2022. július 29., péntek

brokkolireceptek

 

 

 

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

99. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brokkoli receptek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

Receptek........................................................................................................................... 3

Brokkoli boros bundában............................................................................................ 3

Brokkoli sonkával......................................................................................................... 3

Brokkoli tésztával......................................................................................................... 3

Brokkoli-krémleves....................................................................................................... 4

Brokkolikrokett............................................................................................................. 4

Brokkolikrémleves........................................................................................................ 4

Brokkolileves................................................................................................................ 4

Brokkolileves csirkemájjal............................................................................................ 5

Brokkolipuding 1.......................................................................................................... 5

Brokkolipuding 2.......................................................................................................... 5

Brokkolipuding 3.......................................................................................................... 5

Brokkolisaláta 1............................................................................................................ 6

Brokkolisaláta 2............................................................................................................ 6

Brokkolisaláta 3............................................................................................................ 6

Brokkolisaláta 4............................................................................................................ 6

Brokkolisaláta mustáros-tojásos öntettel..................................................................... 7

Brokkoli-szárazbab egytál........................................................................................... 7

Brokkolis árpapuding................................................................................................... 7

Brokkolis batyu 1.......................................................................................................... 7

Brokkolis batyu 2.......................................................................................................... 7

Brokkolis csirkemellcsíkok............................................................................................. 8

Brokkolis ételvariációk................................................................................................. 8

Brokkolis kölespuding sajtmártással............................................................................. 8

Brokkolis kuszkusz......................................................................................................... 9

Brokkolis omlett:........................................................................................................... 9

Brokkolis póréhagyma-saláta...................................................................................... 9

Brokkolis rétes.............................................................................................................. 9

Brokkolis sajtfondü..................................................................................................... 10

Brokkolis szendvics..................................................................................................... 10

Brokkolis tekercs......................................................................................................... 10

Brokkolis virsli.............................................................................................................. 11

Brokkolival töltött burgonya...................................................................................... 11

Burgonyás brokkoli.................................................................................................... 11

Burgonyás brokkoli-krémleves................................................................................... 11

Burgonyás rakott brokkoli.......................................................................................... 12

Csirkeleves gourmand módra................................................................................... 12

Csőben sült brokkoli.................................................................................................. 12

Fokhagymás brokkolileves........................................................................................ 12

Halfilé brokkolival....................................................................................................... 13

Kapros brokkoli-saláta............................................................................................... 13

Mandulás brokkoli..................................................................................................... 13

Mogyorós-sajtos brokkoli........................................................................................... 13

Pakora....................................................................................................................... 14

Parmezános tésztasaláta.......................................................................................... 14

Párolt vegyes zöldség................................................................................................ 14

Párolt zöldségek........................................................................................................ 14

Pulykamell-szeletek rokfortos körtével grillezve, sonkás brokkoli-csokorral................ 15

Rakott brokkoli........................................................................................................... 15

Sonkás baget............................................................................................................ 15

Sonkás brokkolileves.................................................................................................. 15

Sonkás, sajtos brokkoli............................................................................................... 16

Sült tonhal brokkolival................................................................................................ 16

Töltött burgonya........................................................................................................ 16

Vegetáriánus szurkolók öröme.................................................................................. 16

Vegyes zöldségsaláta............................................................................................... 17

Vesés brokkoli, Pisa-i módra, 4-6 személyre............................................................... 17

Vitaminos pizza.......................................................................................................... 17

Zöldséges kukoricarakottas....................................................................................... 18

Zöldséges lasagne olimpikon módra........................................................................ 18

Zöldséges rakottas kolbásszal.................................................................................... 18

Zöldséges rakott pulykamell...................................................................................... 18

Zöldséges rizsfelfújt.................................................................................................... 19

Zöldséges zabpehelyfasírt......................................................................................... 19

Zöldségvirágok gesztenyével.................................................................................... 19

 


Brokkoli boros bundában

¨       Hozzávalók: 80-90 dkg brokkoli, kb. 2 dl fehérbor, 8-10 dkg liszt, 3 dkg olaj, 2 tojásfehérje, csipetnyi só; a sütéshez: olaj

A brokkolit rózsáira szedjük, vagy nagyobb darabokra vágjuk, megmossuk, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Szűrőlapát segítségével a főzővízből kiszedjük, lecsöpögtetjük és lehűtjük. A lisztet kevés borral simára keverjük, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük, majd annyi borral hígítjuk fel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk.

A tojásfehérjéből csipetnyi só hozzáadásával kemény habot verünk, és a palacsintatésztába keverjük. Az előkészített brokkolit a masszába forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Melegen, párolt rizzsel, tartármártással tálaljuk.

Brokkoli sonkával

¨       50 perc

¨       Nehézség: 1

¨       Hozzávalók: 1 kg brokkoli (mélyhűtött is lehet), 25-30 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi őrölt borókabogyó, só ízlés szerint

A brokkolit kuktában puhára pároljuk oly módon, hogy a betét alá öntünk másfél dl vizet, és a brokkolit jól megsózzuk. A kukta jelzésétől számított 5 perc múlva a tűzről levesszük. A megtisztított, kis kockákra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a csíkokra metélt főtt sonkát, és zsírjára pirítjuk. Ezután liszttel megszórjuk, együtt sütjük néhány percig, majd a brokkoli pároló levével és 1 dl vízzel apránként felöntve, sűrűre főzzük. Ízesítjük a törött borssal, a tört borókával, a sóval, majd jól összeforraljuk és beleöntjük a tejfölt. A tűzről levéve összekeverjük; ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a habosra felvert tojásokat, a hagymás sonkát és a reszelt sajtot. Az így kapott sűrű mártást rákenjük a tűzálló tálba tett brokkolira. A tálat lefedjük, és előmelegített, forró sütőben, erős lángon 20 percig sütjük, majd a tetejét levéve addig pirítjuk, amíg a sajt megolvad rajta.

Brokkoli tésztával

¨       HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE: 50 dkg brokkoli, 25 dkg kockatészta vagy makaróni, illetve bármilyen nagyobb tészta, 1 közepes fej hagyma, 10-25 dkg apró, érett paradicsom, só. A mártáshoz: 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 6 dl tej, 1 teáskanál mustár, só, őrölt fehérbors, 35 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál zsemlemorzsa.

A tésztát lobogó forró vízben kifőzzük, leöblítjük és leszűrjük. A rózsáira szedett brokkoli szárát levágjuk, vékonyan meghámozzuk, sós vízben 3-4 percig főzzük, majd hozzátesszük 2-3 percre a rózsákat is. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl. A brokkoliról leöntjük a főzővizet és félretesszük. A vajból és lisztből világos rántást készítünk, egészen kis tűzön, folyton kevergetve fokozatosan beleöntjük a tejet. Addig főzzük, míg egy kicsit besűrűsödik. Sóval, borssal, mustárral ízesítjük és belekeverjük a reszelt sajt kétharmadát. Összekeverjük a főtt tésztával és a brokkolival, az egészben hagyott vagy félbevágott, apró paradicsomokkal, öntsünk egy keveset hozzá a brokkoli főzővizéből, s az egészet kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba öntjük. Meghintjük zsemlemorzsával, a maradék sajttal és előmelegített, forró sütőben aranybarnára sütjük.

Brokkoli-krémleves

¨       4 személyre

¨       50 dkg mirelit (vagy friss) brokkoli, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál krumplipürépor, 1-1 teáskanál só és citromlé, csipetnyi cukor.

ELŐKÉSZÍTÉSE: a még fagyos brokkolit 1 liternyi, forrásban lévő vízbe teszem. Ezután belerakom a húsleveskockát, beleszórom a sót, és öt percig főzöm. (Ha friss brokkoliból készítem, a brokkolit megmosom, szűrőben lecsöpögtetem, és a szárát - ha szükséges - vékonyan lehámozom.)

ELKÉSZÍTÉSE: a félkemény brokkolit leszűröm. Egyik felét félreteszem. A másik felét 3 dl levessel a turmixgép poharába öntöm. Hozzáöntöm a tejfölt és a citromlevet, majd a krumplipüréport is beleszórom. Addig keverem, amíg sűrű, pépes massza lesz belőle. A brokkoli-pépet visszaöntöm a leveses fazékba, és kevergetve felforralom. Egy-két percig főzöm.

Brokkolikrokett

¨       4 SZEMÉLYRE: 50 dkg brokkoli, 25 dkg darált sertéshús, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, só, őrölt bors, liszt, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj.

A rózsáira szedett brokkolit kevés sós vízben puhára pároljuk, annyira, hogy a villa könnyen belemenjen. Leszűrjük, s villával összetörjük. Hozzáadjuk a darált húst, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, s annyi lisztet teszünk bele, hogy összedolgozva, jól formálható, de tömör masszát kapjunk. Két tenyerünk között kis rudacskákat formázunk belőle, megforgatjuk zsemlemorzsában, és bő, forró olajban kisütjük. Fedő alatt kezdjük a sütést, majd fedő nélkül pirítsuk szép barnára. Adhatjuk meleg előételnek, körítéssel főételnek, lehet feltét főzeléken, de tehetjük hidegtálra is, majonézzel. Kerti partikon zsemlemorzsába forgatás nélkül grillsütőn is megsüthetjük.  

Brokkolikrémleves

¨       Hozzávalók:  30 dkg brokkoli, 1 sárgarépa, 1 zöldség, 2 szem krumpli, egy kisfej hagyma, reszelt sajt, 2 dl tejföl, vegeta, szerecsendió

A brokkolit rózsáira szedjük, a zöldséget, sárgarépát feldaraboljuk, a krumplit egészben hagyjuk. Vízben feltesszük főni fűszerekkel az egészet. Ha megfőtt, a brokkoli rózsájából egy keveset félreteszünk díszítésnek, a többit az összes zöldséggel átpasszírozzuk. Felengedjük a főzővízzel. A tejfölt jól elkeverjük, és a levessel összekeverjük, jól felforrósítjuk, ha szükséges, még utána fűszerezzük. Tálalásnál a félretett brokkoli rózsákat elosztjuk a tányérokon, rámerjük a forró levest. Mindenki ízlése szerint szór rá szerecsendiót és reszelt sajtot.

Brokkolileves

¨       Hozzávalók: mirelit brokkoli (kb. 25 dkg), 4 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 dl kefir vagy joghurt, 2 tyúkhúsleves-kocka, csipetnyi porcukor, 1 tojásból készített galuska (levesbetét).

A még fagyos brokkolit apró kockákra, illetve kis rózsákra vágjuk, majd a forró olajon állandóan kevergetve kissé lepirítjuk. Ha már a levét elfőtte, a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Azonnal felöntjük 1 liternyi vízzel, és a tűzre visszatéve felforraljuk. Beletesszük a húsleveskockákat és kevés sót. A kefirben simára keverjük a lisztet, és a forrásban lévő levesbe öntjük. Közben folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Jól kiforraljuk, és a galuskát is belefőzzük. Addig főzzük, amíg a galuska mind fel nem jön a leves tetejére. Végül csipetnyi cukorral ízesítjük. Karfiollevest is lehet így készíteni.

¨       Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Brokkolileves csirkemájjal

¨       1 csirkeaprólék májjal együtt (kb. 50 dkg), + 1 csirkemáj, 25 dkg brokkoli (mélyhűtött is lehet), 5 dkg cérnametélt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál borecet, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és őrölt koriander.

A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, és a máj nélkül fazékba teszem. Leöntöm másfél liter vízzel, megsózom, beleszórom a törött borsot és a koriandert, hozzáteszem a megmosott, héjas vöröshagymát. A húst puhára főzöm, majd a levesből kivéve kicsontozom, és metéltre vágom. A nyers csirkemájat is metéltre vágom, és a hússal együtt beleteszem az átszűrt levesbe. Ezután belerakom a megmosott (vagy még fagyos), apró rózsáira szedett brokkolit és a cérnametéltet. Kis lángon addig főzöm, amíg a tészta is, meg a brokkoli is megpuhul. A tejfölt belekeverem a levesbe, felforralom és ízesítem a borecettel.

Rendkívül finom, pikáns leves és hidegen is fogyasztható, ha nincs benne cérnametélt.

Elkészítési ideje: 50 perc

Brokkolipuding 1.

¨       Hozzávalók: 50 dkg brokkoli (gyorsfagyasztott), 4 db egész tojás, 4 dl tej, 4 dkg vaj vagy margarin, 3 evőkanál liszt, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 teáskanál só, késhegynyi törött fekete bors; a tál kikenéséhez 1 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa; a tálaláshoz négy adag meleg gomba- vagy paradicsommártás.

A vajat a liszttel habzásig hevítem, majd a forró tejjel felengedve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ezután a fűszereket belekeverem és hagyom langyosra hűlni. Közben a még fagyos brokkolit apró rózsáira, a brokkoli szárrészét pedig apró kockákra vágom. A tojások sárgáit kikeverem csipet sóval, majd a már langyos fehér mártásba keverem. Hozzáteszem a brokkolit, a reszelt sajtot és a tojásfehérjékből vert kemény habot. A jól összekevert, átforgatott masszát a vajjal kikent és zsemlemorzsával meghintett mély tűzálló tálba simítom, majd a tálat a saját fedelével lezárva, beteszem a mikrohullámú sütőbe. A legmagasabb fokozaton húsz percig párolom, közben egyszer megfordítom a tálat. A párolás befejezése után még legalább tíz percig nem nyitom fel a tetejét. Tálalás előtt deszkára borítom, és cikkekre vágom. Meleg mártással kínálom.

Brokkolipuding 2.

¨       Hozzávalók: 30 dkg mélyhűtött brokkoli, 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál liszt, 1 teáskanál só, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, a pudingformákhoz olaj és a zsemlemorzsa.

A brokkolit nagyon kevés, sós, forrásban lévő vízbe teszem és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Ezután leszűröm és kihűlöm. Közben a vajat habzásig hevítem a liszttel, majd apránként, folyamatosan kevergetve ráöntöm a melegített tejet. Simára keverve, sűrűre főzöm. A sót, a szerecsendiót és a zúzott fokhagymát beleszórom, ezután hozzákeverem a tojássárgát. Beleforgatom a lecsöpögtetett, kis rózsáira szedett, illetve apró kockákra vágott főtt brokkolit, végül a keményre vert tojásfehérjével is összeforgatom. Egy adagos pudingformákat kikenek olajjal és meghintem zsemlemorzsával, majd a brokkolis masszát háromnegyed részig belesimítom. (Lehet egy nagy formában is készíteni.) Az előmelegített, forró sütőbe beleállítok egy háromujjnyi vízzel telt tepsit, amibe beleteszem a megtöltött formákat, és addig gőzölöm a pudingot, amíg a beleszúrt hurkapálcára a masszából már semmi sem tapad. Még forrón kiborítom a formából, és mártásos húsok vagy sültek mellé kínálom. (Ugyanígy készíthető karfiolból vagy sárgarépából is.)

Brokkolipuding 3.

¨       Hozzávalók: 50 dkg brokkoli (lehet mirelit is), 4 tojás, 2 dl tejszín, fehérbors, só, szerecsendió, 1 ek. margarin, petrezselyem

Készítés: A megmosott brokkolit szedjük kis rózsákra (mirelit esetén a brokkolit nem kell szétszedni). Öntsünk hozzá 1 dl vizet, és letakarva pároljuk 10 percig. Habverővel keverjük össze a tojásokat, a tejszínt és a fűszereket.

A párolt brokkoliból készítsünk pürét, ehhez a levet használjuk fel. Adjuk hozzá a tejszín és tojás keverékét. A masszát öntsük egy hosszúkás kivajazott tűzálló tálba és pároljuk letakarva 15 percig a mikróban. 3 percnyi pihentetés után borítsuk ki és felszeletelve hús mellé körítésként tálaljuk.

Brokkolisaláta 1.

¨       4 személyre

¨       30 dkg friss vagy mirelit brokkoli, 10 dkg ementáli sajt, 2 fej lilahagyma, 3 evőkanál marinált paradicsompaprika-csík, 3 evőkanál salátaolaj (de olívaolaj is jó), fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál porcukor, só és törött bors.

ELŐKÉSZÍTÉSE: a letisztított és apró rózsáira szedett brokkolit (ha friss), forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. (Ha mirelit a brokkoli, akkor elég csak 2 percig főzni.) A lilahagymát meghámozom, és nagyon vékony félkarikákra vágom. A marinált paprikát is ugyanakkora darabokra vágom. A sajtot az almareszelő legdurvább fokán szép hosszú szálakra reszelem.

ELKÉSZÍTÉSE: az összes hozzávalót salátástálba teszem. A mártáshoz a citromlevet, a salátaolajat és a mustárt egyneműre keverem, majd sóval, borssal és cukorral jó ízesre fűszerezem. Ezt az öntetet rálocsolom a sajtos zöldségre, és óvatosan átforgatom. Folpack fóliával befedem, és legalább fél napra a hűtőszekrénybe teszem, hogy a saláta ízei összeérjenek. Tálalás előtt ismét óvatosan átforgatom.

45 perc, közepesen drága, egyszerű

Brokkolisaláta 2.

¨       Hozzávalók: 1 csomag (50 dkg) mirelit brokkoli, 2 nagy fej lilahagyma, 15 dkg párizsi, 25 dkg savanyú káposzta, 3 evőkanál olaj, ecet és cukor, ízlés szerint, fél mokkáskanál törött fekete bors, só.

A még fagyos brokkolit forrásban lévő, enyhén sózott vízbe dobjuk, és az újraforrástól számított 3 percig főzzük, majd leszűrjük. (A brokkoli ne főjön puhára, inkább "harapható" legyen.) Félretesszük, hogy kihűljön. A hagymát meghámozzuk, és nagyon vékony karikákra vágjuk. Megsózzuk, és néhány percre ugyancsak félretesszük. A párizsit vékony csíkokra aprítjuk, a savanyú káposztát is felaprózzuk. Salátástálban fél dl-nyi ecetet elkeverünk 1 dl vízzel, cukorral és olajjal, majd a borsot is beleszórjuk. A salátalébe belekeverjük a hagymát, a párizsit és a brokkolit, valamint a savanyú káposztát. Az egészet óvatosan átkeverjük, majd befedve betesszük a hűtőszekrénybe. Fél napig érleljük, ezután ismét átkeverjük. Vacsorára való, fogyókúrásnak mondható saláta. (A nagyon éhes családtagoknak öntsünk rá egy-egy pohár kefirt is.)

Brokkolisaláta 3.

¨       Hozzávalók: 40 dkg friss vagy 1 csomag fagyasztott brokkoli, 1 adag francia mártás, 1 csokor snidling, só

Lobogó forró sós vízbe tesszük a tisztított, darabolt brokkolit, és megfőzzük. Leszűrjük, kihűtjük, és belekeverjük a francia mártásba. Meghintjük finomra vágott snidlinggel, és néhány órára hűtőbe tesszük.

Brokkolisaláta 4.

¨       Hozzávalók: 80 dkg brokkoli, 1 ek. kukorica olaj, 3 ek. szójaszósz, 2 gerezd fokhagyma, só.

A brokkolit rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük. Leszűrjük és kihűtjük. Az öntethez összekeverjük az olajat, szójaszószt és az összezúzott fokhagymát. Ezzel az öntettel leöntjük a brokkolit, összekeverjük és jól lehűtve tálaljuk.

 

Brokkolisaláta mustáros-tojásos öntettel

¨       Hozzávalók: 60 dkg mirelit brokkoli, 1 paradicsompaprika, 1 kávéskanál mustár, 6 evőkanál olaj, 2 kemény tojás sárgája, 2 evőkanál 5%-os borecet, só.

Elkészítése: A mirelit brokkolit rövid idő alatt puhára főzzük, leszűrjük és kihűtjük, A kis kockára vágott paradicsompaprikát összekeverjük olajban elkevert, összetört tojássárgájával, mustárral, borecettel, kevés sóval ízesített mártással. Ezzel leöntjük a brokkolit.

Brokkoli-szárazbab egytál

¨       25 dkg szárazbabot fél napig vízben áztatunk. 2 fej hagymát megdinsztelünk kevés olajban, hozzáadjuk a leszűrt babot, és fedő alatt kevés vízzel jól megpároljuk. Utána felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd 1 óra főzés után hozzáadunk egy kis fehérborsot, sót, 1 ek borsikafüvet és ételízesítőt, valamint az alábbi tisztított és kockára vágott zöldségeket: 25 dkg brokkoli, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa és 2 db paradicsom. Kb. további 10 perc alatt a zöldségeket összefőzzük a babbal.

Brokkolis árpapuding

¨       Hozzávalók: 10 dkg árpapehely, 2,5 dkg tej, 30-40 dkg gyorsfagyasztott brokkoli, 3 tojás, 8 dkg margarin, 4 adag, szokásos módon elkészített paradicsommártás, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.

Az árpapehelyre ráöntöm a tejet, és 25 percig áztatom. Közben a még fagyos brokkolit egyforma apró darabkákra vágom. A tojássárgákat kikeverem 6 dkg-nyi puha (de nem meleg) margarinnal és a fűszerekkel, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát és a tejes árpapelyhet. Ezután belekeverem a még mindig fagyos brokkolit. Végül óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjét. A megmaradt margarinnal kikenek egy pudingformát, belesimítom a brokkolis masszát, a tetejét egyenletesre igazítom; és háromujjnyi vízzel telt tepsibe állítom. Betolom az előmelegített, forró sütőbe, és addig gőzölöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca száraz marad. A pudingot a formából tálra borítom, és paradicsommártással körülöntve kínálom. Csak frissen jó!

Brokkolis batyu 1.

¨       Hozzávalók: 40 dkg mirelit brokkoli, 1 csomag réteslap, 2 dl tej, 2 dkg vaj (vagy margarin), 1 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, 0,5 dl olaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só; olaj a sütéshez.

A még fagyos mirelit brokkolit nagyon kevés sós, forrásban lévő vízbe teszem, majd az újraforrástól számítva 1 percig főzöm. Ezután leszűröm, és hagyom, hogy kihűljön. A vajat a liszttel habzásig hevítem, ezután a felforrósított tejjel felöntve, állandó keverés közben sűrűre főzöm. Hagyom langyosra hűlni, majd összekeverem a habosra felvert tojással, a sóval, a borssal és a rózsáira szedett, illetve a kis kockákra vágott brokkolival. Egy tiszta konyharuhát benedvesítek, és a réteslapokat úgy terítem egymásra, hogy a közöket kevés olajjal megkenem. A tésztalapot nyolc részre vágom. Egy-egy tésztadarabra kis halom Besameles brokkolit terítek, majd a négy sarkát úgy fogom össze, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. A kis batyukat bő, forró olajba óvatosan beleeresztem, és erős lángon gyorsan megsütöm először az egyik oldalán, majd megfordítom, és a másik oldalát is pirosra sütöm. (Csak nagy elővigyázattal, egy lapátkanál és egy kétágú húsvilla segítségével lehet megfordítani.) Miután a tészta igen vékony, gyorsan, szinte pillanatok alatt megsül, ezért nem lehet magára hagyni. A megsült batyukat szalvétára vagy papírtörülközőre rakom, hogy az a felesleges olajat beszívhassa. Jéghideg kapros majonézzel tálalom a forró batyukat. Rendkívül finom, könnyű étel, amelyet karfiollal is el lehet készíteni.

Brokkolis batyu 2.

¨       1 csomag réteslap, 30 dkg mirelit brokkoli, 2 db egész tojás, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, só és törött bors, ízlés szerint

A vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd beleöntjük a meleg tejet, és állandó keverés közben sűrűre főzzük. Sóval, borssal fűszerezzük, és hozzákeverjük a finomra vagdalt, megmosott petrezselyemzöldet. A masszát hűlni hagyjuk. Közben a brokkolit kis rózsáira, illetve a vastag szár részét kis kockákra vágjuk. Forrásban levő vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 3 perc múlva leszűrjük. (Legjobb leves- vagy tésztaszűrőben belelógatni a forró vízbe.) A félig főtt, már nem forró brokkolit és a nyers tojásokat a tejes mártásba keverjük. A réteslapokat szétszedjük, egymásra tesszük, és a közüket kevés olajjal meglocsoljuk. A réteslap szélére egy csíkban felhalmozzuk a brokkolis masszát, majd a rétest szorosan felcsavarjuk. Az ily módon létrejött rudat jó éles késsel 8 darabra vágjuk. Egyenként, nagyon óvatosan, két lapátkanál segítségével beleeresztjük a 170 fokra felhevített olajba. A töltelékben lévő tojás azonnal összefogja, "megköti", és a rétes nem fog szétesni, persze óvatosan kell vele bánni! Ha szépen megsült (3-4 perc), a fölösleges olajat lecsöpögtetjük róla, illetve papírral fölitatjuk. Forrón tálaljuk, jéghidegre hűtött tejföl társaságában.

Kissé munkaigényes, de különleges, extra étel.

Brokkolis csirkemellcsíkok

¨       Elkészítési idő: 40 perc + érlelés

¨       Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 2 evőkanál búzakeményítő, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál sherry, őrölt fehér bors, 60 dkg brokkoli, só, 5 dkg szezámmag, 4 evőkanál olaj, 2,5 dl húsleves, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, kevés cayenne-bors

A búzakeményítőt a szójaszósszal meg a sherryvel összekeverjük, kevés őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd a vékony csíkokra vágott csirkemellfilét beleforgatjuk és legalább fél órán át, állni hagyjuk.

A brokkolit kis rózsákra szedjük, a szárát apróra daraboljuk, majd szűrőkanállal 2-3 percre lobogó forró vízbe mártjuk, behűtjük. Az olajt fölforrósítjuk, a bepácolt csirkecsíkokat 5-6 percig pirítjuk, majd a brokkolit hozzáadva további 2-3 percig sütjük. A húslevessel fölöntjük, sóval, cukorral, citromlével és kevés Cayenne-borssal ízesítjük, átforraljuk és szezámmaggal megszórva, forrón tálaljuk.

Brokkolis ételvariációk

1. Két fej brokkolit megmosunk, kisebb darabokra vágunk (a szárát vagy milyét ujjnyi hasábokra szoktam) és vegetás vízben kb. 5 percig főzünk. Tűzálló tálat kivajazunk (vagy inkább "kimargarinozunk"), és a lecsepegtetett brokkolit rózsáira szedve lerakosgatjuk (alulra a szárakat). 2dl kalóriaszegény tejfölt elkeverünk 1 dl tejjel, 5 dkg reszelt füstölt sajttal, és egy kávéskanál mustárral. Ráöntjük a brokkolira, és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal (én fele-fele arányban szoktam füstölt és trappista sajtot, de mindenki olyant rakjon rá, amilyet szeret.) Sütőben közepes lángon megsütjük (amíg piros lesz a sajt). Köretként lehet hozzá párolt rizst és kukoricát adni. Savanyúságot nem igényel, de érdekes kombináció szilva befőttel.

2. Vegetáriánus egytálétel változatban a tál aljára krumpli kerül. Kb. fél kilót meghámozunk, felkarikázunk, a többi ugyanaz. (Ehhez nem kell köret, viszont kicsit tovább tart, mert legalább az elején lassan kell sütni.)

3. Húsos változatban is lehet mindkettőt készíteni, ilyenkor a brokkoli alá néhány vékony szelet pulykamellet vagy csirkemellet javasolnék.

Brokkolis kölespuding sajtmártással

¨       Hozzávalók: a pudinghoz 30-40 dkg brokkoli (mirelit), 10 dkg hántolt köles, 3 tojás, 8 dkg margarin, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só; a sajtmártáshoz 2 dkg margarin, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 evőkanál korpás liszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 mokkáskanál currypor, ízlés szerint só.

A még fagyos brokkolit kis kockákra vágom, és enyhén sós, forrásban lévő vízbe teszem. Az újraforrástól számított 3 perc múlva leszűröm. Hagyom kihűlni. A hántolt kölesre térfogatához képest négyszeres mennyiségű, enyhén sós vizet töltök, és kis lángon addig főzöm, amíg az összes vizet beszívja. Közben a margarint felolvasztom és hagyom kihűlni. Ha már nem meleg, kikeverem a tojások sárgáival, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát meg a sót, és beledolgozom a kihűlt, főtt kölest, valamint a brokkolit. Végül hozzáadom a közben kemény habbá vert tojásfehérjéket. Óvatosan összekeverem, és egy kikent formába simítom a masszát. A megtöltött formát egy vízzel telt tepsibe állítom, ezt betolom a forró sütőbe, és a gőzben addig főzöm a pudingot, amíg a beleszúrt villára már nem tapad a masszából. Míg a puding készül, megfőzöm a sajtmártást. A margarint habzásig hevítem a liszttel, majd a meleg tejjel apránként felengedve, állandó keverés közben sűrűre főzöm. Ezután keverem hozzá a tejfölt és a reszelt sajtot, de már nem forralom. Törött borssal és curryporral ízesítve, lefedve melegen tartom. A megfőtt pudingot tálra borítom, alá, illetve köré öntöm a meleg sajtmártást, és cikkekre vágva kínálom.

Brokkolis kuszkusz

¨       20 dk hagyma, 25 dk karfiol, 50 dk brokkoli, 25 dk sárgarépa, 1 kisebb piros húsú paprika, 4 húsos paradicsom, 4 ek olívaolaj, 2 ger. foghagyma, 1 ek. par. püré, fél kk. kurkuma, fél kk. Cayenne bors. 1 kk őrölt koriander, fél kk kömény, 0,5 l zöldségleves, 25 dk csicseriborsó ( 1 doboz), só, bors, 35 dk. kuszkusz, 2 ek. korianderlevél.

A hagymát karikára vágjuk. A karfiolt, brokkolit rózsáira szedjük, a sárgarépát hosszában, a paprikát, paradicsomot kockára vágjuk. Az olajat serpenyőben felhevítjük. Megpirítjuk benne a hagymát. Hozzátesszük a zúzott foghagymát, paradicsomot, fűszereket, majd a zöldségeket. Felöntjük a zöldséglevessel, 15-20 percig főzzük. A csicseriborsót hozzákeverve még egy kicsit főzzük. Kuszkusszal tálaljuk.

Brokkolis omlett:

¨       Brokkoli: 40 dkg, tojás: 6 db, tej (1,5 %-os) : 2 dl, liszt: 2 ek (4 dkg), olaj: 1 ek (2o ml), só: ízlés szerint

A gőzben megfőzött brokkolit kiolajozott, tűzálló tálba tesszük. A felvert tojásokat a liszttel és tejjel csomómentesre keverjük, és a brokkolira öntjük. Előmelegített sütőbe téve sütjük.

Brokkolis póréhagyma-saláta

¨       25 dkg mirelit brokkoli, 2 nagy szál póréhagyma fehér része, 15 dkg párizsi, 25 dkg savanyú káposzta, 2 dl kefir, 3 evőkanál olaj, ecet és cukor, ízlés szerint, 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, só

A még fagyos brokkolit forrásban lévő, enyhén sózott vízbe dobom, és az újraforrástól számított 3 percig főzöm, majd leszűröm. (A brokkoli ne főjön puhára, inkább "harapható" legyen.) Félretéve hagyom kihűlni. A hagymát megtisztítom, és a fehér részét nagyon vékony karikákra vágom. Meg is sózom, és néhány percre félreteszem. A párizsi héját lehúzom, és vékony csíkokra aprítom, a savanyú káposztát is felaprózom. Salátástálban 1/2 dl-nyi borecetet elkeverek 1/2 dl vízzel, a kefirrel, ízlés szerint cukorral és az olajjal, majd a borsot is beleszórom. A salátalébe keverem a pórét, a párizsit és a brokkolit, valamint a savanyú káposztát. Az egészet óvatosan átforgatom, majd befedve beteszem a hűtőszekrénybe. Fél napig érlelem, ezután ismét átkeverem.

Brokkolis rétes

¨       (2 rúd rétes)

¨       Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 80 dkg mirelit brokkoli, 2 tojás, 4 dkg vaj, 2 csapott evőkanálnyi liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál zsemlemorzsa, fél dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só.

A brokkolit szűrőbe rakom és hagyom, hogy felengedjen. A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd ráöntöm a tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzöm. Sóval, borssal és a zúzott fokhagymával ízesítem. Ha már nem forró, összekeverem a nyers, felveretlen tojással. A masszába forgatom a felengedett, kis darabokra vágott brokkolit. A réteslapokat egy nedves, tiszta konyharuhán szétszedem. Attól függően, hogy négy avagy hat lapból áll a csomag, kettőt (a közöket olajjal megkenve) egymásra rakok. A zsemlemorzsa felével behintem az olajozott réteslapot, és egy csíkban, a szélére kenem a fele tölteléket. Szorosan felcsavarom, két végét kissé összenyomom, majd a rétesrúd tetejét is megolajozom. A másik rétesrúdat pontosan ugyanígy elkészítem. Mindkettőt óvatosan a sütőlemezre rakom, és az előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütöm. Még forrón felszeletelem és melegen vagy hidegen tálalom. Barna sör mellé különösen finom.

Brokkolis sajtfondü

¨       500 g kenyér (pl. baget, 200 g zöldségféle (pl. csiperkegomba, brokkoli és répa, só, 300 g durvára reszelt gruyére sajt. 300 g reszelt ementáli sajt, 2 teáskanál kukorica-keményítő, 1 gerezd fokhagyma, 3/8 l száraz fehérbor, 2 evőkanál cseresznyepálinka, fehér bors, reszelt szerecsendió

¨       Előkészítés: 7 perc

¨       Főzés: 13 perc

1. A fondükészlet spirituszégőjét asztalkára helyezzük. A kenyeret 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, falatokra vágjuk, és néhány percig sós vízben blansírozzuk.

2. A sajtokat és a keményítőt tálban jól elkeverjük. A fokhagymát megtisztítjuk és félbevágjuk. Ezt követően a fondü-edényben, vagy közepes nagyságú lábasban a bort és a fokhagymát felforrósítjuk.

3. Kivesszük a fokhagymát a borból, a sajtos keveréket lassanként hozzáadogatjuk, és kevergetés közben megolvasztjuk. Cseresznyepálinkával, borssal, és némi szerecsendióval ízesítjük. Anélkül, hogy a keverést abbahagynánk, a sajtmasszával teli edényt a spirituszégőre tesszük, és meggyújtjuk a tüzet.

4. A kockára vágott kenyérdarabokat és a zöldségféléket tányérokra tesszük, hosszú fondüvillákat helyezünk mellé. Evés közben a kenyérkockákkal kevergetjük a sajtot.

Brokkolis szendvics

¨       Hozzávalók: 25-30 dkg mirelit brokkoli, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál nagyon finomra vágott petrezselyemzöld. 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál ketchup, csipet porcukor, só és törött fekete bors, ízlés szerint, kenyérszeletek.

A füstölt szalonnát nagyon finomra vágom, majd összekeverem a reszelt sajttal, a tejföllel, a ketchuppel és az összes fűszerrel. Az előzőleg megpirított kenyérre halmozom a felengedett és apró rózsáira vágott zöldséget. Bekenem a sajtos-szalonnás keverékkel, és az előmelegített grillsütőben addig pirítom, amíg színesedni nem kezd a teteje.

Brokkolis tekercs

¨       50 perc

¨       Nehézség: 1

¨       Hozzávalók: 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 1 zacskó gyorsfagyasztott brokkoli (vagy 40 dkg friss brokkoli), 3 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál tej, só és törött fekete bors, ízlés szerint, csipetnyi szódabikarbóna

A brokkolit forrásban lévő sós vízbe dobjuk, amelybe késhegynyi szódabikarbónát is teszünk, és az újraforrástól számított 5 percig forraljuk, majd lecsöpögtetjük. Ha kihűlt, rózsáira szedjük, a szárát is felaprózzuk. A tejfölt, a tojások sárgáit, a lisztet, a sót, a borsot simára keverjük, majd hozzáadjuk a brokkolit. A tojásfehérjékből vert kemény habot ezután keverjük bele. A felengedett leveles tésztát lisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak lehetséges, és két részre vágjuk. Szélére egy csíkban felkenjük a töltelék felét, szorosan felcsavarjuk, mint a rétest szokás, két végét ujjunkkal benyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne folyhasson belőle, majd sütőlemezre tesszük. A másik tésztalapot ugyanígy készítjük el. Tetejüket megkenjük a tejjel, és előmelegített forró sütőben közepesnél kisebb lángon pirosra sütjük. Még melegen vékony szeletekre vágjuk.

Brokkolis virsli

¨       Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 20 dkg baromfi virsli, 1,5 dl ketchup /diétás/, 10 dkg Óvári sajt, só.

A brokkolit és a virslit külön-külön sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük. A virsliket tűzálló tálba fektetjük, a brokkolit ráterítjük és az egészet ketchuppal meglocsoljuk. Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, és addig sütjük mig a sajt, szép piros színt nem kap.

Megjegyzés: Ezt a receptet mindenki úgy variálja, ahogy akarja. Én speciel több fűszert szoktam használni, amit tejfölbe keverek el a sajttal együtt.

Brokkolival töltött burgonya

¨       (4 személyre)

¨       Hozzávalók: 8 szép, egyforma nagy burgonya, 1 zacskó mirelit brokkoli fele (a megmaradt brokkoliból levest főzhetünk), 2 dl tejföl, 1 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál vegeta, 1 késhegynyi törött fekete bors, kevés só.

A burgonyákat meghámozzuk, és lapjában félbevágjuk. Éles kis késsel vagy karalábévájóval úgy vájjuk ki a belsejüket, hogy legalább 1 centi vastag faluk maradjon. A kivájt burgonyaforgácsot apróra vágjuk. A mirelit brokkolit még fagyosan forrásban lévő vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 3 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. Villával összetörjük és hozzákeverjük a burgonyaforgácsot. A tojást az olajjal habosra felverjük, összekeverjük a zsemlemorzsával és 1 evőkanál tejföllel. A vegetával és a borssal ízesítjük, ezután a keveréket egyenként a fél kivájt burgonyákba halmozzuk. Jól meg kell púpozni, hogy az összes töltelék beleférjen. Tepsire vagy sütőlemezre helyezzük a megtöltött burgonyákat, és a megmaradt tejföllel meglocsolva, alufóliával szorosan befedjük. Az előmelegített, forró sütőben 50 percig pároljuk, végül a fóliát levéve a tetejéről, pirosra pirítjuk.

¨       Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Burgonyás brokkoli

¨       Hozzávalók: 60 dkg mirelit brokkoli, 5 csapott evőkanál burgonyapüré pehely, 3 dl tej, 2 dl tejföl, 1 db egész tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, késhegynyi szerecsendió-reszelék, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál füst ízű só.

A még fagyos brokkolit a cseppfogó tálcára teszem, megsózom, és egy alufóliadarabbal lehetőleg légmentesen lefedem. (Víz egy csepp se kell alá, mert a fagyos zöldség felengedésekor elég sok vizet enged.) Tíz-tizenhárom percig párolom, majd megnézem, megpuhult e már. Közben a burgonyapehelyre ráöntöm a felvert tojást és a tejet, beleszórom a fűszereket, belekeverem a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát és a fokhagymaprésen átnyomott, megtisztított vöröshagymát. Öt perc múlva a tejföllel újból átkeverem. A majdnem puha brokkolit kis rózsáira szedem, rákenem a fűszeres burgonyamasszát, és annyi ideig grillezem a tetejét, amíg szép pirosra nem pirul.

Burgonyás brokkoli-krémleves

¨       Hozzávalók: 50 dkg mirelit (vagy friss) brokkoli, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál krumpli pehely, 1 teáskanál vegeta, 1 teáskanál citromlé, csipetnyi cukor.

A még fagyos brokkolit 1 liternyi, forrásban lévő vízbe tesszük. Ezután belerakjuk a húsleveskockát, beleszórjuk a vegetát, és néhány perc alatt majdnem puhára főzzük. (Ha friss brokkoliból készítjük, a brokkolit jól mossuk meg, szűrőben csöpögtessük le, és a szárát - ha szükséges - vékonyan hántsuk le. Ha a brokkoli már öreg, előfordul, hogy a szárát bőrszerű hártya fedi.) A majdnem puha brokkolit leszűrjük. Felét félretesszük. A másik felét 3 dl levessel a turmixgép poharába tesszük. Hozzáöntjük a tejfölt és a citromlevet, majd a krumpli pelyhet is beleszórjuk. Addig keverjük, amíg sűrű, pépes massza lesz belőle. A brokkoli pépet visszaöntjük a leveses fazékba, és kevergetve felforraljuk. Egy-két percig főzzük, végül a cukorral ízesítjük. A levest csészékbe elosztjuk, és mindegyik adag tetejére teszünk a félretett brokkoliból. Nem csak melegen, hanem hidegen is jó.

Burgonyás rakott brokkoli

¨       HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE: 50 dkg burgonya, 50 dkg brokkoli, 25 dkg darált sertés- vagy baromfihús, 1 kis fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 10 dkg nyers császárszalonna, 2 tojás, 2 dl tejföl, zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj.

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és vékony karikákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát olajban üvegesre pirítjuk, beletesszük a szétnyomott fokhagymát és a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s addig pároljuk, míg a hús előbb kifehéredik, majd egy kicsit megbarnul. A brokkolit rózsáira szedjük, kevés sós vízben megpároljuk, leszűrjük. Az egészen vékonyra vágott szalonnaszeletekkel kibéleljük a tepsit, rétegesen lerakjuk a burgonyát, a húst és a brokkolit, ráöntjük a két tojással elkevert tejfölt, kevés zsemlemorzsával meghintjük, és előmelegített, forró sütőben megsütjük.

Csirkeleves gourmand módra

¨       1 csirke (kb. 80 dkg-os), 1 csirkemáj, 1 kis fej karfiol, 25 dkg gyorsfagyasztott brokkoli, 10 dkg gomba, 2 db húsos paradicsompaprika, 8 fürjtojás, 5 dkg cérnametélt, késhegynyi őrölt szerecsendió, késhegynyi őrölt fenyőmag, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

A csirkét megtisztítom, átmosom, és kis darabokra vágom. Másfél liter sózott vízben félpuhára főzöm, majd a húst levétől leszűrve kicsontozom, és metéltre vágom. Közben a karfiolt megtisztítom, és kis rózsáira szedem, a brokkolit pedig éles késsel apró darabokra vágom. A gombát tisztítás után vékonyra szeletelem, a paradicsompaprikát kicsumázom, ereitől megfosztom, és kis kockákra vagdalom. A csirkemájat felmetélem. Minden tisztított és aprított hozzávalót az átszűrt csirkelébe teszek, megfűszerezem és kis lángon készre főzöm. A fürjtojásokat keményre főzöm. Külön, kevés sós vízben megfőzöm a cérnametéltet is. Az elkészült leveshez teszem a negyedekbe vágott fürjtojást és a tésztát.

Elkészítési ideje: 60 perc

Csőben sült brokkoli

¨       (egytálétel)

¨       Hozzávalók: 1kg brokkoli, 4 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 dl 1,5%-os tej, 15 dkg reszelt Óvári sajt, 2 db tojás, só ízlés szerint, szerecsendió ízlés szerint

A gőzben megfőzött brokkolit, tűzálló edénybe terítjük. a vajon a lisztet habzásig hevítjük, felengedjük a tejjel, és sűrűre főzzük. ha langyosra hűlt, belekeverjük a tojások sárgáját, a reszelt sajt 2/3-át, ízesítjük reszelt szerecsendióval, kevés sóval. Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot, és ezt a masszát a brokkolira öntjük. A maradék reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőbe téve, lassú tűzön megsütjük.

Fokhagymás brokkolileves

¨       (4 személyre)

¨       Hozzávalók: fél zacskó mirelit brokkoli (kb. 25 dkg), 4 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 dl kefir vagy joghurt, 2 tyúkhúsleves-kocka, csipetnyi porcukor, 1 tojásból készített galuska (levesbetét).

A még fagyos brokkolit apró kockákra, illetve kis rózsákra vágjuk, majd a forró olajon állandóan kevergetve kissé lepirítjuk. Ha már a levét elfőtte, a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Azonnal felöntjük 1 liternyi vízzel, és a tűzre visszatéve felforraljuk. Beletesszük a húsleveskockákat és kevés sót. A kefirben simára keverjük a lisztet, és a forrásban lévő levesbe öntjük. Közben folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Jól kiforraljuk, és a galuskát is belefőzzük. Addig főzzük, amíg a galuska mind fel nem jön a leves tetejére. Végül csipetnyi cukorral ízesítjük. Karfiollevest is lehet így készíteni.

¨       Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Halfilé brokkolival

¨       25 dkg halfilé 1/2 cm-es csíkokra vágva

A hozzávalók (összekeverve): 1 kávéskanál híg szójaszósz, 1 kávéskanál Lea & Perrins szósz (ha nincs, osztrigaszósz), 1 kávéskanál szézámolaj, 1 kávéskanál olaj, csipet bors, 2 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma összezúzva, 1/2 kávéskanál gyömbér összezúzva, 12 dkg brokkoli, néhány darab félbevágott gomba, 1/4 sárgarépa karikára vágva, 3 evőkanál víz, 1/2 kávéskanál kukoricakeményitő, 1 evőkanál osztrigaszósz

1. Marináljuk a halat a hozzávalókban 10 percig.

2. Az olajat, fokhagymát és gyömbért fedő nélkül süssük 3 percig erős fokozaton.

3. Adjuk hozzá a halat, gombát és fedő nélkül süssük 1 percig erős fokozaton. Keverjük össze.

4. Tegyük rá a feldarabolt brokkolit és sárgarépát, öntsük le a vízzel összekevert liszttel és osztrigaszósszal, fedjük be és süssük 3 1/2 percig erős fokozaton.

5. Végül keverjük össze és forrón tálaljuk rizzsel.

Kapros brokkoli-saláta

¨       Hozzávalók: 40 dkg friss vagy 1 csomag fagyasztott brokkoli, 2 dl joghurt, 1 dl tejszín, 1 csokor újhagyma a zöldjével, 1-1 csokor snidling, petrezselyem és kapor, só, citromlé

A brokkolit annyi sós vízben, amennyi ellepi, megfőzzük, majd leszűrve a joghurttal, a tejszínnel és a finomra vágott zöldfűszerekkel összekeverjük. Pár csepp citromlével ízesítjük, és legalább fél napra hűtőbe tesszük.

Mandulás brokkoli

¨       Hozzávalók: 50 dkg mirelit brokkoli, 2 tojás, 3 evőkanál zabliszt, 5 dkg finomra darált mandula, 5 dkg margarin, 1 púpozott mokkáskanál só, ugyanennyi törött fekete bors.

A még fagyos brokkolit lehetőség szerint egyforma darabkákra vágom. A tojást habosra felverem. Egy kis tálkában a zablisztet összekeverem a fűszerekkel és a darált mandulával. Kisebb tepsit vagy tűzálló tálat kikenek egy kevés margarinnal. A brokkoli-darabokat egyenként megmártom a mandulás-fűszeres lisztben, majd a tojásban megforgatva ismét a lisztbe hempergetem, és egy sorban elterítem a tepsiben. A megmaradt lisztet és a tojást összekeverem a felolvasztott, de már nem meleg margarinnal; és egyenletesen rálocsolom a tetejére. Alufóliával szorosan befedem, és az előmelegített, forró sütőben 25 percig közepes lángon párolom, végül a fedőt levéve, pirosra pirítom. (Dupla mennyiségben készítve egytálétel, egyébként pedig ünnepi köret szárnyaspecsenye mellé.)

Mogyorós-sajtos brokkoli

¨       80dkg brokkoli (fagyasztott is lehet), só, 15dkg sonka, 4-5tojás, 2,5 dl tejszín, 1,25dl tej, 1evőkanál étkezési keményítő, 15dkg füstölt edami sajt, őrölt fehér bors, szerecsendió, só, 3dkg vaj, 2-3evőkanál durvára vágott mogyoró

A brokkolit sós vagy ételízesítős vízben megfőzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. (A fagyasztottat felengedés nélkül használjuk.) Közben a sonkát apró kockákra vágjuk, a tojásokat a tejszínnel és a tejjel simára keverjük. Az étkezési keményítőt a reszelt sajttal összeforgatjuk, és ezt is a tejszínes tojáshoz adjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. A brokkolit kivajazott tűzálló tálba rakjuk, a sonkával megszórjuk, és a sajtos masszával nyakon öntjük. Előmelegített sütőben a közepesnél nagyobb lánggal 25percig sütjük. Tálaláskor a mogyoróval megszórjuk.

Pakora

¨       Hozzávalók: 12,5 dkg brokkoli, 1 hagyma, 2 burgonya, 17,5 dkg liszt, 1 kiskanál garam masala, másfél kiskanál só, fél kiskanál cayenne-i bors, 1 kiskanál köménymag, 2 dl víz, olaj a sütéshez, korianderágak a díszítéshez.

Elkészítés: A brokkolit kis rózsákra vágjuk, a kemény szárrészeket eltávolítjuk, és forrásban levő sós vízben 4 percig főzzük. Alaposan lecsepegtetjük, lábosba tesszük, és mérsékelt tűz fölött néhány másodpercig rázogatva szárítjuk. Konyhai nedvszívó papírra szedjük, hogy teljesen megszáradjon, amíg a többi zöldséget előkészítjük. A hagymát vékonyra szeljük, a szeleteket karikákra bontjuk. A burgonyát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, és leszárítjuk. A lisztet egy keverőtálba tesszük, és hozzáad- juk a garam masalát, a sót, a cayenne-i borsot és a köménymagot. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet, és sima tésztává keverjük. Egy lábost harmadáig töltünk olajjal, és felforrósítjuk 190 Celsius-fokra.

A zöldségdarabkákat belemárt- juk a tésztába, ügyelve, hogy egyenletesen befedje őket, és az olajban adagonként 3-4 percig sütjük, amíg aranybarna és ropogós nem lesz. Konyhai nedvszívó papírra szedjük, és melegen tartjuk, amíg az összest kisütjük. Korianderágakkal díszítjük. Forrón, előételként vagy főételek köreteként tálalhatjuk.

Variációk:

Kis karfiolrózsákból, piros vagy zöld paprikacsíkokból, illetve cukkiniszeletekből is készíthetjük. A karfiolt a brokkolihoz hasonlóan kissé elő kell főzni. A karfiolból és brokkoliból leeső szárdarabkák felhasználhatók Ievesekbe, vagy más ételekhez.

Parmezános tésztasaláta

¨       Hozzávalók: 240 ml majonéz, 10 dkg copfocska tészta, 5 dkg sonka, 20 dkg brokkoli, 5 dkg marinál-t paprika, 1 fej saláta, 5 dkg parmezán sajt, 1 db tyúkhúsleves kocka.

Elkészítése: A tyúkhúsleves kockával kifőzzük a tésztát, majd jól lecsepegtetjük és kihűtjük. A főtt tésztát a brokkolival, a sonkával, a csíkokra vágott marinál-t paprikával és a nagyobbra tépdesett salátával egy keverőtálba tesszük, és a majonézzel összeforgatjuk. Tálaláskor a tányérra halmozott salátát meghintjük reszelt sajttal.

Párolt vegyes zöldség

¨       Hozzávalók: 80 dkg-1 kg bármilyen zöldségféle (pl. zöldbab, zöldborsó, sárgarépa, karfiol, kelbimbó vagy brokkoli stb., de lehet vegyesen is), 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só.

A zöldséget megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem. Jellegének megfelelően feldarabolom. Például a sárgarépát vagy felkockázom, vagy hullámos pengéjű késsel karikákra vágom, a karfiolt kis rózsáira szedem stb. Kétféle módon lehetséges elkészíteni: lyukas párolóbetétre teszem a feldarabolt zöldséget, a betétet pedig egy megfelelő nagyságú, zárható (vagyis inkább befedhető) edénybe rakom. Megsózom, aláöntök 2 dl vizet (illetve annyit, hogy az csak a betét aljáig érjen), és befedve felforralom. Annyi ideig puhítom a képződő gőzben, amíg csak a kívánt puhaságot el nem éri. Általában a magyar ízlés a jó puhára megfőtt zöldségfélét kedveli, én viszont azt javaslom, hogy a párolt zöldség inkább ress, "harapható" legyen, mint puha. Sokkal gusztusosabb és jobb ízű, mint az, amelyik már kenődik. A megpárolt zöldséget a felforrósított vajra teszem, meghintem a megmosott és nagyon apróra vágott petrezselyemzölddel, és átforgatva máris tálalom. A zöldségpárolás másik módja: a feldarabolt zöldséget forró vajra teszem egy nagy serpenyőben, és megsózva, fedő alatt, gyakori keverés közben megpirítom, ezután aláöntök 1 dl vizet, és puhára párolom. Végül meghintem a finomra vágott petrezselyemzölddel.

Párolt zöldségek

¨       Hozzávalók: kelbimbó, sárgarépa, mirelit zöldborsó, brokkoli.

A zöldségeket megtisztítjuk. A kelbimbó külső leveleit leszedjük, alsó részét kereszt alakban bevágjuk. A sárgarépát karikára vagy vékony csíkokra vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük. A zöldségeket külön edényekben enyhén sós vízben megpároljuk, és tálalásig melegen tartjuk.

Pulykamell-szeletek rokfortos körtével grillezve, sonkás brokkoli-csokorral

¨       Hozzávalók: 4 db pulykamell-filé, 2 db körte, 10 dkg rokfort sajt. 1 evőkanál liszt, 0.5 dl olaj, só.

¨       A sonkás brokkoli-csokorhoz: 1 csomag mirelit brokkoli, 4 szelet füstölt sertéscomb, késhegynyi szódabikarbóna, só

A pulykaszeleteket gyöngén megklopfoljuk, sózzuk, lisztbe mártva kevés olajban megsütjük. Tepsibe vagy egy porcelántálra tesszük. A körtét meghámozzuk, kettévágjuk, a közepét kivájjuk, végül fölszeleteljük.

A rokfortot a megsült hússzeletekre széthúzva fölrakjuk, tetejére halmozzuk. Köré rakjuk a sonkaszeletekbe göngyölt brokkoli-csokrokat, majd együtt forró sütőben vagy grillsütőben hirtelen megpirítjuk.

A brokkoli elkészítése: Egy lábosban kb. 1,5 l vizet forralunk sóval és egy késhegynyi szódabikarbónával. Beletesszük a mirelit brokkolit, majd egy órán át, állni hagyjuk. Ez idő alatt a brokkoli megpuhul, de nem lesz túl puha. A főzőlébe azért teszünk szódabikarbónát, mert a zöldségek így tartják meg eredeti színüket.

¨       Elkészítési idő: 75 perc

Rakott brokkoli

¨       2evőkanál olívaolaj, 1fej vöröshagyma finomra aprítva, 220g gomba megtisztítva és vékonyra szeletelve, 450g brokkoli rózsáira szedve, 1/2 mokkáskanál só, őrölt fekete bors, 8szelet Graham-kenyér (héja nélkül és félbe vágva), 220g sajt lereszelve, 3tojás, 3dl félzsíros tej, 2paradicsom felszeletelve

1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (gáznál 5. fokozat). Serpenyőben felhevített olajon fonnyasszuk meg a hagymát. Tegyük bele a gombát és pirítsuk 2 percig, majd keverjük hozzá a brokkolit és sózzuk, borsozzuk meg. A serpenyőt lefedve főzzük 5 percig.

2. Enyhén kivajazott sütőedényt béleljünk ki a kenyér felével. Halmozzuk rá a brokkolis keverék felét, majd szórjuk meg a reszelt sajt felével.

3. A tojásokat keverjük el a tejjel, és a felét öntsük a sütőedénybe. Ezután újabb rétegekben rakjunk le kenyeret, brokkolit, sajtot és tojásos tejet, majd a tetején rendezzük el a paradicsomszeleteket.

4. Az edényt fedjük le fóliával és a sütőbe téve, süssük 20 percig. Ezután a fóliát levéve, folytassuk a sütést még 15 percig, amíg a massza meg nem szilárdul és világosbarna színt nem kap. Közvetlenül a sütőedényből tálaljuk vegyes zöldsalátával.

Sonkás baget

¨       Hozzávalók: 2 baget vagy 4 nagy kifli, 15 dkg brokkoli, 20 dkg gépsonka, 1 körte, 10-10 dkg reszelt ementáli sajt és vaj, fél csokor petrezselyem, só, bors, citromlé, olaj.

A rózsáira szedett brokkolit sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük. A sonkaszeleteket félbevágjuk, kevés olajban mindkét oldalát megpirítjuk, lecsepegtetjük. A körtét meghámozzuk, negyedekre vágjuk, a magházát kivájjuk, vékonyan felszeleteljük, citromlével meglocsoljuk. A hosszában félbevágott baget vagy kifli mindkét oldalát vajjal megkenjük, majd a sütőben, megkent felével lefordítva megpirítjuk. A pirított oldalon elosztjuk a sonkát, a brokkolit, a körteszeleteket, megszórjuk reszelt sajttal, vágott petrezselyemmel, sóval, borssal. Előmelegített sütőben néhány percig átsütjük.

Sonkás brokkolileves

¨       Hozzávalók: 30 dkg brokkoli (mirelit), 10 dkg gépsonka, 2 tyúkhúsleves-kocka, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt borókabogyó, csipetnyi só.

A brokkolit kis rózsáira szedem, és a hosszú, vastag szárrészét kis kockákra vágom. A gépsonkát vékony csíkokra metélem. A felforrósított olajon 2 percig párolom a brokkolit, közben megsózom. Bő 1 liter vízzel felöntöm, beleteszem a húsleveskockákat és a borókabogyót, valamint a finomra vágott petrezselyemzöld felét. Felforralva 5 percig főzöm, közben a tejfölt és a lisztet 1 dl vízzel simára keverem, majd a forrásban lévő levest besűrítem vele. Jól felforralom, végül a sonkacsíkokat is beletéve, ráhintem a megmaradt petrezselyemzöldet, és éppen csak hogy felforralom, máris elzárom alatta a lángot. Ugyanez karfiollal is nagyon finom.

Sonkás, sajtos brokkoli

¨       Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 20 dkg sonka, 20 dkg Karaván sajt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál margarin, só, bors, majoránna.

A brokkolit alaposan megmossuk, és rózsáira szedve, egy kimargarinozott edénybe tesszük. Kevés vizet aláöntve, lefedve 12 percig 500 W-on pároljuk. A sonkát 3-4 cm-es csíkokra vágjuk, összekeverjük a brokkolival, majd megszórjuk fűszerekkel. A tejfölt a reszelt sajttal összekeverjük, és a sonkás brokkolira öntjük. 12 percig 500 W-on lefedve főzzük. Pirított burgonyával vagy petrezselymes újburgonyával tálaljuk.

Sült tonhal brokkolival

¨       Vaj a sütőforma kivajazásához, 300 g mélyhűtött brokkoli 2 evőkanál vaj vagy margarin, 3 evőkanál darabolt mandula 2 evőkanál liszt 1/4 l tej só, fekete bors, 2 doboz tonhalkonzerv sós lében (195-195 g), őrölt paprika

¨       Előkészítés: 12 perc

¨       Főzés: 30 perc

TÁLALÁSI JAVASLAT Ehhez a könnyű és olcsó ételhez fejes salátából, avokadóból és paradicsomból készült vegyes saláta illik.

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy hőálló sütőformát kivajazunk. A brokkolit meleg vízben vagy mikrohullámú sütőben addig engedjük fel, míg a rózsák szét nem válnak egymástól.

2. Közben a vajat közepes hőmérsékleten felolvasztjuk. Beletesszük a mandulát és kb. 1 1/2 percig pirítjuk, míg kissé el nem színeződik. Szűrőkanállal kiszedjük. Beleszórjuk a lisztet a vajba, majd állandó keverés mellett rövid ideig pirítjuk. Lassan hozzáöntjük a tejet, és állandó keverés mellett 4-5 percig főzzük, míg a szósz be nem sűrűsödik. Sóval és borssal ízesítjük. A mandulát visszaszórjuk a szószba, majd az edényt levesszük a tűzhelyről.

3. A brokkolit szárazra töröljük. A szárukkal közép felé körberakjuk a brokkolirózsákkal az előkészített sütőformát. Ezután a tonhalat alaposan lecsepegtetjük, és a sütőforma közepére, a brokkolira helyezzük, majd a mandulaszósszal leöntjük.

4. Az ételt lefedjük alufóliával, majd 20-25 percig sütjük, míg a brokkoli puha nem lesz. A fóliát levesszük, a tonhalat pirospaprikával megszórjuk és máris tálaljuk.

Töltött burgonya

¨       80 dkg. burgonya (4 db), 40 dkg brokkoli (mélyhűtött), 2 dl energiaszegény tejföl, 1 db tojás, 1 dkg zsemlemorzsa, 2 ek étolaj, só, bors, pici vegeta

A tisztított burgonyát lapjában félbevágjuk, és belsejüket úgy vájjuk ki, hogy kb. egy centi vastag faluk maradjon. A kivájt burgonyaforgácsot apróra vágjuk. A brokkolit megfőzzük, lecsepegtetjük, és villával összetörjük, hozzátesszük a burgonyaforgácsot. A tojást, az olajjal habosra felverjük, összekeverjük a morzsával, és egy evőkanál tejföllel. Vegetával, sóval, borssal ízesítjük. A keveréket egyenként a kivájt burgonyákba halmozzuk. Tepsibe rakjuk, és a megmaradt tejföllel meglocsoljuk, alufóliával lefedjük. Az előmelegített sütőben 50 percig pároljuk, végül a fóliát levéve pirosra sütjük.

Vegetáriánus szurkolók öröme

¨       Hozzávalók: 20 dkg óriás-makaróni, 10 dkg füstölt sajt, 3 szál sárgarépa, 15 dkg brokkoli, 4 db paprika, 10 dkg csiperkegomba, 4 dkg vaj, 3 dl tej, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, só, reszelt szerecsendió.

A makarónit enyhén sós vízben félpuhára előfőzzük. Közben a zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megmossuk. A répát, paprikát felkarikázzuk, a gombát felszeleteljük, a brokkolit kisebb rózsákra szedjük. Kevés vajon előpároljuk. A visszamaradt vajból a liszttel világos rántást készítünk, felengedjük forró tejjel. Reszelt szerecsendióval ízesítjük, lassú tűzön jól kiforraljuk. Belekeverjük a tejszínt. Lazán belekeverjük a tésztát, a zöldségeket és egy kivajazott tűzálló tálba tesszük, tetejét reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Vegyes zöldségsaláta

¨       Hozzávalók: 20 dkg mirelit sárgarépakocka, 20 dkg zsenge mirelit zöldborsó, 20 dkg morzsolt mirelit csemegekukorica, 20 dkg mirelit brokkoli, 2 db közepes nagyságú, piros paradicsompaprika, másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 db közepes nagyságú csemege uborka. 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor friss kapor, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors.

Az összes mirelit zöldséget beleöntöm egy mély tűzálló tálba és ráöntök egy deci vizet. A tálat saját fedelével letakarom, és a mikrohullámú sütőbe tolom. A legmagasabb fokozatra kapcsolom, és tíz percre beállítom. Félidőben a tálat kiveszem, a zöldségeket megkeverem és a tálat is megfordítom. Míg a zöldség párolódik, a saláta mártását elkészítem: a majonézt simára keverem a tejföllel, a megreszelt vöröshagymával, a nagyon apróra metélt kaporral, a mustárral, a sóval, a borssal. (A mártást erősen sósnak kell érezni, ugyanis a teljesen sótlan zöldség hamar beszívja majd.) A mártásba belekeverem még a nagyon apró kockákra vágott paradicsompaprikát és az uborkát is. A megpárolódott zöldséget további négy percig hagyom háborítatlanul a sütőben, csak ezután veszem le a fedelét. Szűrőbe téve a levét hagyom lecsöpögni (nem öntöm ki, mert levest lehet ízesíteni vele) és kihűtöm, majd belekeverem a mártásba. Jól lefedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben, hogy az ízei összeérjenek. Kiváló vacsora néhány szelet pirított kenyérrel.

Vesés brokkoli, Pisa-i módra, 4-6 személyre

¨       Hozzávalók: 4 sertésvese, 400 g sertéscomb, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 dl olaj, 2 ek. borecet, 1 zsenge karalábé, 500 g burgonya, 500 g brokkoli, 1 ágacska bazsalikom, diónyi vaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl húsleves kocka, só, bors

A veséket megmossuk, kettévágjuk, kivágjuk a mirigyeket, tálba tesszük, meglocsoljuk ecettel, majd leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és 1 óráig áztatjuk. Aztán folyóvízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk.

A megmosott húst 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A megtisztított, megmosott hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, és felhevített olajon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a vesét meg a húst, és erős tűzön néhány percig pirítjuk. A zsenge karalábét meghámozzuk, vékony hasábokra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, felkarikázzuk, a brokkolit váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük, a bazsalikomot finomra vágjuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat, az aljára terítünk vegyesen egy réteg burgonyát, brokkolit és karalábét, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük egy kevés vágott bazsalikommal, majd rásimítjuk a vesés húst, végül ismét burgonya - brokkoli - karalábé egyveleg zárja a sort. Sózzuk, borsozzuk, leöntjük a borral és a húslevessel, előmelegített sütőbe toljuk és erős tűzön kb. 1 óráig puhulásig, pirulásig sütjük. Azonnal tálaljuk.

Vitaminos pizza

¨       Hozzávalók: 8 dkg zöldborsó, 8 dkg sárgarépa, 8 dkg zeller, 8 dkg brokkoli, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg sajt, 2 dl. tej, só, bors, szerecsendió.

A sárgarépát és a zellert apró kockára vágjuk, a brokkolival és a zöldborsóval együtt puhára főzzük. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük. A vajból, lisztből és tejből besamel mártást készítünk. A sűrű mártást állandóan keverve jól felforraljuk. Fűszerezzük, ízesítjük, majd belekeverjük a zöldséget. A Készre sütött pizza tésztára terítjük, meghintjük reszelt sajttal, és készre sütjük.

Zöldséges kukoricarakottas

¨       Hozzávalók: 1 bögre kukoricadara, 10-10 dkg 4-5 féle zöldségből (zeller, gyökér, sárgarépa, brokkoli, zöldborsó, kelkáposzta, karfiol, gomba stb.), 1 pohár kefir, olaj, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 csomag gomolyatúró, garam masala (gondolom ez valamilyen fűszerkeverék, lehet)(vagy: koriander, curry, őrölt kömény), szójaszósz vagy só (fakultatív 15 dkg sajt)

A darát sós vízben főzd meg a szokásos módon, és kiolajozott tepsibe simítsd bele. Párold meg a zöldségeket és borítsd a darára. A kefirben keverd el a fűszereket és a szójaszószt és kb. 30-40 percig süsd közepes tűznél.

Tálaláskor lehet rá kefirt locsolni, és apróra vágott petrezselyemmel meghinteni.

Zöldséges lasagne olimpikon módra

¨       Hozzávalók: 1 csomag előhűtött lasagne-lap, 15 dkg friss zöldbab, 10 dkg laskagomba, 2 db paradicsom, 1-2 rózsa friss brokkoli, negyed köteg petrezselyem, friss bazsalikom, csipet só, csipet őrölt fehér bors, 2 dl tejszín, 3 db tojás, 4 dkg vaj vagy margarin.

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megmossuk. A brokkolit rózsáira szedjük, a gombát felszeleteljük, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a paradicsomot, a paprikát felkarikázzuk. Kevés vajon, sóval, friss vágott petrezselyemzölddel, bazsalikommal és őrölt fehér borssal ízesítve félpuhára előpároljuk. A tejszínt a tojássárgákkal kikeverjük, ráöntjük a zöldségekre. Egy tűzálló edényt vékonyan kikenünk vajjal, kevés mártást öntünk alulra, majd a lasagnelapokkal beborítjuk. Ráhalmozzuk a zöldségek egy részét, majd megint lapokat teszünk rá. Így halmozzuk, míg a hozzávalók tartanak. Tésztalapokkal zárjuk le. Előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Zöldséges rakottas kolbásszal

¨       Hozzávalók 4 személyre: 1/2 doboz csemegekukorica, 1 nagy sárgarépa, 25 dkg brokkoli (mirelit is lehet), 25 dkg karfiol, 2,5 dl tej, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 doboz burgonyapürépor (4 adaghoz), 20 dkg fokhagymás kolbász, 5 dkg gouda sajt, reszelt szerecsendió, só, fehér bors, a forma kikenéséhez margarin

Elkészítés: A konzerv csemegekukoricát lecsöpögtetjük, a megtisztított brokkolit és karfiolt megmossuk. A lekapargatott, megmosott sárgarépát vékony csíkokra vágjuk. A brokkolit és a karfiolt rózsákra szedve, forrásban lévő, sós vízben kb. 5 percig előfőzzük. Hozzáadjuk a sárgarépát, és további kb. 5 percig főzzük. A főzőlevet leöntjük, és a zöldségeket alaposan lecsöpögtetjük. Kb. 5 dl sós vizet felforralunk, majd a tűzhelyről levéve, hozzáadjuk a tejet és a vajat vagy a margarint. Belekeverjük a burgonyapüréport, és kb. 1 percig állni hagyjuk. Megkeverjük, majd sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. A fokhagymás kolbászt felkarikázzuk, a sajtot durvára lereszeljük. A krumplipürét jénai vagy kerámiatálba simítjuk, belekeverjük a zöldségeket és a kolbászt, végül megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 15 percig sütjük.

¨       Elkészítési idő 3/4 óra,

Zöldséges rakott pulykamell

¨       Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 20 dkg gomba, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg kelbimbó, 20 dkg brokkoli, 20 dkg kukorica, 1 fej vöröshagyma, reszelt sajt, petrezselyemzöld, margarin, só, bors, szárnyas fűszerkeverék.

A pulykamellet vékonyra szeleteljük, és szárnyas fűszerkeverékkel beszórjuk. A zöldségeket alaposan megmossuk, apróra vágjuk és összekeverjük. Egy kimargarinozott edénybe, hagymát karikázunk. Erre fektetjük a pulykamell-szeletek felét, és egyenletesen rásimítjuk a vegyes zöldség felét is. Következő rétegként újra pulykamell-szeleteket fektetünk a tálba, majd a vegyes zöldség másik felét. A tetejére margarindarabokat morzsolunk, majd lefedve a sütőbe tesszük, és 500 W-on 20 percig pároljuk. Ezután kivesszük, ráreszeljük a sajtot és 3 perc alatt 500 W-on, fedő nélkül aranybarnára pirítjuk.

Zöldséges rizsfelfújt

¨       Hozzávalók: 15 dkg rizs, 20 dkg ementáli sajt, 25 dkg brokkoli, 1 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 kis zeller, 10 dkg zöldborsó, 4 dl zöldségleves (kockából), só, pirospaprika, 3 ek. margarin

Készítés:  A rizst áztassuk be a zöldséglevesbe (kb. 10 perc). A margarinnal kenjünk ki egy tűzálló tálat, tegyük bele az összevágott hagymát és pároljuk 3 percig letakarva a mikróban. Ezután adjuk hozzá az igen apróra vágott zöldséget és pároljuk tovább letakarva 8 percig. Tegyük hozzá a rizst a zöldséglevessel. Fűszerezzük sóval és pirospaprikával, keverjük jól össze és főzzük 15 percig. Szórjuk rá a reszelt sajtot. 5 percnyi pihentetési idő után tálaljuk friss petrezselyemmel meghintve.

Zöldséges zabpehelyfasírt

¨       Hozzávalók: 3-5 féle zöldségből 15-15 dkg (zeller, gyökér, sárgarépa, brokkoli, zöldborsó, kelkáposzta, karfiol, gomba stb.) 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 csomag zöldpetrezselyem, olaj, só, őrölt kömény, majoranna, borsika, bazsalikom, kakukkfű, 2 evőkanál barnaliszt, 2 evőkanál búzakeményítő.

Olajon futtasd meg a vöröshagymát, a végén még pirítsd együtt a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával, add hozzá a lereszelt vagy nagyon apróra vágott zöldségféléket, és pici vízzel, állandó keverés mellett párold félpuhára. Egy másik lábosban (teflon) pici olajon pirítsd rózsaszínre a zabpelyhet (sajnos a leírás nem tartalmazza, hogy mennyi legyen, de gondolom kb. 15 dkg elég). Öntsd fel vízzel és hagyd megdagadni. Keverd hozzá a zöldségeket, szórd bele a lisztet és a keményítőt, majd a kiolajozott tepsibe rakj kis halmokat belőle, de őzgerinc formában is kisütheted. Közepes tűznél süsd.

Zöldségvirágok gesztenyével

¨       Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg karfiol, 35 dkg brokkoli, 35 dkg kelbimbó, 18 dkg hámozott gesztenye, 5 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, egészen vékonyra szeletelve, 2 teáskanál apróra vágott friss rozmaring, 1 tasak zselépor, só, őrölt feketebors.

A rózsáira szedett karfiolt és brokkolit, a külső leveleitől megtisztított kelbimbót, valamint a meghámozott gesztenyét (ha nagyobbak, akkor félbevágjuk) erősen forró sós vízben 4 percig előfőzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy magasabb oldalfalu serpenyőben megforrósítjuk a vajat s aranybarnára pirítjuk benne a vékonyan felszeletelt fokhagymát. Hozzáadjuk a zöldségeket és a gesztenyét, és közepesen erős lángon puhára pirítjuk-pároljuk. Megszórjuk a finomra vágott rozmaringgal és belekeverjük az előzőleg 1 deci hideg vízben beáztatott zseléport. Néhány percig lassú tűzön tartva, jól összekeverjük, őrölt fekete borssal fűszerezzük, s melegen tálaljuk. Még érdekesebb ízkombináció jön létre, ha valaki egy nagyáruház polcain véletlenül mentazselére bukkan, s azt használja a szokványos zselépor helyett.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése