C a k e p o p
Imádom ezt a sütit, mind a kinézetét, mind pedig az ízét….
:) Még „előző életemben” elkészítettem az eredeti recept alapján is, nem
egyszer, hát az valami hihetetlen finom…. Én konkrétan hasfájásig ettem magam
belőle…. :) És ami igazi nagy elismerés volt, hogy életem párja, aki nem eszik
meg semmilyen süteményt, csakis kizárólag a csokit, azt viszont tonna számra
tudja tömni magába (és egy dekát nem hízik…. Szóval igazi máslista…. :D ),
szóval ő is megállás nélkül kapkodta a kis sütinyalókákat, és nem győzte
mondani, hogy ez mennyire jó :)
Most gondoltam, hogy csinálok egy próbasütést, és
kipróbálom, hogy vajon mennyire lehet egészségessé, diétássá varázsolni ezt a
finomságot. Azt hiszem sikerült, szóval szilveszterre jöhet a teljes adag :)
Az eredeti recept, amit már többször elkészítettem, és
nagyon bevált, így most is ez alapján indultam ki…
http://www.oetker.hu/oetker_hu/html/default/debi-8bnbkg.hu.html
Én most első próbálkozásra (már, ami az átalakítást illeti)
negyedeltem az adagot:
Hozzávalók a tésztához:
-
1 db tojás
-
25 gr zabpehelyliszt (legközelebb DW liszttel csinálom,
mert így egy kicsit tömör lett)
-
5 gr kakaópor
-
Fél kiskanál szódabikarbóna
Ezenkívül:
-
25 gr étcsoki
-
Egy kis „lötyi” tej
-
Édesítő (nálam folyékony)
-
Rumaroma
-
25-30 gr mascarpone, vagy egyéb krémsajt (eredeti
recept szerint narancs vagy baracklekvár, de nekem volt maradék mascarponem,
amit el kellett használni, így azt tettem bele :) )
Mázhoz:
-
kb. 3 dkg étcsoki
-
kb. fél teáskanál kókuszzsír vagy vaj (enélkül is jó)
-
egy kis „lötyi” tej
Díszítéshez:
-
kókuszreszelék
-
darált dió
-
mandula
-
apróra vágott aszalt gyümölcs, stb.
A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, a tojást robotgéppel
habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát egy kisebb
formába töltjük, és megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200
°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10 perc
A megsült süteményt
sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk. (én mikróban olvasztottam, egy pár csepp
tejjel)
A kihűlt tésztát egy
keverőedénybe jól összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a rumaromát, a lekvárt (én
esetemben a mascarponet) és a csokoládét, és alaposan összegyúrjuk.
A masszát 1 órát
hűtőszekrénybe téve pihentetjük. Majd a masszából diónyi méretű golyókat
formázunk, beleszúrjuk a pálcikákat, és 1 órára ismét hűtőszekrénybe helyezzük.
A máz hozzávalóit mikrózható tálkába tesszük, és mikróban felolvasztjuk. (Nem
szabad „magára hagyni”, mert gyorsan odaég, szóval figyelni kell :) persze
lehet gőz felett is olvasztani, az biztonságosabb, de nekem most ehhez nem volt
kedvem :) )
A golyókat bevonjuk a mázzal, és tetszés szerint megszórjuk
kókuszreszelékkel, mandulával, dióval, stb. Én úgy szoktam, hogy beleforgatom a
golyókat a csokimasszába, aztán kiskanállal „helyre igazítom” :) A kész
golyókat hűtőben tároljuk.
Én most próbaképp egy-két golyót simán mascarpone-val vontam
be, és megszórtam kókuszvirág cukorral. Szerintem szép is lett, és nagyon finom
is :) Azt hiszem ez a kis mennyiségű cukor belefér még az egészséges életmódba
is :)
Nekem ebből az adagból 13 db lett.
Ch-t csak nagyjából számolgattam, szerintem nem vészes, kb.
4 gr/db.
Egyébként bármilyen piskótából, süti maradékból el lehet
készíteni, tehát nincs igazán határ :) Én legközelebb (cukormentes)tejcsokival
fogom kipróbálni, mert azért mégis csak az az igazi csoki fíling :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése