2022. július 29., péntek

burgonyás pogácsa

 

                 BURGONYÁS POGÁCSA

 

Medvehagymás krumplis pogi.jpg

 

 

A tésztához

·         300 g burgonya (főtt, áttört) Most akciós az Aldiban!http://aprosef.hu/sites/all/themes/aprosef/banners/aldi_adtext_logo.pnghttp://gdehu.hit.gemius.pl/_%5bTIMESTAMP%5d/redot.gif?id=cog6EQM9U062PrPCnklgCbR2HZKW4Tsu0NLeJ7w13bT.x7/fastid=chswsamctcomwtlrhtnijwxllyng/stparam=nljldtmrkj

·         800 g búzaliszt (BL55)

·         250 g margarin

·         50 g zsír - sertés

·         30 g élesztő (friss)

·         300 ml 2,8%-os tej

·         1 kávéskanál kristálycukor

·         1 evőkanál 

·         2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

A kenéshez

·         1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

 

Elkészítés

A burgonyákat megfőzzük, majd meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni.

100 ml tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt majd 10 perc alatt felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a zsírt, a margarint és összemorzsoljuk őket, majd mehet hozzá a tojás, só, a felfuttatott élesztő a maradék 200 ml tej és a kihűlt burgonya. Az egészet jól összegyúrjuk, dagasszuk, majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkára tesszük, összehajtogatjuk vagy átgyúrjuk, utána kinyújtjuk 1,5 cm magasra, késsel becsíkozzuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk közt kicsit megsodorgatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 10 percig letakarva kelesztjük még. Érdemes helyet hagyni köztük, mert még sütés közben is fognak kicsit nőni. A tojást kis tálba villával felverjük, majd megkenjük a pogácsákat és 200 C fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése