2022. október 14., péntek

hagymás bab receptek

 

1. „Minimál stílusú” hagymás bab

 

Hozzávalók 1 személyre:

Zsiradék - ha van szalonna, akkor abból,

3 fej vöröshagyma,

1 kiló fejtett bab előfőzve (tehát konzerv is jó, a filmekben nincs idő még előző nap beáztatni).
Meglepő módon a zsírban megpirítjuk a hagymát (karikára vágva), oszt hozzáadjuk a babot, összerotyogtatjuk.

Ha van kéznél só, bors, egyéb fűszer, lehet fűszerezni is.

Nagykanállal belapátoljuk, a rosszfiúkat pedig leütjük a serpenyővel.

 

 

 

2. Hagymás bab lótolvaj módra

 

Hozzávalók 1 személyre:

Ezúttal kötelező a szalonna. Én kolozsvárit használtam, de a vadnyugaton lehet, hogy mást kapni.

Ha loptunk szárított húst, akkor az is jöhet.

1 dl melasz, 3 fej vöröshagyma, 1 kiló bab előfőzve vagy konzervből. Az előfőzést kakukkfüves-bazsalikomos-chilis vízben ajánlom.


Öntöttvas serpenyőben kiolvasztjuk a zsírt a szalonnából, aztán belekeverjük a melaszt. Ha nincs melasz, akkor lágy barnacukor is megteszi. Ha ez is felolvadt, mehet bele a karikára vágott hagyma. Némi karamellizálódás után hozzáadjuk a babot, a lopott húst és a bab főzővizéből annyit, hogy majdnem ellepje.

 

Rátesszük a fedőt (vagy ráteszünk egy fedőt, az én serpenyőmnek nincs saját fedője) és szinte nem létező lángon 3-4 órára otthagyjuk.

Utána levesszük a tűzről, a fakanállal megesszük, sört iszunk mellé.

 

 

3. Az igazi hagymásbab, 4 személyre (Terence Hill-nek egyedül)

- 40 dkg hagyma (lehetőleg lila)

- 3dkg fokhagyma összezúzva

- 3 konzerv bab (azért konzerv, mert azt nem kell főzni órákig)

- 30 dkg füstölt bacon (Lehet főtt, füstölt is)

- 10 dkg füstölt kenyérszalonna.
- liszt, pirospaprika (por).
- Piros arany.

Felszeljük a húsokat, a vöröshagymát. Bevágjuk a serpenyőbe (jó nagy). Pirítjuk, míg a vöröshagyma nem lesz üveges. Hozzáöntjük (levükkel együtt) a babkonzerveket. Főzzük kb. 3 percig, majd utána beleszórjuk az összetört fokhagymát. Utána kb. 1 dkg lisztet, ízlés szerint pirospaprikát keverünk hozzá. És Piros Aranyat szintén ízlés szerint. Finom lángon addig rotyogtatjuk, amíg elfövi a vizet. Csak péksüteménnyel fogyasztható! Köret készítése tilos!

 

 

4. Csípős hagymás bab

 

- 2 db 40 dkg-os vörösbab konzerv (a fehérbab is megteszi)
- 15 dkg füstölt szalonna (legyen minél zsírosabb)
- 2-3 fej vöröshagyma (lilahagyma is jó)
- Erõs Pista (ízlés szerint, ajánlott: fél kk)
- 1 db nagyobb paradicsom
- só
Elkészítés:
Megpirítjuk az apróra vágott szalonnát (nem árt némi zsírt pakolni alá).
Utána rátesszük, és szintén megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
Ezután megsózzuk (egy-két csipet elég). Hozzákeverjük az Erős Pistát, majd a babot (a levét ne tegyük bele!) és végül az apróra vágott paradicsomot. Pár percig főzzük és kész.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése