunk, törött borssal meghintjük, kevés mustárral megkenjük.

Teflon serpenyőben, vajon megsütjük. Ezután a húst kivesszük, és a vajban tükörtojást sütünk. Egy-egy tükörtojást helyezünk a hússzeletekre, és vegyes savanyú körettel tálaljuk.

Sertéstarja szeletekben sütve

A kövéres sertéstarját felszeleteljük, lábasba rakjuk, egy kevés vizet öntünk rá, és azzal puhára pároljuk. Ha a levét elfőtte, mindkét oldalát egy kissé megpirítjuk, de vigyázzunk, hogy ki ne száradjon. Ebből a húsból készül az úgynevezett cigánypecsenye is, ugyanilyen módon. Tört burgonyát és savanyú paprikát adunk hozzá.

Szűzpecsenye

A sertés szűzpecsenyéjét hártyáitól megtisztítjuk, és kissé kiveregetjük. Olajjal, mustárral megkenjük, sóval, ízlés szerinti fűszerekkel - például köménnyel, majoránnával, kakukkfűvel vagy bazsalikommal ízesítjük.

Egészen kevés lisztbe forgatjuk, és forró zsírban hirtelen megsütjük.

Tálaláskor szeleteljük.

Tarja pecsenye

Tarjaszeleteket füstölt szalonnával megtűzdelünk, sózzuk, borsozzuk, mustárral, olajjal megkenjük, egy napig érleljük. Az érlelés után a hússzeleteket paprikás lisztben megforgatjuk, és kevés zsiradékon pirosra sütjük. Tálaláskor zsírban sült hagymakarikákkal borítjuk, roston sütött paradicsomkörettel adjuk.

Táskás borda

A szokásosnál vastagabb sertésbordákat úgy vágunk be az élüknél, hogy kis "táskák" képződjenek.

Ezután 10 dkg finomra vágott sült csirkemájat 10 dkg finomra vágott pirított gombával, 1 tojással, 5 dkg reszelt sajttal, 1 csomag finomra vágott metélőhagymával, csipetnyi majoránnával, sóval és törött borssal összedolgozunk. A kinyitott hússzeleteket megtöltjük.

Hústűvel összetűzzük és megsózzuk. A szokásos módon panírozzuk és sütjük.

Tejfölös szelet

Jól kivert sertésszeleteket megsózunk, megborsozunk, és mustárral vékonyan megkenünk. Karikára vágott vöröshagymával együtt kevés zsíron puhára sütjük.

Mikor megsült, akkor még a serpenyőben áthúzzuk 2 dl tejföllel, és egyszer átforraljuk.

Tűzdelt borda

Sertésbordákat jól kiverünk, és a húsrostokkal párhuzamos irányban szalonnacsíkokkal óvatosan megtűzdelünk. Sóval, fűszerkeverékkel, esetleg fokhagymával ízesítjük, és kevés zsiradékon hirtelen kisütjük.

Vecsési szelet

Sertésszeleteket jól kiverünk. Megsózzuk, törött borssal meghintjük. Közben savanyúkáposztát és savanyúkáposzta levelet egyszer átmosunk, 2 gerezd fokhagymát köménymaggal összezúzunk. A káposztát elkeverjük a fokhagymás köménnyel és 1 fej reszelt vöröshagymával, kis kockákra vágott szalonnával. A szeleteket megtöltjük az ízesített káposztával, és 1-1 káposztalevéllel együtt felgöngyöljük. Hústűvel vagy cérnával rögzítjük.

Lisztbe, tojásba és morzsába bundázzuk, forró zsiradékban kb. 15 percig fedő alatt sütjük.

Ungvári oldalas

Sertésoldalast felszeletelünk, kicsontozzuk. Sózzuk, ketchuppal vékonyan megkenjük, kevés törött borssal ízesítjük, majd lisztbe, tojásba és morzsába forgatva bundázzuk.

Bő, forró zsiradékban kisütjük.

Diadal rostélyos

Kicsontozott rostélyosokat jól kiverünk. Sóval, törött borssal, mustárral és olajjal ízesítjük. A hússzeletek mindkét oldalához egy-egy babérlevelet erősítünk. Egy kisebb fej reszelt vöröshagymát megfonnyasztunk kis kockákra vágott és kisütött szalonna zsírjában, majd ráhelyezzük a húsokat és kb. 15 perc alatt puhára sütjük.

Ízlés szerint karikára vágott sárgarépával is párolhatjuk együtt.

Hagymás rostélyos

Csonttól elválasztott rostélyosszeleteket megsózunk, borsozunk, vékonyan megkenjük mustárral. Hagymákat megtisztítunk, vékony karikákra vágunk, meghintünk liszttel, és jól összekeverjük.

Megforrósított zsírban világosbarnára pirítjuk, és szűrőkanállal kiszedve jól lecsurgatjuk. A rostélyosokat teflon edényben vagy forró zsiradékban átsütjük. Tálaláskor a húsra hintjük a sült hagymákat.

Ízlés szerinti körettel adjuk az asztalra.

Hátszín Udvarmester módra

Negyven dkg, négy szeletbe vágott hátszínt hártyáitól megtisztítunk, és erősen kiverünk. Sózzuk, vékonyan borsozzuk és teflon serpenyőben, vajon puhára sütjük. Közben fűszeres vajat készítünk, az alábbi recept szerint:

10 dkg lehetőleg hűtőből kivett, de mindenképpen hideg vajat összekeverünk finomra vágott petrezselyemmel, törött borssal, kevés sóval, néhány csepp citrommal és egy kávéskanál mustárral, majd hengerré formázzuk, és tálalásig hidegen tartjuk.

Tálaláskor a hússzeletekre egy-egy karika fűszeres vajat vágunk, amely a szeletekre olvadva kellemes ízt ad.

Hentes rostélyos

A csonttól elválasztott rostélyosszeleteket jól kiverjük. Sóval, mustárral, kevés olajjal megkenjük. Vöröshagymát, ecetes uborkát és szalonnát csíkokra vágunk, megtöltjük vele a húst. Felgöngyöljük, és hústűvel vagy cérnával összefogjuk.

Forró zsiradékban átsütjük, félig angolosan tálaljuk.

Ínyenc szelet

Kb. 50 dkg marhafelsált kétszer átdarálunk, sóval, törött borssal fűszerezzük, apránként hozzáadunk 1 dl tejet, és jól eldolgozzuk. A masszából szeleteket formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró vajban átsütjük.

Tálaláskor citromot csepegtetünk rá.

Ínyenc kertészszelet

Az ínyenc szeletnél leírt módon előkészítjük a húst. Közben kis kockákra vágott sárgarépát, gombát, kelbimbót, rózsáira szedett karfiolt puhára párolunk. A hússzeleteket nem bundázzuk, csak átsütjük vajon.

A hússütő vajban átforgatjuk a puhára párolt zöldségeket, és a kisütött szeletekre öntjük, ez egyben a köret is. Finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.

Kerített bélszínszelet

Előzetesen már bepácolt bélszínt kb. 15 dkg-os szeletekre vágunk. Füstölt szalonnából vékony, hosszú és olyan széles csíkokat vágunk, amilyen vastagok a bélszínszeletek. A szeleteket "bekerítjük" a szalonnacsíkokkal, és cérnával rögzítjük.

A húsokat törött borssal és sóval ízesítjük, és vajban 6-8 percig sütjük.

Vegyes zöldségkörettel, saját levével meglocsolva tálaljuk.

László bélszín

Borssal, mustárral, olajjal előre bepácolt bélszínszeleteket vajon hirtelen kisütünk, majd megsózunk. Közben pirított gombát készítünk, amelyet tojással elkeverve rántotta sűrűségűre sütünk. Sóval, curryvel ízesítjük. A hússzeleteket vékonyan ketchuppal, majd a tojáskrémmel megkenjük. Saját mártásával leöntjük, vajas, petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Napóleon rostélyos

Rostélyos szeleteket néhány napig mustáros, olajos pácban érlelünk, majd jól kiverjük, borssal meghintjük, serpenyőben, vajon jól átsütjük, és félretesszük.

A serpenyőbe 1 dl tejszínt és 1/2 dl konyakot öntünk, átforraljuk, és tálaláskor megöntözzük vele a húst.

Köretként burgonyaropogóst adunk mellé.

Pármai hátszínszelet

Két dkg lisztet kevés víz hozzáadásával simára keverünk, majd tovább keverjük 3 dkg vajjal és 2 dl tejszínnel. Lassú tűzön állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve 10 dkg reszelt sajttal eldolgozzuk. Sóval ízesítjük.

Közben a hátszínszeleteket kevés forró olajban hirtelen kisütjük.

Tálaláskor a húsokra öntjük a sajtmártást.

Vegyes zöldségköretet adunk mellé.

Svéd hátszínszelet

Sózott, borsozott hátszínszeleteket kevés felhevített zsírban félangolosra sütünk. Tíz dkg reszelt tormát elkeverünk 2 dl tejföllel, Worchester mártással és kevés cukorral.

A kisütött hátszínszeleteket a mártással áthúzzuk, petrezselyemmel meghintjük. Köményes burgonyát adunk mellé.

Tűzdelt rostélyos

Hártyáitól megtisztított rostélyosokat vékony szalonnacsíkokkal megtűzdelünk.

Mustárral vékonyan megkenjük, sózzuk, törött borssal meghintjük. Teflon serpenyőben, vajon puhára sütjük.

Böllérmáj

Májszeleteket füstöltszalonna csíkokkal megtűzdelünk. Közben finomra vágott hagymát kevés zsírban megpirítunk, hozzáadunk kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Sóval, törött borssal ízesítjük. Mikor félig megpuhult, mellétesszük a tűzdelt májszeleteket, és együtt pár perc alatt készre pároljuk.

Tört burgonyát adunk mellé.

Grúz máj

Negyven dkg tisztított és kockákra vágott szárnyasmájat 5 dkg vajon átfuttatunk, borssal ízesítjük, majd tejfölös habarással besűrítjük. Átforraljuk, tálaláskor sózzuk, és finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.

Marschall máj

Tisztított sertésmájat szeletekre vágunk. Ugyancsak szeletekre vágunk füstölt szalonnát, majd serpenyőben néhány percig sütjük. Közben a májszeleteket kissé kiveregetjük, és nagyon kevés lisztbe forgatjuk. A közepét kissé bevágjuk, hogy sütésnél ne ugorjon össze. Ezután a szalonnaszeleteket kivesszük a zsírból, beletesszük a májat, és nagy lángon hirtelen megsütjük.

Tálaláskor a májakra helyezzük a kisült szalonnaszeleteket.

Megsózzuk, meghintjük pirospaprikával, meglocsoljuk a pecsenyelével.

Pirított máj

Megtisztított májat ujjnyi csíkokra vágunk. Finomra vágott hagymát zsíron megfonnyasztunk, s rátesszük a májat. Törött borssal és majoránnával ízesítjük, 3-4 perces sütés után pirospaprikával meghintjük, egyszer átforgatjuk.

Tálaláskor sózzuk.

Egyéni ízlés szerint a májat piríthatjuk kockákra vágott paradicsommal és paprikával együtt is, sőt köménymaggal is ízesíthetjük.

Részeges máj

Sertésmájszeleteket törött borssal és majoránnával ízesítünk, majd kevés paprikás lisztben megforgatunk. Egy kis vajon mindkét oldalát megsütjük, aztán kivesszük a vajból. A zsiradékhoz fél tubus Piros Arany krémet, egy mokkáskanálnyi fokhagymakrémet, 1 dl fehérbort és 1/2 dl vizet adunk. Visszatesszük a májszeleteket, és az egészet együtt átforraljuk.

Tálaláskor sózzuk meg.

Sajtos májszeletek

Májszeleteket teflon serpenyőben, vajon majdnem puhára sütünk, majd óvatosan ráhelyezünk néhány karika ecetes uborkát és meghintjük reszelt sajttal. Addig sütjük tovább, amíg a sajt a szeletek pereméig nem olvad.

Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.

Rántott velő

Hártyáitól megtisztított sertés- vagy borjúvelőt néhány percig gyengén sós, ecetes vízben főzünk, majd jól lecsurgatjuk és megszárítjuk.

Pingponglabda méretű gombócokat formázunk belőle, megsózzuk és lisztbe, tojásba, morzsába bundázzuk.

Bő, forró zsiradékban pirosra sütjük.

Indiai vese

Jól megmosott és tisztított sertésveséket felszeletelünk. Előmelegített vajban puhára sütjük, tálaláskor megsózzuk, és curry fűszerrel meghintjük.

Kijevi vese

Hatvan dkg vesét megtisztítunk, ereit eltávolítjuk, és többször átmossuk, egészen vékony szeletekre vágjuk. Közben 1 közepes fej finomra vágott vöröshagymát üvegesre párolunk, majd hozzáadjuk az előkészített vesét. 2-3 percig állandó keverés mellett sütjük, 2 evőkanál liszttel meghintjük, majd kb. 2 dl vizet - ha van, csontlevet - adunk hozzá, és csomómentesre elkeverjük. Sóval, babérlevéllel fűszerezzük. Átforraljuk. Citromlével és 1 dl tejföllel - ha szükséges, akkor egy kávéskanálnyi kristálycukorral - kellemesen pikánsra savanyítjuk, majd újra átforraljuk.

Vese, velővel

Tisztított sertésvelőt kis kockákra vágunk. Az ereitől megtisztított és váltott vízben többször jól átmosott vesét vékonyra felszeleteljük. Apróra vágott hagymát zsírban megfonnyasztunk, rátesszük a vesét, és állandóan kevergetve 4-5 percig sütjük. Sóval, törött borssal, majoránnával ízesítjük. Hozzáadjuk az előkészített velőt és szintén kevergetés mellett, további 3-4 percig sütjük.

Tálaláskor pirospaprikával meghintjük.

Flamand sajtszelet

Egy tojásból, 2 evőkanál lisztből, 2 dl tejből egy kávéskanál élesztővel és csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát készítünk. Trappista sajtszeleteket és vékony zsemlekarikákat összetűzünk, majd a sűrű palacsintatésztába mártunk.

Forró zsiradékban kisütjük. Sütés közben az élesztő hatására a tészta megnövekszik.

Tálaláskor tartár- vagy tárkonymártást adunk mellé.

Francia sajtos

Tíz dkg vajat 4 tojássárgájával jól eldolgozunk, ízesítjük pirospaprikával, majd tovább keverjük 25 dkg reszelt óvári sajttal és 20 dkg zsemlemorzsával.

Gombócokat formázunk belőle, majd zsemlemorzsába és a tojásfehérjékből vert habba bundázzuk, bő, forró zsiradékban aranyszínűre sütjük.

Meleg joghurttal áthúzva tálaljuk.

Sajtos virsli

A virsliket hosszában mélyen bevágjuk. Az így keletkezett hasadékba sajtot teszünk, és grillsütőben addig sütjük, míg a sajt olvadni nem kezd.

Váradi sajt

Almákat meghámozunk, magházuktól megtisztítunk, és vékony karikákra vágunk. Ugyanekkora karikákat vágunk trappista sajtból. A sajtkarikák belső felét tojással megkenjük. A lapok közé 1-1 szelet almát helyezünk, és a szokásos módon bundázzuk.

Forró zsiradékban kisütjük. Tartármártással tálaljuk.

Bécsi tojás

Négy megtisztított kemény tojás tompább végét levágjuk. A sárgájukat kivesszük és áttörjük, majd hozzáadunk tojásonként 1/2 evőkanál tejfölt, 3 dkg finomra vágott sonkát, sót és kevés finomra vágott petrezselymet. Aki kedveli a pikáns ízeket, az kevés mustárral is ízesítheti. Ezt a masszát visszatöltjük az üregbe. A tojásokat a rántott szelethez hasonlóan bundázzuk és kisütjük.

Tojáshenger

Személyenként 2 db keménytojást meghámozunk és félbevágunk. A fél tojásokat megsózzuk, ketchuppal megkenjük, és gépsonkába göngyöljük. Fogpiszkálóval összetűzzük, és forró vajban átsütjük.

Tatai tojás

Személyenként 2 tojást keményre főzünk. Közben vajból, lisztből és tejből sűrű besamelt készítünk, amelyet sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel - Ízlés szerint kevés paradicsompürével - ízesítünk.

A kemény tojások sárgáját áttörjük, fehérjéjüket kis kockákra vágjuk, és az egészet eldolgozzuk a sűrű besamellel.

Az ízesített masszából szeleteket formázunk, és a rántott szelethez hasonlóan bundázva kisütjük.

Viking sonka

Gépsonkaszeleteket az alábbi töltelékkel kenünk meg: 10 dkg juhtúrót elkeverünk 5 dkg vajjal és egy fél doboz jól lecsurgatott szardíniával, pár csepp citrommal és sóval. A megkent sonkaszeletekből roládot készítünk, és lisztbe, tojásba, majd morzsába mártva bundázzuk. Óvatosan forgatva bő, forró zsiradékban ropogósra sütjük.

Feltétként is, de tartármártással önálló ételként is tálalhatjuk.

Pármai sonka

Kb. fél cm vastag füstöltsonka-szeleteket 30 percig kevés tejben áztatunk. Ezután lisztbe, felvert tojásba és reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. Forró zsiradékban kisütjük.

Paradicsomos makarónival tálaljuk.

Kosárka

Párizsit kb. másfél cm vastag szeletekre vágunk, a héját nem húzzuk le. Forró, bő zsírban hirtelen megsütjük. Ahány szelet a párizsi, annyi tojásból tükörtojást készítünk, és a kialakult kis kosarakba tesszük.

Főzelékek mellé feltétként, de önállóan is tálalhatjuk.

Párizsi vagdalt

Harminc dkg párizsit 2 db tejbe áztatott, majd kicsavart zsemlével, sóval, törött borssal, 1/2 fej reszelt vöröshagymával, 1 tojással jól összedolgozunk. Pogácsákat formázunk belőle, morzsába forgatjuk, majd forró zsiradékban kisütjük.

Feltétként tálaljuk.

Töltött párizsi

Egyben vásárolt párizsit lehámozunk és kb. 1/2 centiméteres szeletekre vágunk.

Két szelet közé egy szelet sajtot és egy karika paradicsomot teszünk. Fogpiszkálóval összetűzzük. A szokásos módon bundázzuk és bő, forró zsiradékban kisütjük.

Rántott virsli

Virsliknek lehúzzuk a héját, megsózzuk és lisztben, tojásban, morzsában megforgatjuk, forró zsiradékban rózsaszínűre sütjük.

Feltétnek vagy salátakörettel önállóan tálaljuk.

Borjúláb rántva

Megtisztított és megperzselt borjúlábat sós, zöldséges vízben puhára főzünk, s amikor megpuhult, akkor csontjáról egy darabban leválasztjuk és hagyjuk kihűlni. Ezután megsózzuk, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába mártva forró zsiradékban világosbarnára sütjük.

Tartármártással, fejes salátával tálaljuk.

Rántott báránycomb

Báránycombszeleteket jól kiverünk, megsózunk. A szokásos módon bundázzuk és sütjük őket. Hagymás burgonyasaláta-körettel tálaljuk.

Rántott házinyúl

Hártyáitól megtisztított és felszeletelt házinyulat ecetes, olajos, hagymás, egész borssal, sóval, babérlevéllel és citrommal ízesített páclébe áztatunk. Kb. 3-4 órai állás után levétől jól lecsepegtetjük és megsózzuk. A szokásos módon bundázzuk, és forró zsiradékban kisütjük.

Dagadt paprika

A szokásos töltött paprikához való tölteléket készítünk és megtöltjük vele a magházuktól megtisztított paprikákat. Liszttel elkevert tojásba, majd morzsába forgatjuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük.

Paradicsommártással tálaljuk.

Göngyölt gombóc

20 dkg sertés- és 20 dkg marhahúst kétszer átdarálunk. Eldolgozzuk 1 tojással, ízesítjük sóval, törött borssal, pirospaprikával és fokhagymával, finomra vágott köménymaggal. A masszából kis gombócokat formálunk, és papírvékonyra vágott szalonnaszeletekbe göngyöljük.

Fogpiszkálóval átszúrjuk, hogy a szalonna ne essen le. Bő, forró zsiradékban 2 percig sütjük. Zsírtól lecsepegtetve, azonnal tálaljuk.

Pároltkáposzta-köret illik mellé.

Gyors pogácsa

Egy doboz készen kapható vagdalthúskonzervhez 1 egész tojást, egy kevés zsemlemorzsát, törött borsot és finomra vágott zöldpetrezselymet adunk. Húspogácsákat formázunk belőle, és forró zsiradékban kisütjük.

A rántott szelethez hasonlóan bundázva is készíthetjük.

Gyulai pogácsa

Ötven dkg burgonyát héjában megfőzünk, majd megtisztítunk. 20 dkg tisztított gyulai kolbásszal együtt ledaráljuk. Eldolgozzuk 1/2 fej reszelt vöröshagymával, sóval, törött borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel és 2 egész tojással.

A masszából pogácsákat formázunk, morzsába mártjuk, és forró zsiradékban kisütjük.

Feltétként, de önálló ételként is tálalhatjuk.

Erdélyi sonkás káposztaszelet

Fél kg savanyú káposztát egyszer átmosunk és kevés zsiradékon, köménymaggal meghintve puhára pároljuk. 25 dkg füstölt sonkával együtt pépesre vágjuk, törött borssal ízesítjük, kis kockákra vágott almával és annyi tejföllel, valamint zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy formázható masszát kapjunk. Ha szükséges, sózzuk.

A formázott lepényeket lisztben megforgatjuk, és forró zsiradékban világosbarnára sütjük.

Hamis szelet

Négy tojást elkeverünk 5 dkg reszelt sajttal és sóval. Közben két vékony szelet fehér kenyérről levágjuk a héját, kevés tejjel meglocsoljuk és a tojásokban megforgatjuk.

Forró zsiradékban hirtelen kisütjük.

Nyári szelet

Egy személyre számítva két evőkanál búzadarát 1 dl tejben sűrűre főzünk. Mikor kihűlt, elkeverjük 1-1 evőkanál olvasztott vajjal, 1 evőkanál zsemlemorzsával, sóval, és kétszemélyenként 1-1 tojással.

Szeleteket formázunk belőle, kevés zsemlemorzsában megforgatjuk, és hirtelen kisütjük.

Töltike

Egy káposztát leveleire szedünk, és a nagyobb fedőleveleket pár percig sós vízben pároljuk. Közben töltött káposztához szükséges tölteléket készítünk, azzal a különbséggel, hogy rizs helyett tejben áztatott zsemlét adunk hozzá.

Megtöltjük a leveleket és összegöngyöljük. Hústűvel lezárjuk, majd tojásba és morzsába bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük.

Tálalhatjuk feltétként, de tartármártással önálló fogásként is.

Töltött kifli

Kiflik végeit levágjuk, és fakanállal üreget fúrunk beléjük. A kifúrt kiflibeleket kevés tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. Eldolgozzuk készen kapható libamájkrémmel, sóval, borssal, kis kockára vágott keménytojással, csipetnyi mustárral és finomra vágott metélőhagymával. Megtöltjük az üregeket a keverékkel, és a párizsi szelethez hasonlóan bundázzuk, majd megsütjük.

Kiváló feltét, de különböző mártásokkal önálló ételként is fogyaszthatjuk.

Túróval töltött palacsinta

A szokásos módon sós palacsintákat sütünk. Közben 25 dkg tehéntúrót áttörünk, darált sonkával, és 1 tojássárgájával eldolgozzuk, megsózzuk. A túrókrémre kevés ketchupot is kenünk. A palacsintákat megtöltjük. Batyu alakúra hajtogatjuk, és a rántott palacsintánál szokásos módon bundázzuk.

Forró zsiradékban kisütjük, idénysalátával tálaljuk.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése