2022. október 16., vasárnap

Mártások, sodók és öntetek

 

 

 

 

 

 

DPG Recepttár 302.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mártások, sodók és öntetek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

 

DPG Recepttár 302.................................................................................. 1

Mártások, sodók és öntetek............................................................................... 1

Tartalomjegyzék...................................................................................... 2

Receptek................................................................................................ 4

Borhab................................................................................................ 4

Borkrém.............................................................................................. 4

Bormártás........................................................................................... 4

Borsodó 1............................................................................................ 4

Borsodó 2............................................................................................ 4

Borsodó 3............................................................................................ 4

Borsodó 4............................................................................................ 4

Borsodó 5............................................................................................ 5

Borsodó 6............................................................................................ 5

Borsodó 7............................................................................................ 5

Borsodó 8............................................................................................ 5

Borsodó 9............................................................................................ 5

Citromkrém - vagy kocsonya.................................................................. 5

Citrom-mártás...................................................................................... 5

Citromsodó.......................................................................................... 5

Cseresznye-öntet.................................................................................. 6

Csokoládéhab....................................................................................... 6

Csokoládémártás 1................................................................................ 6

Csokoládémártás 2................................................................................ 6

Csokoládé-öntet 1................................................................................. 6

Csokoládé-öntet 2................................................................................. 6

Csokoládésodó 1................................................................................... 6

Csokoládésodó 2................................................................................... 6

Csokoládésodó 3................................................................................... 7

Dió-sodó............................................................................................. 7

Eper-öntet 1........................................................................................ 7

Eper-öntet 2........................................................................................ 7

Fehér csokoládésodó............................................................................. 7

Gesztenye-sodó.................................................................................... 7

Gyümölcsöntet..................................................................................... 7

Kakaós öntet........................................................................................ 7

Karamell-sodó 1................................................................................... 7

Karamell-sodó 2................................................................................... 8

Kávékrém............................................................................................ 8

Kávésodó 1.......................................................................................... 8

Kávésodó 2.......................................................................................... 8

Mandulahab......................................................................................... 8

Mandula-sodó...................................................................................... 8

Málnaöntet 1........................................................................................ 8

Málnaöntet 2........................................................................................ 8

Málnaöntet 3........................................................................................ 9

Meggymártás....................................................................................... 9

Meggyöntet 1....................................................................................... 9

Meggyöntet 2....................................................................................... 9

Meggysodó.......................................................................................... 9

Mézes pálinkaöntet............................................................................... 9

Mogyoró-sodó..................................................................................... 10

Narancs és Grand Marnier öntet............................................................. 10

Narancsmártás 1................................................................................. 10

Narancsmártás 2................................................................................. 10

Narancsmártás 3................................................................................. 10

Narancsöntet...................................................................................... 10

Narancssodó....................................................................................... 10

Puncssodó 1....................................................................................... 11

Puncssodó 2....................................................................................... 11

Puncssodó 3....................................................................................... 11

Ribiszke-öntet.................................................................................... 11

Sárgabarack öntet............................................................................... 11

Szilvamártás...................................................................................... 11

Tejsodó 1........................................................................................... 11

Tejsodó 2........................................................................................... 12

Tejsodó 3........................................................................................... 12

Tejsodó 4........................................................................................... 12

Tejszínes vaníliasodó........................................................................... 12

Tokaji bormártás................................................................................. 12

Vaníliakrém (Créme patissiére vanillée)................................................... 12

Vaníliaöntet........................................................................................ 12

Vaníliasodó 1...................................................................................... 13

Vaníliasodó 2...................................................................................... 13

Vaníliasodó 3...................................................................................... 13

 

 

 


A sodóknál fontos, hogy előre hidegen jól keverjük ki, azután gyors tűzre téve habüstben folytonos keverés között főzzük fel, míg sűrű lesz. és emelkedni kezd.

Borhab

Hozzávalók 3 dl bor, 1, 5 dl méz, 1 db tojássárgája, 3 db tojásfehérje, 3 dkg liszt, citromhéj, ízlés szerint.

A tojássárgáját összekeverjük a liszttel és 0,5 dl hideg borral. A maradék bort fél deci mézzel és a citromhéjjal felforraljuk, és folytonos keverés közben hozzáadjuk a tojássárgájával és a hideg borral összekevert liszthez. Forrásig hevítjük, felforrnia azonban nem szabad! Ezután a tojások fehérjéből 1 dl mézzel keményre felvert habhoz keverjük.

Borkrém

Két tojássárgáját 10 dkg cukorral habosra keverünk, hozzáadunk két-három evőkanál lisztet, melyet előzőleg fél csésze vízzel elkevertünk, végül 2,5 dl fehérbort, és lassú tűzön krémet főzünk belőle. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és ha a krém kihűlt, óvatosan hozzákeverjük.

Konyakkal vagy arakkal ízesíthetjük.

Bormártás

Hozzávalók: 1 teáskanál vaníliás pudingpor, 1 fél dl tej, 1 dl édes fehér bor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1-2 evőkanál cukor (ízlés szerint), csipetnyi só.

A pudingport hidegen simára keverjük a borral, majd a felforralt tejbe keverjük, és nagyon kis lángon, folyamatos kevergetés közepette sűrűsödésig főzzük. (Még jobb, csak kissé hosszabb ideig tart, ha gőz fölött keverjük sűrűre.) Ezután beleszórjuk a sót, a cukrot és a fahéjat.

Borsodó 1.

Hozzávalók: 2 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál keményítő, 3 dl fehérbor, 3 dl víz, 1 evőkanál rum

A tojásokat, a cukrot meg a keményítőt, habverővel összekeverjük, fölengedjük a borral és a vízzel, és nyílt tűzön, állandóan verve addig főzzük, míg emelkedni nem kezd, habossá nem válik. A tűzről levéve, belekeverjük a rumot (elmaradhat).

Borsodó 2.

Hozzávalók: 2, 5 dl fehérbor, 12 dkg cukor, 1 tojás, 3 tojássárgája, vanília, citromhéj, 1 mokkáskanál keményítő

A cukrot, a tojásokat, a vaníliát, a citromhéjat jól elkeverjük, hozzáöntjük a borban elkevert keményítőt, és a tűzön habosra felverjük. Még melegen belekeverjük a tojásfehérjék kemény habját.

Borsodó 3.

Hozzávalók: 2 dl fehérbor, 1 dl víz, fél citrom, fél kávéskanál liszt, 10 dkg cukor

Elkészítés: A bort vízzel, a citrom héjával, az egész tojásokkal, a liszttel és a cukorral jól elkeverjük, és gőzön, habsütőben addig verjük, amíg az egész tömeg habos lesz. Mártásos csészékbe öntjük, azonnal tálaljuk.

Borsodó 4.

Hozzávalók: 2 tojássárgája, 1,5 dl száraz fehérbor, 5 dkg kristálycukor,

A borsodóhoz a tojássárgájákat a borral és a cukorral forró vízfürdőben habverővel sűrű krémmé verjük.

Borsodó 5.

Habüstben személyenként 2 dl bort, 2 dk cukrot és fél tojás sárgáját jól elkeverünk. Gőzön, habverővel állandóan keverve forrpontig hevítjük anélkül, hogy felforralnánk. Ha sűrűsödni kezd, hozzákeverjük a tojás felvert kemény habját, és még 2 percig tovább keverjük. Tálalásig gőz felett tartjuk.

Borsodó 6.

Hozzávalók: Tojássárgája 4 db, porcukor 12 dkg, bor 4 dl.

Elkészítése: A 4 tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, teszünk bele 4 dl bort, és folytonos keverés közt felforraljuk.

Borsodó 7.

Hozzávalók: 2 tojás, 3 ek. cukor, 1 kk. liszt, 3 dl fehérbor, 3 dl befőttlé vagy víz, 1 ek. rum

A tojásokat, lisztet, cukrot habverővel elkeverve, felöntjük a borral, befőttlével. Nyílt tűzön, habverővel folyton keverve főzzük, míg emelkedni kezd, habossá válik. Levéve belekeverjük a rumot, rögtön kínáljuk.

Borsodó 8.

30 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 5 dl félédes fehérbor, 5 egész tojás, 15-20 dkg porcukor, 1 evőkanál liszt, kis darabka citromhéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só.

A borba beleteszem a fűszereket és felforralom. A tojássárgáját fehéredésig keverem a porcukor felével, majd a lisztet is hozzátéve, lassú sugárban adom hozzá a forró bort, miközben folytonosan kevergetem egy habverővel. (Csak a forráspontig hevítem, különben a tojás kicsapódhat belőle.) Ezután hozzákeverem a közben keményre vert tojáshabot. (Könnyebben sikerül, de hosszabb ideig tart, ha gőz fölött habbá verem a tojásfehérjét, majd ha már majdnem kemény a hab, beleverem a fele mennyiségű cukrot. Lassan, habverővel adom hozzá a cukros-tojásos keveréket. Addig verem, amíg egységes, habos masszát nem kapok belőle.) Rögtön kínálom, mert hamar összeesik. Rumos baracklekvárral megkent piskótatekercshez vagy egyéb, száraz süteményekhez kínálom.

Borsodó 9.

4 tojás sárgáját 12 dkg porcukorral habosra keverünk, teszünk bele 4 dl bort, és folytonos keverés mellett felforraljuk.

Citromkrém - vagy kocsonya

Hozzávalók: 1 nagy citrom leve, 2 dl víz, 15 dkg cukor, 2 tojássárgája.

A cukorból és a vízből szirupot főzünk. Belefőzzük fél citrom egészben levágott héját, amit főzés után eltávolítunk. A tojássárgákat 1 kanál vízzel habosra keverjük, hozzáöntjük a szirupot, és újra főzzük, állandóan keverve, amíg sűrűsödni kezd.

Forrnia nem szabad. Üvegtálba öntjük, pár órára hűtőbe tesszük, amíg megkocsonyásodik. Hideg pudingokhoz öntetnek adjuk, de tejszínhabbal díszítve önálló édességként is adható. Piskótával tálaljuk.

Citrom-mártás

Elkészítése: Teljesen a Narancs-mártás módon készül, narancs helyett citrommal.

Citromsodó

30 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: Ugyanaz, mint a narancssodóhoz, csak narancs helyett 1 citrom leve és reszelt héja kerül bele.

Pontosan ugyanúgy készítem, mint a narancssodót.

Cseresznye-öntet

Elkészítése: Meggy-öntet módjára készül, csak meggy helyett cseresznyét, a vörösbor helyett fehérbort, vagy vizet veszünk.

Csokoládéhab

Hozzávalók: Tojás 4 db, porcukor 12 dkg, csokoládé 16 dkg, tej 2.5 dl.

Elkészítése: Négy tojássárgáját 12 dkg porcukorral habosra keverünk, 16 dkg reszelt csokoládét 2.5 dl tejben megfőzünk, folytonos keverés közben ráöntjük a kikevert tojásra, és néhány percre feltesszük forrni.

Csokoládémártás 1.

Hozzávalók: 5 dkg étcsokoládé, 2 dl tej, 1 teáskanál kakaópor, 1 mokkáskanál Nescafé, 1 mokkáskanál búzakeményítő.

A tejet a búzakeményítővel összekeverjük. A kis darabokra tördelt csokoládét, a kakaóport és a kávét is beletesszük, és kevergetve egészen kis lángon addig forraljuk, amíg a csokoládé elolvad, illetve a mártás kissé besűrűsödik.

Csokoládémártás 2.

Hozzávalók: 2 dl tej, 3 dkg étcsokoládé, 1 mokkáskanál étkezési búzakeményítő, 2 teáskanál porcukor, 1 evőkanál rum (vagy aroma)

A csokoládét tűzálló tálba rakjuk. Gőzön vagy a mikrohullámú készülékben felolvasztjuk. Közben a tejben simára keverjük a búzakeményítőt, majd a cukrot is hozzáadva, ráöntjük a csokoládéra. Az edényt kis lángra állítjuk. Folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, a rumot is belekeverjük, és a hűtőszekrényben letakarva tároljuk.

Érdemes dupla mennyiségben is elkészíteni, mert három napig biztosan eláll.

Előkészítési ideje: kb. 20 perc.

Csokoládé-öntet 1.

Hozzávalók: 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál vaj, 1 evőkanál rum

A kakaót a cukorral és egy kevés vízzel sűrűre főzzük, a tűzről levéve belekeverjük a vajat, rummal ízesítjük. A palacsintákra öntjük. Forrón tálaljuk.

Csokoládé-öntet 2.

Hozzávalók: Csokoládé 14 dkg, porcukor 14 dkg, tej 4 dl.

Elkészítése: A 14 dkg reszelt csokoládét 14 dkg porcukorral 4 dl tejben addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Félig kihűlt állapotban a kiborított felfújtra öntjük.

Csokoládésodó 1.

(2-3 adag) 100 g féleserű csokoládét, 5 evőkanál vízzel együtt üveg- vagy porcelántálba teszünk, lefedve, 450 W-tal kb.  1,1/2 percig forrósítjuk, habverővel átkeverjük, nyitott tálban 450 W-tal további 1/2-1 perc alatt besűrítjük. Főzési idő összesen: kb. 2 1/2 perc.

Ötlet: A csokoládésodót citrom-habkrém mellé tálaljuk.

Csokoládésodó 2.

Hozzávalók: 2 tojássárgája, 2 ek. porcukor, 1 kk. liszt, 1.5 ek. kakaópor, 5 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor

Az anyagokat habverővel kikeverve gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Hidegen, melegen egyaránt kínálhatjuk.

Csokoládésodó 3.

30 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 5 dl tej, 2 púpozott evőkanál kakaópor, 2 evőkanál porcukor, 2 tojássárga, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 púpozott mokkáskanál liszt, 1 mokkáskanál Nescafé, csipetnyi só.

Tűzálló tálban fehéredésig keverem a tojássárgáját a cukorral, majd hozzáadom a vaníliás cukrot, a kakaóport és a nescafét. Apránként, állandó keverés közben a tejjel és a liszttel egészen simára keverem, majd forrásban lévő vízgőz fölött kevergetve, sűrűre főzöm. Hidegen vagy melegen egyaránt kínálható édes piskótához vagy felfújthoz.

Dió-sodó

Elkészítése: Teljesen, mint a Mogyoró-sodó, csak dióval.

Eper-öntet 1.

Elkészítése: A Cseresznye-öntet módján készül, eperből.

Eper-öntet 2.

Hozzávalók: 40 dkg eper, 4 evőkanál eperszörp, 4 evőkanál triple sec likőr

Az epret kicsumázzuk, majd többször váltott vízben gondosan megmossuk. Félbevágjuk, és turmixgép poharába tesszük. Összetörjük, ez után szitán átnyomjuk, hogy magvai ne kerüljenek a mártásba. Az így kapott gyümölcsvelőt összekeverjük a szörppel és a likőrrel, majd jól zárható üvegbe tesszük a hűtőszekrénybe.

Előkészítési ideje: kb. 20 perc.

Fehér csokoládésodó

(3-4 adag)

100 g fehér csokoládét kis darabokra törünk. 125 ml (1/8 I) tejszínnel együtt üveg- vagy porcelántálba tesszük és nyitott tálban, 450 W-tal kb. 3 percig forrósítjuk, habverővel átkeverjük. hűlni hagyjuk, közben néhányszor megkeverjük.

Ötlet: A fehér csokoládésodót csokoládéhab, gyümölcssaláta vagy fagylalt mellé tálaljuk.

Gesztenye-sodó

Elkészítése: A Mandula-sodó módjára készül, csak mandula helyett áttört, főtt gesztenyét veszünk.

Gyümölcsöntet

Hozzávalók: 8-9 evőkanál narancslé, 2 evőkanál citromlé, 8-9 evőkanál őszibarack-lé

Elkészítése: A hozzávalókat simán összekeverjük.

Kakaós öntet

Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, 2 evőkanál rum, 4 evőkanál. forró víz

A kakaóporral elkevert porcukorral, a rummal és a forró vízzel sima öntetet készítek.

Karamell-sodó 1.

Hozzávalók: Tojássárgája 4 db, porcukor 1 ek. porcukor 12 dkg, tej 0.5 l.

Elkészítése: Négy tojássárgáját 1 ek. porcukorral habosra keverünk, ez alatt 12 dkg porcukrot tűzön megpirítunk, és egy ujjnyi hideg vizet öntünk rá. A kikevert tojássárgáját feleresztjük fél l tejjel, és a karamellt beleöntjük. Azután folytonos keverés közt felforraljuk.

Karamell-sodó 2.

Hozzávalók: 10 dkg kristálycukor, 1 ek. porcukor, 3 dl tej, 1 tojássárgája, 1 kk. liszt, 1 cs. vaníliás cukor

A kristálycukrot megpirítva, 2 dl tejjel karamellé forraljuk. A tojássárgáját a liszttel, porcukorral, 1 dl hideg tejjel kikeverve a forró karamellbe öntjük, gőz fölött mártás sűrűségűre forraljuk.

Kávékrém

2 tojás sárgája, 12 dkg cukor, habosra keverjük, 2 evőkanál erős feketekávét adunk hozzá, állandó keverés közben felforraljuk. Ha kihűlt 16 dkg habosra kevert vajat keverünk hozzá.

Kávésodó 1.

Hozzávalók: Cukor 10 dkg, feketekávé 1 dl, tojássárgája 2 db, porcukor 5 dkg, tej 4 dl.

Elkészítése: Tíz dkg cukrot megpirítunk, és feleresztjük 1 dl feketekávéval. Ez alatt 2 tojássárgáját 5 dkg porcukorral habosra keverünk, ráöntjük a felforrt kávét, és 4 dl tejet, majd újra forrni hagyjuk.

Kávésodó 2.

10 dkg cukrot megpirítunk és feleresztjük 1 dl feketekávéval. 2 tojás sárgáját 5 dkg porcukorral habosra keverünk, ráöntjük a karamellás kávét és 4 dl tejet, majd összeforraljuk.

Mandulahab

Hozzávalók: Tej 0. 5 l, mandula 14 dkg, cukor 14 dkg, vanília, citromhéj 1/2 db, tojássárgája 3 db, tej 2 dl, liszt 2 dkg.

Elkészítése: Fél l tejben 14 dkg finomra darált héjazott mandulát, 14 dkg cukrot, vaníliát, citromhéjat tűzön 1/4 óráig főzünk. Ez alatt 3 tojássárgáját, 2 dkg liszttel, és 2 dl hideg tejjel jól elkeverünk, ráöntjük a mandulás tejet. Néhány percig még forraljuk.

Mandula-sodó

Hozzávalók: Cukor 14 dkg, tojássárgája 4 db, mandula 10 dkg, tej 0.5 l, vanília, citromhéj 1/2 db, rum 2 kk.

Elkészítése: Tizennégy dkg cukrot 4 tojássárgájával habosra keverünk, teszünk bele vaníliát, citromhéjat, 10 dkg héjazott, darált mandulát, fél l tejet. Tűzön felforraljuk, és mielőtt a pudingra öntenénk, teszünk bele 2 kávéskanál rumot.

Málnaöntet 1.

Elkészítése: A Ribiszke-öntet módján készül, csak ribiszke helyett málnával.

Málnaöntet 2.

30 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 25 dkg málna (lehet befőtt vagy friss), 1 evőkanál vaníliás pudingpor, 2 dl tej vagy tejszín, ízlés szerint cukor.

A málnát szitán áttöröm, hogy a magok ne kerüljenek bele az öntetbe. A málnalevet és a pudingport beleöntöm a tejszínbe. Felforralom, kevés cukorral ízesítem és sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni, de időnként megkeverem, hogy a teteje ne bőrösödjön meg. Hűtőszekrényben jól lehűtöm. Fagylaltra, parféra vagy piskótára öntve tálalom.

Málnaöntet 3.

Hozzávalók: 2 evőkanál brandy, 25 dkg málna, 1 evőkanál porcukor.

A málnát a brandyvel és a porcukorral jól összeturmixoljuk.

Meggymártás

Hozzávalók: fél liter meggybefőtt levével (30 dkg friss vagy mirelit meggy), ízlés szerint kevés cukor, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 3 szem szegfűszeg, 1 evőkanál liszt, fél citrom, késhegynyi törött bors, 1 teáskanál só.

A befőttlevet leszűrjük, és beöntjük egy kislábosba. Beleszórjuk a szegfűszeget, beletesszük a lehámozott citromhéjat és a szeletekre vágott citromot. Felforraljuk, és öt percig főzzük. Közben kimagozzuk a gyümölcsöt. A lisztet a tejföllel és fél dl vízzel simára keverjük, majd ráöntjük a meggylére. Folyamatosan kevergetve további 5 percig forraljuk, végül a gyümölcsöt is beletesszük. Ezzel már éppen csak egy pillanatig forraljuk. Ha friss meggyből készítjük, akkor 2 dl vízbe szórjuk a fűszereket, és ugyanúgy készítjük, mint a befőttleves-változatot. A gyümölcsöt ugyancsak a főzés végén adjuk hozzá. Megcukrozni is ekkor kell. A nyers gyümölccsel, néhány perccel tovább forraljuk. Főtt marhahúshoz vagy csirkemellhez tálaljuk, de sós vízben főtt burgonya mellé is nagyon jó.

Meggyöntet 1.

Hozzávalók: Meggy 50 dkg, vörösbor 3 dl, cukor 25 dkg, vanília, citromhéj 1/2 db.

Elkészítése: Veszünk fél kg kimagozott meggyet, öntünk rá bőven vörösbort, adunk bele cukrot, vaníliát, citromhéjat, megfőzzük, és szitán áttörjük.

Meggyöntet 2.

Hozzávalók: 4 dl házi rumosmeggy-lé, 4 evőkanál kimagozott rumos meggy, 1 evőkanál rum

A kimagozott meggyet 1 dl meggylével összetörjük a turmixgépben, majd a többi léhez öntjük. Kisebb edénybe töltjük, és kis lángon, gyakori keverés közben annyi ideig főzzük, hogy a lé felére befőjön. A sűrű gyümölcslevet összekeverjük a rummal, és jól záródó edénybe tesszük. A hűtőszekrényben sokáig eláll, ezért érdemes nagyobb adagban is készíteni.

Előkészítési ideje: kb. 20 perc.

Meggysodó

(Kb. 4 adag) 500 g meggyet megmosunk, szárát eltávolítjuk. kimagozzuk, 50 g cukorral, 1 kis rúd fahéjjal együtt üvegtálba tesszük. Lefedve, 700 W-tal kb. 5 percig főzzük, közben egyszer átkeverjük 1 tetézett teáskanál étkezési keményítőt, 1-2 evőkanál hideg vízzel elkeverünk, a gyümölcslébe tesszük, lefedve. 700 W-tal 1-2 percig tovább főzzük. Főzési idő összesen: kb. 6 perc.

Mézes pálinkaöntet

Az öntethez: 3 dl tej, 1.5 dl mézes pálinka, 9 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 5 csepp rum

Az öntethez keverjük el a cukrot a tojássárgákkal, majd hozzáöntve a tejet és a mézes pálinkát, verjük fel, míg besűrűsödik, majd a rummal megcsepegtetve a tortához külön tálaljuk.

Mogyoró-sodó

Elkészítése: Teljesen a Mandula-sodó módon készül, csak mandula helyett pirított mogyoróval.

Narancs és Grand Marnier öntet

Hozzávalók négy személyre:  60 g vaj, 60 g cukor, 1 narancs leve, 30 g Grand Marnier, 30 g brandy.

Az öntethez a vajat és a cukrot keverjük krémmé és adjuk hozzá fokozatosan az italokat. Melegítsük meg és öntsük a forró palacsintára.

Narancsmártás 1.

Hozzávalók: Narancs 1 db, tojás 1 db, porcukor 12 dkg, tej 4 dl.

Elkészítése: Egy narancs héját 4 tojással, 12 dkg porcukorral habosra keverünk, feleresztjük 4 dl tejjel és folytonos keverés között, felforraljuk.

Narancsmártás 2.

1 narancs reszelt héját 4 tojással 12 dkg porcukorral habosra keverünk, feleresztjük 4 dl tejjel, és folytonos keverés mellett felforraljuk.

Citrommártáshoz citrom reszelt héját használunk.

Narancsmártás 3.

Hozzávalók: 1 nagy narancs, 2 dl tejszín, 0,5 dl triple sec, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor

A narancs héjából egy teáskanálnyira valót lereszelünk. A narancsot meghámozzuk, apróra vágjuk, és a turmixgépben egészen pépesre zúzzuk. Hozzáöntjük a tejszínt, a likőrt, beleszórjuk a reszelt narancshéjat, a vaníliás cukrot és a porcukrot. Az egészet turmixoljuk, és edénybe öntve kis lángon addig forraljuk, amíg felére be nem fő, közben kevergetjük.

Előkészítési ideje: kb. 25 perc.

Narancsöntet

20 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 1 nagy narancs, 5 szem nagy mokka cukor, 2 dl tejszín vagy tej, 1 evőkanál vaníliás pudingpor.

A megmosott narancs héját a kockacukrokkal ledörzsölöm, majd félbevágva a levét kicsavarom. A tejszínt felforralom és a narancslében simára kevert pudingporral besűrítem. A cukorral ízesítem és hagyom kihűlni, közben néhányszor megkeverem, hogy a teteje ne bőrösödjön meg. Ugyancsak fagylalthoz, parféhoz kitűnő.

Narancssodó

30 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 5 dl tej, 4 egész tojás, 4 púpozott evőkanál porcukor, 2 db közepes nagyságú narancs, 1 teáskanál liszt, csipetnyi só.

A tojássárgáját fehéredésig keverem a porcukorral, majd hozzáöntöm a narancsok kicsavart levét és a lereszelt, sárga héját. Simára keverem, majd a lisztet és a forró tejet apránként hozzáadva, gőz fölött sűrűre főzöm. Ezután keverem bele a keményre vert tojáshabot, de már nem hevítem. Palacsintához vagy felfújthoz illik a legjobban.

Puncssodó 1.

Hozzávalók: 1 tojás, 10 dkg cukor, 1 kk. liszt, 3 dl tej, 0.5 dl rum, kis reszelt citromhéj, 1 cs. vaníliás cukor

Az anyagokat habverővel alaposan kikeverjük. Gőz fölött, folyton keverve, sűrű krémmé főzzük. Hidegen kínáljuk.

Puncssodó 2.

Hozzávalók: 3 tojás sárgája, 4 evőkanál cukor, 1 narancs leve, 1 citrom leve, fél narancs héja, 2 dl erős tea, 2 evőkanál rum

A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzákeverjük a narancshéjat, a narancs- és citromlevet. Folytonos keverés mellett hozzáöntjük a teát, gőz fölött sűrűre főzzük. Tálalás előtt belekeverjük a rumot.

Puncssodó 3.

Hozzávalók 2 személyre: 3 egész tojás, 3 tojássárgája, 3 dl fehérbor, 12,5 dkg cukor, reszelt citromhéj.

Elkészítés: Habosra keverjük az egész tojásokat és a sárgákat, hozzáadjuk a cukrot, alaposan kikeverjük, majd apránként beledolgozzuk a 3 dl fehérbort. Állandó keverés mellett melegítjük, de nem főzzük. Csészékben tálaljuk, reszelt citromhéjjal megszórva kínáljuk.

Ribiszke-öntet

Hozzávalók: Ribiszke 50 dkg, cukor 20 dkg, vanília 1/2 rúd, citromhéj 1/2 citromnyi.

Elkészítése: Lecsipkedett ribiszkét cukorral, vaníliával, fél citrom reszelt héjával megfőzzük, szitán áttörjük.

Sárgabarack öntet

Hozzávalók: 1, 5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rum, fél citrom leve, 3-4 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj

A sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet.

Szilvamártás

30 perc

Nehézség: 1

25-30 dkg ecetes szilvabefőtt, 1 evőkanál mustár, 1 dl vörösbor, 1 teáskanál burgonyaliszt (vagy búzakeményítő), 1 dl tejföl, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg és őrölt koriander, csipetnyi cukor és ízlés szerint só

A szilvabefőttet leszűröm, kimagozom, és nagyon apróra összevagdalom. A borba belekeverem a burgonyalisztet, hozzáadok 2-3 evőkanál ecetes szilvalevet és a tejfölt, majd állandó keverés közben jól elforralom. Ezután hozzáteszem a vagdalt szilvát és a fűszereket, belekeverem a mustárt, és még egyszer felforralom. Hagyom kihűlni, és jól záródó üvegbe téve a hűtőszekrényben tárolom. 1 hétig eláll, sült szárnyashoz kiváló mártás.

Tejsodó 1.

Hozzávalók: 2. 5 deci tej, 8 deka cukor, 2 egész tojás, 2 deka liszt, egy kis vanília.

2 deci tejet 4 deka cukorral és vaníliával felforralunk. A 2 tojás-sárgát a 2 deka liszttel és fél deci hideg tejjel simára keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a forrásban levő cukros, vaníliás tejet és folytonos keverés mellett forralásig hevítjük. Így forrón hozzákeverjük az időközben 4 deka cukorral kemény habbá vert 2 tojásfehérjéhez. Ízesíthetjük sokféleképpen: rummal, citromhéjjal, narancshéjjal, pörkölt mogyoróval, kávéeszenciával, attól függően, hogy mihez adjuk.

Tejsodó 2.

Hozzávalók: Tojás 3 db, porcukor 13 dkg, vanília 1/2 rúd, liszt 1 késh. tej 5 dl.

Elkészítése: Három tojássárgáját 10 dkg porcukorral, sok vaníliával, 1 késhegynyi liszttel, habosra keverünk. Öntünk rá 5 dl tejet, és folytonos keverés közben felforraljuk.

Tejsodó 3.

4-5 tojássárgáját lábasban elkeverünk 4-5 ek. porcukorral, folytonos keverés közben ráöntünk 0,5 l forró tejet, majd erősen és folyton keverve addig főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről, és kihűlésig tovább keverjük.

Ha 1 dl erős kávét is használunk (ennyivel kevesebb a tej) - kávésodó.

3-4 reszelt narancshéjjal keverve - narancs sodó.

Ha a forralandó tejbe beleteszünk fél rúd vaníliát és ezzel együtt forraljuk fel - vaníliás

Tejsodó 4.

3 tojás sárgáját 10 dkg porcukorral 1 cs. vaníliás cukorral 1 késhegynyi liszttel habosra keverjük, öntünk bele 5 dl tejet, és folytonos keverés mellett felforraljuk.

Tejszínes vaníliasodó

(3-4 adag) 1 tasak vaníliaízű pudingport, 2 gyengén tetézett evőkanál cukorral, 4-6 evőkanál hideg tejjel üveg- vagy porcelántálban elkeverünk, 1 tojást, 500 ml (1/2 I) tejet, 125 ml (1/8 I) tejszínt adunk hozzá. jól átkeverjük és lefedve, 700 W-tal kb. 6-8 percig főzzük, közben kétszer-háromszor átkeverjük.

Ötlet: A tejszínes vaníliasodót hidegen vagy melegen puding vagy kompót mellé tálaljuk.

Tokaji bormártás

Hozzávalók: 2 dl édes tokaji bor, 2 dl tejszín, 2 tojássárga, 2 evőkanál porcukor

A tojássárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral, majd vízgőz fölött, a tokaji bort apránként hozzákeverve, sűrűre főzzük. Ezután beleöntjük a tejszínt, amivel még tovább keverjük, egészen forráspontig. A bormártást hagyjuk kihűlni, majd zárható edényben, a hűtőszekrényben tartjuk felhasználásig. Csak aznap fogyasztható, nagyon hamar romlik!

Előkészítési ideje: kb. 30 perc.

Vaníliakrém (Créme patissiére vanillée)

Hozzávalók: 0,5 l tej, 6 tojás sárgája, 0,5 rúd vanília, 15 dkg kristálycukor, 2 ek. (4 dkg) finomliszt.

Felforraljuk a tejet a kettévágott vaníliával. Kb. 2 l-es krémfőző tálban habosra keverjük a tojások sárgáját és a cukrot, hozzáadjuk a lisztet, és hirtelen ráöntjük a forró tejet.

Könnyedén összedolgozzuk, lassú tűzre állítva, állandóan keverve 1 percig főzzük. Vigyázzunk, hamar odakap.

Ez egy alapkrém. Liszt nélkül öntet, vagy mártás különféle édességekhez (charlotte-ok, madártej, stb.).

Vaníliaöntet

Hozzávalók: 2 dl tej, 2 dl tejszín, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál vaníliás pudingpor

2 dl tejbe beletesszük a vaníliás pudingport és a cukrot. Az egészet simára keverjük, majd nagyon kis lángra tesszük. Folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. Ezután hozzáöntjük a tejszínt, és azzal is felforrósítjuk, de éppen csak forráspontig. A tűzről lehúzva belekeverjük a vaníliás cukrot, és hagyjuk kihűlni. Jól záródó edényben alaposan lehűtjük.

Előkészítési ideje: kb. 20 perc.

Vaníliasodó 1.

Hozzávalók: 2 tojássárgája, 1 csapott ek. liszt, 8 dkg cukor, 5 dl tej, 1 vanília

Az anyagokat habverővel elkeverjük. Gőz fölött, folyton keverve melegítjük, míg emelkedni, sűrűsödni kezd. Nem kell sokáig főzni.

Vaníliasodó 2.

Hozzávalók: 3 dl tej, 3 tojás, 10 dkg cukor, fél rúd vanília, 1 dl tejszín

2 tojássárgáját és 1 egész tojást a cukorral jól kikeverünk, majd hozzáöntjük a vaníliával felforralt tejet, habverővel addig keverjük a tűzön, míg párszor felbugyog. Ekkor a vaníliát kivesszük. Ha sűrű, kevés tejszínnel hígítjuk.

Vaníliasodó 3.

30 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 5 dl tej, 3 db tojás, 3 púpozott evőkanál porcukor, 1 evőkanál liszt, 1 rúd vanília, 1 zacskó vaníliás porcukor, csipetnyi só.

A tejet a vaníliarúddal és a cukor felével felforralom. A tojások sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás porcukorral fehéredésig kevergetem, ezután hozzáadom a lisztet, a sót, majd a már nem nagyon forró tejjel apránként felengedem. Gőzfürdőn, állandó keverés közben sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni. A tojásfehérjékből vert kemény habot óvatosan belekeverem a vaníliás krémbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése