2022. október 16., vasárnap

Nyers csipkebogyólekvár

 

 

Nyers csipkebogyólekvár

Hozzávalók:1,25 kg érett, már dércsípte csipkebogyó, 1 kg kristálycukor, 0,5 literes üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum. Nagyon munkaigényes.

Elkészítése: A csipkebogyót többször, váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Kocnyát leszedjük, a bogyókat felvágjuk, és a magvakat kikaparjuk. A gyümölcshúst kétszer átdaráljuk, a pépet mély üveg- vagy műanyagtálba öntjük. Rászórjuk a cukrot, átforgatjuk és lefedjük. Hűvös helyen, 24 órán át, állni hagyjuk. Másnap addig keverjük, amíg a gyümölcspép és a cukor krémszerű, folyékonylekvárrá nem áll össze. Kis üvegekbe töltjük, tetejére tartósítót szórunk, és azonnal lekötjük. Sötét, hűvös helyen 8-10 hónapig is eltartható minőségromlás nélkül. Megjegyzés: Vitamintartalmának legnagyobb részét őrzi meg nyersen, mint főzve, ezért inkább kis adagokban, de mindenképpen így tegyük el. Néhány hónap alatt kissé besűrűsödik. Sokrétűen felhasználható, finom tejes vagy kefires turmixital készíthető belőle, vajas kenyérre kenve kitűnő reggeli, uzsonna.

 

Nyers csipkebogyósajt

Hozzávalók: 5 kg csipkebogyó, kb. 3,5 kg cukor. Elkészítése: A "kesztyűs kézzel" szedett bogyókat megtisztítjuk, és néhány napig puhulni hagyjuk. Utána sűrű műanyag szitán áttörjük, és könnyebb, ha előtte merülőmixerrel pépesítettük. Lerjük és a gyümölcsvelő súlyával azonos mennyiségű cukrot adunk hozzá. Ép zománcú edénybe tesszük, majd egy tisztafakanállal, kényelmesen ücsörögve kb. 2 órán keresztül kevergetjük, amíg tömörmassza nem lesz belőle. (Nem kell főzni!) Kedvünk szerint különféle alakúra formázzuk, majd szellős helyen száradni hagyjuk.

 

http://www.scribd.com/doc/89098478/635/Kokenylekvar-1 144. oldal

 

 

Kökény

Kökénybor

Elkészítése: A dércsípte gyümölcsöt összezúzzuk úgy, hogy a magvak, lehetőleg épen maradjanak. 1,5 kg. zúzalékra 2,5 l forró vizet öntünk. Miután kihűlt, beoltjuk fajélesztővel, és 2 napig előerjesztjük. A kipréselt léhez 1 kg. cukrot keverünk 3szletben: 70 dkg. erjesztés előtt, majd 15-15 dkg. 5-5 nap múlva. Miután a demizsonba töltött bor kierjedt, átfejtjük és palackozzuk.

 

 

 

Kökénylekvár 1.

Hozzávalók: 1 kg kökénypép, 60 dkg cukor Elkészítése: Az érett, dércpett gyümölcsöt jól megmosni, lecsepegtetni, kilogrammonként 2 dl vízzel feltenni főzni. Állandóan kevergetni kell. Amint a gyülcs húsa a magl leválik, szitán áttörni. A gyülcspépet lemérni. A gyülcspép minden kilogrammjához 60 dkg cukor, erős tűzön folyamatosan kevergetve főzni. Ha kell hozzá, kevés víz, közepes sűrűségű lekvárt kell kapni. A lekvárt üvegekbe tölteni, légmentesen lezárni, 2-3 napra száraz dunszt. A kökénylekvár kissé fanyar, pikáns ízű, vadhúsok mellé kitűnő.

 

Kökénylekvár 2.

Elkészítése: A dércsípte kökényt annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Minden kilójához 70-80 dkg cukrot adunk, és addig főzzük, hogy besűrűsödjön. A végén teszünk bele citromlevet, hogy még pikánsabb legyen. Fonón üvegekbe töltjük, kevés tartósítószert szórunk a tetejére, és csak akkor kötjük le, ha a teteje megbőrösödött.

 

Kökénylekvár mézzel

Elkészítése:  Októberben a dércsípte, vagyis teljesen érett kökényt tisztítsuk meg, éskevés vizet aláöntve, lefedve fõzzük puhára. Utána szitán törjük át, éstakaréklángon állandóan kevergetve, a Meggydzsemnél leírt módon, sûrítsük be. Ha a gyümölcshúst nem tudjuk teljes egészében kipasszírozni, akkor a visszamaradt pépet engedjük fel kevés vízzel, és felforralva újra törjük át a szitán. Az ínyencek pár szem tisztított mandulát is kevernek bele. Mivel a kökény rendkívül savanyú, az édesítését ízlés szerint, kóstolás útján végezzük. Vigyázzunk azonban, hogy túl sok mézet ne adjunk hozzá, mert akkor elveszti azt a jellegzetes, fanyar ízét, amiért a legtöbben kedvelik ezt, a ritkán fellelhetõ bogyót. Ez a fekete áfonyához hasonló lsejû, gömbölyû, kékesfekete gyümölcs ugyanis jobbára csak vadon termõcserjérõl, erdõk szélén és mezõn gyûjthetõ. Hasonló módon készül a Somlekvár is, azzal a különbséggel, hogy a dércsípte, hosszúkás, bordóra érett bogyókra annyi vizet kell önteni, hogy ellepje. A somcserje egyébként már kiskertekben is megtalálható, mert igen finom bogyós termése miatt sokan ültetik. A különleges ízû mezei gyümölcseink közül egyre többen fedezik fel a gyógyhatású galagonyát is. A Galagonyalekvár elkészítési módja annyiban különbözik az elõzõektõl, hogy a megtisztított apró szemû, piros bogyókat fõzés elõtt (a kemény héja miatt) ujjal szétkell nyomkodni, és annyi vizet kell ráönteni, hogy egyharmadáig ellepje. Más lehetõség híján ezeket a mezei gyümölcsöket bioboltokban is beszerezhetjük, de arra számítsunk, hogy az áruk meglehetõsen drága.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése