A Drótpostagalamb recepttára
213. könyv
Tartalomjegyzék
Gancától a tócsniig.................................................................................. 1
Receptek................................................................................................. 4
Cicegék............................................................................................... 4
Cicege.............................................................................................. 4
Tejfölös cicege Laci bácsitól.................................................................. 4
Karfiol-cicege.................................................................................... 4
Gancák............................................................................................... 4
Kukoricaganca................................................................................... 4
Krumpliganca 1.................................................................................. 5
Krumpliganca 2.................................................................................. 5
Krumpliganca 3.................................................................................. 5
Gánicák............................................................................................... 5
Gánica.............................................................................................. 5
Cseh gánica...................................................................................... 5
Kukoricagánica.................................................................................. 5
Zsírban sült gánica............................................................................. 5
Dödöllék.............................................................................................. 6
Dödölle 1.......................................................................................... 6
Dödölle 2.......................................................................................... 6
Dödölle 3.......................................................................................... 6
Dödölle 4.......................................................................................... 6
Dödölle 5.......................................................................................... 7
Dödölle (Gánica)................................................................................ 7
Dödölle vagy gánica............................................................................ 7
Göcseji dödölle.................................................................................. 7
Juhtúrós dödölle................................................................................. 7
Mákos dödölle.................................................................................... 7
Harulák............................................................................................... 7
Almás harula..................................................................................... 7
Fokhagymás harula............................................................................ 8
Harula.............................................................................................. 8
Harula füstölt hússal........................................................................... 8
Juhtúrós harula.................................................................................. 8
Macok (más néven harula, tócsni, matutka)............................................ 8
Szalonnás harula................................................................................ 8
Túrós harula...................................................................................... 8
Lapcsánkák, lepcsánkák......................................................................... 9
Juhász lapcsánka............................................................................... 9
Krumplis lapcsánka............................................................................. 9
Lapcsánka......................................................................................... 9
Lapcsánka másképpen........................................................................ 9
Lapcsánka, vagy ahogy a tótok nevezik, tócsni........................................ 9
Lepcsánka......................................................................................... 9
Lepcsánka by Stirlitz........................................................................... 9
Krumplis gömböc................................................................................ 10
Nyeggencs......................................................................................... 10
Nyögvenyelő...................................................................................... 10
Röstik............................................................................................... 10
Cseh burgonyalepény (Rösti) (4 személyre).......................................... 10
Ementáli sajtos rösti.......................................................................... 10
Rösti (alaprecept)............................................................................. 10
Rösti 1............................................................................................ 11
Rösti 2............................................................................................ 11
Rösti 3............................................................................................ 11
Tojás rösti....................................................................................... 11
Virslis rösti...................................................................................... 11
Winzer rösti..................................................................................... 11
Sztrapacskák...................................................................................... 12
Cseresznyés sztrapacska.................................................................... 12
Extra sztrapacska (4 személyre).......................................................... 12
Hagymás sztrapacska........................................................................ 12
Juhtúrós sztrapacska 1...................................................................... 12
Juhtúrós sztrapacska 2...................................................................... 12
Juhtúrós sztrapacska 3...................................................................... 12
Káposztás sztrapacska 1.................................................................... 13
Káposztás sztrapacska 2.................................................................... 13
Káposztás sztrapacska 3.................................................................... 13
Pirított sztrapacska, savanyú káposztával és burgonyával........................ 13
Rántottás sztrapacska....................................................................... 13
Sajtos sztrapacska............................................................................ 13
Szlovák káposztás sztrapacska............................................................ 13
Sztrapacska 1. (pucóka).................................................................... 14
Sztrapacska 2.................................................................................. 14
Sztrapacska 3.................................................................................. 14
Sztrapacska 4.................................................................................. 14
Sztrapacska 5.................................................................................. 14
Sztrapacska 6.................................................................................. 15
Sztrapacska, savanyú káposztával....................................................... 15
Túrós sztrapacska 1.......................................................................... 15
Túrós sztrapacska 2.......................................................................... 15
Tócsi................................................................................................. 15
Tócsnik.............................................................................................. 15
Fűszeres tócsni................................................................................ 15
Tócsni 1.......................................................................................... 16
Tócsni 2.......................................................................................... 16
Tócsni 3.......................................................................................... 16
Tócsni 4.......................................................................................... 16
Tócsni 5.......................................................................................... 16
Az itt következő
receptek mögött gyakorlatilag ugyanaz az étel rejtőzködik. Csak az elkészítés
módjában van némi különbség, és természetesen a névben. Mert ennek az ételfajtának
számtalan neve és készítési módja van. Nevezik berének, börkönynek, cicegének,
gancának, gánicának, dödöllének, harulának, krumpliprószának, lapcsánkának,
lepcsánkának, leppalacsintának lepcsáknak, macoknak, mackónak, matutkának,
nyeggencsnek, prószának, röstinek, sztrapacskának, pucókának, tócsinak,
tócsninak, trapicskának. vacoknak, stb. A csehek az adott ételt bramboráknak
nevezik, a szlovákok viszont harul'a vagy zemiaková baba néven illetik.
Cicegék
Cicege
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 100 g liszt, 1 db
tojás, ízlés szerint: só, őrölt bor, sütéshez: olaj 200 g fokhagymás tejfel,
1/2 cs. Snidling, 50 g füstölt sajt
A megtisztított, megmosott burgonyát „nagy lukú"
reszelőn gyorsan reszeljük le. Egy tojást felütve jól elkeverve adjunk a
burgonyához. Sózzuk, borsozzuk, majd liszttel pépessé keverjük.
Palacsintasütőben vagy serpenyőben, felhevített olajban a 6-8 cm-es kis
tallérokat mindkét oldalán ropogósra sütjük. Forrón, finomra vágott snidlinges
fokhagymás tejfellel tálaljuk. Durvára reszelt füstölt sajttal megszórva igazán
finom. A cicege roston sült húsok mellé köretnek is kitűnõ. Ha enyhén sósan
készül, bors nélkül fogyaszthatjuk fahéjasan, szilvalekvárosan, szezámmagosan,
de diósan is különleges csemege.
Tejfölös cicege Laci bácsitól
Hozzávalók: 1 pohár tejföl, 2
gerezd lereszelt fokhagyma, kis csokor vágott petrezselyemzöld, 5 dkg
márványsajt, késhegynyi őrölt fehérbors, só, 25 dkg lereszelt nyers burgonya, 1
db tojás, 10 dkg liszt, 1 dl étolaj.
Elkészítés: A lereszelt burgonyát
a tojással, liszttel, sóval, őrölt borssal összekeverjük. Palacsintasütőben,
kevés felhevített olajban a kis tallérokat piros-ropogósra sütjük. A
fokhagymás, ízesített tejföllel gazdagon meglocsolva és márványsajt-reszelékkel
megszórva tálaljuk. Kitűnő előétel, borkorcsolya, de vacsora is lehet ez az
egyszerű népi étel, a cicege.
Karfiol-cicege
Hozzávalók: 1 kis fej karfiol, 1 tojás, 10 dkg liszt, só,
bors, curry, olaj
A megtisztított karfiolt
káposztareszelőn lereszeljük, majd összegyúrjuk a liszttel és a tojással. Galuskasűrűségű
masszát kell kapnunk. Sóval, borssal, curryval erőteljesen megfűszerezzük.
Serpenyőben nem túl sok olajat forrósítunk. A masszából 1-1 evőkanálnyit az
olajba teszünk, a kanállal ellapítjuk, és mindkét oldalon ropogós pirosra
sütjük. Főzelékre feltétként kínáljuk, vagy paradicsommártást adunk hozzá.
Gancák
Kukoricaganca
Hozzávalók:
25 dkg kukoricaliszt, 1/4 l forró tej, só, 3 púpozott evőkanál vaj, 2 egész
tojás, 15 dkg cukor, kb. 30 dkg búzaliszt, 15 dkg napraforgómag, tökmag, dió
vegyesen
A kukoricalisztet
elkeverjük egy csipet sóval, forró tejet öntünk rá, és habverővel kevergetve
kihűtjük. Közben 2 evőkanál vajat és 4 evőkanál cukrot keverünk hozzá. Amikor
kihűlt, 2 egész tojással és annyi búzaliszttel dolgozzuk össze, hogy
galuskasűrűségű masszát kapjunk. Forrásban lévő sós vízbe forró vízbe mártott
evőkanállal beleszaggatjuk a tésztát, és megfőzzük. A nagyméretű galuskákat
lapátkanállal kiszedjük, és kivajazott jénaiba rakjuk. Minden réteget
megszórunk cukorral és durvára vágott magvakkal. Előmelegített sütőbe toljuk a
jénait, és jól átforrósítjuk.
Elkészítési idő: kb. 1.5 óra
Jó tanács:
Eredetileg Szent János-kenyérrel készítették. Ez egy Földközi-tengeri fa,
lapos, édeskés termése, melyet szárítva csemegeként fogyasztanak. Bármilyen
olajos maggal helyettesíthető.
Krumpliganca 1.
Megfőzte sós vízben a kockára
vágott krumplit, leöntötte a levét, hogy csak kevés lé legyen az alján, szórt
bele 1-2 kanál lisztet, tűzön kevergetve jól besűrítette. Míg a krumpli főtt,
összevágott durvára 2-3 fej vöröshagymát, és zsíron aranysárgára pirította. A
krumplikásából a hagymás zsírba mártogatott evőkanállal szaggatott ki nagy
galuskákat egy tálra, a tetejét is jól meglocsolta a hagymás zsírral, jól
megszórta a sült hagymával. Isteni.
Krumpliganca 2.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, liszt,
só, zsír, zsemlemorzsa.
A krumplit megtisztítjuk,
összevágva megfőzzük. A vizet leöntjük róla, de egy kevéske maradjon az alján.
A krumplit széttörjük, és liszttel, kevéske sóval összedolgozzuk. A kapott
masszát tűzön felfőzzük, közben kevergetjük. Ezután szélesperemű tál szélére
kanállal kiszaggatjuk. Ha végigérünk a tálon, a gancákat késsel levakarjuk, és
bőséges pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Célszerű a pirított morzsát a
tál aljába tenni, és ott megforgatni a gancákat. A kész ételt cukrozva
tálaljuk.
Krumpliganca 3.
A krumplit meghámozzuk, összedaraboljuk, megfőzzük egy kis sós vízben. Ne
sok víz legyen rajta! Éppen annyi, amennyiben puhára fő. Ha megfőtt, villával
összetörjük, és még ott a tűzön lisztet keverünk hozzá, amíg galuska sűrűségű
lesz. Ha megfőtt, kiszaggatjuk a tál szélire. Hagymás zsírt teszünk rá.
Gánicák
Gánica
Hozzávalók: 1 kg burgonya, kb. 20
dkg liszt, 5 dkg zsír, 2 dl tejföl, só.
A burgonyát meghámozzuk,
szeletekre vágjuk és annyi sós, forró vizet öntünk rá, hogy csaknem ellepje.
Puhára pároljuk, és ha már megpuhult a burgonyát a tűzön tartva forrón
összezúzzuk saját levében, a forró burgonyához öntjük a lisztet. Egy zsírozott
lábasba, zsírozott kanállal apró galuskákat szaggatunk belőle, forró tejfölös
zsírral leöntjük, és tálalásig forrón tartjuk. Bármilyen savanyúsággal, vagy
sóskamártással tálaljuk.
Cseh gánica
Hozzávalók: 500 g burgonya, 120 g
vaj, 150 g sima liszt, 120 g porcukor, 120 g mák, só.
A meghámozott és megmosott
burgonyát sós vízben félpuhára főzzük, majd a víz felét leszűrjük róla, egy
fakanál nyelével néhány lyukat mélyítünk bele egészen a fazék aljáig, és
teleszórjuk őket liszttel. A leszűrt főzőléből még öntünk rá egy keveset, és
lefödve a tűzhely szélén kb. 20 percig állni hagyjuk. Végül fakanállal simára
keverjük, olvasztott vajba mártott kanállal tálra szaggatjuk, meglocsoljuk
olvasztott vajjal, és megszórjuk őrölt mákkal meg porcukorral.
Kukoricagánica
Hozzávalók: 0,5 kg kukoricaliszt,
1 l tej, tojásnyi zsír, só.
A kukoricalisztet ép zománcú
lábasba tesszük. Folytonosan kevergetve megpirítjuk.
Amikor már sötét sárga, engedjük
fel gyengén sózott, 0,5 l forró vízzel és kanállal aprítsuk el. Locsoljuk meg
forró zsírral. Addig keverjük, amíg apró lesz.
Forralt tejjel fogyasztják. Aki szereti,
hideg tejjel is eheti. Csak annyi tejet öntsünk rá, amennyit azonnal
elfogyaszthatunk. Régen tipikus téli étel volt.
Zsírban sült gánica
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 100 g
zsír, 130 g darás liszt, só.
A meghámozott és kockára vágott
burgonyát sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Megszórjuk a liszttel, fakanállal
egészen az edény aljáig gödröket mélyítünk bele, és kb. 15 percig letakarva
állni hagyjuk. Majd a liszttel jól kidolgozzuk, és zsírba mártott evőkanállal a
megforrósított zsírba galuskákat szaggatunk belőle, s mindkét felüket ropogósra
sütjük.
Párolt zöldséggel tálaljuk.
Dödöllék
Dödölle 1.
Hozzávalók: 10-12 burgonya (1, 2
kg), 2 bögre liszt (40 dkg), 1 csapott evőkanál só, 2 fej vöröshagyma, 2
tojásnyi zsír (12-13 dkg), 5-6 evőkanál tejföl
A burgonyát megtisztítjuk,
kockára vágjuk, megmossuk, és egy négyliteres fazékba feltesszük főni annyi
vízben, hogy egyújnyira ellepje. Ha a burgonya megfőtt, burgonyatörővel a
levében összetörjük, megsózzuk. (Egészen kásaszerű legyen.)
A lisztet beleöntjük, jól
elkeverjük, szinte dagasztjuk a burgonyatörővel vagy a fakanállal. A dagasztást
addig végezzük, míg a lisztet a burgonyás massza be nem vette. Tovább
dagasztjuk mindaddig, míg nagyon nehezen dagasztható nem lesz. Kicsit hagyjuk a
tűzhely szélén, vagy gyenge gázlángon alátéttel.
A vöröshagymát megtisztítjuk,
apró kockára vágjuk, és felhevített zsírban aranysárgára pirítjuk. Egy
cseréptálba vagy lábasba kevés zsírt teszünk, és a sűrű masszából zsíros
kanállal nagy galuskákat szaggatunk.
Hagymás zsírral ismét
meglocsoljuk, és tovább szaggatjuk, míg az anyag tart. Sütőben vagy tűzhelyen a
kiszaggatott dödöllét megpirítjuk. Ha hagymásabban szeretjük, tálaláskor
megszórhatjuk zsírban pirított, karikára vágott hagymával.
Tálaláskor hideg tejföllel
meglocsoljuk, de ez el is maradhat. Nyáron tejfölös paradicsomsalátával nagyon
jó és laktató étel. A dödöllét újburgonyából nem lehet készíteni.
Dödölle 2.
Sós vízben főtt krumpli, kásának megfőzve!
Hozzávalók: 1 kg krumpli, só, 4
fej hagyma, olaj, liszt
A felkockázott krumplit sós
vízben puhára főzöm, leöntöm róla a nagyja vizet, egy keveset rajta hagyok,
krumplitörővel összetöröm, és visszateszem a tűzhelyre, de takarékra, meghintem
3 evőkanál liszttel és egyfolytában kavargatva "puffogtatom" egy pár
percig. Utána a már megfonnyasztott hagymába evőkanállal galuskákat forgatok,
és tálra teszem. Gyorsabb és ezért inkább gyakran igy tálalom: a tál aljára
teszek egy kis pirított hagymát, rá a kását, a tetejére az összes maradék
hagymát, és akkor rögtön neki lehet esni, mert ez is csak frissen jó!
Dödölle 3.
Fél kg meghámozott burgonyát apró
kockákra vágunk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Ha
megpuhult, leöntjük róla a maradék vizet, a burgonyát összetörjük, megsózzuk,
és annyi lisztet adunk hozzá - ehhez e mennyiséghez kb. 2 csapott evőkanálnyit
-, hogy a burgonyapürénél sűrűbb masszánk legyen. Simára keverjük, zsírba
mártott kanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, ezeket lapos tűzálló tálban
szétterítjük (régen cseréptálban készítették), és pirított hagymával bőven
megszórva pár percig a sütőben átforrósítjuk.
Dödölle 4.
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 kg
rétesliszt, 2-3 fej vöröshagyma, zsír, só.
A kockákra vágott krumplit sós
vízben megfőzzük, összetörjük, majd a tűzhelyről félrehúzva lassan beleöntjük a
lisztet, közben fakanállal állandóan dagasztjuk, míg a krumpli be nem fogadja a
lisztet. Ekkor már olyan kemény a massza, hogy alig lehet dagasztani. A
vöröshagymát apró kockákra vágjuk, zsírban megpirítjuk. Egy kis sót szórunk rá,
hogy ne égjen oda. Egy evőkanalat a hagymás zsírba mártunk, majd galuskákat
szaggatunk vele a masszából, amiket egy tepsiben egymás mellé fektetünk. A
végén a maradék hagymát a dödöllére szórjuk, és az egészet sütőben megpirítjuk.
Dödölle 5.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg liszt, 1 vöröshagyma, 2 dl
tejföl, só, bors
Elkészítés: A burgonyát
meghámozzuk, megmossuk, fölszeleteljük, forró, sós vizet öntünk rá - annyit,
amennyi csaknem ellepi -, és puhára főzzük. Amikor megpuhult, villával
összenyomkodjuk és a liszttel folytonos keverés mellett, finom masszává főzzük.
Közben egy másik lábasban olajat forrósítunk, és az apróra vágott vöröshagymát
megpirítjuk. A burgonyamasszából galuskákat szaggatunk a megfuttatott hagymára.
Az egészet jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt.
Dödölle (Gánica)
1 kg hámozott burgonyát apró
kockákra vágva, annyi vízzel leöntve, hogy ellepje, puhára főzzük. A lét
leöntve, a burgonyát összetörve, 1 csapott ek. sóval, 40 dkg liszttel
burgonyapürénél sűrűbb masszává keverjük. Kis lángon, rövid ideig melegen
tartjuk. 2 fej apróra kockázott vöröshagymát 12-13 dkg zsíron aranysárgára
pirítunk. Tűzálló tálba, kis hagymás zsírra, zsíros kanállal a masszából
nagyobb galuskákat szaggatunk, míg az anyag tart. Leöntve hagymás zsírral,
sütőben átforrósítjuk. Hideg tejföllel tálaljuk.
Dödölle vagy gánica
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg
liszt, 2 hagyma, 2 dl tejföl, 2 ek. olaj, só, pirospaprika.
A meghámozott burgonyát kockára
várjuk, sós vízben megfőzzük, és összetörjük. Rászórjuk a lisztet, megsózzuk,
kikeverjük, és nagy kanállal jókora galuskákat szaggatunk belőle egy tepsibe.
Forró sütőbe tesszük, míg pirulni kezd. A hagymát meghámozzuk, karikára vágjuk,
és a zsiradékban világosra pirítjuk. Kávéskanálnyi pirospaprikával és a
tejföllel összekeverve a burgonyára elosztjuk. Húshoz, vagy savanyúsággal
önálló ételként is ízletes.
Göcseji dödölle
Hozzávalók: 1, 2 kg burgonya
(újburgonyából nem lehet készíteni), 40 dkg liszt, 1 csapott ek. só, 2 hagyma,
2 tojásnyi zsír.
A burgonyát kockákra vágjuk,
megfőzzük, összetörjük, megsózzuk (kásaszerű legyen). A lisztet beleöntjük, jól
elkeverjük, szinte dagasztjuk a burgonyatörővel vagy fakanállal. A lisztet
teljesen beledagasztjuk, és még tovább folytatjuk, míg nagyon nehezen
dagaszthatóvá válik. Kicsit hagyjuk lángon, de az alátétet tegyük alá. Apró
kockákra vágjuk a hagymát, zsírban aranysárgára pirítjuk.
Egy cseréptálba vagy lábasba
kevés hagymás zsírt teszünk, és zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk.
Hagymás zsírral meglocsoljuk. Addig tesszük ezt, míg a massza elfogy. Sütőben
megpirítjuk. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Tálaláskor még megszórhatjuk
karikára vágott, pirított hagymával.
Juhtúrós dödölle
A mákos dödölle receptje szerint
készítjük, csak a kész dödöllét juhtúróval és füstölt szalonnán pirított
hagymával szórjuk meg.
Mákos dödölle
Hozzávalók: 500 g hámozott
burgonya, 120 g olvasztott vaj, 200 g darás liszt, 120 g porcukor, 120 g mák, 1
l víz, 1 kávéskanál só.
A meghámozott burgonyát vékony
karikára vágjuk, annyi sós vizet öntünk rá, hogy ellepje, és lefödve addig
főzzük, míg szét nem fő. (Ha a burgonya nem fő szét, leszűrjük, áttörjük, és a
levét ismét ráöntjük.) A szétfőtt burgonyába folytonos keverés közben
beleszórjuk a lisztet, és sűrű kásává főzzük, majd olvasztott vajba mártott
kanállal egy tálba gombócokat szaggatunk belőle, meglocsoljuk olvasztott
vajjal, és megszórjuk őrölt mákkal meg porcukorral.
Harulák
Almás harula
Hozzávalók: Fél kg nyers
burgonya, fél kg főtt burgonya, 20 dkg hámozott alma, 10 dkg sima liszt, 6 dkg
porcukor, 2 tojás, só, fahéjas cukor és tészta a megszóráshoz, zsír a tepsi
kikenéséhez.
A meghámozott nyers és főtt
burgonyát finomra reszeljük, és sóval, a tojássárgájával, a liszttel meg a
porcukorral jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kockára vágott almát meg a
két tojás keményre vert habját. Egy tepsit bőven kikenünk hideg zsírral,
belesimítjuk a tésztát, és a forró sütőben világospirosra sütjük. A megsült
tésztát fölszeleteljük, és megszórjuk fahéjas cukorral.
Kompóttal is tálalhatjuk.
Fokhagymás harula
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg
sima liszt, 1 evőkanál tej, 1 tojás, 3 gerezd fokhagyma, só, törött bors,
majoránna, zsír.
A meghámozott burgonyát finomra
reszeljük, hozzáadjuk a tojást, a sóval eldörzsölt fokhagymát, a tejet, a
lisztet és törött borssal meg majorannával fűszerezzük. Jól összekeverjük, és a
tésztát kizsírozott tepsiben 1 cm vastagon szétterítjük. Forró sütőben
ropogósra sütjük.
Harula
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg sima liszt, 1 evőkanál
tejszín, 1 tojás, só, törött bors, zsír a tepsi kikenéséhez.
A meghámozott burgonyát finomra
reszeljük, hozzáadjuk a tojást, a tejszínt, a lisztet, megsózzuk, megborsózzuk,
és jól összekeverjük. A tepsit bőven kikenjük hideg zsírral, belesimítjuk a
tésztát, és forró sütőben ropogósra sütjük.
Harula füstölt hússal
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg
főtt füstölt hús (lehet maradék is), 10 dkg sima liszt, 1 evőkanál tejföl, 1
tojás, 1 gerezd fokhagyma, só, majoranna, törött bors.
A meghámozott burgonyát finomra
reszeljük, vagy turmixgépben összetörjük. Megsózzuk, hozzáadjuk az apró
kockákra vágott füstölt húst, a tojást, az összezúzott fokhagymát, majorannával
és borssal fűszerezzük, végül a tejföllel és a liszttel összekeverjük. A
tésztát hideg zsírral bőven kikent tepsiben kb. 1 cm vastagon szétterítjük, és
forró sütőben világospirosra sütjük. Teához tálaljuk.
Juhtúrós harula
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg
juhtúró, 10 dkg sima liszt, só, zsír a tepsi kikenéséhez
A meghámozott burgonyát
megreszeljük, megsózzuk, összekeverjük a liszttel. A tepsit hideg zsírral jól
kikenjük, elsimítjuk benne a tésztát, a tetejét megszórjuk juhtúróval, és forró
sütőben világospirosra sütjük.
Macok (más néven harula, tócsni, matutka)
Nyers reszelt krumpli
összekevertem liszttel, sóval, kevés hagymával, fokhagymával, borssal és egy
tojással vagy kevés tejjel, és palacsintasütőben kis lepénykéket sütöttem
belőle. (Anyukám gyerekkoromban jól kizsírozott tepsibe öntötte, és sütőben
pirosra sütötte. Nagyobb kockára vágva, teával vacsorára ettük.)
Szalonnás harula
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg
füstölt szalonna, 10 dkg sima liszt, 1 tojás, 5 dkg hagyma, 3 gerezd fokhagyma,
só, törött bors, zsír a tepsi kikenéséhez.
A meghámozott burgonyát finomra
reszeljük, megsózzuk, hozzáadjuk a tojást, a sóval eldörzsölt fokhagymát és az
apróra vágott, kiolvasztott szalonnát, amelynek zsírjában előzőleg
megfonnyasztottuk az apróra vágott hagymát. Megborsózzuk, és végül hozzáadjuk a
lisztet. A tésztát belesimítjuk a bőven kizsírozott tepsibe, és forró sütőben
ropogósra sütjük.
Túrós harula
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg
túró, 10 dkg sima liszt, 2 tojássárgája, só, zsír a tepsi kikenéséhez.
A meghámozott burgonyát finomra
reszeljük, megsózzuk és belekeverjük a lisztet. A tepsit hideg zsírral jól
kikenjük, elsimítjuk benne a tésztát, a tetejét megszórjuk a tojássárgájával
elkevert enyhén megsózott túróval, és forró sütőben világos pirosra sütjük.
Aludttejjel vagy teával tálaljuk.
Lapcsánkák, lepcsánkák
Juhász lapcsánka
Hozzávalók: 1, 2 kg burgonya, 20
dkg liszt, 2 tojás, 2 só, 2 bors, 1 gerezd fokhagyma, zsír.
A megtisztított nyers burgonyát
megreszeljük, és összedolgozzuk a liszttel, tojással, sóval, valamint az
összezúzott fokhagymával. Fél cm vastag lepényeket készítünk belőle. Az
elkészült lepényeket kettéhajtjuk, és juhtúróval vagy füstölt szalonnával
töltjük meg.
Krumplis lapcsánka
Hozzávalók: 3 púpozott ek liszt,
3 nagyobb krumpli, só, bors, 1 egész tojás, 1 tejföl, olaj a kisütéshez
A krumplit apró lyukú reszelőn
nyersen lereszeled. A liszttel, tojással, borssal, sóval, tejföllel
összekevered. A tészta inkább lágy legyen. Evőkanállal a forró olajba
beleszaggatod, a tetejét a kanállal lelapítod. Szép barnára, ropogósra sütöd.
Lapcsánka
Hozzávalók: 2 kg reszelt krumpli,
3 evőkanál liszt, 1 tojás, reszelt fokhagyma, só, bors, ízlés szerint.
A hozzávalókat összekeverjük, a
tepsit sertészsírral jól kikenjük, és a kész masszát egyenletesen elsimítjuk.
Kemencébe vagy sütőbe tesszük, és pirosodásig sütjük.
Lapcsánka másképpen
Hozzávalók: 1, 2 kg burgonya, 20
dkg liszt, 2 tojás, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl olaj.
A megtisztított nyers burgonyát
megreszeljük, összedolgozzuk a liszttel, tojással, sóval, valamint az
összezúzott fokhagymával. Fél cm vastag lepényeket készítünk belőle, majd
olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Lapcsánka, vagy ahogy a tótok nevezik, tócsni
A hámozott nyers krumplit
tormareszelőn finomra lereszelem. A mennyiség a társaság létszámától függ. A
munka eléggé macerás. A reszelt krumplihoz annyi lisztet adok, hogy közepes
sűrűségű legyen, hogy majd később kanállal kényelmesen a forró olajba tehessem.
A fűszerezése egyéni, de én így
szoktam: só csak minimális, teszek bele fokhagymát és őrölt fekete borsot. Az
egész masszát jól összedolgozom. Bő forró olajba 4-5 kanállal beleszaggatok,
persze ez függ a sütőedény nagyságától, és miközben sül a kanál hátuljával
ellapítom tenyérnyi nagyságura. Mindkét oldalán zsemleszínűre sütöm. Az olajat
lecsöpögtetem, azon mód tányérra téve két hideg sör között el kezdjük
eszegetni. Nagyon jó még téli estéken forralt bor mellé is.
Lepcsánka
Hozzávalók: 5 közepes nagyságú
nyersburgonya reszelve (nagylukú reszelőn, amin a káposztát reszeljük), 1
tojás, 3-4 evőkanál liszt, Ízlés szerint só, őrölt bors, Vegeta, apróra vágott
petrezselyem. (utóbbi el is maradhat), olaj a sütéshez
Az anyagokat összekeverjük, és
forró olajba kanalanként rakjuk bele a masszát, kicsit kanállal szétterítjük,
és mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Így finom ropogós lángosokat kapunk,
minden főzelékre jó, gyors és olcsó.
Lepcsánka by Stirlitz
Hozzávalók: (4 főre) 2 kg
krumpli, 1 fej fokhagyma, olaj, liszt, só, bors (frissen őrölt)
A krumplit meghámozás után, durva
reszelővel lereszeljük, majd sózzuk. Állni hagyjuk, és a kiengedett levét
leöntjük, kinyomkodjuk. A liszttel, és az olajjal addig elegyítjük, míg egy nem
túl laza, de nem beton keménységű, alakítható masszává nem válik. Az egész fej
fokhagymát átzúzva, és a borsokat még a lisztezés előtt belerakjuk. Ízlés
szerinti nagyságú adagokat merítünk, és olaj nélkül, lehetőleg teflonos
serpenyőben szétterítve átsütjük. A pogácsák ne legyenek túl vastagok, mert
belül nyers marad. Köretként, de borkorcsolyaként is kiváló. Tejföllel nyakon
vágva is hibátlan.
Amikor Stirlitz barátom (aki
egyébként ma is lelkes híve a mozgalomnak), leírta a fenti finomságot, nem
részletezte ugyan, de megcsinálta ezt, az északi szomszédságban népszerű ételt
olyan csavarral is, amikor húsos tölteléket csomagolt az általa pogácsának
nevezett, de elmeséléséből általam tenyérnyinek ítélt darabokba.
Krumplis gömböc
HOZZÁVALÓK: 1 sertés gyomor vagy
gömböc, 2 kg burgonya, 1/2 kg tepertő, 15 dkg zsír, 1 liter aludttej (joghurt),
1 fej vöröshagyma, só, bors, paprika, majoránna, ízlés szerint.
Az apróra vágott nyers burgonyát
és tepertőt összekeverjük a szintén apróra vágott hagymával és fűszerekkel,
megtöltjük vele az alaposan megtisztított gömböcöt, majd bevarrjuk. Két órán át
kissé sós vízben főzzük. Utána lezsírozzuk a felületét, és forró sütőben
ropogósra sütjük. A felszeletelt sült melegen és hidegen is fogyasztható,
aludttejjel tálalva.
Nyeggencs
Hasonló eledel, mint a sztrapacska, csak túró nélkül. A nyers krumplit
elreszeljük, és annyi liszttel gyúrjuk össze, amennyi éppen összefogja.
Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, mint a nokedlit. Ha kiszedtük, hagymás
zsírt adunk hozzá. Tehetünk rá kolbászt, juhtúrót, ami akad a háznál.
Nyögvenyelő
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1
tojás, 5 dkg zsír, 1/2 kg liszt, 20 dkg túró, 2 dl tejfel.
A krumplit meghámozzuk, és
nyersen finomra reszeljük. Hozzákeverünk 2 dkg meleg zsírt, egy egész tojást és
annyi lisztet, hogy rendes keménységű galuskatészta legyen belőle. Vizezett
deszkáról késsel sós vízbe apró galuskákat szaggatunk, ezt tíz-tizenöt percig
főzik. A vízből kiszedve meleg vízzel leöblítjük, és forró zsírba rakjuk.
Elmorzsolt túróval összekeverjük, és tejfellel meglocsoljuk. A tészta készítésekor
gyorsan kell dolgozni, mert különben megbarnul.
Röstik
Cseh burgonyalepény (Rösti) (4 személyre)
Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 10
dkg liszt, 1,5 dl olaj, kevés tej, 1 gerezd fokhagyma, bors, só
A meghámozott krumplit
lereszeljük (a levét kinyomkodjuk), hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, borsozzuk,
sózzuk, és hozzákeverjük a lisztet. Jól összedolgozzuk (ha túl száraz, adjunk
hozzá egy kis tejet).
Serpenyőben kevés olajat
hevítünk, s egy-egy kanálnyi masszát lapítunk bele. A lepényeket mindkét
oldalukon pirosra sütjük. Érdemes kipróbálni úgy is, hogy tálalás után
megkenjük egy kis sós tejföllel.
Ementáli sajtos rösti
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt
burgonya, 8 dkg vaj, 5 evőkanál olaj, 6 dkg ementáli sajt, só, őrölt bors
Ugyan úgy készül, mint az előbbi,
de amikor a burgonya már ropogós, rászórjuk a vékony csíkokra vágott sajtot, s
hevítés közben még néhányszor átforgatjuk.
Frissen, salátával tálaljuk.
Rösti (alaprecept)
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt
burgonya, 8 dkg vaj, 4-5 evőkanál olaj, só, törött bors
A főtt és meghámozott burgonyát
vékony szeletekre vágva serpenyőben felforrósított vajba tesszük. Átforgatjuk,
hogy a vaj minden oldalról átjárja. Ezután átrakjuk egy másik serpenyőbe, a
forró olajba. Néhány percig sütjük, aztán megsózzuk, borsozzuk, majd néhány
csepp vizet is locsolunk rá, hogy a só jól bejusson a burgonyába.
Fedő alatt pároljuk néhány
percig, majd levesszük a fedőt, és újból, felülről lefelé haladva, módszeresen
megforgatjuk a burgonyát. Ismét fedő alatt pároljuk néhány percig, majd az
előbbi módon átforgatjuk. Addig kell ezt ismételgetni, amíg az összes burgonya
piros-ropogóssá válik. Előmelegített tálban tesszük asztalra.
Tejeskávét, salátát, virslit,
főtt sonkát fogyasztanak hozzá.
Rösti 1.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg
füstölt szalonna, 2 ek. olaj, 1 nagy (2 közepes) hagyma, só, 1 mokkáskanál
pirospaprika.
A héjában nem egészen megfőtt,
hámozott krumplit apróra (!!) felkockázzuk, vagy vékony szálakra vágjuk, vagy
nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az apróra vágott szalonnát az olajon kiolvasztjuk,
az apróra vágott hagymát világosra pirítjuk benne.
Hozzáadjuk a burgonyát,
megszórjuk a paprikával. Élénk tűzön pirítjuk, közben húslapáttal
meg-megforgatjuk.
(Tapasztalat: Érdemes
serpenyőben, ezt az adagot mindenestől 3 részre osztva, külön-külön sütni.)
Rösti 2.
Ez svájci krumpliból készült
körítés.
Hozzávalók: 2 nagy fej hagyma, 60 dkg krumpli, zsiradék, só
bors
A krumplit héjában megfőzzük,
megpucoljuk, és hagyjuk kihűlni. Közben, egy teflonon palacsintasütőben a
kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk a zsiradékon. Majd a káposztareszelőn
belereszeljük a krumplit, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük a hagymával.
Teljesen laposra nyomogatjuk, hogy az egész palacsintasütőt beterítse.
Kislángon addig pirítjuk, amíg az egyik oldala szép piros nem lesz. Akkor egy
lapostányér vagy fedő segítségével megfordítjuk, hogy a másik oldala is
megpiruljon. ha kész tányérra csúsztatjuk, és mint a tortát, cikkekre vágva
tálaljuk a hús mellé.
Rösti 3.
Hozzávalók: héjában főtt krumpli lereszelve, 1 kg krumpli,
10 dkg vaj, só
Hámozás és egy kis dermesztés
után nagy lyukú reszelőn lereszelni, a serpenyőben a vaj negyedét
megolvasztani, és falapáttal a krumpli negyedét belenyomkodni, majd lassú tűzön
ropogósra sütni az egyik oldalát, majd megfordítani (feltéve, ha sikerül! Én
többnyire a falapáttal kettéosztom, és úgy fordítom meg egyenként a részeket)
és azt is ropogósra sütni
Tojás rösti
Hozzávalók: 4 szelet fehér
kenyér, diónyi margarin, 2 tojás, 2 evőkanál tej, csipetnyi só, őrölt
szerecsendió.
Elkészítés: A felvert tojásokat a
tejjel habosra verjük és sóval, meg szerecsendióval ízesítjük. A
kenyérszeleteket vékony csíkokra vágjuk, és a margarinban állandó rázogatás
közben aranysárgára sütjük. Ezután a tojásmasszát a megpirított kenyérre
öntjük, és sütőlapáttal meg- megemelve addig sütjük, amíg a tojás meg nem
kocsonyásodik.
Azonnal fogyaszthatjuk.
Virslis rösti
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt
burgonya, 8 dkg vaj, 5 evőkanál olaj, 10 dkg virsli, só
Miután a burgonyát az alaprecept
szerint ropogósra sütöttük, hozzáadjuk a nagyon vékony karikákra vágott
virslit, pirítjuk néhány percig, majd átforgatva frissen tálaljuk.
Winzer rösti
Amikor ezt, a szépen megsült
röstit megszórom sült húsos szalonna kockákkal, és befedem sajttal, ami
ráolvad. Csak frissen finom, és egyszerre több serpenyőben javasolt készíteni
Sztrapacskák
Cseresznyés sztrapacska
Hozzávalók:
500 g liszt, 250 g cseresznye, 3 burgonya, 1 tk. só, 100-150 g zsemlemorzsa,
2-3 ek. olaj, 2 dl tejföl
A
cseresznyét kimagozzuk, ledaráljuk, a megtisztított burgonyát lereszeljük, majd
a liszt és só hozzáadásával galuskatésztát készítünk. Forró vízbe szaggatjuk,
kifőzzük. Az olajon megpirított zsemlemorzsára szedjük, meghintjük fahéjas
cukorral és tejföllel meglocsolva, melegen tálaljuk.
Extra sztrapacska (4 személyre)
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg
vaj (vagy margarin), 1 evőkanál olaj, 15-20 dkg liszt, 1 db egész tojás, 25 dkg
tehéntúró, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg füstölt szalonna, ízlés
szerint só.
A meghámozott nyers burgonyát az
almareszelő durva fokán lereszeljük. Hozzáadjuk a habosra felvert tojást, a sót
és az olajat. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy a szokásos sűrűségű
galuskamasszát kapjuk. A galuskát forrásban lévő sós vízbe kiszaggatjuk és
megfőzzük. Meleg vízzel leöblítve az olvasztott vajra szedjük. Jól összekeverve
tűzálló tálba öntjük. Rámorzsoljuk a tehéntúrót, rászórjuk a reszelt sajtot,
rálocsoljuk a tejfölt, és a tetejét beborítjuk a hajszálvékony szeletekre
vágott füstölt szalonnával. Az előmelegített, forró sütőbe toljuk, és addig sütjük,
amíg a szalonnából ropogós pörc lesz. (Csak túróval, sajt nélkül, vagy csak
reszelt sajttal, túró nélkül is nagyon finom.)
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Hagymás sztrapacska
Ugyanúgy készítjük, mint a
juhtúrós sztrapacskát, csak juhtúró helyett zsírban pirított, apróra vágott
hagymával szórjuk meg.
Juhtúrós sztrapacska 1.
Hozzávalók
4 személyre: 50 dkg liszt, 2 közepes burgonya, 2 tojás, 20 dkg juhtúró, 15 dkg
füstölt szalonna, 2 dl tejföl, só, őrölt bors.
Az
elkészítés módja: A lisztből, a nyersen lereszelt burgonyából, a tojásból,
kevés só és bors hozzáadásával, galuskatésztát készítünk, és forrásban lévő, bő
vízben, kanállal beleszaggatva kifőzzük. A galuska akkor van készen, ha feljön
a víz felszínére. Ha megfőtt, leszűrjük. A felkockázott füstölt szalonnát
kisütjük, kiszedjük a zsírból, tepsiben vagy alkalmas jénai tálban a galuskát,
a juhtúrót és a szalonnát összekeverjük, a tetejére tejfölt teszünk,
megöntözzük a szalonnazsírral, és sütőben készre sütjük.
Juhtúrós sztrapacska 2.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, kb. 30
dkg liszt, 2 tojás, só, 30 dkg juhtúró, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl,
metélőhagyma és újhagyma
A szalonnát kis kockákra vágjuk,
és a saját zsírjában kisütjük. A burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük, majd
liszttel, tojással galuska sűrűségű masszává keverjük, közben sóval ízesítjük.
Forrásban lévő, sós vízbe ujjnyi vastag galuskákat szaggatunk, és amikor feljön
a víz színére, lapátkanállal kiszedjük. Meglocsoljuk szalonnazsírral,
tejföllel, rámorzsoljuk a túrót. A tetejére szalonnatepertőt és vékonyan
felkarikázott metélőhagymát, újhagymát szórunk.
Elkészítési idő: 55 perc
Juhtúrós sztrapacska 3.
Hozzávalók: 1 kg hámozott
burgonya, 300 g juhtúró, 100 g füstölt szalonna, 30 g zsír, 300 g sima liszt,
metélőhagyma, só.
A meghámozott nyers burgonyát
finomra reszeljük, megsózzuk, és jól kikeverjük a liszttel. A tésztából
vágódeszkáról lobogó sós vízbe galuskát szaggatunk. Mikor feljön a víz
tetejére, szűrőkanállal tálba szedjük, meglocsoljuk a kiolvasztott szalonna
zsírjával, megszórjuk juhtúróval, és jól összekeverjük. Végül a sztrapacska
tetejét meghintjük a szalonnapörccel meg az apróra vágott metélőhagymával,
esetleg meglocsoljuk tejföllel.
Káposztás
sztrapacska 1.
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 10
dkg füstölt szalonna, kb. 30 dkg liszt, 75 dkg burgonya, 1 tojás, só, bors,
sáfrány, pirospaprika
A felkockázott szalonnát megpirítom,
és pirospaprika hozzáadása után beleforgatom a kimosott savanyú káposztát.
Kevergetve párolom fedő nélkül szép szálkásra. A megtisztított burgonyát
nyersen lereszelem, galuskatésztát készítek annyi liszttel, amennyit felvesz,
közben hozzákeverem a tojást, és sóval, sáfránnyal fűszerezem. Forró vízbe szaggatom,
megfőzöm és leszűröm. A két ételt egy nagyobb tálban összeállítom. Később, ha
újramelegítés közben átpirítom, még finomabb.
Káposztás sztrapacska
2.
Hozzávalók: 1 kg hámozott burgonya, 750 g
fejes káposzta, 150 g vaj, 300 g sima liszt, 30 g hagyma, 1 kávéskanál só.
A meghámozott és megmosott fejes káposztát
megreszeljük, vagy apróra vágjuk. A vaj felében üvegesre fonnyasztjuk az apróra
vágott hagymát, belekeverjük a káposztát, megsózzuk, és puhára pároljuk. A
nyers burgonyát finomra reszeljük, megsózzuk, és jól összekeverjük a liszttel.
A tésztából vágódeszkáról lobogó sós vízbe galuskát szaggatunk, majd amikor
feljön a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, összekeverjük a párolt
káposztával, és leöntjük a maradék vajjal.
Káposztás sztrapacska 3.
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg burgonya, 20
dkg liszt, 25 dkg savanyú káposzta, 1 tojás, 1 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1
kis fej vöröshagyma, őrölt köménymag, só.
A megmosott, hámozott burgonyát lereszeljük,
és liszttel, tojássárgával, kevés vízzel és sóval sűrű galuskatésztává
dolgozzuk. Forrásban levő sós vízbe szaggatjuk, s ha megfőtt kivesszük. Az
apróra vágott hagymát forró olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a levétől
kinyomkodott káposztát, fűszerezzük, és kiveregetve puhára pároljuk. A galuska
felét olajjal kikent tepsi aljára terítjük, rátesszük a káposztát, és befedjük
a maradék galuskával. Tejföllel meglocsoljuk, és forró sütőbe tolva addig
sütjük, míg a teteje megpirul.
Pirított
sztrapacska, savanyú káposztával és burgonyával
Hozzávalók: 500 g nyers burgonya, 500 g
héjában főtt burgonya, 200 g savanyú káposzta, 50 g füstölt szalonna, 50 g
zsír, 200 g sima liszt, 100 g hagyma, só, törött bors.
A meghámozott és megmosott burgonyát
megreszeljük, megsózzuk, és összekeverjük a liszttel. A tésztát
galuskaszaggatóval lobogó vízbe szaggatjuk, átforraljuk, és szűrőkanállal tálba
szedjük. A zsírban kiolvasztjuk a kockára vágott füstölt szalonnát, üvegesre
fonnyasztjuk benne az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk az összeaprított
savanyú káposztát, és megpirítjuk. Végül összekeverjük a kifőtt sztrapacskával,
a héjában főtt, apró kockára vágott burgonyával, megsózzuk, megborsozzuk, és
még egyszer enyhén lepirítjuk.
Rántottás sztrapacska
Ugyanúgy
készítjük, mint a juhtúrós sztrapacskát, csak juhtúró helyett rántottával
keverjük össze, és metélőhagymával szórjuk meg.
Sajtos
sztrapacska
Ugyanúgy készül, mint a juhtúrós
sztrapacska, csak juhtúró helyett 200 g füstölt sajttal szórjuk meg. Füstölt
szalonna nélkül, csak zsírral is készíthetjük.
Szlovák káposztás sztrapacska
Hozzávalók: 80 dkg főtt burgonya
összetörve, 20 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 35 dkg savanyú káposzta, 15
dkg szalonna, só, fehérbors, 1 tojás, erőleves, vagy víz
Az összetört burgonyát, tojást,
sót, fehérborsot, a finom és réteslisztet elkeverem, kidolgozom. Ügyeljünk,
hogy ne legyen túl sűrű, vagy túl lágy (utóbbinál adjunk hozzá még mindkét lisztféléből),
az a jó, ha fakanál megáll benne.
Vágjuk a szalonnát kockákra, a
káposztát pedig csíkokra. Serpenyőben zsírjára sütjük a szalonnát, majd a felét
félre tesszük. Hozzáadjuk a káposztát, sót, borsot, erőlevest (vizet), és fedő
alatt pároljuk. Vizet forralunk, ebbe szaggatjuk bele a galuskát, megkeverjük
egy-két perc, míg fel jön a felszínére. A leszűrt galuskákat hozzáadjuk a
káposztához, és együtt átpirítjuk. Ízlés szerint fűszerezzük. Tálaláskor a
félretett szalonnával megszórjuk. A sztrapacskát juhtúróval is elkészíthetjük
Sztrapacska 1. (pucóka)
Hozzávalók: 1/2 kg reszelt
krumpli, annyi liszt, hogy nokedli keménységű tésztát kapjunk, 1 tojás, ízlés
szerint só.
A hozzávalókat összekavarjuk, és
lobogó sós vízbe szaggatjuk. Amikor megfőtt, hideg vízben megöblítjük, és forró
zsírral leöntjük, majd sózzuk. Ízesíthetjük túróval, pirított savanyú
káposztával, hagymás zsírral.
Sztrapacska
2.
Hozzávalók négy személyre: 2 csomag
ARVIT mélyhűtött sztrapacska, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg juhtúró, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A kockára vágott füstölt
szalonnát kiolvasztjuk, majd a szalonnakockákat kiszedjük, és a visszamaradt
zsiradékon a fagyott sztrapacskát felmelegítjük. Elkeverjük a juhtúróval, sült
szalonnakockával, és tejföllel díszítve tálaljuk.
Sztrapacska 3.
Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 30 dkg
finomliszt, 2 tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg zsír (olaj nem jó), 5 dkg
juhtúró, 3 dl tejföl, ízlés szerint só.
A megtisztított nyers burgonyát finom
lyukú reszelőn lereszelem, és azonnal összekeverem a liszttel. Hozzáadom a
felvert tojásokat, az olvasztott, de már nem forró zsírt és 1 teáskanálnyi sót.
A masszának galuskasűrűségűnek kell lennie. Ha nagyon sűrű (vagyis nem
szaggatható), néhány evőkanálnyi vizet is hozzáöntök. Bő, forrásban lévő sós
vízbe beleszaggatom a galuskákat, és megfőzöm. Közben a füstölt szalonnát
apróra összevágom, zsírját kiolvasztom. A leszűrt zsírt összekeverem egy deci
tejföllel, amibe beleforgatom a leszűrt és meleg vízzel leöblített galuskát. A
tetejére rámorzsolom a juhtúrót, tejföllel gazdagon meglocsolom, és a tetejére
szórom a szalonnapörcöt.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Sztrapacska 4.
4 személyre
Hozzávalók: a tésztához 50 dkg
tisztított burgonya, 25 dkg finomliszt, 2 dkg margarin, 1 kis tojás, ízlés
szerint só, 1 késhegynyi törött bors, a tetejére 10 dkg baconszalonna, 20 dkg
juhtúró, 1 dl tejföl.
Előkészítése: a nyers burgonyát az
almareszelő durva fokán lereszelem, majd gyorsan - hogy ne barnuljon meg -
összekeverem a felvert tojással, liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy a
szokásos állagú galuskatészta legyen belőle. Sós vizet forralok. Közben a
szalonnát egészen apró kockákra vágom, és a zsírját kisütöm. A szalonnazsírt
tűzálló tálba öntöm.
A forrásban lévő vízbe beleszaggatom a
galuskákat és felforralom. Kevergetem, hogy ki ne fusson. Ha a tésztadarabkák
feljöttek a víz színére, megfőtt. Leszűröm, meleg vízzel leöblítem és ráöntöm a
szalonnazsírra. Ráteszem a juhtúrót, majd alaposan összekeverem. Mikrosütőbe,
vagy forró sütőbe teszem annyi időre, hogy felforrósodjon, de ne süljön! Ezután
a tejföllel lelocsolom, és a szalonnapörccel meghintem.
Sztrapacska 5.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 15 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg töpörtyű, 1 dl tejföl
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk,
és nyersen megreszeljük. Hozzákeverjük a tojást, a lisztet és összedolgozzuk,
mint a galuskatésztát. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, és kifőzzük. Zsíros
lábasba szedjük, és juhtúróval, tejföllel és az apróra vagdalt töpörtyűvel
tálaljuk.
Sztrapacska 6.
A meghámozott burgonyát nyersen
finomra reszeljük. Elkeverjük 1 evőkanál zsírral, 1 tojással és annyi liszttel,
hogy galuska keménységű tésztát kapjunk. Sóval ízesítjük, és evőkanállal lobogó
forró sós vízbe szaggatjuk.
Leszűrjük, majd kisütött szalonna
zsírjára szedjük, és reszelt juhtúróval vastagon meghintjük. Megszórjuk a
kisütött szalonna tepertőjével és kb. 10 percre forró sütőben sütjük.
Azonnal, valamilyen salátaféleséggel
tálaljuk.
Sztrapacska,
savanyú káposztával
Hozzávalók: 1 kg hámozott burgonya, 500 g
savanyú káposzta, tepertő, 120 g zsír, 300 g sima liszt, egy kevés víz, 30 g
hagyma, 1 kávéskanál só.
A savanyú káposztát apróra vágjuk. A zsír
felében üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, belekeverjük a
káposztát, egy kevés forró vizet öntünk alá, és puhára pároljuk. A nyers burgonyát
meghámozzuk, megreszeljük, megsózzuk, és összekeverjük a liszttel. A tésztából
vágódeszkáról lobogó sós vízbe apró galuskát szaggatunk, majd amikor a tészta
feljön a víz tetejére, szűrőkanállal tálba szedjük, összekeverjük a párolt
káposztával, és megszórjuk tepertővel.
Túrós sztrapacska 1.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli,
1 tojás, 30 dkg liszt, 30 dkg tehéntúró, 30 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl,
só.
A megtisztított krumplit nem durva
reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a tojást, s annyi lisztet, hogy galuska
sűrűségű tésztát kapjunk. Kanállal sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. A
szalonnát kockára vágjuk, kisütjük, a sült szalonnát kiszedjük a zsírból. A
megfőtt galuskát a zsíros edénybe szedjük. hozzákeverjük a pirított szalonnát,
jól átforrósítjuk, a tetejére tesszük a túrót, és tejföllel meglocsoljuk. Van,
aki a műveleteket egyszerűbben oldja meg: a kisült szalonnára és a zsírjára
szedi rá a galuskát, hozzáadja a túrót (aki jobban szereti, természetesen a
juhtúrót,) és az egészet összekeveri, s úgy teszi néhány percre a sütőbe. Így
azonban könnyen túl zsíros lesz az étel.
Túrós
sztrapacska 2.
Ugyanúgy készítjük, mint a
juhtúrós sztrapacskát, csak juhtúró helyett 300 g áttört túróval szórjuk meg,
és a zsír meg a szalonnapörc helyett 150 g olvasztott vajjal locsoljuk meg.
Tócsi
Hozzávalók: 5 szem közepes
burgonya, 0.5 kg liszt, só, olaj a sütéshez, 10 dkg juhtúró (vagy ha édesen
szeretnénk, lekvár) 2 dl tejfel vagy kis dinsztelt káposzta
Elkészítés: A burgonyát
meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, és annyi liszttel
keverjük össze, amennyi a nedvességet felszívja. Palacsintasütőben, forró
olajon sütjük. A masszát kb. 0.5- 1 cm vastagra kanállal lapogatjuk el a
palacsintasütőben. A palacsintához hasonlóan mindkét oldalán jól megsütjük.
(lehet tepsiben, előmelegített sütőben is sütni. Ez esetben utólag tenyérnyi
kockákra kell vágni.) Melegen tálaljuk. Tejjel önmagában is jó, de megkenhető
juhtúróval vagy apróra vágott dinsztelt, borsozott káposztával.
Tócsnik
Fűszeres tócsni
Hozzávalók: 1 kg durvára reszelt
burgonya, 1 csokor összevagdalt snidling, 1 evőkanál oregano, 2 csokor
összevagdalt petrezselyem, 2 simára kevert tojás, 4 dkg liszt, 1 evőkanál olaj
/ha van olíva /, másfél dl tejföl, só
Elkészítés: A burgonyát a
snidlinggel, oreganóval, petrezselyemmel, a tojásokkal, és a liszttel,
fakanállal összekeverjük. Teflonserpenyőben az olajat megforrósítjuk, és a
krumpli-masszát kanalanként belemerve, szétterítve közepes lángon mindkét felén
/kb.4-4 perc/ ropogós pirosra sütjük. A tálon sózzuk! A tócsnikat aki szereti,
tejföllel is tálalhatja.
Tócsni 1.
Hozzávalók: 1/2 kg krumpli, liszt
(a krumpli minőségétől függ, hogy mennyi), 1 tojás, só, bors, olaj a sütéshez
A krumplit nyersen lereszeljük, a
tojást beleütjük, és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy egy sűrűbb palacsinta
tésztát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. Palacsintasütőben olajat forrósítunk, több
kell, mintha palacsintát csinálnák, és ebbe palacsintaként teszünk a
masszából. Lassútűzön mind a két odalát
megsütjük. Ezt párolt, kicsit szaftos húsok mellé lehet körítésnek adni. De
lehet reszeltsajttal megszórva és pirított gombával főételként is enni.
Tócsni 2.
Hozzávalók: Durvára reszelt nyers
krumpli! 1 kg krumpli, kb. 20 dkg liszt, 2 fej hagyma, só, bors, 4 tojás
Először a lereszelt krumplit
összekeverem az ízesítőkkel (só, bors, apróra vágott hagyma) majd belekeverem a
tojásokat és a lisztet. Rögtön sütni kell, mert ha áll túl sok levet enged.
Forró olajba evőkanállal lepényeket szaggatok, amit szétlapítok a serpenyőben,
és mind a két oldalát aranysárgára sütöm. Szoktuk "gazdagítani" is,
olyankor konzerv kukoricát és vágott petrust teszünk bele.
Tócsni 3.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, liszt, só bors, 3-4 gerezd
fokhagyma
A nyers
burgonyát lereszeljük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a zúzott
fokhagymát, és annyi lisztet, hogy galuska sűrűségű tészta legyen. Serpenyőben
ujjnyi olajat melegítünk, beleteszünk egy evőkanál masszát, melyet ugyancsak
szétnyomkodunk ujjnyi vastagságúra. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Az
olajat időnként pótoljuk. Önmagában is finom, de megkenhetjük tejföllel, vagy
megszórhatjuk reszelt sajttal.
Tócsni 4.
Hozzávalók: 40 dkg nyers burgonya
(tisztán mérve), 2 egész tojás, 2-3 evőkanál finomliszt, 1 gerezd fokhagyma, 1
késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj, + 2 evőkanál
olaj a sütéshez.
A burgonyát hámozás után nyersen
lereszelem. A tojásokat habosra verem, belekeverem az olajat és a fűszereket.
Ezután a megtisztított, zúzott fokhagymát és a nyers burgonyát is hozzáadom. Jól
elkeverem, és annyi lisztet teszek hozzá, hogy galuskatészta sűrűségű massza
legyen belőle. Teflonedényben felforrósítom a maradék olajat, és evőkanállal
kis halmokat engedek bele. Tetejét lelapítom, és mindkét oldalát szép pirosra
megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.
Tócsni 5.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 8 dkg
zsír, 1 vöröshagyma, 3-4 ek liszt, só, köménymag.
A lereszelt nyers burgonyát
összedolgozzuk 5 dkg zsíron pirított, apróra vágott hagymával, a liszttel,
sóval, köménymaggal. A 3 dkg zsírral kikenünk egy közepes tepsit. Belesimítjuk
a masszát, sütőben pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése