2022. július 29., péntek

ELŐÉTELEK (folytatás)

 

ELŐÉTELEK (folytatás)

 

Tavaszi tekercs

 

Hozzávalók:    bő olaj, a sütéshez.

                        A palacsinta készítéséhez: 10 dkg sima liszt, 2,5 dl víz, 1 csipet só

                        A töltelékhez: 2 ek. olaj, 22 dkg darabolt sovány sertéshús, 10 dkg vágott zeller, 10 dkg vágott

                        gomba, 1 ek. szójaszósz, 0,5 kk. só, 1 ek. kukoricakeményítő (feloldva 3 ek. vízzel)

 

A palacsinta elkészítéséhez a lisztet öntsük egy edénybe és keverjük össze a vízzel, amíg tésztaszerű nem lesz. Sózzuk meg és hagyjuk állni legkevesebb 30 percig. Kenjünk be olajjal egy palacsintasütőt, majd öntsük bele a tésztát és süssük addig, amíg meg nem keményedik. Ha közben kiszakadna, öntsünk hozzá még a tésztából. Ha elkészült, vegyük le a sütőlapról és tartsuk melegen.

A töltelék elkészítéséhez melegítsünk olajat a serpenyőben, tegyük bele a húst és folyamatosan keverve süssük addig, amíg meg nem barnul. Tegyük bele a zöldséget, a szójaszószt és a sót. Keverjük hozzá a kukoricakeményítőt és süssük addig, amíg meg nem szikkad. Vegyük le a sütőlapról és tartsuk melegen.

Tegyünk két evőkanállal a töltelékből a palacsintába, göngyöljük össze (mint a töltöttkáposztát), majd a két végét zárjuk le a keményítőpéppel. Bő, forró olajban süsük a tekercset aranybarnára.

Utána itassuk fel az olajat a tekercsekről, majd melegen tálaljuk.

 

****

 

Pirított gomba paprikával

 

Hozzávalók:    4 ek. olaj, 2 kk. gyömbér (finomra vágva), 12 db gomba (feldarabolva), 20 dkg zöld húsos paprika

                        (feldarabolva), 20 dkg piros húsos paprika (feldarabolva), 2 ek. szójaszósz, 2 ek. bor,

                        1 ek. keményítő (vízben feloldva)

 

Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben. Tegyük bele a gyömbért, a gombát, a paprikákat, ízesítsük kevés sóval, és pirítsuk 2-3 percig. Majd öntsük rá a bort, a szóját, a vízben oldott keményítőt és épp csak forraljuk fel. Ízlés szerint utánaízesíthetünk.

 

****

 

Édes-savanyú káposzta

 

Hozzávalók:    3 ek. olaj, 1,5 dkg vaj, 1 db kínai kelkáposzta (vagy sima kelkáposzta) csíkokra vágva,

                        1 kávéskanál só.

                        A szósz elkészítéséhez: 1,5 ek. kukoricakeményítő, 5 ek. víz, 1,5 ek. szójaszósz, 2,5 ek. cukor,

                        3,5 ek. ecet, 3,5 ek. narancslé, 2,5 ek. paradicsompüré, 1,5 ek. száraz sherry

 

                        (Ezek a fél evőkanalak nekem gyanúsak, de ezt írja a könyv........én biztosan felkerekíteném!)

 

Melegítsük meg az olajat és a vajat egy serpenyőben, tegyük bele a káposztát és szórjuk meg sóval. Keverés mellett süssük 2 percig, majd állítsuk alacsonyra a lángot és óvatosan kevergessük a káposztát 5-6 percig.

 

A szósz elkészítéséhez egy serpenyőben keverjük össze a szószhoz szükséges hozzávalókat, forraljuk fel és kevergessük addig, amíg meg nem szikkad és átlátszóvá nem válik.

Tegyük a káposztát egy tálalóedénybe és locsoljuk meg a szósszal. Melegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése