2022. július 31., vasárnap

böjt

 


 

 

Először mindenki derítse ki, hogy egyáltalán böjtölhet-e! Krónikus betegségek esetén kérjétek orvos tanácsát, lehetőleg személyre szabottan.(Akinek bármilyen krónikus betegsége van, az teljese biztonsággal és főleg előszörre keressen egy böjtházat, ahol orvosi felügyelet mellett böjtölhet. Van már ilyen több... Napsugár életház, Visegrádi böjtház, stb...)

 

Aki először böjtöl: annak 3 napos léböjtöt ajánlok. Vagyis: hétfő reggeltől szerda estig. Ha már böjtöltél, és tudod, hogy működik a tested, akkor folytathatod péntek estig.
A kérdéseket várom folyamatosan...

 

Szilárd táplálékot nem viszünk be.
A turmix is szilárdnak számít, mert ott vannak benne a rostok. Ha nincs présed, akkor a turmixot kell leszűrni. Ez kicsit "vizesebb" lesz, mint a préselt lé.
Fogj egy másfél literes vizet! Ez vízből a minimális napi adag. Több lehet, kevesebb nem.
Reggel minden előtt a keserűsó. 1 teáskanál 1 pohár vízbe. utána várni kell egy órát a többivel.
Reggel búzafűlé. A port tedd vízbe, az is jó (bár nem a legjobb)
Ha nincs búzafűlé, akkor citromos-(gyömbéres) víz. Ha nincs gyömbér, akkor sima citromos víz. 1/2 liter vízbe 1 citrom leve.
2 óránként kell inni valamit (zöldséglé, gyümölcslé, gyógytea, stb) és közte folyamatosan a másfél liter víz.
Vagyis, ha 6-kor van keserűsó, 7-kor a búzafűlé, akkor 9-kor egy pohár gyógytea, 11-kor zöldséglé, 13-kor mehet egy főtt meleg zöldségleves leve (csak leve), 15-kor zöldséglé, 17-kor gyümölcslé, 19-kor gyógytea, 21-kor zöldséglé... (a főtt leves azoknak, akiknek hiányzik a meleg, és a tudat, hogy kanállal egyenek)
Ez csak egy ajánlás, nem kell feltétlen pontosan betartani ezeket az időket, csak kb... és mindez azért van, hogy egy csöppet se legyél éhes. Nem is leszel.
Hogy ezek a levek milyen mennyiségben... legalább 2 dl, de ha kívánod és jólesik, akkor lehet 3 dl is. Közben iszod a vizet is...
Kérlek ne használj bolti dobozos leveket!
Lassan, kortyonként kell inni, nem felhajtani...
Mozgás: valamennyit jó lenne mozogni, ami egy könnyű sétát jelent, naponta...nem komoly edzést. Jó idő elkezdeni jógázni.
Gondolatok: elengedjük az ételeket, nem függünk a szilárd tápláléktól. Elengedjük a negatív gondolatokat, régi sérelmeket... próbálj meg meditálni, menj el jógázni.

 

 

Először az alapelvek, és az egésznek a váza... jön még a leépítő és felépítő diéta

 

LEÉPITÖ DIÉTA:
A héten kezdjetek el egyre kevesebb állati fehérjét enni, (ha egyáltalán esztek ilyeneket). Haladjatok a nyers vegán irányba. Vasárnap már inkább turmixok legyenek, gyümölcsök és zöldséglevesek, kevés zsír és szénhidrát.
Ezt mindenkinek magának kell tudnia, hogy honnan indul.

Ugyanígy a FELÉPITÖ DIÉTA a böjt után. Amikor megtöröd a böjtöt, először egyél egy almát, szépen minden falatot megrágva, észre fogod venni, hogy jóllaktál!
Utána szépen lassan 3-4 nap alatt állj vissza a szokásos étkezésre. Addig turmixok, sok gyümölcs, levesek, és az állati fehérjék, zsírok csak lassan vissza (ha egyáltalán kellenek)

 

 

KEZDJÜK? AMIKET INNI FOGUNK:
- tiszta víz (tisztított vagy szénsavmentes ásványvíz vagy forrásvíz, pívíz)
- citromos, vagy citromos-gyömbéres víz
- gyógyteák (ezeket mindjárt összeszedem, és még a héten be lehet szerezni)
- búzafűlé (jó lenne, ha frissen tudnátok préselni, de fagyasztottat is lehet kapni, a semminél az is jobb)
- zöldséglevek (frissen készítjük zöldségekből, gyümölcscentrifugával, zöldségpréssel. Ha ez nincs, akkor turmixoljuk vízzel, és leszűrjük)
- kevés gyümölcslé (ez a vércukor miatt kellhet, akinek erre szüksége van)
- lúgosító por (ezt gyógyszertárban lehet kapni, naponta 2 teáskanállal vízben kell fogyasztani, ásványi anyagok vannak benne)
- keserűsó (bizony, napi 1 teáskanállal vízben feloldva kisöpri a bélben tartózkodó méreganyagokat. Mivel szilárd táplálékot nem viszünk be, lelassul a bélmozgás, és a bennmaradó salakanyagoknak segíteni kell a kiürülésben)
- Ha nem szeretnél keserűsót inni, vagy nem bírod, akkor beöntés...

 

NÉZZÜK, MIT KELL BESZEREZNI!
Ha meg tudod oldani, minden zöldség legyen bio... ha nem, akkor valami jó helyről...


patika: keserűsó, lúgosító por

1 napra írom az adagokat, mindenki annyit vesz, ahány napig szeretne böjtölni.

A reggeli citromos vízhez 1/2 citrom/nap

Búzafű: ebből annyit vegyél, amennyit meg tudsz inni, függ attól, hogy ittál-e már, és hogy milyen formában lesz, lehetőleg friss legyen, de lehet fagyasztott is.

Zöldséglé napközben: naponta 1 csokor zellerszár, 1 nagy kígyóuborka, 3-4 szál sárgarépa, 2 alma (ez elhagyható, de ettől kicsit finomabb lesz)
Ha présed van, és nem gyümölcscentrifuga, akkor mehet bele egy marék spenót, vagy kelkáposzta, leveles kel vagy más zöld, gyomnövény is. Naponta más és más. A centrifuga ezeket nem tudja kipréselni.

Szűrt zöld turmix napközben: 10 dkg zöld levél (bármi) 1/2 citrom leve, 1 alma, víz. összeturmixolod és leszűröd.

Zöldséglé este: 1 cékla, 2 közepes répa, 1 alma, opc. pici gyömbér

Gyümölcslé, ezt iszom én, de te ihatsz mást is, sőt, a gyümölcslét el is hagyhatod... : 1 grapefruit, 4-5 alma (de jöhet még ananász is)

Gyógytea: citromfű, csalán, ezerjófű, zsúrló,borsmenta, galagonya, salaktalanító, májvédő teakeverék, ezeket vegyesen, vagy úgy, hogy naponta váltogatva, de ebből is mehet 0,5-1 liter.

Ha úgy érzed, hogy sok a savad, akkor 4-5 evőkanál rizsnyák vagy zabnyák ehető (barnarizst vagy zabpelyhet teljesen puhára főzöd)

Ha úgy érzed, hogy a vércukor szinted nagyon alacsony, akkor egy kiskanál mézet elszopogathatsz...

Masszázs, relaxáció, meditálás, fürdőzés, váltófürdő, szauna... ezek mind jöhetnek. Megerőltető testmozgás nem ajánlott.

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése