2022. október 16., vasárnap

Olcsó, gyors sütemények

 

 

 

 

 

DPG Recepttár 294.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szalkay Zsuzsanna

 

 

Leközölte: Győrödi Lajos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Metrum, Budapest, 1988.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiadja a Metrum

Felelős kiadó: Szűcs Péter

Felelős szerkesztő: Cser Teréz

A borító M. Lőcsei Ágnes munkája

Azonossági szám: 42392

A könyv megjelentetésében közreműködött az Interart Stúdió

Készült: ARTUNION Dorogi Nyomdájában

Lektorálta: Guoth János

A sütemények elkészítésénél közreműködött Szalkay Erika

A fotókat készítette M. Lőcsei Ágnes és Mózer István

^ Szalkay Zsuzsanna, 1988

ISBN: %3 10 8102 8

METRUM

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

DPG Recepttár............................................................................................................... 1

Szalkay Zsuzsanna........................................................................................................... 1

Olcsó, gyors sütemények........................................................................................................ 1

Tartalomjegyzék............................................................................................................. 3

Ajánló................................................................................................................................ 4

Sütés nélküliek................................................................................................................... 5

1. Kókuszos golyó........................................................................................................ 5

2. Piskótahasábok kókuszban..................................................................................... 5

3. Pöttyöske................................................................................................................. 5

4. Gyümölcstorta......................................................................................................... 5

5. Sajtrolád.................................................................................................................. 5

6. Rumos dióbomba.................................................................................................... 6

7. Túrókrémes.............................................................................................................. 6

8. Túrós párnácska...................................................................................................... 6

9. Túrós-diós pogácsa................................................................................................. 6

10. Poharas piskóta..................................................................................................... 7

11. Diós kocka............................................................................................................. 7

12. Diós rudak.............................................................................................................. 7

Édes sütemények............................................................................................................... 7

13. Kókuszcsók............................................................................................................. 7

14. Vajas teasütemény............................................................................................... 7

15. Egyszerű teasütemény........................................................................................... 8

16. Ízes kocka.............................................................................................................. 8

17. Linzerperec............................................................................................................ 8

18. Burgonyás linzer..................................................................................................... 8

19. Burgonyás patkó................................................................................................... 8

20. Fehérlinzer.............................................................................................................. 9

21. Töpörtyűs almás..................................................................................................... 9

22. Szerecsenfánk....................................................................................................... 9

23. Olajban sült párnácska......................................................................................... 9

24. Virágfánk............................................................................................................... 9

25. Gyümölcskenyér.................................................................................................. 10

26. Marcsa pogácsa................................................................................................. 10

27. Margit-szelet........................................................................................................ 10

28. Beigli..................................................................................................................... 10

29. Tejeskalács........................................................................................................... 10

Sós sütemények............................................................................................................... 11

30. Sajtos fillér............................................................................................................ 11

31. Sajtos lapocskák.................................................................................................. 11

32. Sajtos puffancs..................................................................................................... 11

33. Finom sajtos......................................................................................................... 11

34. Túrófelfújt............................................................................................................. 11

35. Sós stangli............................................................................................................ 12

36. Sonkás lepény...................................................................................................... 12

37. Sonkás vagy gombás batyu................................................................................ 12

38. Reggeli sütemény................................................................................................ 12

39. Teapogácsa........................................................................................................ 13

40. Krumplis lángos.................................................................................................... 13

 

 

 

 

Ezzel a kis könyvecskével a dolgozó nőknek szeretnénk segíteni. A napi nyolcórai munka után a háziasszonyok számos teendőjük közül némelyikre szinte már csak perceket tudnak szánni. Szerencsére mégis sokan vannak, akik fontosnak tartják a sütést-főzést. Tudják, hogy az otthon főzött, együtt elfogyasztott ebédnek vagy vacsorának családösszetartó ereje van, és tudják, hogy a saját munkával komoly megtakarítás érhető el.

Az itt látható sütemények nem cukrászati remekművek. Átlagosan felszerelt konyhában sütöttük meg őket. A látott képek minden háziasszonyban azt az érzést keltik, hogy ezt ő is könnyen el tudja készíteni. Így kedvet kap ahhoz, hogy a napi étkezés valamelyikét kiegészítse ebből a könyvecskéből kiválasztott olcsó, gyors süteménnyel.

 

Azért, hogy a sütési munka még könnyebb és gyorsabb legyen, közöljük egy-két gyakrabban előforduló alapanyag egyszerű mérési módját.

 

1 csapott evőkanál

Cukor

Kb.1,5 dkg

1 evőkanál

Kakaó

Kb. 1,5 dkg

1 csapott evőkanál

Zsír

Kb. 2 dkg

1 csapott evőkanál

Liszt

Kb. 1 dkg

1 csapott evőkanál

Gríz

kb. 1 dkg

1 csapott evőkanál

kb. 1,5 dkg

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1. Kókuszos golyó

 

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 10 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, 20 dkg porcukor, 1 mokkáskanálnyi rumaroma, 1 csomag kókuszreszelék, meggybefőtt leve.

A kekszet ledaráljuk, elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a megpuhult vajjal. A meggybefőtt rumaromával ízesített levéből annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. Nedves kézzel golyókat készítünk, és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben. Fóliával letakarva hűtőbe tesszük, míg megkeményedik.

Figyelem: Ha nem kapunk rumaromát, rumot is használhatunk, de akkor a csemegét ne adjuk gyereknek!

2. Piskótahasábok kókuszban

 

Hozzávalók: piskóta, csokoládéöntet, kókuszreszelék.

Téglalap alakú piskótát veszünk (vagy sütünk), kisebb-nagyobb darabokra vágjuk, a darabokat híg csokoládéöntetbe mártjuk, majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe.

Csokoládéöntet: 3 evőkanál kakaót, 3 evőkanál cukrot, 5 evőkanál vizet állandóan keverve felforralunk. A tűzről levéve egy diónyi vajat teszünk bele (ettől fényes lesz a bevonat). Míg kihűl, többször megkeverjük.

Figyelem: Ha nincs kókuszreszelék, a piskótát tálra tesszük és rácsurgatjuk a forró csokoládét!

3. Pöttyöske

 

Hozzávalók: 1/2 kg háztartási keksz, 1/2 dl rum, 1 Rama margarin, másfél dl tej, 20 dkg cukor, 3 dkg kakaó, 1 evőkanál liszt.

A kekszet apró darabokra törjük (egy szemet kb. hatfelé), és a rummal meglocsoljuk. A tejet, a cukrot, a kakaót és a lisztet összekeverve 5 percig állandó keverés mellett felfőzzük. Beletesszük a margarint, és újra felforraljuk. Ráöntjük az összetört kekszre, fakanállal alaposan összekeverjük, és celofánpapírba 2 db hengert formálunk belőle. Hideg helyen 1-2 óráig állni hagyjuk.

Figyelem: Hűtőszekrényben több napig eláll!

4. Gyümölcstorta

 

Hozzávalók: 1 piskóta (sütjük, vagy készen megvásároljuk), 1 csomag gyümölcskocsonya por, 1 banánpuding, 1 puncspuding, 25 dkg idénygyümölcs.

A piskótát 3 lapra vágjuk. Tortaformába tesszük, majd rétegezzük: piskótalap, banánpuding, piskótalap, puncspuding, piskótalap és végül banánpuding. Erre rakjuk a tetszés szerinti gyümölcsöket és leöntjük a közben elkészített gyümölcskocsonyával.

Figyelem: A gyümölcskocsonya alá azért kell puding, mert különben a még híg gyümölcskocsonya a tortalapba beszívódik, és körbe lefolyik. Fogyasztásig jégszekrényben tartsuk! Ügyeljünk a színhatásra!

5. Sajtrolád

 

Hozzávalók: 25 dkg Eidámi sajt, 25 dkg vaj, 1 doboz Medve sajt, 20 dkg gépsonka, snidling, 1 gerezd fokhagyma.

 

A 25 dkg Eidámi sajtot beletesszük kb. 1,5 l forrásban lévő vízbe, 8-10 perces fövés után szűrőlapáttal deszkára tesszük, elnyújtjuk, befedjük a sonkaszeletekkel, erre rákenjük a főzés ideje alatt összedolgozott Medve sajtot, vajat, az apróra vágott snidlinget (vagy petrezselyemzöldet) és az összetört fokhagymát. Felgöngyöljük, és 1-2 órás hűtés után vékonyra szeleteljük.

Figyelem: Vékonyra szeletelt sonkát használjunk, hogy hajlítható legyen!

6. Rumos dióbomba

 

Hozzávalók: 10 dkg darált dió, 10 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 4 evőkanálnyi forró tej, 1-2 kávéskanál rum, kristálycukor (meggybefőtt).

A finomra darált háztartási kekszet a többi anyaggal jól összegyúrjuk. Fél óra hosszat állni hagyjuk, majd nedves kézzel golyókat formálunk belőle, és kristálycukorban megforgatva mignonpapírba rakjuk. (Díszítésül mindegyik golyócskára fél szem meggybefőttet tehetünk.)

Figyelem: Ha rumosmeggyet használunk, rum helyett a befőttlevet is használhatjuk!

7. Túrókrémes

 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 mokkáskanálnyi sütőpor, 1 kávéskanál szalalkáli, 2 egész tojás.

Az anyagokat összegyúrjuk, és két egyforma lapot sütünk belőle.

Töltelék: 20 dkg Rama margarin, 25 dkg porcukor, 1 csomag vanillincukor, 1/2 kg túró, csipet citromhéj és fél citrom leve, 10 dkg mazsola.

Az anyagokat alaposan kikeverjük, és a lapok közé töltjük.

Figyelem: A tészta lágy lesz, ezért bőven lisztezett kézzel két egyforma részre osztjuk és szétnyomkodjuk a gáztepsiben. A két lapot egyszerre süthetjük úgy, hogy közöttük hosszában egy ujjnyi helyet hagyunk. Forró sütőben rövid idő alatt kiszárítjuk. Csak másnap vágható fel!

8. Túrós párnácska

 

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 20 dkg túró, kevés só.

Az anyagokat jól összedolgozzuk, késhát vastagságúra nyújtjuk, és négyszög alakú darabokra vágjuk. A közepére lekvárt (esetleg gesztenyét vagy hústölteléket) teszünk, és kettéhajtjuk. Az édes töltelékes párnákat még melegen vanillincukorral meghintjük.

Figyelem: Csak sűrű lekvárt használjunk, mert a híg lekvár, sütés közben kifolyik!

9. Túrós-diós pogácsa

Hozzávalók: 25 dkg áttört, friss tehéntúró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, egy késhegynyi só, 1 tojás a kenéshez, 10 dkg dió.

Az anyagokból tésztát készítünk, 3 órát pihentetjük, deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle, a tetejüket megkenjük tojással, egy diószemet teszünk rá, és a tésztát előmelegített sütőben, kis lángon világossárgára sütjük.

Figyelem: A diót mélyen nyomjuk a tésztába, különben megég!

10. Poharas piskóta

 

Hozzávalók: 1 egész tojás, 1 pohár cukor, 1 pohár tej, 1 pohár apróra vágott dió, 1 pohár liszt, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja.

A tojást a cukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd beletesszük a diót, a citromhéjat, a tejet, a lisztet. Kizsírozott, kilisztezett, közepes nagyságú tepsibe elsimítjuk és megsütjük.

Figyelem: A sütést forró sütőben kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra vesszük és így fejezzük is be!

11. Diós kocka

 

Hozzávalók: 3 tojás, 17 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál olvasztott méz, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 1 szem őrölt szegfűszeg, 8 dkg vágott dió, 1/2 csomag sütőpor.

 

A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzátesszük a mézet, azzal is jól elkeverjük. Belekeverjük a sütőporral és a fahéjjal elvegyített lisztet, az összetört szegfűszeget és a diót. A masszát alaposan kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, forró sütőbe tesszük, és takaréklángon 20-25 percig sütjük. Ha megsült, kockákra vágjuk, és porcukorral meghintjük.

Figyelem: Ha fóliával letakarva tároljuk, több napon keresztül is friss marad!

12. Diós rudak

 

Hozzávalók: 24 dkg liszt, 18 dkg margarin, 3 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, egy csipet só.

Az anyagokat összegyúrjuk és félujjnyi vastag, ujjnyi hosszú rudacskákat formálunk belőle, és világossárgára sütjük. Kisülés után azonnal forgassuk vanillincukorba. (Készíthetjük darált földimogyoróval is.)

Figyelem: A rudak melegen törnek!

13. Kókuszcsók

 

Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 25 dkg kókuszreszelék, 1 kávéskanálnyi vaj, 1 evőkanál liszt.

A tojásfehérjéket a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habbá verjük, beletesszük a porcukrot és a kókuszreszeléket. A tepsi alját kikenjük vajjal, és egyenletesen megszórjuk liszttel. Erre nedves kiskanállal kis halmokat rakunk a kókuszos habból. Kis lángon, nyitott sütőajtónál megszárítjuk.

Figyelem: A kókuszcsók melegen törik!

14. Vajas teasütemény

 

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 szelet reszelt csokoládé, 5 dkg tisztított mandula.

Az anyagokat összegyúrjuk (a fele tésztát összegyúrjuk a reszelt csokoládéval). Mindkét tésztát 1/2 órát pihentetjük hűtőszekrényben. A két tésztát kinyújtjuk, egymásra tesszük, és apró formákra szaggatjuk. Tetejére cukorral vegyített mandulát hintünk, és világosra sütjük.

Figyelem: A sütést forró sütőben kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra vesszük, és így fejezzük is be!

15. Egyszerű teasütemény

 

Hozzávalók: 6 kanál liszt, 6 kanál cukor, 10 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 1 kanál víz, a kenéshez tojás.

Az anyagokból tésztát gyúrunk, szalámi vastagságúra kisodorjuk, tojással lekenjük, és forró sütőben kisütjük. Apró szeletekre vágjuk.

Figyelem: A sütést forró sütőben kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra vesszük és még 25 percig így sütjük!

16. Ízes kocka

 

Hozzávalók: 1/4 kg liszt, 1/2 sütőpor, kevés só, 5 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 2 egész tojás, 1 tojásfehérje, 5 dkg mazsola, kevés fahéj, 1 dl tejszín, kristálycukor, lekvár.

A lisztet, a sütőport, a sót és a porcukrot jól összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal, beledolgozzuk a két egész tojást, a tejszínt, a mazsolát, a fahéjat. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kis négyszögekre vágjuk. Tetejüket megkenjük tojásfehérjével, és meghintjük kristálycukorral. Jól kivajazott tepsiben aranysárgára sütjük, és a kockák tetejének felét megkenjük lekvárral.

17. Linzerperec

 

Hozzávalók: 6 dkg liszt, 6 dkg vaj, 3 dkg cukor, 3 keményre főtt tojás átpasszírozott sárgája, tojásfehérje a kenéshez, vékonyra vágott mandula.

Az anyagokat összegyúrjuk, és apró pereceket készítünk, tojásfehérjével megkenjük, a mandulával meghintjük. Először meleg, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 percig sütjük.

Figyelem: A frissen kisült perec, amíg ki nem hűl, törékeny!

18. Burgonyás linzer

 

Hozzávalók: 20 dkg zsír, 20 dkg cukor, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 50 dkg liszt, fél citrom reszelt héja, 1/2 csomag sütőpor, 1 egész tojás, lekvár.

 

A zsírt a cukorral és a tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát, a lisztet, a citromhéjat, a sütőport, és jól összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk, minden második tészta közepét gyűszűnyi nagyságúra kiszúrjuk. Tojásfehérjével megkenjük, cukorral megszórjuk és kisütjük. Ha elkészült, lekvárral összeragasztunk egy simát egy lyukassal.

Figyelem: Vigyázzunk a burgonyával, mert némelyik fajtája lágyabb tésztát ad!

19. Burgonyás patkó

 

8 nagyobb burgonyát forrón áttörünk és 1/2 csomag sütőporral, kevés sóval és kb. 10 dkg liszttel - a burgonya fajtájától függően több-kevesebb lehet -, lágy tésztává gyúrjuk.

A tésztából lisztes kézzel kb. 8 cm hosszú, kisujjnyi vastag rudacskákat sodrunk, patkó alakúra formáljuk, lapos kanálon forró olajba téve barnára sütjük. A patkókat még forrón vanillincukros porcukorban meghempergetjük.

Figyelem: Mielőtt sütni kezdjük a tésztát, tegyük próbára, mert némely burgonyafajta lágyít! Sütéskor csak nagyon forró olajat használjunk, mert különben a patkó kinyílik, a tészta eltörik!

20. Fehérlinzer

 

Hozzávalók: A tasak tartalma, 22 dkg margarin, 2,5-3 evőkanál víz.

Az elkészítési mód a tasakon látható. A süteményt ízlés szerint sütés előtt, vagy után, tölthetjük. A megsült aprósüteményt bemárthatjuk olvasztott csokoládéba.

21. Töpörtyűs almás

 

Hozzávalók: 10 dkg finomra darált, friss töpörtyű, 20 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg porcukor, 4 kanál tejföl, kevés fahéj, 1/2 csomag sütőpor, 3-4 reszelt alma, 10 dkg mazsola, 1 tojás a kenéshez.

Az anyagokból tésztát készítünk, gyúródeszkán jól kidolgozzuk, kinyújtjuk és a finomra cukrozott almával, és mazsolával beszórjuk, felgöngyölítjük, és tojással bekenve lapon sütjük.

Figyelem: Ha télire cukorban eltett reszelt almát használunk, akkor azt a levétől kinyomkodva használjuk fel!

22. Szerecsenfánk

 

Hozzávalók: 8 dkg vaj, 30 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 dkg kakaó, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag vanillincukor, 2 kanál tej, 2 egész tojás és kevés fahéj, 10-12 szem dió.

Az anyagokból masszát készítünk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és ebből fánkokat szaggatunk, tojással megkenjük, fél dióbéllel megtűzdeljük, és közepesen meleg sütőben lassan megsütjük.

Figyelem: A fánkokat távolabb rakjuk egymástól, mert sütéskor megdagadnak! A kenéshez hagyjunk meg tojást!

23. Olajban sült párnácska

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, kevés só, 4 dl tej, 1 csomag sütőpor, olaj a kisütéshez.

Az anyagokat összegyúrjuk, a tésztát kinyújtjuk, és derelyevágóval négyzet vagy kör alakú darabokat vágunk ki, és forró olajban kisütjük. Még forrón fahéjas vagy vanillincukorban jól megforgatjuk. Melegen és hidegen is kitűnő, gyümölcsízzel tálaljuk.

Figyelem: Az olaj kellően forró legyen, mert a tészta a hideg olajban szétfolyik!

24. Virágfánk

 

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 3 egész tojás, 1 sütőpor, 15 dkg cukor, 3 kanál tejföl, 1 mokkáskanál só, barack- vagy málnalekvár, olaj a kisütéshez.

Az anyagokból tésztát gyúrunk, késhát vékonyságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és három-négy pogácsát egymásra rakunk. A közepét ujjunkkal mélyen benyomjuk. A réteges pogácsák szélét három-négy helyen picit bevágjuk. Forró olajban kisütjük. Sütés közben a tészta kinyílik, mint a virág. A kisült darabokat porcukorral meghintjük, a "virágkelyhek" közepébe lekvárt csepegtetünk.

Figyelem: Forró olajban süssük!

25. Gyümölcskenyér

 

Hozzávalók: 15 dkg cukor, 2 tojás, 14 dkg liszt, 1/4 csomag sütőpor, 14 dkg mandula, 14 dkg mazsola, 14 dkg apró kockára vágott alma, kevés reszelt citromhéj, 1/2 csomag vanillincukor.

A 15 dkg cukrot a 2 tojással jól kikeverjük, és azután hozzákeverünk 14 dkg lisztet, amelyhez előzőleg hozzákevertük az 1/4 csomag sütőport. Ezután hozzáadjuk a többi anyagot. A tésztatömeget jól kikent és belisztezett hosszúkás sütőformába tesszük, lassan sütjük, és csak másnap (szükség esetén pár órával később) vágjuk fel.

Figyelem: Ha a tészta megsült, a sütőt lekapcsoljuk, ajtaját kinyitjuk, és úgy hagyjuk kihűlni a tésztát! A gyümölcsöt ajánlatos lisztbe forgatni, akkor nem süllyed le.

26. Marcsa pogácsa

 

Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg liszt, 3 egész tojás, 3 evőkanál cukor, 1/2 vanillincukor,

1 mokkáskanál só, 2 dl langyos tej.

Az anyagokat 2 egész tojással és 1 sárgájával összedolgozzuk. Deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsának kiszaggatjuk. Vékonyan kivajazott tepsibe rakjuk, a maradék tojásfehérjével megkenjük. Előmelegített sütőben sütjük.

Figyelem: Csak friss és áttört túrót használjunk!

27. Margit-szelet

 

Hozzávalók: 10 dkg margarin, 1 egész tojás, 10 dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 1 dl tejeskávé, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 20 dkg liszt, lekvár.

A margarint kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a kakaót, a tejeskávét, végül a szódabikarbónával elkevert lisztet. A masszát papírral kibélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben lassú tűznél megsütjük. A tészta kb. kétszeresére dagad. Ha úgy gondoljuk, hogy készen van, szúrjunk bele egy villát, és ha már nem ragad rá a tészta, valóban megsült. Ha kihűlt, kettévágjuk, és lekvárral megtöltjük.

Figyelem: A megsült tésztát pár percig hagyjuk a lekapcsolt sütőben! A sütőpapírt ne felejtsük el levenni!

28. Beigli

 

Hozzávalók: A tasak tartalma, 17 dkg margarin, 1 dkg élesztő, tojás a kenéshez, tetszés szerinti töltelék.

Az elkészítési mód a tasakon látható. A tésztából készíthetünk még diós vagy mákos patkót, cseresznyés vagy meggyes lepényt.

29. Tejeskalács

 

Hozzávalók: A tasak tartalma, 8 dkg margarin, 2 dkg élesztő, tojás a kenéshez.

Az elkészítési mód a tasakon látható. A tésztából készíthetünk ízes kiflit, túrós batyut stb. is!

 

 

30. Sajtos fillér

 

Hozzávalók: 10 dkg zsír, 10 dkg cukor, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg liszt, 1/4ó csomag sütőpor, 1 egész tojás, reszelt sajt, 2 dkg só.

A zsírt kikeverjük a tojás sárgájával és a cukorral, beledolgozzuk a burgonyát, a lisztet és a sütőport. A kinyújtott tésztából egészen apró (gyűszűnyi) pogácsákat szaggatunk. Tetejüket tojásfehérjével megkenjük, és megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben, közepes tűzön sütjük.

Figyelem: Ha túl közel rakjuk egymás mellé az apró, kis pogácsákat, összesülnek!

31. Sajtos lapocskák

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, 10 dkg reszelt sajt, csipet só.

A lisztet a margarinnal, a tejföllel és a sóval összedolgozzuk, és félórás szünettel kétszer kinyújtjuk, hajtogatjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kibéleljük vele a tepsit, tojással megkenjük, sűrűn meghintjük a sajttal. Éles késsel vagy derelyevágóval kockákra vágjuk, úgy sütjük meg, és ha kihűlt, széttördeljük a kockákat.

32. Sajtos puffancs

 

Hozzávalók: 1/4 l tej, 8 dkg margarin, 16 dkg liszt, 3 egész tojás, 1 tojássárgája, 12 dkg reszelt sajt, só, 1/2 szerecsendió reszelve.

Felforraljuk a sózott tejet, felolvasztjuk benne a margarint, és állandóan kevergetve belefőzzük a lisztet. Addig kevergetjük a tűzön, míg a massza az edény falától elválik, akkor a tűzről levéve, állandó keverés közben beleütjük a 3 egész tojást, beletesszük a reszelt szerecsendiót, és majdnem kihűlésig tovább keverjük. Végül beletesszük a sajtot, és vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk. A gombócokat zsírozott sütőlemezre tesszük, és a tetejüket megkenjük tojássárgájával. Szép aranysárgára sütjük.

Figyelem: A főzésnél meglehetősen gyorsan dolgozzunk! A sütést kis lángon fejezzük be, különben a tészta összeesik.

33. Finom sajtos

 

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 15 dkg margarin, 3 kanál tejföl, tojás a kenéshez, 2 dkg só.

A sajtból egy kicsit félreteszünk, a hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát vékonyra kinyújtjuk, villával megszurkáljuk, sütőlemezre tesszük, kockára vágjuk, a tetejét tojással megkenjük, sajttal megszórjuk, megsózzuk, rövid ideig sütjük, inkább csak szárítjuk.

Figyelem: 1/4 óra alatt készül el!

34. Túrófelfújt

 

Hozzávalók: 4 dkg vaj, 3 egész tojás, 25 dkg tehéntúró, kaporpor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 kiskanál vaj, 1 kiskanál liszt, só.

A vajat kikeverjük a tojások sárgájával és a kaporporral. Hozzátesszük az áttört túrót, a zsemlemorzsát, és végül belekeverjük a tojások keményre felvert habját. Tűzálló tálat vajjal kikenünk, és liszttel megszórunk. Beletesszük az elkészített keveréket, és előmelegített sütőben - vízfürdőben -, kis lángon kb. 35 percig sütjük.

Figyelem: Csak nagyon friss túrót használjunk! A kaporpor helyett idényben apróra vágott friss kaprot használjunk!

35. Sós stangli

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12 dkg vaj, 4 evőkanál tejföl, 1 dkg só, tojás a kenéshez, 1 dkg köménymag.

Az anyagokat jól összegyúrjuk, kétszer kinyújtjuk félujjnyi vastagságúra (közben összehajtogatjuk), és csíkokra vágjuk. Tojással megkenjük, sóval és köménymaggal meghintjük, sütőlemezre tesszük, előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.

36. Sonkás lepény

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 2 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 evőkanál rum, kevés tejföl, a töltelékhez 40 dkg darált tarja, 1 dl tejföl, törött bors.

A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a tojások sárgájával, a rummal és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, és két cipóba osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, rásimítjuk a füstölt húsból és tejfölből kevert, borssal ízesített tölteléket, és a másik tésztacipóból nyújtott lappal befedjük. A tetejét villával megszurkáljuk, tojásfehérjével megkenjük. Megsütjük és még melegen kockára vágjuk, mint az édes lepényeket.

Figyelem: Sózni nem szabad, mert a tarja elég sós.

37. Sonkás vagy gombás batyu

 

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 3 dkg élesztő, kb. 0,5 l tej, 1 mokkáskanálnyi cukor, 1 tojás, 10 dkg gomba vagy 10 dkg gépsonka, kevés petrezselyem.

A margarint elmorzsoljuk a liszttel, és eldolgozzuk a cukrozott tejben megfuttatott élesztővel. A késhát vékonyságúra kinyújtott tésztából kerek darabokat szaggatunk, közepükre halmozzuk a tölteléket, csipkés szélűre mintázva visszahajtogatjuk a tésztát, kb. fél órát hagyjuk kelni, majd tojással megkenjük, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Töltelék: 10 dkg darált gépsonka (lehet maradék sült hús is), kevés bors, 3 kanál tejföl. (Vagy kevés vajon megpárolt, apróra vágott gomba, csipet só, kevés bors, három kanál tejföl és apróra vágott petrezselyem.)

Figyelem: Ha gombát használunk, a tésztát aznap fogyasszuk el!

38. Reggeli sütemény

 

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 8 dkg zsír, 1 sütőpor, csipetnyi só, 2,5 dl tej, kevés víz, és ízlés szerint köménymag, esetleg mák (darálatlan).

Az anyagokból kemény tésztát készítünk. Cipót, zsemlét és kiflit formálunk, tetejét vízzel megkenjük, és lassú tűznél kisütjük. (Sütés előtt a tetejére köménymagot vagy mákot szórhatunk.)

Figyelem: A cipó és a zsemle ne legyen túl nagy, mert a kifli hamarabb sül, és megéghet!

39. Teapogácsa

 

Hozzávalók: 48 dkg liszt, 21 dkg fagyos zsír, 1/2 evőkanál só, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, 4 dl tejföl.

Az anyagokból tésztát készítünk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszakítjuk, tetejüket késsel recésre bevágjuk, egy kávéskanál tejfölt és egy kávéskanál tojássárgáját az elején félreteszünk, most ezzel bekenjük a pogácsákat. Forró sütőbe tesszük, és közepes tűznél egyenletesen megsütjük.

40. Krumplis lángos

 

Hozzávalók: A doboz tartalma, 3 dkg élesztő.

Az elkészítési mód a dobozon látható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VÉGE

 

Szkennelte és javította:

Schuck Antalné

Budapest

1997. 12. 08.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése