2022. július 29., péntek

Inzulin rezisztenciába beilleszthető ételek, receptek 2.

 Készítette: Moldicz Kitti Inzulin rezisztenciába beilleszthető ételek, receptek 2. REGGELI Tonhalas TK tortilla tekercs: 1 db teljes kiőrlésű tortilla Jégsaláta Paradicsom Tonhal konzerv Kaliforniai paprika Újhagyma Fetasajt 1-2 evőkanál tejföl A tortilla lap mindkét oldalát megpirítjuk szárazserpenyőben. Megkenjük tejföllel, rátesszük a zöldségeket, tonhalat, majd feltekerjük. Cottage Cheese saláta: 1 doboz cottage cheese 2 db paradicsom 1 kápia paprika 3-4 db korpovit keksz metélőhagyma A cottage chees-t egy tálba tesszük, a zöldségeket és a metélőhagymát apróra szeleteljük, majd ezt is a tálba tesszük. A tetejére néhány korpovit kekszet morzsolunk. Tojás muffin: 2 db tojás 5 dkg gépsonka só, bors kaliforniai paprika újhagyma 5 dkg reszelt sajt A sütőt előmelegítjük 160 fokra, a (szilikon) muffin formákat kikenjük olajjal. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, majd beleaprítjuk a gépsonkát, a kápia paprikát és az újhagymát. A reszelt sajt felét a masszába keverjük, majd muffin formákba öntjük. A maradék sajttal megszórjuk a tetejét. Az előmelegített sütőben 15- 20 perc alatt készre sütjük. Teljes kiőrlésű pizzás csiga: Tészta: 500 g liszt ( 100 g fehér liszt, 400 g teljes kiőrlésű) kb 3,5-4 dl langyos víz 2 evőkanál olaj 1 csomag friss vagy por élesztő só. Szósz: sűrített paradicsom só, bazsalikom, oregánó, bors, fokhagyma Töltelék: gépsonka, lilahagyma, kukorica, sajt A tészta hozzávalóit egy tálba teszem (nem szükséges az élesztőt felfuttatni), vízből annyit adok hozzá, hogy egy jó állagú, nyújtható tésztát kapjak. 20-30 percig pihentetem, majd, kinyújtom. A szószhoz az alapanyagokat egy kis tálba összekeverjük, majd ezzel kenjük meg a tésztát, amire aztán ráhelyezzük a felkockázott gépsonkát és lilahagymát, a kukoricát, illetve a reszelt sajtot. Feltekerjük, felvágjuk. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Készítette: Moldicz Kitti EBÉD Taboulé, pácolt, sült csirkecomb filével: Taboulé: 1 bögre bulgur 2 bögre forró víz, só 2 db paradicsom 2 szál újhagyma 1 csokor petrezselyem zöld 7-8 db friss mentalevél 1 citrom leve. Pácolt csirkecomb filé 6 db csirkecomb filé 6 ek mustár 2 ek olaj só, bors, vöröshagyma A húst bepácoljuk: Egy tálba tesszük a comb filéket, a mustárt, a negyedbe vágott vörös hagymákat, olajat, sót, borsot. Fél órát állni hagyjuk, majd egy tepsibe helyezzük, alufóliával letakarva 180 fokon sütjük. mikor már megpuhult, alufólia nélkül sütjük, amíg megpirul. A bulgurt folyó víz alatt átmossuk, majd egy tálba tesszük, sózzuk, forró vízzel leöntjük, majd lefedjük. Amíg elkészül, apróra felaprítjuk a paradicsomot, újhagymát, a petrezselyem és menta levelet. Ha a bulgur magába szívta a vizet, belekeverjük a zöldségeket, majd belefacsarjuk egy citrom levét és összekeverjük. Padlizsánsaláta: 2 db padlizsán 3 db kemény húsú paradicsom 1 ek olíva olaj 1 teáskanál sűrített paradicsom oregánó, kakukkfű, rozmaring, só, cayenne bors 1 ek balzsamecet, 1 ek almaecet A padlizsánt megmossuk, majd kb. 1 cm kockákra daraboljuk. A paradicsomot forró vízzel leforrázuk, majd meghámozzuk, és a padlizsánnal hasonló nagyságúra aprítjuk. Az újhagymát apróra vágjuk össze. Egy nagy serpenyőben vagy wokban felmelegítjük az olajat, majd beletesszük a fűszereket és a padlizsánt. Állandó kevergetés mellett megpirítjuk, majd rátesszük a sűrített paradicsomot. Teszünk rá egy kis vizet, majd puhára főzzük, levesszük a tűzről. Rátesszük a paradicsomot, meglocsoljuk a kétféle ecettel, összekeverjük. Hagyjuk kihűlni. Húshoz vagy grillezett sajthoz, köretként tálaljuk, de tészta feltétként is finom. Tárkonyos zöldséges csirketokány fél kg csirkemell filé vöröshagyma, sárgarépa, zöldborsó, gomba tárkony, só, bors – ízlés szerint 1 citrom leve, 2 ek TK liszt, mustár, 2 ek tejföl, 180 ml főzőtejszín A csirkemellet csíkokra vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát felkarikázzuk, a gombákat felszeleteljük. A vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, majd rátesszük a csirkemellet és ezt is megpirítjuk. Ezután következhetnek a zöldségek: a sárgarépa, a gomba illetve a zöldborsó. Fűszerezzük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük, majd belefacsarjuk egy citrom levét. A lisztet kikeverjük a tejföllel és kevés mustárral. A ragut felöntjük tejszínnel, majd beleöntjük a tejfölös részt. Basmati rizzsel vagy bulgurral tálaljuk. Készítette: Moldicz Kitti Bulguros gombás csirke: 30 dkg csirkemell vagy csirkecomb filé olíva olaj egy fej hagyma 30 dkg gomba 1 db paradicsom, 1 db kápia paprika 30 dkg bulgur só, bors A csirkemellet kockákra vágjuk, olíva olajon megpirítjuk, készre főzzük, majd félre tesszük. Közben a hagymát felaprítjuk, kevés zsiradékon megpároljuk, hozzáadjuk a gombát, megpirítjuk. A paradicsomot és a paprikát felkockázzuk, majd hozzáadjuk a gombához, és beletesszük az átmosott bulgurt is. Felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Végül belekeverjük a csirkemellet. Lecsós mozzarellás sertés szelet: 8 szelet karaj 4 db paradicsom, fél kg paprika, 2 fej vöröshagyma 1 csomag light mozzarella 20 dkg reszelt trappista sajt kb 10 dkg teljes kiőrlésű liszt só, bors A paradicsomból, paprikából, hagymából egy alap lecsót főzünk. A karaj szeleteket kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. Megforgatjuk teljes kiőrlésű lisztben, majd némi olajban megpirítjuk mindkét oldalát. Ezután egy tepsire helyezzük a szeleteket, ezekre halmozunk némi lecsót. Teszünk rá mozzarellát és reszelt trappista sajtot. 20 percig sütjük 180 fokos sütőben alufóliával letakarva, majd anélkül további 10 percig. Zöldséges basmati rizzsel tálaljuk. Hortobágyi zabpalacsinta: Zabpalacsinta: 15 dkg zabpehelyliszt fél liter szénsavas víz só 3 db tojás További..: 500 g csirkemell filé 2 fej vöröshagyma víz, só, bors, fűszerpaprika 180 ml tejföl, 50 g teljes kiőrlésű liszt A csirkemellet nagyon apró kockára vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megpirítjuk, rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, megpároljuk. Amíg fő a palacsintát a szokásos módon elkészítjük. A húsra ha megfőtt teszünk pirospaprikát, és kivesszük a húst, úgy, hogy a levet benne hagyjuk. A levet behabarjuk (tejföl + TK liszt), pár percig főzzük. A húst ledarálhatjuk, ha szeretnénk, de ha nem zavarnak a nagyobb darabok, hagyhatjuk nagyobb darabokban is. A palacsintára négyzet alakban helyezünk el a húsból, ezt meglocsoljuk kevés szósszal. Ezután mind a négy szélét behajtjuk, majd félbe hajtjuk. A betöltött palacsintákat tálaláskor szósszal öntjük le, tejföllel díszítjük. Készítette: Moldicz Kitti VACSORA Zöldfűszeres sajtos cukkini lepény 40 dkg cukkini vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem levél 20 dkg csiperke gomba 1 szál újhagyma 15 dkg trappista, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt bacon kocka 4 tojás késhegynyi szódabikarbóna só, bors margarin és zabkorpa A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk. A hagymát, a gombát apró kockákra felvágjuk, majd a baconnel és egy pici zsiradékkal megpirítjuk. A petrezselymet, az újhagymát összevágjuk. Egy nagy tálban a tojásokat kézi habverővel összekeverjük, bele tesszük, a petrezselyem zöldez, az újhagymát és a zúzott fokhagymát, a kifacsart cukkinit, a reszelt sajt felét, illetve a gombás részt, a lisztet, a szódabikarbónát, majd borsozzuk és alaposan összekeverjük. Egy piteformát ki margarinozunk és bevonunk zabkorpával, ebbe tesszük bele a masszát, amit aztán a maradék sajttal megszórunk. 180 fokon készre sütjük. Fetás tepsis édesburgonya 80 dkg édesburgonya 2 fej vöröshagyma só, bors, metélőhagyma, fél citrom leve 10 dkg feta sajt olívaolaj Az édesburgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk, a hagymákat cikkekre vágjuk, tepsibe tesszük, meglocsoljuk citromlével, olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk apróra vágott metélő hagymával. 180 fokra előmelegített sütőben alufóliával letakarva sütjük 20 percig, majd fólia nélkül további 15 percig. Tálaláskor feta sajtot morzsolunk rá. Töltött gombafejek: 10 nagy fej gomba 3 szelet bacon 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma 30 dkg darált hús (pulyka v. marha v. sertés) 4 ek sűrített paradicsom só, bors, oregánó, bazsalikom, petrezselyem levél 15 dkg reszelt trappista A gombákat megmossuk és leszárazzuk. A külsejüket megkenjük kevés olívaolajjal és egy sütőlemezre pakoljuk őket. A vöröshagymát, a fokhagymát és a bacont felaprítjuk. Először egy száraz serpenyőben elkezdjük a bacont pirítani, majd jöhet hozzá a vöröshagyma, pár perc után pedig a fokhagyma is. Hozzáadjuk a darált húst és kevergetve kicsit átpirítjuk. Mehet hozzá a sűrített paradicsom és a fűszerek. Ha túl sűrűnek találnák a tölteléket, pici vízzel hígíthatjuk. Egy kiskanál segítségével beletesszük a gombafejekbe. Megszórjuk őket reszelt sajttal és vágott petrezselyemmel. 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Készítette: Moldicz Kitti Spenótos mozzarellás spagetti: teljes kiőrlésű spagetti tészta 40 dkg spenótlevél (lehet fagyasztott is) 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma só, bors tejszín, 2 ek teljes kiőrlésű liszt A tk spagettit kifőzzük. A vöröshagymát megpirítjuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, majd a spenót leveleket. sózzuk, borsozzuk. Néhány percig pároljuk, majd a tejszínt elkeverjük a liszttel, ezzel öntjük fel a spenótot. Összekeverjük a tésztával. NASSOLNI VALÓK: Gyümölcsös zabos morzsa süti: Ízlés szerint gyümölcsök – 30 dkg vanília aroma, 60 gr xilit, fahéj 15 dkg apró szemű zabpehely 10 dkg zabpehelyliszt margarin, 10 dkg teavaj A gyümölcsöket egy margarinnal kikent jénaiba tesszük, majd megszórjuk 20 g xilittel, fahéjjal. A zabpelyhet összekeverjük a zabpehely liszttel, a maradék xilittel, majd hozzáadjuk a megolvasztott vajat és morzsás állagúra dolgozzuk. A gyümölcsökön elterítjük a morzsás részt, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Áfonyás zabkeksz: 2 bögre apró szemű zabpehely 1 bögre nagy szemű zabpehely fél bögre zabpehelyliszt 1 teáskanál szódabikarbóna vanília aroma csipet só, 60 gr xilit 1 narancs reszelt héja 15 dkg áfonya 15 dkg olvasztott vaj 2 tojás A hozzávalókat egy tálba tesszük, összegyúrjuk. Jól formázható masszát kell kapnunk. Ha túl folyékony, rakunk még bele zabpehely lisztet, ha túl szárat, akkor pedig vajat. Korongokat formázunk belőlük, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd 170 fokon megsütjük. Almapalacsinta: 2 db tojás 20 dkg reszelt alma 10 dkg apró szemű zabpehely 20 g xilit, fahéj feltétnek: túró, tejföl, édesítő A tojást, a reszelt almát, a zabpelyhet a xilitet és a fahéjat összekeverjük, majd egy serpenyőben, tenyérnyi korongokat formázunk a masszából. Lassú tűzön mindkét oldalát pár percig sütjük. Túróval tálaljuk. Készítette: Moldicz Kitti Zabkorpás túrógombóc: 0,5 kg túró tejföl, 50 g olvasztott vaj 15 dkg zabkorpa, csipet só, 1 citrom leve és héja Öntet: 1 nagy doboz natúr görögjoghurt, 1 evőkanál xilit őrölt fahéj Morzsa: 10 dkg zabkorpa, 1 ek olívaolaj A gombóc hozzávalóit összegyúrjuk, annyi tejfölt hozzáadva hogy formázható masszát kapjunk, majd hűtőbe rakjuk fél órára. ezután gombócokat formázunk belőle. A morzsához a zabkorpát lepirítjuk, ebbe forgatjuk bele a gombócokat. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, ezzel tálaljuk a gombócot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése