2022. október 14., péntek

kenyérsütés géppel

 Elmélet ALAPVETŐ TUDNIVALÓK A KENYÉRSÜTŐ GÉPRŐL Az automata kenyérsütő gépekkel olyan egyszerűen sülhetünk kenyeret, mint még soha. Csak beletöltjük a hozzávalókat a sütőformába, kiválasztjuk a kívánt programot, és megnyomjuk a start gombot. Körülbelül három óra múlva az asztalon áll az első saját készítésű kenyerünk. Milyen gépet vásároljunk? Mostanában már rengeteg fajta kenyérsütő gép létezik, különböző gyártók általában több modellt kínálnak. Az árak 10 000 forint körül kezelődnek, és meghaladhatják akár a 30 000 forintot is. Aki nem szeretné mindjárt nagy költsellyen étvágygerjesztő a frissen sült, illatos kenyér. gekkel kezdeni, figyelje az akciókat (például a nagyobb áruházakban). Tapasztalataink szerint egy olcsóbb gép is nagyon jó szolgálatot tesz. A kenyérsütő gépek felszereltségében nincsenek nagy különbségek. A sütőforma és a dagasztókar minden esetben tapadásgátló bevonattal ellátott és kivehető. Miden géphez mellékelnek mérőpoharat és -kanalat. A gépek az áruk mellett a programok számában (normál, fehér kenyér, gyors, francia, tészta, teljes kiőrlésű stb.), a programok időtartamában (a tésztaprogram például 1 óra 30 perc vagy 2 óra 25 perc is lehet), a sütőforma méreteiben, kapacitásában és a dagasztókarok szántóban (egy vagy kettő) különböznek. A kész kenyér súlya 1000 grammig (1 kg) ideális, ami kettő-négy személynek lehet elég. A könyv receptjeihez különböző gyáné)k modelljeit használtuk, a kenyerek súlya 1000 grammig terjed. A sütőforma és a dagasztókar könnyen kivehető. Funkció A kenyérsütő gépek sütőformája kivehető. A hozzávalók betöltéséhez a gépből kivesszük a formát, és a hozzávalókat egymás után beletesszük. A sütőformát ezután visszatesszük a gépbe, gombnyomással kiválasztjuk a kívánt programot, és kb. három óra múlva (az idő a gép típusától függően változik) kivehetjük a kész kenyeret. Akinek kedve van egyszer saját kezűleg dagasztani a kenyeret, más formát adni neki, vagy vastagabb héjat szeretne, a kenyérsütő gépet csak a tészta elkészítéséhez használja, és ilyenkor a tésztaprograniot 4 válassza. A kenyérsütő gép pontosan előkészíti a tésztát, és egy hang jelzi, mikor vehetjük ki, hogy tovább dolgozzunk vele. A sütemények vagy a pizza élesztős tésztája is csodálatosan sikerül a kenyérsütő gépben. A legtöbb gép rendelkezik időzítő funkcióval. Például este beletölthetjük a hozzávalókat, és meghatározhatjuk, mikorra legyen kész a kenyér. Nem minden kenyér süthető időzítő funkcióval, a könyv minden receptjénél megadtuk az erre vonatkozó információt. A tészta ellenőrzése A dagasztás közben nézzünk rá többször egy pillanatra a tésztára, így ráérzünk majd a helyes tésztaállagra. Tapintsuk meg a tészta tetejét, hogy megismerjük a tészta rugalmasságát. A túl szárazon készített tészta keményebb kenyeret eredményez. A lágyabb tészta viszont lazább kenyérhez vezet. Ha viszont túl nedves, összeesik a kenyér. A teljes kiőrlésű kenyereknél ez néha elkerülhetetlen, mivel a teljes kiőrlésű lisztek és a dara elnehezítik a tésztát. A tészta ellenőrzése dagasztás közben elengedhetetlen, ugyanis a lisztek nem egyformák. A tészta állagától függően több vagy kevesebb vizet kell hozzáadni. Sokszor az is elég, ha az első dagasztási fázis alatt, kb. 5-10 perc után kanalanként búzalisztet (ha a tészta túl nedves; a ke verőlapát túl gyorsan forog) vagy vizet (ha a tészta túl száraz; nyikorgó keverőhang) adunk hozzá, amíg optimális, rugalmasan fénylő tésztát nem kapunk. Figyeljünk a keverőhangra! Kísérletezzünk! Ha kelk'5en kitapasztaltuk a kenyérsütő gépünket és megbarátkoztunk vele, 1 negalkothatjuk teljesen saját kenyérspccialitásainkat is. Például úgy, hogy a vizet narancslével, almalével vagy sörrel helyettesítjük. Kisebb mennyiségű lisztet (50-100 g-nál ne többet) kicserélhetünk kölesből, árpából, amarántból, kamutbői (egyiptomi búza), quinoából (rizsparéj vagy amerikairizs) stb. készült lisztre. Kenyérhéj Hogy milyen világos vagy sötét legyen a kenyér héja, az már szinte minden kenyérsütő gépnél előre megválasztható. A sötétebb héjat a gép magasabb sütési hőmérsékletlel éri el. Mivel minden kenyérsütő? gép könnyen adhat más sütési eredményt, nem adhatunk ehhez általános tanácsot. Ebben csak a kísérletezés, a tapasztalatszerzés segít. Mielőtt belefogunk Ismerkedjünk meg alaposan a kenyérsütő géppel. Olvassuk el figyelmesen a használati útmutatót, és vegyük figyelembe a gyártó tanácsait, hogy mire kell ügyelni az első használat előtt. Ezután készítsük oda, amire a kenyérsütéshez szükségünk van: egy mérőpohár a folyadékhoz és a jó, pontos konyhai mérleg nélkülözhetetlen. Minden más megtalálható az összes konyhában. 1 KENYÉRHEZ > 350 ml (3,5 dl) víz vagy tej 1 1/2 teáskanál só 45 dkg búzaliszt (BL 55) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő © Előkészítés: 10 perc Beállítás: fehér kenyér 0 Időzítés: lehetséges Változatok A fehér kenyér tésztáját sokféleképpen variálhatjuk. Bármilyen hozzákevert anyagnál egyvalami nagyon fontos: nem változtathatja meg a tészta állagát, mint például a nedves hozzávalók (vöröshagyma, fűszernövények, szalonna stb.), ilyenkor inkább adjunk hozzá még egy kis lisztet. A folyadékot kimérjük, a lisztet lemérjük és átszitáljuk. A szitált liszt lazább és jobban összeáll. Kimérjük a sót és az élesztőt. Először a folyadékot töltjük a sütőformába, utána a sót, a lisztet és az élesztőt a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Ha kész, vegyük ki a sütőformát a gépből. 10 perc után borítsuk a kenyeret egy rácsra. Hagyjuk egészen kihűlni, mielőtt szeleteljük. A fehér kenyér tészta ját sokféleképpen variálhatjuk: kenyér fűszerrel, füstölt szalonnával, pirítoti hagymával, fűszernö vényekkel, magokkal Élesztő: Az üzletekben friss és szárított élesztő kapható. A szárított élesztő a frissel szemben könnyen tartalékolható olcsó ésa fagyasztóban hosszabb ideig tárolható. A szárított élesztő [ezért ideális a kenyérsütő gépekhezz. 7 g szárított élesztő 2,5 dkg friss élesztőnek felel meg. Az élesztő mkioorganizmusokból, pontosabban mondva gombasejtekből áll. Az élesztőnek a szaporodáshoz és a növekedéshez levegőre, nedvességre, melegre és tápanyagra (például liszt formájában) van szüksége. Az élesztő a szénhidrátokat (lisztet, cukrot) alkohollá és szénsavvá változtatja, és így lazítja a tésztát. Az élesztő optimális feldolgozási Hőmérséklete 37 °C. Ügyeljünk arra, hogy az élesztő mindig utolsó hozzávalóként kerüljön a sütőformába. Kovász: A kovász a kenyér klasszikus lázítószere. Mindenekelőtt a rozslisztből készült kenyereknél és zsemléknél van szükség kovász hozzáadására, hogy lazák legyenek. A kezdők és az alkalmi kenyérsütők számára az a legegyszerűbb, ha megvásárolják az üzletekben (reformboltban, bioboltban) kapható kész kovászt. A kovász folyékony (150 grammos csomag) vagy por formában (250 vagy 1000 grammos csomag) kapható. A könyv receptjeihez legtöbbször kovászport használtunk. Aki ehelyett inkább folyékony kovászt szeretne használni, csökkentse a víz mennyiségét kb. annyival, mint amennyi a hozzáadott folyékony kovász súlya, és feltétlenül végezze el a tésztapróbát! Tej és tojás: A tej hatására szintén lazább lesz a tészta. A kenyérbél kisebb pórusú és lágyabb lesz, tovább marad friss (a tej zsírtartalma miatt), és a kenyér erősebben barnul. Ideális a sovány tejpor, ugyanolyan tésztajavító tulajdonságai vannak, mint a tejnek, de nem olyan zsíros. A tojás színt, ízt ad a kenyérnek, és lazítja a tésztát. Mind az egész tojás, mind pedig csak a sárgája hatására a tészta jobban feldolgozható lesz, és a kenyér tovább marad friss. 1 tojás kb. 50 ml (1/2 dl) vízzel helyettesíthető. Ha tejet és/vagy tojást dolgozunk a tésztába, az időzítő használatáról le kell mondanunk, mivel a tészta így könnyebben megromlana, mielőtt megsül. Búzaliszt: A búza magas sikértartalma miatt a legjobb sütési tulajdonságokkal rendelkezik. Minél magasabb a típusszám, annál magasabb a tápanyag- és rosttartalma. Kapható: finom búzaliszt (BL-55), fehér (BL-80) és félfehér kenyérliszt (BL-112) stb. Teljes kiőrlésű lisztek: Ezeknek a liszteknek nincs típusszámuk, mivel tartalmazzák a mag összes alkotóját. Minél finomabbra őrlik a teljes kiőrlésű lisztet, annál lazább lesz a tészta. Teljes kiőrlésű dara: A bioboltban vagy a reformházban kaphatók darált búza és darakeverékek (hat- és négymagvas dara). A durvább dara csak csekély tésztakötést eredményez, és nehéz tésztát ad. Tönkölyliszt: A tönkölybúza egy búzaféle, és tartalmazza a sütéshez oly fontos sikért is. Ha a tönkölybúzát éretlenül aratják le és szárítják meg, aszalt tönköly néven kerül forgalomba. Rozsliszt: A rozsban lévő keményítő csak : kovász segítségével tárható fel. i A rozsnak csekély a sikértartalmai ezért többnyire búzaliszttel keverik. Kapható: fehér (RL-60), sötét i (RL-125) és teljes kiőrlésű rozsliszt Kukorica, kamut, egyszemű i búza, quinoa, amaránt: Ezek a lisztek csak kis mennyiség ben (50-100 g) helyettesíthetik a búzalisztet, mivel többnyire alacsony a sikértartalmuk. Magok: Például a napraforgómag, a tökmag, a kendermag, a hajdina és a szója kedvelt kenyéradalékok. jóízűek, és mint ballasztanyagok fontosak az emésztéshez. Az ízük erősödik az enyhe pirítással. Lenmag: Sok vizet von el a tésztától. Ha sok lenmagot adunk hozzá, előtte áztassuk be azonos tömegű vízbe, hogy elkerüljük a kenyér kiszáradását. Ellenőrizzük a tésztát! A nedvességet később leadja a kenyérnek. Csírák: Mindegy, hogy milyenek, nagyon finomak a kenyérben. Az ízük a dióstól az enyhén aromáson át a fűszeres-pikánsig változik. A csírákat magunk is hajtathatjuk, de jól ellátott szupermarketekben és bioboltokban is kaphatók. Kenyérfűszerek: Az édeskömény, a koriander, a kömény, az ánizs, a rómaikömény, a bors, a provence-i fűszerek, a kakukkfű, a majoránna ésa görögszéna kedvelt kenyérfűszerek. Legjobb fessen vagy frissen őrölve használni. Fűszernövények: Szezontól függően friss kerti fűszernövényeket is adhatunk a kenyértésztához. Fontos: a tészta állaga nem változhat meg tőle lényegesen, különben veszélybe kerül a sütés eredménye. Só: Kenyérsütéskor ne feledkezzünk meg a sóról, egy kevés jó ízt ad a kenyérnek, ezenkívül gátolja az erjedést. A só így pozitívan befolyásolja a tészta formázhatóságát és stabilitását. Aki a sütést teljesen a kenyérsütő géppel végezteti, máris továbblapozhat. Annak azonban, aki néha maga szeretné formázni a kenyeret, meg kell tanulnia a pékek nyelvéből néhány szakkifejezést, melyeket a receptjeinkben használunk. Érettség Ahogy nő a tapasztalatunk a kenyérsütés terén, fontos, hogy meg tudjuk ítélni az érettség helyes időpontját. Csak így érünk el az ezt követő sütéskor optimális sütési eredményt. Nyomjuk két ujjunkat a tésztába: ha a tészta érése befejeződött, a tészta nem fog visszaugrani, azaz megmaradnak A tésztaérettség ellenőrzéséhez nyomjuk bele két ujjunkat. a mélyedések. A tészta ekkor már túljutott az optimális érettségen. Ha viszont erős ellenállást érzünk, és a tészta mélyedése rövid idő után eltűnik, még nem érett meg egészen. Ahhoz, hogy a kenyér optimális legyen, meg kell próbálnunk a két leüt tésztapróba közti optimális tésztaérettséget (az ún. háromnegyed-érettséget) elérni. Ha megfeledkeztünk a tésztáról, még nincs minden veszve. Gyúrjuk át alaposan, és kelesszük meg újra. 30-40 perc múlva a kenyeret szokás szerint megsütjük. A megismételt összegyúrás nélkül a tészta a sütőben teljesen összeesne. Pihentetés A dagasztás után a tésztának pihennie kell, hogy a sikérfehérje ellazulhasson, és a tészta újra rugalmas legyen. Takarjuk le a tészta tetejét, nehogy kihűljön vagy kiszáradjon. A pihentetés nélkül feldolgozott tészták repedezettek, és nem megfelelő a formájuk. Sütőben kelesztés A sütési folyamat első fázisában történik az úgynevezett sütőben kelesztés: a kb. 50 °C-os hőmérsékleten az élesztő fokozottan termel erjedési gázokat, melyek a melegtől még ki is tágulnak. A tészta enged a növekvő belső nyomásnak, és a térfogata több mint harmadával megnő. Ahhoz, hogy a kenyerek ne szakadozzanak váratlanul, kenjük meg őket vízzel, mielőtt betoljuk a sütőbe. A tetejüket ez után vágjuk be éles késsel. Nyújtás A kerekre formázott tésztát (lásd túloldal) 5 perc pihentetés után hosszúkás cipóvá formázzuk. A kerekre formázással a tészta pórusossága fokozódik, vagyis lazább lesz. A tészta ugyanakkor zárt, sima és rugalmas külső héjat kap. Csak a jól átgyúrt tészták kelnek meg egyenletesen és nyernek el optimális formát. A tésztát a kerekre formázáshoz kicsit belisztezett felületre tesszük. A kezünkkel a tésztát mindig csak röviden és gyorsan érintjük, különben ragad, így elkerülhetjük a mértéktelen liszthozzáadást, amitől a tészta túl száraz lenne. A kezünket mindig lisztezzük be. Ha megforgatjuk a tésztát, egyenletes felületi feszültséget kell mutatnia, Ez fontos az egyenletesen rugalmas, kerek formához, ha a kenyeret vagy a zsemlét sütőben szeretnénk sütni. A szakszerű cipóformázás garantálja, hogy az utólag hozzáadott hozzávalókat, mint például a mogyoró, a magok vagy a sonka, egyenletesen beledolgozzuk. A tésztát a lisztezett felületre tesszük. Képzeljük rá egy óra számlapját, fogjuk meg a tésztát 12 óránál, és hajtsuk magunk felé. A kezünket kicsit belisztezzük. A tésztát lenyomjuk, és hüvelykpárnával kissé eltoljuk magunktól. A tésztát negyed fordulattal elforgatjuk, újra lenyomjuk, és kicsit eltoljuk. Ezt többször megismételjük, míg a tésztát egyenletesen át nem dolgoztuk. A cipó ezután a hajtott oldalával felfelé liszttel meghintett kelesztőkosárkába kerül. A hajtott oldalával lefelé tepsire vagy kizsírozott sütőformába borítjuk. Az élesztős tésztából sütött kenyerek páratlanul finomak, sütés után könnyűek és lazák, és ezer meg egy alkalomhoz illenek. Mindegy, hogy édes adalékokkal vagy kissé pikánsan készül: az élesztős tészta mindenhez illik. Az élesztős kenyereket a legjobb frissen fogyasztani! 13 Burgonyás kenyér 13 Vajas toastkenyér 14 Fűszervajas kenyér 14 Csírás kenyér 16 Hajdinás-napraforgós kenyér 16 Tönkölyös-túrós kenyér 18 Thalhauseni vadászkenyér 18 Borsos szendvicskenyér 20 Túrós-kukoricás kenyér 20 Feta sajtos kenyér olajbogyóval 23 Füstölt lazacos kenyér 23 Olasz paradicsomos kenyér 24 Tejfölös-magos kenyér 24 Tökös kenyér 24 Tökös kenyér Halloweenre 26 Mazsolás kenyér 26 Datolyás kenyér mazsolával 29 Müzlis kenyér 29 Sárgabarackos kenyér 30 Joghurtos-banános kenyér 30 Brióskenyér 2 teáskanál só | 2 evőkanál cukor 3 evőkanál sovány tejpor | 4 dkg puha vaj 5 dkg instant burgonyapüré-pehely 55 dkg búzaliszt (BL 55) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Beállítás: fehér kenyér Időzítés: lehetséges 1 I A sütőformába töltünk 400 ml vizet, utána a többi hozzávalót. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Változat: Sonkás kenyérhez az alaptésztához adjunk hozzá 10 dkg felkockázott sonkát vagy füstölt, kockákra vágott húsos szalonnát, 1 teáskanál kenyérfűszert, 8 dkg napraforgómagot és 2 evőkanál vizet. 2 teáskanál só | 45 dkg búzaliszt (BL 55) 1 teáskanál cukor | 5 dkg puha vaj 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Beállítás: normál vagy fehér kenyér Időzítés: lehetséges 1 I A sütőformába töltünk 320 ml vizet, utána a többi hozzávalót. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Változat: A kenyeret kizsírozott hosszúkás formában sütjük. Kivesszük a tésztát, meggyúrjuk, és 30 cm hosszúm nyújtjuk. 3 egyforma darabra osztjuk, ferdén egymás mellé a formába helyezzük. A sütőt 175 °C-ra (légkeveréses 160 °C) melegítjük. A kenyeret 40 percig pihentetjük, majd megkenjük vízzel. 25-30 percig sütjük (1. sín alulról). 1 teáskanál só 5 dkg puha fűszervaj 10 dkg zöldfűszeres túró 45 dkg búzaliszt (BL 55) 2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 15 perc Beállítás: normál Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 220 kcal A sütőformába töltünk 320 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Főtt sonka vagy füstölt lazac illik hozzá. Változat Partizsemle Süssünk kis partizsemléket a tésztából. Formázzuk őket feleakkorára, mint a normál zsemléket. 2 teáskanál só 50 ml olívaolaj 40 ml ecet frissen őrölt bors 45 dkg búzaliszt (BL 80) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő 10 dkg vegyes csíra Előkészítés: 15 perc Beállítás: fehér kenyér vagy normál Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 190 kcal A sütőformába töltünk 350 ml vizet, utána a többi hozzávalót a csirák kivételével a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 2 I 30 perccel az indítás után, illetve a hangjelzés után hozzáadjuk a csírakeveréket. Csírák hajtatása otthon Kedvenc csíráinkat házilag is hajtathatjuk. A legjobb, ha az ehhez szükséges csíra képes magokat és magkeverékeket reformházban vagy bioboltban vásároljuk meg. Ott pontos tanácsot is kaphatunk. A magokat 4-6 óráig, a gabonaszemeket 12-15 óráig áztatjuk. A magokat ezután üvegbe vagy csíráztatótálba (ideálisak a speciális csíráztatódobozok) tesszük. Az üveget legfeljebb negyedéig töltsük meg, hogy a magok elég fényt és levegőt kapjanak. A magokat naponta kétszer friss vízzel átöblítjük. Egy nap múlva megjelennek az első csíracsúcsok. A csírák csak akkor érettek, ha elértek egy bizonyos hoszszúságot. A lucernának például 4-6 nap, a zsázsának 7 nap, a reteknek 3-4 nap stb. a csírázási ideje. 8 dkg hajdina 4 dkg napraforgómag 1 1/2 teáskanál só 1-2 evőkanál méz 46 dkg búzaliszt (BL 80) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 15 perc Beállítás: normál Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 210 kcal 1 A hajdinát serpenyőben zsiradék nélkül világosbarnára pirítjuk. Kihűtjük, majd a gyorsaprítőban ledaráljuk. A napraforgómagot ízlés szerint megpiríthatjuk, hogy fokozuk az ízét. 2 A sütőformába töltünk 320 ml vizet, utána a többi hozzávalót só, méz, napraforgómag, hajdina, liszt és élesztő sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 1 teáskanál só 25 dkg túró 3 evőkanál napraforgóolaj 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 30 dkg búzaliszt (BL 80) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 15 perc Beállítás: normál Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 220 kcal 1 A sütőformába töltünk 230 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben, Kérem vegye figyelembe a gép használati utasítását. A kenyér a hozzáadott teljes kiőrlésű liszt miatt nem kel meg olyan magasra, ugyanakkor zamatos és nagyon finom. Ehhez a kenyérhez sajttál, de füstölt lazac és tormás túró is nagyon jól illik. Változat: Kenyérostya Készítsük el a tésztát (beállítás: tésztaprogram). ízlés szerint adhatunk hozzá 3 teáskanál kenyérfűszert vagy 8 dkg szezámmagot is. A tésztát a hangjelzés után kivesszük, és adagonként kisütjük az ostyasütőben (waffelsütő). A ropogós ostyákat több napig tárolhatjuk lezárt bádogdobozban. 2 teáskanál só 3 evőkanál ajvar 2 teáskanál zúzott piros chilipaprika 5 dkg napraforgómag 5 dkg tejföl vagy zsíros tejszín (créme fraTche) 48 dkg búzaliszt (BL 80) 1 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 15 perc Beállítás: normál Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 200 kcal 1 A sütőformába töltünk 300 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Kiválóan illik gulyásleveshez vagy egy kiadós tízóraira májashoz. 1 teáskanál só 3 evőkanál mustár (édes vagy csípős) 1 teáskanál zöld bors 45 dkg búzaliszt (BL 55) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő 1 evőkanál kömény (ízlés szerint) Előkészítés: 15 perc Beállítás: fehér kenyér vagy normál Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 160 kcal 1 A sütőformába töltünk 350 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem vegye figyelembe a gép használati utasítását. Klasszikus klubszendvics A kenyeret felszeleteljük, megpirítjuk és kihűtjük. 1 szelet pirítóst megkenünk majonézzel, megrakjuk csirke- vagy pulykamellfelvágottal, és salátaleveleket teszünk rá. A következő szelet pirítóst megkenjük majonézzel, és a salátára tesszük. Baconszeleteket ropogósra sütünk, konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, és a pirítósra tesszük. Megrakjuk paradicsom- és uborkaszeletekkel, befedjük egy harmadik szelet pirítóssal, a szendvicset átlósan kettévágjuk, és tálaljuk. Változat: Virslis kifli 16 kiflihez a tésztából 2 cipót formázunk, 5 percig pihentetjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 200 °C-ra melegítjük. A tésztát 2 körlappá (30-30 cm átmérőjű) nyújtjuk. Mindegyik kört nyolcfelé vágjuk, és a háromszögeket kicsit nagyobbra nyújtjuk. 1-1 koktélvirslit teszünk a rövid oldalukra, és a tésztát kiflivé sodorjuk: a túlsó végét közben feszesen tartva, enyhe ellenhúzással a rövid oldala felől felcsavarjuk. A tepsire tesszük, és 20 percig pihentetjük. Megkenjük tojásfehérjével, és 20-25 perc alatt (középen, légkeveréses 180 °C) aranysárgára sütjük. 1 darabka piros húsú paprika (kb. 3 dkg) 10 dkg sovány túró 8 dkg szemes kukorica (konzerv) 1 evőkanál kapribogyó 2 teáskanál só 47 dkg búzaliszt (BL 80) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 20 perc Beállítás: normál Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 170 kcal 1 A paprikát megtisztítjuk, megmossuk, és kis kockákra vágjuk. A sütőformába töltünk 250 ml vizet, utána a hozzávalókat: túró, kukorica, paprika, kapribogyó, só, liszt és élesztő sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. A maradékok felhasználása: A megmaradt hozzávalókból salátát készítünk. A megmaradt paprikát megtisztítjuk, megmossuk, és kis kockákra vágjuk. 1 kis fej vöröshagymát meghámozunk, és kis kockákra vágjuk. A paprikái és a hagy mát 10 dkg sovány túróval és a maradék konzerv kukoricával (kb. 20 dkg) összekeverjük. 1 evőkanál ecettel, borssal és sóval ízesítjük, a salátát jó 30 percig állni hagyjuk. 1 I Az olajbogyókat elfelezzük. A fetát kis kockákra vágjuk. A sütőformába töltünk 280 ml vizet, utána a hozzávalókat: olívaolaj, zöldfűszerek, feta sajt, olajbogyó, só, liszt és élesztő sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Görög saláta és egy üveg Retsina illik hozzá. Változat: Lepénykenyér Elkészítjük a tésztát (beállítás: tésztaprogram). A hangjelzés után kivesszük a tésztát. Kerekre formázzuk, és kicsit pihentetjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztából (35 cm átmérőjű) kerek lepényt formálunk, és a tepsire tesszük. 30 percig pihentetjük. A sütőt 220 °C-ra melegítjük. A lepényt röviddel sütés előtt villával beszurkáljuk. A sütőben (középen, légkeveréses 200 °C) 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Kivesszük, megkenjük olívaolajjal vagy fokhagymás vajjal, és megszórjuk provence-i fűszernövényekkel. 5 dkg kimagozott fekete olajbogyó 7,5 dkg feta sajt 2 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál provence-i zöldfűszer 1 teáskanál só 45 dkg búzaliszt (BL 55) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 20 perc Beállítás: fehér kenyér Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 190 kcal 3 evőkanál kapor 10 dkg szeletelt füstölt lazac 1 teáskanál só 1 evőkanál mustár 2 evőkanál tejszínes torma 3 evőkanál kapribogyó (ízlés szerint) 50 dkg búzaliszt (BL 55) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 20 perc Beállítás: normál vagy gyors Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 210 kcal 1í A kaprot megmossuk, szárazra törölgetjük, a kaporcsúcsokat lecsipkedjük és összeaprítjuk. 2 A füstöltlazac-szeleteket nem túl kis darabokra vágjuk, és elkeverjük 1 evőkanál liszttel, hogy ne ragadjanak össze. 3 A sütőformába töltünk 330 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Főtt tojást, tormás túrót és italnak pezsgőt kínálunk hozzá. Változat: Tonhalas kenyér A lazacot 15 dkg konzerv tonhallal helyettesíthetjük. Ehhez adjunk még hozzá 8 dkg konzerv csemegekukoricát, 3 evőkanál kis kockákra vágott piros húsú paprikát és 1-2 evőkanál zúzott piros chilipaprikát. 8 dkg mozzarella 1 teáskanál friss kakukkfű vagy bazsalikom 30 dkg paradicsom 2 teáskanál só 1 teáskanál pesto (bazsalikomból, saját készítésű vagy üveges) 50 dkg búzaliszt (BL 55) 2 teáskanál szárított élesztő 3 teáskanál zúzott chilipaprika (ízlés szerint) Előkészítés: 25 perc Beállítás: normál Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 190 kcal 1 ! A mozzarellát nagyon apró kockákra vágjuk. A fűszernövényeket megmossuk és finomra aprítjuk. 30 dkg paradicsomot kereszt alakban bevágunk, forrásban lévő vízbe mártjuk, majd meghámozzuk, kettévágjuk és kimagozzuk. A csumáját eltávolítjuk. A paradicsomhúst összevágjuk, és kimérünk belőle 20 dkg-ot. 2 I A sütőformába töltünk 130 ml vizet, utána az összes hozzávalót: só, fűszernövény, pesto, mozzarella, liszt, élesztő, chilipaprika (elhagyható) és paradicsom sorrendben. 3 I 20 perc után ellenőrizzük a tésztát, mert a paradicsom lédússága változó lehet. Szükség szerint egy kis vizet vagy lisztet adunk hozzá. Feltét: A kenyérszeletekre olívaolajat csepegtetünk, és friss bazsalikomot és mozzarellát teszünk rá. 2 teáskanál só 1/2 evőkanál szárított kakukkfű 5 dkg napraforgómag 3 dkg tökmag 10 dkg tejföl 45 dkg búzaliszt (BL 80) 2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 15 perc Beállítás: normál Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 220 kcal 1 A sütőformába töltünk 260 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Amikor a magoknak egészben kell maradniuk, csak a hangjelzés után, illetve kb. 30 perc után adjuk hozzá. A kenyér ideális szendvicshez. 2 cm friss gyömbér 60 dkg tök 1 tojás 2 teáskanál só 1 teáskanál cukor 1/2 teáskanál frissen őrölt bors 1 csipet szerecsendió 5 dkg tökmag 35 dkg búzaliszt (BL 55) 10 dkg kukoricaliszt 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 30 perc Beállítás: normál Időzítés: nem lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 200 kcal 1 A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük. A tököt meghámozzuk és megtisztítjuk. A húsát felkockázzuk, és 1 dl vízben puhára pároljuk. Pürésítjük, kimérünk 45 dkg tökpürét, és a sütőformába tesszük. 2 A sütőformába töltünk 100 ml vizet, utána a többi hozzávalót. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 30 dkg tök | 2 teáskanál só 4 evőkanál barna nádcukor 1 1/2 teáskanál őrölt fahéj 1 csipet őrölt szegfűszeg 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér | 2 dkg puha vaj 42 dkg búzaliszt (BL 55) 5 dkg mazsola Előkészítés: 20 perc Beállítás: normál Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 200 kcal 1 A tököt meghámozzuk és megtisztítjuk. A tökhúst felkockázzuk, és 50 ml vízben puhára pároljuk. Pürésítjük, kimérünk belőle 20 dkg tökpürét és a sütőformába töltjük. 2 A sütőformába töltünk 2 dl vizet, utána a többi hozzávalót a mazsola kivételével. A mazsolát a program indítása után 30 perccel, vagy a hangjelzés után tesszük a sütőformába. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 2 teáskanál só 4 evőkanál cukor 5 dkg puha vaj 45 dkg búzaliszt (BL 55) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő 1 1/2 teáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint) 3 evőkanál sovány tejpor (ízlés szerint) 7 dkg mazsola Előkészítés: 15 perc Beállítás: fehér kenyér Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 240 kcal 1 A sütőformába töltünk 350 ml vizet, utána a többi hozzávalót a mazsola kivételével, a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 2 A program indítása után 30 perccel, vagy a hangjelzés után hozzáadjuk a mazsolát. Megpirítva és vajjal megkenve mennyei. 8 dkg datolya 1 teáskanál só 1 tojás 2 evőkanál kakaópor 1-1 csipet őrölt szegfűszeg és fahéj 6 evőkanál cukor 5 dkg szezám mag 5 dkg mandulapálcika 5 dkg mazsola 47 dkg búzaliszt (BL 55) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 20 perc Beállítás: normál Időzítés: nem lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 300 kcal 1 I A datolyát kimagozzuk, elnegyedeljük és a sütőformába tesszük. Hozzátöltünk 280 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Változat: Keleti sütemény Elkészítjük a tésztát (beállítás: tésztaprogram). Kiveszszük a tésztát, és kizsírozott kapcsos formába (26 cm átmérőjű) tesszük. 30 percig pihentetjük. Megkenjük vízzel, és 13 fél diót (12 a szélére és 1 a közepére) és 12 hámozott mandulát teszünk rá. 10 dkg cseresznyével vagy meggyel (befőtt) díszítjük. Az előmelegített sütőben 175 °C-on (középen, légkeveréses 160 °C) 30-35 percig sütjük. Még melegen megkenjük mézzel. Igazi különlegesség az ezeregy éjszaka meséiből! 1 teáskanál só 2 evőkanál napraforgóolaj 40 dkg búzaliszt (BL 55) 15 dkg müzli 1 1/2 teáskanál élesztő Előkészítés: 15 perc Beállítás: normál vagy gyors Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 210 kcal 1 A sütőformába töltünk 370 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Változatok: Müzlis-korpás kenyér Hogy a kenyeret még több egészséges rosttal (ballasztanyaggal) lássuk el, helyettesítsünk 8 dkg lisztet búzavagy zabkorpával. Müzlis zsemle Készíthetünk a tésztából (beállítás: tésztaprogram) 12 müzlis zsemlét. Vegyük alapul a 47. oldali villámgyors zsemlereceptet. 1 teáskanál só 4 evőkanál sárgabaracklekvár 5 dkg leveles mandula 3 evőkanál narancslikőr (ízlés szerint) 3 dkg puha vaj 45 dkg búzaliszt (BL 55) 1 1/2 teáskanál élesztő Előkészítés: 15 perc Beállítás: normál vagy gyors Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 240 kcal 1 I A sütőformába töltünk 340 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Ha gyerekek is esznek belőle, egyszerűen hagyjuk ki az alkoholt. Még gyümölcsösebb lesz a kenyér, ha 3 evőkanál cukrozott narancshéjat teszünk a tésztába. Változatok: Sárgabaracklekvár helyett használhatunk narancslekvárt. A meggylekvár és az igazi cseresznyepálinka 3 evőkanál csokoládéreszelékkel kombinálva szinten csodálatosan illik hozzá. Tartalmasabb lesz a kenyér, ha 15 dkg lisztet teljes kiőrlésű tönkölyliszttel helyettesítünk. Hozzáillő krémek: Mézes túró: 20 dkg túróból, 6 evőkanál aromás mézből (például gesztenye- vagy hangaméz) és 1 csipet sáfrányból. Szilvás krémsajt: 20 dkg ki magozott aszalt szilvát pürésítünk, elkeverjük 20 dkg krémsajttal (friss túróval), 6 evőkanál citromlével és 1 csipet fahéjjal. A krémet kicsit állni hagyjuk. Aszalt szilva helyett sárgabarackot is használhatunk. 1 banán 1 teáskanál só 5 dkg vaj 3 dkg cukorrépaszirup 3 evőkanál cukor 1/2 teáskanál fahéj 5 dkg darált mandula 26 dkg joghurt 45 dkg búzaliszt (BL 55) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 20 perc Beállítás: normál Időzítés: nem lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 270 kcal 1 A sütőformába töltünk 30 ml vizet. Meghámozzuk a banánt, és pürésítjük, kimérünk belőle 110 g-ot. A pürét, valamint a többi hozzávalót a sütőformába töltjük. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Változat: A banán helyett 21 dkg reszelt almát és 16 dkg joghurtot teszünk bele. 1 1/2 teáskanál só 5 dkg cukor 1 tojás 2 tojássárgája 15 dkg puha vaj 50 dkg búzaliszt (BL 55) 3 evőkanál sovány tejpor 1 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 15 perc Beállítás: normál Időzítés: nem lehetséges 12 szeletnél szeletenként kb.: 280 kcal 1 A sütőformába töltünk 170 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Változat: Csokoládés brióskenyér Beállítás: normál 30 perc után még 10 dkg darabokra vágott csokoládét is hozzáadunk. Próbálja ki a kedvenc csokoládéjával! A csokoládés briós príma útravaló. A maradékok felhasználása: Bundás kenyér A megmaradt brióskenyeret (ami akár kissé száraz is lehet) kb. 1-2 cm vastag szeletekre vágjuk. 4 szelet brióskenyérhez 1 tojást 2 dl tejjel felverünk. A szeleteket kicsit beáztatjuk. Bevonatos serpenyőben szeletenként kb. 2-3 evőkanál vajat melegítünk. A brióskenyérszeletek mindkét oldalát 3-4 percig sütjük a vajban, míg ropogósak és aranybarnák nem lesznek. Azonnal tányérra szedjük, megszórjuk fahéjas cukorral, és még melegen tálaljuk. Amerikában ezt az ételt már reggelire fogyasztják („french toast" néven - toastkenyérböl készítik), juharsziruppal leöntve. Magos, savanykás, kiadós: ki tud ellenállni a frissen sült parasztkenyér vagy a rozsos veknik illatának? Friss vajjal megkenve is mámorítók. Feltétlenül próbálja ki ízletes többgabonás kenyereinket és a finom francia kenyeret is! 33 Rozsos kevert kenyér 33 Búzás kevert kenyér 34 Napraforgós kenyér 34 Rusztikus parasztkenyér 36 Köményes kenyér 36 Francia kenyér 38 Frank parasztkenyér 38 Zöldfűszeres kenyér 40 Magos-tönkölyös kenyér 40 Parasztkenyér 43 Tökmagos kenyér 43 Teljes kiőrlésű kenyér 44 Hagymás kenyér 44 Diós kenyér 2 teáskanál só 1/2 evőkanál rozsmaláta (ízlés szerint) 1/2 teáskanál őrölt kömény 50 mI ecet 10 dkg kovászpor 25 dkg rozsliszt (RL 60) 20 dkg búzaliszt (BL 55) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Beállítás: fehér kenyér vagy normál Időzítés: lehetséges 1 A sütőformába tökünk 320 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 2 teáskanál só 8 dkg kovászpor 40 dkg búzaliszt (BL 55) 15 dkg rozsliszt (RL 60) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Beállítás: normál Időzítés: lehetséges 1 A sütőformába töltünk 370 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 3 teáskanál só 5 dkg kovászpor 10 dkg rozsliszt (RL 60) 35 dkg búzaliszt (BL 55) 15 dkg napraforgómag 1 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 15 perc Beállítás: normál Időzítés: lehetséges 15 szeletnél szeletenként kb.: 170 kcal 1 A sütőformába töltünk 370 ml vizet, utána a többi hozzávalót a napraforgómag kivételével a megadott sorrendben. A napraforgómagot csak kb. 30 perc múlva (vagy a hangjelzés után) tesszük a sütőformába. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Változat: Szójás kenyér Napraforgómag helyett pirított szóját teszünk bele. 2 teáskanál só 1 evőkanál kenyérfűszer 1/2 evőkanál rozsmaláta 7 dkg kovászpor 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 35 dkg búzaliszt (BL 80) 1 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 15 perc Beállítás: normál Időzítés: lehetséges 15 szeletnél szeletenként kb.: 120 kcal 1 I A sütőformába töltünk 360 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Kiadós tízóraira vagy uzsonnára illik hozzá a virsli és a „Handkáse mit Musik". A „Handkáse mit Musik"-ot könnyű elkészíteni. 4 személyre kell hozzá 4 érett Handkáse (sovány gomolyasajt), 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál almaecet, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint őrölt kömény és bors. A sajtot felszeleteljük, és tálba tesszük. A hagymát meghámozzuk, kis kockákra vagy karikákra vágjuk, és a sajtra szórjuk. Az ecetből, olajból, köményből és borsból páclét készítünk, és a sajtra meg a hagymára öntjük. 1 órán át állni hagyjuk. Friss zöldfűszerek, hónapos retek és retek illik hozzá. Kínáljunk hozzá sört vagy almabort. 2 teáskanál só 2 evőkanál kömény 3,5 dkg kovászpor 7 dkg rozsliszt (RL 125) 40 dkg búzaliszt (BL 55) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 15 perc Beállítás: fehér kenyér Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 170 kcal 1 A sütőformába töltünk 360 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Hideg sertéssült, káposztasaláta és sör illik hozzá. 2 teáskanál só 1/2 evőkanál rozsmaláta 55 dkg búzaliszt (BL 80) 3 dkg kovászpor 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 15 perc Beállítás: fehér kenyér vagy francia Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 180 kcal 1 A sütőformába töltünk 410 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Változat: Bagett Elkészítjük a tésztát (beállítás: tészta). A kész tésztát kivesszük, kicsit átgyúrjuk, és elfelezzük. A tésztát nem formázzuk kerekre, mert akkor túl finom pórusú lenne a kenyérbél. A darabokat hosszúkásra nyújtjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire egymás mellé tesszük. Letakarjuk egy nedves kendövei. 40 percig meleg helyen kelesztjük. A sütőt 250 °C-ra (légkeveréses 220 °C) melegítjük. Ezután mindegyiken kb. öt hosszú, mély, ferde bevágást készítünk egy éles késsel. Vízzel lespricceljük. 10 percig sütjük (középen), ezután a hőfokot 200 °C-ra (légkeveréses 170 °C) mérsékeljük. A bagetteket 15-20 perc alatt készre sütjük. Klasszikus francia kenyér A kenyeret kovász nélkül is készíthetjük. Ehhez 410 ml vizet 2 teáskanál sóval, 58 dkg finom búzaliszttel (BL 55) és 1 1/2 teáskanál szárított élesztővel a sütőformába teszünk. Ezt a tésztát is készíthetjük tésztaprogram beállítással, és utána bagettet sütünk belőle. 2 teáskanál só 1-1 teáskanál őrölt kömény és őrölt koriander 1/2 csomag (75 g) folyékony kovász 1/2 evőkanál rozsmaláta 20 dkg rozsliszt (RL 125) 38 dkg búzaliszt (BL 55) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 15 perc Beállítás: normál Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 220 kcal 1 I A sütőformába töltünk 360 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Frank parasztkolbász és erős barna sor illik hozzá. • 1 gerezd fokhagyma 1-1 evőkanál aprított friss petrezselyem és metélőhagyma 1-1 teáskanál aprított friss kakukkfű, oregánó és rozmaring (helyettesíthető szárítottál) 1 1/2 teáskanál só frissen őrölt bors 5 dkg vaj 2,5 dkg kovászpor 46 dkg búzaliszt (BL 80) 1 teáskanál szárított élesztő Előkészítés; 15 perc Beállítás: normál Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 200 kcal 1 I A fokhagymagerezdet meghámozzuk és apróra vágjuk. A sütőformába töltünk 350 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. • Kenyérrevalók: Sonkás rántotta 8 tojást villával kissé felverünk. Sóval, borssal és cayenne-borssal fűszerezzük hozzáadunk 20 dkg sonkakockát. Egy serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olajat. Beleöntjük a tojáskeveréket, és megalvasztjuk. Rászórunk 10 dkg reszelt ementáli sajtot, és kicsit ráolvasztjuk. Lazacos sajtkrém 20 dkg krémsajtot (natúrt vagy tormásat) 3 evőkanál tejföllel elkeverünk. 20 dkg füstölt lazacot kis kockákra vágunk. Megmosunk egy kis csokor kaprot, a csúcsait lecsipkedjük és összevágjuk. A lazacot és a kaprot a krémbe keverjük, és borssal ízesítjük. 3-4 evőkanál fagyasztott fűszernövénykeverék helyettesítheti a friss fűszernövényeket. 1 teáskanál só 50 ml ecet 10 dkg magkeverék (napraforgómag, tökmag, lenmag, házilag keverve vagy a bioboltból) 3 dkg kovászpor 20 dkg finom tönkölydara 24 dkg búzaliszt (BL 55) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő 1 1/2 teáskanál kenyérfűszer (ízlés szerint) Előkészítés: 15 perc Beállítás: normál Időzítés: lehetséges 13 szeletnél szeletenként kb.: 160 kcal 1 A sütőformába töltünk 290 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 2 teáskanál só 1/2 evőkanál rozsmaláta 1/2 teáskanál őrölt kömény 1 csipet őrölt görögszéna (lepkeszegmag) 10 dkg rozsliszt (RL 125) 5 dkg kovászpor 33 dkg búzaliszt (BL 80) 2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 15 perc Beállítás: fehér kenyér vagy hosszabb program Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 160 kcal 1 A sütőformába töltünk 330 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Egyszerű parasztsonka, kemény tojás, savanyú uborka illik hozzá. Változat: Füstölt tarja kenyértésztában 6 személyre 1,2 kg főtt füstölt tarjára van szükség. Elkészítjük a parasztkenyér tésztáját (beállítás: tésztaprogram), és közben hozzáadunk 5 evőkanál szezámmagot. Kivesszük a tésztát, és kinyújtjuk. A tarját szárazra töröljük, és beburkoljuk a tésztába. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tarját a tésztában, az összezárt szélekkel lefelé a tepsire tesszük. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses 175 °C) melegítjük. A tésztába burkolt tarját 30 percig pihentetjük, utána megkenjük vízzel, és a sütőben (alul) 1 óra 30 percig sütjük. Sör és fejes saláta illik hozzá. 2 teáskanál só 5 dkg kovászpor 3 evőkanál napraforgóolaj 10 dkg tökmag 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt 35 dkg búzaliszt (BL 80) 2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 15 perc Beállítás: normál vagy teljes kiőrlésű Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 240 kcal 1 A sütőformába töltünk 340 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gépe használati utasítását. Változat: Tökmag helyett napraforgómagot vagy napraforgócsírát használunk. A kovászhoz: 15 dkg tönkölydara A tésztához: 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 50 ml ecet 2 teáskanál só 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 3 nap Beállítás: normál vagy teljes kiőrlésű Időzítés: nem lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 210 kcal 1 I A kovászhoz a tönkölydarát elkeverjük 120 ml langyos vízzel, és éjszakára szobahőmérsékleten állni hagyjuk. 2 I Másnap reggel 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet 80 ml vízzel a kovászhoz keverünk. Másnapig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. 3 i A harmadik reggelen a sütőformába töltünk 200 ml vizet, utána a kovászt és a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Változat: Teljes kiőrlésű tönkölykenyér Ehhez az egyszerű, de nagyon jó kenyérváltozathoz töltsön a sütőformába 380 ml vizet. Ezután 2 teáskanál sót, 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet, 15 dkg finom búzalisztet (BL 55), 2 teáskanál kenyérfűszert (ízlés szerint) és 2 teáskanál szárított élesztőt. A teljes kiőrlésű programmal készítjük el. Időzítő használata lehetséges. 2 dkg szalonna 1 kis rozmaringág 1 fej vöröshagyma 1 1/2 teáskanál só 2,5 dkg kovászpor 45 dkg búzaliszt (BL 80) 5 dkg rozsliszt (RL 60) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 20 perc Beállítás: fehér kenyér vagy normál Időzítés: lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 190 kcal 1 i A szalonnát kockákra vágjuk, és serpenyőben üvegesre pirítjuk. A rozmaringot a zsírban kicsit pároljuk. A hagymát meghámozzuk és kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a szalonnához, és üvegesre pároljuk, majd kihűtjük. 2 A sütőformába töltünk 330 ml vizet, utána a hozzávalókat. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. Ideális egy kiadós sajtfondühoz. Változat: Hagymás lepény A tésztából egy 35 cm átmérőjű lepényt nyújtunk, és villával beszurkáljuk. A sütőt 220 °C-ra melegítjük. A lepényt 15-20 percig (középen, légkeveréses 200 =C) sutjuk. 6 dkg dióbél 1 teáskanál só 3 evőkanál dióolaj 32 dkg búzaliszt (Bt 80) 11 dkg rozsliszt (RL 60) 5 dkg kovászpor 1 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 20 perc Beállítás: fehér kenyér Időzítés: nem lehetséges 10 szeletnél szeletenként kb.: 220 kcal 1 A diót apróra vágjuk. A sütőformába töltünk 350 ml vizet, utána a többi hozzávalót a dió kivételével a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 2 Az összevágott diót 30 perc után, illetve a hangjelzés után hozzáadjuk. Változatok: Kínálat diófélékből Dió helyett mandulát, földimogyorót, mogyorót, pekándiót vagy makadámdiót is használhatunk. Ha nem kapunk sótlan makadámdiót, használhatunk pirított és sózott makadámdiót, ekkor azonban hagyjuk ki a tésztából a sót. Ropogós mogyorós rudak A kenyértésztát tésztaprogram beállítással elkészítjük. 20 dkg durvára vágott diómogyoró keveréket (ízlés szerinti fajták), 8 dkg szezámmagot és egy kis durva szemű sót a munkafelületre szórunk. A kenyértésztát a mogyoró-só keveréken kinyújtjuk, és pizzavágóval vagy egy alkalmas késsel csíkokra szeljük. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses 175 °C) melegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és elosztjuk rajta a csíkokat. 30 percig pihentetjük. A csíkokat lespricceljük vízzel és megszórjuk sóval. A sütőben (középen) 20 perc alatt ropogósra sütjük. Feltétlenül használja ki, hogy a kenyérsütő gépek tésztadagasztásra is alkalmasak. Időt takarít meg, és ideális feltételeket kínál a tökéletes tészta készítéséhez. Változatosságképpen egyszer süsse otthon a vasárnapi zsemléket, és lepje meg a családot - ritkán esznek ennyire finomat! 47 Zsemle 52 Sváb stangli 47 Falusi búzakenyér 54 Efendi stanglija 49 Bagel 54 Grossauheimi tejes zsemle 50 Sokmagos zsemle 56 Kalácska 50 Reggeli kifli 56 Pizzatészta 52 Partizsemle 1 teáskanál só | 1 teáskanál cukor 55 dkg búzaliszt (BL 55) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő Beállítás: tésztaprogram 1 i A sütőformába töltünk 370 ml vizet, utána a többi hozzávalót. 2 I A tésztát kicsit átgyúrjuk, A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát 12 darabra osztjuk, kerekre formázzuk, és a tepsire tesszük. 5 percig pihentetjük, egy nedves konyharuhával letakarjuk, és még 30 percig pihentetjük. A sütőt 200 "C-ra (légkeveréses 180 °C) melegítjük. 3 I A zsemléket megnedvesítjük és ollóval bevágjuk. 20-25 percig (középen) sütjük. 2 teáskanál só 45 dkg búzaliszt (BL 80) 10 dkg rozsliszt (RL 60) | 10 dkg túró 5 dkg kovászpor 1 teáskanál szárított élesztő Beállítás: tésztaprogram 1 I A sütőformába töltünk 340 ml vizet, utána a többi hozzávalót. A tésztát kerekre formázzuk. Lisztezett kelesztőkosárkába tesszük, lenyomjuk, és meghintjük liszttel. Letakarva 30 percig pihentetjük. A sütőt 250 °C-ra (légkeveréses 220 *C) melegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. 2 I A cipót a tepsire borítjuk. Megkenjük vízzel, és bevágjuk. 15 percig 250 °C-on (középen), majd 35-40 percig 175 °C-on (légkeveréses 160 °C) sütjük. 1 1/2 teáskanál só 1 teáskanál cukor 50 dkg búzaliszt (BL 55) 2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 30 perc Pihentetés: 35 perc Sütési idő: 25 perc Beállítás: tésztaprogram Darabonként kb.: 190 kcal 1 I A sütőformába töltünk 340 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 2 I Kivesszük a tésztát, 9 részre (egyenként 95 g) osztjuk, és kerekre formázzuk. 5 percig pihentetjük. A tésztákat kicsit kilapítjuk, az ujjunkkal mélyedést nyomunk a közepükbe, és egy kis lisztet teszünk bele. Az ujjunkkal az aljáig fúrunk, és a lyukat köröző mozdulatokkal kb. 4 cm-esre bővítjük. Vékonyan belisztezett felületen 30 percig pihentetjük. 3 I A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és a sütőt 200 C-ra (légkeveréses 180 °C) melegítjük. Közben egy nagy átmérőjű fazékban vizet forralunk. A tésztakarikákat adagokban, először a felső oldalukkal lefelé, a kissé gyöngyöző vízbe csúsztatjuk. 30 másodperc múlva megfordítjuk. A bageleket habszedő kanállal kiszedjük, és rövid időre konyharuhára tesszük. A konyharuha felszívja a felesleges vizet. 4 I A bageleket a tepsire tesszük. A sütőben (középen) 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácson hűlni hagyjuk. Friss sajt és füstölt lazac illik hozzá, vagy mártogassuk a bageleket egyszerűen a kedvenc joghurtunkba. Mindegyik tésztadarabot lisztes kézzel kerekre formázzuk (I. 11. oldal is). A lyuk jól ki bővíthető és formázható egy ujjal. A bageleket sütés előtt rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük. 1 1/2 teáskanál só 1/2 evőkanál rozsmaláta 5 dkg kovászpor 16 dkg rozsliszt (RL 125) 26 dkg tönkölyliszt(TBL70) 15 dkg finomra vagy durvára őrölt magkeverék 3 evőkanál sovány tejpor 1 teáskanál szárított élesztő Ezenkívül: liszt a munkafelületre Előkészítés: 30 perc Pihentetés: 35 perc Sütési idő: 25 perc Beállítás: tészta program Időzítés: lehetséges Darabonként kb.: 200 kcal 1 A sütőformába töltünk 350 ml vizet, utána a többi hozzá valót. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 2 Kivesszük a tésztát, és kicsit átgyúrjuk. 10 darabra osztjuk, kerekre formázzuk, és kissé megnyújtjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Rátesszük a zsemléket, és 5 percig pihentetjük, majd kicsit laposra nyomjuk. Kendővel letakarva 30 percig pihentetjük. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses 180 °C) melegítjük. 3 I Sütés előtt vízzel megkenjük, és késsel bevágjuk. 20-25 percig sütjük (középen). 1 teáskanál só 1 evőkanál cukor 10 dkg puha vaj 1 tojás 60 dkg búzaliszt (Bt 55) 3 evőkanál sovány tejpor (ízlés szerint) 1 teáskanál szárított élesztő Ezenkívül: liszt a munkafelületre 1 tojássárgája a megkenéshez Előkészítés: 25 perc Pihentetés: 35 perc Sütési idő: 25 perc Beállítás: tésztaprogram Időzítés: nem lehetséges Darabonként kb.: 190 kcal 1 A sütőformába töltünk 360 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 2 I Kivesszük a tésztát, kicsit átgyúrjuk, és két egyforma nagy cipót formázunk. 5 percig pihentetjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses 180 °C) melegítjük. A cipókat lisztezett munkafelületen 30 cm átmérőjűre nyújtjuk. Mindegyik tésztakört nyolcfelé vágjuk, a háromszögeket egyenként kicsit nagyobbra nyújtjuk, és a rövid oldal felől kiflivé csavarjuk. A tepsire tesszük, 20 percig pihentetjük. Megkenjük tojássárgájával, és a sütőben 20-25 perc alatt (középen) aranybarnára sütjük. Változatok: A kifliket formázáskor ízlés szerint megtölthetjük csokoládédarabokkal, vagy hogy kiadósak legyenek virslivel, és megszórhatjuk egy kis szezámmaggal vagy mákkal. A sütési hőmérséklet és az idő azonos marad. 2 1/2 teáskanál só 1 teáskanál cukor 5 evőkanál instant burgonyapüré-pehely 5 dkg kovászpor 15 dkg rozsliszt (RL 125) 35 dkg búzaliszt (BL 80) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő 1 evőkanál kenyérfűszer (ízlés szerint) A megszóráshoz: mák, szezámmag, lenmag, zabpehely, tökmag, napraforgómag ízlés szerint Ezenkívül: liszt a munkafelülethez Előkészítés: 30 perc Pihentetési idő: 35 perc Beállítás: tésztaprogram Darabonként kb.: 80 kcal 1 A sütőformába töltünk 480 ml vizet, utána a többi hozzávalót. Egy fakanállal kicsit segítünk, míg tésztagombóc nem lesz belőle. 2 i Kivesszük a tésztát. A munkafelületet vékonyan meghintjük liszttel. A tésztát kicsit átgyúrjuk. A tepsit kibéleljük sütőpa pírral. A tésztát 24, egyenként 5 dkg-os darabra osztjuk, és kerekre formázzuk őket. A gombócok tetejét megkenjük vízzel, és mákba, szezámmagba, lenmagba, zabpehelybe, tökmagba és napraforgómagba nyomjuk. Egymástól 1/2 cm távolságra a tepsire tesszük őket. Kézzel kissé lenyomjuk a zsemléket. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses 180 °C) melegítjük. 3 I A tésztát 30 percig pihentetjük. Sütés előtt lespricceljük egy kis vízzel, és 20-25 percig (középen) sütjük. 2 teáskanál só 5 dkg kovászpor 2 evőkanál olívaolaj 55 dkg búzaliszt (BL 55 vagy BL80) 1 1/2 teáskanál szárított élesztő A tetejére: durva szemű só és köménymag Ezenkívül: liszt a munkafelülethez Előkészítés: 25 perc Pihentetési idő: 25 perc Beállítás: tésztaprogram Időzítés: lehetséges Darabonként kb.: 240 kcal 1 A sütőformába töltünk 450 ml vizet, utána a többi hozzávalói a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 2 I Kivesszük a tésztát, és kerekre formázzuk, majd 5 percig pihentetjük. A tésztát 20 x 30 cm-es lepénnyé nyomkodjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. 3 I A lepény tetejét megkenjük vízzel. Tésztakéssel 30 cm hosszú stanglikat vágunk ki belőle, és nedves kézzel azonnal a tepsire tesszük. A tésztát 20 percig pihentetjük. 4 I A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses 180 °C) melegítjük. A stanglikat megkenjük vízzel. Megszórjuk sóval és köménnyel. A sütőben (középen) 25-30 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük. 1 1/2 teáskanál só 12,5 dkg sonkakocka 15 dkg magkeverék (napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag, mák) 1 evőkanál rozsmaláta 2 evőkanál aszatolaj 38 dkg tönkölyliszt (TBL 70) 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 7,5 dkg seitenbachi természetes kovász 1 1/2 teáskanál szárított élesztő A megszóráshoz: durva só és köménymag (ízlés szerint) Ezenkívül: liszt a munkafelülethez Előkészítés: 25 perc Pihentetési idő: 30 perc Beállítás: tésztaprogram Darabonként kb.: 190 kcal 1 A sütőformába töltünk 350 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 2 A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A munkafelületet vékonvan belisztezzük. A tésztát kicsit átgyúrjuk, 5 percig pihentetjük, majd 15 x 30 cm-esre nyújtjuk. Tészta vágóval 8 dkg-os, hosszúkás darabokat szaggatunk belőle, és 25 cm hosszú stanglikká sodorjuk. 3 A tésztát 25 percig pihentetjük. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses 180 °C) melegítjük. Sütés előtt megkenjük vízzel, és ízlés szerint megszórjuk sóval és köménnyel. A sütőben (középen) 20 percig süljük. 1 1/2 teáskanál só 1 evőkanál cukor 2 teáskanál rozsmaláta 3 evőkanál sovány tejpor 4 dkg puha vaj (ízlés szerint) 45 dkg búzaliszt (BL 55) 1 teáskanál szárított élesztő Ezenkívül: liszt a munkafelülethez Előkészítés: 20 perc Pihentetési idő: 40 perc Beállítás: tésztaprogram Darabonként kb.: 200 kcal 1 I A sütőformába töltünk 370 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 2 I A munkafelületet vékonyan megszórjuk liszttel. A tésztát kicsit átgyúrjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát 10, egyenként 9 dkg-os darabra osztjuk, és mindegyiket kerekre formázzuk. A zsemléket a tepsire tesszük, vékonyan belisztezzük, és 5 percig pihentetjük. Ezután kicsit kilapítjuk, és kendővel letakarjuk. 30 percig meleg helyen pihentetjük. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses 180 °C) melegítjük. 3 A zsemléket középen egy fakanál nyelével szinte az aljukig benyomjuk. Vízzel lepermetezzük vagy megkenjük. A sütőben (középen) 25 perc alatt aranybarnára sütjük. A forró csokoládé finom hozzá. 220 ml tej 1 teáskanál só 2 tojássárgája 12 dkg vaj | 4 dkg cukor 1 teáskanál Bourbon-vaníliás cukor 47,5 dkg búzaliszt (BL 55) 1 teáskanál szárított élesztő Ezenkívül: 1 tojássárgája a megkenéshez liszt a munkafelülethez Előkészítés: 20 perc Pihentetési idő: 25 perc Beállítás: tésztaprogram Darabonként kb.: 280 kcal 1 A hozzávalókat a megadott sorrendben a sütőformába tesszük, Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 2 A kész tésztát kivesszük, és kicsit.átgyúrjuk. 11 egyenként 8 dkg-os darabra osztjuk, és kerekre formázzuk. 5 percig pihentetjük, majd 14 cm hosszúra nyújtjuk. A darabokat szorosan egymás mellé tesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Kendővel letakarjuk, és 20 percig pihentetjük. 3 I A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses 180 °C) melegítjük. A kalácskákat kicsivel a sütés előtt megkenjük tojássárgájával. 20-25 percig sütjük (középen). A kalácska fantasztikusan finom kávéhoz vagy teához egy kis lekvárral. A gyerekek egyszerűen magában is szeretik a kalácskát. Ideális útravalónak is. 1 teáskanál só 1 teáskanál cukor 2 evőkanál olívaolaj 37,5 dkg búzaliszt (BL 55) 2 1/2 teáskanál szárított élesztő Előkészítés: 25 perc Pihentetési idő: 25 perc Beállítás: tésztaprogram Időzítés: lehetséges 4 személyes pizzánál személyenként kb.: 370 kcal 1 A sütőformába töltünk 250 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kérem, vegye figyelembe a gép használati utasítását. 2 Kivesszük a tésztát, és kerekre formázzuk, majd 5 percig pihentetjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát a tepsi méretére nyújtjuk, vagy két külön kerek pizzát formázunk. A tésztát 20 percig pihentetjük. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses 180 °C) melegítjük. A pizzatésztát villával beszurkáljuk. 8-10 percig elősütjük (középen). Aki a puha tésztát szereti, hagyja ki az elősütést, és folytassa a 3. ponttól. 3 A tésztalapot ízlés szerűt! megrakjuk. A pizzát a sütőben (középen vagy egy sínnel feljebb) 20-25 percig sütjük, míg a sajt ráolvad. Pizzafeltét A pizzalapot először mindig megkenjük paradicsomszósszal. Feltétnek illik rá: főtt sonka, szalámi, friss sampinyon, olajbogyó és még sok más. Mozzarella és pár csepp olívaolaj kerüljön a tetejére. Aki kicsit csípősebben szereti a pizzát, sütés után szórja megzúzott piros chilivel. Búzakovász és ezáltal könnyebben tőből, megfordítjuk, és A búzakovász egy termé- emészthető. az ujjpercünkkel megkoszetes kelesztőszer. A fehér pogtatjuk a kenyér alját, kenyér készítésekor adha- Keiesztőkosárka Ha tompa hangot ad, még tunk hozzá 3-5 dkg búza- Ahhoz, hogy a kenyér túl nedves a kenyér. A sükovászt, de ekkor feltétlenül keléskor megtartsa a for- tési időt kb. 10 perccel végezzük el a tésztapróbát. máját, és ne lapuljon szét meghosszabbítjuk. Ha üreA kenyerek a búzakovász- túlságosan a sütőben, ke- gesnek hangzik, a kenyér tói nemcsak finomabbak lesztőkosárkákat haszná- elkészült, és rácson kihűtés lazábbak lesznek, de lunk. Kilisztezve dekoratív, hetjük. tovább maradnak frissek. rusztikus mintát kölcsönöznek a kenyérnek. A ke- Lecitin Búzamaláta-dara nyértésztát keiesztőkosárka A lecitin egy természetes Búzamaláta-darával javítjuk használatakor lágyabbra emulgeátor. A lecitinnel a kenyér és a zsemle izét, készíthetjük, a kenyér ettől kevert kenyerek, különöés a tészta finoman maláta- lazább és nagyobb lesz. sen a teljes kiőrlésű kenyeízű lesz tőle. Nem színe- A kosárka készülhet rozs- rek jobban megkelnek, ződik tőle sötétre, mint szalmából, nádból vagy lazábbak, nagyobbak lesza rozsmalátától. tartós műanyagból. A ke- nek, és tovább maradnak lesztés kosárban általában frissek. A kenyérbél láBúzasikér (glutén) 30 percig tart. Ha nincs gyabb és puhább. A búzaliszt egy bizonyos kelesztőkosárkánk, egy kis fehérjét, sikért, más néven széles nyílással rendelkező Liszttípusok glutént tartalmaz, ami opti- fűzvessző kosarat is kibé- A liszteket a kiőrlés fokámális sütési tulajdonságok- lelhetünk pamut- vagy len- tól függő típusszám különkal rendelkezik. A glutén kendővel, majd vékonyan bözteti meg. Minél magaa felelős azért, hogy a tész- kilisztezzük, és beletesszük sabb a típusszám, annál tában egyfajta váz jön létre, a cipót. több vitamint, rost- és ásmelyben a kelesztőszer ványi anyagot tartalmaz (például élesztő) révén Kopogtatásos próba a liszt, és annál sötétebbek kelt kező gázbuborékok A sütőben sütött kenyér- és nehezebbek lesznek rögzülnek. A tésztában nél a kopogtatásos próba a belőle készült tészták, ezáltal finom pórusok segítségével állapítjuk meg, A gabonát több bioboltban keletkeznek, a kenyérbél hogy átsült-e. Ehhez a sü- vagy reformboltban frissen puha lesz, a kenyér maga- tési idő végén a kenyeret is megőröltethetjük. Jól sabbra kel, lazább lesz, kesztyűvel kivesszük a sü- lezárva, hűvös és sötét he- lyen tároljuk a lisztet, és dobozok (az alját konzerv- pírral, illetve többször haszhasználjuk el a következő nyitóval eltávolítjuk), a sü- nálatos sütőfóliával bélelnégy héten belül. tőtepsik és az agyagedé- hetjük ki. Ilyenkor nem nyék (római tál, kerámia- szükséges kizsírozni. Rozsmaláta formák stb.). Használat A rozsmaláta sötétre pirí- előtt, amennyiben nem Zsemlesütőszer tott maláta, és a kenyér rendelkeznek tapadásgátló vagy bagettsütőszer. Sütheízének javítására, valamint bevonattal, ki kell zsírozni tünk vele, de nem muszáj a kenyérbél színezésére vagy sütőpapírral kibélelni. használni. Aki azonban szolgál. A formát mindig csak két- olyan zsemléi és bagettet harmad részig töltsük meg, szeretne, amilyet a pék süt, Sütési hibák mivel a tészta térfogata próbálja ki egyszer, ha hozHa nem vagyunk megelé- még megnő. A kenyérsütő zájut. A sütőszer lényegegedve a sütés eredményé- gép sütőformája tapadás- sen javítja a tészta szerkevel, mert a kenyér például gátló bevonattal rendelke- zetét, valamint az ízét és lelapult vagy túl erősen zik, ezért nem szükséges a sütemény héját, megkelt, az a leggyakoribb kikenni, hiba, hogy túl sok folyadékot vagy túl sok élesztőt Sütőkeverékek használtunk. Ha túl nedves Ma már sok különböző a kenyér, talán túl sok fo- sütőkeverék kapható. Ezek lyadékot, illetve túl kevés a liszt mellett többnyire lisztet használtunk. A kö- élesztőt és sót is tartalmazvetkező próbálkozásnál nak, úgyhogy már csak még pontosabban ügyel- vizet kell hozzáadni. A süjünk a pontos mennyiségi tőkeverékeknél feltétlenül adatokra, és mindent mér- ügyeljünk a minőségre, jünk le egy jó konyhamér- A bioboltban is kaphatók legén (a folyadékot is). sütőkeverékek. Mindenesetre semmi sem múlja Sütőformák felül a saját készítésű keSütőformának alkalmasak nyer ízét, próbálja ki! a hosszúkás üveg-, bádog-, vas-, alumíniumformák, Tepsi a tetővel rendelkező hosz- A tepsit kizsírozhatjuk, kiszúkás formák, a konzerv- vajazhat juk, vagy sütőpa- A receptmutató használata Hogy a bizonyos összetevőket tartalmazó recepteket még gyorsabban megtalálja, a receptmutatóban a kedvelt összetevőket, mint például a tönkölyliszt vagy a napraforgómag, félkövérrel nyomtattuk - a megfelelő receptek fölött. Bagel 49 Bagett (változat) 36 Banán: Joghurtos-banános kenyér 30 Borsos szendvicskenyér 18 Brióskenyér 30 Bundás kenyér 30 Burgonyás kenyér 13 Búzaliszt (termékismertető) 8 Búzás kevert kenyér 33 Csirák (termékismertető) 8 Csírás kenyér 14 Csokoládés brióskenyér (változat) 30 Datolyás kenyér mazsolával 26 Diós kenyér 44 Efendi slanglija 54 Élesztő (elmélet) Falusi búzakenyér 47 Fehér kenyér (alaprecept) 6 Feta sajtos kenyér olajbogyóval 20 Francia kenyér 36 Frank parasztkenyér 38 Füstölt lazacos kenyér 23 Füstölt tarja kenyértésztában 40 Fűszervajas kenyér 14 Glutén (kislexikon) 58 Grossauheimi tejes zsemle 54 Gyömbér Tökös kenyér 24 Tökös kenyér halloweenre 24 Hagymás kenyér 44 Hajdinás-napraforgós kenyér 16 Joghurtos-banános kenyér 30 Kalácska 56 Keleszt őkosárka (kislexikon) 58 Keleti sütemény (változat) 26 Kenyérfűszer (termékismertető) 8 Kopogtatásos próba (kislexikon) 58 Kovász (elmélet) Köményes kenyér 36 Krémsajt: Fűszervajas kenyér 14 Kukoricaliszt: Tökös kenyér 24 Lecitin (kislexikon) 58 Lenmag (termékismertető) 8 Lepénykenyér (változat) 20 Magos-tönkölyös kenyér 40 Mandula: Sárgabarackos kenyér 29 Mazsola Datolyás kenyér mazsolával 26 Mazsolás kenyér 26 Mogyorós rudak (változat) 44 Mozzarella: Olasz paradicsomos kenyér 23 Müzlis kenyér 29 Napraforgómag Hajdinás-napraforgós kenyér 16 Napraforgós kenyér 34 Tejfölös-magos kenyér 24 Thalhauseni vadászkenyér 18 Napraforgós kenyér 34 Olajbogyó: Feta sajtos kenyér olajbogyóval 20 Olasz paradicsomos kenyér 23 Paradicsom: Olasz paradicsomos kenyér 23 Parasztkenyér 40 Partizsemle 52 Partizsemle (változat) 14 Pizzatészta 56 Reggeli kifli 50 Rozsliszt (termékismertető') 8 Rozsliszt Búzás kevert kenyér 33 Diós kenyér 44 Efendi stanglija 54 Falusi búzakenyér 47 Frank parasztkenyér 38 Köményes kenyér 36 Napraforgós kenyér 34 Parasztkenyér 40 Partizsemle 52 Rozsos kevert kenyér 33 Rusztikus parasztkenyér 34 Sokmagos zsemle 50 Rozsmaláta (kislexikon) 58 Rusztikus parasztkenyér 34 Sárgabarackos kenyér 29 Sokmagos zsemle 50 Sonka: Efendi stanglija 54 Sütési hibák (kislexikon) 58 Sütőformák (kislexikon) 58 Sütőkeverékek (kislexikon.) 58 Sváb stangli 52 Szemes kukorica: Túróskukoricás kenyér 20 Tejfölös-magos kenyér 24 Teljes kiőrlésű dara (termékismertető) 8 Teljes kiőrlésű kenyér 43 Teljes kiőrlésű liszt Efendi stanglija 54 Magos-tön k ö 1 yös kenyér 40 Rusztikus parasztkenyér 34 Teljes kiőrlésű kenyér 43 Teljes kiőrlésű tönkölykenyér (változat) 43 Tökmagos kenyér 43 Tönkölyös-túrós kenyér 16 Teljes kiőrlésű lisztek (termékismertető) 8 Teljes kiőrlésű tönkölykenyér (változat) 43 Thalhauseni vadászkenyér 18 Tökmagos kenyér 43 Tökös kenyér 24 Tökös kenyér halloweenre 24 Tönkölydara Magos-tönkölyös kenyér 40 Teljes kiőrlésű kenyér 43 Tönkölyliszt (termékismertető) 8 Tönkölyliszt Efendi stanglija 54 Tökmagos kenyér 43 Tönkölyös-túrós kenyér 16 Sokmagos zsemle 43 Tönkölyös-túrós kenyér 16 Túró Falusi búzakenyér 47 Tönkölyös-túrós kenyér 16 Túrós-kukoricás kenyér 20 Vajas toastkenyér 13 Virslis kifli (változat) 18 Zöldfűszeres kenyér 38 Zsemle 47 Zsemlesütőszer (kislexikon) 58 A SZERZŐ A magyar fordítás az alábbi Magyarországon kiadja: Ellen A. Harich Münchenben kiadás alapján készült: a Holló és Társa Könyvkiadó él férjével és két golden ret- Ellen A. Harich: Brotback- © Holló és Társa Könyvkiadó riever kutyájával. A vadászat, autómat - jederzeit frisches Felelős kiadó: a kutyaidomítás, az amatőr Brot a Holló és Társa ügyvezetője rádiózás és a patchwork mel- Fordította: lett a kenyérsütés egy további © 2004 Gráfé und Unzer Kiszlinger Henrietta szenvedélye. Köszönetét fejezi Verlag GmbH, München Szerkesztette: ki minden „tesztevő"-nek, aki Justh Szilvia segített a kenyereket kipróbál- Minden jog fenntartva. Műszaki szerkesztő: ni, értékelni és javítani, továb- Utánnyomás, akár csak Csere Tamás bá hálásan köszöni Frau Pin- kivonatolva is, valamint zeniek a hobbisütő-csomag- filmesítés, rádiós és televíziós ISSN 1586 0205 küldőtől a szakmai tanácsokat. feldolgozás, a szöveg vagy ISBN 963 684 293 0 a képek hanghordozón vagy A fotÓS bármilyen adatfeldolgozó Xyomtatta és kötötte Michael Brauner fényképész rendszeren történő tárolása a Kaposvári Nyomda Kft. tanulmányai után Berlinben csak a kiadó írásos engedé- - 270151 dolgozott, fotóasszisztensként., lyével lehetséges. Felelős vezető: neves fényképészeknél Pogány Zoltán igazgató Franciaországban és Német- Kiadói programvezető: országban, mielőtt 1984-ben Doris Birk önállósodott. Egyedi, hangula- Főszerkesztő: tos stílusát, nagyra becsülik Birgit Rademacker mind a reklámszakmában, Szerkesztő: mind pedig sok ismert kiadó- Stefanie Poziombka nál. Karlsruhei stúdiójában Lektorálta: számos GU-könyv receptjét Bettina Bartz ültette át hangulatos képekbe. Tervezés, tipográfia és borító: Independent Medien Design, Képjegyzék München Minden fotó: Michael Brauner, Karlsruhe A gáztűzhelyek hőfokozatai gyártónként változnak. Azt, hogy azon gáztűzhelyén melyik fokozat felel meg a megadott hőmérsékletnek, kérem, nézze meg a használati utasításban. A program indítása után 5-10 perccel ellenőrizzük, hogy rugalmasan fénylő tésztacipó keletkezett-e. A sütőforma oldalára tapadt hozzávaló-maradékokat egy puha tésztakéssel óvatosan toljuk le, hogy belekeveredjenek a tésztába. Szükség szerint adjunk hozzá kanalanként lisztet vagy vizet. Figyeljünk a keverőhangra. A ragadós tésztamaradékokat hagyjuk rászáradni a sütőformára. Ezután kézzel óvatosan kitörölhetjük. A dagasztókampót és a sütőformát csak tiszta vízzel tisztítsuk. A morzsákat és a lisztmaradványokat, amik a sütőforma mellett a gépbe estek, porszívóval rendszeresen szívjuk ki. A gépet előtte hagyjuk kihűlni, és húzzuk ki a konnektorból! Ahhoz, hogy a kenyereket és a zsemléket a sütés előtt tiszta vízzel lespricceljük, ideális egy virágpermetező. A kenyér külseje a nedvesítés hatására rugalmasabb lesz, nem szakad, és szép fényt kap. így a rászórt magok is a helyükön maradnak. A tésztaprogram befejezése után egy kis lisztet szórunk a tészta tetejére. Egy puha műanyagból készült nyeles tésztakéssel körben leválasztjuk a tésztát úgy, hogy óvatosan a forma aljáig letoljuk. A tésztát ezután egyszerűen kiborítjuk. A teljes kiőrlésű lisztet a lehető legfinomabbra és frissen őröljük: ez lényeges a kenyér jó ízéhez. Az optimális sütési eredmény érdekében mindig szitáljuk át a lisztet. A liszt térfogata ezáltal megnő, gyorsabban felveszi a folyadékokat, és az élesztősejtek több oxigénhez jutnak. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Csak így dolgozhatnak megfelelően az élesztősejtek, a tejsavbaktériumok és az enzimek. A felhasznált anyagok a lehető legfrissebbek legyenek. Mindent pontosan mérjünk le (a vizet is), a pontos konyhamérleg is segít, hogy egyenletes sütési eredményt érjünk el. Az élesztő az időzítés funkció használatakor nem kerülhet kapcsolatba a folyadékkal. Időzítés esetén ne használjunk könnyen romló anyagokat (például tojást vagy tejet). A kenyérsütő gépet csak szobahőmérsékleten használjuk, különben lehet, hogy nem éri el a tészta kelesztéséhez és a kenyér sütéséhez optimális hőmérsékleteket. Fontos, hogy a sütőt mindig melegítse elő! Ha a hideg sütőbe tesszük a kenyereket, a túl lassú felmelegedés miatt kemény héj alakul ki. Ez később, amikor a hő teljesen átjárja a tésztát, megakadályozza, hogy a kenyér felemelkedjen (kelés a sütőben). Kicsi marad, repedezett és száraz lesz. A kovászos kenyerek kenyértartó dobozban vagy edényben tovább maradnak frissek. A puha élesztős kenyerek műanyag tasakban pár napig maradnak frissek. Jobb, ha felszeletelve lefagyasztjuk, így szükség esetén a szeleteket külön kivehetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése