2022. július 29., péntek

DIÓKRÉMES PISKÓTA

 

DIÓKRÉMES PISKÓTA

 

Hozzávalók a piskótához:

·         3 db tojás,

·         40 gramm lenmagliszt,

·         10 gramm kókuszliszt,

·         20 gramm kakaópor,

·         50 gramm eritrit (édesítő, ízlés szerint),

·         1 teáskanál szódabikarbóna, pici ecet.

 

Elkészítés:

- A tojásokat jól felverjük, és lassan hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, eritritet, legvégén a szódabikarbónát, és pici ecetet (kb. 1 kávéskanálnyit), hogy a szódaport feloldjuk.

- Nem folyós, de lágy tésztát kapunk (ha nem elég lágy, lehet kevés vízzel lazítani, erre kisebb méretű tojásoknál szükséges lehet), ezt belekanalazzuk a kivajazott, kilisztezett tepsibe (ehhez az adaghoz kb. 20x25 cm-es tepsi kell; szilikon sütőformát csak egy kis vajjal szoktam kikenni).

- Előmelegített sütőben, 180 C fokon kb. 10-15 percig kell sütni (tűpróba nem árt, de 10 percig semmiképpen nem szabad kinyitni a sütőt!).

- Hagyjuk kihűlni a piskótát, majd óvatosan kettévágjuk, és cukormentes lekvárral vagy egyéb krémmel megtöltjük, a tetejét is bevonjuk a krémmel, vagy csokival.

 

Diós vajkrém:

·         100 gramm eritrit,

·         100 ml tej,

·         50 gramm darált dió,

·         10 gramm lenmagliszt,

·         100 gramm vaj,

·         1 citrom reszelt héja, 1 rumaroma.

A tejet feltesszük forrni, belekeverjük az eritritet és a darált diót, ezt 2-3 percig főzzük.   Utána belekeverjük a lenmaglisztet is, 1 percig még kevergetjük a tűzön, majd levesszük, és félig kihűtjük (langyosra).

A habosra kevert vajat és a langyos főtt diókrémet összekeverjük, belekeverjük a citromhéjat és a rumaromát is, majd együtt  jól kikeverjük, és a krémet a piskótára kenjük.

Legalább 1 órát állni hagyjuk a hűtőben, utána szeleteljük.

 

Ebben az adagban összesen 23,6 gramm szénhidrát és 1.540 kcal van, ezt elosztjuk annyival, ahány felé vágjuk a tortánkat (pl. ha 8 felé, akkor egy szeletben már csak 3 gramm szénhidrát és 192 kcal van).

JÓ ÉTVÁGYAT! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése