2022. július 29., péntek

kenyérsütős receptek

 Klasszikus kenyérreceptek I-es fokozat II-es fokozat Klasszikus fehérkenyér Kenyér súlya, kb. 740 g 1080 g Víz 350 ml 500 ml Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK Üvegbúzadara 150 g 200 g 550-es liszt 350 g 500 g Élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: FEHÉRKENYÉR Mazsolás-diós kenyér TIPP: A mazsolát és a diót a hangjelzés után a 2. gyúrási műveletnél adja hozzá! Kenyér súlya, kb. 900 g 1180 g Víz vagy tej 275 ml 350 ml Margarin vagy vaj 30 g 40 g Só 1/2 TK 3/4 TK Cukor 1 EK 2 EK 405-ös liszt 500 g 650 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Mazsola 75g 100 g Apróra vágott dió 40g 60g Program: GYORS vagy ÉDES KENYÉR Figyelem! Az ÉDES KENYÉR programban a kenyér lazább szerkezetű lesz, de ekkor csak az I-es fokozat szerinti mennyiségeket szabad használni, mert különben túl nagy lesz a térfogat. Mákos kenyér TIPP: Az utolsó kelesztés előtt rövid időre nyissa ki a készülék fedelét, a tésztát kenje be egy kis vízzel és szórja meg mákkal, amelyet kézzel kissé belenyomogat. Kenyér súlya, kb. 850 g 1380 g Víz 375 ml 570 ml 550-es búzaliszt 500 g 670 g Kukoricagríz 75 g 130 g Cukor 1 TK 11/2 TK Só 1 TK 11/2 TK Mák egészben vagy őrölve 50 g 75 g Vaj 15 g 20g Szerecsendió, reszelt 1 Prise 2 Prisen Parmezán sajt, reszelt 1 EK 11/2 EK Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: GYORS vagy ÉDES KENYÉR Figyelem! Az ÉDES KENYÉR programban a kenyér lazább szerkezetű lesz, de ekkor csak az I-es fokozat szerinti mennyiségeket szabad használni, mert különben túl nagy lesz a térfogat. Fehér parasztkenyé Kenyér súlya, kb. 750 g 950 g Tej 275 ml 350 ml Margarin/vaj 25 g 30 g Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK 1050-es liszt 500 g 650 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL I-es fokozat II-es fokozat Francia fehérkenyér Kenyér súlya, kb. 860 g 1280 g Víz 375 ml 550 ml Só 1 TK 11/2 TK Növényolaj 1 EK 11/2 TK 405-ös liszt 525 g 700 g Üvegbúzaliszt 75 g 100 g Cukor 1 TK 11/2 TK Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: GYORS Olasz fehérkenyér Kenyér súlya, kb. 900 g 1300 g Víz 375 ml 570 ml Só 1 TK 11/2 TK Növényolaj 1 EK 11/2 EK Cukor 1 TK 11/2 TK 550-es liszt 475 g 650 g Kukoricagríz 100 g 150 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: SZENDVICS Zabkenyér Kenyér súlya, kb. 800 g 1200 g Víz 350 ml 500 ml Margarin/vaj 25 g 30 g Só 1 TK 11/2 TK Barna cukor 1 TK 11/2 TK Zabpehely - "Finom pehely" - 150 g 200 g 1050-es liszt 375 g 550 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL Írós kenyér Kenyér súlya, kb. 860 g 1150 g Író 375 ml 550 ml Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK 1050-es liszt 500 g 760 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: FEHÉRKENYÉR Édes kenyér Kenyér súlya, kb. 750 g 1180 g Friss tej 275 ml 400 ml Margarin/vaj 25 g 35 g Tojás 2 4 Só 1 TK 11/2 TK Méz 2 EK 3 EK 550-es liszt 500 g 700 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: GYORS vagy ÉDES KENYÉR Figyelem! Az ÉDES KENYÉR programban a kenyér lazább szerkezetű lesz, de ekkor csak az I-es fokozat szerinti mennyiségeket szabad használni, mert különben túl nagy lesz a térfogat. 40980-05-BBA 2594-H2 16.06.2003 14:16 Uhr Seite 60 61 I-es fokozat II-es fokozat Korpakenyér Kenyér súlya, kb. 860 g 1110 g Víz 350 ml 500 ml Margarin/vaj 25 g 35 g Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK 1050-es liszt 270 g 380 g Teljes búzaliszt 270 g 380 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL Mazsolás kenyér TIPP: A mazsolát vagy a szárított gyümölcsöt a hangjelzés után a 2. keverési művelet során tegye bele! Kenyér súlya, kb. 850 g 1100 g Víz 275 ml 350 ml Margarin/vaj 30 g 40 g Só 1/2 TK 3/4 TK Méz 1 EK 2 EK 405-es liszt 500 g 650 g Fahéj 3/4 TK 1 TK Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Mazsola/szárított gyümölcs 75 g 100 g Program: GYORS vagy ÉDES KENYÉR Figyelem! Az ÉDES KENYÉR programban a kenyér lazább szerkezetű lesz, de ekkor csak az I-es fokozat szerinti mennyiségeket szabad használni, mert különben túl nagy lesz a térfogat. Parasztkenyér Kenyér súlya, kb. 780 g 980 g Víz 300 ml 450 ml Só 1 TK 11/2 TK Szárított búzakovász* 25 g 40 g 1050-es liszt 500 g 750 g Cukor 1 TK 11/2 TK Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: FEHÉRKENYÉR * A búzakovász javítja a tészta minőségét, a tartósságot és az ízt. Lágyabb, mint a rozskovász. Hagymás kenyér Kenyér súlya, kb. 860 g 1180 g Víz 350 ml 500 ml Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 1 TK Sülthagyma 50 g 75 g 1050-es liszt 540 g 760 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: GYORS Rozskenyér Kenyér súlya, kb. 780 g 1050 g Víz 350 ml 450 ml Szárított kovász * 1/2 csomag 3/4 csomag Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1/2 TK 3/4 TK Rozsmaláta 10 g l5 g Rozsliszt 300 g 400 g 1050-es liszt 200 g 260 g Élesztő 1 csomag 11/2 csomag Program: KORPAKENYÉR * A szárított kovász egy koncentrátum, amelyet 15 g-os csomagokban forgalmaznak. I-es fokozat II-es fokozat Burgonyás kenyér Kenyér súlya, kb. 1000 g 1400 g Víz vagy tej 300 ml 400 ml Margarin vagy vaj 25 g 30 g Tojás 1 1 Szétnyomott, főtt burgonya 150 g 200 g Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK 1050-es liszt 630 g 780 g Szárított élesztő 1 csomag 11/2 csomag Program: GYORS Kovászkenyér Kenyér súlya, kb. 740 g 1050 g Szárított kovász * 1/2 csomag 3/4 csomag Víz 350 ml 450 ml Kenyérfűszer 1/2 TK 3/4 TK Só 1 TK 11/2 TK Rozsliszt 250 g 340 g 1050-es liszt 250 g 340 g Szárított élesztő 1 csomag 11/2 csomag Program: NORMÁL * A szárított kovász egy koncentrátum, amelyet 15 g-os csomagokban forgalmaznak. Búzakorpakenyér Kenyér súlya, kb. 900 g 1350 g Víz 350 ml 550 ml Só 1 TK 11/2 TK Vaj/margarin 25 g 30 g Méz 1 TK 11/2 TK Ecet 3/4 EK 1 EK Teljes búzaliszt 500 g 700 g Búzakorpa 75 g 100 g Szárított élesztő 1 csomag 11/2 csomag Program: KORPAKENYÉR Parasztkenyér TIPP: A fűszereket egészben vagy finomra őrölve használhatja. A legutolsó kelesztés előtt nyissa ki a készülék fedelét, a tésztát kenje meg egy kevés vízzel és szórja rá a zabpelyhet vagy a kölest! Kézzel kicsit nyomkodja rá! Kenyér súlya, kb. 770 g 1050 g Víz 350 ml 450 ml Rozsliszt 170 g 220 g Teljes búzaliszt 170 g 220 g Tönkölybúzaliszt 170 g 220 g Répaszirup 1 TK 11/2 TK Szegfűbors 1/4 TK 1/2 TK Koriander 1/4 TK 1/2 TK Szerecsendió, reszelt 1 Prise 2 Prisen Só 1 TK 11/2 TK Szárított kovász 1/2 csomag 3/4 csomag Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL 40980-05-BBA 2594-H2 16.06.2003 14:16 Uhr Seite 61 62 I-es fokozat II-es fokozat Hétmagvas kenyér Kenyér súlya, kb. 800 g 1600g Víz 500 ml 700 ml Vaj/margarin 30g 50 g Só 11/2 TK 2TK Cukor 11/2 TK 2 TK Ecet 11/2 EK 2 EK Teljes liszt 550g 750 g 7-mag-pehely 200 g 300g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: KORPAKENYÉR Bajor korpás kenyér TIPP: A köménymag helyett 1/2 TK (5 g) koriandert, édesköményt vagy ánizst is használhat. Kenyér súlya, kb. 850 g 1180 g Víz 300 ml 360 ml Teljes búzaliszt 400 g 570 g Teljes rozsliszt 125 g 150 g Só 1 TK 11/2 TK Köménymag 1 EK 2 EK Burgony, közepes nagyságú, főtt és áttört 100 g 150 g Szárított kovász 1/2 csomag 3/4 Pckg Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: KORPAKENYÉR Juharszirupos korpás kenyér Kenyér súlya, kb. 870 g 1120 g Margarin/vaj 25 g 35 g Só 1 TK 11/2 TK Juharszirup 11/2 EK 2 EK 1050-es liszt 540 g 760 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL Joghurtos korpás kenyér Kenyér súlya, kb. 800 g 1150 g Víz vagy tej 250 ml 300 ml Joghurt 150 g 200 g Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK Ecet 3/4 EK 1 EK Teljes búzaliszt 500 g 700 g Szárított élesztő 1 csomag 11/2 csomag Program: NORMÁL Búzakorpás kenyér Kenyér súlya, kb. 850 g 1350 g Víz 350 ml 570 ml Margarin/vaj 30 g 40 g Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK Búzakorpa 75 g 100 g Búzacsíra 50 g 70 g Ecet 1 EK 11/2 EK Teljes búzaliszt 400 g 650 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: KORPAKENYÉR I-es fokozat II-es fokozat Sokmagvas kenyér Kenyér súlya, kb. 960 g 1350 g Víz 450 ml 650 ml Teljes búzaliszt 175 g 250 g Teljes rozsliszt 175 g 250 g Rozsdara 50 g 70 g Tönkölydara 50 g 70 g Hajdinadara 50 g 70 g Napraforgómag 35 g 50 g Tökmag 35 g 50 g Lenmag 1 EK 11/2 EK Szezámmag 1 EK 11/2 EK Só 1 TK 11/2 TK Méz 1 TK 11/2 TK Szárított kovász 1/2 csomag 3/4 csomag Szárított élesztő 1 csomag 11/2 csomag Program: KORPAKENYÉR Tönkölybúza kenyér Tipp: Az utolsó kelesztés előtt kis időre nyissa ki a készülék fedelét, a kenyeret kenje meg kis meleg vízzel, szórja meg tönkölybúza- vagy zabpehellyel, amelyeket kézzel kissé rányomkod! Kenyér súlya, kb. 940 g 1350 g Író 400 ml 500 ml Teljes tönkölybúzaliszt 230 g 280 g Teljes rozsliszt 180 g 230 g Tönkölybúzadara, durva 180 g 180 g Napraforgómag 75 g 100 g Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK Szárított kovász 3/4 csomag 1 csomag Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL 100% korpás kenyé Kenyér súlya, kb. 850 g 1140 g Víz 350 ml 500 ml Só 1 TK 11/2 TK Méz 1 TK 2 TK Teljes búzaliszt 540 g 760 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: KORPAKENYÉR Fekete kenyér Kenyér súlya, kb. 920 g 1080 g Víz 400 ml 450 ml Teljes rozsdara, durva 180 g 180 g Teljes rozsliszt 180 g 180 g Teljes búzaliszt 230 g 280 g Színes maláta (pörkölt malátából - bioboltokban kapható - sötét kenyérbelet eredményez) 10 g 15 g Só 1 TK 11/2TK Napraforgómag 75 g 100 g Sötét répaszirup 3/4 EK 1 EK Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Szárított kovász 3/4 csomag 1 csomag Program: KORPAKENYÉR Korpás kenyerek 40980-05-BBA 2594-H2 16.06.2003 14:16 Uhr Seite 62 63 I-es fokozat II-es fokozat Tiszta búzakorpás kenyér Kenyér súlya, kb. 860 g 1150 g Víz 350 ml 550 ml Só 1 TK 11/2TK Növényolaj 1 EK 11/2 EK Méz 3/4 TK 1 TK Répaszirup 3/4 TK 1 TK Teljes búzaliszt 500 g 760 g Létfontosságú búzasikér 3/4 EK 1 EK Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: KORPAKENYÉR I-es fokozat II-es fokozat Sörkenyér Kenyér súlya, kb. 950 g 1080 g Víz 200 ml 225 ml Sör 200 ml 225 ml Teljes búzaliszt 230 g 280 g Hajdinaliszt 180 g 180 g Tönkölybúzadara 180 g 180 g Só 1 TK 11/2 TK Szezámmag 50 g 75 g Színes maláta (árpamaláta) 5 g 10 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Szárított kovász 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL Mindenféle finomság a pékműhelyből Színes tízórai kenyér TIPP: A ropogós müzlit csokoládés müzlivel vagy a saját kedvenc müzlijével is helyettesítheti. Kenyér súlya, kb. 750 g 1020 g Tej 250 ml 330 ml 405-ös búzaliszt 425 g 570 g Cukor 11/2 EK 2 EK Só 1 TK 11/2 TK Aszalt szilva, durvára vágva 15 g 20 g Aszalt sárgabarack, durvára vágva 15 g 20 g Ropogós müzli 50 g 75 g Kókuszreszelék 3/4 EK 1 EK Vaj 25 g 35 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: GYORS vagy ÉDES KENYÉR Figyelem! Az ÉDES KENYÉR programban a kenyér lazább szerkezetű lesz, de ekkor csak kisebb mennyiségeket szabad használni, mert különben túl nagy lesz a térfogat. RUMOS MAZSOLÁS dióskenyér Kenyér súlya, kb. 900 g 1180 g Tej vagy víz 280 ml 350 ml Rum 40 % 1 EK 2 EK Vaj 30 g 40 g Teljes búzaliszt 500 g 650 g Fenyőméz 2 EK 3 EK Só 1 TK 11/2 TK Dió, egészben * 40 g 60 g Rum-mazsola Schwartautól * 50 g 75 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: GYORS vagy ÉDES KENYÉR Figyelem! Az ÉDES KENYÉR programban a kenyér lazább szerkezetű lesz, de ekkor csak kisebb mennyiségeket szabad használni, mert különben túl nagy lesz a térfogat. * Ezeket a hozzávalókat az első hangjelzés után adja hozzá! Joghurtos kenyér Kenyér súlya, kb. 800 g 1150 g Víz vagy tej 250 ml 300 ml Joghurt 150 g 200 g Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2TK 550-es liszt 500 g 700 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL Francia mézeskenyér Kenyér súlya, kb. 770 g 1130 g Víz 325 ml 450 ml Só 1 TK 11/2 TK Olivaolaj 1 EK 11/2 EK Méz 1/2 EK 3/4 EK 405-es liszt 450 g 600 g Üvegbúzaliszt 75 g 100 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: GYORS vagy ÉDES KENYÉR Figyelem! Az ÉDES KENYÉR programban a kenyér lazább szerkezetű lesz, de ekkor csak kisebb mennyiségeket szabad használni, mert különben túl nagy lesz a térfogat. Friss sajtoskenyér Kenyér súlya, kb. 800 g 1200 g Víz vagy tej 200 ml 300 ml Margarin/vaj 30 g 40 g Tojás ganz 1 1 Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 EK 11/2 EK Friss reszelt sajt 125 g 200 g 550-es liszt 500 g 700 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL 40980-05-BBA 2594-H2 16.06.2003 14:16 Uhr Seite 63 64 I-es fokozat II-es fokozat Amaretto-kenyér TIPP: A mandulalevelek helyett durvára aprított mandulát is használhat. Az amarettot tejjel vagy vízzel helyettesítheti. Kenyér súlya, kb. 850 g 1100 g Tej vagy víz 200 ml 250 ml Amaretto 75 ml 100 ml 405-ös búzaliszt 500 g 650 g Cukor 1 EK 2 EK Só 1/2 TK 3/4 TK Vaj 30 g 40 g Mandulalevelek 75 g 100 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: GYORS vagy ÉDES KENYÉR Figyelem! Az ÉDES KENYÉR programban a kenyér lazább szerkezetű lesz, de ekkor csak kisebb mennyiségeket szabad használni, mert különben túl nagy lesz a térfogat. Fűszeres kenyér Kenyér súlya, kb. 860 g 1170 g Író 375 ml 550 ml Só 1 TK 11/2 TK Vaj 10 g 20 g Cukor 1 TK 11/2 TK 550-es liszt 500 g 760 g Friss, finomra vágott petrezselyem vagy vegyes fűszerkeverék 11/2 EK 2 EK Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL - (azonnal meg kell sütni!) Rizses kenyér • A rizst bő sós vízben főzze meg és hűtse le! A főzővizet szűrje le és az elmondottak szerint használja fel! • TIPP: A rizs-főzőlé helyett tejet is lehet használni. • A tésztához 2-3 EK mazsolát és 1 TK fahéjat tehet. • Nagyobb kenyér nem süthető, mert a kenyér ragadós lesz. Kenyér súlya, kb. 950 g 1100 g Rizs-főzőlé 300 ml 350 ml 405-ös búzaliszt 540 g 650 g Kerekszemű rizs nyerssúlya 50 g 75 g Cukor 2 TK 3 TK Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: ÉDES KENYÉR Sárgarépás kenyér Kenyér súlya, kb. 800 g 1000 g Víz 275 ml 350 ml Vaj 25 g 30 g 550-es liszt 500 g 650 g Finomra aprított sárgarépa * 60 g 90 g Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL * A sárgarépából először is lét készíthet és a közben keletkező répamaradványt használhatja fel a megadott mennyiségben. I-es fokozat II-es fokozat Tojásos kenyér TIPP: A tojást először a mérőedénybe üsse fel, majd töltse fel vízzel a szükséges mennyiségig! A kenyeret azonnal süsse meg és még frissen fogyassza el! Kenyér súlya, kb. 730 g 1050 g Tojás 2 4 vízzel vagy tejjel feltöltve 275 ml 400 ml Margarin/vaj 25 g 35 g Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK 550-es liszt 500 g 700 g Élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: GYORS Napraforgómagos kenyér TIPP: A napraforgómagot az első hangjelzés után tegye a tésztához! Tökmagot is használhat. Ha a magokat egy kicsit megpörköli, intenzívebb lesz az illatuk. Kenyér súlya, kb. 870 g 1310 g Víz 375 ml 550 ml Vaj 30 g 40 g 550-es liszt 525 g 700 g Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK Napraforgómag 35 g 50 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL Fügés-diós kenyér TIPP: Ha friss diót használ, amelynél a dióbél héja még fehér, a kenyér enyhén keserű ízű, de nagyon ízletes és kiválóan illik az új borhoz. Kenyér súlya, kb. 900 g 1270 g Víz 350 ml 550 ml 1050-es búzaliszt 260 g 320 g Rozsliszt 400 g 450 g Só 1 TK 11/2 TK Koszorúfüge finomra vágva 50 g 60 g Dióbél, apróra vágva 50 g 60 g Méz 11/2 TK 2 TK Szárított kovász 3/4 csomag 1 csomag Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL Esküvői kenyér (kenyér és só) TIPP: Ha az időkijelző 1:30-at mutat, egy 5 cm átmérőjű új agyagedénykét kell belenyomni a kenyér közepébe. Ezt aztán egybesütik, és a kenyér kihűlése után sót lehet tölteni az edénykébe. Eredeti íz esküvőre, bevonulásra vagy más alkalmakra. Kenyér súlya, kb. 800g 1230 g Író 250 ml 330 ml Víz 150 ml 200 ml Rozsliszt 175 g 240 g Rozsdara, 1700-as típus 175 g 240 g 550-es búzaliszt 225 g 300 g Cukor 1 TK 11/2 TK Só 1 TK 11/2 TK Szárított kovász 3/4 csomag 1 csomag Szárított élesztő 1 csomag 11/2 csomag Program: NORMÁL 40980-05-BBA 2594-H2 16.06.2003 14:16 Uhr Seite 64 65 I-es fokozat II-es fokozat Fűszeres kenyér Kenyér súlya, kb. 770 g 1050 g Víz 350 ml 450 ml Szárított kovász 1/2 csomag 3/4 csomag 1150-es liszt 300 g 400 g 1050-es liszt 200 g 260 g Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK Koriander 1/2 TK 3/4 TK Édeskömény 1/2 TK 3/4 TK Ánizs 1/2 TK 3/4 TK Szárított élesztő 1 csomag 11/2 csomag Program: NORMÁL Francia növényi fűszeres kenyér TIPP: A fokhagymagerezdeket négyszeres mennyiséggel növelheti, vékony szeletekre vághatja, vajban enyhén megpiríthatja és lehűtve adhatja hozzá a többi hozzávalóhoz. Nagyon ízletes. A sót is lehet helyettesíteni fűszersóval. Kenyér súlya, kb. 850 g 1250 g Víz 350 ml 480 ml 550-es búzaliszt 525 g 700 g Üvegbúzaliszt 75 g 100 g Cukor 1 TK 11/2 TK Só 1 TK 11/2 TK Felaprított petrezselyem, kapor és zsázsa 11/2 EK 2 EK Fokhagymagerezdek, finomra összenyomva 2 St. 3 St. Vaj 15 g 20 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: GYORS Borsos-mandulás kenyér TIPP: Ez a partykenyér különösen nagyon ízletes a lágy sajthoz. Nagyon laza szerkezetű lesz. Ha tömörebben szereti, csak feleannyi élesztőt használjon! Kenyér súlya, kb. 820 g 1120 g Víz 325 ml 450 ml 550-es búzaliszt 500 g 700 g Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK Vaj 15 g 20 g Mandulaszeletek, pörkölve 75 g 100 g Zöldbors magok, elrakottak 1 EK 11/2 EK Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL Kukoricakenyér TIPP: A tészta kiválóan alkalmas a ropogós kenyérkék készítésére. Ehhez a GYORS + TÉSZTA programot használja, formázza meg a kenyérkéket és süsse meg a kemencében. Kenyér súlya, kb. 950 g 1300 g Víz 300 ml 400 ml Vaj 25 g 30 g 550-es liszt 540 g 700 g Kukoricagríz 60 g 80 g Savanyú alma héjastul, felaprítva 1 1 Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL I-es fokozat II-es fokozat Tökmagos kenyér Kenyér súlya, kb. 900 g 1270 g Tökmagpép * 300 ml 400 ml 550-es búzaliszt 500 g 650 g Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK Vaj 25 g 30 g Tökmag 50 g 100 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL * A tökmagpépet (-lekvárt) édes-savanyún eltett tökmagból készítik. A tökmagot marináddal pürésítik, és a megadott mennyiségben falhasználják. Szardellás kenyér TIPP: Alma helyett apró kockákra vágott csemegeuborkát is beletehet azonos mennyiségben. A friss fűszervaj ízű kenyér finom és minden kenyérbüfé számára választékgazdagítást jelent. Kenyér súlya, kb. 900 g 1350 g Víz 325 ml 440 ml Teljes búzaliszt 500 g 700 g Teljes búzakorpa 75 g 100 g Szardellafilé, finomra vágva 8 11 Piros alma héjastul, kimagozva és apró kockákra vágva 1 11/2 Olivaolaj 11/2 EK 2 EK Szárított élesztő 1 csomag 11/2 csomag Program: GYORS Vincellérkenyér Kenyér súlya, kb. 870 g 1220 g Víz 150 ml 180 ml Száraz fehérbor 150 ml 180 ml Teljes búzaliszt 400 g 570 g Teljes rozsliszt 125 g 150 g Só 1 TK 11/2 TK Barna cukor 1 TK 11/2 TK Sertés- vagy tepertőzsír 20 g 30 g Zsenge szőlőlevél, finomra vágva 1 EK 2 EK Hagyma, finomra vágva 1 EK 2 EK Dióbél, durvára vágva 2 EK 3 EK Szárított kovász 1/2 csomag 3/4 csomag Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: KORPAKENYÉR Pizzakenyér Kenyér súlya, kb. 920 g 1330 g Víz 375 ml 570 ml Olaj 1 EK 11/2 EK Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK Oregano 3/4 TK 1 TK Parmezán sajt 21/2 EK 31/2 EK Kukoricagríz 100 g 150 g 550-es liszt 475 g 650 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: GYORS 40980-05-BBA 2594-H2 16.06.2003 14:16 Uhr Seite 65 66 I-es fokozat II-es fokozat Zukkinis kenyér TIPP: Különösen finom, ízletes a kenyér, ha Ön még melegen bekeni olivaolajjal. Kenyér súlya, kb. 840 g 1250 g Víz 50 ml 75 ml 550-es búzaliszt 500 g 750 g Nyers cukkini, finomra vágva 300 g 450 g Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: NORMÁL I-es fokozat II-es fokozat Frank szalonnáskenyér TIPP: A TÉSZTA programban a hozzávalókból cipótésztát (zsemle) lehet készíteni, cipókat (zsemle) lehet formálni, liszttel beszórni, 200 oC-on sütőkemencében kisütni. Kenyér súlya, kb. 850 g 1150 g Író 350 ml 450 ml Rozsliszt 300 g 400 g 1050-es búzaliszt 200 g 260 g Só 1 TK 11/2 TK Zsíros szalonna apróra felkockázva 75 g 100 g Szárított kovász 1/2 csomag 3/4 csomag Szárított élesztő 1 csomag 11/2csomag Program: NORMÁL Sütőkeverékekből készült kenyerek A sütőkeverékeket alapvetően a "GYORS" programban süsse, ha a gyártó másként nem rendelkezett. Ciabatta TIPP: A tésztát TÉSZTA programban is elkészítheti, cipókat formálhat belőle és megsütheti. Kenyér súlya, kb. 730 g 1000 g Víz, langyos 310 ml 375 ml Sütőkeverék - Ciabatta - 625 g 750 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: GYORS Kovászkenyér Kenyér súlya, kb. 900 g 1100 g Víz, langyos 375 ml 450 ml Sütőkeverék - kovászkenyér - 600 g 750 g Szárított élesztő 1 csomag 11/2 csomag Program: NORMÁL Korpás rozskenyér Kenyér súlya, kb. 920 g 1180 g Langyos víz 425 ml 550 ml Sütőkeverék, korpásrozskenyér 600 g 750 gSzárított élesztő 1 csomag 11/2 csomag Program: NORMÁL Parasztcipó Kenyér súlya, kb. 900 g 1100 g Langyos víz 375 ml 450 ml Sütőkeverék, parasztcipó 600 g 750 g Szárított élesztő 1 csomag 11/2 csomag Program: NORMÁL Finom fonottkalács Kenyér súlya, kb. 730 g 1000 g Langyos víz vagy tej 310 ml 375 ml Sütőkeverék, - finom fonottkalács - 625 g 750 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: GYORS vagy ÉDES KENYÉR Figyelem! Az ÉDES KENYÉR programban a kenyér lazább szerkezetű lesz, ezért azonban csak kisebb mennyiségeket lehet felhasználni. 40980-05-BBA 2594-H2 16.06.2003 14:16 Uhr Seite 66 67 Azon személyek számára, akik gabona-allergiában szenvednek vagy meghatározott diéta-programokat kell betartaniuk, kenyérsütő automatáinkban próbasütéseket végeztünk különböző lisztkeverékekkel, amelyek részben kukorica-, rizs- vagy burgonyakeményítő alapon készültek, és jó eredményeket értünk el. Minden felsorolt lisztfajta alkalmas a diétás terv (coeliakia / felnőttkori coeliakia) keretében történő speciális táplálkozásban fogyasztható kalács és kenyér sütésére. A kenyérsütő automatában sütött kenyerek még nagyobb mennyiségű élesztő ill. borkő-sütőpor hozzáadása esetén is aránylag tömörek maradnak. • Az alább felsorolt receptek hozzávalóit szigorúan a megadott sorrendben töltse be a sütőformába! • A következő programokat válassza: a) kenyér készítéséhez NORMÁL sötét, amivel a kenyérnek erősebb lesz a héja, GYORS sötét, amivel a kenyér héja puhább lesz. b)tészta készítéséhez, amelyet tovább akar feldolgozni: TÉSZTA program c) sütemény számára, amelyhez sütőport vagy borkövet használ kelesztőszeként kizárólag a KALÁCS program. • Mivel a sikérmentes lisztek nem alkalmasak az előreprogramozáshoz, a sütési folyamatot mindig azonnal indítsa be a "START/STOP" gomb működtetésével! • Amennyiben lisztmaradványok képződnek a tartály szélén, a gyúrási művelet közben nyissa ki a fedelet! A lisztet egy gumi tésztakaparóval húzza a sütőforma közepére és kicsit nyomja bele a tésztába! Ismét zárja le a fedelet! • Az élesztővel történő kenyérsütésnél az utolsó gyúrási művelet után (lásd a "Programok időbeli lefutása" táblázatot) távolítsa el a dagasztó kampókat, mert máskülönben a kenyérben, mivel csak enyhén kel meg, a sütés után ezen a helyen üreg van és megnő. • Tegyen néhány csepp olajat a tésztára és ujjaival vagy egy tésztakaparóval kenje szét ezeket! A beolajozás azért fontos, hogy a kenyér a sütésnél ne túl mélyen repedjen be. • A fedelet ismét zárja le, így folytatódik a programlefutás. • A kész kenyeret egy rácson hagyja kihűlni! Javasoljuk, hogy a kihűlt kenyeret vágja szeletekre és adagonként fagyassza le, hogy ne száradjon ki olyan gyorsan. Szükség esetén a kenyérszeleteket kenyérpirítóban újra meg lehet sütni, és az ízük olyan lesz, mintha frissen sültek volna. A következő recepteket sütőporral vagy foszfátmentes borkő-sütőporral is el lehet készíteni. A kis szárított élesztő csomagokat megfelelő sütőpor-csomagokkal helyettesítse! DAMIN - Gluténmentes sütőkeverék (kukoricakeményítő) kenyér számára Kenyér súlya, kb. 1150 g Meleg víz 270 ml Tej, 3,5 % 300 ml DAMIN 700 g Cukor 11/2 TK Só 11/2 TK Szárított élesztő 2 csomag Program: NORMÁL 3-Pauly gluténmentes lisztkeverékkenyér, zsemle és tésztalap számára TIPP: Ha ezekből a hozzávalókból a TÉSZTA programban tésztát készít, abból zsemlét, pizzatésztalapot vagy tésztalapot is készíthet. Kenyér súlya, kb. 1150 g Meleg víz 570 ml Lisztkeverék 700 g Vaj 30 g Só 11/2TK Szárított élesztő 2 csomag Program: NORMÁL SCHÄR - Gluténmentes kenyérliszt keverék MIX B - Fehérkenyér III Kenyér súlya, kb. 1150 g Meleg víz 570 ml Puha vaj 30 g Kenyérliszt keverék, MIX B 700 g Só 1/2 TK Szárított élesztő 2 csomag Program: NORMÁL SIBYLLE Diétás lisztkeverék, világoskenyérhez és zsemléhez TIPP: Ezekkel a hozzávalókkal a TÉSZTA programban tésztát készíthet, abból cipókat formálhat és ezeket megsütheti a sütőben. Kenyér súlya, kb. 1150 g Langyos tej vagy víz 570 ml Lisztkeverék 700 g Só 11/2 TK Cukor 11/2 TK Nagyon puha vaj 40 g Szárított élesztő 2 csomag Program: NORMÁL SCHÄR - Gluténmentes kenyérliszt keverék MIX B - Fehérkenyér I Kenyér súlya, kb. 1150 g Meleg víz 570 ml Ecet 11/2 TK MIX B kenyérliszt keverék 700 g Só 1/2 TK Szárított élesztő 2 csomag Program: NORMÁL Kenyerek allergiás betegek részére 40980-05-BBA 2594-H2 16.06.2003 14:16 Uhr Seite 67 68 A kenyérsütő automatában nagyon jó keverttésztákat is lehet sütni. Mivel a készülék dagasztó- és nem keverőszerszámokkal dolgozik, a sütemény valamivel tömörebb szerkezetű lesz, ami azonban nem csorbítja az ízt. Ügyeljen, kérem a következőkre: • A süteménysütés nem programozható be előre. • Az alaprecepthez különböző adalékokat lehet hozzáadni. Az Ön fantáziáját semmi nem korlátozza. Ügyeljen azonban közben arra, hogy az alább megadott mennyiségeket ne lépje túl, mert különben a sütemény adott esetben nem sül át eléggé. Ha a sütemény teteje túl sötét lesz, kb. 60 perc után nyomja meg a START-/STOP gombot! • Ha a sütemény készre sült, vegye ki a sütőformát a készülékből! Helyezze a formát nedves kendőre és még kb. 15 percig hagyja a süteményt hűlni a formában! Ezután egy gumi kenőkéssel könnyen leválaszthatja a süteményt a sütőforma oldalairól és óvatosan kiboríthatja. Keverttészta alaprecept Hozzávalók súlyú süteményhez 1000 g 1200 g Tojás 4 6 Puha vaj 150 g 250 g Cukor 150 g 250 g Vaníliás cukor 1 csomag 2 csomag 405-es liszt 450 g 550 g Sütőpor 1 csomag 1 csomag + 1 TK Program: SÜTEMÉNY További hozzávalók az alaprecept megváltoztatásához: Hozzávalók súlyú süteményhez 1000 g 1200 g Darált dió 70 g 100 g vagy: reszelt csokoládé 70 g 100 g vagy: kókuszreszelék 70 g 100 g vagy: meghámozott és kockákra vágott (1 cm) alma 70 g 100 g SCHÄR - Gluténmentes kenyérliszt keverék MIX B - Fehérkenyér II Kenyér súlya, kb. 1150 g Meleg víz 570 ml Olaj 11/2 EK MIX B kenyérliszt keverék 700 g Só 1/2 TK Szárított élesztő 2 csomag Program: NORMÁL SCHÄR - Gluténmentes kenyérliszt keverék MIX B - Tejeskenyér Kenyér súlya, kb. 1000 g Meleg tej 500 ml Tojás 1 Cukor 1 TK Só 1 TK MIX B kenyérliszt keverék 500 g Szárított élesztő 1 csomag Program: NORMÁL SCHÄR - Gluténmentes kenyérliszt keverék MIX B - Fűszeres kenyér Kenyér súlya, kb. 1150 g Meleg víz 570 ml Ecet 11/2 EK MIX B kenyérliszt keverék 700 g Majoranna / oregano je 1/2 TK Oregano 1/2 TK Só 1/2 TK Szárított élesztő 2 csomag Program: NORMÁL SIBYLLE Diétás lisztkeverék, sötét, kenyérhez és tésztához TIPP: Ha víz helyett tejet használ, a TÉSZTA programban ezekkel a hozzávalókkal gyümölcstorta-alapot süthet. Ebben az esetben az ecet helyett megfelelő mennyiségű tejet használjon! Kenyér súlya, kb. 1100 g Meleg víz 300 ml Teljes tej-joghurt 170 g Lisztkeverék 700 g Só 11/2 TK Ecet 11/2 EK Cukor 11/2 TK Szárított élesztő 2 csomag Program: NORMÁL Sütemény alapreceptek 40980-05-BBA 2594-H2 16.06.2003 14:16 Uhr Seite 68 69 Az Ön kenyérsütő automatájában a TÉSZTA programban egyszerűen készíthet tésztát, amit aztán tovább feldolgozhat és megsüthet a sütőben. A 2. dagasztás alatt, ha hallani lehet a hangjelzést, bele lehet tenni a hozzávalókat. A TÉSZTA programban értelemszerűen nincsenek különböző sütési fokozatok. Mi azonban mégis különböző mennyiségeket adunk meg Önnek, amit elkészíthet. Íme néhány recept: Francia baguette Kenyér súlya, kb. 850 g 1280 g Víz 375 ml 550 ml Szárított búzakovász 25 g 50 g Só 1 TK 11/2 TK Cukor 1 TK 11/2 TK 550-es liszt 525 g 700 g Üvegbúzaliszt 75 g 100 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: TESZTA • A kész tésztát ossza 2 - 4 részre, formáljon ki hosszúkás cipókat és 30 - 40 percig kelessze! A tetejét ferdén vágja be és süsse meg a sütőben! Korpás pizza Hozzávalók, kb. 2 pizzához 3 pizzához Víz 150 ml 225 ml Só 1/2 TK 1 TK Olivaolaj 2 EK 3 EK Teljes búzaliszt 300 g 450 g Búzacsíra 1 EK 11/2 EK Szárított élesztő 1/2 csomag 3/4 csomag Program: TESZTA • Nyújtsa ki a tésztát, formálja kerekre és 10 percig kelessze! • Kenje be a tésztát a pizzaszósszal és ossza el rajta a kívánt rávalókat! • 20 percig süsse! Croissant Hozzávalók kb. 14 db-hoz Tojás 1 Vízzel vagy tejjel feltölteni 225 ml Vaj 60g Só 1 TK Cukor 2 EK 405-es liszt 400 g Szárított élesztő 3/4 csomag Program: TESZTA • A tésztát vegye ki a tartályból, gyúrja át, kelessze meg és még egyszer gyúrja át! • Lefedve tegye hűtőszekrénybe 30 percre! • A tésztát nyújtsa ki négyszögletűre és ossza el rajta a felolvasztott vajat (a szélét hagyja ki)! A tésztát háromszor hajtogassa egymás fölé (mint egy levelet)! Ezt a műveletet háromszor ismételje meg! • A tésztát egy műanyag zacskóban legalább 1 órára vagy egy éjszakára tegye hűtőszekrénybe! • A tésztát nyújtsa ki derékszögűre és vágja 9 (18) négyszögre. Minden négyszöget vágjon átlósan ketté! • A háromszögeket a széles oldaluktól kezdve lazán tekerje fel, helyezze rá egy megzsírozott sütőlapra! • Kenje meg a felvert tojással és előmelegített sütőben 190 o-on 20 percig süsse! A sütőt a sütési idő alatt ne nyissa ki! Kávésütemény Hozzávalók egy átmérőjű süteményformához 22 cm 26 cm Tej 170 ml 225 ml Só 1/4 TK 1/2 TK Tojássárgája 1 1 Vaj/margarin 10 g 20 g 550-es liszt 350 g 450 g Cukor 35 g 50 g Szárított élesztő 1/2 csomag 3/4 csomag Program: TESZTA • A tésztát vegye ki a tartályból, még egyszer gyúrja át és nyújtsa ki! • Kerek vagy szögletes formát alakítson ki és a következő rávalókat ossza el rajta! Vaj, olvasztott 2 EK 3 EK Cukor 75 g 100 g Őrölt fahéj 1 TK 11/2 TK Darált dió 60 g 90 g Cukoröntet tetszés szerint. • A vajat kenje szét a tésztán! • Egy lábasban keverje össze a cukrot, a fahéjat és a diót, és tegye rá a vajra! • Meleg helyen 30 percig hagyja kelni és süsse ki! Perec Hozzávalók perechez 9 darab 12 darab Víz 200 ml 300 ml Só 1/4 TK 1/2 TK 405-es liszt 360 g 540 g Cukor 1/2 TK 3/4 TK Szárított élesztő 1/2 csomag 3/4 csomag 1 tojás (kissé felverve) a kenéshez. Durva só a beszóráshoz A tojáson és a durva són kívül minden adalékot öntsön bele a tartályba! Program: TESZTA • Ha felhangzik a hangjelzés és a displayn megjelenik a "0:00", nyomja meg a START/STOP gombot! • A sütőt melegítse elő 230 oC-ra! • A tésztát ossza fel darabokra és minden darabot formáljon hosszú, vékony hengerré! • Csináljon ezekből pereceket és helyezze egy megzsírozott sütőlapra! • Kenje meg a pereceket a felvert tojással és szórja meg a durva sóval! • Előmelegített sütőben 200 oC-on 12-15 percig süsse! Tésztakészítés 40980-05-BBA 2594-H2 16.06.2003 14:16 Uhr Seite 69 70 Aprósütemény Igény szerint sütés előtt helyezzen középre egy sárgabarackot! A megsült és kihűlt "ökörszemeket" szórja meg porcukorral! Hozzávalók aprósüteményhez 9 darab 12 darab Tej 100 ml 200 ml Só 3/4 TK 1 TK Víz 30 ml 45 ml Vaj 30 g 45 g Egész tojás 1 1 + 1 tojássárgája 405-es liszt 350 g 450 g Cukor 11/2 EK 2 EK Szárított élesztő 1/2 csomag 3/4 csomag Program: TESZTA A tésztát tetszése szerint formázza, vagy fahéjas tekercsek (csigatészta) számára dolgozza fel az alábbiak szerint: Rávaló: Olvasztott vaj / margarin 50 g 100 g Cukor 50 g 100 g Őrölt fahéj 1/2 TK 3/4 TK Cukoröntet tetszés szerint • A tésztát vegye ki a sütőtartályból és mégegyszer gyúrja át! • Lisztezett felületen nyújtsa ki téglalap alakúra és a puha vajat ossza szét a tésztán! Keverje össze a cukrot és a fahéjat, szórja a vaj fölé! • A szélesebb oldalától kiindulva lazán tekerje fel! Az oldalakat jól nyomkodja alá! • A tekercset vágja darabokra, és bizonyos távolságban helyezze rá a sütőlapra! • Kb. 40 percig kelessze! • Előmelegített sütőben 190 o-on 25-30 percig süsse! • Még melegen szórja meg cukormázzal! Kis zsemlé Hozzávalók zsemléhez 9 darab 12 darab Víz 325 ml 430 ml Só 1 TK 11/2 TK Vaj/margarin 30 g 40 g Tiszta lecitin-por * 5 g 8 g 1050-es liszt 400 g 600 g Búzakorpa 75 g 100 g Cukor 1 TK 11/2 TK Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: TESZTA • A program végén vegye ki a tésztát! • Gyúrja át a tésztát és formáljon belőle kis zsömléket, amelyeket mégegyszer megkeleszt. • Előmelegített sütőben 200 oC-on süsse ki! * A tiszta lecithin egy természetes emulgeáló szer, amely növeli a sütemény térfogatát, lágyabbá és puhábbá teszi a sütemény belsejét és meghosszabbítja az eltarthatóságot. Karácsonyi kalácsok Hozzávalók egy súlyú karácsonyi kalácshoz 1000 g Tej 125 ml Folyékony vaj 125 g Tojás 1 Rum3 EK 405-ös liszt 500 g Cukor 100 g Zitronát 50 g Oranzsát 25 g Őrölt mandula 50 g Szultanina (damaszkuszi mazsola) 100 g Só 1 csipet Fahéj 2 csipet Szárított élesztő 2 csomag Program: TESZTA A tésztát vegye ki a tartályból, tegye a karácsonyi kalács formába! 180 oC-on (forrólevegős sütőben 160 oC-on) kb. 1 óra - 1 óra 15 percig (nagyobb mennyiségek) süsse! Briós Hozzávalók kb. brióshoz 9 darab 12 darab Tojás 1 2 Vízzel vagy tejjel feltöltve ml-ig 225 ml 300 ml Vaj/margarin 55 g 75 g Só 1/2 TK 3/4 TK Cukor 40 g 50 g 405-ös liszt 400 g 540 g Szárított élesztő 3/4 csomag 1 csomag Program: TESZTA • A tésztát vegye ki a tartályból, gyúrja át és ossza darabokra a fenti darabszámok szerint! • Minden darabból formáljon 1 nagy és 1 kis golyót! • A nagy golyót helyezze bele a kizsírozott briósformába! A kis golyót helyezze rá! Kétszeresére hagyja megkelni! • A tojást keverje össze a cukorral, a briósokat kenje meg vele és süsse meg! 40980-05-BBA 2594-H2 16.06.2003 14:16 Uhr Seite 70 71 A dzsemet vagy gyümölcsízt gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni a kenyérsütő automatában. Még ha soha nem is főzött ilyet, akkor is próbálja meg! Különösen ízletes, finom dzsemet kap. A következőképpen járjon el: • A friss, érett gyümölcsöt mossa meg! Az almát, őszibarackot, körtét és más kemény héjú gyümölcsöt esetleg hámozza meg! • Mindig a megadott mennyiségeket vegye, mert ezek pontosan megfelelnek a GYÜMÖLCSÍZ programnak. Ellenkező esetben a massza túl korán fő meg, és kifut. • Mérje ki a gyümölcsöket, vágja össze kis darabokra (max. 1 cm) vagy pürésítse, és tegye a tartályba! • A "2:1"zselésítő cukrot a megadott mennyiségben adja hozzá! Kérem, hogy csakis ezt a cukrot használja és ne háztartási cukrot vagy az "1:1" zselésítő cukrot, mert akkor a dzsem túl híg lesz. • Keverje össze a gyümölcsöt a cukorral, és indítsa el a programot, amely most félautomata üzemmódban fut. • 1:20 óra után felhangzik a hangjelzés és a dzsemet üvegekbe töltheti és jól lezárhatja azokat. Földieper dzsem Friss földieper, megmosva, megtisztítva és apróra vágva vagy pürésítve 900 g Zselésítő cukor "2:1" 500 g Citromlé 1 EK • A tartályban minden hozzávalót keverjen össze a gumi kenőkéssel! • Válassza ki a gyümölcsíz PROGRAMOT és indítsa el! • A tartály oldalfalairól a gyümölcsmaradékot egy spatulyával húzza le! • Ha felhangzik a hangjelzés, fogókesztyűvel vegye ki a tartályt a készülékből! • Töltse a dzsemet üvegekbe és jól zárja le ezeket! Bogyós gyümölcs dzsem Mélyhűtött bogyós gyümölcs felolvasztva 950 g Zselésítő cukor "2:1" 500 g Citromlé 1 EK • Minden hozzávalót keverjen össze a tartályban! • Válassza ki a GYÜMÖLCSÍZ programot és indítsa el! • Gumi spatulával húzza le a cukormaradványokat a tartály oldaláról! • Ha felhangzik a hangjelzés, fogókesztyűvel vegye ki a tartályt a készülékből! • Töltse a dzsemet üvegekbe és jól zárja le ezeket! Narancsdzsem Narancs, lehámozva és kis kockákra vágv 900 g Citrom, lehámozva és kis kockákra vágva 100 g Zselésítő cukor "2:1" 500 g • A narancsot és a citromot hámozza meg és vágja kis darabkákra! • Tegye hozzá a cukrot, és minden hozzávalót tegyen bele a tartályba! • Válassza ki a GYÜMÖLCSÍZ programot és indítsa el! • Gumi spatulával húzza le a cukormaradványokat a tartály oldaláról! • Ha felhangzik a hangjelzés, fogókesztyűvel vegye ki a tartályt a készülékből! • Töltse a dzsemet üvegekbe és jól zárja le ezeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése