DPG Recepttár 302.
Mártások, sodók és öntetek
Tartalomjegyzék
DPG Recepttár 302.................................................................................. 1
Mártások, sodók és öntetek............................................................................... 1
Tartalomjegyzék...................................................................................... 2
Receptek................................................................................................ 4
Borhab................................................................................................ 4
Borkrém.............................................................................................. 4
Bormártás........................................................................................... 4
Borsodó 1............................................................................................ 4
Borsodó 2............................................................................................ 4
Borsodó 3............................................................................................ 4
Borsodó 4............................................................................................ 4
Borsodó 5............................................................................................ 5
Borsodó 6............................................................................................ 5
Borsodó 7............................................................................................ 5
Borsodó 8............................................................................................ 5
Borsodó 9............................................................................................ 5
Citromkrém - vagy kocsonya.................................................................. 5
Citrom-mártás...................................................................................... 5
Citromsodó.......................................................................................... 5
Cseresznye-öntet.................................................................................. 6
Csokoládéhab....................................................................................... 6
Csokoládémártás 1................................................................................ 6
Csokoládémártás 2................................................................................ 6
Csokoládé-öntet 1................................................................................. 6
Csokoládé-öntet 2................................................................................. 6
Csokoládésodó 1................................................................................... 6
Csokoládésodó 2................................................................................... 6
Csokoládésodó 3................................................................................... 7
Dió-sodó............................................................................................. 7
Eper-öntet 1........................................................................................ 7
Eper-öntet 2........................................................................................ 7
Fehér csokoládésodó............................................................................. 7
Gesztenye-sodó.................................................................................... 7
Gyümölcsöntet..................................................................................... 7
Kakaós öntet........................................................................................ 7
Karamell-sodó 1................................................................................... 7
Karamell-sodó 2................................................................................... 8
Kávékrém............................................................................................ 8
Kávésodó 1.......................................................................................... 8
Kávésodó 2.......................................................................................... 8
Mandulahab......................................................................................... 8
Mandula-sodó...................................................................................... 8
Málnaöntet 1........................................................................................ 8
Málnaöntet 2........................................................................................ 8
Málnaöntet 3........................................................................................ 9
Meggymártás....................................................................................... 9
Meggyöntet 1....................................................................................... 9
Meggyöntet 2....................................................................................... 9
Meggysodó.......................................................................................... 9
Mézes pálinkaöntet............................................................................... 9
Mogyoró-sodó..................................................................................... 10
Narancs és Grand Marnier öntet............................................................. 10
Narancsmártás 1................................................................................. 10
Narancsmártás 2................................................................................. 10
Narancsmártás 3................................................................................. 10
Narancsöntet...................................................................................... 10
Narancssodó....................................................................................... 10
Puncssodó 1....................................................................................... 11
Puncssodó 2....................................................................................... 11
Puncssodó 3....................................................................................... 11
Ribiszke-öntet.................................................................................... 11
Sárgabarack öntet............................................................................... 11
Szilvamártás...................................................................................... 11
Tejsodó 1........................................................................................... 11
Tejsodó 2........................................................................................... 12
Tejsodó 3........................................................................................... 12
Tejsodó 4........................................................................................... 12
Tejszínes vaníliasodó........................................................................... 12
Tokaji bormártás................................................................................. 12
Vaníliakrém (Créme patissiére vanillée)................................................... 12
Vaníliaöntet........................................................................................ 12
Vaníliasodó 1...................................................................................... 13
Vaníliasodó 2...................................................................................... 13
Vaníliasodó 3...................................................................................... 13
A
sodóknál fontos, hogy előre hidegen jól keverjük ki, azután gyors tűzre téve
habüstben folytonos keverés között főzzük fel, míg sűrű lesz. és emelkedni
kezd.
Borhab
Hozzávalók
3 dl bor, 1, 5 dl méz, 1 db tojássárgája, 3 db tojásfehérje, 3 dkg liszt, citromhéj,
ízlés szerint.
A
tojássárgáját összekeverjük a liszttel és 0,5 dl hideg borral. A maradék bort
fél deci mézzel és a citromhéjjal felforraljuk, és folytonos keverés közben
hozzáadjuk a tojássárgájával és a hideg borral összekevert liszthez. Forrásig
hevítjük, felforrnia azonban nem szabad! Ezután a tojások fehérjéből 1 dl
mézzel keményre felvert habhoz keverjük.
Borkrém
Két
tojássárgáját 10 dkg cukorral habosra keverünk, hozzáadunk két-három evőkanál
lisztet, melyet előzőleg fél csésze vízzel elkevertünk, végül 2,5 dl fehérbort,
és lassú tűzön krémet főzünk belőle. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és
ha a krém kihűlt, óvatosan hozzákeverjük.
Konyakkal
vagy arakkal ízesíthetjük.
Bormártás
Hozzávalók:
1 teáskanál vaníliás pudingpor, 1 fél dl tej, 1 dl édes fehér bor, 1
mokkáskanál őrölt fahéj, 1-2 evőkanál cukor (ízlés szerint), csipetnyi só.
A
pudingport hidegen simára keverjük a borral, majd a felforralt tejbe keverjük,
és nagyon kis lángon, folyamatos kevergetés közepette sűrűsödésig főzzük. (Még
jobb, csak kissé hosszabb ideig tart, ha gőz fölött keverjük sűrűre.) Ezután
beleszórjuk a sót, a cukrot és a fahéjat.
Borsodó 1.
Hozzávalók:
2 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál keményítő, 3 dl fehérbor, 3 dl víz, 1
evőkanál rum
A
tojásokat, a cukrot meg a keményítőt, habverővel összekeverjük, fölengedjük a
borral és a vízzel, és nyílt tűzön, állandóan verve addig főzzük, míg emelkedni
nem kezd, habossá nem válik. A tűzről levéve, belekeverjük a rumot
(elmaradhat).
Borsodó 2.
Hozzávalók:
2, 5 dl fehérbor, 12 dkg cukor, 1 tojás, 3 tojássárgája, vanília, citromhéj, 1
mokkáskanál keményítő
A
cukrot, a tojásokat, a vaníliát, a citromhéjat jól elkeverjük, hozzáöntjük a
borban elkevert keményítőt, és a tűzön habosra felverjük. Még melegen
belekeverjük a tojásfehérjék kemény habját.
Borsodó 3.
Hozzávalók:
2 dl fehérbor, 1 dl víz, fél citrom, fél kávéskanál liszt, 10 dkg cukor
Elkészítés:
A bort vízzel, a citrom héjával, az egész tojásokkal, a liszttel és a cukorral
jól elkeverjük, és gőzön, habsütőben addig verjük, amíg az egész tömeg habos
lesz. Mártásos csészékbe öntjük, azonnal tálaljuk.
Borsodó 4.
Hozzávalók:
2 tojássárgája, 1,5 dl száraz fehérbor, 5 dkg kristálycukor,
A
borsodóhoz a tojássárgájákat a borral és a cukorral forró vízfürdőben
habverővel sűrű krémmé verjük.
Borsodó 5.
Habüstben
személyenként 2 dl bort, 2 dk cukrot és fél tojás sárgáját jól elkeverünk.
Gőzön, habverővel állandóan keverve forrpontig hevítjük anélkül, hogy
felforralnánk. Ha sűrűsödni kezd, hozzákeverjük a tojás felvert kemény habját,
és még 2 percig tovább keverjük. Tálalásig gőz felett tartjuk.
Borsodó 6.
Hozzávalók: Tojássárgája 4 db,
porcukor 12 dkg, bor 4 dl.
Elkészítése: A 4 tojássárgáját
a porcukorral habosra keverjük, teszünk bele 4 dl bort, és folytonos keverés
közt felforraljuk.
Borsodó 7.
Hozzávalók: 2 tojás, 3 ek. cukor, 1 kk. liszt, 3 dl fehérbor,
3 dl befőttlé vagy víz, 1 ek. rum
A
tojásokat, lisztet, cukrot habverővel elkeverve, felöntjük a borral,
befőttlével. Nyílt tűzön, habverővel folyton keverve főzzük, míg emelkedni
kezd, habossá válik. Levéve belekeverjük a rumot, rögtön kínáljuk.
Borsodó 8.
30 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 5 dl félédes
fehérbor, 5 egész tojás, 15-20 dkg porcukor, 1 evőkanál liszt, kis darabka
citromhéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só.
A borba beleteszem a fűszereket
és felforralom. A tojássárgáját fehéredésig keverem a porcukor felével, majd a
lisztet is hozzátéve, lassú sugárban adom hozzá a forró bort, miközben
folytonosan kevergetem egy habverővel. (Csak a forráspontig hevítem, különben a
tojás kicsapódhat belőle.) Ezután hozzákeverem a közben keményre vert
tojáshabot. (Könnyebben sikerül, de hosszabb ideig tart, ha gőz fölött habbá
verem a tojásfehérjét, majd ha már majdnem kemény a hab, beleverem a fele mennyiségű
cukrot. Lassan, habverővel adom hozzá a cukros-tojásos keveréket. Addig verem,
amíg egységes, habos masszát nem kapok belőle.) Rögtön kínálom, mert hamar
összeesik. Rumos baracklekvárral megkent piskótatekercshez vagy egyéb, száraz
süteményekhez kínálom.
Borsodó 9.
4 tojás sárgáját 12 dkg
porcukorral habosra keverünk, teszünk bele 4 dl bort, és folytonos keverés
mellett felforraljuk.
Citromkrém - vagy
kocsonya
Hozzávalók: 1 nagy citrom leve,
2 dl víz, 15 dkg cukor, 2 tojássárgája.
A cukorból és a vízből szirupot
főzünk. Belefőzzük fél citrom egészben levágott héját, amit főzés után
eltávolítunk. A tojássárgákat 1 kanál vízzel habosra keverjük, hozzáöntjük a
szirupot, és újra főzzük, állandóan keverve, amíg sűrűsödni kezd.
Forrnia nem szabad. Üvegtálba öntjük,
pár órára hűtőbe tesszük, amíg megkocsonyásodik. Hideg pudingokhoz öntetnek
adjuk, de tejszínhabbal díszítve önálló édességként is adható. Piskótával
tálaljuk.
Citrom-mártás
Elkészítése: Teljesen a
Narancs-mártás módon készül, narancs helyett citrommal.
Citromsodó
30 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: Ugyanaz, mint a
narancssodóhoz, csak narancs helyett 1 citrom leve és reszelt héja kerül bele.
Pontosan ugyanúgy készítem,
mint a narancssodót.
Cseresznye-öntet
Elkészítése:
Meggy-öntet módjára készül, csak meggy helyett cseresznyét, a vörösbor helyett
fehérbort, vagy vizet veszünk.
Csokoládéhab
Hozzávalók: Tojás 4 db,
porcukor 12 dkg, csokoládé 16 dkg, tej 2.5 dl.
Elkészítése: Négy tojássárgáját
12 dkg porcukorral habosra keverünk, 16 dkg reszelt csokoládét 2.5 dl tejben
megfőzünk, folytonos keverés közben ráöntjük a kikevert tojásra, és néhány
percre feltesszük forrni.
Csokoládémártás 1.
Hozzávalók: 5 dkg étcsokoládé,
2 dl tej, 1 teáskanál kakaópor, 1 mokkáskanál Nescafé, 1 mokkáskanál
búzakeményítő.
A tejet a búzakeményítővel
összekeverjük. A kis darabokra tördelt csokoládét, a kakaóport és a kávét is
beletesszük, és kevergetve egészen kis lángon addig forraljuk, amíg a csokoládé
elolvad, illetve a mártás kissé besűrűsödik.
Csokoládémártás 2.
Hozzávalók: 2 dl tej, 3 dkg
étcsokoládé, 1 mokkáskanál étkezési búzakeményítő, 2 teáskanál porcukor, 1
evőkanál rum (vagy aroma)
A csokoládét tűzálló tálba
rakjuk. Gőzön vagy a mikrohullámú készülékben felolvasztjuk. Közben a tejben
simára keverjük a búzakeményítőt, majd a cukrot is hozzáadva, ráöntjük a
csokoládéra. Az edényt kis lángra állítjuk. Folytonosan kevergetve sűrűre
főzzük. Ha kihűlt, a rumot is belekeverjük, és a hűtőszekrényben letakarva
tároljuk.
Érdemes dupla mennyiségben is
elkészíteni, mert három napig biztosan eláll.
Előkészítési ideje: kb. 20
perc.
Csokoládé-öntet 1.
Hozzávalók: 2 evőkanál kakaó, 2
evőkanál cukor, 1 teáskanál vaj, 1 evőkanál rum
A kakaót a cukorral és egy
kevés vízzel sűrűre főzzük, a tűzről levéve belekeverjük a vajat, rummal
ízesítjük. A palacsintákra öntjük. Forrón tálaljuk.
Csokoládé-öntet
2.
Hozzávalók:
Csokoládé 14 dkg, porcukor 14 dkg, tej 4 dl.
Elkészítése:
A 14 dkg reszelt csokoládét 14 dkg porcukorral 4 dl tejben addig főzzük, míg
sűrűsödni nem kezd. Félig kihűlt állapotban a kiborított felfújtra öntjük.
Csokoládésodó 1.
(2-3
adag) 100 g féleserű csokoládét, 5 evőkanál vízzel együtt üveg- vagy
porcelántálba teszünk, lefedve, 450 W-tal kb.
1,1/2 percig forrósítjuk, habverővel átkeverjük, nyitott tálban 450
W-tal további 1/2-1 perc alatt besűrítjük. Főzési idő összesen: kb. 2 1/2 perc.
Ötlet:
A csokoládésodót citrom-habkrém mellé tálaljuk.
Csokoládésodó 2.
Hozzávalók:
2 tojássárgája, 2 ek. porcukor, 1 kk.
liszt, 1.5 ek. kakaópor, 5 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor
Az anyagokat habverővel kikeverve gőz fölött sűrű krémmé
főzzük. Hidegen, melegen egyaránt kínálhatjuk.
Csokoládésodó 3.
30 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 5 dl tej, 2 púpozott evőkanál kakaópor, 2
evőkanál porcukor, 2 tojássárga, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 púpozott
mokkáskanál liszt, 1 mokkáskanál Nescafé, csipetnyi só.
Tűzálló tálban fehéredésig keverem a tojássárgáját a
cukorral, majd hozzáadom a vaníliás cukrot, a kakaóport és a nescafét.
Apránként, állandó keverés közben a tejjel és a liszttel egészen simára
keverem, majd forrásban lévő vízgőz fölött kevergetve, sűrűre főzöm. Hidegen
vagy melegen egyaránt kínálható édes piskótához vagy felfújthoz.
Dió-sodó
Elkészítése:
Teljesen, mint a Mogyoró-sodó, csak dióval.
Eper-öntet 1.
Elkészítése:
A Cseresznye-öntet módján készül, eperből.
Eper-öntet 2.
Hozzávalók:
40 dkg eper, 4 evőkanál eperszörp, 4 evőkanál triple sec likőr
Az
epret kicsumázzuk, majd többször váltott vízben gondosan megmossuk.
Félbevágjuk, és turmixgép poharába tesszük. Összetörjük, ez után szitán
átnyomjuk, hogy magvai ne kerüljenek a mártásba. Az így kapott gyümölcsvelőt
összekeverjük a szörppel és a likőrrel, majd jól zárható üvegbe tesszük a
hűtőszekrénybe.
Előkészítési
ideje: kb. 20 perc.
Fehér
csokoládésodó
(3-4 adag)
100 g fehér csokoládét kis
darabokra törünk. 125 ml (1/8 I) tejszínnel együtt üveg- vagy porcelántálba
tesszük és nyitott tálban, 450 W-tal kb. 3 percig forrósítjuk, habverővel
átkeverjük. hűlni hagyjuk, közben néhányszor megkeverjük.
Ötlet: A fehér csokoládésodót
csokoládéhab, gyümölcssaláta vagy fagylalt mellé tálaljuk.
Gesztenye-sodó
Elkészítése:
A Mandula-sodó módjára készül, csak mandula helyett áttört, főtt gesztenyét
veszünk.
Gyümölcsöntet
Hozzávalók:
8-9 evőkanál narancslé, 2 evőkanál citromlé, 8-9 evőkanál őszibarack-lé
Elkészítése:
A hozzávalókat simán összekeverjük.
Kakaós öntet
Hozzávalók:
20 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, 2 evőkanál rum, 4 evőkanál. forró víz
A
kakaóporral elkevert porcukorral, a rummal és a forró vízzel sima öntetet
készítek.
Karamell-sodó 1.
Hozzávalók: Tojássárgája 4 db,
porcukor 1 ek. porcukor 12 dkg, tej 0.5 l.
Elkészítése: Négy tojássárgáját
1 ek. porcukorral habosra keverünk, ez alatt 12 dkg porcukrot tűzön
megpirítunk, és egy ujjnyi hideg vizet öntünk rá. A kikevert tojássárgáját
feleresztjük fél l tejjel, és a karamellt beleöntjük. Azután folytonos keverés
közt felforraljuk.
Karamell-sodó 2.
Hozzávalók: 10 dkg kristálycukor, 1 ek. porcukor, 3 dl tej, 1
tojássárgája, 1 kk. liszt, 1 cs. vaníliás cukor
A
kristálycukrot megpirítva, 2 dl tejjel karamellé forraljuk. A tojássárgáját a
liszttel, porcukorral, 1 dl hideg tejjel kikeverve a forró karamellbe öntjük,
gőz fölött mártás sűrűségűre forraljuk.
Kávékrém
2 tojás
sárgája, 12 dkg cukor, habosra keverjük, 2 evőkanál erős feketekávét adunk
hozzá, állandó keverés közben felforraljuk. Ha kihűlt 16 dkg habosra kevert
vajat keverünk hozzá.
Kávésodó 1.
Hozzávalók: Cukor 10 dkg,
feketekávé 1 dl, tojássárgája 2 db, porcukor 5 dkg, tej 4 dl.
Elkészítése: Tíz dkg cukrot
megpirítunk, és feleresztjük 1 dl feketekávéval. Ez alatt 2 tojássárgáját 5 dkg
porcukorral habosra keverünk, ráöntjük a felforrt kávét, és 4 dl tejet, majd
újra forrni hagyjuk.
Kávésodó 2.
10 dkg cukrot megpirítunk és
feleresztjük 1 dl feketekávéval. 2 tojás sárgáját 5 dkg porcukorral habosra
keverünk, ráöntjük a karamellás kávét és 4 dl tejet, majd összeforraljuk.
Mandulahab
Hozzávalók:
Tej 0. 5 l, mandula 14 dkg, cukor 14 dkg, vanília, citromhéj 1/2 db,
tojássárgája 3 db, tej 2 dl, liszt 2 dkg.
Elkészítése:
Fél l tejben 14 dkg finomra darált héjazott mandulát, 14 dkg cukrot, vaníliát,
citromhéjat tűzön 1/4 óráig főzünk. Ez alatt 3 tojássárgáját, 2 dkg liszttel,
és 2 dl hideg tejjel jól elkeverünk, ráöntjük a mandulás tejet. Néhány percig
még forraljuk.
Mandula-sodó
Hozzávalók: Cukor 14 dkg,
tojássárgája 4 db, mandula 10 dkg, tej 0.5 l, vanília, citromhéj 1/2 db, rum 2
kk.
Elkészítése: Tizennégy dkg
cukrot 4 tojássárgájával habosra keverünk, teszünk bele vaníliát, citromhéjat,
10 dkg héjazott, darált mandulát, fél l tejet. Tűzön felforraljuk, és mielőtt a
pudingra öntenénk, teszünk bele 2 kávéskanál rumot.
Málnaöntet 1.
Elkészítése: A Ribiszke-öntet
módján készül, csak ribiszke helyett málnával.
Málnaöntet 2.
30 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg málna (lehet
befőtt vagy friss), 1 evőkanál vaníliás pudingpor, 2 dl tej vagy tejszín, ízlés
szerint cukor.
A málnát szitán áttöröm, hogy a
magok ne kerüljenek bele az öntetbe. A málnalevet és a pudingport beleöntöm a
tejszínbe. Felforralom, kevés cukorral ízesítem és sűrűre főzöm. Hagyom
kihűlni, de időnként megkeverem, hogy a teteje ne bőrösödjön meg.
Hűtőszekrényben jól lehűtöm. Fagylaltra, parféra vagy piskótára öntve tálalom.
Málnaöntet 3.
Hozzávalók: 2 evőkanál brandy,
25 dkg málna, 1 evőkanál porcukor.
A málnát a brandyvel és a
porcukorral jól összeturmixoljuk.
Meggymártás
Hozzávalók: fél liter
meggybefőtt levével (30 dkg friss vagy mirelit meggy), ízlés szerint kevés
cukor, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 3 szem szegfűszeg, 1 evőkanál liszt, fél
citrom, késhegynyi törött bors, 1 teáskanál só.
A befőttlevet leszűrjük, és beöntjük
egy kislábosba. Beleszórjuk a szegfűszeget, beletesszük a lehámozott
citromhéjat és a szeletekre vágott citromot. Felforraljuk, és öt percig főzzük.
Közben kimagozzuk a gyümölcsöt. A lisztet a tejföllel és fél dl vízzel simára
keverjük, majd ráöntjük a meggylére. Folyamatosan kevergetve további 5 percig
forraljuk, végül a gyümölcsöt is beletesszük. Ezzel már éppen csak egy
pillanatig forraljuk. Ha friss meggyből készítjük, akkor 2 dl vízbe szórjuk a
fűszereket, és ugyanúgy készítjük, mint a befőttleves-változatot. A gyümölcsöt
ugyancsak a főzés végén adjuk hozzá. Megcukrozni is ekkor kell. A nyers
gyümölccsel, néhány perccel tovább forraljuk. Főtt marhahúshoz vagy
csirkemellhez tálaljuk, de sós vízben főtt burgonya mellé is nagyon jó.
Meggyöntet 1.
Hozzávalók:
Meggy 50 dkg, vörösbor 3 dl, cukor 25 dkg, vanília, citromhéj 1/2 db.
Elkészítése:
Veszünk fél kg kimagozott meggyet, öntünk rá bőven vörösbort, adunk bele
cukrot, vaníliát, citromhéjat, megfőzzük, és szitán áttörjük.
Meggyöntet 2.
Hozzávalók:
4 dl házi rumosmeggy-lé, 4 evőkanál kimagozott rumos meggy, 1 evőkanál rum
A
kimagozott meggyet 1 dl meggylével összetörjük a turmixgépben, majd a többi
léhez öntjük. Kisebb edénybe töltjük, és kis lángon, gyakori keverés közben
annyi ideig főzzük, hogy a lé felére befőjön. A sűrű gyümölcslevet
összekeverjük a rummal, és jól záródó edénybe tesszük. A hűtőszekrényben sokáig
eláll, ezért érdemes nagyobb adagban is készíteni.
Előkészítési
ideje: kb. 20 perc.
Meggysodó
(Kb.
4 adag) 500 g meggyet megmosunk, szárát eltávolítjuk. kimagozzuk, 50 g
cukorral, 1 kis rúd fahéjjal együtt üvegtálba tesszük. Lefedve, 700 W-tal kb. 5
percig főzzük, közben egyszer átkeverjük 1 tetézett teáskanál étkezési
keményítőt, 1-2 evőkanál hideg vízzel elkeverünk, a gyümölcslébe tesszük,
lefedve. 700 W-tal 1-2 percig tovább főzzük. Főzési idő összesen: kb. 6 perc.
Mézes pálinkaöntet
Az
öntethez: 3 dl tej, 1.5 dl mézes pálinka, 9 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 5
csepp rum
Az
öntethez keverjük el a cukrot a tojássárgákkal, majd hozzáöntve a tejet és a
mézes pálinkát, verjük fel, míg besűrűsödik, majd a rummal megcsepegtetve a
tortához külön tálaljuk.
Mogyoró-sodó
Elkészítése:
Teljesen a Mandula-sodó módon készül, csak mandula helyett pirított mogyoróval.
Narancs és Grand Marnier öntet
Hozzávalók
négy személyre: 60 g vaj, 60 g cukor, 1
narancs leve, 30 g Grand Marnier, 30 g brandy.
Az
öntethez a vajat és a cukrot keverjük krémmé és adjuk hozzá fokozatosan az
italokat. Melegítsük meg és öntsük a forró palacsintára.
Narancsmártás 1.
Hozzávalók:
Narancs 1 db, tojás 1 db, porcukor 12 dkg, tej 4 dl.
Elkészítése:
Egy narancs héját 4 tojással, 12 dkg porcukorral habosra keverünk, feleresztjük
4 dl tejjel és folytonos keverés között, felforraljuk.
Narancsmártás 2.
1
narancs reszelt héját 4 tojással 12 dkg porcukorral habosra keverünk,
feleresztjük 4 dl tejjel, és folytonos keverés mellett felforraljuk.
Citrommártáshoz
citrom reszelt héját használunk.
Narancsmártás 3.
Hozzávalók:
1 nagy narancs, 2 dl tejszín, 0,5 dl triple sec, 1 zacskó vaníliás cukor, 2
evőkanál porcukor
A
narancs héjából egy teáskanálnyira valót lereszelünk. A narancsot meghámozzuk,
apróra vágjuk, és a turmixgépben egészen pépesre zúzzuk. Hozzáöntjük a
tejszínt, a likőrt, beleszórjuk a reszelt narancshéjat, a vaníliás cukrot és a
porcukrot. Az egészet turmixoljuk, és edénybe öntve kis lángon addig forraljuk,
amíg felére be nem fő, közben kevergetjük.
Előkészítési
ideje: kb. 25 perc.
Narancsöntet
20
perc
Nehézség:
1
Hozzávalók:
1 nagy narancs, 5 szem nagy mokka cukor, 2 dl tejszín vagy tej, 1 evőkanál
vaníliás pudingpor.
A
megmosott narancs héját a kockacukrokkal ledörzsölöm, majd félbevágva a levét
kicsavarom. A tejszínt felforralom és a narancslében simára kevert pudingporral
besűrítem. A cukorral ízesítem és hagyom kihűlni, közben néhányszor megkeverem,
hogy a teteje ne bőrösödjön meg. Ugyancsak fagylalthoz, parféhoz kitűnő.
Narancssodó
30
perc
Nehézség:
2
Hozzávalók:
5 dl tej, 4 egész tojás, 4 púpozott evőkanál porcukor, 2 db közepes nagyságú
narancs, 1 teáskanál liszt, csipetnyi só.
A
tojássárgáját fehéredésig keverem a porcukorral, majd hozzáöntöm a narancsok
kicsavart levét és a lereszelt, sárga héját. Simára keverem, majd a lisztet és
a forró tejet apránként hozzáadva, gőz fölött sűrűre főzöm. Ezután keverem bele
a keményre vert tojáshabot, de már nem hevítem. Palacsintához vagy felfújthoz
illik a legjobban.
Puncssodó
1.
Hozzávalók:
1 tojás, 10 dkg cukor, 1 kk. liszt, 3 dl
tej, 0.5 dl rum, kis reszelt citromhéj, 1 cs. vaníliás cukor
Az anyagokat habverővel alaposan kikeverjük. Gőz fölött,
folyton keverve, sűrű krémmé főzzük. Hidegen kínáljuk.
Puncssodó
2.
Hozzávalók:
3 tojás sárgája, 4 evőkanál cukor, 1 narancs leve, 1 citrom leve, fél narancs
héja, 2 dl erős tea, 2 evőkanál rum
A
tojássárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzákeverjük a narancshéjat, a
narancs- és citromlevet. Folytonos keverés mellett hozzáöntjük a teát, gőz
fölött sűrűre főzzük. Tálalás előtt belekeverjük a rumot.
Puncssodó 3.
Hozzávalók
2 személyre: 3 egész tojás, 3 tojássárgája, 3 dl fehérbor, 12,5 dkg cukor, reszelt
citromhéj.
Elkészítés:
Habosra keverjük az egész tojásokat és a sárgákat, hozzáadjuk a cukrot,
alaposan kikeverjük, majd apránként beledolgozzuk a 3 dl fehérbort. Állandó
keverés mellett melegítjük, de nem főzzük. Csészékben tálaljuk, reszelt citromhéjjal
megszórva kínáljuk.
Ribiszke-öntet
Hozzávalók: Ribiszke 50 dkg,
cukor 20 dkg, vanília 1/2 rúd, citromhéj 1/2 citromnyi.
Elkészítése: Lecsipkedett
ribiszkét cukorral, vaníliával, fél citrom reszelt héjával megfőzzük, szitán
áttörjük.
Sárgabarack
öntet
Hozzávalók:
1, 5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rum, fél citrom leve, 3-4
evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj
A
sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem
az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet.
Szilvamártás
30
perc
Nehézség:
1
25-30
dkg ecetes szilvabefőtt, 1 evőkanál mustár, 1 dl vörösbor, 1 teáskanál
burgonyaliszt (vagy búzakeményítő), 1 dl tejföl, 1-1 késhegynyi őrölt
szegfűszeg és őrölt koriander, csipetnyi cukor és ízlés szerint só
A
szilvabefőttet leszűröm, kimagozom, és nagyon apróra összevagdalom. A borba
belekeverem a burgonyalisztet, hozzáadok 2-3 evőkanál ecetes szilvalevet és a
tejfölt, majd állandó keverés közben jól elforralom. Ezután hozzáteszem a
vagdalt szilvát és a fűszereket, belekeverem a mustárt, és még egyszer
felforralom. Hagyom kihűlni, és jól záródó üvegbe téve a hűtőszekrényben
tárolom. 1 hétig eláll, sült szárnyashoz kiváló mártás.
Tejsodó 1.
Hozzávalók: 2. 5 deci tej, 8
deka cukor, 2 egész tojás, 2 deka liszt, egy kis vanília.
2 deci tejet 4 deka cukorral és
vaníliával felforralunk. A 2 tojás-sárgát a 2 deka liszttel és fél deci hideg
tejjel simára keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a forrásban levő cukros, vaníliás
tejet és folytonos keverés mellett forralásig hevítjük. Így forrón
hozzákeverjük az időközben 4 deka cukorral kemény habbá vert 2 tojásfehérjéhez.
Ízesíthetjük sokféleképpen: rummal, citromhéjjal, narancshéjjal, pörkölt
mogyoróval, kávéeszenciával, attól függően, hogy mihez adjuk.
Tejsodó 2.
Hozzávalók:
Tojás 3 db, porcukor 13 dkg, vanília 1/2 rúd, liszt 1 késh. tej 5 dl.
Elkészítése:
Három tojássárgáját 10 dkg porcukorral, sok vaníliával, 1 késhegynyi liszttel,
habosra keverünk. Öntünk rá 5 dl tejet, és folytonos keverés közben
felforraljuk.
Tejsodó 3.
4-5
tojássárgáját lábasban elkeverünk 4-5 ek. porcukorral, folytonos keverés közben
ráöntünk 0,5 l forró tejet, majd erősen és folyton keverve addig főzzük, míg
besűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről, és kihűlésig tovább keverjük.
Ha
1 dl erős kávét is használunk (ennyivel kevesebb a tej) - kávésodó.
3-4
reszelt narancshéjjal keverve - narancs sodó.
Ha
a forralandó tejbe beleteszünk fél rúd vaníliát és ezzel együtt forraljuk fel -
vaníliás
Tejsodó 4.
3
tojás sárgáját 10 dkg porcukorral 1 cs. vaníliás cukorral 1 késhegynyi liszttel
habosra keverjük, öntünk bele 5 dl tejet, és folytonos keverés mellett
felforraljuk.
Tejszínes
vaníliasodó
(3-4 adag) 1 tasak vaníliaízű
pudingport, 2 gyengén tetézett evőkanál cukorral, 4-6 evőkanál hideg tejjel
üveg- vagy porcelántálban elkeverünk, 1 tojást, 500 ml (1/2 I) tejet, 125 ml
(1/8 I) tejszínt adunk hozzá. jól átkeverjük és lefedve, 700 W-tal kb. 6-8
percig főzzük, közben kétszer-háromszor átkeverjük.
Ötlet: A tejszínes vaníliasodót
hidegen vagy melegen puding vagy kompót mellé tálaljuk.
Tokaji bormártás
Hozzávalók: 2 dl édes tokaji
bor, 2 dl tejszín, 2 tojássárga, 2 evőkanál porcukor
A tojássárgákat fehéredésig
keverjük a porcukorral, majd vízgőz fölött, a tokaji bort apránként
hozzákeverve, sűrűre főzzük. Ezután beleöntjük a tejszínt, amivel még tovább
keverjük, egészen forráspontig. A bormártást hagyjuk kihűlni, majd zárható
edényben, a hűtőszekrényben tartjuk felhasználásig. Csak aznap fogyasztható,
nagyon hamar romlik!
Előkészítési ideje: kb. 30
perc.
Vaníliakrém (Créme
patissiére vanillée)
Hozzávalók: 0,5 l tej, 6 tojás
sárgája, 0,5 rúd vanília, 15 dkg kristálycukor, 2 ek. (4 dkg) finomliszt.
Felforraljuk a tejet a
kettévágott vaníliával. Kb. 2 l-es krémfőző tálban habosra keverjük a tojások
sárgáját és a cukrot, hozzáadjuk a lisztet, és hirtelen ráöntjük a forró tejet.
Könnyedén összedolgozzuk, lassú
tűzre állítva, állandóan keverve 1 percig főzzük. Vigyázzunk, hamar odakap.
Ez egy alapkrém. Liszt nélkül
öntet, vagy mártás különféle édességekhez (charlotte-ok, madártej, stb.).
Vaníliaöntet
Hozzávalók: 2 dl tej, 2 dl
tejszín, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál vaníliás
pudingpor
2 dl tejbe beletesszük a
vaníliás pudingport és a cukrot. Az egészet simára keverjük, majd nagyon kis
lángra tesszük. Folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. Ezután hozzáöntjük a
tejszínt, és azzal is felforrósítjuk, de éppen csak forráspontig. A tűzről
lehúzva belekeverjük a vaníliás cukrot, és hagyjuk kihűlni. Jól záródó edényben
alaposan lehűtjük.
Előkészítési ideje: kb. 20
perc.
Vaníliasodó 1.
Hozzávalók:
2 tojássárgája, 1 csapott ek. liszt, 8 dkg
cukor, 5 dl tej, 1 vanília
Az anyagokat habverővel elkeverjük. Gőz fölött, folyton
keverve melegítjük, míg emelkedni, sűrűsödni kezd. Nem kell sokáig főzni.
Vaníliasodó 2.
Hozzávalók:
3 dl tej, 3 tojás, 10 dkg cukor, fél rúd vanília, 1 dl tejszín
2
tojássárgáját és 1 egész tojást a cukorral jól kikeverünk, majd hozzáöntjük a
vaníliával felforralt tejet, habverővel addig keverjük a tűzön, míg párszor
felbugyog. Ekkor a vaníliát kivesszük. Ha sűrű, kevés tejszínnel hígítjuk.
Vaníliasodó 3.
30
perc
Nehézség:
2
Hozzávalók:
5 dl tej, 3 db tojás, 3 púpozott evőkanál porcukor, 1 evőkanál liszt, 1 rúd
vanília, 1 zacskó vaníliás porcukor, csipetnyi só.
A
tejet a vaníliarúddal és a cukor felével felforralom. A tojások sárgáját a
maradék cukorral és a vaníliás porcukorral fehéredésig kevergetem, ezután
hozzáadom a lisztet, a sót, majd a már nem nagyon forró tejjel apránként
felengedem. Gőzfürdőn, állandó keverés közben sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni. A
tojásfehérjékből vert kemény habot óvatosan belekeverem a vaníliás krémbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése