2022. október 16., vasárnap

levesek

 

LEVESEK

 

Mindenekelőtt leírom újra az alaplét, mert az szinte minden levesfélének az alapja.

1 kg csirkemellcsont (vagy bármilyen csontlé készítéséhez megfelelő alapanyag)

5 liter víz

1 kávéskanál gyömbér

1 cs. újhagyma

1 evőkanál szójaszósz

 

A csirkemellcsontot (vagy más csontot) vízbe tesszük, hozzáadjuk a gyömbért, a zöldhagymát és a szójaszószt. 1-2 órán keresztül főzzük, majd leszűrjük.

 

Májleves

Hozzávalók:    27 dkg setés- vagy tyúkmáj apróra vágva, 1 kávéskanál gyömbérpor, 0,5 kávéskanál pirospaprika,

                        2 dg apróra vágott újhagyma, 4 db felvert tojás, 6 dl alaplé, 1 ek. száraz sherry vagy fehér bor,

                        0,5 kávéskanál só, 1 ek. apróra vágott főtt sonka, 1 ek. apróra vágott petrezselyem.

 

Az apróra vágott májat keverjük össze a gyömbérporral, a paprikával, a hagymával és a tojással és tűzálló edényben pároljuk 30 percig. Ezalatt forraljuk fel az alaplét, adjuk hozzá a sherryt és a sót és tegyük a párolt májkeveréket a tálalóedénybe. Locsoljuk meg az alaplével és tálaláskor adjuk hozzá a sonkát és a petrezselymet.

 

****

 

Csirke labda leves

Hozzávalók:    25 dkg csirkemell (darálva), 1 tojás fehérje, 2 kávéskanál bor, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál sesam olaj,

                        1 ek. keményítő, 20 dkg uborka (hajszálvékony szeletekre vágva) 9 dl alaplé, 1 kk. gyömbérpor

 

Keverjük össze a darált csirkemellet a tojásfehérjével, a borral, a sóval, a sesam olajjal és a keményítővel és formázzunk belőle labdákat. Utána sós vízben vagy alaplében főzzük őket kb. 10 percig, majd adjuk hozzá az uborkát, ízesítsük gyömbérrel, kevés sóval és 1-2 percig forraljuk tovább. Melegen tálaljuk.

 

****

 

Zöldségleves

Hozzávalók:    4 db szárított kínai gomba, 2,5 dkg üvegtészta, 9 dl alaplé, 2 db cukkini (kockákra vágva),

                        1 kis fehérrépa (kockákra vágva), 5 dkg kelkáposzta, 2 db sárgarépa (kokc.v.) 1 kk. só,

                        1 ek. szójaszósz, 2 db újhagyma (szeletelve)

 

Áztassuk a gombát meleg vízben 15 percig, majd szárítsuk meg és vágjuk apróra. Áztassuk a tésztát meleg vízben 10 percig. Forraljuk fel az alaplét és adjuk hozzá a répát, a cukkinit és főzzük 20 percig. Utána adjuk hozzá a maradék hozzávalókat és főzzük további 5 percig.

Melegen tálaljuk.

 

****

 

Marha paradicsom leves

Hozzávalók:    1 ek. száraz sherry vagy fehér bor, 1 ek. szójaszósz, 1 csipet paprika, 2 kk. kukoricakeményítő,

                        10 dkg sovány marhahús (apró szeletekre vágva), 1 ek. olaj, 1 liter alaplé, 2 kk. só, 2 db hámozott

                        darabolt paradicsom, 2 felvert tojás, 1 ek. apróra vágott újhagyma

 

Egy edényben keverjük össze a sherryt, a szójaszószt, a paprikát és a kukoricakeményítőt. Forgassuk meg benne jól a marhahúst, majd melegítsünk olajat egy serpenyőben, tegyük bele a marhahúst és süssük világosbarnára. Öntsük fel az alaplével, adjunk hozzá sót és forraljuk fel. Állítsuk takarékra a lángot és lassan csurgassuk bele a felvet tojást, de ne keverjük meg. (A tojás úszni fog a leves tetején.) Tálalás előtt tegyük bele a paradicsomdarabkákat és díszítsük apróra vágott újhagymával.

 

****

 

Savanyú erőleves

Hozzávalók:    2 db kínai szárított gomba (áztatva), 2 db újhagyma (karikákra vágva) 6 dkg gépsonka 1x1 cm-es

                        kockákra vágva, 1,5 liter alaplé, 12 dg garnéla rák, 1,5 ek. szójaszósz, 1 ek. almaecet,

                        1 ek. keményítő (hideg vízben feloldva), 3 db egész tojás, 1 csipet só, bors,

                        1 teáskanál chiliszósz, 6 szál zöldbab (mirelit is jó), 2 teáskanál sesam olaj

 

A forrásban levő alaplébe tegyük bele a gombát, a sonkát, a hagymát és a rákot és főzzük 3 percig. Utána adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, végül csurgassuk bele a tojást, még 2 percig főzzük, majd az egészet jól keverjük el.

 

SZÁRNYASÉTELEK

 

Pirított csirke hoisinszósszal

Hozzávalók:    70 dkg csirkemell és comb

                        A páchoz: 1 kk. gyömbér és 2 kk. fokhagyma (finomra vágva) 0,5 kk. só, olaj.

                        2 ek. szójaszósz, 1 ek. hoisinszósz, 2 ek. bor, 1 kk. cukor, 2 ek. olaj, 2 db újhagyma (ferde

                        karikákra vágva)

 

A csirkének a szárnya hegyét és a háta közepét (gerincét) levesszük és gyémántvágással (összevissza) feldaraboljuk.

A gyömbérből, a fokhagymából, az olajból és a sóból készítsünk páclevet és a húst min. 1-2 óra hosszat hagyjuk benne állni. Egy edényben keverjük össze a szószokat a borral és a cukorral. Forró olajban pirítsuk a csirkét zsemleszínűre, adjuk hozzá a keveréket, majd fedő alatt pároljuk 8-10 percig. Tálaláskor szórjuk meg a karikákra vágott újhagymával.

 

****

 

Sült csirkemell babcsírával

Hozzávalók:    2 db csirkemell (60-70 dkg) metéltre vágva, 1,5 kk. keményítő, 1 tojás fehérje laza habbá verve,

                        1,5 kk. só, 1,5 kk. bor, 40 dkg babcsíra, 3 ek. olaj

 

A keményítőből, a tojás fehérjéből és a borból só hozzáadásával készítsünk páclevet és legkevesebb 30 percig hagyjuk benne a húst állni. Melegítsünk egy edényben olajat, tegyük bele a babcsírát, kissé sózzuk meg és 1 percig pirítsuk, majd szedjük ki. Tegyük olajba a csirkét, pirítsuk pár percig, majd adjuk hozzá a babcsírát, és még egy percig pirítsuk együtt az egészet. Ízlés szerint utánaízesíthetünk.

 

****

 

Pirított csirkeszárnyak

Hozzávalók:    15-20 db csirkeszárny (töve nélkül) leforrázva, 1 kk. szárított fekete bab, 1 ek. szójaszósz,

                        1 ek. hoisinszósz, 1 ek. sesam paszta, 2 ek. olaj, 1 ek. bor, 2 ek. cukor, 1 kk. zúzott fokhagyma,

                        1 db újhagyma (karikákra vágva) 1 dl alaplé (leveseknél!)

 

A sesam paszta készítéséhez: Sesam mag és sesam olaj 1:1 arányban összekeverve. A magot előtte szárazon pirítsuk zsemleszínűre.

 

A babot öblítsük le, drótszűrőn passzírozzuk át, majd adjuk hozzá a szószokat, a sesam pasztát, ízesítsük borral és cukorral és keverjük jól el. Melegítsünk egy edényben olajat, tegyük bele a sós vízben leforrázott csirkeszárnyakat és a fokhagymát, öntsük hozzá az alaplét és fedő alatt 10 percig pároljuk. Utána adjuk hozzá a babkeverkéket és a fedőt levéve pirítsuk a csirkeszárnyakat zsírjára.

Karikákra vágott újhagymával díszítsük.

 

Szecsuáni csirke

Hozzávalók: 1 kg csirkemellfilé, 10 dkg gomba, 15 dkg sárgarépa, 3 szál újhagyma, 15 dkg petrezselyemgyökér és a zöldje, 2 kis zöldpaprika, 2 kis paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, curry, 3 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál ketchup, 1 doboz gyorsrizs, olaj

A húst és a megtisztított zöldségeket metéltre (juliennre) vágjuk, összekeverjük a fűszerekkel, a finomra vágott petrezselyemzölddel és a tört fokhagymával. Serpenyőben, forró olajon hirtelen átsütjük, majd mérsékeljük a tüzet, és fedő alatt, kavargatva kb. 7-10 percig pároljuk. Ha korábban elfövi a levét, kevés vízzel pótoljuk. Párolás közben, kóstolgatva fűszerezzük. Végül adjuk hozzá a szójaszószt, a ketchupot, és velük együtt forrósítsuk át. Rizskörettel tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 35 perc.

Jó tanács: Kevés olajat használjunk, és jól forrósítsuk fel, mielőtt a húsos, zöldséges keveréket beletesszük.

 

SZECSUÁNI CSÍPŐS MÁRTÁS

Hozzávalók: 2 evőkanál felkarikázott zöldhagyma, 1 evőkanál szezámolaj, 1 evőkanál szezámmag, 2 evőkanál vörös borecet, 3 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál tyúkhúsleves, 1 teáskanál őrölt fagara-bors, 2 teáskanál chili-olaj

A mártáshoz: 50 dkg babcsíra, 2 percig előfőzve, lecsurgatva, 50 dkg főtt csirke, szeletekre vágva, néhány zöld korianderlevél

Keverjük meg a szószt. Rendezzük egy tálra babcsírát és a főtt csirkét, majd öntsük le a mártással. Korianderlevéllel díszítsük.

 

Csirke szecsuáni borsos mártásban

 

4 személyre

 

75 dkg fött csirkehús

a mártáshoz:

2 evőkanál feketebors

3 újhagyma vagy 6 gyöngyhagyma

1 darab gyömbér

fél kávéskanál só

3 evőkanál szójamártás

2 evőkanál szezámolaj

1 evőkanál szárnyasleves

1 kávéskanál borecet

1 kávéskanál cukor

1 fej fiatal saláta

 

Törjük össze a borsot. Tisztitsuk meg, vágjuk aprora a hagymát. Reszeljük le a gyömbért.

Keverjük össze a borsot, a hagymát,a gyömbért a mártás többi alapanyagával.

Mossuk meg a salátát, csöpögtessük le , vágjuk össze kis téglalap alaku darabokra, osszuk el a tálalóedényben.

A húst kockákra vágjuk, majd a salátára rakjuk és ráöntjük a mártást.

 

 

 

 

Szecsuáni sertéstál

 

60 dkg kicsontozott sertéskaraj

csipeetnyi só

2 mokkáskanál ötfűszerkeverék

6-7 evőkanál olaj

1 dundi póréhagyma vagy 4-5 újhagyma

1 sárgarépa

1 piroshúsú paprika

100-15 dkg szójacsira

20 dkg fagyasztott brokkoli

1 chilipaprika

fél kisujjnyi darab gyömbér

1 mokkáskaanál ételizesitő por

1-1 evőkanál ecet,cukor és szezámolaj

3 evökanál nem túl sós szójamártás

1 evőkanál étkezési keményitő

 

A sertés karajt kisujjnyi csikokra vágjuk, besozzuk, a fele füszerkeverékkel bedörzsöljük, majd 2-3 evőkanál olajon aranysárgára sütjük.

A tüzről lehuzzuk. Ha vokban készül, akkor a hust elég csak a serpenyö szélére kihuzni. Az összes zöldséget megtisztitjuk, a hagymát centis darabokra, a répát vékony karikákra, a paprikát a husnál vékonyabb csikokra vágjuk.A maradék olajon a hagymát és a répát 2 percig, majd a paprikával együtt még 1 percig piritjuk.A szójacsirát meg a kisebb rózsákra szedett brokkolit hozzáadjuk. A kimagozott aprora vágott chilipaprikával, atisztitott, lereszelt gyömbérrel meg a maradék ötfüszerkeverékkel füszeerezzük. Kevergetve épp csak 1 percig sütjük, majd 2,5 dl vizzel felöntjük. Az ételizesitővel az ecettel a cukorral a szezámolajjal és a szójamártással izesitjük. Végül  fél deci vizzel  simára kevet keményitővel süritjük és a hust beleforgatjuk.

 

40 perc

1881 kJ/450 kcal/ adag

 

Csirke csípős szecsuáni mártással

> 2 ek. felkarikázott zöldhagyma, 1-1 ek. szezámolaj, szezámmag, őrölt bors, 2

> - 2 ek. vörös borecet, chili-olaj, 3 - 3 ek. szójaszósz, tyúkhúsleves,

> 50 dkg babcsíra, 2 percig előfőzve, lecsurgatva,

> 50 dkg szeletekre vágott főtt csirke,

> néhány zöld korianderlevél.

>

> Keverjük össze a mártást!

> Rendezzük tálra a babcsírát, csirkét, öntsük le a mártással. Koriander

> levelekkel díszítjük.

>

>

> Szecsuáni békacomb - gondolom, csirkével, kacsával is működik

> 10 pár békacomb, 10 dkg bambuszrügy, 2-3 fiatal póré, 1 ek. feketebab, 2

> gerezd fokhagyma, 2 szelet gyömbér, 0,5 ek. kukoricaliszt, 6 ek. olaj, 2 ek.

> sertészsír, 2 ek. fehér bor,  1,5 ek. szójamártás, 6 ek. erőleves, 2 ek.

> szezámolaj.

>

> A babot áztassuk be fél órára.

> A megmosott húst szárítsuk le!

> Szeleteljük vékonyra a bambuszrügyet.

> Vágjuk a pórét 2,5 cm-es darabokra.

> Törjük össze a gyömbért és a fokhagymát.

>

> Forrósítsunk serpenyőben olajat, tegyük bele a húst, erős lángon, kevergetve

> süssük 3 percig. Vegyük le és tartsuk melegen.

> Tegyük a serpenyőbe a hagymát, bambuszt, süssük 2 percig. Szedjük ki.

> Tegyük a serpenyőbe a zsírt, a babot, közepes tűzön süssük 3 percig. Szedjük

> ki.

> A fokhagymát, bort, szójamártást, gyömbért tegyük a serpenyőbe, keverjük meg

> néhányszor, öntsük bele a megpirított anyagokat és lefedve pároljuk 6-7

> percig.

>

> Adjuk hozzá a vízben elkevert kukoricalisztet és öntsük rá a szezámolajat.

> Fél percig süssük kevergetve.

>

> Azonnal tálaljuk.

>

>

> Csirke szecsuáni borsos mártásban

> 75 dkg főtt csirkehús kockára vágva,

> a mártáshoz: 2 ek. őrölt fekete bors, 3 apróra vágott újhagyma vagy 6

> gyöngyhagyma, 1 db reszelt gyömbér, 0,5 kk. só, 3 ek. szójamártás, 2 ek.

> szezámolaj, 1 ek. csirkeleves, 1 kk. borecet, 1 kk. cukor, 1 fej fiatal

> saláta.

>

> Keverjük össze a mártás anyagait.

> Vágjuk kis téglalap alakúra a salátát és osszuk el a tálalóedényben. Tegyük

> rá a csirkét, öntsük le a mártással.

>

>

> Szecsuáni babos kacsa

> 20 dkg sült kacsahús csíkokra vágva,

> szeletelve 1 zellergumó, fél póréhagyma, 1 piros paradicsompaprika, 2 hegyes

> erős zöldpaprika, apróra vágva 2 fej fokhagyma, reszelve 2 gyömbérgyökér,

> 5 dkg főtt fehérbab, 2 ek. szójamártás, 2 ek. cukor, 1 ek. ecet, 4 ek. olaj

> (só nem kell, a szójamártás erősen sós).

>

> Előmelegített serpenyőbe öntjük az olajat, mielőtt füstölni kezdene,

> beletesszük a gyömbért és az erős paprikát.

> 1 perc múlva a babot, fokhagymát.

> 2 perc múlva az összes többi zöldséget. 2 percig a legnagyobb lángon,

> rázogatva sütjük a zöldségeket, majd hozzáadjuk a húst, a szójamártást,

> cukrot.

> Dobva-rázva  sütjük 2 percig, ekkor beleöntjük az olajat és egyszer

Ø  átkeverjük.

 

alaplé:

Hozzávalók:    1 kg csirkemellcsont (de bármilyen csontlé készítéséhez megfelelő alapanyagot is használhatunk),

                        5 liter víz, 1 kávéskanál gyömbér, 1 csomag újhagyma, 1 evőkanál szójaszósz

 

A csirkemellcsontot tegyük vízbe, és a gyömbér, zöldhagyma és kevés szójaszósz hozzáadásával 1-2 órán keresztül főzzük, majd szűrjük le.

Ez lesz az alapja az összes kínai levesnek.

 

Kínai káposztaleves

(Ezt az ételt lehet tálalni levesként és főételként is.)

Hozzávalók:    40 dkg sertéshús,  1 db rák vagy 10 dkg fehér rák konzerv, 2,5 dkg üvegtészta (10 percig áztatva

                        majd megszárítva) 2,2 liter alaplé, 15 db szárított rák (10 percig áztatva majd megszárítva),

                        4 db szárított kagyló (20 percig áztatva, majd leszárítva és felvágva), 4 db szeletelt gyömbérgyökér,

                        3-4 db újhagyma apró szeletekre vágva, 40 dkg kínai keserű káposzta apróra vágva, 20 dkg marhahús

                        (felszeletelve) 2 evőkanál száraz sherry, 2 kávéskanál só, nagy csipet paprika

 

Főzzük a sertéshúst alaplében 30 percig, majd szűrjük le, hűtsük ki és vágjuk apró szeletekre.

Ha egész rákot használunk, nyissuk ki az ollóját és vegyük ki a lágy részét. Vágjuk 6 db-ra. A tésztát vágjuk 10 cm-es csíkokra. Tegyük a rákot egy nagy serpenyőbe a kagylóval, a gyömbérrel és az újhagymával együtt és forraljuk fel, majd vegyük ki. Kevés olajon süssük a káposztát, a sertéshúst és a rákot, majd takarjuk le és pároljuk 20 percig, azután tegyük bele a marhahúst, a tésztát, a sherryt, a sót és a paprikát. Lassú tűzön süssük, amíg a hús meg nem pirul. Melegen tálaljuk, körítésként szójaszósszal.

 

Kínai keserű káposzta elkészítése:

Vágjuk a káposztát félbe és hagyjuk száradni egy éjszakán át.  Másnap szedjük szét a káposztaleveleket, daraboljuk őket össze, tegyük forró vízbe és főzzük néhány másodpercig. Ezután tegyük el befőttes üvegbe és vigyázzunk rá, hogy ki ne hűljön (dunsztoljuk). Tegyünk rá egy nehezéket a káposztára, hogy nyomja le és hagyjuk kb. 1 hónapig, hogy a káposzta megkeseredjen. Ez a legnépszerűbb elrakási mód Nyugat-Kínában.

 

*****

 

Tojásleves sanghaji módra

Hozzávalók:    3 db tojás, 9 dl alaplé, 10 dkg bambuszrügy (vékony csíkokra vágva), 2 db kínai gomba (vékony csíkokra

                        vágva), 1 db paradicsom (szeletekre vágva), 2-3 cm uborka (héja nélkül keresztbe szeletelve),

                        1 csipet só, bors, 1 kávéskanál sesam olaj

 

Tegyük a zöldségeket a forrásban levő alaplébe és főzzük 1 percig,majd adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott bambuszrügyet. Ízesítsük sóval, borssal és csurgassuk bele az elkevert tojásokat. Főzzük 1-2 percig majd tálaláskor tegyük bele az uborkát és a sesam olajat.

 

*****

 

Sertés-uborka leves

Hozzávalók:    1 tojásfehérje, 1 kávéskanál kukorica keményítő, 25 dkg sertéshús (apró szeletekre vágva)

                        1,5 liter alaplé, 10 dkg uborka (hámozva és apróra vágva), ízlés szerint só

 

Keverjük össze a tojásfehérjét, a kukoricakeményítőt és a sót, tegyük bele a sertéshúst és hagyjuk pácolódni kb. 10 percig. Forraljuk fel az alaplevet, tegyük bele a sertéshúst és amikor újra forrni kezd, adjuk hozzá az uborkát és kevergetés közben főzzük 5 percig. Melegen tálaljuk.

 

*****

 

Csirkeleves metélttel

Hozzávalók:    5 dkg rizstészta, 1 db csirkemell (vékony csíkokra vágva) 10 dkg zöldborsó, 9 dl alaplé, 10 dkg sonka

                        (vékony csíkokra vágva), 5 dkg gomba (beáztatva és vékony csíkokra vágva), 7 dkg bambuszrügy

                        (vékony csíkokra vágva), 5 dkg sárgarépa (vékony. cs.v.), 1 evőkanál szójaszósz,

                        olaj, só, bors

 

Áztassuk a tésztát 15-20 percig forró vízben. A csirkehúst olajban pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a sonkát és a zöldségeket és pirítsuk az egészet tovább. Utána öntsük fel az alaplével és forraljuk fel majd tegyük bele a tésztát, amivel már csak 1 percig forraljuk, utána ízesítjük sóval, borssal.

 

*****

 

Burgonyaleves

Hozzávalók:    1,5 liter alaplé, 60 dkg burgonya (kockára vágva), 3 db nagy paradicsom (kockára vágva).

 

Az alapléhez adjuk hozzá a burgonyát és addig főzzük, míg meg nem puhul. Forrón tálaljuk és ekkor tegyük bele a kockákra vágott paradicsomot. Ízlés szerint sóval és sesam olajjal ízesítjük.

 

Szecsuáni babos kacsa

 

Hozzávalók:

20 dkg sült kacsahús, 2 gyömbérgyökér, 5 dkg főtt fehérbab, 1 zellergumó, fél póréhagyma, 2 evőkanál szójamártás,

2 evőkanál cukor, 1 evőkanál ecet, 2 gerezd fokhagyma, 1 piros paradicsompaprika, 2 hegyes-erős zöldpaprika, 4

evőkanál olaj.

Előkészítés:

A kacsahúst csíkokra vágjuk, a zellert, a póréhagymát, paprikát szeletre, a fokhagymát apróra vágjuk, a gyömbért megreszeljük.

Elkészítés:

Előmelegített serpenyőbe öntjük az olajat. Mielőtt füstölne, beletesszük a gyömbért és az erős paprikát. Egy perc múlva

a főtt babot és a fokhagymát, két perc múlva az összes többi zöldségfélét is hozzáadjuk. Ismét két percet várunk, ezalatt

a legnagyobb lángon sütjük az ételt, majd hozzáadjuk a kacsahúst, a szójamártást és a cukrot. Dobva-rázva sütjük két

percig, ekkor beleöntjük a maradék olajat és mégegyszer átkeverjük.

 

Sertés-tészta leves

 

Hozzávalók:   3-4 db kínai szárított gomba, 25 dkg sovány sertéshús (szeletelve), 1 ek. szójaszósz, 1 ek. száraz

                        sherry, 35 dkg rizstészta (áztatva), 1,5 liter alaplé, 4 db szeletelt újhagyma, 12 db koznerv

                        bambuszrügy, apróra vágva, néhány kínai káposztalevél vagy kelkáposzta apróra vágva.

 

Áztassuk a gombát meleg vízben 15 percig, majd szárítsuk meg és vágjuk darabokra. Tegyük a sertéshúst egy edénybe, öntsük hozzá a szójaszószt és a sherryt és hagyjuk pácolódni 10-15 percig. Főzzük a tésztát sózott, forrásban lévő vízben kb. 5 percig, majd szűrjük le. Kevés olajban pirítsuk meg a sertéshúst, adjuk hozzá az összes többi hozzávalót az alaplével együtt és forraljuk fel. Melegen tálaljuk.

 

****

 

Csirke-gomba leves

 

Hozzávalók:    17 dkg csirkemell, 1 tojásfehérje, 2 kávéskanál kukoricakeményítő, 9 dl alaplé, 5 dkg gomba (szeletelve),

                        7 dkg konzerv bambuszrügy szeletelve, 1 kk. gyömbérpor, 2 db apróra vágott újhagyma, 0,5 kk. só,

                        1 ek. szójaszósz

 

Vágjuk a csirkemellet gyufaszálnyi darabokra. Tegyük a tojásfehérjét és a kukoricakeményítőt egy edénybe és keverjük jól össze. Forgassuk jól bele a csirkeszeleteket. Forraljuk fel az alaplét, tegyük bele a csirkedarabokat és a maradék hozzávalókat és lassú tűzön keverés mellett főzzük 3 percig. Melegen tálaljuk.

 

****

 

ELŐÉTELEK

 

Füstölt tojás

 

Hozzávalók:    6 db tojás, 5 kk. szójaszósz, 1 kk. sesam olaj, 1-1,5 kk. füstölt só, 1 kk. cukor

 

Főzzük a tojásokat 4 percig, utána hűtsük le majd vigyázva hámozzuk meg. Keverjük összes az ízesítőket, öntsük rá a meghámozott tojásokra és időnként megforgatva 2-3 óra hosszat hagyjuk benne állni.

 

Füstölt só, hozzávalók: 1 rész szemes bors, 1 rész só

 

A sót és a borsot keverjük össze és erős lángon pirítsuk barnára, utána mozsárban törjük egészen finomra.

 

****

 

Teatojás

 

Hozzávalók:    6 db tojás, 2,5 kk. só, 5 kk. szójaszósz, 1 db csillagánizs, 2 g fekete teafű

                        A szósz elkészítéséhez: 1 ek. szójaszósz, 1 ek. ecet, 1 kk. cukor, 3 kk. víz, 2 kk. bor.

 

A tojásokat főzzük keményre és a héjukat törjük meg, de hagyjuk rajtuk. Rakjuk őket az ízesítőkkel együtt hideg vízbe és főzzük 2-3 óra hosszat. Utána minimum 10 órát hagyjuk állni.

Tálaláskor a megtisztított tojásoknak a márványoz kell hasonlítani. A szószt a tojás mellé külön edényben tálaljuk, hogy mártogatni lehessen.

 

****

 

Zöldséges rizs

 

Hozzávalók:   2 ek. olaj, 2 db szeletelt póréhagyma, 1 db apróra vágott gyömbérgyökér, 1 db fokhagyma (szeletelve),

                        25 dkg nagy szemű rizs, 25 dkg szeletelt zöldség, só

 

Melegítsünk olajat egy serpenyőben, tegyük bele a póréhagymát és a fokhagymát majd nagy lángon süssük 30 másodpercig. Adjuk hozzá a rizst és keverjük el jól az olajban. Öntsünk hozzá annyi meleg vizet, amennyi éppen ellepi a rizsszemeket. Sózzuk meg és 5 percig hagyjuk főni, majd tegyük bele a zöldséget és kb. 7-9 percig főzzük tovább, míg a rizs meg nem puhul. Szűrjük le és azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése