2022. július 29., péntek

Csicseriborsós ételek

 

 

 

 

DPG Recepttár 305.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

DPG Recepttár 305......................................................................................................... 1

Csicseriborsós ételek............................................................................................................. 1

Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2

Csicseriborsó..................................................................................................................... 4

Brokkolis kuszkusz......................................................................................................... 4

Currys csicseriborsó rizzsel........................................................................................... 4

Csicseriborsó bakonyi módra...................................................................................... 4

Csicseriborsó-curry tökkel............................................................................................ 4

Csicserifasírt................................................................................................................. 5

Csicseri gombóckák................................................................................................... 5

Csicseriborsó-hab........................................................................................................ 5

Csicseriborsó joghurttal............................................................................................... 5

Csicseriborsós fánk...................................................................................................... 5

Csicseriborsó köret...................................................................................................... 6

Csicseri borsó leves..................................................................................................... 6

Csicseribogyó-leves petrezselymes joghurttal............................................................ 6

Csicseriborsó-masala.................................................................................................. 6

Csicseri borsó püré...................................................................................................... 7

Csicseriborsó-püré serranói sonkával.......................................................................... 7

Csicseriborsós egytál................................................................................................... 7

Csicseriborsó-saláta.................................................................................................... 7

Csicseriborsó-saláta szárazbabbal (Argentína).......................................................... 7

Csicseriborsós cukkini.................................................................................................. 8

Csicseriborsós pogácsa.............................................................................................. 8

Csicseriborsós spenót.................................................................................................. 8

Csicseriborsós zöldség................................................................................................. 8

Csicseriborsó-tál.......................................................................................................... 9

Csicseripüré párolt zöldségekkel................................................................................. 9

Csirke fűszeres csicseriborsóval................................................................................... 9

Ézsau vöröslencse-szósza............................................................................................ 9

Falafel........................................................................................................................ 10

Falafel pitában.......................................................................................................... 10

Fehérbab és csicseriborsó dál................................................................................... 10

Joghurtos csicseri borsó saláta.................................................................................. 10

Madridi húsos egytál................................................................................................. 10

Madridi leves (8-10 személyre).................................................................................. 11

Marokkói kuszkusz, párolt csirkével............................................................................ 11

Marokkói lepény........................................................................................................ 11

"Méhész" katalán leves.............................................................................................. 11

Paradicsomos gombaleves csicseriborsóval és árpával.......................................... 12

Puchero (nemzeti eledel) (Argentína)...................................................................... 12

Salamon király csicseriborsó labdácskái *................................................................. 12

Saláta hüvelyesekből................................................................................................ 12

Sólet csicseriborsóval................................................................................................. 13

Szárazbab csicseriborsóval és chorizóval (Kuba)...................................................... 13

Tányérhús á la Espana (Cocido)............................................................................... 13

Tört búza hússal (Libanon)......................................................................................... 13

Tuniszi pörkölt (Mirmiz)............................................................................................... 13

Vegetáriánus fondü.................................................................................................. 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A csicseri borsót népi nyelven, sokféle módon ismerik. pl. veréb orrú borsó. Már a görögök is ismerték, de az egyiptomi, arab konyhákon is kedvelt eledel. Régen nagyon sok embert mentett meg az éhhaláltól, mivel termesztése egyszerű,

Élettani hatása nagyon jó, kedvezően befolyásolja a vércukor szintet. Jó mangánforrás, vasat, folsavat és E- vitamint is tartalmaz.

Magas az élelmi rost tartalma, így az emésztésnél, bélműködésnél jó szolgálatot tesz.

Sokféle módon lehet az étkezésre használni. Leves, saláta, gombóc, sőt kenyérbe is .

Brokkolis kuszkusz

Hozzávalók:  20 dk hagyma, 25 dk karfiol, 50 dk brokkoli, 25 dk sárgarépa, 1 kisebb piros húsú paprika, 4 húsos paradicsom, 4 ek. olivaolaj, 2 ger. foghagyma, 1 ek. paradicsompüré, fél kk. kurkuma, fél kk. Cayenne bors, 1 kk őrölt koriander, fél kk kömény, 0,5 l zöldségleves, 25 dk csicseriborsó ( 1 doboz), só, bors, 35 dk. kuszkusz, 2 ek. korianderlevél.

A hagymát karikára vágjuk. A karfiolt, brokkolit rózsáira szedjük, A sárgarépát hosszában, a paprikát, paradicsomot kockára  vágjuk. Az olajat serpenyőben felhevítjük. Megpirítjuk benne a hagymát. Hozzátesszük a zúzott foghagymát, paradicsomot, fűszereket, majd a zöldségeket. Felöntjük a zöldséglevessel, 15-20 percig főzzük. A csicseriborsót hozzákeverve még egy kicsit főzzük. Kuszkusszal tálaljuk.

Elkészítés 35 perc.

Currys csicseriborsó rizzsel

Hozzávalók: 1 ek. olívaolaj, 1 finomra vágott vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 0,5 ek. aprított (metélő)zeller levélnyél, 1 kockára vágott zöldhúsú paprika, 3 meghámozott, kockára vágott paradicsom, 0,5 tk. bazsalikom, 1 mk. kakukkfű, 1 mk. curry, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 2 csésze főtt csicseriborsó, 4 cs. "repülősre" főzött rizs, só, bors.

A közepesre forrósított olajon, kis lángon 5 percig pároljuk a hagymákat és a zellert.

Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, a curry kivételével a fűszereket. 10 percig közepes lángon sütjük.

Beletesszük a borsót, összekeverjük. Kis lángon 4 percig sütjük.

Hozzáadjuk a curryt, összekeverjük.

Csicseriborsó bakonyi módra

Előző este mossunk meg 30 dg szárított csicseriborsót és áztassunk be 7 dl vízbe. Másnap adjunk hozzá féldiónyi vöröshagymát, és főzzük kb. fél óráig, amíg megpuhul. Közben 20 dg vöröshagymát vágjunk apróra, és 0,5 dl olajon dinszteljük üvegesre. Tegyünk rá 25 dg előzőleg megmosott és vékony szeletekre vágott csiperkegombát, és fedő alatt főzzük puhára. Ha nem elég puha, öntsünk hozzá még egy kis vizet, és pároljuk tovább. Utána vegyük le róla a fedőt, és süssük le zsírjára, de vigyázzunk, hogy ne piruljon, majd adjuk a csicseriborsóhoz. Szórjunk rá 1 mokkáskanál sót, fél mokkáskanál majorannát, egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, és a visszamaradt lében pároljuk még kb. 5 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ha túl kevés a leve, öntsünk rá annyi vizet, hogy a negyedéig érjen. Végül tegyünk bele 2 dl előzőleg simára kevert tejfölt, és forraljuk fel. Melegen, egytálételként fogyasszuk. Pirított kenyérrel is tálalható. Hűtőszekrényben tároljuk.

Csicseriborsó-curry tökkel.

Hozzávalók 4 személyre. 1 tök (75 dkg) 3 evőkanál olaj 1 doboz nem édesített kókusztej (400 g), Diónyi gyömbér másfél evőkanál curry vagy fél evőkanál Currypaszta, 3 evőkanál tökmag, 1 csokor metélőhagyma 1-2 evőkanál citromlé, 1 póréhagyma csipetnyi cayenne-i bors só, bors. 1 fej vöröshagyma 1 doboz csicseriborsó (800 g), 1 gerezd fokhagyma                   

Elkészítési idő kb. 30 perc.

A tök magjait kikaparjuk, meghámozzuk, és 1 cm-es kockákra vágjuk. A póréhagymát megmossuk, megtisztítjuk, és ferdén 1 cm vastag karikákra vágjuk. A vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, és finomra aprítjuk.

A wokot felforrósítjuk, beleöntjük az olajat. A tököt és a póréhagymát folytonos keverés mellett 2-3 percig sütjük benne. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát meg a gyömbért, és együtt kb. 2 percig pirítjuk. Megszórjuk curryvel és cayenne-i borssal, és kissé lepirítjuk. A csicseriborsót 1,2 dl vízzel hozzáadjuk, és megsózzuk. Beleöntjük a kókusztejet, felforraljuk, és az egészet lassú tűzön, lefedve kb. 5 percig főni hagyjuk.

Közben egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a tökmagot. A metélőhagymát megmossuk, és felkarikázzuk.

A currys tököt ízlés szerint sóval, borssal és citromlével ízesítjük, metélőhagymával és tökmaggal megszórva tálaljuk. Jól illik hozzá a basmati rizs.

Csicserifasírt

Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 40 dkg áztatott barna kenyér, 3 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 csomag apróra vágott zöldpetrezselyem, 1 marék barnaliszt, 1 marék kukoricaliszt, 2-3 evőkanál búzakeményítő, őrölt kömény, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, borsika, koriander, tárkony, babérlevél, só, olaj

A csicseriborsót két nappal előbb be kell áztatni. Az első nap friss vizet tegyél rá, majd ismét csak friss vízben tedd fel főzni a babérlevéllel. Ha puha, hagyd kihűlni és turmixold össze, vagy húsdarálón daráld le. Dolgozd össze a kenyérrel, a lisztekkel és a keményítővel. A hagymát futtasd meg az olajon a fűszerekkel és keverd hozzá a masszához.

Az egészet alaposan keverd össze és sózd meg. Ebből a mennyiségből elég sok lesz, úgyhogy le lehet fagyasztani belőle akár pogácsázva vagy adagokra elosztva. Miután nincs benne tojás, jobb kiolajozott/vizezett tepsiben sütni, és félidőben lapáttal megforgatni. Így egészségesebb is.

Csicseri gombóckák

30 dkg borsót puhára főzünk sós vízben. Levétől leszűrve megdaráljuk. Ízesítjük 1 nagy fej apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával, aprított petrezselyem zölddel, sóval, borssal, őrölt korianderrel. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható massza legyen. Jól összegyúrjuk, majd hűtőben fél órát pihentetjük. Vízbe mártott kézzel kicsi gombócokat formálunk. Bő, forró olajban hirtelen kisütjük. Szalvétára szedve a zsiradékot leitatjuk. Párolt vagy friss zöldségekkel, mártásokkal kínáljuk.

Hidegen és melegen is kitűnő.

Csicseriborsó-hab

Hozzávalók: 400 gr főtt csicseriborsó, 0,5 pohár citromlé, 4 gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyem, 4 ek. olívaolaj, 50 ml víz, néhány késhegynyi szegfűbors, só, bors.

20-30 mp-ig keverni.

Csicseriborsó joghurttal

Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó, 4 dl joghurt, 1 kiskanálnyi csípős őrölt paprika, 1 kiskanál őrölt feketebors, só

A csicseriborsót puhára főzzük, majd egy kicsit megszárítjuk és összezúzzuk. Keverjük össze fűszerekkel, a sóval és a joghurttal.

Csicseriborsós fánk

Hozzávalók: 1 csésze finomliszt, 1 cs. víz, 1 tk só, 2 cs. főtt csicseriborsó, 1 gerezd préselt fokhagyma, olaj a sütéshez.

A lisztet keverjük el annyi vízzel, hogy közepesen sűrű tésztát kapjunk. Adjuk hozzá a sót, a borsót. Kanalanként tegyük forró olajba, süssük aranybarnára. Itassuk le róla a felesleges olajat.

(Babbal, borsóval, lencsével is készíthetjük.)

Csicseriborsó köret

Hozzávalók: 1 cs. csicseriborsó, amit 1 éjszakán át, áztattunk 3 cs. vízben, 4 cs. víz, 1 ek. szezám- vagy kukoricaolaj, 1 kk. só, 1 gerezd fokhagyma.

Szűrjük le a csicserit. Az áztatóvizet egészítsük ki 4 csészényire, öntsük rá a borsóra.

Vastag falú edényben forraljuk fel nagy lángon. Vegyük a lángot takarékra, és fedő alatt főzzük 2 óráig. (Kuktában csak 3 cs. vízzel, 45 perc alatt megfő.) Szűrjük le. Egy vastag aljú edényt kenjünk ki olajjal. Pirítsuk benne 2-3 percig a borsót.

Sózzuk meg, tegyük hozzá a szétnyomott fokhagymát.

Csicseri borsó leves

Hozzávalók: 40 dkg csicseri borsó, 2 sárgarépa, 2 gyökér, 1 fél zeller gumó,1 kis fej vöröshagyma, kis darab füstölt kolbász (csak az íze miatt ),só,1/2 dl olaj, 1 evőkanál liszt,1 csokor petrezselyem zöld, kevés pirospaprika,1 tojással 4 kanál liszttel készült csipetke, tejföl a tálaláshoz.

A borsót előző este beáztatjuk, másnap a levet leöntjük,3 l  friss vízzel feltöltve tesszük a tűzre. Adunk hozzá egy kevés füstölt kolbászt, csak az íze miatt. Sárgarépát, gyökeret, zellert, vöröshagymát, kisebb darabokba vágva. A füstölt kolbásztól függően sózzuk.

Minden hozzávalót puhára főzzük. Kevés olajon 1 kanál liszttel rántást készítünk, amibe aprított petrezselyem levelet teszünk. Piros paprikával meghintjük és hideg vízzel felengedve, a kész leveshez öntjük. 1 tojásból készült csipetkét főzünk bele. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Csicseribogyó-leves petrezselymes joghurttal

Hozzávalók 4-6 személyre: 15 dkg zellergumó, 1 cukkini, diónyi friss gyömbér, 20 dkg paradicsom, 20 dkg zöldbab, 2-2 dl natúr joghurt és tejföl, 1 csokor petrezselyem, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma. 3 evőkanál olaj, 1 doboz főtt csicseriborsó 850 g, 1 evőkanál curry vagy fél evőkanál currykrém, 1,2 liter zöldségleves, só, fekete bors,  kevés sambal oelek, 4 evőkanál citromlé

Elkészítési idő kb. 40 perc

Összekeverjük a joghurtot és a tejfölt. A petrezselymet megmossuk, finomra vágjuk, és hozzákeverjük.

A sárgarépát és a zellert meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A cukkinit felszeleteljük, és félbevágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk, a fokhagymát és a gyömbért apró kockákra vágjuk. A babot megmossuk, megtisztítjuk, félbevágjuk. A csicseriborsót lecsepegtetjük.

A wokot felforrósítjuk, beleöntjük az olajat. A babot, a sárgarépát, a zellert, a vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért állandó keverés mellett kb. 3 percig sütjük benne. A csicseriborsót a cukkínivel együtt, a zöldségekhez keverjük. Hozzáadjuk a curryt, és lepirítjuk. Felengedjük a zöldséglevessel, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk. A levest lefedve, lassú tűzön 5-10 percig főzzük.

A paradicsomot megmossuk, és negyedeljük, majd a levesbe tesszük, és még 1-2 percig pároljuk benne. A levest kevés sambal oelekkel és citromlével ízesítjük. Petrezselymes joghurttal tálaljuk.

TIPP: A sárgarépa és a vöröshagyma helyett használjunk cukorsárgarépát, a zöldségleves egyharmadát pedig kókusztejjel helyettesítsük.

Csicseriborsó-masala

Hozzávalók: 70 dkg főtt csicseriborsó, 40 dkg konzerv hámozott paradicsom kockákra vágva, a levével együtt, 1 nagy hagyma finomra vágva, 4 gerezd zúzott fokhagyma, diónyi frissen reszelt gyömbér, 3 evőkanál vaj, 1 evőkanál őrölt koriander, 2 teáskanál köménymag, késhegynyi cayenne-i bors. 1 teáskanál kurkuma, 2 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál citromlé, 2 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál garam masala, fél teáskanál só, 1 friss zöld chili apróra vágva.

Elkészítés: Egy serpenyőben a vajon puhára pároljuk a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a fűszereket, és lassú tűzön, állandóan kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Beletesszük a csicseriborsót és a konzerv paradicsomot a levével együtt, és 30 percig közepes hőmérsékleten főzzük. Beleszórjuk a garam masalát, a sót és a chilit, jól összekeverjük, és forrón tálaljuk.

Csicseri borsó püré

Hozzávalók: 15 dkg csicseriborsó, 1 nagy citrom, 3 evőkanál szezámmártás, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj.

A borsót előző este beáztatjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Levétől leszűrjük és ledaráljuk. Ízesítjük citromlével, szezámmártással, péppé zúzott fokhagymával. Jól összekeverjük, majd a tetejét meglocsoljuk olívával. Hűtőszekrénybe tesszük lefedve, míg az ízek összeérnek. Barna kenyérből készült pirítóssal, olíva bogyóval kínáljuk.

Fogyaszthatjuk önmagában is vagy grillezett húsok mellé.

Csicseriborsó-püré serranói sonkával

Hozzávalók: 1 csomó friss menta, 1-2 friss fokhagymagerezd, 500 g csicseriborsó (konzerv), só, fekete bors, 2 evőkanál 20% zsírtartalmú tejföl, 4-8 szelet serranói sonka (kb. 100-200 g)

Előkészítés: 10 perc

Főzés: nincs

A borsót magunk is megfőzhetjük: 200 g szárított csicseriborsót 3/4 1 vízben egy éjszakára beáztatunk. Másnap egy babérlevéllel 15 percig kuktában főzzük.

A mentát megmossuk, leveleit leszedjük. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk. A csicseriborsó levét leöntjük. A csicseriborsót, a mentalevelek nagy részét és a fokhagymagerezdeket pürésítjük. Utána sóval és borssal ízesítjük, majd a 20% zsírtartalmú tejföllel elkeverjük. A pürét serranói sonkával és a maradék mentalevelekkel díszítve szolgáljuk fel.

Csicseriborsós egytál

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg csicseriborsó, 20 dkg húsos füstölt szalonna, 2 szál (kb. 35 dkg) sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 1 karalábé, 1,5 l húsleves vagy zöldség erőleves (kockából is készülhet), 1 csokor metélőhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, köménymag, pirospaprika

Elkészítés: A csicseriborsót egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap lecsöpögtetjük, majd felöntjük a levessel, és közepes lángon 40 percig főzzük. Közben megtisztítjuk a zöldségeket. Az apró kockákra vágott húsos füstölt szalonnát lábosba tesszük, és zsírját kiolvasztjuk. A szalonnapörcöt kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk az apróra felkockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a vastagabb karikákra vágott póréhagymát. Mellétesszük a feldarabolt karalábét és a felkarikázott sárgarépát is. Sóval, borssal, pirospaprikával és köménymaggal tetszés szerint ízesítjük. Felöntjük a csicseriborsós levessel, és további kb. 30 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a félretett szalonnapörcöt. Frissen összevágott petrezselyemzölddel és metélőhagymával meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra.

Csicseriborsó-saláta

Hozzávalók: Szárazon 6 dkg metélt 2-3 cm-es darabokra törve, 1,5 tk. só, 1 közepes sárgarépa fél karikákra vágva, 0,5 tk. nagyon apróra vágott hagyma, 2 ek. olíva- vagy kukoricaolaj, néhány csepp narancslé, 1 közepes, de vékonyabb uborka szeletelve, 2 csésze főtt csicseriborsó.

Sós vízben 3-4 percig főzzük a metéltet, öblítsük le hideg vízzel, hagyjuk kihűlni. Forraljunk fel sós vizet, tegyük bele a répát, ismételt forrás után főzzük néhány percig, szűrjük le. A hagymát tegyük az olajba, adjuk hozzá a narancslevet, 1 tk.-nyi sót, majd hagyjuk 10 percig állni. Keverjünk össze mindent. Tálalhatjuk.

Csicseriborsó-saláta szárazbabbal (Argentína)

Hozzávalók: 1 csésze főtt csicseriborsó, 2 cs. fehér főtt bab, 1 cs. főtt kukorica, 3 gerezd aprított fokhagyma, 3 szem apróra vágott mogyoróhagyma, 2 ek. borecet, 4 ek. salátaolaj, só, őrölt bors, 1 mk. bazsalikom, 1 tk. szurokfű, 1 tk. apróra vágott petrezselyem.

Keverjük össze a hozzávalókat.

Sültek mellé kínáljuk.

Csicseriborsós cukkini

Hozzávalók: 30 dkg cukkini apró kockákra vágva, 1 evőkanál ghí vagy olaj, 1 kávéskanál ördöggyökérpor, 1 kávéskanál fekete mustármag, 20 dkg konzerv csicseriborsó, 1 kis doboz hámozott, durvára aprított konzerv paradicsom, 1 kávéskanál cayenne-i bors, fél kávéskanál őrölt kurkuma, fél kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál garam masala, csipetnyi só.

Elkészítése: Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, és 1 percig pirítjuk benne az ördöggyökeret és a mustármagot. Hozzáadjuk a cukkínikockákat, és néhány percig együtt sütjük. Beletesszük a csicseriborsót, a paradicsomot, a fűszereket és a sót. Jól összekeverjük, és 10 perc alatt puhára főzzük, a leve párologjon el.

Csicseriborsós pogácsa

Hozzávalók 6 személyre: 200 g csicseriborsó, 500 g liszt, 30 g élesztő, 1 ek. cukor, olaj, só, őrölt bors

A borsót egy éjszakán át langyos vízben áztatjuk, majd leöntjük róla a fölösleges vizet és megfőzzük. A liszt-halom közepébe morzsoljuk az élesztőt, majd teljesen feloldjuk úgy, hogy lassan, szinte csepegtetve ráöntünk 2,5 dl langyos vizet. Közben a másik kezünkkel folyamatosan gyúrjuk a masszát. Hozzáadjuk a cukrot, sót, 4 ek. olajat és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, megkenjük olajjal, és tepsibe helyezzük és letakarjuk. 15 percig hagyjuk kelni, majd sárgabaracknyi adagokra osztjuk, melyeket kis tallérokká lapítunk szét kezünkkel. Visszatesszük a korongokat a tepsibe, elosztjuk rajtuk a csicseriborsókat, kissé bele is nyomkodjuk őket a tésztába. Majd megkenjük 4 ek. olaj, 1 ek. víz és fél kk. só keverékével, végül megszórjuk őrölt borssal. 30 percig hagyjuk kelni. Előmelegített sütőben 200 °C-on sütjük 20 percig. Melegen tálaljuk!

Csicseriborsós spenót

Megfőzünk 1/4 kg csicseriborsót. 1 fej összevágott hagymát alacsony hőfokon 1 ek olívaolajon puhára párolunk, de nem pirítjuk meg. Hozzáadunk 3-4 meghámozott és összevágott paradicsomot, és együtt pároljuk. Nagy serpenyőben felforrósítunk 1ek olívaolajat, belekeverünk egy jókora csipet pirospaprikát, majd fél kiló spenótot. Lefedve alacsony lángon addig pároljuk, míg összeesik. A hagymás paradicsomot a spenóthoz, majd a borsóhoz keverjük. 2 ek olajon megpirítunk 1 szelet fehér kenyeret, amelyet 1 gerezd fokhagymával elturmixolunk. Ezt is a borsóhoz keverjük. Hozzáöntünk 1,5 dl vizet, lefedjük, és lassú tűzön 20-30 percig főzzük, pótolva a vizet, ha kell.

Csicseriborsós zöldség

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg csicseriborsó (lehet konzerv is), 3 dl víz, 20 dkg újhagyma, 2 zöld húsú paprika, 40 dkg paradicsom, 1 dl tejföl, 1 ek olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 rozmaring ágacska, vagy 0,5 kk szárított, őrölt rozmaring. 1 csomó bazsalikom vagy 2 kk szárított, őrölt bazsalikom, fehér bors, Cayenne-i bors (chili) vagy erős pirospaprika, só

Elkészítés: Ha száraz csicseriborsót használ, mossa át alaposan, majd a főzés előtt 6 órára lefedve áztassa be a megadott mennyiségű vízbe. Tegye hozzá az apróra vágott fokhagymát és a rozmaringágat, sózza és főzze alacsony hőfokon 1,5 órán keresztül. Ezután a rozmaringágat dobja el.

Tisztítsa meg a zöldségeket, az újhagymát a zöld részével együtt vágja centis darabokra, a paprikát csíkokra, a paradicsomot kockákra. Az olajat forrósítsa fel serpenyőben, és a hagymát és a paprikát pirítsa meg benne. Adja hozzá a paradicsomot és a csicseriborsót. Sóval, borssal, chilivel, bazsalikommal ízesítse.

Ha konzerv borsót használ, akkor nem kell előfőzni, a paprika és a hagyma megpirulta után a paradicsommal együtt, tegye, a lecsöpögtetett borsót a többi zöldséghez, majd folytassa a fentiek szerint.

Tejföllel meglocsolva tálalja.

Csicseriborsó-tál

Hozzávalók: 20 dkg megtisztított, megmosott csicseriborsó, mogyorónyi friss gyömbér lereszelve, 1 nagy burgonya 4 centis kockákra vágva, 1 teáskanál őrölt kömény, fél teáskanál kurkuma, fél teáskanál őrölt chili (elhagyható), 1-2 friss chili kimagozva és apróra vágva, 3 dkg vaj, 1 nagy hagyma finomra vágva, 1 teáskanál só, fél teáskanál garam masala, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál szárított menta.

Elkészítés: A csicseriborsót egy éjszakára bő vízbe áztatjuk. Közben néhányszor megkeverjük, végül jól lecsepegtetjük. Nagyobb lábosba tesszük, felöntjük 8 dl vízzel, felforraljuk, lefedjük, és kb. másfél óra alatt puhára főzzük. Hozzáadjuk a burgonyát, a köményt, a kurkumát, az őrölt és a friss chilit, valamint a mentát. Ismét lefedjük, és 15-20 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Közben egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a hagymát, majd a sóval és a garam masalával együtt a csicseriborsóhoz keverjük. Lehúzzuk a tűzről, és a citromlével ízesítjük. Azonnal tálaljuk.

Csicseripüré párolt zöldségekkel

Hozzávalók: 50 dkg csicseriborsó, 40 dkg sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 2 karalábé, 4 dkg tökmag, 10 dkg vaj, 1 teáskanál méz, só

A csicseriborsót egy éjszakán át 2 liter hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatóvízben feltesszük főni, a keletkező habot leszedjük. Kb. 2 órán át, főzzük, mielőtt teljesen megpuhulna, megsózzuk. Egy merőkanálnyi csicseriborsót kiveszünk és félretesszük, a többit nagyjából leszűrve húsdarálón áthajtjuk, vagy 2 dl főzővízzel együtt összeturmixoljuk. Belekeverünk 6 dkg vajat. A maradék, megforrósított vajon megpároljuk a megtisztított, 6-8 centis darabokra vágott pórét, az ugyanekkora darabokra vágott és hosszában elfelezett sárgarépát és a hasábokra vágott karalábét. Sóval és mézzel ízesítjük, kevés vízzel felöntjük, és fedő alatt megpároljuk.

A párolt zöldségeket tálra rendezzük, melléhalmozzuk a csicseripürét, majd megszórjuk a félretett, főtt csicseriborsóval és a tökmaggal.

Csirke fűszeres csicseriborsóval

Hozzávalók: 8 kisebb csirkehúsdarab (például szárny vagy alsócomb), 3 evőkanál olaj, 1 nagy hagyma finomra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1-2 friss, zöld chilipaprika, kimagozva és felaprítva vagy helyette 1-2 kiskanál chilipaprikakrém, 2 kiskanál őrölt kömény, 2 kiskanál őrölt koriander, 1 kiskanál garam masala, 1 kiskanál őrölt kurkuma, 45 dkg darabolt konzerv paradicsom, 1,5 dl víz. 1 evőkanál apróra vágott friss menta, 50 dkg konzerv csicseriborsó Iecsepegtetve, só, 1 evőkanál apróra vágott friss koriander, natúr joghurt a tálaláshoz (elhagyható).

Elkészítése: Egy mély serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a csirkedarabokat. A csirkehúst kiszedjük, és beletesszük az olajba a hagymát, a fokhagymát, a chilipaprikát és a fűszereket, és gyakran kevergetve 2 percig sütjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a vizet, a mentát és a csicseriborsót. Alaposan megkeverjük, visszatesszük a csirkedarabokat, megsózzuk, majd lefedve, lassú tűzön körülbelül 20 percig főzzük, amíg a csirkehús teljesen átfő és megpuhul. Megszórjuk a korianderrel,  és forrón tálaljuk. Ízlés szerint joghurtot kínálunk hozzá.

Ézsau vöröslencse-szósza

Hozzávalók: 100 g hántolt vörös lencse, 1 evőkanál olívaolaj vagy főzőolaj, 1 fej hagyma felaprítva, 2 összezúzott fokhagymagerezd, 1 maréknyi áztatott csicseriborsó, 1 teáskanálnyi darált fűszer, (koriander, fahéj, kömény), 1 piciny szál sáfrány, ½ l víz.

Elkészítés: A hagymát lassan üvegesre dinszteljük, a fokhagymát és a fűszerkeveréket hozzáadjuk és átforrósítjuk, beleöntjük a lencsét és a csicseriborsót, és ugyancsak átforrósítjuk, kevergetjük, vízzel megöntözzük, felfőzzük, lassú tűzön fél óráig pároljuk, ha szükséges, vizet öntünk alá.

Ez a főzelékféle, nem kell, hogy túl híg legyen. A lencseszemek egészen szétesnek, és egy világosbarna kásafélévé válik az egész. Ez a főzelék bármilyen étkezéshez jó kiegészítés, fogyasztható lángossal is.

Falafel

Hozzávalók:  25 dkg szójabab, vagy csicseriborsó, 4-5 gerezd fokhagyma, késhegynyi sütőpor, 1 mk fűszersó, só, olaj

A hüvelyest bő vízben puhára főzöm, majd leszűröm. Ledarálom, majd elkeverem a zúzott fokhagymával, a sütőporral, sóval és a fűszersóval, 2-3 ek olajjal. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálok belőle. Forró olajban szép pirosasbarnára sütöm, majd lecsepegtetem. Hidegen, vagy melegen egyaránt fogyasztható.

Falafel pitában

Hozzávalók (4 személyre):

A pitához (zsebes kenyér): 80 dkg liszt, 2 dkg élesztő, só, 2 bögre langyos víz, 1 púpozott teáskanál cukor.

A falafelhez: 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál majoránna, csipetnyi bors, csipetnyi Cayanne bors, só, olaj a sütéshez, 30 dkg hántolt csicseriborsó.

A csípős mártáshoz: 5 érett paradicsom, 1 teáskanálnyi csípős Piros Arany, citromlé, 6 evőkanál olívaolaj, só, 50 dkg paradicsompaprika.

Futtassuk fel az élesztőt cukorral és kevés langyos vízzel. Mély tálba öntsük bele a lisztet, élesztőt, sót, majd addig dagasszuk, míg jól felhólyagosodik. Hagyjuk pihenni 1-2 órán át, majd gyúrjuk át. Formázzunk 15-16 cipócskát, majd azokat lángos formájúra alakítva pihentessük félórányit. Előmelegített sütőben süssük ki. Ha megsült a pite, vágjunk rá zsebet, amelybe a falafel és a csípős mártás kerül. A falafel elkészítéséhez főzzük egészen puhára a csicseriborsót, majd daráljuk le. Fűszerezzük a fent fel-sorolt fűszerekkel, adjunk hozzá 1-2 evőkanál olívaolajat, majd vizes kézzel formázzunk aprócska gombócokat belőle. Forró olajban süssük pirosra, majd töltsük meg vele a piták zsebeit. Tehetünk közé salátát és különféle mártásokat. A csípős mártás elkészítési módja: turmixgépben pépesítsük a héjuktól letisztított paradicsomokat, majd adjuk hozzá, a kicsumázott paprikákat, később pedig a csípős Piros Aranyat, olajat, sót és citromlevet.

Fehérbab és csicseriborsó dál 

Hozzávalók: 1 csésze fehér bab, 1 csésze csicseriborsó, 3 bögre víz, 1 teáskanál kurkuma, 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika), 1 mokkáskanál feketebors, só, 1 teáskanál feketekömény mag, 1 kis hagyma, 1 teáskanál összevágott gyömbér, 5 evőkanál margarin

Válogassuk át, mossuk meg, áztassuk be a babot és a csicseriborsót egy éjszakán át. Forraljunk vizet, adjuk hozzá a beáztatott dálokat, a kurkumát, sót, az őrölt vöröscsilit, és lassú tűzön főzzük, míg megpuhul, és jól elkeveredik.

Margarinban süssük világosbarnára az összevágott hagymát és a gyömbért, adjuk hozzá a köménymagokat, a borsot és kevergessük 1 percig, majd az egészet öntsük a dálra. Melegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.

Joghurtos csicseri borsó saláta

A beáztatott borsót puhára főzzük, sós vízben. Leszűrjük és kihűtjük. A petrezselyem zöldet és a snidlinget apróra vágjuk. A joghurtba keverünk sót, borsot, kevés mustárt.

Ráöntjük a csicseriborsóra és átforgatjuk vele.

Friss kenyérrel kitűnő vacsora.

Madridi húsos egytál

Hozzávalók 4 személyre: 1 füstölt csülök, 10 dkg dagadó, 1 véres hurka, 1 pár debreceni, 1 szál grillkolbász, 1 velős csont, 30 dkg csicseriborsó, 40 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 db csípős fűszerpaprika, só, bors.

A húsgombóchoz: 20 dkg darált marhahús, 2 dkg szalonna, 1 tojás, 1 szelet kenyér, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor petrezselyem.

A csülköt a dagadóval és a velős csonttal 2 liter vízben feltesszük főni. Sóval és szemes borssal ízesítjük. Ha megfőtt, a húsokat kivesszük és félretesszük. A visszamaradt lébe beletesszük az előzetesen egy éjszakára beáztatott csicseriborsót. Egy órát főzzük, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a felkarikázott sárgarépát, a hurkát, a debrecenit és a grillkolbászt. A darált húst összegyúrjuk a kockára vágott szalonnával, a beáztatott, kinyomkodott kenyérrel, a tojással és a fűszerekkel. A masszából gombócokat formálunk, és a lébe tesszük, a csípős fűszerpaprikával együtt. Készre főzzük, visszatesszük a feldarabolt dagadót és csülköt, majd összemelegítjük.

Madridi leves (8-10 személyre)

Hozzávalók: 40 dkg csicseriborsó, negyed tyúk, 25 dkg kolbász, 1 kis füstölt sertéscsülök, 1 kis borjúcsülök, 50 dkg sárgarépa, 1 kg burgonya, 1 kis fej kelkáposzta, 1 zellergumó, 15 dkg cérnametélt (száraz tészta), 6 gerezd fokhagyma, 2 púpozott evőkanál só, 1 teáskanál törött bors, 1 teáskanál sáfrányos szeklice.

Nagy fazékban bő három liter vizet felforralunk. Egyenként, hogy a forrás ne szűnjön meg, beleengedjük a tyúkdarabot, a kolbászt, a füstölt csülköt és a borjúcsülköt, majd a megmosott és lecsurgatott csicseriborsót. Megsózzuk, beleszórjuk a fűszereket, valamint a tisztított fokhagymagerezdeket. Lefedve, csendes forralással puhára főzzük. Leszűrjük, a húsokat kicsontozzuk és nagyobb darabokra vágva félretesszük. A visszamaradt lébe belerakjuk a feldarabolt sárgarépát, a zellert, a burgonyát és a kelkáposztát. Ha puhára főtt, a burgonya felét kivesszük, kevés levessel pépesre turmixoljuk és visszaöntjük. Közben a cérnametéltet sós vízben megfőzzük. A leves tálalása a következőképpen történik: csészében a leves a zöldségekkel és a főtt cérnametélttel, mellette külön tálon a feldarabolt húsok. (Csicseriborsó helyett babbal is készíthető.)

Marokkói kuszkusz, párolt csirkével

Hozzávalók: 1 kg csirke 4 felé vágva, 1 vörös-, 2 szál újhagyma felaprítva, 4 felé vágva 1 sárgarépa, 1 paszternák, 1 csésze félig főtt fekete szárazbab, 1 cs. félig főtt csicseriborsó, 2 ek. olaj, 0,5 kg kuszkusz*. 2 ek. vaj, késhegynyi porrá zúzott kurkuma, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, bors, só. 1 ek. nagyon csípős pirospaprika, késhegynyi cayenne-i bors.

Tegyük a hagymát, répákat, babot, borsót, csirkét, olajat egy 8 l-es (cserép) fazékba annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve pároljuk kb. 40-50 percig. Szórjunk egy kis vizet a kuszkuszra, közben morzsoljuk az ujjaink között, hogy ne legyen csomós. Tegyük akkora fémszitába, hogy megálljon a fazék tetején, vagy egy kissé belecsússzon. Pároljuk 25 percig. Vegyük le a fazékról a szitát, adjuk a csirkéhez a kurkumát, petrezselymet, sót. Keverjük össze a kuszkuszt a vajjal, tegyük vissza a fazékra és pároljuk még 25 percig. Villával néhányszor keverjük meg, nyomjuk szét a csomókat. Öntsük nagy fatálba. Ízlés szerint még keverhetünk bele olvasztott vajat. Vegyünk ki a fazékból 1 dl levet, keverjük össze a pirospaprikával, cayenne-i borssal. Tegyük a csirkét a kuszkusz tetejére, öntsük rá a paprikás lé felét, a zöldségre pedig a másik felét.

·         A kuszkusz itthon búzadarával, nagyon-nagyon apró tarhonyával helyettesíthető.

Marokkói lepény

Hozzávalók: 1 kg liszt, (lehet sima vagy teljes őrlésű is), 2 csomag szárított élesztő, 1 kis kanál só, 1 kis kanál cukor, kb. 6 dl langyos víz, 20 dkg főtt csicseri borsó, őrölt koriander, őrölt bors.(bármi más fűszer)

Elkészítés: a hozzávalókat a csicseri borsó és a fűszerek kivételével összegyúrjuk. Lisztezett deszkára borítva ellapogatjuk és hozzáadjuk az összetört csicsókát, újra összegyúrjuk, míg kemény, sima tésztát nem kapunk. Rúddá formázzuk, majd 2 ujjnyi szeletekre vágjuk. 10 db lesz. Egyenként sodrófával vékony, kerek lepényekké nyújtjuk, közben jól lisztezzük, könnyebb vele dolgozni. Nagyon forró sütőben, 240 C, grillrácson 10- 15 perc alatt világosra sütjük. Sütés közben egyszer megfordítjuk. Szépen felfúvódnak, és így közé lehet tölteni bármit. Csak frissen jó, mert később recsegősre szárad, de krémlevesekbe betétnek így is nagyon finom.

"Méhész" katalán leves

Hozzávalók: 0,5 kg csicseriborsó (feles sárga- vagy zöldborsó is jó, amit előző este kiválogattunk és beáztattunk), 2 db füstölt sertésfül, 20 dkg füstölt parasztsonka, 2 db kisebb csirkecomb, 4 db Morcillas (a mi Debreceninkhez hasonló), 1 db közepes petrezselyemgyökér, 4 db közepes sárgarépa, zeller, ízlés szerint, 20 dkg zöldbab, 25-30 dkg burgonya, só, bors, sáfrány

A sonkát kockákra, a sertésfület csíkokra, a csirkecombokat kétfelé, a kolbászokat karikákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, kockázzuk. A gyökeret, sárgarépát, zellert, zöldbabot tisztítás után felaprítjuk. Egy nagyobb edényben 1,5 l vízben a zöldbab, kolbász és burgonya kivételével, kellőképpen ízesítve mindent felteszünk főni. H a borsó megfőtt, hozzáadjuk a többi anyagot is, majd készre főzzük.

Elkészítési idő: 2-3 óra Egy adag: 2900 kJ/690 kcal

Ajánlott ital: Egri kékfrankos.

Paradicsomos gombaleves csicseriborsóval és árpával

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2-3 db paradicsom, 10 dkg árpa, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem, bazsalikom, olaj, barnacukor, koriander, bors, kömény

Feltesszük főni a csicseriborsót. Forrázás után a paradicsomnak lehúzzuk a héját. A finomra vágott vöröshagymán megpirítjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és összeturmixoljuk. Külön megpirítjuk a gombát, a petrezselymet, bazsalikomot, a barnacukrot és a fűszereket. Hozzáadjuk a paradicsomot, felöntjük a félkemény csicseriborsót levével együtt és az árpát is beleszórjuk. 20-25 percig főzzük.

Puchero (nemzeti eledel) (Argentína)

Hozzávalók: 1 kg levesnek való marhahús nagy darabokra vágva, 1- 1 kg 4 felé vágott csirke és borjúláb, 6 vastag szelet májas hurka, 20 dkg szalonna vagy sonka, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 csésze 8 órán át, áztatott csicseriborsó. 3 közepes darabokra vágott sárgarépa, 1 nagy 4 felé vágott hagyma, 1 vastag szelet káposzta, 4 kis kukoricacső, 4 vastag szeletekre vágott édesburgonya vagy burgonya, 1 paradicsom, törött bors.

Tegyük nagy fazékba a marhahúst, borjúlábat, sót, öntsünk rá annyi vizet, hogy lepje el. Lassú tűzön főzzük. Ha felforr, habozzuk le, tegyük hozzá a fokhagymát, pároljuk 1 órát.

Tegyük bele a hagymát, répát, káposztát, kukoricát, szalonnát, csirkét és főzzük újabb 1 órán át. Most következik a paradicsom, burgonya, bors, hurka és pároljuk 30 percig.

Ha közben valamelyik hús megpuhul, szedjük ki.

Tálaláskor öntsük a levest melegített tálba, a húsokat és a zöldségeket tegyük külön mély tálakba.

Salamon király csicseriborsó labdácskái *

Hozzávalók: 300 g csicseriborsó, 0,75 l víz, 1 szikkadt zsemle, 1 ek. búzadara, 1 citrom leve, 2 tk. finomra vágott fokhagyma, 2 ek. finomra vágott petrezselyem, 1 tk. őrölt édeskömény, 1 tk. só, 0,5 l olaj (ha lehet kukoricacsíra-olaj, mert ennek harmonizál legjobban az íze).

Áztassuk be a borsót 24 órára. Törjük össze a borsót mixerben vagy mozsárban. Adjuk hozzá a beáztatott, majd kifacsart zsemlét, a búzadarát, fokhagymát, fűszereket, citromlevet. Pihentessük 1 órán át.

Formáljunk belőle 2-3 cm-es labdácskákat - vizes kézzel addig gömbölygessük, míg elválik a kéztől. Hagyjuk szikkadni 1 órányit.

Forró olajban süssük aranybarnára. Itassuk le a felesleges olajat.

A labdácskák kiváló bor-, sörkorcsolyák, de előételnek, uzsonnának is tálalható. Az egész Közel-Keleten szívesen és gyakran fogyasztják, felefel néven ismerik.

(Finom, én a Kronen kukoricaolajban sütöttem.)

Saláta hüvelyesekből

30 dkg szárazbabot, lencsét, sárgaborsót, szójababot vagy csicseriborsót áztassunk 1 éjszakán át, majd ételízesítővel főzzünk puhára annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Amikor megpuhult, megsózzuk kicsit, belekeverünk 1 nagy paradicsompürét vagy 5-6 felszeletelt nyers paradicsomot, kevés fehér borsot, 1 kk borsikafüvet, bazsalikomot, 1 ek citromlevet, sót és cukrot. Közben lereszelünk 2 nagy sárgarépát és 2 közepes hagymát, hozzákeverjük a kihűlt salátaalaphoz.

Sólet csicseriborsóval

Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó, 2 hagyma, 1 csésze gersli, 2 szál sárgarépa, 4-5 közepes burgonya, l kg kockára vágott marhahús, só, bors, 2 gerezd foghagyma, 3 evőkanál olaj.

A hagymát szálasra vágjuk, az olajban sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a húst, megforgatjuk benne, majd belerakjuk a borsót, a gerslit, a kockára vágott burgonyát, a karikára szeletelt répát, a foghagymát, sózzuk, borsozzuk, és bő vízzel felöntjük. Több órán át, főzzük a sütőben.

Szárazbab csicseriborsóval és chorizóval (Kuba)

Hozzávalók: 2 csésze száraz bab, 1 csésze csicseriborsó (mindkettőt 8 órán át, áztatjuk főzés előtt), 2 ek. disznózsír, 1 felaprított hagyma, fél zöldpaprika, 20 dkg spanyol chorizo (pirospaprikás száraz kolbász), 1 csipet szurokfű, só.

Külön-külön fazékban főzzük meg félig a babot, borsót.

Tegyük a zsírt, hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, kolbászt serpenyőbe, pirítsuk, míg a hagyma üveges lesz. Öntsük össze a borsóval, babbal, tegyük hozzá a sót, szurokfüvet. Lassú tűzön, lefedve főzzük meg, annyi víz maradjon rajta, amennyi éppen hogy befedi.

Forrón, rizzsel tálaljuk.

Tányérhús á la Espana (Cocido)

100 gramm csicseriborsót egy éjszakára beáztatunk. 500 gramm marhahúst felkockázunk, és ugyanennyi marhacsonttal együtt fazékba rakjuk. Hozzáadunk 250 gramm csirkehúst és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor forrni kezd, a habját leszedjük és beletesszük a leszűrt csicseriborsót. Lassú tűzön 1 órát főzzük, ekkor hozzáadunk 3 szál felszeletelt répát, 2-3 póréhagymát, majd további 1 órán át, gyöngyöztetjük. Időközben az elpárolgott vizet pótolni kell. Sóval, borssal és sáfránnyal ízesítjük, ismét összeforraljuk. Tálalás előtt leszűrjük - a levét betéttel levesként, a főtt húst zöldségekkel egytálételként kínáljuk.

Tört búza hússal (Libanon)

Hozzávalók: 30 dkg tört búza, 20 dkg főtt hús (marha- vagy bárány lábszár), a főtt hús leve, 20 dkg beáztatott és megfőzött csicseriborsó, 6-7 kicsi főtt hagyma, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, 1 tk. fahéj, 1 tk. római kömény, só, bors.

Elkészítés: Először tegyünk egy kevés olajat és vajat a lábosba, azután rakjuk bele a tört búzát. A keveréket egy kicsit állni hagyjuk, hogy átitassa az olaj és a vaj. Ezután sót, majd köményt teszünk bele. 1-2 perc elteltével beleöntjük a hús levét, hozzáteszünk egy kevés húst is.  Most jön kb. 10 dkg csicseriborsó, levével együtt és 3-4 hagyma. Az egészet lassú tűzön főni hagyjuk.

A mártás elkészítése: Ez alatt megolvasztjuk a vajat, meghintjük a liszttel és megbarnítjuk. Öntsünk hozzá kb. 2 merőkanál húslevet és adjuk hozzá a fűszereket: a sót, a borsot, a köményt és a fahéjat. Ezután jön a csicseriborsó másik fele, a maradék hagyma és a hús. A mártást külön tálaljuk. (Mártás helyett joghurttal is tálalható.)

Tuniszi pörkölt (Mirmiz)

1 kg kockára vágott marhahús, 0,5 dl olívaolaj, 1 apróra vágott nagy hagyma, 2 zöldpaprika felkarikázva, 1 tk. csípős pirospaprika, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 negyedelt paradicsom, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, só, 20 dkg 8 órán át, ázott csicseriborsó.

A hagymát, paprikát az olajon pirítsuk üvegesre, majd tegyük bele a többi hozzávalót. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve főzzük kb. 1,5 órát.

Ha kész, szedjük ki a húst, és a többit passzírozzuk át. Tegyük vissza a húst, melegítsük meg.

Forrón tálaljuk.

Vegetáriánus fondü

Hozzávalók: Nyers csicseriborsó-gombócok, 1 l olaj, különböző fondüszószok, (uborka- joghurt, joghurt különféle, fűszernövényekkel, házi sajt stb.), saláták, friss búzakenyér.

A szokásos húskockák helyett mindenki a csicseriborsó-gombócot sütögeti, és a szokásos salátákkal fogyasztja, friss kenyérrel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése